WordPress admin paneli yavaş mı ? Bu yavaşlama wordpress sitenize içerik girmenizi neredeyse imkansız hale mi getiriyor ?
Admin panelinin yavaş olmasının bir çok sebebi olabilir. Kullandığınız cache eklentisi, tema yada wordpress sitenizde kullandığınız herhangi bir eklenti, admin panelinin yavaşlamasına sebep olabilir.
GTmetrix gibi wordpress site ölçme araçları wordpress sitenizin ön yüzü için sizlere detaylı bilgi sunabilir fakat, wordpress admin paneli yavaş işleyişinin sebebini sunacak herhangi bir araç bulunmamakta.
Bu sebepten dolayı wordpress admin paneli yavaş işleyiş sebeplerini ve wordpress admin paneli hızlandırma işlemini nasıl yapacağınızı 7 adımda sizelere detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
1 – Cache Eklentinizi Kontrol Edin
Bir çok cache eklentisi object cache özelliğine sahip ve bu özellik admin panelinin yavaş olmasının sebebi olabilir. Eğer kullandığınız cache eklentisinde Object cache özelliği aktifse, objet cache özelliğini devre dışı bırakın.
Eğer W3 Total Cache eklentisi kullanıyorsanız Performance >> General Settings sekmesi altından Objet Cache özelliğini devre dışı bırakabilirsiniz.
2- Tüm Eklentileri Toplu Etkisizleştirip Teker Teker Tekrar Etkinleştirin
WordPress admin paneli yavaş olmasına sebep olacak bir diğer faktör ise wordpress eklentileri.
WordPress admin panelinizden eklentilerinizin tamamını toplu bir şekilde etkisizleştirin (pasif hale getirin) ve ardından teker teker etkinleştirmeye başlayın.
Her etkinleştirdiğiniz eklentiden sonra wordpress admin paneli hızı yavaş mı değil mi kontrolünü sağlayın. Bu şekilde wordpress admin paneli yavaş işleyişine sebebiyet veren eklentiyi tespit edebilirsiniz. Silmek yada yerine başka bir eklenti kullanmak tamamıyla size kalmış.
Optimumseviyede eklenti kullanmak hem wordpress admin paneli hızı, hemde wordpress sitenizin ön yüz hızı için oldukça önemli bir faktör. Kullandığınız eklenti sayısını optimum seviyede tutmaya her zaman önem verin.
3- WP-Admin ve WP-Includes Dosyalarını Tekrar Yüklemek
Bu işlemi yapmadan önce wordpress sitenizin yedeğini almanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Eğer wp-admin ve wp-includes dosyalarını tekrar yükleme aşamasında yanlış bir dosya siler yada hata yaparsanız geri dönüşü olmayan kötü sonuçlar alabilirsiniz. Eğer wordpress yedeği nasıl alınır bilmiyorsanız, WordPress Site Yedekleme başlıklı yazımda bu işlemi nasıl yapacağınızı detaylı anlattım.
- WordPress’in şu anda sitenizde kullandığınız mevcut sürümünü http://wordpress.org/download/ adresinden indirin.
- İndirdiğiniz sürümü zip dosyasından çıkartıp bilgisayarınıza kaydedin.
- FTP ile wordpress sitenizin serverlarına bağlanıp wp-admin ve wp-includes klasörlerini tamamıyla silin.
- Bilgisayarınıza kaydettiğiniz wordpress sürümünün dosyasını açın ve içerisinden wp-admin ve wp-includes dosyalarını yine FTP üzerinden server’ınıza yükleyin.
Not: wp-admin ve wp-includes dosyalarını silmeniz, siteniz içeriğinden herhangi bir şeyin silinmesine sebep olmayacaktır. Resimleriniz wp-content dosyası altında, içerikleriniz ise veritabanınızdadır. Wp-content dosyanızı ve veiratabanınızı silmediğiniz sürece bu işlem sırasında bir problem yaşamazsınız.
4- Veritabanınızı Optimize Edin
WordPress admin paneli yavaş olmasının bir diğer nedenide veritabanınızdan kaynaklı olabilir. Veritabanı optimizasyonunu nasıl yapacağanızı bu yazımda anlatmayacağım çünkü hali hazırda optimizasyon işlemini nasıl yapacağınızı adım adım oldukça detaylı bir şekilde anlattığım bir yazım mevcut. WordPress Veritabanı Temizleme – Optimize etme başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz.
5- Gücelleme Yapmak
En son wordpress sürümünü, en son tema sürümünü ve eklentilerinizin en son sürümlerini güncellemeyi unutmayın. WordPress admin paneli yavaş olmasına sebep olacak bir diğer faktör ise temanızı, eklentileri ve wordpress’i yeni çıkan sürümleriyle güncellememek.
6- Host Firmanızla İletişime Geçin
Bazı host firmaları müşterilerine hiç bir makalenin veya kişinin yardımcı olamayacağı kadar müşteri memnuniyeti adına yardım etme eğilimde oluyor. Eğer sizinde host firmanız bunlardan biriyse, wordpress admin paneli yavaş işleyişinin sebebini birde onlara sorun ve alabiliyorsanız desteklerini alın. Eğer host firmanız bahsettiğim bu firmalarından biri değilse, En iyi WordPress Hosting başlıklı yazımda 4 yıllık tecrübemi sizlerle paylaştım.
7- Tema Geliştiricinizle İletişime Geçin
Son olarak temanızı satın aldığınız adrese gidin ve destek formunun olup olmadığına bakın. Eğer varsa destek formunda daha önce wordpress admin paneli yavaş problemi yaşayan insanlar bu konuyla ilgili başlık açmışlar mı kontrol edin veya direkt olarak tema geliştiricinize böyle bir probleminiz olduğunu iletin. Eğer wordpress admin paneli yavaş işleyişi tema kaynaklıysa, eminim sorunu çözeceklerdir.
Umarım WordPress Admin Paneli Yavaş – 7 Adımda Çözüm başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur.Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Aradığım bir konuydu paylaşım için teşekkür ederim
başarılı bir yazı olmuş elinize sağlık
W3 Total Cache eklentisinde “Object Cache” ayarını devre dışı bıraktım, 5 kat hızlandı. Çok teşekkürler fakat sizin w3 total cache ayarları yazınızda etkinleştirin yazıyordu :)
Bu soruna bende bir süre maruz kaldım malesef. Yazınızdaki ve benzer uygulamaları gerçekleştirmeme rağmen sonrasında sunucu kaynaklı olduğunu gözlemledim. WP kullanıcılarının panellerini başlangıçtan itibaren temiz tutmalarını öneririm.
Çok sağ olun elinize sağlık.
Teşekkürler.
Güzel bir yazı olmuş fayda sağladı saolun hocam :)
Teşekkürler.
Emegine saglık