Bir e-ticaret sitesi kurmak için bir çok alternatif yöntem ve platfrom mevcut. Dünya geneli kabul görmüş bir çok yöntem ve platfrom olduğu gibi, sadece Türkiye özelinde dünya geneli kabul görmüş e ticaret sitesi kurma platfromlarına alternatif başka platfromlar da ayrıca mevcut.
Dolayısı ile de böyle bir ortamda, yani e ticaret sitesi kurmak için bir çok platfromun ve yöntemin olduğu bir ortamda;
Ya işte genel olarak bir e ticaret sitesi ortalama şu kadara mal olur gibi bir fiyat aralığı vermek pek sağlıklı olmayacaktır. Daha doğrusu çok bir anlam ifade etmeyecektir.
Bunun yerine,
Hem dünyada hem de türkiye’de kabul görmüş popüler platfromlar ve yöntemlerin her biri için tek tek maliyetlerinden bahsederek ilerlemek bir e ticaret sitesi ne kadara kurulur sorunuza çok daha sağlıklı bir cevap olacaktır diye düşünüyorum.
Genel Maliyetler
1- Domain Maliyeti
2- Hosting Maliyeti
3- Tasarım Maliyeti
4- Yazılım Maliyeti
Platform Bazlı Maliyetler
5- WordPress ile bir e ticaret sitesi kurma maliyeti
6- Ticimax ile bir e ticaret sitesi açma maliyeti
7- İdeasoft ile bir satış sitesi kurma maliyeti
8- Arti360 ile e ticaret sitesi açma maliyeti
9- T-soft ile e ticaret sitesi açma maliyeti
10- Shopify ile e ticaret sitesi kurma maliyeti
11- Hangi platformu tercih etmeli
Bir E-Ticaret Sitesi Oluşturmak için Gerekli Şeyler ve Bunların Genel Maliyeti
1- Domain / Alan Adı:Domain yani alan adı, e-ticaret sitenizin ismi ve internetteki adresidir. Yani wpmavi.com
gibi sizinsiteniz.com
gibi. Domain fiyatları ise satışını yapan firmadan firmaya göre değişiklik gösterse de ortalama olarak yıllık 10 ila 20 USD gibi fiyat aralığında satılır.
2- Hosting:Host yani sunucu ya da server ise e ticaret sitenizi oluşturan kodları, dosyaları, resimleri, metinleri, üyelik vs. gibi tüm verileri, kısacası e ticaret sitenizi oluşturan ne varsa tüm bunları barındırmanız için gerekli olan bir diğer şey.
Sunucu sadece e-ticaret verilerinizi barındırmak için değil aynı zamanda e-ticaret sitenizin 7/24 tüm dünyada yayın yapabilmesi için, yani tüm dünyadan internet üzerinden ulaşılabilmesi için de gerekli.
Yani sunucu için bir nevi hem barındırma hem de yayın yapma aracı diyebiliriz.
Sunucu kiralama maliyetleri ise yıllık olarak 50 USD ila 200 USD arasında değişir. Tabi ki bu maliyetler küçük ve orta ölçekli e-ticaret siteleri için. Çok büyük, milyolarca kişiye ulaşan bir e-ticaret sitesi için ise bu maliyetler 6.000 ila 10.000 USD gibi rakamlara da pekala çıkabilir.
3- Site Tasarımı:Bu konu da başlı başına derya deniz aslında. E-ticaret siteleri için hazır site tasarımları mevcut olduğu gibi siz sadece kendi sitenize özel, yani tamamen özelleştirilmiş bir site de kodlatabilirsiniz.
Hazır e-ticaret site tasarımları kullanılan alt yapıya göre değişiklik gösterse de ort. olarak 30 USD ile 150 USD arasında değişiklik gösterir. Bu fiyatlar ise genelde bir kez ödenir ve tasarım ömür boyu kullanılır.
Altta bahsedeceğim gibi bazı hazır e ticaret sistemlerinde ise hazır e ticaret paketi fiyatına site tasarımı da dahildlir.
Sadece size özel, yani özelleştirilmiş bir site isterseniz de, bunu sıfırdan kodlatmanaız gerekli ki böyle durumlarda da hem site tasarımı hem de sitenizde istediğiniz işlevlere göre fiyatlar 2000 dolardan başlar 500.000 dolara kadar gider ki böyle bir hizmeti de Türkiye’de birine veya bir firmaya yaptırmak da oldukça zordur çünkü bu tür işleri yapan firmalar, daha doğrusu doğru düzgün yapan ve profesyonel ilerleyen firmalar bir elin parmağını geçmez ülkemizde.
4- İşlevsel Kodllamalar – Yazılımlar – Eklentiler Site tasarımınının yanında bir de e-ticaret fonksiyonlarını yerine getirecek işlevlerin de olması gerekli.
Siteniz üzerinden kredi kartı ile ödeme almayı bu işlevlere örnek olarak gösterebiliriz. Ya da, müşterinin sepet tutarı belirli bir miktarı geçtikten sonra otomatik olarak kargonun ücretinin ücretsiz olarak atanması,
Ürünlere 360 derece fotoğrafları eklenmesi, varyasyonlu ürünlerin eklenmesi ve müşterinin varyasyon seçimine göre ürün fiyatının değişmesi,
Müşterinin satın alım yaptığı lokasyona göre kargo ücretlerinin otomatik olarak değişmesi veya alınan ürün sayısına, boyutuna, ağırlığına göre değişmesi, ürünlerin fiyata renge bedene vs. göre filtrelenebilmesi,
Canlı chat modülünün siteye eklenemsi vs gibi e-ticaret ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü işlev ve fonksiyonu örnek olarak gösterebiliriz.
Aslında bir e ticaret sitesi masrafları tam olarak bu noktada gerçek anlamda ortaya çıkıyor. Yani bir alışveriş sitesi kurma maliyeti için asıl kaleme bu işlevsel kodlama, eklenti ve ek yazılımlar diyebiliriz.
Dolayısı ile de insanların veya şirketlerin e ticaret sitelerini hangi yöntem veya platform ile kuracağı sorusu aslında daha çok bahsettiğim bu işlevsel kodlamalara göre şekilleniyor.
Şimdi!
Bu noktada ilerleyebileceğiniz yöntemlere göre maliyetler şu şekilde:
1- Özel olarak sıfırdan isediğiniz işlevler ile birlikte bir e-ticaret sitesi kurdurma maliyeti:
İstediğiniz işlevlere göre tabi ki fiyat şekillenecektir ancak profesyonel anlamda bir e-ticaret sitesi kodlatacaksanız ve eksiksiz, piyasada var olan en profesyonel e-ticaret sitelerinden işlevsel olarak bir farkı olmayacaksa, böyle bir sitenin maliyeti 10.000 dolardan başlar 500.000 dolara kadar da çıkabilir.
2- Hazır kodlanmış sistemer üzerinden giderek bir e-ticaret siteis kurma veya kurdurma maliyeti:
Bu noktada ise yine fiyat aralığı çok değişkenlik gösterse de hazır sistemler kullanacağınız için maliyetler özel kodlanmış bir siteye göre çok daha düşük olacaktır. Takriben bu maliyetlerin fiyat aralığı ise 100 dolar ile 1000 dolar arasında değişecektir.
Ben bu e ticaret sitesi açma maliyeti yazımda özel kodlama ile e ticaret sitesi kurdurmanın maliyetine hiç girmeyeceğim.
Bunun yerine Türkiye’de ve dünyada en popüler olan hazır sistemler ile bir e ticaret sitesi ne kadara kurulur sorusunu bu sistemler üzerinden tek tek giderek cevaplamaya çalışacağım.
Hazır Sistemler ile E-Ticaret Sitesi Kurma Maliyeti
1- WordPress ile bir e ticaret sitesi kurma maliyeti nedir?:
Önemli Bu arada benim wordpress ile e-ticaret sitesi kurma adına hem youtube videom, hem de yazılı anlatımım mevcut.
Youtube videoma şuradan, yazılı içeriğime ise şuradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca wordpress ile kurulmuş e-ticaret siteleri örnekleri görmek isterseniz de yine şurada sadece Türkiye’den 150’tane örnek e-ticaret sitesi listelediğim bir iletim de mevcut.
a )Wordpress ile kuracağınız e-ticaret siteniz için hosting ve domain maliyeti yıllık olarak 70 ila 150 dolar arasında değişecektir.
b )Wordpress.org alt yapısı ise ücretsizdir. WordPress kullanımı için herhangi bir ücret ödenmiyor.
c )Bir wordpress e-ticaret temasının ise maliyeti 50 ila 70 dolar arasındadır. Tema ise hazır kodlanmış bir e-ticaret site tasarımıdır.
Piyasada oldukça profesyonel tasarımlara sahip binlerce wordpress e-ticaret teması mevcut. Örnekleri için benim en beğendiğim 50 adet temayı listelediğim wordpress e-ticaret temaları başlıklı yazıma bakabilirsiniz.
d )İşlevsel kodlamalar ek yazılımlar için ise wordpress.org alt yapısı için hazır kodlanmış woocommerce isimli bir eklenti mevcut.
Bu eklenti e-ticaret işlevine ait aklınıza gelebilecek her türlü fonskiyonu barındırıyor.
Eklentinin kendi barındırmasa bile yine bu eklenti için ek olarak kodlanmış, yani sizin hazır bir şekilde kullanabileceğiniz ek yama paketleri de mevcut.
Woocommerce eklentisi de tamamen ücretsiz. Woocommerce için ek olarak yazılmış yama paketlerinin %70 de yine ücretsiz. Ücretli olanların fiyatı da max. 20 30 dolar civarında olacak ve tek seferlik ödemelerle satın alınıp, ömür boyu kullanılabilecektir. Yani yıllık ya da abonelik gibi dönemsel ödemelerle veya yenilemelerle karşınıza ek maliyetler çıkmayacaktır.
WordPress ile e-ticaret sitesi kurma mantığı ise şöyle işiyor:
- Önce bir hosting ve domain paketi alıyorsunuz
- Ardından aldığınız bu hosting ve domain üzerine wordpress.org alt yapısının sunduğu ücretsiz, açık kaynak kodlu bir yazılım olan wordpress’i kuruyorsunuz.
- Ardından ise kurulumunu yaptığınız wordpress sitenizin üzerine hazır bir wordpress e-ticaret site tasarımı, yani teması satın alıp, tıklamalar ile yüklüyor ve aktif ederek, sitenize o tasarımı giydiriyorsunuz.
- Ardından ise yine tıklamalar ile woocommerce eklentisini wordpress alt yapınıza yüklüyorsunuz ve tema ve woocomemrce ayarlarını yine tıklamalar ile yaparak sitenizi tasarlıyorsunuz.
Tüm bu detayları ben zaten şurada yer alan wordpress ile e-ticaret siteis kurma videomda adım adım anlattım. Videoma en azından wordpress ile nasıl bir site kurulabileceği fikri edinmek için bile bakabilirsiniz çünkü video başlarında video sonuna geldiğinizde nasıl bir siteye sahip olacağınızı detaylı bir şekilde gösteriyorum.
Toplam Maliyet: Yani bu durumda wordpress ile bir e-ticaret sitesi kurma maliyeti herşey dahil ortalama 120 ila 220 dolar arasında değişecektir.
Devam eden yıllarda ise bu maliyetler tema için sadece tek seferlik bir ödeme yapıp, ömür boyu kullanacağınız için ve geriye de bir tek hosting ve domain maliyetleri kalacağı için de bu maliyet 70 ila 150 dolar arasında değişecektir. Bu maliyetlere ciddi anlamda profesyonel bir e-ticaret sitesi kurabilrsiniz.
2-Ticimax ile bir e ticaret sitesi açma maliyeti nedir?:
Ticimax e ticaret paketlerinin fiyat aralığı 1799 TL (211 USD) ile 6499 TL (765 USD) arasında sundukları özelliklere göre değişiyor. Bu fiyatlar yıllık. Yani hangi paketi seçerseniz seçin her yıl bu maliyetleri ödüyorsunuz.
Tabi her ne kadar en düşük paketlerinin fiyatı 1799 TL olsa da, bir e ticaret sitesi için bence olmazsa olmaz özelliklerden biri olan kredi kartı ile ödeme alma yöntemini, bu en düşük paketlerinde özellik olarak sunmuyorlar.
Dolayısı ile bu firma ile bir hazır e-ticaret sitesi kurup, e-ticaret sitenizde müşterilerinizden kredi kartı ile ödeme almak istiyorsanız, en düşük paketlerinin bir üzeri paketi satın almanız gerekiyor ki o paketin de yıllık maliyeti 2499 TL (294 USD).
Ticimax ile e ticaret sitesi kurma mantığı şöyle işliyor:
- Önce hazır e ticaret paketlerinden bir tanesini satın alıyorsunuz.
- Hosting ve domain ücretleri yine satın aldığınız hazır e-ticaret paketine dahil oluyor.
- Ardından ödeme ve sözleşme akabinde size bir yönetim paneli teslim ediliyor.
- Siz bu yönetim panelinden firmanın elinde olan hazır e-ticaret tasarımlarından birini seçiyorsunuz ve ürünlerinizi yükleyip, kargo ve banka ayarlarınızı yapıp direkt sitenizi satışa açabiliyorsunuz. Yani tema / tasarım da ödediğiniz paket ücretine dahil oluyor.
- İşlevsel kodllamalar, ek fonksiyonlar ve eklentiler ise seçtiğiniz paketin sunduğu özellikler dahilinde oluyor. Yani aslında e-ticaret siteniz için gerekli olan bir çok fonksiyon ücretli. Tabi ki bu ücretler paket fiyatlarının içerisinde oluyor ancak istediğiniz bir özellik mesela fiyatı en düşük iki pakette olmuyor da onun yerine daha pahalı paketlerde oluyor gibi. Böylece de bu fonksiyonlar aslında ek ücretli bir şekilde satılmış oluyor.
Mesela üstte de yazdım:
E-ticaret siteniz üzerinden kredi kartı ile ödeme almak isterseniz, Ticimax’in en düşük fiyat ile satılan paketinde bu özellik olmadığı için, en düşük paketin en az bir üst paketini satın almanız gerekecek.
Buna ek olarak siz müşterilerniz sitenizde belirli bir tutarı geçen bir alışveriş yaptıklarında, ikinci alışverişlerinde kullanmaları için bir indiirm kuponunu otomatik olatak tanımlatmak istiyorsunuz diyelim,
Siz kredi kartı ile ödeme alma özellliği olsun diye en düşük paketin bir üst paketini aldığınızda bu sefer de bu fonskiyon bu paketin özelliklerinde değil de, bu paketin de bir üst paketinde özellik olarak yer alıyor.
Dolayısı ile eğer böyle bir özelliğin de olmasını istiyorsanız sitenizde en az 2. en düşük fiyatlı paketin de üzerinde bir paket almanız gerekiyor gibi.
Toplam Maliyet:Eğer bu firma ile profesyonel, oldukça fonksiyonel ve bir çok özelliğin olduğu bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız ortalama maliyetiniz yıllık olarak 3299 TL ile 6499 TL arasıda değişecektir.
3-İdeasoft ile bir satış sitesi kurma maliyeti nedir?:
İdeasoft’un hazır e ticaret paketlerinin fiyat aralığı 1900 TL (225 USD) ile 5950 (700USD) TL arasında değişiyor. Özel e ticaret paket fiyat aralığı ise 19000 TL (2235 USD) ile 36000 TL (4235 USD) arasında değişiyor. Bu fiyatlar yıllık fiyatlar. Yani her yıl bu fiyatları e-ticaret siteniz için ödemeniz gerekiyor.
Yine bu firmada da en düşük paket fiyatı 1900 TL (225 USD) olsa da, en düşük paketlelrinde sanal pos, yani kredi kartı ile ödeme alma yöntemi mevcut değil.
Yani sitenize bu özelliği ekleyemiyor, müşterilerinizden kredi kartı ile ödeme alamıyorsunuz. Dolayısı ile de kredi kartı ile ödeme alma özelliği olsun istiyorsanız e ticaret sitenizin, o zaman en az, en düşük paketin bir üst paketi olan ve fiyatı yıllık 3750 (440 USD) olan paketi satın almanız gerekiyor.
İdeasoft ile e ticaret sitesi kurma mantığı şöyle işliyor:
- Önce hazır e ticaret paketlerinden bir tanesini satın alıyorsunuz.
- Hosting ve domain ücretleri yine satın aldığınız hazır e-ticaret paketine dahil oluyor.
- Ardından ödeme ve sözleşme akabinde size bir yönetim paneli teslim ediliyor.
- Siz bu yönetim panelinden firmanın elinde olan hazır e-ticaret tasarımlarından birini seçiyorsunuz ve ürünlerinizi yükleyip, kargo ve banka ayarlarınızı yapıp direkt sitenizi satışa açabiliyorsunuz. Yani tema / tasarım da ödediğiniz paket ücretine dahil oluyor.
- İşlevsel kodllamalar, ek fonksiyonlar ve eklentiler ise seçtiğiniz paketin sunduğu özellikler dahilinde oluyor. Yani aslında e-ticaret siteniz için gerekli olan bir çok fonksiyon ücretli. Tabi ki bu ücretler paket fiyatlarının içerisinde oluyor ancak istediğiniz bir özellik mesela fiyatı en düşük iki pakette olmuyor da onun yerine daha pahalı paketlerde oluyor gibi. Böylece de bu fonksiyonlar aslında ek ücretli bir şekilde satılmış oluyor.
Mesela sitenizde kredi kartı ile ödeme alma özelliği olsun isterseniz üstte de yazdığım gibi o zaman bu firmanın en düşük paketinin bir üzerini almanız gerekli.
Ama sorun şu ki her ne kadar en düşük fiyatlı paketin bir üst paketinde kredi kartı ile ödeme alma özelliği varken, bu sefer de mobil e-ticaret sitesi özelliği yok.
Yani düşünün, yıllık 3950 liralık bir hazır e-ticaret paketi satın alıyorsunuz ancak siteniz mobil uyumlu olmuyor… Mobil uyumlu olması için en az bu paketin de bir üst paketini satın almanız gerekiyor. Onun fiyatı da yıllık 4500 TL.
Hadi bunu da kabul ettik diyelim, sitenize bir de renk, beden, boyut vs. gibi ürün filtreleme seçeneği koymak isterseniz, bu sefer de filtreleme fonksiyonu 4500 liralık pakette yok, bir üst paketinde var. Onun fiyatı da yıllık 5900 TL.
Eğer benim için e-ticaret sitesi kurma maliyeti çok önemli değil. Benim istediğim olsun, ben yatırım yapmaktan çekinmem siteme diyorsanız ve eğer sadece size özel bir tasarım istiyorsanız,
Bu firmanın diğer firmalardan farklı olarak kişiye – firmaya özel olarak sıfırdan site tasarımı kodladığı özel e-ticaret paketleri de mevcut. Onların fiyarı da üstte de yazdığım gibi 19.000 lira ile 36.000 lira arasında değişiyor.
Toplam Maliyet:Yani işin özeti eğer bu firma ile profesyonel, oldukça fonksiyonel ve bir çok özelliğin olduğu hazır bir tasarım ile hazır bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız ortalama maliyetiniz yıllık olarak 5900 TL ile 7.750 TL arasıda değişecektir.
4- Arti360 ile e ticaret sitesi açma maliyeti nedir?:
Arti360 firmasının hazır e ticaret paketlerinin fiyat aralığı 999 TL (120 USD) ile 4999 (600USD) TL arasında değişiyor. Bu fiyatlar yıllık. Ancak en düşük paketinde e-ticaret sistemine dair neredeyse çoğu özelliğin olmadığını söylemek yanlış olmaz.
En düşük paketinde kredi kartı ile ödeme alma özelliği olmadığı gibi daha ürün ekleme aşamasında bile varyasyonlu bir ürün eklemek ve satışını yapmak istediğinizde ekleyemiyorsunuz.
Çünkü Varyasyonlu ürün ekleme özelliği de en düşük paketinde mevcut değil. Kredi kartı ile ödeme alma seçeneğinin aktif olduğu en düşük paketlerinin fiyatı ise 2999 TL (375 USD)
Artı360 ile e ticaret sitesi kurma mantığı şöyle işliyor:
- Önce hazır e ticaret paketlerinden bir tanesini satın alıyorsunuz.
- Hosting ve domain ücretleri yine satın aldığınız hazır e-ticaret paketine dahil oluyor.
- Ardından ödeme ve sözleşme akabinde size bir yönetim paneli teslim ediliyor.
- Siz bu yönetim panelinden firmanın elinde olan hazır e-ticaret tasarımlarından birini seçiyorsunuz ve ürünlerinizi yükleyip, kargo ve banka ayarlarınızı yapıp direkt sitenizi satışa açabiliyorsunuz. Yani tema / tasarım da ödediğiniz paket ücretine dahil oluyor.
- İşlevsel kodllamalar, ek fonksiyonlar ve eklentiler ise seçtiğiniz paketin sunduğu özellikler dahilinde oluyor. Yani aslında e-ticaret siteniz için gerekli olan bir çok fonksiyon ücretli. Tabi ki bu ücretler paket fiyatlarının içerisinde oluyor ancak istediğiniz bir özellik mesela fiyatı en düşük iki pakette olmuyor da onun yerine daha pahalı paketlerde oluyor gibi. Böylece de bu fonksiyonlar aslında ek ücretli bir şekilde satılmış oluyor.
Mesela css ve js sıkıştırma veya Gzip uygulamaları bir sitenin hız açısından olmazsa olmaz yapılması gereken adımları içerisindedir ancak bu özellikleri yapabilmek için firmanın en düşük 3999 TL’lik paketini almanız gerekiyor. Daha düşük paketlerinde bu özellikler yok.
Ya da site dosyalarınıza erişim için, erişim ve düzenleme için en yüksek paketleri olan 4999 TL’lik paketlerini satın almanzı gerekiyor. Daha düşük paketlerinden hiç birinde bu erişim izni mevcut değil gibi.
Toplam Maliyet:Yani işin aslı asında bu firma ile profesyonel, oldukça fonksiyonel ve bir çok özelliğin olduğu hazır bir tasarım ile hazır bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız ortalama maliyetiniz yıllık olarak 4000 TL ile 5000 TL arasıda değişecektir.
5-T-soft ile e ticaret sitesi açma maliyeti nedir?
T-soft hazır e ticaret paketlerinin fiyat aralığı 4500 TL (530 USD) ile 10500 TL (1235 USD) arasında değişiyor. Bu fiyatlar yıllık. Ancak bu firmada farklı olarak ilk yıl sonunda yenilemenin yıllık fiyatları 2800 TL (330 USD) ile 4700 TL (550 USD) arasında değişecek şekildeki fiyat aralıklarına iniyor.
T-Soft ile e ticaret sitesi kurma mantığı şöyle işliyor:
- Önce hazır e ticaret paketlerinden bir tanesini satın alıyorsunuz.
- Hosting ve domain ücretleri yine satın aldığınız hazır e-ticaret paketine dahil oluyor.
- Ardından ödeme ve sözleşme akabinde size bir yönetim paneli teslim ediliyor.
- Siz bu yönetim panelinden firmanın elinde olan hazır e-ticaret tasarımlarından birini seçiyorsunuz ve ürünlerinizi yükleyip, kargo ve banka ayarlarınızı yapıp direkt sitenizi satışa açabiliyorsunuz. Yani tema / tasarım da ödediğiniz paket ücretine dahil oluyor.
- İşlevsel kodllamalar, ek fonksiyonlar ve eklentiler ise seçtiğiniz paketin sunduğu özellikler dahilinde oluyor. Yani aslında e-ticaret siteniz için gerekli olan bir çok fonksiyon ücretli. Tabi ki bu ücretler paket fiyatlarının içerisinde oluyor ancak istediğiniz bir özellik mesela fiyatı en düşük iki pakette olmuyor da onun yerine daha pahalı paketlerde oluyor gibi. Böylece de bu fonksiyonlar aslında ek ücretli bir şekilde satılmış oluyor.
Mesela site içi arama özelliği tüm paketlerinde mevcut ancak site içi aramaya bir müşteriniz bir arama kelimesi girmeye başladığında, daha ilk bir kaç harfi yazdığında o yazdığı harfler eğer herhangi bir ürünün veya ürünlerin başlığında geçiyorsa
Daha arama butonuna basmadan o ürünler hemen arama kısmında listelenmesi gibi fonksiyonel bir özelliği sadece 10.500 liralık en üst hazır e-ticaret paketinde yer alıyor. Daha alt paketlerinde bu özellik yok.
Ya da
Ürünlere bir etiket atamak istediğinzde de (etiketleri mini kategoriler olarak düşünebilirsiniz) yine firmanın en yüksek hazır e-ticaret paketi olan 10.500 TL’lik paketini satın almanız gerekli. Daha düşük paketlerde bu özezllik yok.
Toplam Maliyet:Yani işin aslı eğer bu firma ile profesyonel, oldukça fonksiyonel ve bir çok özelliğin olduğu hazır bir tasarım ile hazır bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız da ortalama maliyetiniz yıllık olarak 6.500 TL ile 10.500 TL arasıda değişecektir.
6-Shopify ile e ticaret sitesi kurma maliyeti nedir?:
Shopify hazır e-ticaret paketlerinin fiyat aralığı 29 dolar ile 299 dolar arasında sundukları özelliklere göre değişiyor. Bu fiyatlar aylık.
Ayrıca Shopify ile kurduğunuz e-ticaret sitenizde müşterilerinizden aldığınız kredi kartı ile ödemelerde her işlem başına paketten pakete göre değişmek ile beraber %2.4 + 30 cent ila %2.7 + 30 cent arasında değişen komisyon tutarları ödüyorsunuz.
Bu fiyatlara hosting ücreti de dahil. Ancak domain ücreti dahil değil. Eğer e ticaret sitenizi shopify ile inşa edecekseniz bir de shopify üzerinde domain almanız gerekli. Domaini de yıllık 10 ila 16 dolar arasında bir fiyata satıyorlar.
Shopify ile e ticaret sitesi kurma mantığı şöyle işliyor:
- Önce hazır e ticaret paketlerinden bir tanesini satın alıyorsunuz.
- Satın aldığınız pakete hosting dahil oluyor ancak bir de yine shopify üzerinden domain alıyorsunuz.
- Sonrasında da e-ticaret sitenizin shopify alt yapısında olan temalarından bir tanesini sitenizin tasarımında kullanmak için seçiyorsunuz veya dışarıdan, shopify alt yapısına uygun bir tema satın alıp, onu da kurabiliyorsunuz.
- Sonrasında ise dilerseniz site tasarımınızı tut – sürükle yöntemleri ile, shopify’ın sunduğu sayfa düzenleyici modülü ile kenidinize göre düzenleyep, sitenizi kendinize göre, sayfa düzenleyicinin izin verdiği veya özelliklerinin yettiği kapasitede düzenliyorsunuz.
- İşlevsel kodllamalar, ek fonksiyonlar ve eklentiler ise seçtiğiniz paketin sunduğu özellikler dahilinde oluyor. Yani aslında e-ticaret siteniz için gerekli olan bir çok fonksiyon ücretli. Tabi ki bu ücretler paket fiyatlarının içerisinde oluyor ancak istediğiniz bir özellik mesela fiyatı en düşük iki pakette olmuyor da onun yerine daha pahalı paketlerde oluyor gibi. Böylece de bu fonksiyonlar aslında ek ücretli bir şekilde satılmış oluyor.
Toplam Maliyet:Shopify üst düzey bir e-ticaret sitesi kurmak için pek uygun bir platform değil. Daha çok butik, başlangıç ve orta düzey bir e-ticaret sitesi kurmaya yönelik. Böyle olmasına rağmen fiyatları yıllık olarak ortalama 1000 USD ile 3600 USD arasında değişecektir.
Hangi Platformu Tercih Etmeli?
E-ticaret sitesi kurma maliyeti tabi ki sitenizi hangi yöntem / platform ile kuracağınızda büyük etken. Üstte sıraladığım fiyatları – maliyetleri tek tek incelediniz. Fiyatlar oldııkça değişken ve aralarında pek bir denge de yok aslında. E ticaret sitenizi yıllık 100 dolara da mal edebilirsiniz 4000 dolara da.
Bu kadar fiyat farklılıklarının olması pahalı olanın en çok özelliği sunmasından veya daha iyisi – en iyisi olmasından kaynaklı değil. Siz de öyle bir algı oluştuysa bu algıyı bu noktada kafanızdan atmanızı tavsiye ederim.
#Fiyat farklılıklarının temelinde yatan sebep sizin bu konular hakkında ne kadar bilgili olup, bu konulara ne kadar uzak olduğunuz ile alakalı aslında.
#Ben bir e-ticaret sitesi kuracak olsam, kesinlikle üstte yazdığım 1. yöntem ile ilerler, yani wordpress alt yapısı ile e-ticaret sitemi kurardım.
Üstte sıraladığım yöntemler arasında e ticaret sitesi kurma maliyeti en düşük olan sistem ve yöntem bu. Aslında daha az maliyetli bir yöntem de mevvcut değil dünya çapında. Ayrıca dünya çapında en popüler olan sistem de bu.
İşin komik yanı,
En ucuz sistem olmasıan rağmen aralarındaki en iyi sistem de aslında wordpress. bunu 10 yıldan fazla bir wordpress tecrübesi ile ve bir wordpress uzmanı olarak rahatlıkla söyleyebilirim.
Zira wordpress ile e-ticaret sitesi kurma adına, youtube’da e-ticaret sitesi nasıl kurulur diye arattığınızda sıralamada ilk 3’te yer alan 5 saatlik dev bir video eğitimim de mevcut benim. Şuraya tekrar linkini de bırakayım.
Videoma bakınca, videomun sonuna geldiğinizde hem tasarımsal, hem de fonksiyonel olarak nasıl bir e-ticaret sitesina sahip olacağınızı videonun başında detaylı gösteriyorum. Hiç benim söylemlerime kulak asmasanız bile, videomda kurulumunu anlattığım e-ticaret sitesinin tasarımı ve fonksiyonel özelliklerine sadece bakarak,
Üstte sıraladığım diğer tüm hazır e-ticaret sitesi kurma platfromalarının sunduğu tasarımsal ve fonksiyonel özelliklerini kendiniz karşılaştırın lütfen.
Arada o kadar fiyat – maliyet farkı olmasına rağmen wordpress’in diğer sistemlerden hiç bir eksik yanı olmadığını fark edeceksinizdir. Hatta wordpress’in çok daha fazlasını sunduğunu eminim kendiniz de keşfedip, farkdeceksinizdir.
Bu noktada işinizi kolaylaştırmak adına bir de ben bir kaç örnek vereyim mesela:
Ticimax”siteden çıkarken otomatik kampanyalı popup” özelliği sadece en üst pakette mevcut. Yani fiyatı yıllık 6500 TL olan pakette. O da opsiyonel. Yani tam dahil mi bu özellik o pakete emin değilim çünkü opisyonel yazmışlar. Daha alt paketlerinde olmadığına eminim ama.
Bu özellik basitçe şu anlama geliyor:
Ziyaretçileriniz e-ticaret sitenizi terk ederken, yani tarayıcılarında mouse ile sekmenin çarpı tuşuna basmaya doğru giderken veya tam çarpıya basarken sistemin bunu algılaması ve ziyaretçi çarpıya basmadan hemen önce karşısına bir açılır pencere, pop-up ekranı getirmesi.
Bu pop-up içeriğini de siz belirliyorsunuz. Diyebilirsiniz ki;
“Durun! İndirimlerimizden haberdar olmak için mutlaka sosyal medya hesaplarımızı takip edin” veya “15 gün sonra ürünlerimizde %50 indirim başlayacak, takipte kalın!” gibi. Yani aklınıza ne geliyorsa.
Bu özellik ile aslında müşteriyi kaybetmeden hemen öncesine müşteriye kendinizi duyurmak adına kendinize son bir şans yaratıyorsunuz. İşin aslı satışlarınıza olumlu yansıyabilecek fonskiyonel bir özellik bu.
Dediğim gibi, Ticimax’in en yüksek hazır e ticaret paketini satın alırsanız siteniz için bu özellik aktif oluyır.
# Oysa ki wordpress alt yapısı için bu özelliği aktif edebilecek onlarca wordpress eklentisi var. Bu eklentilerin çoğu da ücretli ancak ücretleri de 20 – 30 USD gibi rakamlar. Hem de fiyatlar aylık – yıllık gibi abonelik sistemli değil. Tek sefer ödüyor ve o eklentiyi ömür boyu kullanıyorsunuz.
Bir diğer örnek:
Yine Ticimax’te “il bazında farklı kargo ücretleri belirleme” özelliğini sitenizde aktif etmek için bu firmanın en düşük ortanca, yani yıllık 3300 TL’lik paketini satın almanız gerekiyor. Daha düşük paketlerinde bu özellik yok.
WordPress alt yapısında, woocommerce eklentisinde, yani wordpress’in e-ticaret işlevini yerine getiren eklentisinde bu özellik core olarak, yani varyasılan olarak var.
Temellerinde var yani ücretsiz bir şekilde.
Veya “ürün bazında özel indirim” özelliği de yine Ticimx’in en düşük, ortanca veya daha üzeri paketlerinde mevcut. Yine bu özellik woocommerce’in temel özellikleri arasında ücretsiz olarak mevcut.
Bir aşırı örnek daha: “Tutara göre farklı kargo ücretleri çıkartabilme” Ticimax’in sadece en yüksek fiyatla satış paketinde mevcut. Yıllık 6500 TL’lik paketinde. Oysa ki yine bu özellik woocomerce’in temel özellikleri arasında ücretsiz bir şekilde yer alıyor.
Tabi ben bu örneklerden hep Ticimax’i baz alarak bahsettim ancak diğerlerinde de durum tamamen bundan ibaret.
Bunun gibi yüzlerce farklı örnek verebilirim aslında. Sırf bu farkları anlatan ayrı bir makale de yazacağım. Ancak bu yazınun konusu e ticaret sitesi açma maliyeti olduğu için bu nıoktada bu örnekleri daha fazla uzatmak istemiyorum.
Sonuç olarak söylemek istediğim;
# Platfromlar arası bu fiyat farklılıkları, yüksek maliyetli yöntemlerin daha iyi veya daha fazla fonskiyonel özelliğe sahip olması kaynaklı değil. Üstte de belirttiğim gibi; bu farklılıklar tamamen sizin bu konular hakkında ne kadar bilgili olup, bu konulara ne kadar uzak olduğunuz ile alakalı aslında.
Yani bir nevi destek hizmetleri ile alakalı.
Ticimax, ideasoft, t-soft, arti360 gibi hazır e ticaret sitesmlerinde 7/24 telefon desteği var. Herhangi bir konuda takıldığınızda veya sorun yaşadığınızda açıp telefonu destek hizmetlerine bağlanabiliyorsunuz.
WordPress’te bu yok.
Yok ancak, wordpress’de dünya çapında sadece e ticaret siteleri için değil, tüm kategoride yer alan siteler için en çok kullanım oranına sahip alt yapısı olduğu için (Dünyadaki tüm sitelerin %30’dan fazlası wordpress kullanıyor) wordpress ile ilgili de yneyi nasıl yapacağınız ile ilgili hem yazılı hem de video olarak çok fazla yerli / yabancı kaynak mevcut.
Yani bir konuda takıldığınızda veya bir şeyin nasıl yapılacağını öğrenmek istediğinizde yerli ve yabancı kaynakları sizin internetten kendinizin araştırması gerekiyor.
Bir de bahsettiğim bu platfromlar wordpress’e göre daha hazır sistemler. Yani wordpress’te hazır bir sistem aslında, hernangi bir kodlama veya teknik bilgiye ihtiyacınız yok ancak bahsettiğim sistemlerde ilerleyiş ve kullanım daha hazır bir şekilde geliyor.
Yani fiyat farklılıklarını asıl yaratan nokta bunlar.
Sorularınıza anında bir telefon açıp cevap bulabilmeniz ve böyle olduğu için de neyi nasıl araştıracağını dahi bilmeyen insanların bile bu sistemler ile e-ticaret sitelerini sorunsuz kurabilmeleri.
Bir de şöyle bir fark daha var:
Dünyadaki tüm web sitelerinin %30’dan fazlası wordpress alt yapısını kullandığı için, yani bu denli yüksek kullanım hacmine sahip bir sistem varken, bu sistemi geliştiren kişi sayısı da çok fazla.
Yüzbinlerce kişi sadece wordpress’e uygun fonksiyonlar (eklentiler) geliştiriyor, kodluyor, hazır hale getirip, wordpress kullanıcılarına sunuyor.
Oysa ki n Ticimax, ideasoft, t-soft, arti360’in sunduğu sistemleri geliştirenler, sadece bu firmalarda çalışanlar ile sınırlı. Yani bu firmaların hazır e ticaret sistemlerini geliştiricileri sadece çalıştırdıkları belki 20 belki 50 belki 100 yazılımcıdan ibaret.
1- Ben bu işlere hiç kafa yormak istemiyorum. Zaman da ayırmak istemiyorum. Mali problemim de yok. Sistemlerinde sundukları özellikler benim için yeterli olur diyorsanız, maliyeti wordpress’e göre yüksek olan Ticimax, ideasoft, t-soft, arti360 gibi hazır e ticaret sistemlerini tercih edebillirsiniz.
2- Hem bu maliyetler benim için fazla hem de ben kontrolü kendi elime almak istiyorum, dünya ile bir bütün olarak ilerlemek ve gelecekte e ticaret siteleri adına çıkacak yeni teknolojileri kaçırmadan siteme anında uygulamak istiyorum,
Siitemin e-ticaret adına gerekli tüm fonksiyonları barındırmasını ve isteğe bağlı olarak ek fonksiyonlar ekleyebilmeyi istiyorum ve bu işlere de zaman ayırabilirim diyorsanız ki bence ayırmalısınız, kendi e ticaret sitenizi wordpress alt yapısı ile kendiniz kurun. Tavsiyem bunlardır.
Zaman ayırmanızdan kastım da benim şurada yer alan e ticaret sitesi kurma rehberim gibi yerli / yabancı videolar veya yazılı içerikleri takip edeip, anlatılan adımları öğrenmek ve uygulamaktan ibaret.
Umarım E-Ticaret sitesi kurma maliyeti başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Uzun zamandır böyle bi açıklayıcı yazı arıyodum. Teşekkürler.
Merhaba Burak Bey,
Gerçekten tecrübe akıyor her bir paragraftan. Ellerinize, zihninize sağlık. Başarılarınızın devamını dilerim.
Türkiye’nin en bilgi verici ve yararlı platformusunuz.
konu hakkında çok detaylı bir bilgi vermişsiniz çok teşekkür ederim.
Bu harika yazı için teşekkür ederim Burak hocam. Ne gerekiyorsa yine var :)