Kaçınılması Gereken 20 WordPress Hatası

Wordpress Genel Bilgi

1. Yanlış Platform Seçimi

Wordpress Hatası - Kaçınılması Gereken WordPress Hataları

Bireysel olarak host edilmiş wordpress ve ücretsiz wordpress.com arasında büyük bir karmaşıklık var. İnsanlar bazen sadece basit bir blog açmak istiyor ve ücretsiz wordpress.com üzerinden ücretsiz bir şekilde sitemi yayınlarım diye düşünüyor. Sonra basit bir blog düşüncesiyle başlayan bu insanlar site üzerinde değişiklik yapmak istiyorlar. Şu eklentiyi kullanayım bunu da kullansam bir de blogumun üzerinden para kazansam ne güzel olur… Gerçekten ne istediğinizi iyi bilin. Bireysel olarak host edilmiş wordpress sitesiyle, ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz wordpress.com’ un artı eksi yönlerini iyi tartın, sonra karar verin.

2- İhtiyaç Duyduğunuzdan Fazlasını Satın Almak

Kaçınmanız gereken bir diğer wordpress hatası ise host seçimi. Karar verdiniz ve bir hosting paketi satın aldınız. Zaten başlangıçta sadece ihtiyaç duyduğunuz 2 şey var. Hosting ve domain ismi. Fakat bir çok host firması siz hosting satın aldığınızda size, hosting paketinizin yanında bir çok şeyi de satmak için uğraşıyor. Bu da bu işe yeni başlayanların gerçekten kafasını karıştırıyor.

Yanında ekstradan satmak istedikleri servislerden kastım: 5 yıllık hosting paketi alımı, SSL alımı, branded e-mail ( markalı mailler) gibi daha sayabileceğimiz başlangıçta ihtiyacınız olmayacak bir çok servis. Ayrıca hosting paketinizi seçerken de en yüksek paketi seçmenize gerek yok. Bir paket seçin ve başlayın, kullanımınız artarsa paketi yükseltirsiniz.

E peki ben bir yıllık ödedim param yanmasın? Yok, yanmaz. Kullanmadığınız ayların ücreti yeni paketi alırken, yeni paketin toplam fiyatından düşülür merak etmeyin ( En azından çoğu hosting firması bunu yapar.) Ayrıca 4 Yıllık tecrübemi En İyi WordPress Hosting başlıklı yazımda paylaştım.

3- Wordpress Sitenizin Back Up’ını Almamak

wordpress backwpup eklentisi

Kaçınmanız gereken bir diğer wordpress hatası ise sitenizin yedeğini almamak. Bu hatayı kabul ediyorum bende yaptım ve bedelini tüm websitemi kaybederek bir güzel ödedim. Sizde site yedeği almanın değerini sitenizi kaybettikten, elinizdeki her şeyin uçup gitmesinden sonra anlamayın derim ve hemen bu yazıyı okur okumaz bir yere not alın. İlk yapacağınız iş site yedeğinizi almak olsun.

Back Up işlemini kolaylıkla yapabilmeniz için 3 tane wordpress eklentisi önereyim sizlere. BackupBuddy (Ücretli), VaultPress (Ücretli), and BackWPup (ücretsiz).  BackWPup Eklentisi ile Tüm Site Backup Oluşturma başlıklı yazımdan detaylı bir şekilde backup oluşturmayı öğrenebilirsiniz.

Bunun dışında eklenti kullanmadan da site yedeği almanız mümkün, hatta daha kolay. WordPress Site Yedeği Alma – Site Yedekleme başlıklı yazımda bu işlemi detaylı anlattım.

4- WordPress Güncellemelerini Görmezden Gelmek ( Eklentiler dahil tüm güncellemeler)

Yeni bir güncelleme çıktığında her zaman güncelleme yapmaktan çekinirim, çünkü yaptığım güncelleme sitemdeki herhangi bir yerde bozulmaya yol açabilir. Sonuçta kimse oturmuş bir düzeni bozmak istemez.  Fakat her yapmadığınız güncelleme sitenize yapılabilecek olası risklerini arttırır. Ayrıca her güncellemediğiniz eklenti wordpress sitenizin hızını düşürür.

Güncelleme yapmak çoğu zaman (99%) çok kolaydır.  Bazen sadece tek bir tıklamadır. Eğer temanız ve eklentileriniz iyi bir şekilde kodlanmışsa genelde problem yaşamazsınız. Ama yinede her güncellemeden önce site yedeği almakta fayda var.

5- Favicon Kullanmamak Yada WordPress’in Atadığı Varsayılan Favicon’u Kullanmak

Favicon web browser’ınızda websitenizin başlığının yanında çıkan küçük resimdir (logodur). Favicon’un amacı, kullanıcılarınızın hafızasında görsel bir imaj bırakmak ve sitenizi tanımalarını sağlamaktır. Sitenizi sıklıkla google üzerinden gelen bir ziyaretçinin hafızasında genellikle sitenizin isminden daha çok favicon görseli kalıcı olur. WordPress sitesi kurucularının yaptığı en büyük hatalardan biri de favicon kullanmamaktır.

Favicon’u sitenizin kimlik kartı olarak düşünebilirsiniz. Favicon sitenizin markasıdır. Favicon Kullanmayı Atlamayın!

6- Çok Fazla Kategori Kullanmak / Eklemek

Kaçınmanız gereken bir diğer wordpress hatası ise fazla sayıda kategori kullanmak. WordPress, kullanıcıları için kategori oluşturmayı gerçekten çok kolay kılıyor.  Bu sebepten insanlar neredeyse her bir yazı için farklı kategori açabiliyor. Neredeyse wordpress’e yeni başlayan her kullanıcı bu yoldan geçmiştir taaki sitemizin düzgün bir yapısının olması gerektiğini öğrenene kadar.

WordPress SEO ayarları Tag ve Katergori Farkı başlıklı yazımdan; Seo için hangisi daha iyi kategoriler mi yoksa taglar mı? Kategoriler için optimum sayı kaç? Çok fazla için belirtilen sayı ne kadar? Bir yazıyı iki ayrı kategori altında göstermek sorun olur mu? Bir yazı için tag limiti var mıdır? Fazla yada az tag eklemek yazımızın SEO’suna zarar verir mi? Taglar metakeywords gibi çalışır mı?  gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

7- Kalıcı Bağlantıları Ayarlarını Yapmamak

Kaçınmanız gereken bir diğer wordpress hatası ise kalıcı bağlantı ayarlarını yapmamak. WordPress kullanıcıları genellikle kalıcı bağlantı ayarlarına dikkat etmez ve wordpressin varsayılan olarak atadığı düzensiz ve belirsiz işaret ve rakamlardan oluşan (”https://wpmavi.com/?p=25” gibi ) URL’leri kullanır. Fakat bu tür kalıcı bağlantı ayarı kullanmak sadece SEO için kötü değildir aynı zamanda kullanıcılarınız içinde kötüdür. WordPress SEO Dostu Kalıcı Bağlantı Ayarları yazımda bunu nasıl yapacağınızı detaylı bir şekilde anlattım. Siz de 5 dakikanızı ayırıp kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

8- Site URL’sini Değiştirmek ve Tüm Trafiği Kaybetmek

İçinizden kaçınız ilk aldığı domainden sonradan nefret edip değiştirmek istedi? Evet aklımıza gelen yeni daha güzel isimler sitemize daha çok yakışabilir değiştirmek isteyebiliriz. Ama bunu yapmayın, bunu yapmanız demek trafiğinizin çoğunu kaybetmeniz demek aynı zamanda paranızı da. Ama illa yapacağım derseniz SEO Kaybetmeden Domain Değiştirme başlıklı yazımda bunu detaylı anlattım.

9- Cache Eklentisi Yüklememek

Cache Eklentisi Kullanmamak WordPress HatasıKaçınmanız gereken bir diğer wordpress hatası ise cache eklentisi kullanmamak. Birçok wordpress kullanıcısının cache eklentisi yüklememesinin sebebi, gerçek anlamda cache eklentisinin ne işe yaradığını ve tam olarak ne yaptığını bilmemesi.  Verdiğim linkte neden sadece W3 Total Cache kullandığımı detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Cache eklentisi ne işe yarar? Kısaca açıklamak gerekirse, Cache sitenizin hızını arttırır ve anlık çok fazla trafik alırsanız oluşabilecek kesintileri önler. Aynı Zamanda CDN kullanmanızı da öneririm. Yine verdiğim linkte neden CDN kullanmanız gerektiğini detaylı bir şekilde anlattım. Size kesinlikle MaxCDN öneririm. Kendi sitemde de MaxCDN kullanmaktayım ve sonuçlarından oldukça memnunum. Peki ben CDN hizmeti satın aldım. Siteme nasıl entegre edeceğim? WordPress CDN Kullanımı ve SEO Detaylı Anlatım başlıklı yazımda bunu en ince ayrıntısına kadar anlattım. Eminim kolaylıkla yapacaksınızdır.

10- Kötü Bir Kaynaktan WordPress Teması Kullanmak

Birçok wodpress teması kötü niyetli linkler ile entegre edilmiş olabilir, bu yüzden ki wordpress.org’un sunduğu ücretsiz temalar dışında başka bir yerden tema kullanmayın. Bazı güvenilir ücretli tema satan siteler dışında ÖRN: (themeforest)

11- İletişim Formuna Sahip Olmamak

Neredeyse hepimiz sitemizi kurduktan sonra iletişim sayfası oluşturmuşuzdur ve iletişim adreslerimizi o sayfaya listelemişizdir. Bir kaç ay sonra bir bakarız ki mail kutumuz tamamen SPAM’larla dolmuş. Çözüm olarak contact form 7 eklentisini önerebilirim. Gerçekten SPAM sorununa çözüm olarak iletişim sağlayan bir wordpress eklentisi.

12 -Analytics Yüklememek

googleanalyticseklentisi

Kaçınmanız gereken bir diğer wordpress hatası ise Analytics yüklememek. Bir çok kullanıcı wordpress sitesindeki sosyal medya paylaşımlarını nasıl artıcağını sorar ve araştırır. Bu soruların karşılığında ”şu an ki konumun ne” sorusuyla karşılaştıkları zaman, twitter’da veya facebook’ta XXX sayıda takipçim var diye yanıt verirler. Ve çoğu zaman wordpress site sahipleri google analytics eklentisini kullanmazlar.

Google analytics’i kullanmak demek detaylı bir şekilde sitenize gelen ziyaretçilerden haberdar olmak demek. ( Yaşları, cinsiyetleri, bağlandıkları şehirleri, hangi site üzerinden geldikleri, vs ) ve sizin bu istatistiklere sahip olmanız demek gelecekteki planlamanızı ona göre yapmanız demek. O yüzden google analytics wordpress siteniz için hayati önem taşır. Ayrıca Google’ın verdiği takip etme kodunu sitenize entegre ederek, site istatistiklerinizi google analytics üzerinden de takip edebilirsiniz. Bu işlemi WordPress Sitene Google Analytics Ekleme başlıklı yazımda detaylı anlattım.

13- Yazıyı Önce Misrosoft Word Dosyasında Yazmak

Hepimiz Word dosyasında yazı yazmaya çok alıştık. Bazen yazarken elektrikler kesildi bilgisayarımız bir anda kapandı yada Word dosyasında yazdık wordpress yazı alanımıza yapıştırdık ve yazımızla birlikte gelen yüzlerce gereksiz karakteri de tekrar silmek için uğraştık.

Evet görsel editörde Word dosyasından yapıştır sekmesi var, ama size her zaman wordpress siteniz üzerinden yazmanızı şiddetle öneririm. WordPress otomatik kaydetmek özelliğine sahip. Bilgisayarınız bir anda kapandı mı, hiç problem değil. Yarım kalan yazınız kaldığı yerde kalıyor merak etmeyin. Aynı zamanda  Wordpress önizleme seçeneği de sunuyor. Yazılarınızı yayınlamadan önce önizleme yapıp hatalarınızı rahatlıkla görebilirsiniz.

14- Just Another Blog – (Bir başka WordPress Sitesi?)  Sloganı

WordPress’i yüklediğinizde wordpress varsayılan olarak sitenizin sloganını “Just Another Blog” olarak atar. Yeni başlayanlar genelde bunu bilmez ve genelde bu hatayı anlayana kadar bunu değiştirmezler bu hatayı da genelde google tarafından indexlendiklerini gördüklerinde anlarlar. Bunu ayarlar >> genel sekmesinden kolaylıkla değiştirebilirsiniz.

15- Örnek Sayfayı Silmemek

orneksayfaarastirmasiWordPress altyapısını kurduktan sonra WordPress yine sitenize varsayılan olarak bir örnek sayfa atar. Çoğu wordpress kullanıcısı da bunu görmezden gelir ve silmez, fakat bu google tarafından indexler. Yaptığım küçük bir araştırmaya göre dünya üzerinde halen 1.1 milyon wordpress kullanıcısı örnek sayfasını silmemiş durumda…

16- Error Establishing Database Connection Hatası

Bu yanlış yapmaktan daha çok bir hata fakat yapılan bir yanlıştan kaynaklanan bir hata. Eğer Cpanel Şifrenizle veritabanı şifreniz aynı ise ve birini değiştirdiyseniz işte o zaman bu hatayı alırsınız. Bu yüzdendir ki veritabanı kullanıcı ismini ve şifrenizi cPanel şifrenizle aynı koymamalısınız. ( Tabii ki bu hatanın başka sebepleri de vardır)

Eğer olur da bu hata ile karşılaşırsanız; Error Establishing Database Connection Hatası [Detaylı Çözüm] başlıklı yazımda nasıl çözüm bulacağınızı detaylı anlattım.

17 Güvenlik Önlemlerini Görmezden Gelmek

wordpress ithemes security eklentisi

Kaçınmanız gereken bir diğer wordpress hatası ise güvenlik önlemi almamak. WordPress kullanıcıları başlangıçta genellikle güvenliği göz ardı ediyorlar taa ki başları güvenlik olmadığı yüzüden ağrıyana kadar.  Bu aynı zamanda site yedeği almamanın pişmanlığıyla aynı tabi. Şiddetle öneririm ki güvenlik önleminizi alın.

Bunun için eklentiler mevcut. Benim size önereceğim ise iThemes Security.  En iyi ve mutlaka kullanmaniz gereken 10 wordpress eklentisi isimli yazımda iThemes Security eklentisini neden şiddetle önerdiğimi açıkladım. Bir göz atın derim. Ayrıca iThemes Security Ayarları – Kurulumu başlıklı yazımda da eklentinin kullanımını detaylı anlattım.

18- Yüklediğimiz Resimlerin Boyutlarını (kb) Küçültmeden Yüklemek

Kaçınmanız gereken bir diğer wordpress hatası ise resimleri olduğu gibi yüklemek. Ben de bu hatayı wordpress kullanmaya başladığımda yaptım tabii ki. Aldırmadan bilgisayarımdan yükledim resimleri. Tabi bu, sitemin performansında sorunlar yarattı.  Halbuki çok kolay bir şekilde resimlerimizi normal boyutundan 3 kat daha azaltarak wordpress sitemize yükleyebiliriz.

Diyelim ki 300 kb boyutunda bir jpge resminiz var, bunu alıyoruz jpegmini.com adresine gidiyoruz. Try It Now diyoruz sonra Press to Upload Photos butonuna basıyoruz ve bilgisayarımızdan resmimizi seçip upload ediyoruz. Evet resmimiz hiç bir kalite kaybına uğramadan şu an 78kb. Şimdi rahatlıkla wordpress sitemize yükleyebiliriz. Benim depolama sıkıntım yok ki! bununla kim uğraşacak derseniz yanılırsınız. Çünkü web sitenizin bir sayfasının boyutu ne kadar yüksekse, ziyaretçinize o sayfanın dolum hızı o kadar yavaşlar.

Ayrıca Google’ın sizi üst sıralara taşımasını istiyorsanız bunu yapmadığınızda google, bunun hesabını sizin sitenizi üst sıralara taşımayarak mutlaka size sorar. Ayrıca WordPress SEO Uyumlu Resim Optimizasyonu başlıklı yazıma göz atmanızı şiddetle öneririm.

19- Yapılan Yorumları Göz Ardı Etmek, Uzun Süre Bakmamak ve Sonrası

Bu işe küçük bir blogla bile başlasanız, yorumlarla mutlaka baş etmelisiniz. Çünkü yapılan yorumlar en az içerik kadar önemlidir.  Bir gün bir bakmışsınız ki yüzlerce yorum sizin tarafınızdan onaylanmayı bekliyor. Nasıl baş edeceksiniz tek tek? Eğer sitenizde yorum yapılmasını istemiyorsanız Disable Comments plugin eklentisini kullanabilirsiniz. 

20-  Karmaşık ve Uzun Arşivler

Kaçınmanız gereken bir diğer wordpress hatası ise karmaşık ve uzun arşivler. WordPress’e ilk başladığımızda arşiv “widget” bileşeni gözümüze ve mantığımıza oldukça hoş geliyor.  Ay ay, yıl yıl ayrılmış yazılar.  Fakat aradan 1 yıl geçtikten sonra bu liste uzayıp gidiyor aynı zamanda yan panelinizi de uzatıyor ve buda can sıkıcı ve karmaşık bir hal alıyor. Bu durumda Custom arşiv sayfası oluşturmalısınız.  ( Arşivlerin tamamını yan panel yerine tek bir sayfada göstermek)


Umarım Kaçınılması Gereken 20 WordPress Başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur.Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

İlgili gönderiler

Kaçınılması Gereken 20 WordPress Hatası” ile ilgili yorumlar;

  1. İbrahim dedi ki:

    Selamlar…

    Son iki gündür, WordPress ten mail alıyorum. XXXXX sitenize yeni kullanıcı kaydı diye…

    Giriş yapıp baktığımda bilgim olmadan bir kullanıcı kayıtlanmış ve en kötüsü de YÖNETİCİ yetkilerine haiz…

    Nasıl bir açığım olduğunu nasıl çözebilirim?

  2. Yasin dedi ki:

    Hocam konu ile ilgisi yok ama wp-admin kısmına hatalı giriş denemesi uyarısı alıyorum ve admin paneline ulaşamıyorum. bu konuda ne yapmam gerekiyor 21 saat beklemek biraz can sıkıcı bir durum.

  3. türker dedi ki:

    merhaba ben yeni bir tema aldım ve temayı direk etkinleştirdim.yapmak istediklerim yeni temaya sadece içerikleri eklemek yani eski temadan kalan eklentiler,kalıntılar, hataları ve diğer ayarları tamamen sıfırlamak istiyorum burak bey nasıl yapabilirim baştan kurulum yapmak istiyorum

    1. Burak Oran dedi ki:

      Tema değiştirme başlıklı yazımı takip edebilirsiniz.

  4. Hakan dedi ki:

    Merhaba bir problemim var yardımcı olur musunuz ?

    Tema üzerinde gelen sayfaları atarken adını değiştiremiyorum değiştirirsem aynı sayfadan fazlaca kopya çıkıyor karşıma şu an bu sayfalarıda silerken iki katı sayfa ekliyor sistem başa çıkamadım.

    Yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

  5. fatih dedi ki:

    google da ararken buldum yazıyı. çok fayadalı ve kaliteli olmuş, eline sağlık burak

    1. Burak Oran dedi ki:

      Saolasın Fatih. Baya eski, ilk yazılarımdan biridir :)

  6. Hasan dedi ki:

    Backwpup eklentisini Nginx ile kullanamıyorum. Çözümü var mı acaba?

  7. Davut dedi ki:

    Paylasımınız cok guzel bu hataların cogunu malesef yaptım ve su ankı cektıgım sıkıntı yedek almayı ertelemkti ve yenıden baslayacam gıbı :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir