Nasıl bir ürünü ya da markayı pazarlamanın en etkili yolu internetten geçiyorsa, mesleğinizi veya kişisel becerilerinizi ve kendinizi iş dünyasına pazarlamanın en etkili yolu da kişisel web sitesi açarak dijital itibarınızı inşa etmekten geçiyor.
İster freelancer olarak kazanç sağlayın, ister özel sektörde çalışan ya da iş arayan bir beyaz yakalı olun, isterseniz de sanatsal yeteneklerinizle kazanç sağlayın, bulunduğunuz sektörde diğer rakiplerinizden veya diğer adaylardan sıyrılıp ön plana çıkmak için;
Mutlaka bir kişisel web sitesi sahibi olmalısınız!
Her ne kadar megalomanlık gibi gelse de emin olun ki yaşadığımız internet çağında kişisel web sitesi kurmak, insanlara değerinizi anlatma konusunda ortaya koyabileceğiniz en somut örnektir.
Kişisel Web Site Yapımı Video Anlatımı
Yazı İçeriği / İçerik Tablosu
Eğer kişisel web sitenizi videolu anlatımını takip ederek veya benden hizmet alarak değil de yazılı – resimli bir içeriği takip ederek kurmak isterseniz, sizi ilgilendiren kısım bu noktadan sonrası.
Bu kişisel web sitesi oluşturma anlatımının yazılı formunda, yani yazımda şu başlıkları bulacaksınız:
1- Neden Kişisel Web Siteniz Olmalı?
2- Teknik Bilgi İster Mi?
3- Kurulum Süreci Nasıl İşleyecek?
4- Kurulum Maliyeti Nedir?
Teknik Adımlar
5- Adım Adım Kişisel Web Sitesi Kurmak
6- Alan Adı ve Sunucu Satın Almak
7- cPanel’e (Hosting Yönetim Paneli) Ulaşmak
8- SSL Sertifikası Kurmak
9- WordPress Kurulumu
10- Tema Örnekleri ve Önerileri
11- Kişisel Web Sitesi Temaları Nasıl ve Nereden Bulunur ?
12- Tema Kurulumu ve Ayarlarının Yapılması
13- Son Yapılması Gerekenler ( Son RÖTUŞLAR )
Niçin Kişisel Web Sitesi Kurmalısınız?
Cross-Tab adlı şirketin yaptığı bir araştırmaya göre, iş alımları yapan yöneticilerin %85’i kararlarında, adayların dijital itibarlarına göz atıyor. Yarısından çoğu ise adayın online varlığının, işe alım kararını kesinlikle etkilediğini dile getiriyor.
Ayrıca, işe alım yöneticilerinin %56’sı kişisel bir web sitesinin en etkileyici markalaşma aracı olduğunu düşünüyor.
Tabi buna rağmen iş başvurusu yapan adaylarının sadece %10‘unun kişisel web sitesi sahibi olması da ilginç bir detay.
Peki niçin elinizde bir CV varken, iş verenler sizi internette aratmaya ihtiyaç duyuyor ? Bu noktada kişisel web sitesi sahibi olmanız niçin önemli ?
1-Kişisel web sitesi açarak bulunabilir olursunuz. Ad soyad domain olarak almak, birisi sizi isminiz ve soyisminiz ile Google’da arattığında ilk sırada çıkmanızı sağlar.
Bu kendinizi Google’da öne çıkarmak için en iyi yoldur.
Herhangi biri sizi, yani adınızı soyadınızı internette arattığında o kişiyi kontrolü sizde olan bir web sitesine yönlendirmiş olursunuz ki ancak bu şekilde kendiniz hakkında en doğru ve gerçekçi bilgiyi karşı tarafa en sağlıklı şekilde aktarmış olursunuz.
Ki bu aynı zamanda hem dijital itibarınızı arttıracak, hem de kişisel markanızı inşa etmenize yardımcı olacaktır.
2-Google’da ilk sırada çıkan size ait isimsoyisim.com uzantılı bu kişisel site içerisine bir de sosyal medya hesaplarınızın linkini koyduğunuzda da yine sizi araştıran birini doğru kişisel hesaplara yönlendirmiş olacak ve kendinizi sizinle aynı ismi paylaşan sosyal medya profillerinden arındırmış olacaksınız.
3-Büyük ihtimalle isimsoyisim.com şeklinde bir alan adı alacağınız için bu alan adı uzantısı ile istediğiniz sayıda, istediğiniz uzantıda mail adresleri oluşturabilir ve bunları Outlook veya Gmail üzerinden vs kullanabilirsiniz. ( şirket maili kurma yazımda bunları nasıl yapacağınızı detaylı anlattım. )
Yani info@adsoyad.com, destek@adsoyad.com, satis@adsoyad.com, iletisim@aysoyad.com gibi sınırsız sayıda ve kombinasyonda istediğiniz türden mail adresleri oluşturup, kullanabileceksiniz.
İsterseniz ve mümkünse sadece soyadınız uzantılı bir domain adresi alır, soyadiniz.com gibi sonrasında ise isim@soyisim şeklinde de bir mail adresi oluşturabilirsiniz.
Ya da tüm aile fertleriniz için ……@soyisim.com uzantılı mail adresleri oluşturabilir ve bu mail adreslerini aile fertlerinizin kullanımına verebilirsiniz.
4-Çoğumuzun sosyal medya hesabı var. Fakat sosyal medya sitelerinde oluşturduğunuz profiller, bizim mesleki kişiliğimizi tam olarak yansıtmıyor, yansıtamıyor.
Profillerimizde daha çok kişisel düşüncelerimiz, arkadaş ilişkilerimiz ön plandadır. Sizi doğru olarak tanıtmazlar.
Eee LinkdIn öyle değil ama…
İş dünyası konusunda Linkedln etkili evet. Ancak bir kişisel internet sitesinin sağladığı özgürlüğü asla sağlamıyor. Yani aslında LinkedIn de bir çok kısıtlamaya sahip. Kişisel web sitenize canlı chat fonksiyonu eklemekten tutun da, Instagram postlarınızı sitenize entegre etmeye, blog yazmaya, istediğiniz gibi fiyat tabloları oluşturmaya kadar tonlarca özellik ekleyebilirken, LinkedIn’de yapabildiklerimizin kapasitesini zaten biliyoruz.
Zaten kişisel web site sahibi olmanın LinkedIn’e ek olarak daha ne faydalar, ne gibi özgürlüklerin sağladığına yazımın devamında daha da detaylı göreceksinizdir.
5-Google arama sonuçlarında birisi ismimizi arattığında karşısına sizinle aynı ad soyada sahip belki de onlarca insanın internette yarattığı tüm etkileşimi gösterecektir (sosyal medya hesapları, forum – sözlük girdileri, LinkedIn hesapları vs.)
Bu durum internet dünyasında sizin hakkınızda yığınla bilgi kirliliği olması demek. İstenilen bilgiye ulaşılamama demek. En kötüsü yanlış bilgi edinme nedenli dijital itibarın zayıflaması demek.
Bir iş veren sizi internette arattığında, karman çorman bilgilerin bulunduğu sosyal medya hesaplarının ve internet etkinliklerinin yerine;
- Direkt doğru kişiye ulaştığı,
- Eğitim ve mesleki bilgilerinizin bulunduğu,
- Referanslarınızın ve çalışmalarınızın yer aldığı,
- Yeteneklerinizin sergilendiği,
- Hizmetlerinize yönelik portföylerinize yer verdiğiniz,
- İş tecrübeleriniz hakkında bilgilerin öne çıktığı,
kişisel web sitenize ulaştığında, iş verenin gözünde dijital itibarınız artacak ve işe alım kararı sürecini olumlu olarak etkileyecektir.
6-CV’nizde sizinle ilgili her şey bulunabilir. Etkileyici bir CV’ye sahip olabilirsiniz. Fakat eni sonu bir kağıt parçasıdır. Güncellenemez. Sadece sizin elinizde ve iş başvurusu yaptığınız yerde bulunur.
Fakat kişisel internet sitesi sahibiyseniz, bu bilgileri en etkileyici bir biçimde sunabilirsiniz. En güncel haliyle her an her yerden, herkes tarafından ulaşılabilir.
Her yeni mesleki başarınızda, yeni referanslara sahip olduğunuzda, yeni projelerinizin hayata geçmesinde anında dijital CV’nizi güncelleyebilirsiniz.
Kişisel web sitesi açarak sürekli güncel, her an ulaşılabilir bir CV’ye sahip olmak, sizi değer olarak diğer adayların önüne geçirecektir.
7-Mesleki becerilerinizi görsel olarak bir CV üzerinden yansıtmak mümkün değildir. Yazılı olarak belirttiğiniz çalıştığınız yerler, bulunduğunuz projeler, referanslar az çok bu konuda iş verene fikir verebilir. Fakat sadece o kadar…
Mesela bir mühendissiniz. Yaptığınız çizimlerle inşa ettiğiniz ve sizin eseriniz olan bir binayı iş verene tüm detayları ile CV’nizde gösteremezsiniz.
Kişisel web sitesi sahibi olduğunuzda ise inşa ettiğiniz binanın konum, görsel, video gibi tüm detayları ile etkileyici bir şekilde sunmanız mümkün olacaktır.
Sadece iş geçmişinizi değil, yapabilecekleriniz konusundaki uzmanlığınızı ortaya koymak, tanıtımını yapmak için de kişisel web sitenizi kullanabilirsiniz.
Özellikle freelance çalışan grafiker, yazılımcı, fotoğrafçı gibi meslek grupları için kişisel web sitelerini ben olmazsa olmaz olarak görüyorum.
Siz de biliyorsunuz ki iş hayatında ortaya konulan somut şeyler, sözlerden çok daha etkilidir. Bunu da en iyi şekilde bir kişisel web sitesi açarak sağlayabilirsiniz.
8-Sadece mesleki değil, sanatçı kişiliği ile geçimini sağlayan kişiler için de kişisel web sitesi kurma asla atlanmaması gereken bir konudur.
Evet, sosyal medya bu konuda daha etkili görünüyor fakat adınıza açılan sahte hesaplar, adınıza zarar vermeye çalışan troller, internet korsanları sürekli başınızı ağrıtacaktır.
Konserler, festivaller, söyleşiler gibi organizasyonlar veya dizi film gibi projeler için size nasıl ulaşılabileceği gibi bilgilerin olduğu, yer aldığınız etkinliklerin güncel duyurularının yapıldığı, hakkınızdaki iddialara cevap verebildiğiniz resmi bir kişisel web sitesi sahibi olmanız, sanatçı kişiliğiniz için daha sağlıklı bir adım olacaktır. En azından kamuoyu gözünde resmi bir kanal yaratmış olursunuz.
9-İş hayatınızda destekleyici beceriler elde etmek için de kişisel web sitesi kurabilirsiniz.
Nasıl yani ?
Şöyle ki;
Bu yazı sonunda aynı zamanda kişisel web sitenizi inşa ederken, internet sitelerinin işleyişi, kurulumları vs alalarında bir çok tecrübe edineceksiniz ve tabi ki internet sitesi kurmayı da öğrenmiş olacaksınız.
Gelecekte mesela reklamcılık alanında bir iş başvurusu yaptığınızda, internet sitesi kurmayı bilmek ve kişisel web siteniz ile bunu somut olarak göstermek, size çokça artı puan kazandıracaktır.
Sonuç olarak kişisel web sitesi;
–Google’da isminizle aratma yapıldığında ilk sırada çıkmanızı sağlar.
–Her an güncelleyebileceğiniz ve her an ulaşılabilen bir CV sahibi olmanızı sağlar.
–Referanslarınızı, projelerinizi, somut iş varlığınızın tüm detaylarını sunmanızı sağlar.
–Eğitiminiz, iş geçmişiniz, hobileriniz ve başarılarınıza dair güncel ve resmi bir arşiv olarak hizmet eder.
–Kişiliğinizi, yaratıcılığınızı ve becerilerinizi tam olarak yansıtır. Standart CV formatları dışına çıkarak kendiniz göstermek için tam bir özgürlük sağlar.
–Şahsi bilgileriniz hakkında doğru bilgiye ulaşmanın önünü açar.
–İş ve kariyer konusunda ciddi olduğunuzu, bu konuda zaman ve emek harcayabileceğinizi somut bir şekilde gösterir.
–Her şeyin internet üzerinden yapıldığı çağımızda, internet konusunda bilgili ve tecrübeli olduğunuzu gösterir.
–Her şeyden önemlisi, kişisel markanızı oluşturarak bu işteki profesyonel yönünüzü ortaya koyar. Diğer adaylarla olan rekabet avantajı sizin elinizde olur.
Ve emin olun, kişisel web sitesi kurarak iş bulma şansınızı en az %50 oranında arttırırsınız.
Kişisel Web Sayfası Kurmak İçin Ne Gerekli ?
Yazının devamında bir kişisel web site nasıl kurulur adım adım anlattım. Ancak bu anlatımın öncesinde de bu rehberi takip edebilmeniz adına neler bilmeniz gerekli, süreç nasıl işleyecek vs. anlatmak isterim.
1- Kişisel web sitesi açmak ne gibi yetkinlikler ve bilgi birikimi ister ?: Öyle düşündüğünüz gibi teknik bir bilgi veya kodlama bilgisi gerekmez. Günümüz teknolojisi artık insanların PHP, ASP, CSS, JS vs gibi hiç bir kodlama bilgisi olmadan gayet profesyonel, internette gördüğünüz Türkiye’nin en popüler siteleri gibi sitelerin kurulmasına olanak sağlıyor.
Artık her şey hazır olarak geliyor ve tıklamalar ile bu hazır yazılımları kurup, yönetiyorsunuz. Site içeriğinizi oluşturmak, bir word belgesi oluşturup kaydetmek kadar kolay. Site tasarımları da tıklamalar ile yönetiliyor ve düzenlenebiliyor.
2- Peki süreç nasıl işleyecek ?: Önce kuracağımız kişisel web sitesi için hosting ve domain alacağız. Ee hosting ne demek ? Domain ne demek ? Hani hiç bir teknik bilgiye sahip olmama gerek yoktu ? Diye düşünmeyin hemen…
Açıklayayım;
Hosting:Yani Türkçe anlamıyla sunucu kiralama hizmetine verilen isimdir. Siz bir hosting hizmeti satın alır, yani kiralarsınız ve sitenizin tüm bileşenleri (sitenize ait tüm kodlar, görseller, dosyalar, veritabanları vs.) bu sunucularda barınır.
Bu sunucular da sizin kiralardığınız firmanın veri merkezinde fiziki olarak barınır, korunur ve firma tarafından teknik kurulumları, bakımları ve gözetimleri vs yapılır ve 7/24 açık tutulur. Böylece sizin bireysel siteniz de 7/24 tüm dünyaya kesintisiz yayın yapar.
Domain:Yani Türkçe ismi ile Alan Adı ise kişisel web sitenizin adresi, yani ismi/adıdır. Aynı google.com, wpmavi.com ya da bir kişisel web sayfası için adsoyad.com gibi.
Bunları da öğrendiğimize göre devam edelim. Dediğim gibi önce hosting ve domain alacağız. Sonrasında aldığımız hosting üzerine kurulu gelen, bir hosting yönetim paneli olan cPanel üzerinden de sitemizi, ücretsiz bir yazılım olan, dünyadaki web sitelerinin %30‘undan fazlasının kullandığı (ben de dahil) wordpress alt yapısı ile inşa edeceğiz.
Ee peki wordpress nedir ? Ben ilk defa duyuyorum.
Ne işe yarar ? Nasıl kurulur? Nasıl yönetilir ? Nasıl kullanılır ?
WordPress öyle tek bir cümle ile özetlenecek bir yapı değil ancak kısaca sitenizi tıklamalar ile yönetebileceğiniz bir yönetim sistemi diyebiliriz. Bir admin paneli. Site derleme, inşa etme ve yönetme sistemi diyebilirim.
WordPress öyle bir sistemdir ki wordpress ile bir e-ticaret sitesi, haber sitesi, sosyal medya sitesi, blog sitesi, rezervasyondan online platformlara kadar her türlü internet sitesi kurmak mümkün.
Bu sistemin tüm işlevlerini, bu sistem ile neler yapılabileceğini tam kestirmek ve öğrenmek isterseniz wordpress nedir başlıklı yazıma bir bakabilirsiniz.
Neyse kaldığımız yerden devam edelim;
Sitemizi wordpress ile kurduktan sonra da kişisel web sitemizin tasarımını oluşturacağız. Yine bu tasarım konusunda da sizin herhangi bir kodlama dilini bilmenize gerek yok.
WordPress alt yapısı dünyada çok ünlü olduğu ve milyonlarca site tarafından kullanıldığı için bu sistem için geliştirilmiş hazır tasarım yazılımları var.
Yani kodlamayı bilen kişiler, kodlamayı bilmeyen kişiler için oturup hazır tasarımları ve bu tasarımların yönetim panellerini kodluyor ve o şekilde kullanıma sunuyor.
İnsanlar da bu tasarımları satın alıp sitesine kurabiliyor ve hiç bir kodlama bilgisine sahip olmadan gayet profesyonel görünümlü bir site tasarımı oluşturmuş oluyorlar ve yine tıklamalar ile de bu tasarımı yönetebiliyorlar.
Bu tasarım yazılımlarına da tema (İngilizce theme) deniliyor. ( WordPress teması ) Kafanızda tam olarak canlandıramadıysanız da yine tema nedir başlıklı yazıma bakabilirsiniz.
WordPress altyapısında neredeyse her çeşit site kategorisinde wordpress temaları mevcut. Emlak sitesi kurmak isteyenler için emlak temaları, blog sitesi kurmak isteyenler için blog temaları hatta en basitinden erkek kuaförü (berber) sitesi açmak isteyenler için bile erkek kuaförü temaları mevcut.
Yani bahsettiğim bu her çeşit site kategorisi terimi, gerçekten kelime anlamını tam anlamıyla karşılayan, kapsayıcı türden. Tabi ki bu da demek oluyor ki sizin gibi kişisel web sitesi kurmak isteyenler için de CV, Özgeçmiş, Portfolyo, Kişisel web temaları da mevcut.
Bu konuda araştırma yaptığınızda piyasada bir çok ücretli kişisel web sitesi scripti (teması) olduğunu görürsünüz. ( ki bu tür temaları nereden bulacağınızı da yazımın devamında anlatıyor olacağım ) Kişisel web siteleri için özel olarak kodlanmış şablon temaları ile WordPress alt yapısı üzerine inşa edeceğimiz site size fazlasıyla yetecektir.
Keza kişisel web sitesi nasıl yapılır sorusunun cevabı için hazırladığım rehberde ben de bu anlatımı WordPress alt yapısı üzerinden yapacağım. Sizin de oluşturacağınız kişisel web sayfası, WordPress üzerine inşa ediliyor olacak.
3- Kişisel İnternet Sitesi Kurmak Ücretli mi ?: Evet. Bu işin kesinlikle bir maliyeti var ancak bu konuda bilmenizi istediğim 2 şey var.
İlki bu maliyetleri dünya üzerindeki tüm internet siteleri, yani internette var olan istisnasız her internet sitesi sahibi ödüyor. ( Ben de ödüyorum tabi ki ) Yani bu ödemeler olmazsa olmaz maliyet kalemlerine yapılıyor.
İkincisi ise bu işin başlangıcında maliyetler öyle düşündüğünüz gibi yüksek rakamlar değil. Tabi sizin kuracağınız bir kişisel web sitesi olduğu için, yani günlük on binlerce kişilik ziyaretçi trafiği almayacağı için de maliyetleriniz sadece başlangıçta değil, devam eden süreçte de yüksek rakamlar olmayacaktır.
Peki kişisel web sitesi açma maliyeti ne kadar? Ve neye para ödüyoruz ?
Bu iş için toplamda 3 maliyet kaleminiz var;
1-Sunucu (Hosting): Sunucu kiralama, yani hosting için dünya üzerinde hizmet veren bir çok firma mevcut. İşte sitemizi barındırmak için öncelikle bu firmaların birinden bir hosting hizmeti almanız gerekiyor.
2-Alan Adı (Domain): İsminize bir domain tescillemek ve o domain adresini kullanmak için de yine bir ücret ödemeniz gerekiyor. Alan adlarını da hiç bir şekilde ücretsiz elde edemezsiniz. Bunu Google’da ödüyor ben de ödüyorum. Yani herkes ödüyor.
Biz, yazımın devamında wpmavi okuyucularına özel indirim linki ile hem hosting paketini hem de domain adresini (ikisini birden) ilk yıl için 24 Dolar gibi bir fiyata alabiliyor olacağız. Devam eden yıllarda ise maliyet rakamları domain için yıllık 15, hosting için ise yıllık 30 dolar olacaktır.
Tabi ki bahsettiğim bu wpmavi’ye özel indirim linki ile en başta uzun vadeli, yani örneğin 3 yıl gibi bir süre için alım yaparsanız, o zaman yıllık hosting maliyetiniz 15 Dolar gibi bir fiyata düşüyor.
3-Tema: Tema fiyatları ise 20 ila 80 dolar arasında işlevselliğe ve kodlama zorluğuna göre değişebiliyor. Ancak temalar için tek seferlik bir ödeme yapıyorsunuz ve aldığınız bir temayı ömür boyu kullanabiliyorsunuz. Tema alımında öyle yıllık ödemeler yok yani.
#Sonuçta kişisel web sitesi kurmak size ilk yıl için temayla birlikte aşağı yukarı 60-100 dolar arasına mal olacaktır. Devam eden yıllarda ise, tema ücretini bir sefer ödediğimiz için hosting ve domain maliyetleri için yıllık yine 40-45 dolar arasında değişecektir.
Adım Adım Kişisel Web Sitesi Kurmak
Adımlarımız şu şekilde ilerleyecek;
1-Kişisel web sayfası kurulumu için alan adı ve hosting satın alacağız.
2-cPanel Yönetim paneli yardımı ile WordPress kurulumu yapacağız.
3-WordPress alt yapısı ile kurduğumuz kişisel web sitesinin görünümü için tema seçimi yapacağız ve seçtiğimiz temanın kurulumunu yapacağız. ( Tema kurulumu ve ayarlarının yapılması yazımda değil, kişisel web site kurma videomda mevcut.)
Hazırsak başlayalım!
Kişisel Web Sitesi İçin Alan Adı ve Sunucu Satın Alma
Hosting ve sunucu satın alacağımız firmanın ( ki Türkiye’nin en iyi hosting firmalarından biridir ) bu sektörde günde binlerce okuyucumun olması sebebiyle wpmavi okuyucularına özel bir indirimi mevcut.
Bu indirim sayesinde hem hosting paketini firmanın normal satış fiyatından daha ucuza satın alacak, hem de bu satın almanın yanında firma size bir de seçtiğiniz domain adresini ilk yıl için ücretsiz olarak verecek.
1-Öncelikle buraya tıklıyoruz ve Türkiye’nin en büyük hosting firmalarından birinin wpmavi takipçilerine özel indirimli hosting paketlerinin yer aldığı sayfasına gidiyoruz.
2- Bu sayfada karşımıza farklı özelliklere sahip 2 adet hosting paketi çıkıyor. Kişisel web sitesi oluşturma işlemi için buradaki Limitsiz Altın paketi öneriyorum.
Bu iki paket arasındaki temel fark, Gümüş paketin 2 Core CPU ve 4 Gb Bellek, Altın paketin ise 4 Core CPU ve 8 Gb Bellek sunması.
Bir hosting paketinin sunduğu CPU ve Bellek özellikleri ne kadar yüksek olursa web sitenizin hız performansı da o kadar yüksek olacaktır. Bu nedenle ben Limitsiz Altın paketi öneriyorum.
Limitsiz Gümüş paket de web site kurulumu için yeterli olacaktır fakat sitenizin daha hızlı ve performanslı çalışmasını isterseniz Limitsiz Altın paket daha doğru bir tercih olacaktır. Bütçenizin durumuna göre karar tamamen sizin.
Bir de bu hosting paketlerinde, yıllık 15 dolar gibi bir maliyeti olan domain adresi aldığımız hosting paketi yanında ilk yıl için ücretsiz olarak veriliyor.
Yani aslında sadece bir domain adresi fiyatına, üzerine küçük bir fark daha ödeyerek hem bir domain adresine hem de bir hosting paketine sahip olmuş olacağız.
Hangi paketi seçeceğimizin kararını verdikten sonra o paket için Satın Al butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
3- Sonraki adımda karşımıza, hosting paketini ne kadar süreliğine alacağımızın seçim ekranı çıkıyor. Burada 12, 24 ve 36 aylık süreler mevcut.
Hosting paketini ilk etapta ne kadar uzun süreli alırsanız aslında o kadar ucuza almış oluyorsunuz. Alım süresi ne kadar yüksek olursa aylık bazda da o kadar tasarruf etmiş oluyorsunuz.
Oluşturacağınız kişisel web sitesi uzun yıllar boyunca açık kalacaktır diye düşünüyorum. O yüzden en başta uzun vadeli almanız, potansiyel maliyet artışlarından korunmanızı sağlayacaktır.
Tabii ki mali durumunuza göre karar sizin…
Ek olarak bu sayfanın alt kısmında Eklentiler adlı bir bölüm mevcut.
Bu kısımda hosting hizmetiniz ve domain adresiniz için ek hizmetler edinebiliyorsunuz. Bunlar genellikle güvenlik önlemleri ile alakalı hizmetler. Fakat başlangıçta bu hizmetleri satın almanıza gerek yok. İleride ihtiyaç duyarsanız sonradan ayrıca bu hizmetleri satın alabilirsiniz.
Bu ekranda sadece, hostingimiz için bir zaman dilimi seçip, sağ tarafta bulunan Ek Hizmet Olmadan Devam Et butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçiyoruz.
4- Sonraki adımda karşımıza bir domain / alan adı sorgulama ekranı geliyor. Sayfadaki aratma kısmına almak istediğimiz domain adresini yazarak Domain Sorgula butonuna tıklıyoruz.
Önemli: Buraya almak istediğiniz domain adresinizi yazarken “ı ş ö ç ğ ü” gibi Türkçe karakterleri kesinlikle kullanmayın. Sadece İngiliz alfabesinde olan karakterleri kullanın. Aksi halde alan adınız geçerli olmaz. Özellikle ı harfine dikkat edin. “ı” harfi yerine “i” harfini kullanın. (ü yerine u – ğ yerine g – ş yerine s vs gibi.)
Mesela ben kişisel sitem için kendi ismimde, yani adımsoyadım.com gibi bir domain adresi almak istiyorum.
Bunun için domain aratma kısmına örnek olarak “alivelikonya” yazıyorum ve ardından Domain Sorgula butonuna tıklayarak bu ismi aratıyorum.
Sorgulama sonucu üstteki görselde gördüğünüz gibi arattığım alan adının yanında Kayıtlı ibaresi var.
Bu ibare, arattığım domain adresinin daha önce başkası tarafından alındığı, yani boşta olmadığı anlamına geliyor. Sonuç olarak bu alan adını maalesef alamıyoruz.
Sizin de aklınızda olan alan adı sorgulaması için böyle bir ibare çıkarsa, domain sorgulama kutusunu kullanarak, boşta olan, daha önce kaydedilmemiş bir alan adı bulana kadar alternatif domain fikirlerinizi aratmanız gerekiyor.
Ben de yine sorgulama kutusunu kullanarak yeni bir alan adı fikrimi yazarak tekrar aratıyorum.
Üstteki görselde gördüğünüz gibi bu sefer sorguladığım yeni alan adı için Tebrikler! Bu alan adını şu anda kayıt edebilirsiniz. ibaresi çıktı.
Bu da sorguladığım alan adının başkasına ait olmadığı yani boşta olduğu anlamına geliyor. Yani adımıza kayıt ettirebiliriz. Hemen sağ tarafta bulunan Kaydet ve Kullan butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçiyoruz.
5- Sonraki adımda kişisel web sitesi yapımı için alacağımız alan adı için süre seçimi yapıyoruz.
Bu adımda domain için süre seçimi yaparken, hosting ve domain için aynı süreleri seçmeye dikkat etmelisiniz.
Yani hosting paketinizin süresini önceki adımda ne seçtiyseniz buradaki alan adı süre seçimini de aynı yapmanız gerekli. Hosting olmadan domain, domain olmadan da hosting hiçbir işinize yaramaz.
Örneğin hosting paketini 12 ay olarak seçtiyseniz Süre Seçimi seçeneğinden alan adı süresini de 1 yıl olarak seçmeniz gerekiyor. 36 ay olarak seçtiyseniz de buradan 3 yıl olarak seçmelisiniz.
Daha önce de belirttiğim gibi aldığınız hosting paketinizle birlikte domain adresinizin ilk yılı için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Bunu da zaten Süre Seçimi seçeneğinde görebilirsiniz.
6- Alan adımız için süre seçimi yaptıktan sonra hemen altta bulunan Name Server Adres Düzenlemesi bölümüne geçiyoruz.
Burada hiçbir değişiklik yapmadan alttaki Varsayılan name server adreslerini kullan. kutucuğunu işaretliyoruz. Ardından en alttaki Devam Et butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
7- Sonraki adımda hosting firmasında bir üyelik oluşturmamız isteniyor. Buradaki üyelik formunu doğru bilgilerle doldurmamız gerekiyor.
Özellikle doğru bilgiler diyorum çünkü yanlış bilgi verdiğinizde, ödeme ve domain adresinizin isminize tescillenmesi konusunda problem yaşarsınız.
Üyelik formunu doldurduktan sonra altta bulunan Kayıt Ol ve Öde butonuna tıklayıp devam ediyoruz.
8- Bu adımda kişisel web sitesi kurma işlemleri için seçtiğimiz hosting paketi ve alan adı için ödemeyi gerçekleştiriyoruz.
Ödemeyi banka veya kredi kartı ve havale/eft yöntemi ile gerçekleştirebiliyoruz.
Ayrıca ödemeyi peşin yerine kredi kartımıza taksitle de yapabiliyoruz. Kredi kartı bilgilerimizi girdikten sonra hemen alt kısımda taksit sayılarını seçebiliyoruz.
Kredi/banka kartı ile veya havale/eft ile ödememizi tamamladıktan sonra müşteri panelimizden cPanel’e giriş için bir sonraki adıma geçelim.
Hosting Yönetim Paneline (cPanel) Ulaşma
Kişisel web site için altyapı olarak WordPress kuracağımızdan bahsetmiştim. Bunu da satın aldığımız hosting içerisinde kurulu gelen hosting yönetim paneli yani cPanel ile yapacağız.
cPanel’e ulaşmak için ise;
1- Hosting firmasının müşteri panelindeyken üst menüde bulunan Hizmetlerim seçeneği üzerine gelin ve açılan seçeneklerden Limitsiz Hosting seçeneğine tıklayın.
2- Sonrasında az önce aldığınız hosting paketini ekranda göreceksiniz. Hemen altında bulunan Hizmeti Yönet butonuna tıklayın.
3- Açılan sayfada sol alt kısımda cPanel için Panel Erişim Bilgileri yer alıyor. Burada bulunan Kullanıcı Adı ve Şifre bilgilerini bir kenara not alın. cPanel’e bu bilgiler ile giriş yapacaksınız.
Şifre kısmındaki yeşil renkli Şifreyi Göster yazısına tıklayarak şifrenizi görebilirsiniz.
Bilgileri not aldıktan sonra sağ taraftaki cPanel Giriş butonuna tıklayarak devam edin.
4- cPanel için giriş ekranı yeni sekmede açılacaktır. Giriş formuna az önce not aldığınız kullanıcı adı ve şifresini girip Oturum Aç butonuna tıklayın.
5- cPanel’e başarıyla giriş yaptığınızda panelin dili sizde Türkçe olabilir. Ben anlatımı İngilizce panel üzerinden yapacağım için siz de cPanel’in dilini İngilizceye çevirirseniz daha kolay takip edebilirsiniz.
1- Bunun için sağ üst kısımda bulunan kullanıcı adınıza tıklayın.
2- Açılan menüden Dili Değiştir seçeneğine tıklayın.
3- Sonrasında açılan sayfada sol taraftan Bir Dil Seçin seçeneğine tıklayıp açılan seçeneklerden İngilizce (English) seçin.
4- Altta bulunan Değiştir butonuna tıklayarak ayarlarınızı kaydedin.
5- Son olarak cPanel ana sayfasına ulaşmak için sol üst köşede bulunan cPanel logosuna tıklayın.
Kişisel Web Sitesi İçin SSL Kurulumu
SSL sertifikası, Google’ın şart koştuğu bir güvenli bağlantı sertifikasıdır. Bu sertifika aldığımız hosting içerisinde muhtemelen kurulu haldedir. Ancak biz yine de kurulu olup olmadığı bir kontrol edelim ki bir sonraki adıma geçmeden önce SSL sertifikamızın aktif olduğundan emin olalım. Bazen teknik aksaklıklar olabiliyor çünkü.
1- Bunun için cPanel ana ekranından alta doğru inin. Security sekmesini bulun. Altına yer alan SSL / TLS Status seçeneğine tıklayın.
2- Açılan sayfada sol kısımda domain adresinizin tüm uzantıları yer alacaktır. Öncelikle bu adreslerin her birinin yanında alttaki resimde olduğu gibi yeşil bir SSL ikonunun olduğundan emin olun.
Eğer sizin ekranınızda alttaki görselde gördüğünüz gibi domain adresinizin tüm uzantıları için bu yeşil ikon çıkıyorsa SSL sertifikanız kurulu demektir. O yüzden burada herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. En üst sol köşede yer alan cPanel ikonuna tıklayarak cPanel ana sayfasına geri dönebilirsiniz.
Eğer sizde domain adresinizin tüm uzantıları için bu yeşil SSL ikonları çıkmıyorsa, o zaman alttaki resimde gösterdiğim gibi tüm bu uzantıları seçin ve sağ kısımda yer alan Run AutoSSL butona tıklayın.
Bu şekilde hem domain adresiniz, hem de domain adresinizin tüm uzantıları için SSL sertifikasını tek bir tıklama ile kurmuş olacaksınız. Üstteki cPanel logosuna tıklayıp anasayfaya dönebilirsiniz.
Kişisel Websitesi İçin WordPress Kurulumu
SSL kontrolünü de yaptıktan sonra kişisel web sitemiz için WordPress kurulumuna geçelim. Şu an cPanel anasayfasındayız.
1- Anasayfada en alta inin ve Hazır Yazılım Kurucu sekmesi altındaki WordPress seçeneğine tıklayın.
2- Açılan sayfadaki Install Now butonuna tıklayın.
3- Karşınıza bir kurulum formu çıkacak. Formdaki seçenekleri aşağıdaki açıklamalara göre ayarlayın;
Software Setup Bölümü
- Choose Protocol: Bu kısımdan alan adımızın başında yer alacak protokol seçimini yapıyoruz. Başında www. olmayan ve https’li halini seçin. Yani sadece https:// seçin. Bu şekilde protokol yapınız şu şekilde olacaktır: https://isimsoyisim.com. www olan versiyonu veya olmayan versiyonu arasında bir fark yok. Bu tercih size kalmış. Fakat artık www ön eki pek kullanılmıyor. Kullanmanın hiç bir anlamı da yok.
- Choose Domain: Bu alanda satın almış olduğumuz domain adresinin seçimini yapıyoruz. Burası aldığınız domain adresi seçili olarak otomatik bir şekilde gelecektir zaten.
- in Directory (Optional): Bu kısmı kesinlikle boş bırakın. (herhangi bir şey yazıyorsa mutlaka silin, boş kalsın.)
- Choose the verison kısmını ise olduğu gibi bırakın. Yani varsayılan ayar ne olarak geliyorsa, o şekilde bırakın.
Site Settings ve Admin Account Bölümü
- Site Name: Site ismini buraya yazın. ( Kişisel site için adınız soyadınız uygun olacaktır )
- Site Description: Site sloganınızı buraya yazın. (Kişisel Web Sitesi gibi bir açıklama girebilirsiniz ) (Bu iki kısmı da sonradan site yönetim panelinizden değiştirebilirsiniz tabi ki)
- Enable Multi-site: Multi site işlevi işimize yaramayacaktır. O yüzden bu kısmı işaretlemeyin.
- Disable WordPress Cron: Bu kısmı da işaretlemeyin.
- Admin Username: Bu kısımdan WordPress yönetim, yani admin panelinize girişiniz için bir kullanıcı adı belirleyin. Güvenliğiniz için tahmin edilmesi zor bir kullanıcı adı oluşturun.
- Admin Password: Bu kısımdan ise yine admin paneli girişiniz için güçlü bir şifre belirleyin. Bu şifreyi unutmayın.
- Admin Email: Buradan ise sıklıkla kullandığınız bir e-posta adresinizi tanımlayın. (Gmail, Hotmail vs gibi)
Choose Language ve Select Plugins Bölümü
- Select Language: Bu kısımdan kişisel web sitenizin yönetim panelinin dilini belirliyorsunuz. Kullanmak istediğiniz dili seçersiniz.
- Limit Login Attempts: Bu kısmı da işaretlemeyin. Giriş denemesi sınırlaması işlevini de daha sonra güvenlik eklentileri ile halletmek daha sağlıklı.
- Classic Editör: Eğer WordPress yazı editörünün önceki versiyonunu kullanmak isterseniz bunu işaretleyebilirsiniz.
4- Kurulum formunda başka hiç bir ayara dokunmanıza gerek yok. Bunların dışında kalan ve varsayılan olarak gelen tüm ayarlar uygun olacaktır. Dolayısı ile üstte bahsettiğim ayarları hallettikten sonra sayfada en alta inin ve Install butonuna tıklayın.
5- Install butonuna tıkladıktan sonra WordPress kurulum süreci başlayacaktır. Keza siz de ekrandan kurulum sürecini takip edebileceksiniz.
Kurulum işlemi tamamlandığında ise sitenizin ön yüzüne ulaşabileceğiniz adresiniz ve site yönetim paneline, yani admin panele ulaşabileceğiniz adresinizi de görebileceksiniz. Bu linklere tıklayarak sitenize ya da admin giriş panelinize ulaşabilirsiniz.
NOT:Site yönetim paneline her zaman için site adresinizin sonuna /wp-admin ekleyerek ulaşabilirsiniz.
Şu an kişisel web siteniz yayında. 7/24 dünyanın her yerinden ulaşılabilir durumda. Sırada bireysel web sitesi için bir tema seçip, satın alıp, WordPress sitenize kurmak var.
Şimdi etkileyici ve işlevsel bir kişisel web sitesi sahibi olmak için temalara bir göz atalım.
Kişisel Site Tasarım Aşaması
Kişisel Web Siteleri İçin Tema Örnekleri ve Önerileri
Kişisel web sitesi tasarımı, işvereninizi ya da müşterilerinizi etkilemek için önem gösterilmesi gereken bir konudur. Siteniz için seçeceğiniz tema, hem sizin itibarınızı yansıtmalı hem de işlevselliği ile kişisel web sayfanızı oluştururken size kolaylık sağlamalıdır.
En iyi kişisel web sitesi sahibi olup daha çok ön plana çıkabilmeniz için birkaç temayı sizin için inceledim. Kişisel web siteleri örnekleri olarak da değerlendirebileceğiniz bu temalar, etkileyici görünümleri ve işlevsellikleri ile ön plana çıkıyor.
MEE Özgeçmiş ve Portföy Sitesi WordPress Teması
Kişisel web siteleri içerisinde yıldız gibi parlamak istiyorsanız MEE Özgeçmiş ve Portföy Sitesi Teması en doğru tercih olacaktır.
Tema tasarımı gerçekten etkileyici. Bütün bilgileriniz tek ekranda yer alıyor ve ziyaretçileriniz bu bilgilere sol taraftaki menü ile hızlıca ulaşabiliyorlar.
Ziyaretçileriniz özgeçmiş belgenizi tek tıklama ile indirebiliyorlar. Yetenek ve becerilerinizi animasyonlu çizelgeler ile etkileyici bir biçimde ön plana çıkarabiliyorsunuz.
Özel tasarımlı sayfalar ve görsel galeriler ile portföyünüzü tüm detayları ile sergileyebiliyor, basit bir iletişim formu ile ziyaretçileriniz ile iletişim kurabiliyorsunuz.
Tema ile her şey hazır geliyor. Size sadece özgeçmiş, eğitim, yetenekleriniz gibi bilgilerinizi girmek kalıyor. Tasarım ve kodlama ile uğraşmadan etkileyici bir kişisel web sitesi sahibi olmak bu tema ile çok kolay.
RScard CV ve Satış Sitesi WordPress Teması
Freelancer çalışıyor ve hem müşterilerime kendimi tanıtayım hem de ürün ve hizmetlerimin satışını aynı site üzerinden yapayım diye düşünüyorsanız tercihiniz kesinlikle RScard WordPress CV ve Satış Sitesi Teması olmalıdır.
Tema, kişisel olarak internet üzerinden iş yapan herkese hitap ediyor. Kişisel markanızı ön plana çıkarmak, aynı zamanda hizmetlerinizin satışını yapmak için gerekli olan tüm özellikler ile hazır olarak geliyor.
Tema ile kendinizi, yaptığınız işleri ve yeteneklerinizi ön plana çıkarabilirsiniz. Özgeçmişiniz, yetenekleriniz, bağlantılarınız, referanslarınız ve portföyünüz, animasyon desteği ile etkileyici bir şekilde sunmanız mümkün.
Site üzerinden hizmet satışı yapmanız için ücretli özel eklentilere tema ile birlikte ücretsiz sahip olabiliyorsunuz. Kullanım kolaylığı ile ön plana çıkan RScard teması, kişisel web sitesi ve hizmet satışı için en çok tercih edilen kişisel internet sitesi temalarından biri olarak en doğru tercih olacaktır.
Kerge Özgeçmiş Sitesi WordPress Teması
Kişisel portföyü hakkında potansiyel müşterilerini bilgilendirirken aynı zamanda hizmetlerini de pazarlamak isteyenlerin göz atmasını tavsiye ettiğim bir diğer WordPress kişisel portföy teması Kerge.
Kerge temasında kişisel bilgilerinizi tek tıklama ile ziyaretçilerinizin önüne getirebilirsiniz. Özel tasarımı ile müşterileriniz sitenizden ayrılmadan, sayfa yüklenmesine maruz kalmadan anında ihtiyaçları olan tüm bilgiye ulaşabiliyorlar.
Temanın en hoşuma giden özelliği, sayfa geçişlerinin birbirinden harika animasyonlar ile desteklenmesi. Portföylerinizi en etkili biçimde sergilemek için özel tasarlanmış portföy sayfaları ile ürünlerinizin tüm detaylarını göz alıcı unsurlarla birlikte sergileyebiliyorsunuz.
Blog bölümü ile işiniz hakkında düşüncelerinizi de ziyaretçilerinizle paylaşabileceğiniz bu tema, şahsen benim en etkileyici bulduğum kişisel web sitesi temalarından biri.
RyanCV WordPress CV Teması
Özgeçmişinizi sunabileceğiniz, işinizin dinamikliğini yansıtabileceğiniz, hareketli, cap canlı bir kişisel web sitesi oluşturmak kodlama bilmeyenler için hayal gibi gelebilir.
RyanCV biyografi sitesi WordPress teması tam olarak bu hayalinizi gerçekleştirmek için tasarlanmış. Dinamik tasarım, göz alıcı renk şemaları, animasyonlu geçişler, hareketli simgeler…
Temada her şey tek sayfada. Biyografiniz, CV belgeniz, portföyleriniz, iletişim formu, satış sayfanız vs. hepsi tek tıklama ile ziyaretçilerinizin önüne geliyor.
Eğer işinizde dinamikliğiniz ve renkli kişiliğiniz ile ön plana çıkmak istiyorsanız tercihinizi kesinlikle RyanCV temasından yana kullanmalısınız.
Aveo WordPress Kişisel Web Sitesi Teması
Kişisel web sitem hem sade hem de etkileyici olsun diyenlerdenseniz, Aveo WordPress kişisel web sitesi teması, tam da aradığınız tasarıma sahip olabilir.
Sadeliği ve etkileyiciliği bir arada sunan Aveo, geçiş animasyonları, hareketli simgeleri, ferah görünümü, kolay kurulum ve yönetimi ile dikkat çekiyor.
Tema gerçekten kolay bir yönetime sahip. Bilgilerinizi, yönetim panelindeki yönlendirmeler ile kısa sürede birkaç tıklama ile yayına alabiliyor, güncelleyebiliyorsunuz. Zamandan tasarruf etmek isteyenler için bulunmaz bir tema olduğunu söyleyebilirim.
Tüm bunların dışında aşağıda alternatif olarak benim bulduğum ve listelediğim WordPress kişisel web sitesi temalarına da bir göz atmanızı tavsiye ederim:
–Etkileyici sayfa geçişlerine sahip bir özgeçmiş sitesi teması: Unique
–Özellikle freelancer iş yapanların tarzı ile ön plana çıkabileceği portföy sitesi teması: Pulse
–Profesyonelliğini yansıtmak isteyenler için bir diğer WordPress CV teması: Profession
–Freelancer, özellikle tasarım ve yazılım alanında çalışanlar için bir porföy teması: Wezen
–Moda alanındaysanız ve ürünlerinizin satışını da kişisel web siteniz üzerinden yapmak istiyorsanız: Max CV
–Düğün fotoğrafçılığı gibi freelancer iş yapanlar için harika bir WordPress portföy teması: GentleMan
–Yaptığı işi tüm renkleri ve canlılığı ile yansıtmak isteyenler için en uygun WordPress CV teması: ShiftCV
–Tercihini sadelikten yana kullanmak isteyenler için kişisel internet sitesi teması: Mugi
Kişisel Web Sayfası Açmak İçin Temalar Nasıl Bulunur?
Yukarıda size kısa süreli yaptığım araştırmalarda gözüme çarpan kişisel web sitesi temalarını listeledim. Fakat bunlar gibi daha onlarca temaya ulaşmanız mümkün.
Yukarıdaki listede aradığınızı bulamadıysanız, alternatif olarak kendiniz de şuradan WordPress kişisel web sitesi temaları için araştırma yaparak tema bulabilirsiniz.
Ulaştığınız sayfanın üst kısmında bir arama kutusu mevcut. Bu kutuya mesela resume veya cv anahtar kelimesini yazıyoruz ve Search butonuna tıklıyoruz.
Bu arama kutusuna aklınıza gelebilecek her türlü anahtar kelimeyi yazabilirsiniz. ( Tabi ki İngilizce olarak ) Resume, biography, vcard, cv, portfolio, personal vs.
Arama için kullandığımız anahtar kelimeye göre sonuçlar listelenecek. Sonuçlar içerisinde dikkatinizi çeken temanın özelliklerini görmek için tema görseline veya başlığına tıklayabilirsiniz.
#Temanın nasıl göründüğüne, yani siz de o temayı satın alıp kendi kurduğunu kişisel web siteniz üzerine yüklediğinizde birebir nasıl görüneceğini, yani temanın demosunu Preview butonuna tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Tema resimlerine veya linklerine tıklamak sizi tema satış sayfalarına yönlendirir. Bu satış sayfalarında temanın tüm özellikleri vs İngilizice olarak yazar.
Ayrıca bu sayfalarda bulunan Preview butonuna tıklayarak da temaların canlı demolarını inceleyebilirsiniz.
# Kişisel web sitesi kurmak için script ya da tema inceleme, satın alma, kurma gibi konular için daha fazla bilgi edinmek isterseniz şurada yer alan yazıma bakabilirsiniz.
Tema Kurulumu ve Ayarlarının Yapılması
Üstte bahsettiğim veya alternatif olarak kendinizin de bulduğu kişisel web sitesi temalarının kurulumu için wordpress tema nasıl kurulur başlıklı yazıma bakabilirsiniz.
Yazımın başında yer alan Kişisel Web Sitesi Yapımı adlı videomda örnek bir tema kurulumunu ve ayarlarını yapıyorum. Dilerseniz örnek olarak o videoma da bakabilirsiniz.
Tema kurulum süreci her tema için aynıdır.
Ancak!
Tema yönetimi ve ayarlarının yapılması süreci ise her tema için farklılık gösterir. Her tema kodlayıcısı kodladığı tema için en uygun gördüğü yönetim paneli düzeni de kodlar.
Yani tema yönetimleri ve ayarlamaları piyasada bir çok tema olması ve her temanın farklı kişilerce kodlanmasından dolayı özgünlük gösterir.
Sadece özgeçmiş, CV, portfolyo siteleri için bile piyasada yüzlerce farklı tema mevcutken, tüm bu temaların ayarlamaları ve düzenlemeleri ile ilgili bir yazı yazmak ya da video çekmek neredeyse imkansız.
Çünkü bir temanın yönetim paneli bir diğerini tutmuyor. Hepsi birbirinden farklı…
Tabi bu durum gözünüzü korkutmasın. Yani bir bilinmezlik olsa bile. Hiç bir kaynağa ihtiyaç duymadan bile tıklamalar ile neyin nereden yapıldığını deneme yanılma yöntemi ile bile çözebilirsiniz.
# Zaten böyle bir durumda da genelde aldığınız temanın kodlayıcısı (satan kişi), temanın kurulumu, ayarlarının nasıl yapılacağı, kullanımın nasıl olacağı ile ilgili bir dökümantasyon veya video serisi hazırlar. Dolayısı ile de siz aldığınız temanın kullanımı ile ilgili çok büyük ihtimalle internette bir kaynak bulabilirsiniz.
#Onu da bulamazsanız, bu tür temalarda şöyle bir özellik oluyor;
Tema, satın almadan önce demo görünümünde nasıl görünüyorsa, temayı kendi wordpress sitenize yükledikten sonra aynı demo görünümünü tek bir tıklama ile (import demo) içe aktarabiliyor, yani kendi domain adresiniz üzerine de temanın demo görünümünü birebir aktarabiliyorsunuz.
Siz de bunu yapar ve sonra kendi sitenizde yer alan tema demo görünümü üzerinde değişim yapmak istediğiniz yerleri tek tek düzenle diyerek kendinize göre düzenlersiniz. Bu şekilde de zaten hangi ayarın nasıl yapıldığını kendiniz üzerinde oynayarak keşfedersiniz.
Mesela üstte bahsettiğim Kerge isimli tema için ben Youtube’da aratma yaptığımda temanın nasıl kurulacağı ve demo görünümünün kendi sitenize nasıl aktarılacağı ile ilgili bir video buldum bile. (şurada)
Bu tema sizin ilginizi çekmese bile, ne tür bir kullanım panelinin olduğu ve işlemlerin nasıl tıklamalar ile yürütüldüğü ile ilgili bir fikir edinmek adına bile üstte linkini verdiğim bu videoya bakabilirsiniz.
Önemli Not: Eğer bir tema seçtiniz ancak kurulumunu ve ayarlarını yapamadıysanız, benim kişisel site kurulum hizmetim de mevcut. Yani beni işe alarak, belirli bir ücret karşılığı sizin yerinize sizin kişisel sitenizi benim kurmamı da talep edebilirsiniz. Kişisel site kurulum hizmetime ise şuradan ulaşabilirsiniz.
Son Yapılması Gerekenler ( Son RÖTUŞLAR )
Tasarım işini de hallettikten sonra, yani sitenizi hem tasarımsal olarak hem de içerik olarak istediğiniz duruma getirdikten sonra ise yapmanız gereken bir kaç basit işlem daha var.
Bireysel web sitenizi Google’a kayıt ettirmek, ziyaretçi trafiğini takip edecek bir sisteme kayıt olmak, SSL kurmak vs. gibi. Bunları da nasıl yapacağınızı blog açtıktan sonra ilk yapılması gerekenler başlıklı yazımda anlattım.
Yazının isminin blog açtıktan sonra… olmasına aldırmayın, wordpress ile kurulan tüm web siteleri için bu adımlar aynıdır. Dolayısı ile sizin de takip etmeniz gereken yazı budur.
Kişisel Sitenizi Biz de Kurabiliriz! (Her Şey Dahil 1800 TL)
Sizin adınıza kişisel web sitenizi biz de kurabiliriz. Kurulum ücreti her şey dahil 1800 TL + KDV’dir. Kurulum kapsamı ise şu şekideldir;
Domain (.com)
Hosting
cPanel
SSL (Let’s Encrypt)
Litespeed
Wordpress Kurulumu
Tasarım / Tema ($60 değerinde)
Tasarım / Tema Kurulumu
Temanın birebir demodaki haline getirilmesi
Demo içeriğin içerikleriniz ile değişimi
Google Kaydı
Google Analytics Kaydı
Site Haritası & Robots.txt
Anti – Spam
LS Cache
Yoast SEO
Güvenlik Eklentisi
Haftalık Site Yedekleme
7/24 Destek (1 Yıl)
Sınırısz E-Posta
Ayrıca kişisel site de dahil olmak üzere, verdiğimiz tüm site kurma işlemleri için sürecin nasıl ilerlediği ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz de web tasarım sayfamızda bulunan süreç nasıl işliyor bölümüne bakabilirsiniz.
Kişisel web sitesi yaptırmak için hemen alttaki formu ya da web tasarım hizmetleri sayfamızda bulunan formu doldurarak bizimle drekt iletişime geçebilirsiniz. Max. 15 dakika içerisinde tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır.
Eğer tema alacak paranız yoksa Gutentor+Gutenberg ile çok iyi olmasa bile, kulanışlı siteler yapabilirsiniz. Tema olarak: Generatepress veya Zakra kullanabilirsiniz.
Burak be be be be beyyyy! Uzun zamandı yazı paylaşmadığınızı görünce bu blogu terk ettiniz zannettim. Neyse ben size bir soru soracağım. İçerik girerken anahtar kelime analizini yapamazsak ne yapmalıyız?
Yani;
Örneğin ben wordpress UI ekleme nasıl yapılır ? Adında bir yazı yazacağım. Bunun için sizin dediğiniz gibi anahtar kelime analizi yapacaktım fakat bu konuda kimse bir makale yazmadığı için rakiplerimin kullandıkları anahtar kelimeleri göremedim. Ekşi sözlük gibi mecralarda hiç yok. Hal böyle olunca anahtar kelime analizi yapamadım ve yazımı tamamen kendi kelimelerim ile yazdım.
Böyle yapınca SEO açısından zarara mı girmiş olurum? Bu konu da olduğu gibi rakipler ilgili konuda bir yazı yazmamışsa anahtar kelime analizi yapamadığımız zaman ne yapmalıyız?
Merhaba Burak hocam,
ilk önce bloğunuzu çok faydalı bulduğumu söylemek isterim. Yaptığım websitemde rehber olarak kullanıyorum, başka yerlerde araştırma yapma gereğini duymuyorum. Bununla ilgili bir soru sormak istiyorum bu yazıda listelediğiniz temalar hız ve seo açısından nasıllar? Acaba diğer yazılarınızda belirttiğiniz hızlı ve seo uyumlu portföy temaları tercih etmek daha mı iyi olur? Teşekkür ederim.
Yazılarınızı okuyunca cok heveslenip web sayfası üzerinden uzmanlık alanımla ilgili sayfa acmaya karar verdim. Size sormak istedigim. Ücretli soru sorma mı yoksa sadece reklam adesense gibi alanlarlamı daha kazançlı olur.
Herseyi cok detaylı anlatmışsınız ama ödeyecegim para bosa cıksın da istemiyorum. İşin içinde biri olarak sizce bu alana girmelimiyim. Blog mu yoksa kişisel web sayfasımı daha karlı. Amacım sorulara cevap vermek. Bir sonraki aşamada sorulara cüzi miltarda ödeme alarak cevap vermek. Bunun için 7 kişi birleşip uzamnlık alanlarımızı danışman olarak kullanacagız. Avukat ecz öğretmen dişci gibi. Amerikada justanswer diye bir site gördüm ordan heveslendim. Nerden baslayacagımı bilemiyorumda.
İşin aslı bir uzman olarak sizden haydi yap bu işi gibi bir ara gaz bekliyorum:)))
Sitenizi fırsat ve zaman buldukça inceliyorum. Bugün gördüm ki, ciddi düzeyde emek verip hazırladığınız içeriklere bir yenisini daha eklemişsiniz. Bu içerik olsun, diğer içerikler olsun gerçekten çok faydalı ve bir o kadar öğretici. Bu işlere ilk başladığım 2005 yıllarında bu tarz siteler olsaydı inanın belki bugün çok daha farklı yerlerde olabilirdik. Zamanında küçük bir kod hatasının vermiş olduğu hatayı günlerce, gecelerce uyku uyumadan çözmeye çalıştığımız olmuştur sizde iyi bilirsiniz. Ancak görüyorum ki bugün yılların vermiş olduğu bu tecrübeleri kişisel web sitenizde ücretsiz bir şekilde insanların yararına sunuyorsunuz. Sektöre ve insanlığa yapmış olduğunuz bu değerli katkılar için sizi yürekten kutluyorum. Saygılarımla..
hocam merhaba 2 yıldır seo ile uğraşmaktayım. size bir sorum olucaktı cevaplarsanız beni çok mutlu edersiniz şimdiden teşekkürler. Hocam bu haber sitelerini nasıl geçebiliriz. birde hocam googlede tiroid nodül nedir kelimesinde yukarı çıkmak için seo başlığına bunumu yazmalıyım. diyelim ki evet ama büyük haber siteleri bunu yazmış farklı olarak birşey yazamam haber sitelerini nasıl geçebiliriz bu yüzden veya başka bir site karın kası üzerine yazı yazmış seo başlığı ise şu şekil karın kası nasıl yapılır. bende bu aynı başlığı yazarak. site içi optimizasyon ve site dışı diğer anahtar kelime analizlerini yaparak geçebilirmiyim. aynı kelimede. yoksa illa farklı bir başlıkmı lazım. Şimdiden teşekkür ederim hocam iyi çalışmalar.