W3 Total Cache Silme (Kaldırma) [Detaylı Anlatım]

Wordpress Eklentileri / Plugins

Geçenlerde bir takipçim host firmasından (paylaşımlı hosting) CPU kullanımından dolayı sitesinin geçici olarak offline konuma alındığına dair bir mail aldığını ve sebebinin ne olabiliceğini bilmediğini bana ileterek yardım etmemi istedi.

Birlikte yaptığımız bir kaç araştırmadan sonra W3 Total Cache eklentisini sebep olduğunu gözlemledik.

Kendisine eklentiyi kaldırmasını söyledim fakat sonradan fark ettim ki W3 Total Cache silme işlemi eklentisini kaldırmak düşündüğünüz gibi kolay değil yani eklentiyi etkisizleştir ardından sil demekle eklenti tamamen silinmiyor malesef.

İşte bu yüzden sizlerde yararlanabilin diye W3 Total Cache silme işlemini bu yazımda sizlerle paylaşıyorum.

W3 Total Cache silme işlemini eklentiden memnun kalmadığınız için ve başka bir cache eklentisi kurmak için yapıyorsanız hemen vazgeçmenizi öneririm. W3 Total Cache Ayarları başlıklı yazımda doğru W3 Total Cache ayarlarının nasıl olması gerektiğini paylaştım. Doğru ayarlarla muazzam sonuçlar alabilirsiniz.

W3 Total Cache Silme İslemi İçin Gereksinimler

Bu yazıma sizlerin wordpress kullanıcısı ve w3 total cache eklentisini kullandığınızı, wordpress siteniz üzerinden, cPANEL veya FTP üzerinden sitenize ulaşabiliyor konumda olduğunuzu varsayarak devam ediyorum. İşlem süresi yaklaşık olarak 15 dakika, zorluk orta derece

Adım 1: Tüm Cache’leri Kapatmak – ( Page Cache, Minifying vs. )

WordPress sitenize giriş yapın ve soldaki admin menüsünden Performance >> General Settings sekmesine gelin.

Ardından sırasıyla enable olarak işaretli olan page cache, minify, database cache, object cache, browser cache, cdn, monitoring seçeneklerini üzerindeki  tik işaretlerini kaldırın ve save all settings butonuna tıklayarak ayarlarınızı kaydedin.W3 Total Cache Silme

Adım 2: Eklentiyi Etkisizlestirme ve Silme

Herşeyi “disable” konumuna getirdikten sonra yine admin panelinden eklentiler >> yüklü eklentiler sekmesine gidip W3 Total Cache eklentisini bulup etkisisizleştir deyin.

W3 Total Cache Etkisizleştirme

Eklentiyi etkisizleştirdikten hemen sonra eklenti pasif bir konumda yani “gri” renkte görünücektir ve biraz önce etkisizleştir butonunu gördüğünüz yerde “sil” seçeneğini görüceksiniz. Sil butonuna basın ve eklentiyi silin.

Adım 3: Serverdan Gerekli Dosyaları Silme

İşte bu noktadan sonra silme işlemi diğer eklentilerden farklılık gösteriyor. FTP ile sitenize bağlanın yada paylaşımlı hosting kullanıyosanız cPANEL üzerindende bağlanabilirsiniz. Wp-content Klasörü altından;

  • w3-total-cache-config.php
  • db.php
  • advanced-cache.php

Dosyalarını bulun. Yukarıdaki tüm dosyaları bulamazsanız endişelenmeyin çünkü her yüklemede farklılık gösterebiliyor. ( iki tanesini buldum birini bulamadım gibi. ) Bulduktan sonra dosyaları silin ve ardından yine aynı dosya  altında (Wp-content);

  • w3tc
  • w3tc-config

Klasörlerini bulun ve bunlarıda aynı şekilde silin.

Adım 4: .htaccess Dosyasını Düzenleme

W3 Total Cache Silme Kaldırma

W3 Total Cache .htaccess Kuralları

 

Yine FTP üzerinden veya cPanel üzerinden dosyalarınıza bağlantı sağladığınızda .htaccess dosyanızı açın ve içerisinde herhangi bir W3Total Cache kuralı kalıp kalmadığını kontrol edin. (Yukarıdaki resimdeki gibi ki zaten kurallar begin W3TC başlığıyla başlar ve End W3TC başlığıyla biter) Eğer kaldıysa öncelikle .htaccess dosyanızın yedeğini alın ve ardından kalan kuralları silerek dosyayı kaydet deyin. Eğer bir sorunla karşılaşırsanız yedeğini aldığınız .htaccess dosyasını geri yüklersiniz.

Adım 5: Wp-Config.php Dosyasını Düzenleme

Bu adım zorunlu değil tamamen size kalmış ama eğer W3 Total Cache silme işlemini gerçekleştirdikten sonra yerine WP Super Cache gibi başka bir cache eklentisi kullanmayı düşünmüyorsanız yapmanızda fayda var , yani başka bir Cache eklentisi kullanacaksanız bu adımı atlayın.

Yine FTP üzerinden veya cPanel üzerinden dosyalarınıza bağlantı sağladığınızda wp-config.php dosyanızı bulun ve öncelikle yedeğini alın ve ardından dosyayı açın (edit) “define (WP_CACHE’, true);” kodunu bulun ve true yazan yeri false olarak değiştirip dosyayı kaydet deyin.


Umarım W3 Total Cache Silme (Kaldırma) başlıklı yazımın faydası olmuştur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

İlgili gönderiler

W3 Total Cache Silme (Kaldırma) [Detaylı Anlatım]” ile ilgili yorumlar;

  1. Sevde dedi ki:

    Bu eklenti sebebiyle bloguma giremediğimi fark ettim. ADMİN paneline girsem de blog ekranım üzerinde değişimler yapmak istediğimde site görünümünü hiç göremiyordum. Siteye misafir gibi girmek istedim gene ekran doluyor şeklinde ibare gösterdi. Bir kaç araştırma sonucu eklentilerin bu durumu yapabileceğini fark ettiğim zaman eklentileri etkisizleştirdim ve sonucunda hanginin sebep olduğunu buldum. Bu cache sebep oluyormuş. Blog bilgisi sıfır biriyim. Yazılarınız vasıtasıyl açtım ve hangi eklenti neye yarıyor hala sindirme aşamasındayım. Ne yapmam gerektiği konusunda fikir veerebilirseniz memnun olurum. Başarılarınızın devamını diliyorum. Paylaşımlarınız için de teşekkürler gerçekten çok yardımı dokundu.

  2. izmirmarkareklam dedi ki:

    Harikasın üstat
    yalnız bu W3 Total Cahe beş para etmez
    sunucuyu felaket sömürüyo ve aksine yavaşlatıyor banagöre CDN ve premium sürümünü kullanmadıkça banagöre gereksiz. Tavsiyem WP Fastest Cahe
    Cloud Flare ve WP Fastest Cahe kullandıktan sonra site neredeyse uçtu GT Matrixde 90 larda page speed inside
    90-80 arası gidip geliyor.
    WP Fastest Cahe banagöre hepsini geçer site hızlandırmada hem türkçe hemde diğerleri gibi birsürü ıvırzıvır ayarına gerekyok.

  3. ahmet dedi ki:

    ben bu eklentiyi 2 siteme kurdum ikisinde de bir türlü önbelleği ne otomatik nede manuel silemedim. Anlıyacağın eklentiden soğudum be sitelerden kaldırdım ama halen sitelerde etkisi var bi türlü şu okunma sayıları (wp_postvievs) düzelmiyor. bu eklentiyi tamamen veritabanından mı panelden mi artık nerdeyse nasıl temizlicem.

  4. Ahmet dedi ki:

    Merhaba,

    Ben bu cache sadece eklentilerden silerek kaldırdım. ardından super cache kurdum onu da kısa süre içerisinde eklentilerden silerek kaldırdım. sitemde herhangi bir sorun görünmüyor ancak ileride bir sorun oluşturur mu? siteyi yedeklemiştim öncesinde yedeği kurmalı mıyım?

  5. Samet dedi ki:

    Hocam aynı şekilde wp super cache silmeyi de anlatamaz mısınız?

  6. Hyr dedi ki:

    Hocam direk Cpanel plugins klasöründen eklentiyi direk silsek ve diğer ayarlarında yapsak olurmu

  7. Umut Yerebakmaz dedi ki:

    W3 Total Cache ve WP Super Cache arasında kaldım. Her ikisini de kurdum. W3 Total Cache sunucuya fazla yükleniyor sanırım.

  8. ihsan dedi ki:

    emeğinize sağlık çok işime yaradı

  9. Erdoğan dedi ki:

    Merhaba; Browser cache , html gzip seçeneğini aktif hale getirirsem maalesef yabancı karakterle çıkıyor ; maalesef kapattım birde ; Minify aktif edersem hiç giremiyorum siteye ; bir çözümü var mı acaba ?

  10. Fatih dedi ki:

    İyi günler , yazılarınızı takip ediyorum ve gerçekten başarılı buluyorum.bende web siteme wp super cache eklentisini kullanıyorum ama hiç memnun değilim. Bu eklentiyi kurmadan önce W3 total cache yüklemiştim ama o sıkıntı oldu ve direk olarak sildim ve wp super cache ‘yi kurdum . Acaba W3 total eklentisini sizin dediğiniz şekilde silmediğim içinmi wp super cache den verim alamıyorum.konuyla ilgili yardımcı olursanız sevinirim. wp super cache eklentisinde mod rewrite kısmını çözemedim

  11. gökhan dedi ki:

    Bu çok hata veriyo zor topluyom siteyi, Emre Vona’nın yazdığı WP Fastest Cache eklentisini kullanıyodum gayet iyi bundan hem basit ama login olan üyelere sorun yaratıyo giriş yapmamış gibi gösteriyo şimdi tekrar bu W3 Total Cache’ye dönmeyi düşünüyom ama siteyi yedekden geri felan yükleyince veya sunucu reboot edince felan admin paneline giremiyodum, yani wp-admin geliyo ama kullanıcı adı şifre felan bile kabul etmiyo çok uğraştırıyodu beni, şimdi tekrar aynı sorunu yaşarım diyede korkuyorum :)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam, birde WP Super Cache‘yi denemenizi tavsiye ederim.

      1. gökhan dedi ki:

        Wp süper cache yı de yükledim daha oncede aktif gibi gözüküyordu ama hiç bi işe yaramiyodu bilemedi ne yapsam :)

  12. gokhan dedi ki:

    Eklenti bir takım hatalar vermişti bende etkisizleştirdim ama oda ne beyaz sayfa hem admin paneli hem anasayfa eklentiyi ftp den sildim ama durum hala aynı başımdan aşağı kaynar sular döküldü sonra snn yazın ile tanıştım çok çok teşekkür ederim. içim rahatladı :)

  13. Film Yorumları dedi ki:

    Teşekkür ederim baya zahmetli bir eklenti

    1. Burak Oran dedi ki:

      :)) Çoğu insana kullanamsıda zahmetli geliyor fakat inanın bana wordpress’te yazılmış en iyi eklentilerden bir tanesidir.

  14. mehmet ali dedi ki:

    Teşekkür ediyoruz. emeğinize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir