BackWPup Eklentisi ile Tüm Site Backup Nasıl Oluşturulur

Wordpress Eklentileri / Plugins

Backup, güvenlik tehditlerine karşı alınabilecek en güzel önlemlerin başında gelir. Düzenli backup alımını her wordpress kullanıcısı bana göre yapmalı. Backup yapan ücretli eklentiler olsa da, backup için belirli bir seviyeye kadar ücret ödemeye gerek yok. BackWpup eklentisi bizim işimizi rahatlıkla görecektir. Peki backWpup eklentisi nasıl kullanılır?

İlk yapmanız gereken iş, BackWPup  eklentisini yüklemeniz. Yükledikten sonra eklentiyi aktif hale getirin. Eklenti aktif hale geldikten sonra size bir karşılama sayfası açacaktır. (Aşşagıdaki resimde olduğu gibi)

backupkarsilamasayfasi

Ayrıca başlangıç panelinizin yan tarafında BackWPup diye bir sekme de açacaktır ki zaten biz de tüm ayarlarımızı bu sekmenin altından yapacağız.

BackWpup’ta Back Up Job Yaratmak – (Yani BackWPup eklentisine yapması için bir görev veriyoruz.)

Öncelikle otomatik backup yaratmak için BackWPup Sekmesinin altından Add New Job butonuna tıklayın, karşınıza gelen sayfada General sekmesi altında  please name this job kısmına, eklentiye vereceğiniz görevin ismini koyun (örn: fullbackup). Job Task kısmında ise site görev türünü belirleyin.backwpupjobtasks

Database backup wordpress sitenizin mysq veritabanını kopyalar. File backup ise hostunuzda yüklü olan sitenizin tüm dosyalarını kopyalar. WordPress XML dosyalarınızı kopyalar, Installed plugins list ise sitenizde yüklü olan eklentilerin isimlerinin bir kopyasını oluşturur. Chech database tables seçeneğini boş bırakın.Bunu başka bir eklenti ile yapmak daha doğru olacaktır. Onu başka bir yazımda detaylı bir şekilde anlatacağım. 

Geçelim archive format’a. Bir archive format tipi seçin. BackWPup eklentisinin varsayılan olarak atadığı tar.gz formatıdır fakat .zip formatını da seçebilirsiniz. (önerim varsayılan format) 

Archive formatımızı seçtikten sonra Job Destination kısmına geçiyoruz. Bu kısımda eklentinin backup yaptığı dosyaları nerede depolayacağını seçiyoruz. BackWPup eklentisi, kullanıcıları için bir çok seçenek sunuyor. Kendi serverınız üzerinde bile depolama seçeneği var ki bence bu seçeneği kaldırmalılar. Çünkü kendi serverınız üzerinde backup’ınızı tutmak büyük bir hatadır. Siz de mutlaka Backup to Folder seçeneğinden uzak durun, çünkü sitenize yapılabilecek bir saldırıda backup dosyalarınıza ulaşabilirler bu da en son isteyeceğimiz şey olsa gerek. Onun yerine dosyalarınızı her şeyden uzak ve bağımsız bir yerde depolayın yani Dropbox‘ta (Dropbox’ta ücretsizdir)

backwpupdropboxadepolama

 

BackWPup WordPress Zamanlaması Kullanarak Otomatik Yedekleme

General ayarlarla işimiz bitti şimdi yukarıdaki sekmelerden Schedule sekmesine gidiyoruz.  Bu sekmede eklentinin backupları yapıcağı zamanı programlıyoruz. Ayda bir, haftada bir, günde bir gibi seçenekler bulunuyor. Alternatif olarak manuel yani istediğiniz zaman kendiniz eklenti üzerinden depolama yapıyorsunuz. Önerim haftada bir backup yapmanız. Tamam ama bunu nasıl yapacağız?

wordpress-backup-otomatik-zamanlama

Öncelikle Start job başlığı altından with WordPress cron’u seçiyoruz. Bu seçimi yaptıktan sonra Schedule execution time sekmesi otomatik açılıcaktır. Basic bizim için yeterli olucaktır. Basic seçeneğini seçtikten sonra Scheduler kısmından weekly’i seçiyoruz, ardından haftanın hangi gününde saat kaçta backup yapması gerektiğini siz kendinize göre seçersiniz. Önerim sabahın erken saatleri 4,5 gibi. Bununla da işimiz bitti artık. Haftanın her pazar günü saat 3’de backWPup eklentisi bizim için otomatik backup yapacak.

Hangi Dosyaları Backup Etsin?

Yukarıdan DB Backup Sekmesine tıklayın. Bu sekmede sitenizin mysql veritabanında hangi table’ları depolayacağınızı seçiyorsunuz. Tabii ki var olan tüm table’ları depolayın ( Sildiğiniz eklentilerin table’larının mysql veritabanınızda var olmadığını varsayıyorum.)

backwpuptablesecin

 

Table’larımızı da seçtikten sonra Files sekmesine geçiyoruz. Bu sekmede ise serverlarımızda yüklü olan dosyalarımızdan hangilerinin depolanması gerektiğini seçiyoruz. Bu kısım önemli

BackWpUp-Files
Back Up Root Folder kısmındaki tüm dosyaları backup edebilirsiniz, önemli nokta ise backup content folder‘da cache seçeneği varsa onu exlude edin ( yani onu dışarıda bırakın onu depolamasın) upgrade seçeneği varsa onu da aynı şekilde. W3 Tocal Cache kullanıyorsanız w3tc-config dosyasını da aynı şekilde. Bunlar benim önerilerim tabii ki siz istediğiniz gibi dosyaları include/exclude edebilirsiniz.

Dosyalarınızı Dropbox’a Backup Yapma / Depolama

Hatırlarsanız General sekmesi altından Dropbox sekmesi seçmiştik. Dropbox seçtiğimiz için karşımıza TO:DropBox sekmesi çıktı, eğer başka bir yere depolamayı seçseydik yukarıdaki To: Drop Box sekmesi seçtiğimiz depolama merkezi olarak değişecekti.

To: Dropbox sekmesine tıkladıktan sonra Login bölümünün altındaki Authenticate bölümünden Reauthenticate (full Dropbox) butonuna tıklıyoruz,

dropboxabackup

Bu tıklama işlemi sizi direk Dropbox’ın resmi sitesine yönlendirecektir.  Eğer Dropbox’a üyeliğiniz varsa ve oturumunuz açıksa karşınıza aşağıdaki resim gibi bir sayfa çıkacaktır. Eğer üyeliğiniz yoksa üye olun. Üyelik zaten belirli bir kotaya kadar ( ki o belirli bir kota yeterli bir kotadır.) ücretsizdir. Üye olduktan sonra allow butonuna basın ve işlem tamam. Artık BackWPup eklentisini dropbox ile bağladık.

BackWPup-Dropbox-yonlendirme

 

BackWPup Eklentisinde Birden Fazla Sayıda Backup Yaratmak

Yukarıda backWPup eklentisi için yeni bir job yarattık ve Job Schedule sekmesi altından with wordpress seçeneğini seçtik. Add new job deyip farklı bir isimde bu sefer manuel olarak bir job yaratabiliriz. Manuel (yani biz istediğimiz zaman backup işlemini kendimiz yapalım) job işlemini yarattık. BacnWPup >> Jobs sekmesine gelirseniz, yarattığınız tüm job’ları görebilirsiniz. Yarattığınız x Job isminin altından Run Now seçeneğine tıklayarak o anda backup işlemini başlatabilirsiniz.

yonet-backupjobs

Manuel Olarak Job Başlatma

Run Now linkine tıkladıktan sonra backup işlemini başlatmış olursunuz. İşlem başladıktan sonra önünüze şöyle bir ekran gelir:backup-job1-baslatma

Display working log butonuna bastığınızda arka planda nelerin işlediğini görebilirsiniz. Eğer backup işlemi hata verirse bu ekranda nerede hata verdiğini de gösterir. Abort butonu ise işlemi durdurur.

BackWPup Hata Verdi Nasıl Düzelteceğim?

Backup işlemi serverınıza o anlık ekstra yük binmesine sebep olur. Bu yüzden bazen hata verebilir. Hata vermesi demek işlemin yarım kalması demek. Paylaşımlı hosting paketlerinde bir script’in ne kadar zaman veya ne kadar memory tüketmesinin bir limiti vardır. Bu limit aşıldığında serverınız otomatik bu işlemi yarıda keser, 5 dakika bekler ve bu işleme tekrar devam eder, Böyle olduğu için backup işlemi zaman alabilir.

Yapmanız gereken ilk iş Php memory limitinizi arttırmanız. BackWPup >> Settings sekmesine gidin, Jobs sekmesine tıklayın ve Increase Maximum Number of Retries for job steps seçeneğine gelin ve bu seçeneği arttırın. Varsayılan olarak atanan limit 3 bunu 5’e yükseltebilirsiniz. 5’e yükselttikten sonra tekrar deneyin ve çalışıp çalışmadığına tekrar bakın. Yeterli değilse biraz daha yükseltin. Daha sonra aşağıya inin, Reduce Servis Load seçeneğine gelin ve medium veya minimum server load seçeneğini seçin.


Site yedeği alma işlemini eklenti kullanmadan da yapabilirsiniz. Bunu WordPress Site Yedeği Alma – Site Yedekleme başlıklı yazımda detaylı anlattım ki bu işlemi eklentisiz yapmanızı öneririm, çünkü bu işlem için eklenti kullanmanız sitenize yük bindirecektir (özellikle CPU kullanımı açısından)


Umarım yazımı yararlı bulmuşsunuzdur.Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

İlgili gönderiler

BackWPup Eklentisi ile Tüm Site Backup Nasıl Oluşturulur” ile ilgili yorumlar;

  1. Palyaço Kiralama İzmir dedi ki:

    Kardeşim emeğine sağlık.. Lakin bir işi tam yapmak lazım. Anlatmışsın ama hani bunun restoresi ? O kadar zaman harcadım yaptım dediklerini. Restore olmadan ne işe yarar elimdeki backup ? Şu linkten bakınız dediğin yerde bize verdiğin sistemin geri yükleme koşulları anlatılmıyor ki. Yani verdiğin emekte bizim emeğimiz de boşa gitti.

    1. Burak Oran dedi ki:

      WordPress yedek alma ve geri yükleme başlıklı yazıma bakabilirsiniz.

  2. Serkan dedi ki:

    Paylaştığınız yararlı bilgiler için teşekkür ederim. Fakat uygun bi zamanda recovery sürecinden de bahsetmenizi rica ediyorum.

  3. ahmet dedi ki:

    peki backupı aldık, site çöktü … sonrası için nasıl ilerlicez onuda bi makalede yazarmısınız

  4. cumatan dedi ki:

    merhaba, işlemleri takip ederek yedeği sorunsuz aldım. wordpress sitemi başka bir hostinge taşımak istiyorum. bundan sonra hangi adımları takip etmeliyim? İlginize teşekkürler.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Host değiştirme başlıklı yazımdaki adımları takip edin.

  5. furkan dedi ki:

    dostum bende bu diyor giriş yapılı olduğu halde

    Authentication : Not authenticated!

    1. Burak Oran dedi ki:

      WordPress site yedeği alma – site yedekleme başlıklı diğer yöntemleri deneyebilirsiniz. İnanın çok daha kolay yöntemler var. Hemde eklenti kullanmayarak sitenize yük bindirmemiş olursunuz.

  6. Aytekin dedi ki:

    Esenlikler. Yedekleme işini (job) ayarladım. Yedek alırken şu hatayı aldım:

    [19-Haz-2015 22:22:07] ERROR: Step aborted: too many attempts!
    [19-Haz-2015 22:22:07] ERROR: Job has ended with errors in 312 seconds. You must resolve the errors for correct execution.

    Bu ne anlama geliyor, nasıl düzeltebilirlim?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam WordPress Site Yedeği Nasıl Alınır başlıkı yazıma bakarak diğer yedek alma yöntemleriylede site yedeğinizi alabilirsiniz. Daha kolay ve hızlı yöntemlerde mevcut.

  7. Özden dedi ki:

    Yardım için teşekkürler faket sorunuma çare olmadı ne yazıkki. mecburen e-mail hesabına gönderiyorum yedeği

  8. Özden dedi ki:

    Dropbox bağlanma aşamasında şu şekilde bir hata alıyorum

    Dropbox API: (59) Unknown cipher in list: ECDHE-RSA-AES256-GCM-SHA384:ECDHE-RSA-AES128-GCM-SHA256:ECDHE-RSA-AES256-SHA384:ECDHE-RSA-AES128-SHA256:ECDHE-RSA-AES256-SHA:ECDHE-RSA-AES128-SHA:ECDHE-RSA-RC4-SHA:DHE-RSA-AES256-GCM-SHA384:DHE-RSA-AES128-GCM-SHA256:DHE-RSA-AES256-

    1. burak oran dedi ki:

      /**
      * Plugin Name: BackWPup disable SSL connection verifying
      * Plugin URI: https://marketpress.com/
      * Description: Disables the verifying from SSL connections in backup destinations
      * Author: Inpsyde GmbH
      * Author URI: http://inpsyde.com
      * Version: 0.1
      * Network: true
      * License: GPLv3
      * License URI: http://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0
      */

      add_filter( ‘backwpup_cacert_bundle’, ‘__return_false’ );

      Bu kodu boş bir not defterinize yapıştırın ve backwpupsslfix.php olarak kayıt edin. ardından ftp ile serverınıza bağlanarak bu dosyayı /wp-content/plugins/ altına atın. Daha sonra wordpress admin panelinize giriş yapın ve yaptığımız eklentiyi etkinleştirin. Bu sorunu çözücektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir