WordPress SEO Uyumlu Resim Optimizasyonu İle Google Sıralaması Arttırmak

SEO, Wordpress Genel Bilgi

Eğer resim optimizasyonu yapmazsanız, google’da üst sıralarda yer almayı unutabilirsiniz. Çünkü resim optimizasyonu sadece google görsellerde çıkmak ile akalı değildir.

Yazılarınızda kullandığınız resimler, yazınızın google sıralamasını belirlemede oldukça büyük rol oynar. Bu yüzden resim optimizasyonu oldukça kritiktir.

#Resim optimizasyonu olmazsa olmaz site içi SEO faktörlerinde biridir ve doğru bir şekilde yapılması google sıralamanızı, trafiğinizi yani direkt olarak sitenizin kaderini belirler.

Peki resim optimizasyonu nedir ? Resim optimizasyonu nasıl yapılır ? Bu yazımda sizlere blogumda resim optimizasyon işlemini kendim nasıl yapıyorsam, direkt aynısını, kısacası tüm bildiklerimle size aktardım.

>> Resim İsimlendirme
>> Resim Boyutlandırma
>> Resim Sıkıştırma
>> Resim ve SEO
>> WordPress Resim Optimizasyon Eklentileri
>> CDN Kullanımı ve SEO

1- Resimlerinize Sitenize Yüklemeden Önce İsim Verin

Sitenize yüklemeye karar verdiğiniz resimleri nereden ve nasıl buluyorsunuz ? Gezi bloğunuz var kendiniz mi çekiyorsunuz ? Ya da google görsellerde aratma yaparak mı ? Ya da bulduğunuz resimler üzerinde değişiklikler yaparak mı ?

Peki bulduğunuz ya da çektiğiniz fotoğrafları bilgisayara nasıl kaydediyorsunuz ? Ben direkt çoğunuzun yaptığını söyleyeyim;

Resmi tetefonla çektiniz ve telefonunuz o resme varsayılan olarak ne isim atadıysa o şekilde kayıt altına alıyorsunuz. DCMIMAGE10.jpg ya da IMG000234.jpg şeklinde.

Ya da google görsellerde bulduğunuz resmi direkt resmi koyan site hangi isimde kaydettise, siz de o isimde kayıt ediyorsunuz.

#“Site trafiği” ile ilgili bir yazı yazıyorsunuz ve yazı görseli için sırf benzetme yapmak adına yoğun bir yoğun bir araç trafiği resmi buluyorsunuz fakat resim ismi “İstanbul trafiği” ve siz o resmi o şekilde bilgisyarınıza kaydediyorsunuz.

#İşin kötü yanı ise, bu resim isimleri üzerinde hiç bir değişiklik yapmadan sitenize yüklüyor oluşusunuz… Yazınız site trafiği ile alakalı ancak yazıda istanbul trafiği isimli bir resim var :S

#Ya da yazınızda görseller kullanıyorsunuz ancak sırf hiç bir anlam ifade etmeyen kelimeler kulladığınız için IMG000234.jpg şeklinde, google kullanılan isimlere anlam veremiyor. Ondan sonrada yazılarınızın google’da üst sıralarda çıkmasını bekliyorsunuz…

İşte, öncelikle bu kötü alışkanlığınızı bırakmalı ve resimlerinizi sitenize yüklemeden önce ne ile alakalı ise o şekilde isimlendirme alışkanlığı edinmelisiniz.

Neden ? Çünkü google sadece bir içerikte yer alan text, yani yazıyı incelemez, aynı zamanda yazıya eklenen resimlerin URL yapılarınıda inceler.

#Bir resmin URL yapısını ise, bilgisayarda o resme ne isim koyduysanız, o şekilde belirlenir.Resim optimizasyonu - Resimleri yüklemeden önce isimlendirme

Öncelikle paylaştığım resmin URL yapısını inceleyin. Mesela bu yazımda ilk başığımın altında hemen üstte kullandığım resmi resim-optimizasyonu-resimleri-yuklemeden-once-isimlendirme.jpg şeklinde kayıt ettim.

Bu noktada URL yapımda google resim URL yapısını inceleyeceği için yazımda odaklandığım anahtar kelimem olan resim optimizasyonu kelimeler bütününe de yer verdim. Ve aynı zamanda kullandığım resim ne ile alakalı ise, resme tam olarak o ismi verdim.

Eminim siz de bu yazımı okuduktan sonra sitenize resim eklerken, resimlerinize yazınız ile alakalı isimler vereceksinizdir ancak kafanızda olan soruyu biliyorum:

#Peki benim sitemde kelime olarak hiç bir anlam ifade etmeyen ( IMG000234.jpg ) şeklinde yüzlerce kayırlı resimlerim var. Onları geri dönüp, tek tek isimlendirsem SEO açısından bana bir faydası olur mu ?

#Kesinlikle olur. Bu soru daha önce moz tarafından cevaplanmış, isterseniz verilen cevaba Q&Q adresinden bakabilirsiniz.

2- Resimlerinizi Sitenize Yüklemeden Önce Boyutlandırın

Eğer siteniz için daha önce GTmetrix üzerinden hız testi yaptıysanız, Serve Scaled Images hatası ile karşlışmışsınızdır.

Peki nedir bu Serve Scaled Images uyarısı ? Türkçeye ölçeklendirilmiş resim sunmak olarak çevirebiliriz. Peki nasıl resimleri ölçeklendirilmiş olarak sunacağız ? Ya da Server Scaled Images uyarısını neden alırsınız ?

Eğer daha önce bu uyarı hakkında hiç bir şey duymadıysanız bile, resim optimizasyonu adına ve ileride bu uyarı ile karşılaşmamak adına sizin de bu adımı dikkatle takip etmeniz gerekiyor.

Örnek:Kendi ve şu an sizin okuduğunuz blogda içerik okunma kısmının genişliği 634 px ve diğer yazılarımda da gösterime sunduğum tüm resimlerin max genişlik boyutu 634 px.

Wordpress resim optimizasyonu - ölçeklendirilmiş resim

#Eğer ben içeriklerime 634 px değil de 800px genişliğinde resimler yüklersem, eklediğim resimler görünürde 600px’e tam sığmış olarak görünse de bloguma gelen ziyaretçinin tarayıcısı onu 800px olarak indirecektir.

Ziyaretçi resmi 634px olarak görmesine rağmen arada kalan 166px‘lik alanı da KB cinsinden gereksiz yere indirmiş olacak.

Ve bu da normalde sitemin ziyareçime 2 saniyede açılması gerekirken belki de 2.05 saniyede açılmasına sebep olacak.

#Bir de yazınızda 15 resim olduğunu ve 634px’lik yazı alanınız olmasına rağmen 1200px genişliğinde resimler sunduğunuzu düşünün.

Tüm bu resimleri tek tek optimize edip, sunulan boyutlara getirdiğinizde siteniz belkide 2 kat hızlanacaktır. Dolayısı ile bu işlem wordpress site hızlandırma işlemine etki eden en önemli faktörlerdendir.

#İşte Google’ın sitenizi Page Speed Insight üzerinden ölçtüğünüzde resimleri optimize edin başlığı altında “Resimleri doğru şekilde biçimlendirmek ve sıkıştırmak, baytlarca veriden tasarruf edilmesini sağlayabilir.” şeklinde sunduğu cümlesinde yer alan doğru şekilde biçimlendirme’den kastı tam olarak bu.

Ya da Gtmetrix üzerinden tam olarak Serve Scaled Images sekmesi altında direkt şu şekilde;

http://sizinsiteniz.com/wp-content/uploads/2015/03/deneme.gif is resized in HTML or CSS from 300x250 to 280x233. Serving a scaled image could save 17.4KiB (14% reduction).

Bir uyarı görüyorsanız, bu uyarı aslında bize şunu söylüyor;

http://sizinsiteniz.com/wp-content/uploads/2015/03/deneme.gif isimli resmi sitenize 300×250 boyutlarında yüklemişsiniz fakat, sitenizde sunduğunuz boyut 280×233.

#Yani resimleriniz sitenize gelen ziyaretçiye gereğinden fazla site dolum hızına mal oluyor.

Bir örnekle olayı daha da netleştirelim; Herhangi bir sayfanızda, diyelim ki ana sayfanızda, sayfa açıldığında gözlemlediğiniz görsele sağ tıklayıp resmi yeni sekmede aç dediğinizde

Boyutlandırılmış resim sunmak - serve scaled images

#Resim, sayfada gözlemlediğiniz boyutla aynı boyutta açılırsa, yani aşağıdaki resimdeki gibi, Bu resmin boyutlandırılmış bir şekilde sunulduğunu gösterir. Yani sorun yok.

Serve Scaled images nasıl düzeltilir - boyutlandırılmış resimn sunmak

#Problem olan resimler ise; sağ tıkladığınızda görünen boyuttan farklı yani daha büyük boyutlarda açılıyorsa o resim, gösterilen boyuttan daha büyük olarak sunuluyor,

#Yani ziyaretçiye gereğinden fazla site dolum hızına mal oluyor ve remin optimize edilmesi gerekiyor demektir.

Peki Çözüm Ne?

1-Öncelikle bundan sonra sitenize resim yüklemeden önce, içerik gösterim alanınızın, yani resmi yerleştirdiğiniz alanın genişliği ne ise, resminizi max. o genişlikte boyutlandırın ve ondan sonra sitenize yükleyin.

#Tabii daha küçük boyutlarda resimler ekleyebilirsiniz ancak eğer resmi gösterdiğiniz alan 900px genişliğinde ise, resimlerinizin genişliği max. 900px olsun.

2-Peki hali hazırda bir çok gereğinden fazla büyük boyutlarda eklediğim resimler var onları sitemde yüklü iken nasıl tekrar boyutlandıracağım ?

#Bunun için, önce Regenerate Thumnails eklentisini wordpress sitenize kurun. Ardından GTmetrix sonuçlarında “serve scaled images” sekmesi altında yer alan resimleri Admin Paneli >> Ortam sekmesi altından bulup, regenerate thumnail butonuyla yeniden boyuıtlandırın.

#Ya da çok fazla sayıda resminiz için bu hatayı alıyorsanız, tek tek hiç uğraşmayın ve direkt Admin Paneli >> Araçlar >> Regenerate Thumbnails sekmesi altında bulunan Regenerate All Thumbnails butonuna tıklayarak sitenizde bulunan tüm resimleri tekrar boyutlandırın.

#Bu işlemle sitenize yüklediğiniz resmi, sitenizin kaç farklı notkasında (ana sayfa, yan panel, menu vs.) kaç farklı boyutta görünüyorsa, o boyutlarda klonlar ve o boyutlarda sunar.

Diyelim ki yan panelinizde bulunan bir resim “serve scaled iamges” hatası altında görünüyor ve sizde Regenerate Thumnails eklentisiyle bu resmi yeniden boyutlandırdınız, cache’i sildiniz,

Ana sayfanızı yenilediniz ve resme tekrar sağ tıklayıp yeni sekmede aç dediğinizde resim hala görünen boyuttan daha büyük sunulduğunu gördünüz.

Böyle bir durumda resmi gösteren bileşeni admin panelinizden silin, sayfayı yenileyin ve aynı bileşeni yan panelinize aynı ayarlarıyla tekrar ekleyin. Bu sefer düzeldiğini göreceksiniz. Bir nevi temanıza yeniden kavratma işlemi yaptırıyoruz.

3- Resimleri Sitenize Yüklemeden Önce Resim Sıkıştırma İşlemi Yapın

WordPress resim optimizasyonu için bir diğer önemli adım ise, resimleri yüklemeden önce optimize etmek. Daha doğrusu resimlerin görüntü kalitesinden ödün vermeden resim sıkıştırma işlemi yapmak.

Peki resim sıkıştırma nasıl yapılır ? Bunun için benim de kullandığım en ideal yol olan Adobe Photoshop kullanmanızı öneririm.

wordpress resim optimizasyonu pohotoshop ile resim sıkıştırma

1-Öncelikle PhotoShop programını biligisayarınıza kurun ve ardından sıkıştırmak istediğiniz resmi sürükleyerek programın ana ekranına atın.

Ve programın en üst kısmında bulunan File sekmesine tıklayıp, açılan seçenekler arasından Save For Web kısmına tıklayın.

2-Daha sonra karşınıza alttaki resimde olduğu gibi bir alan çıkacaktır ve bu alandan resim sıkıştırma işemini resimde gördüğünüz ayarlar ile yapabilirsiniz.

Wordpress resim optimizasyonu - photoshop ile resim sıkıştırma

Eğer dosya formatınız JPEG ise, JPEG seçin. Optimized seçeneğini işaretleyin ve kalite için bir değer seçin. ( 70 benim için ideal ancak siz daha da yükseltirsiniz. Tabii bu ayara göre dosya boyutu yükselip, alçalacaktır. )

Embed Color Profile ve Conver to SrGB seçeneklerini de seçin ve son olarak eğer resim boyutlandırma işlemini daha önce yapmadıysanız, sağ alt köşeden onuda yapabilirsiniz.

Sol alt köşede ise, resim sıkıştırma işleminden sonra resmin boyutunun ne kadar olacağı gösterilir. Arından en salt sağ köşede bulunan Save butonuna tıklayarak resim sıkıştırma işlemini tamamlayabilirsiniz.

#Tabii resim sıkıştırma işlemini başka yöntemler ile de yapabilirsiniz. Ancak dediğim gibi en sağlıklı yöntem photoshop’tur. Diğer yöntemler ise, PNG için Tiny Png ve JGEP için JPEGmini kullanabilirsiniz.

Peki, resimleri siteye yüklemeden sıkıştırma işlemini öğrendik fakat sitede hali hazırda yüklü resimleri nasıl sıkıştıracağız ? Bunun için okumaya devam edin ve 5. Adıma geçin.

4- Resmi Sitenize Yükledikten Sonra SEO Ayarlarının Yapılması / Resim Optmizasyonu

Bu noktaya kadar siteye yüleme öncesi resim optimizasyon işlemini tamamladık. Şimdi ise resimlerimizi sitemize yükleyebiliriz.

Tabii resimleri sitemize yükler yüklemez öncelikle, SEO için resim optimizasyon işlemini yapacağız. Yani resimlerimize başlık, alt yazı ve alternatif metin ekleyeceğiz.

Bunu doğru bir şekilde nasıl yapcağınızı göstermek amaçlı uygulamalı bir örnekle gidicem ve bu yazım için seçtiğim öne çıkan görseli sizlerle birlite ekelyeceğim;

Resim alt tagları nasıl olması - resim optimizasyonu

1- Öncelikle resmime daha bilgisayardayken yazımın öne çıkarılmış resmi ve yazının en başındaki resim olduğu için “resim optimizasyonu”ismini verdim.

2- Daha sonra resmi yazımın en başına ekleyeceğim için, gösterim alanı ne kadar ise, o kadar genişlikte ve yükseklikte boyutlandırdım.

3- Ardından photoshop üzerinden resmi sıkıştırma işlemini gerçekleştirdim ve resmi siteme yükledim.

4- Bu kısımları zaten yukarıda anlatmıştım. Bu noktadan sonrasi için resmi yükler yüklemez

Resim Başlığımı: resim optimizasyonu
Altyazı Kısmını: Resim optimizasyonu ve SEO
Alternatif Metin Kısmını İse: WordPress Resim Optimizasyonu – Resim Sıkışıtırma – Resim Boyutlandırma – Resim Ekleme SEO Ayarları yaptım.

#Peki neden böyle yaptım? Site içi SEO için en önemli faktörlerden bir tanesi de resimlerin düzgün bir şekilde isimlendirilmesi, yani alt taglarının eklenmesidir.

Burada dikkat etmeniz gereken kısım ise, yazınız için odaklandığınız anahtar kelimeyi resim başlığında, alt yazı kısmında ve alternatif metin kısmında kullanmak ve bunu en az 1 kere yapmalısınız.

#Şunu unutmayın ki, Google resimleri göremez, okur. Dolayısı ile google’a okuması için bir şeyler vermeliyiz ki o da eklenen resimlerin ne ile alakalı olduğu bilsin.

#Eğer google bir sayfa içerisindeki resimleri;

resim-optimizasyonu-resim-sikistirma
resim-optimizasyonu-resimleri-eklemeden-once-isimlendirme
resim-optimizasyonu-resimleri-boyutlardirma

Şeklinde görürse, o sayfanın resim optimizasyonu ile ilgili bir içerik olduğu anlayacaktır.

5- WordPress Resim Optimizasyonu Eklentisi İle Resimleri Yükledikten Sonra Sıkıştırma

Resim sıkıştırma işlemini 3. adımda sitenize yüklemeden önce nasıl yapacağınızı anlatmıştım. Bu adımı ise eğer hali hazıda sitenize yüklü ve sıkıştırılmamış resimler var ise, onlar için takip edebilir.

Ya da tüm resimlerinizi yüklemeden önce sıkıştırma işlemini yapmış olsanız bile yine de wordpress resim optimizasyon eklentileri kullanarak, resim optimizasyon işlemini biraz daha iyi noktalara getirebilirsiniz.

1-Wordpress alt yapısında resim optimizasyonu için bir çok eklenti mevcut fakat önerdiğim ve en iyiler arasında yer alan sıkıştırma eklentisi ise Wp Smush

2-Öncelikle eklentiyi indirin ve sitenize kurun. Wp Smush eklentisini bir kez çalıştırdığınızda sitenizde yüklü olan tüm resimleri tek bir seferde optimize edebilirsiniz. Kullanımı oldukça kolaydır.

3-Tek yapmanız gereken Admin Paneli >> Ortam >> WP Smush sekmesi altına gitmek ve Wp Smush yönetim panelinde bulunan BULK SMUSH NOW butonuna basmak.

wordpress resim optimizasyon eklentisi

#Ya da resimlerinizi tek tek optimize etmek istiyorsanız, yine Admin Paneli >> Ortam >> Kütüphane sekmesine gittiğinizde her resmin yanında Re-Smush butonu çıkacaktır. Bu butonu kullanarak tek tek her resmi sıkıştırabilirsiniz.

wordpress site hızlandırma wp-smush

Not:Yalnız şimdiden uyarıyım: Bu eklenti tam bir CPU canavarıdır. Tavsiyem resim optimize işlemini trafiğiniz en az olduğu veya paylaşımlı hosting serverınızın CPU kullanımın en az olduğunu düşündüğünüz saatlerde (sabah 3-5 arası) yapın.

#WP Smush.it eklentisine alternatif olarak  EWWW Image Optimizer, CW Image Optimizer, Kraken ve Imsanity eklentileri de mevcut.

6- CDN Kullanımı ve SEO’ya Etkisi

Resim optimizasyonu adına sitenizi bir adım ileriye götürebileceğiniz diğer bir opsiyon ise CDN kullanımı. Peki CDN nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır ?

Standart bir host firmasında, dosyalarınız tek bir server altında depolanır ve o depolanma host firmanızın serverları neredeyse orada, yani dünya üzerinde tek bir noktada depolanmış olur.

Sitenizin ziyaretçilerinize tek bir noktadan dağıtım yapması, site sunucunuza yakın bir yerden bağlanan bir kullanıcı ile uzak bir yerden bağlanan kullanıcı arasında sitenize bağlanma hızı açısından fark oluşmasına sebep olacaktır.

CDN, sitenizin dosyalarını bir çok noktadaki serverlara dağıtır ve ziyaretçi, sitenize bulunduğu yerin en yakınında olan serverdan bağlanır. Yani, tüm ziyareçilerinize eşit uzaklıkta olmanızı sağlar.

#CDN kullanmak google sıralamasına etki eder mi ? Kesinlikle! Sitenizin hızlanması demek, sitenizin google sıralamasına kesinlikle olumlu etki edecektir.

#Ayrıca CDN kullanmak Alexa sıralamasınız ciddi derecede yükseltir. Bunu ben kendim de blogumda 2 sene CDN kullanarak tecrübe ettim ve inannın bana siz de CDN kullandığınızda alexa sıralamasındaki yükselişinize inanamayacaksınız.

#Eğer bir de sitenizde resim sayısı fazla ise, kesinlikle CDN kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü resim sayısının fazla olması, sitenizin geç açılmasında ki en büyük faktörlerden biri olacaktır.

#Eğer CDN nedir nasıl kullanılır ve siteye nasıl entegre edilir bilimoyrsanız, WordPress CDN kullanımı ve SEO Ayarları başlıklı yazımı takip edebilirsiniz.


Umarım WordPress SEO Uyumlu Resim Optimizasyonu başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

İlgili gönderiler

WordPress SEO Uyumlu Resim Optimizasyonu İle Google Sıralaması Arttırmak” ile ilgili yorumlar;

  1. eMesut dedi ki:

    Merhaba Burak bey,

    Verdiğiniz bilgiler oldukça güzel ve net teşekkür ederim. Aradan 5 yıl geçmiş algoritmalarda bir sürü değişiklik olmasına rağmen sanırım aynı teknikler geçerli çünkü organik aramada ilk sırada sizin siteniz çıkıyor :)
    Eğer değişiklik söz konusu ise lütfen bilgilendirin?

    Saygılarımla

  2. yunus dedi ki:

    Merhabalar Burak Bey. Ben Social Now temasını kullanıyorum resimlerimi 800×400 şeklinde mi boyutlandırmalıyım. yoksa genişliğin 800 olması yeterli yükseklik farketmez diyebilir miyiz ?

  3. Murat dedi ki:

    Burak hocam bu resim isimlendirme işi çok dilli WORDPRESS sitelerinde nasıl olacak, her dil için resimler kopyalanıp tekrar mı isimlendirilecek?
    Birde siteyi çok dilli yapma eklentileri hakkındaki yazınızda önerdiğiniz eklentiler ile beceremedim siteyi çok dilli yapmayı, hep hatalar oluştu ve kaldırmak durumunda kaldım.

  4. Ibrahim dedi ki:

    Merhabalar Burak hocam,
    Sizin gibi ben de siteme yüklenen resimlerin genişliğini otomatik olarak 634px olmasını istiyorum.
    Bi makaleye girip sağ tıklayıp incele yaptım, div.post-inner 658.8px. p ise 618px
    Kullandığım tema Sahifa teması (orjinal)
    Nasıl otomatik resimin genişliğini belirleyebilirim?

  5. yiğit dedi ki:

    Makale için çok teşekkürler. WP’e eklediğim resimlerin mobil cihazlarda tam sayfa olarak çıkması için ne yapabilirim?

  6. Yunuss dedi ki:

    Merhaba Burak Bey,
    Resim optimizasyon programı Wp Smush’u kurdum ve her resim yüklendiğinde otomatik optimize et butonu açık. Gene de photoshop kullanmalı mıyım?
    Teşekkürler.

    1. Burak Oran dedi ki:

      WP Smush hem sitenizi performans anlamında yorar, hem de photoshop gibi etkili olmaz. Tavsiyem resimlerinizi sitenize yüklemeden önce optimize etmeniz, yani photoshop kullanmanız.

  7. Ayhan Albayrak dedi ki:

    Mrb Burak Bey;

    Resimleri isimlendirirken Türkçe karakter kullanmanın sakıncası var mı?

    1-dag-manzarali-evler
    2-dağ-manzalı-evler

    görsellerde çıkması açısından fark var mı?
    saygılar

    sizin yazınız:resim-optimizasyonu-resimleri-eklemeden-once-isimlendirme

    1. Burak Oran dedi ki:

      Sorunuzun cevabı yazımda mevcut hocam.

  8. Mr T. dedi ki:

    Site içi arama sonuçlarımda sitedeki resimler de sonuçlarda geliyor. Yeost’tan resim indekslemeyi yeni kapattım, daha önce indeksleniyordu. Bundan dolayı mı oldu acaba?

  9. Çıplak Yazar dedi ki:

    Yazılarını severek okuyorum.
    Dediklerini dikkate alıyor ve uyguluyorum. Teşekkür ederim Burak.

  10. CEREN dedi ki:

    Merhaba Burak, eline sağlık arkadaşım…. Bloğum pek yeni sayılmaz ama daha henüz vakit ayırabiliyorum. Eksiklerimi tamamlamadan post yayımlamama kararı aldım.. Canım sıkıldıkça, aklıma düştükçe veya gerçekten takıldığım noktalarda yazılarını didikliyorum. Bilgisayarımda bazen birkaç sayfan açık duruyor.. Genel olarak kafama takılan birşey var vaktin varsa biraz bilgi verirsen çok sevinirim. Bu postunda bahsettiğin resim optimizasyonu için PhotoShop programını mutlaka kurmak istiyorum. Bu program ücretli midir ? Satın mı alıyoruz yoksa her ay mı ödeme yapıyoruz ? Bilgisayarım kaldırır mı onu da bilmiyorum.. Bilgi verebilir misin ? Emeklerine, çabalarına sağlık………

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yani hocam ücretsiz olarak nasıl ve nereden indireceğinizi burada herkese açık bir şekilde anlatmam etik olmaz. Ancak aynı film indirme gibi düşünün.

  11. Sebahattin Demir dedi ki:

    Burak bey selam,

    Blogumu sizin sayenizde bir kerede hatasız kurdum, bu site olmasaydı bunu imkansız başaramazdım, gönülden teşekkürler.

    İki sorum olacak:

    1. Sitemin yazı alanı genişliğini nasıl öğrenirim (sizin sitenizde 634px olduğunu söylediğiniz kısım)?

    2. “Ayarlar > Ortam” kısmında resimlerin Küçük/Orta/Büyük boyutları için Genişlik ve Yükseklik kısmları için önereceğiniz bir standart var mı? Bu elbette bizim seçimimize kalmış ama optimize bir ölçü var mı?

    Cevaplarınız için peşin teşekkürlerimle.

    1. Burak Oran dedi ki:

      1. Hocam sayfanın üzerindeyken mouse ile sağ tıklayıp incele diyeceksiniz. Daha sonra tam ekran genişliğine sığan bir metni tutup mouse ile tamamen seçtiğinizde zaten ne kadar genişlikte olduğu mouse işaretinin yanında küçük bir kutucukta görünecektir.
      2- Küçük boy : 0 – 0 / Orta boy: 0 – 0 / Büyük boy: Yazı alanı genişlik px’i ne ise o – 9999 şeklinde olmalı.

  12. Emirhan dedi ki:

    Yine fazlasıyla yararlı bir yazı. WordPress için en faydalı site diyebilirim.

  13. D.Can dedi ki:

    İşini iyi yapan insanları görmek ne hoş! Emeğinize sağlık. Gerçekten çok faydalı makaleler yayınlıyorsunuz. Her şey için çok teşekkürederim. Bu arada bu yorumu yazarken fark ettim mobilden yazıyorum ve yorum bileşenleri yarım gözüküyor. Ayrıca Yorum yapmak için tüm yorumların altına kadar inmek gerekiyor. Düzeltmeniz iyi olacaktır diye düşündüğumden bilgilendirmek istedim. Tekrar teşekkür eder, başarılar dilerim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Uyarınız ve güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

  14. Samsun cilingir dedi ki:

    merhaba yaziniz cok guzel bana cok yarari dokundu ama bir sorunum daha gorsellerden cikin bir sikintim bilen varsa yazsın lutfen one cıkan gorselleri tiklayarak resmı yukluyorum yukluyor ama tıkladıgım zaman sayfaya koymuyor neden boyle bir sıkıntı oluyor cözemedim

  15. okan dedi ki:

    Sanırım birde isimleri yazarken türkçe karakter kullanmamamız gerekiyor. Herşeyi gayet açık net bir şekilde anlatmışsınız.Sizi takip etmeye devam edicem.Başarılar.

  16. WebCenneti Blog dedi ki:

    Hocam gerçekten çok kapsamlı bir yazı olmuş. Bana çok faydası olacağı kanaatindeyim. Hemen dediklerinizi uygulamaya alacağım. Emeğinize sağlık.

  17. sinem dedi ki:

    Bugün bütün gün sizin yazılarınızı okudum. Bugüne kadar IT alanında yazılmış en anlaşılır, en profesyonel ve nokta atışı yazılar bunlar. Benim gibi alana yabancı girişimciler için altın değerinde. Tebrikler & teşekkürler!

  18. Ugur ateş balcı dedi ki:

    Arkadaşlar bir duyum ve öneri aldım bir kardeşimiz abi sitende ornek 100 resim barı dıyorsan lutfe ebatları ile oyna diye tutturdu photoshop ile yaparken örnek
    660×340
    660×341
    660×345
    Gibisinden boyutlandırma yap dedi sizce google algoritması bu verilere deger veriyor mu yoksa ben fix 660×340 px taraftarıyorum

  19. Sequ'nun Seyahatnamesi dedi ki:

    Burak hocam,

    Ben resimleri yükledikten sonra başlık ve alternatif metin kısımlarına örneğin Gezilecek Yerler değil de gezilecek-yerler yazıyorum. SEO için hangisi daha iyi? Tire koymalı mıyım araya?

    Teşekkürler.

  20. mehmet dedi ki:

    Hocam her ne kadar sitem blog sitesi olmasada sitenizden çok yararlanıyorum. En kapsamlı ve en açıklayıcı seo ve wordpress makaleleriniz ile bu yolda motivasyon kaynağı oluyorsunuz takipçilerize.Teşekkürler

  21. Cemal Soydemir dedi ki:

    Burak hocam şu siteniz çok güzel neden İngilizce kısmını yapıp da ziyaretçinizii 10 kat gelirinizi 20 kat artırmıyorsunuz tek yapacağınız çeviri alıp seo yapmak ha ona da gerek yok kendiniz google translate aracılığıyla yapıp ufak düzenleyip fiverde bir sürü kişi var onlara imla kontrolü yaptırabilirsiniz
    sonra adsense yanında Türkçe sitenizde olduğu gibi hostgator ipower gibi sitelerin hosting reklamını yapıp çok daha fazla kazanabilirsiniz

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam ben daha Türkçe ile başa çıkamıyorum. Daha Türkçe olarak bile yazacğaım yüzlerce hatta binlerce yazı varken ona zaman ayırmam şu aşamada mümkün değil. Ama tabii ki ileride düşünüyorum. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

  22. Ege dedi ki:

    Merhaba footğraf makinemin çektiği fotolar 10-15 mb arasında,ben boyutlarını ortalama 3 mb olarak küçültüp siteme yüklüyorum acaba bu boyut iyi midir seo için?Çokda küçültmek istemiyorum kalite düşüyor

  23. ahmet dedi ki:

    mükemmel bir makale olmuş kesinlikle söylenecek söz yok en ince ayrıntı bile düşünülmüş teşekkürler..

  24. erol dedi ki:

    merhaba hocam. yazılarınızı takip ederek wp sitemi geliştiriyorum.

    http://prntscr.com/dz9xw6 resimdeki gibi türkçe karakter hatası alıyorum. türkçe karakterleri ? ile çevirdiği için dosyayı bulamıyor. nasıl çözebilirim ?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Evet çünkü resimleriniz Türkçe karakter içeriyor. Resimlerinizi sitenize yüklerken resim isimlerinde Türkçe karakter kullanmamalısınz.

  25. Hüseyin dedi ki:

    Değerli bilgiler için teşekkür ederim. Kendi tecrübeniz doğrultusunda bilgi paylaşmanız da gayet önemli bir şey.

  26. Betul KISA dedi ki:

    Woocommerce otomatik boyutlandırma yapıyormuş onu düzenleyince oldu. Teşekkürler :)

  27. Betul KISA dedi ki:

    Teşekkürler şimdi 700 px civarı ekledim olmadı 222 px ekledim ama yine aynı. Sanıyorum ki bu olayın boyutlarla ilgilisi yok neredeyse tüm boyutları denedim bezdim artık :)

  28. Betul KISA dedi ki:

    Merhaba çok güzel anlatmışsınız teşekkürler. Benim sorunum ana sayfadaki ürün görselleri ile ilgili. Ürün görsellerinin çözünürlükleri düşük görünüyor. Aslında normaldi çözünürlükleri bir gün durduk yere oldu anlayamadım.
    Ana sayda ürünlerin resimlerinin çözünürlükleri düşük görünüyor içine girince normal. Yazdıklarınızı yaptım ama etkilemedi. Tema değiştirincede aynı kalıyor. Neden kaynaklanıyor sizce?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam resimlerinizi olması gereken boyuttan çok daha küçük olarak eklemişsiniz ondan. Sizin siteniz için söylüyorum en az 222 px’e 222px olarak yükleidğinizde bu sorun ortadan kalkacaktır.

  29. Tolga dedi ki:

    Hocam eski şekli 844 440 gibi biseydi. O şekilde yukleyince bu sefer gtmetrix ve google page speed server scale image hatası veriyor. Nasıl yapacagimi anlamadim. Ve ayrıca temanın en büyük resim gösterme boyutunu nasıl belirleyeceğim bu konuda da yardımcı olursanız çok sevinirim kolay gelsin

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam yukarıdaki yazıda hepsi zaten yazıyor. Lütfen yazıyı okuyun.

  30. tolga dedi ki:

    hocam merhaba. ben temanın istediği boyutlara resimleri uyarladım. hem google speed testte hemde gtmetrix de iyi sonuçlar aldım fakat sorun şu; ana sayfada future post resimi olarak çok harika fakat o içerige tıklayıp makaleye girince resim küçük kalıyor. yani thumbnails resimleri 390 a 205 olarak küçültüp yüklüyorum. ana sayfadaki fututre post larda sıkıntı yok hatta tam oturuyor ama her hangi bir makaleye tıkladığımda ekran geniş kalıyor fotograf ortada 390 a 205 boyutuyla küçük kalıyor. ben hangi boyutta fotograf yükleyeceğimi şaşırdım. temam colormag ve 4 farklı boyutta fotograf gösterme şekli var. bu işi anlayamadım tam olarak lütfen yardımcı olun. şimdiden teşekkürler

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam sizin temanızda en büyük resim gösterme boyutu ( genişliği ) ne kadar ise o boyutta yükleyeceksiniz. Siz yükledikten sonra wordpress temanızın farklı yerlerindeki resim gösterimlerine göre farklı farklı boyutlandıracak.

  31. yunuscuk dedi ki:

    teşekkür ediyorum hocam,

  32. yunuscuk dedi ki:

    orijinal resimlerim png, o işlem sırasında JPEG seçtiğim için mi böyle oluyor yani ?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Aynen öyle hocam. JPEG resmi JPGE olarak sıkıştırırsanız, boyutlarda azalma göreceksinizdir.

  33. yunuscuk dedi ki:

    Selam,
    Üçüncü maddedeki gibi 20 kb’lık bir resmi photoshop ile save from web dediğimde ve belirttiğiniz ayarları yaptığımda resmin boyutu iki kat artıyor. bunun sbebi nedir ?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam iki kat neden artsın. Ancak resim formatınız farklıdır o yüzden oluyordur.

  34. Define dedi ki:

    Burak kardeşim adını uzun yıllar duydum, buraya bir çok kez gelmişimdir ama bu konuyu okuduktan sonra sanırım tek çözüm kaynağımız burası olacaktır. Klavyene sağlık gerçekten çok faydalı yazılarınız var.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Öcgü dolu sözleriniz için çok teşekkür ederim hocam, faydasınu görmene inanın çok sevindim. Takipte kalmanız dileği ile !

  35. Muzaffer Çevik dedi ki:

    değerli burak faydalı bir yazı okudum yine kaleminden . Ancak; Şunu sormalıyım. Resimleri isimlendirirken ingilizce yazı karakteri gerekli bunu anladım. mesela “kağıt peçete” resminin ismini “kagit pecete” olarak yazıyorsun. Ama resim isimlendirmesin de neden aralara (-) tire işareti yada (_) alt tire koymak zorundayız, koymasak aramalarda çıkmıyor muyuz? Teşekkürler.

    1. Burak Oran dedi ki:

      ingilizce dışında karakterler kullanında o karakterler URl yapısında &amp ya da boşluklar %% şeklinde çıkıyor. Çoğu zaman php kodlaması ile bu halledilebiliyor ancak, bunu kodlamada halletmeyen arkadaşların buna dikkat etmesi gerekiyor.

  36. Meryem Kocabay dedi ki:

    Hocam emeğinize sağlık.

    Search Console’da %58 vermiş ve resimleri optimize edin diye uyarmış. Regenerate Tumbnails ile bütün resimleri tarattım ama uyarı devam ediyor. Biraz zaman mı geçmesi gerekiyor?

    Şimdiden teşekkür ederim :)

  37. Ahmet Düzen dedi ki:

    yeni site açanlara yazılarınız cok yararlı.

  38. Betül Zer dedi ki:

    Merhaba, yazılarınız için çok teşekkür ederim. Mailchimp kullanımı entegresi vs. hakkında geniş bir yazı bekliyoruz artık :) Sizin anlatttığınız tarzda geniş bilgi veren hiç kimse yok nette :)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Rica ederim Betül. Umarım yazılarımın faydasını görürsün. Mail kullanımı ile de ilgili yazılar yazacağım. Ancak herşeyin bir sırası var tabii :)

  39. Doktor Hayat dedi ki:

    Merhaba Burak

    Yine A’dan Z’ye kadar en ince detayına kadar anlattığın güzel bir makale olmuş. Böyle güzel paylaşımlar vesilesiyle bir çok insanın bilgi edinmesine vesile oluyorsun. Takdir edilmeyi fazlasıyla hak ediyorsun. Emeğine kalemine sağlık.

    Başarılar

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yorumunuza sağlık ! Bu övgü dolu yorumunuz için teşekkür ederim hocam ! Umarım faydasınızı görürsünüz. Takipte kalmanız dileği ile !

  40. fatih dedi ki:

    Çok pratik ve açıklayıcı bilgiler olmuş. Teşekkürler burak.

  41. Mehmet dedi ki:

    Merhaba Burak bey,benim emlak sitem var.sizin yukarıda verdiğiniz bilgiler ışığında bende emlak web sitemde bu dediklerinizi yapabilir miyim?Size sitemin adresini versem bakabilir misiniz.Ben resimleri hangi boyutta ve resimleri nasıl isimlendireceğim konusunda yardımcı olur musunuz?Teşekkür ediyor çalışmalarınızda üstün başarılar diliyorum.

    Not:Daha önce emlak web siteleri hakkında bilgi vereceğinizi söylemiştiniz ama hala bu konuda bir yazınızı yayınlamadınız.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam yukarıda verdiğim bilgiler her site için geçerlidir. Ancak site incelemesi yapamıyorum malesef.

  42. Oğuz Veli Yavaş dedi ki:

    Burak yine çok güzel bir yazı olmuş kardeşim, emeğine sağlık. Sormak istediğim iki önemli husus var.

    1- Bundan yaklaşık 6 ay önce WP Smush eklentisini kullandığımda çok sorun çıkarmış, görsellerimin bir kısmını kaybetmeme neden olmuştu. Benzer sorunlar hala devam ediyor mu?

    2- Bir Macbook kullanıcı olarak retina ekranlarda görsellerin 2x boyutunda ancak kaliteli görüntülenebildiğini biliyorsundur. Örneğin senin blog içeriklerindeki görsel bende bi miktar, PC ‘ye oranla kalitesiz olarak görünüyor. Bunun için bir WP eklentisi mevcut mu? Yada SEO açısından ne yapılabilir bu konuda?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Oğuz yorumun için teşekkürler dostum. Sorularını bildiğim kadarı ile cevaplamaya çalışayım;
      1- Eklentinin resimşerini bozması bence CPU kullanımı ile alakalı bir durumdu daha önce bir yer de okuduğumdan hatırladığım kadarı ile, CPU aşımına uğrayınca resimlerde bozulmalar olabiliyormuş. Ki zaten eklenti de tam bir CPU canavarı.
      2- Dediğini biliyorum ancak daha önce deneyimleme fırsatım olmadı hiç. WordPress’te resim kalitesini arttırıcı bir eklenti var mı bilimiyorum ancak olacağınıda düşünmüyorum ancak JPEG yerine PNG kullanırsan, çözünürlüğü daha yüksek olduğu için bu tür problemler yaşanmıyacaktır diye düşünüyorum.

  43. Hasan Fırtına dedi ki:

    Valla Burak’cım zor günlerden geçtim ama önemli olan geçip tekrar buralara gelebilmek :)

    İnşallah daha sık görüşürüz konuşuruz iş yaparız vs

    Aslında uzaktan izledim aldığın karar için de çok sevindim milyonlarca bordrolunun şuan idolü oldun .

    Başarılı olman ve yükselmen için canı gönülden dua ediyorum.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Bu içtenlik dolu yorumun için çok teşekkür ederim dostum. Umarım senin de istediğin gibi gider her şey :) Arayı fazla açmamak dileği ile !

  44. Hasan Fırtına dedi ki:

    Burak varya tam istatistikçi // analizci olacak adamsın. Futbol endrüstrisinde çalışıyor olsam seni scout olarak alırım :)

    Yazı hakkında yorum yapmaya gerek yok çünkü hepsi harika :)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Vayy Hasan Beyler sonunda teşrif etmişler de yorum yapmışlar :)) Nerdesin abi sen ? :) Uzun zamandır senden bir kelam duyarmıyordum valla. Neyse iyi oldu yorumunu okumak. Hala buralarda olduğunu görmek, yeni siteni görmek ve istikrarlı bir şekilde başarı için koşturduğunu görmek:) Yorumun için de ayırca teiekkür ederim :)

  45. Hakan Aksoy dedi ki:

    Merhaba,
    Hammy ve Optimus.io ile ilgili deneyiminiz var mıdır?
    Daha iyi çözümler gibi görünüyor her ikisi özellikleri incelendiğinde özellikle mobil cihazlarda.
    Teşekkürler.

  46. Hasan Aktaş dedi ki:

    Tüm yazılarınızı bir günde okudum. Kaydettim ve blogla ilgilenen herkese rahatlıkla tavsiye edebilirim. Gerçekten ne kadar çok insanın zaman kazanmasına vesile oluyorsunuz. Keşke herkes bu kadar detaylı rehberler hazırlasa. Ben bu sayfada bahsettiğiniz ewwww image optimizer eklentisini kullanmak istediğimde Warning: exec() has been disabled for security reasons in .. gibi bir hata veriyor. Nasıl yok edeceğime dair türkçe bir kaynak bulamadım. Sizin bu konuda bir fikriniz var mı acaba? Şimdiden teşekkürler.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Öncelikle yapıcı yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sorunuza gelince, karşınıza çıkan hata tamamıyla serverınızla, yani hostunuzla alakalı. Bu problemi onlarla görüşmelisiniz.

      1. Hasan Aktaş dedi ki:

        Teşekkürler. Sizin kullandığınız turhost ile görüştüm ama onlar da desteklemiyormuş. Siz bu sorunu nasıl çözdünüz acaba?

        1. Burak Oran dedi ki:

          Altarnatif ejlenyileri denemeyi düşündünüz mü ? Çünkü ben hiç bir zaman o ejlentiyi kullanmadım.

  47. Bilal dedi ki:

    Burak google webmaster araçları özellikle Search Console hakkında bir konu hazırlarmısın ?
    Karşışık geliyor özellikle google gibi getir robot tex bunları nasıl kullancam .
    bu konuda google baya aradım bir kaç seo sitesine denk geldim ama senin gibi ciddice en dibinden başına anlatan yoktu.
    Bu google analytic i anlama istatistikleri okuma işini bizim anlayacağımız tarzda anlatan kaynak bulamadım. artık google analytic i kurcalaya kurcalaya baya anladım ama . Bu search console baya önemli bir araca benziyor. Sitede ki ahataları düzltmek için. bu Search Console ile ilgili bir konu yapar mısın ?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Tamamdır Bilal notunu aldım. Hem google analytics, hemde search console detaylı anlatımını yapacağım.

  48. Bilal dedi ki:

    Yazılarınız benim gibi wordpres web işleri ile ilgilenmeye başlayanlar için başvuru kitabı gibi.
    Bazen her bir konuyu bastırıp kitap yapasım geliyor :):)

    1. Burak Oran dedi ki:

      :)) Bu yorumu ilk yapan kişi sen değilsin ama böyle bir yorumun ikinci kez yazılmış olması gerçekten sevindirici. Teşekkürler Bilal.

  49. Selçuk dedi ki:

    Merhaba Burak Bey,all in one seo pack kullanıyorum,kütüphaneye eklediğim resimleri düzenlerken sayfanın altında all in one seo ayarları var,bugüne kadar eklediğim hiçbir resme anahtar kelime(keyword) eklemedim,sadece caption,title,description alanlarını doldurdum,sizce google görsel aramalarda öne çıkmak için bahsettiğim kısma anahtar kelime ya da kelimeler eklemeli miyim?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Tabii ki eklemeniz hem resimlerinizin SEO açısından önde yer almasını sağlayacak, hemde yazınızı SEO açısından dahada güçlendirecektir. Çünkü google resimlerinizi göremez, okur. Yazınıza koyduğunuz resmin yazınızla alakalı olduğunu anahtar kelimeyi resim alt tagında geçirerek google’a kanıt sunmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir