
WordPress ile site kurma ya da wordpress site yapımı diye araştırma yapıp şu an bu yazıya gelip, bu satırları okuyorsanız eğer,
Site kurmanın wordpress ile mümkün olduğununa bir şekilde yaptığınız arşatırmalar veya duyumlar sonucu biliyorsunuz demektir.
Evet wordpress ile site kurmak mümkün !
Hem de wordpress ile aklınıza gelebilecek her türlü site modelini kolaylıkla kurmak mümkün!
Bir de işin en güzel yanı ne biliyor musunuz ?
Kurcağınız site nasıl bir site olursa olsun, bunu hiç bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan yapıyor olmanız !
Evet, wordpress site kurma işlemi hiç bir kodlama ya da teknik bilgi gerektirmez. WordPress yönetimi bir word, excel programı kullanmaktan farksızdır.
Not: Bu arada eğer wordpress ile site açmak istiyor ancak daha fikir konusunda tereddütler yaşıyorsanız, site fikirleri veya blog fikirleri başlıklı yazıma mutlaka bir bakın derim.
Bu wordpress site kurma rehberi ile size 5 şey garanti ediyorum;
1-Anlatımımı da sizleri hiç bir teknik veya kodlama bilgisine sahip olmayan bireyler olarak görüp, ona göre yapacağım.
2-Yazı sürekli güncel tutulmaktadır.
3-Yazı ile ilgili takıldığınız herhangi bir noktada yorum kısmından bana soru sorabilirsiniz. Sorularınız ücretsiz bir şekilde mutlaka cevaplanacaktır.
4-Wordpress site kurma işlemini 0’dan, hiç bir adımı atlamadan anlatacağım.
5-Bu rehber, bugüne kadar wordpress site yapımı ile ilgili okuduğunuz en detaylı ve kapsamlı rehber olacak.
Videolu Anlatım(Tabi Yazılı Anlatıma da Bakmanızı Öneririm)
>> Neler Gerkli
>> Wp.com ve Wp.org Farkı
>> Neden WordPress
>> Ücreti Ne
>> WordPress Kurulum Aşaması
>> Domain ve Hosting Alma
>> cPanel Kurulumu
>> WordPress Kurulumu
>> Tasarım Aşaması
>> Son Olarak Yapılması Gerekenler
WordPress ile Site Yapmak İçin Neler Gerekli
Bizim bu yazıda wordpress site kurma mantığımız şöyle işleyecek;
1-Öncelikle domain ve hosting alacağız.
2-Ardından aldığımız bu domain ve hosting üzerine ücretsiz wordpress alt yapısını kuracağız.
3-Ve kurduğumuz wordpress üzerine ise nasıl bir site kurmak istiyorsak, o site yapısı ve kategorisine uygun bir tema bulup, satın alıp, wordpress üzerine kurulumunu yapacağız.
4-Son olarak ise temamızın ayarlarını ve tasarımını yaparak sitemize son şeklini vereceğiz.
Şimdi, wordpress site kurma kavramı çok genel bir kavram. Siz wordpress ile site kurmak istiyorsunuz ancak tam olarak nasıl bir site kurmak istiyorsunuz ?
Blog sitesi ile makale yazarak para kazanmak için mi ? E-ticaret sitesi mi ? Emlak sitesi mi ? Araç yıkama / Araç kiralama sitesi mi? Kuaför – Berber sitesi mi ? Firma sitesi mi ?
Restorantınız için online rezervasyon sitesi mi ? internetten para kazanmak için wordpress ile site kurmayı öğrenip, insanlara site kurarak para kazanmak için mi ? ya da yine bunlar gibi farklı kategoride yer alan başka bir site mi ?
Her ne kadar wordpress site yapımı genel bir kavram olsa da, altında onlarca hatta yüzlerce farklı kategoride yer alan site fikri olsa da,
Bu wordpress site kurma rehberi ile aklınıza gelebilecek her türlü kategoride yer alan bir web sitesi inşa etmeniz mümkün olacak. Yani bu rehber ile psikolog olan biri de, dişçi olan biri de veya avukat olan biri de kendi sitesini kurabilecek.
Çünkü her ne kadar bir restorant sitesi ile bir dişçi polikiliniği sitesi tasarım olarak farklılık gösterse de, hosting + domain + wordpress gibi ( bunların ne olduğuna yazının devamında detaylı değiniyorum. ) temel, ortak ve aynı yapı ve adımlar üzerine kuruluyorlar.
Farklılık gösteren kısım ise tasarım kısmı oluyor ki bu yazıda tasarım kısmını da nasıl yapacağınızı anlatıyor olacağım.
WordPress.com ve WordPress.org Farkı
Bu çok fazla karıştırılan bir olgu. Genelde insalar, ki büyük ihtimalle şu an sizin de yaptığınız gibi wordpress ile site yapımının mümkün olduğunu öğrendikleri zaman wordpress ile nasıl site kurulur diye araştırmalara başlıyor.
Bunun sonuncunda da haliyle karşılarına wordpress.com’da çıkıyor. Ancak wordpress site kurma tabirinde kullanılan wordpress kelimesi wordpress.org’u, yani wordpress.org üzerinden site kurmayı ifade ediyor.
#Keza benim de hem bu yazımda hem de blogumda yer alan bütün yazılarımda wordpress ismi ile ifade ettiğim sistem wordpress.org’un sunduğu açık kaynak kodlu wordpress yazılımı.
WordPress.com ise yine özünde wordpress yazılımı ile işleyen ve hazır bir blog yapısı şeklinde ücretli olarak insanlara sunulan bir hizmet.
Ancak wordpress.com ücretli olmasına rağmen çok çok kısıtlı bir sistem. WordPress.com alt yapısı ile sitenize ne bir eklenti ekleyebiliyor ne de bir tema yükleyebiliyorsunuz. Açıkçası blogger.com’un sunduğu blogspot sisteminden bile daha kısıtlı ve kısır bir sistem.
İyi de eklenti ne demek ? Tema ne demek ben bilmiyorum ki… Bana bu iki sistem arasındaki farkları anlayacağım şekilde detaylı anlat diyorsanız da WordPress.com ile wordpress.org arasındaki farklar başlıklı yazıma bakabilirsiniz. Bu yazıda oldukça detaylı anlattım.
Bizim hiç bir şekilde wordpress.com ile işimiz ve alakamız yok yani. Dolayısı ile wordpress site yapma diye aratma yaptığınızda karşınıza wordpress.com seçeneği de çıkarsa,
Bu seçeneği direkt görmezden gelin. Çünkü wordpress.com ile bırakın siteyi, doğru düzgün bir blog bile oluşturamıyorsunuz.
Neden WordPress ?
Bir web sitesi kurmanın onlarca farklı yöntemi var. WordPress’de o yöntemlerden biri ve en popüler olanı. Öyle ki;
1- Dünya üzerinde bulunan tüm sitelerin %30’a yakını wordpress kullanmaktadır. Bu da toplamda 75 milyon web sitesine tekabül etmektedir ve bu kullanım oranı her geçen gün artmaktadır. Her gün 50.000’in üzerinde yeni wordpress site kurulumu yapılmaktadır.
2-Wordpress site kurma işlemi hiç bir kodlama ya da teknik bilgi gerektirmez. WordPress ile aynı word, excel kullanır gibi tıklamalar ile site kurabilir ve sitenizi yönetebilirsiniz.
3- Dünyanın en iyi 10.000 sitesinin 3.000’e yakını wordpress kullanmaktadır ve Bunların arasında Techcrunch, The New Yorker, BBC America, Bloomberg Professional, Mercedes Benz gibi dünya devi markalar olduğu gibi, dünyaca ünlü Usain Bolt, Snoop Dogg, Katy Perry, Beyonce gibi isimler de kişisel sitelerini wordpress ile kurmuşlardır. Hatta öyle ki İsveç’in resmi sitesi olan Sweden.se bile wordpress ile inşa edilmiştir.
Peki Türkiye ?:
Tabi ki Türkiye’de de bir çok ünlü web sitesi wordpress ile kurulmuştur. Bunların arasında sozcu.com.tr gibi dev haber siteleri olduğu gibi, günde yüzbinlerce ziyaretçisi olan film – dizi siteleri, bloglar vs. de bulunmaktadır. Daha detaylı incelemek isterseniz Türkiye’de ünlü wordpress site örnekleri başlıklı yazıma bakabilirsiniz.
WordPress Ne İşe Yarar (Nedir): Temelde bir internet sitesi kurma mantığı şöyle işler; önce siteniz için bir hosting ve domain alırsınız. (bkz: hosting ve domain nasıl alınır) Bu adımlar kurulacak her türlü internet sitesi için (e-ticaret, forum, haber, blog, firma, ilan vs. ) aynı, ortak ve sabittir. Yani bu işin olmazsa olmazlarıdır! (bkz: internet sitesi nasıl kurulur)
( Merak etmeyin, üstte linkini verdiğim ayrıca bahsettiğim tüm adımları bu wordpress site kurma rehberinde anlatıyor olacağım. )
Ardından ise aldığınız bu hosting ve domain üzerine sitenizi kurarsınız. Farklılık gösteren kısım ise bu noktadan sonra başlar.
Bu noktada iki seçeneğiniz vardır. Ya hem ingilizceyi hem de kodlama dillerini bilmeniz ya da başkaları tarafından hazır kodlanmış site yönetim ve kurulum sistemlerinden bir tanesini kullanmanız gerekmektedir.
İşte wordpress sizden istenilen bu gereksinimi ortadan kaldırır. Yani wordpress’de bir hazır kodlanmış site kurulum ve yönetim sistemidir. Size kodlama veya herhangi teknik bilgiye sahip olmadan sitenizi kurma ve yönetme olanağı sağlar. Tıklamalar ile sitenizi kurabilir ve yönetebilirsiniz.
WordPress Site Yapımı Ücretli Mi ?
İster wordpress altyapısı ile site kurun, isterseniz başka bir yöntem ile, site kurmanın her zaman için bir maliyeti vardır.
Çünkü internette herkes tarafından 7/24 ulaşılabilir olmanın ve bir adrese sahip olmanın bir maliyeti var. Ne yani hiç mi yok? Bana da mı yok? İlla ücret mi ödemek zorundayız ?
Malesef yok…
Ve evet bu iş için benim kendi blogum ve diğer tüm internet sitesi sahiplerinin kendi siteleri için ödediği gibi bir ücret ödemek durumundasınız.
Eğer aksini iddia eden bir kurum ya da kişi biliyorsanız da, onlar ya sizin emeğiniz üzerinden bir çıkar elde ediyor, ya da gerçek anlamda bir wordpress sitesi kurmaktan bahsetmiyorlardır.
Ancak;
WordPress site kurma öyle düşündüğünüz gibi çok maliyetli bir işlem değil. WordPress site yapımı için topaldam 2 maliyet kalemimiz oluyor;
Peki neye ücret ödüyoruz ?
Tabii ki alan adına ( wpmaci.com gibi ), yani domaine ve sitenizin 7/24 yayında kalmasını sağlayacak olan barındırma hizmetine, yani hostinge. Bir de opsiyonel olarak tek seferlik tema, yani tasarıma. ( ücretsizleri de mevcut )
1-Hosting + Domain: Ücretler genelde yıllık olarak ödeniyor ( 2, 3 ya da 5 yıl toplu olarak da ödeyebilirsiniz. ) Altta benim aracı olduğum firmanın indirim linki ile ilk yıl hosting için 113 TL ödüyorsunuz. Firma bir de size alan adını hediye ediyor. Devam eden yıllarda ise bu rakam ortalama yıllık 200 ila 300 TL arası değişiyor.
Bu hosting ve domain maliyetleri bu işin olmazsa olmazı. Bunu ben de ödüyorum, şu anda internette yayımda olan tüm web siteleri de.
Her ne kadar dünya üzerinde yüzlerce hosting firması olsa da fiyatlar aşağı yukarı bu şekilde ki benim aracı olduğum firma dünyanın en büyük 3 hosting firmasından biri ve fiyat / performans oranında en optimum seviyede olan, en ucuz firmalardan bir tanesi.
2-Wordpress: WordPress.org’un açık kaynaklı olarak dünyaya sunduğu tamamen ücretsiz bir yazılım. WordPress yazılımı için herhangi bir ücret ödemiyoruz.
3-Tema: Tek seferlik ödeme ve Ömür boyu kullanım hakkı ile toplamda $50 civarlarında diyebilirim. Pek tabi ücretsiz wordpress temaları da kullanabilirsiniz.
Böyle bir durumda ilk yıl için bu işin size maliyeti ücretli bir wordpress teması da dahil edince 330 TL gibi bir rakam, devam eden yıllarda ise yıllık olarak 300 TL civarı oluyor.
Tabi ki bu rakamlar aylık max. 25- 30.000 kişilik ziyaretçi sayısına sahip siteler için geçerli. Ziyaretçi sayınız aylık bu rakamların üzerine çıktığında ise barındırma, yani hosting maliyetleriniz de artmakta.
Ancak merak etmeyin, bu sektör maliyetlerini dahi ödeyemeyen bir sektör olsaydı, bu işi kimse yapmazdı. Ki siteniz bu kadar büyük ziyaretçi sayılarına ulaşırsa zaten bu maliyetleri site kazançları ile hayli hayli ödeyecektir.
Worpress Site Kurma – Site Kurulum Aşaması
WordPress site yapımı için öncelikle bir adet hosting paketine ve bir adet domaine, yani alan adına ihtiyacımız var. ( Domain ve alan adı aynı şeydir. )
Peki Host ne demek ? Domain ne demek ? Daha ilk adımdan bilmediğim, ilk defa duyduğum terimler diye düşünmeyin, hemen açıklıyorum;
Hosting / Host:Blogunuzun dosyalarınızı barındıracağınız 7/24 açık kalan Serverlar.
Domain:Domain ise blogunuzun ismidir, yani wpmavi.com
gibi sizinsiteniz.com
gibi. Bir de alan adı ve domain terim olarak aynı şeyi ifade eder.
Domain ve Hosting Satın Alma
Öncelikle bilmeniz isterim ki, dünyanın en büyük ilk 3 hosting firmasından biri Türkiye pazarı için benim blogumunun okuyucularına ( günde binlerce okuyucum olduğu için ) hosting ve domain fiyatlarında indirim sağlamışlar. Ben de bu indirimi sizlerle paylaşarak değerlendirmek istedim.
İndirimli fiyat ile 1 yıllık hosting ücreti vergiler dahil 113,67 TL‘ye denk geliyor. Firma bir de yanında alacağınız alan adını 1 yıllık ücretsiz hediye ediyor.
1-Buraya tıklayıp, wpmavi’ye özel indirim sayfasına gidiyoruz ve karşımıza farklı özelliklerde 3 adet hosting paketi çıkıyor.

2-Karşınıza çıkan ekrandan direkt Başlayın butonuna tıklayarak ya da 3 farklı hosting paketi içerisinde Ekonomik Paket için Sepete Ekle diyerek devam edin. ( Başlayın butonu tıklayınca da ekonomik paketi seçmiş oluyorsunuz. )
Ekonomik paket başlangıç için gayet ideal bir pakettir. Sınırsız bant genişliği ( Aylık 25.000 – 30.000 ziyaretçi sayısına kadar ) ve 100 GB depolama alanı sunar. ( 2014’den beri blog yazmama rağmen benim sitemin bile kapladığı alan 5 GB’ı geçmemiştir daha. Yani 100 GB çok yüksek bir rakam. )
Eğer bu rakamlar bir süre sonra yetmez hale gelirse de, ki böyle olması için sitenizin ciddi anlamda ziyaretçi alıyor olması gerekir ( Günlük 3 – 5 bin kişi üzeri ) ileride ihtiyaç olduğu zaman yine tıklamalar ve tek bir satın alma ile de daha üst paketlere geçebilirsiniz. Böylesi maliyet açısından daha mantıklı olacaktır.
3-Ekonomik paket için Sepete Ekle dedikten sonra karşınıza alan adı arama kısmı çıkacaktır.
Bu kısma açmak istediğiniz wordpress siteniz için hangi domaini (alan adını) düşünüyorsanız, o ismi yazın ve Arama butonuna tıklayın. ( Mesela ben wpmavitestsite yazdım ve arama butonuna tıkladım. )
Bir de alan adı belirlerken şunlara kesinlikle dikkat edin;
– Alan adı belirlerken Türkçe karakterler kullanmayın ! ( ö, ç, ş, ü, ğ, ı gibi ) Sadece ingiliz alfabesinde bulunan karakterleri kullanın. Aksi halde siteniz açılmaz.
– Mümkün olduğunca .com uzantılı bir alan adı seçin
– Telaffuzu kolay, anlaşılır bir alan adı seçin
– Rakam, ard arda gelen ünlü harfler, akılda karmaşa yaratıcı alan adı seçiminden uzak durun

4-Arama butonuna tıkladıktan sonra eğer arattığınız alan adı daha önce başkası tarafından satın alınmadıysa, yani boştayasa karşınıza alttaki resimde olduğu gibi “Evet! Alan adınız kullanılabilir” şeklinde bir mesaj çıkacaktır.
Eğer sizin de arattığınız alan adı ismi kullanılabilir durumdaysa, alttaki resimde de olduğu gibi alan adınızın yanında yer alan Seçin ve Devam Edin butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçin.

Eğer arattığınız alan adı daha önce başkası tarafından satın alındıysa karşınıza hemen alttaki resimde olduğu gibi “Üzgünüz, ornek.com” alınmış şeklinde bir mesaj çıkacaktır. Bu da bu alan adını alamayacağınız anlamına gelir.

Peki bu durumda ne yapacaksınız ? Bu durumda 2 alternatif var;
1- Eğer ki arattığınız domain isminin .com uzantılı domain adresi daha önce satın alındıysa, alternatif olarak arattığınız alan adınının .net veya .org uzatılarının alınabilir durumda olduğunu kontrol edebilirsiniz.
Üstteki resimde olduğu gibi firma size arattığınız alan adı için daha önce başkası tarafından satın alındı mesajı verse bile, hemen altında aynı ismin alınabilir durumda olan farklı uzantılarını da sıralayacaktır.
.com uzantısı ile .net – .org uzantıları arasında teknik açıdan hiç bir fark yoktur. Tek fark .com uzantısı ziyaretçinin aklında kalıcılık yaratması açısından daha avantajlıdır.
2- Diğer bir alternatif ise ( ki bu alternatife daha çok ağrılık vermenizi öneririm ) daha önce başkası tarafından satın alınmamış .com uzantılı bir isim bulana kadar kafanızda olan diğer alternatif isimleri üstte yer alan aratma kısmına yazıp, Yeniden Ara diyerek aratmaya devam etmeniz.
5-Alan adınızı belirleyip, sepete ekle dedikten sonra firma sizi otomatik olarak bir sonraki adım olan sepet ekranına yönlendirecektir.
Bu ekranda sağ kısımda sırası ile;
#cPanel ile Ekonomik Linux Barındırma (Yani Hosting Paketi): En az 12 ay seçili olduğuna emin olun.
#Godaddy Kurumsal E-Posta: Ücretsiz olarak aldığınız alan adı ve hosting’in yanında verilir. Sepette olduğudan emin olun.
#.Com (veya farklı bir uzantı ) Alan Adı Kaydı: Bu kısım, varsayılan olarak sepet ekranı karşınıza geldiğinde 2 yıl seçili olarak gelebilir, bu kısmın 1 Yıl olarak seçili olduğundan emin olun.
Şeklinde maddeler yer alacaktır. Zaten sepet ekranı üstte sıraladığım maddeler ve belirttiğim zaman aralıkları ile birebir uyuşur halde gelecektir. Eğer gelmez ise bu ürünlerin doğru ürünler olduğunu ve doğru zaman aralıklarının seçili olduğunu üstte sıraladığım maddelerden veya alttaki resimden kontrol edebilirsiniz.
Eğer en alt sağ kısımda fiyat 113,67 TL ise zaten her şey tamam demektir. Bu durumda sol üst köşede bulunan Hesap Oluştur butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçin.

Burada önemli olan kısım şu;
#Aldığınız alan adınız ile hosting paketinizin süresi aynı olmalı. Hosting 12 aylık ise, domain de 12 aylık olmalı. İkisi birbirinin tamamlayıcısı. Biri olmadan, diğeri wordpress site yapımı için hiç bir işinize yaramaz.
Eğer maddi imkanınız varsa ve kuracağınız sitenin uzun vadeli açık kalacağından eminseniz ( wordpress ile firma – şirket – dükkan sitesi yapımı vs. ) daha uzun vadeli alımlar yapmanızı tavsiye ederim çünkü en başta 3 4 yıllık almak uzun vadede çok daha karlı oluyor.
Ancak wordpress site kurma işlemini bu işten para kazanmak amaçlı, yani wordpress site yapımını bir girişim amaçlı hayata geçiriyorsanız da 1 yıllık almanızı tavsiye ederim. 1 Yıl sonunda girişiminizin başarısına göre domain ve hosting sürelerini uzatmanız daha mantıklı olacaktır.
6-Hesap Oluştur dedikten sonra firma sizi üyelik ekranına yönlendirecek.
Bu ekranda;
#E-Posta: Bu kısma sıklıkla kullandığınız bir mail adresinizi girin.
#Kullanıcı Adı: Bu kısma ise yine kendinizin belirlediği, unutmayacağınız bir kullanıcı adı girin.
#Şifre: Bu kısma da yine unutmayacağınız, güçlü bir şifre belirleyip, girin.
#Destek Pin Kodu: Buraya 4 rakamdan oluşan, kendinizin belirlediği, unutmayacağınız rastgele bir pin kodu girin. Bu pin kodunu hosting firmasından destek almanız gerektiğinde, canlı destek ekiplerini telefon ile aradığınızda size, kimliğinizi doğrulamak için soracaklardır. O yüzden bir kenara da not edin ve ardından Hesap Oluştur butonuna tıklayın.

7-Ardından firma sizi tekrar sepet ekranına yönlendirecek ve bu sefer sepet ekranının sol kısmında sizden fatura – adres bilgilerinizi girmenizi isteyecektir.
Bu kısımda ad, soyda, tel ve adres bilgilerinizi doğru olarak vermenizi öneririm çünkü burada verdiğiniz bilgiler aldığınız alan adınının tescil bilgileri olarak işlenecektir. Yani alan adınızın isminize doğru bir şekilde kayıt edilmesi adına bilgilerin doğru verilmesi önemli.
Alttaki resimde de olduğu gibi tüm bilgilerinizi girdikten sonra sol alt köşede bulunan Kaydet butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçin.

8-Kaydet dedikten sonra karşınıza yine aynı ekranda, yani sol kısımda bu sefer de ödemeyi yapacağınız kredi kartı bilgilerinizi gireceğiniz bir ekran çıkacaktır. Ödeme bilgilerinizi de girdikten sonra Kaydet butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçin.
Not:Verdiğiniz kredi kartı veya banka kartının internet alışverişine, mail order’a ve yurt dışı alışverişine açık olduğuna emin olun. Eğer kartınız bu işlemlere kapalıysa ödeme başarısız olacaktır. Kartınızı bu işlemlere internet bankacılığından ya da direkt bankanız ile görüşerek açtırabilrisiniz.

9-Kart bilgilerinizi de girip, Kaydet dedikte sonra ekranın en alt sağ köşesinde “Satın Alma İşlemini Tamamla” şeklinde bir buton çıkacaktır.
WordPress site açma adına son adım olarak alacağımız hosting ve domain için Satın Alma İşlemini Tamamla butonuna tıklayarak ödemeyi gerçekleştirin.

10-Ödeme başarılı bir şekilde gerçekleşirse karşınıza hemen alttaki resimde olduğu gibi Siparişiniz İçin Teşekkür ederiz! diye bir mesaj çıkacaktır. Bu da wordpress ile site yapmak için en temel adımlar olan hosting + domain alımlarını gerçekleştirdiğiniz anlamına gelir.

11-Bir de son olarak, üye olurken verdiğiniz mail adresine hosting firmasına verdiğiniz mail adresinin, hem de aldığınız alan adının onaylanması için bir mail gelecektir. Bu maili açın ve içerisinde bulunan onay linklerine tıklayıp hesabınızı doğrulamayı unutmayın. ( Not: Mailin gelmesi biraz zaman alabilir. )

Hosting ve Alan Adını Bir Araya Getirip cPanel Kurmak
1-Wordpress ile site kurma işlemimizin bu adımdan ise öncelikle firmanın ana sayfasına gidip, en sağ üst köşede bulunan Giriş butonuna tıklayın ve biraz önce host ve domain satın alırken belirlediğiniz üyelik bilgileri ile giriş yapın.
Eğer en sağ üst köşede Giriş yerine, üyelik isminiz veya müşteri numaranız yer alıyorsa da, bu hali hazırda giriş yaptığınız anlamına gelir.
Bu durumda ya da giriş yaptıktan sonra bu duruma geldikten sonra da en üst sağ köşede bulunan müşteri numaranız veya üyelik isminizin üzerine tıklayın ve açılan kayan sekmeden Hesabımı Ziyaret Et butonuna tıklayın.

2-Ardından firma sizi satın aldığınız ürünlerin listelendiği bir sayfaya yönlendirecektir. Bu sayfada Web Hosting sekmesinin altında bulunan cPanel ile Ekonomik Linux Barındırma yazan yerin en sağ kısmından bulunan Kurulum butonuna tıklayın.

3-Karşınıza çıkan sayfada ise Hesabınızdan bir alan adı seçin kısmını işaretleyip, bu kısmın altında bulunan alan adı seçme kısmından ise biraz önce satın aldığınız domain adresini seçip, İleri butonuna tıklayın.

4-Bir sonraki adımda ise veri merkezi olarak Avrupa‘yı seçip, İleri butonuna tıklayın. Eğer ki hedef kitleniz Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa bölgesi değilse, Amerika kıtası veya Asya kıtasında yer alan ( daha çok uzak doğu ) ülkelerden biriyse, ona göre seçimizi yaparsınız.

5-Bir sonraki adımda ise karşınıza “Bir WordPress Sitesi Oluşturun” diye bir sorgu ekranı çıkacaktır. Bu kısımda Şimdi değil, teşekkürler deyip SON butonuna tıklayın.
E peki wordpress site kurulumu yapmayacak mıydık ? Evet, biz tabi ki wordpress site yapımı üzerine odaklanıyoruz ancak biz wordpress’i manuel kurarak daha sağlıklı bir wordpress site kurulumu yapacağız. ( Buradan kurunca bir çok ayar atlanıyor ve gereksiz eklenti yüklemeleri yapılıyor. )

6-Son dedikten sonra ise cPanel kurulumu başlayacak ve kurulum süreci dolum ekranı ile birlikte karşınıza gelerek size canlı olarak gösterilecektir.
Kurulum biraz zaman alabilir. Karşınıza Panoya Git diye bir butona geldiğinde ise kurulum tamamlanmış demektir. Panoya Git butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçin.

7-Panoya Git butonuna tıkladıktan sonra, kullandığımız server’ın özelliklerini ve bazı bilgiler içeren bir panel ekranı gelecek. Biz burada sağ üst köşede bulunan cPanel Yöneticisi butonuna tıklayarak devam edeceğiz ancak;
Bu ekran önemli bir ekran;
Öncelikle bu ekrana her zaman şu yolu takip ederek ulaşabilirsiniz: Firmaya üyelik girişi >> Sağ üst köşede bulunan kullanıcı adına tıklama >> Ürünlerim >> Web Hosting Sekmesi >> cPanel ile Ekonomik Linux Barındırma seçeneğinin en sağında bulunan Yönet Butonu sizi bu ekrana tekrar getirecektir.
Bu ekranda sitenizin FTP bilgileri bulunmaktadır. FTP ne demek ki ? Merak etmeyin, şu anda öğrenmenize gerek yok. Ancak ileride lazım olarabilir. Bu sebeple de, aklınızın bir köşesinde bulunsun diye şimdiden belirtmek istedim. ( Şimdiden öğrenmek isteyenler olursa, FTP nedir – FTP ile site serverına nasıl bağlanılır başlıklı yazıma bakabilirler )
FTP ile site serverınıza ileride bağlanmak isterseniz, 3 bilgiye ihtiyaç duyacaksınız. Sunucu bilgisi, kullanıcı adı ve şifre.
Bu kısımda Ayarlar sekmesinin altında yer alan cPanel oturum açma bilgisi sizin FTP kullanıcı adınız.
Şifre ise FTP şifreniz. ( Bu şifre otomatik atanır, o yüzden siz değiştir butonuna tıklayarak yeni bir şifre atayın. )
FTP sunucu bilginiz ise, sol üstte Hesap sekmesininde yer alan IP adresi.
Neyse, bu bilgiyi de verdikten sonra wordpress site açma işlemine devam etmek, bir sonraki adım olan WordPress kurulum işlemine geçmek için sağ üst köşede bulunan cPanel Yöneticisi butonuna tıklayarak devam edin.

WordPress Aç / WordPress Kur
cPanel ekranı karşınıza ingilizce olarak açılabilir. Ben ise cPanel anlatımını Türkçe panelden yapacağım. cPanel ekranı Türkçe açıldıysa problem yok ve direkt alttaki 1. adımdan devam edibilirsiniz demektir.
#Eğer ingilizce açıldıysa da Türkçe’ye cPanel yönetiminde üst kısımda bulunan Settings ( Ayarlar ) >> Change Language (Dil Değiştir) >> Select Language ( Dil Seç ) >> Türkçe / İngilizce >> Change (Değiştir) butonuna tıklayarak değiştirebilirsiniz.
#Dil değişimini yaptıktan sonra ise sol üst köşede bulunan Ana Sayfa butonuna tıklayarak tekrar cPanel ana ekranınıza gelebilirsiniz.
1-Öncelikle cPanel ana ekranında mouse ile aşağı inderek Web Uygulamaları sekmesine altında bulunan WordPress seçeneğine tıklayın.

2-Ve karşınıza çıkan ekranın en sağ kısmında bulunan +bu uygulamayı kur kısmına tıklayıp, kuruluma geçin.

3-Ardıdan karşınıza kurulum ekranı gelecektir. Bu ekranda wordpress ile site yapmak için kurulumunu yapacağımız wordpress’in ayarlamalarını yapıyoruz.
Domain:Bu kısımda alan adınızın başında www. olup, olmamasını seçiyoruz. Günümüzde bir domain adresinin başında www. olup, olmaması teknik açıdan hiç bir farklılık yaratmıyor. Ben www. olmadan kullanıyorum, daha pratik oluyor. Size de alan adınızı başında www. olmadan kullanmanızı öneririm.
Yani, http://sizinsiteniz.com
şeklinde.
Keza herhangi bir kişi tarayıcısına site adresinizi başında www. koysa da koymasa da, site adresiniz hangisi ise otomatik ona yönlendirilir.
#https:// uzantısı ise SSL sertifikası gerektirmektedir. Bu SSL sertifikalarının ücretlileri de mevcuttur, ücretsizleri de. Ancak sonradan kurulabilir bir sistemdir ve kurmak istediğiniz site e-ticaret sitesi değilse (bkz: e-ticaret sitesi kurmak) SSL sertifikası kullanmanız şart değildir.
Tabii bir de SSL kurmadığınızda chrome tarayıcısında adres çubuğunda site adresinizden hemen önce güvenli değil ibaresi çıkacaktır. Bı ibare sadece google chrome’un uyarısıdır. Bu, siteniz ile ilgili herhangi bir güvenlik açığı olduğu anlamına gelmez.
Eğer bu ibarenin de çıkmamasını istiyorsanız wordpress site kurma ile ilgili anlattığım tüm adımları tamamladıktan sonra ayrıca SSL kurulumunu yapabilirsiniz. Keza blogumda SSL kurulumunu anlattığım bir yazım da mevcut.
Dizin: Bu kısmı boş bırakın, eğer bu kısma herhangi bir şey yazarsanız ( örnek: abc ) siteniz bu dizin adresi üzerine kurulur. Yani site adresiniz http://sizinsiteniz.com/abc şeklinde olur. Siz direkt sitenizi http://sizinsiteniz.com adresi üzerine kuracağınız için burayı boş bırakmalısınız.

4-Bir alt kısımda ise Versiyon sekmesi altında bazı ayarlama kısımları olacaktır. Burada yer alan tüm ayarları altta gördüğünüz resimdeki gibi yapın.

5-Ayarlar sekmesinde ise kurduğumuz wordpress sitenin yönetici bilgilerini belirliyoruz.
Yönetici Adı:Bu kısmı kesinlikle Admin veya Yönetici yapmayın. (Güvenlik amaçlı). Herhangi bir admin kullanıcı adı belirleyebilirsiniz. Örn: sio2x2 gibi.
Yönetici Şifresi: Bu kısımda ise mümkün olduğunda güçlü bir şifre belirleyin.
Yönetici E-Posta: Bu kısma sıklıkla kullandığınız bir mail adresini girebilirsiniz. Sitenizle ilgili her türlü bildirim, iletişim formundan gönderien her mesaj vs bu kısma girdiğiniz mail adresine otomatik gelecektir. Tabii ki burayı sonradan, sitenizin wordpress yönetim panelinden değiştirebilirsiniz. ( Gmail veya Hotmail adresleri olabilir )
Not:Bir de eğer aldğınız domain uzantısından bir mail adresi oluşturmak isterseniz de ( örn: destek@siteadresiniz.com gibi ) wordpress site kurma işlemlerini bitirdikten sonra alan adı uzantılı mail oluşturma başlıklı yazımı takip edebilirsiniz.
Site Title ve Slogan: Title kısmı site başlığınızı belirlediğiniz kısımdır. Buraya herhangi bir site başlığı girin. Slogan kısmı ise sitenizin slogan kısmı. Mesela benim sitem için site başlığım wpmavi iken, site sloganım Türkiye wordpress rehberi şeklinde. Yine buraya girdiğiniz bilgileri wordpress kurulumu tamamlandıktan sonra, sitenizin yönetim panelinden değiştirebiliyorsunuz.
Sınır Giriş Denemesi:Bu kısmı NO olarak işaretleyin. Devam eden yazılarda wordpress güvenlik önlemleri ile ilgili zaten bir eklenti kullanıyor olacaksınız.
Çok Siteyi Etkinleştirin:Bu özellik, bir çok siteyi tek bir wordpress yönetim paneli üzerinden yönetmenize olanak sağlar, ancak bir şu an tek bir wordpress sitesi kurma işlemi yaptığımız için bu kısmı da NO olarak seçin.

6-Ardından ise karşınıza son olarak Gelişmiş ayarlar kısmı çıkacaktır. Bu ayarları da alttaki resimde gördüğünüz gibi işaretledikten sonra sağ alt köşede bulunan Kur butonuna tıklayın.

7-Kur butonuna tıkladıktan hemen sonra wordpress site oluşturma işlemi başlayacaktır ve kurulum süreci size canlı olarak gösterilecektir.
Kurulum tamamlandıktan hemen sonra karşınıza alttaki resimde olduğu gibi site adresinizin ve site yönetim paneli giriş adresinizin olduğu bir ekran çıkacaktır.
WordPress site yönetim paneline giriş adresi tüm wordpress’de site yapımı uygulamış siteler için sabittir. Site adresinizin sonuna /wp-admin koyarak sitenizin yönetimin paneline ulaşabilirsiniz. ( Orn: siteniz.com/wp-admin )

8-Site yönetim adresinize gittiğiniz zaman ise son olarak karşınıza bir wordpress kurulum sihirbazı sorgu ekranı gelecektir. Bu ekranda da Hayır Teşekkürler butonuna tıklayarak site yönetim panelinize ulaşın. ( Biz sihirbazın kurduracağı ayarları daha detaylı yapacağız zaten )

Tarayıcınızın adres çubuğuna sitenizin adresini yazdığınızda ise sitenizin yayımda olduğunu göreceksinizdir. Tekbikler! Artık sizin de canlı kanlı, internette yer alan diğer tüm web siteleri gibi dünyanın her yerinden ve herkes tarafından ulaşılabilir, 7/24 açık kalan bir siteniz var!
Bu noktaya kadar WordPress ile site kurma işleminin çok büyük bir kısmını tamamlamış olduk. Hatta sitemizi yayına dahi aldık. Bu noktadan sonra ise wordpress site kurulumu işleminin diğer önemli bir ayağı olan tasarım kısmı var.
WordPress Site Yapımı Tasarım Aşaması
Bu noktaya kadar uyguladığımız tüm adımlar her türlü site fikri veya site kategorisi için sabit ve aynı olan adımlardı.
#Yani üstte anlattığım tüm adımlar wordpress ile bir dişçi sitesi kurmak isteyen biri ile, bir inşaat, bir avukat ya da aklınıza gelebilecek her türlü ve farklı site fikrinde site kurmak isteyen bir kişi için ortak, sabit ve aynı olacaktır.
Her ne kadar site fikirleri birbirinden çok farklı olsa da wordpress ile yapılacak her türlü site için şu 4 adım sabittir: Hosting + Domain + cPanel Kurulumu + WordPress Site Yapımı ( Kurulumu ). Değişimin başladığı ve şekillenmeye başladığı nokta ise tasarım kısmıdır.
Tasarımı ise kurulumunu yaptığımız wordpress sitesi üzerine yine wordpress alt yapısı için oluşturulmuş wordpress temaları ile yapacağız.
Peki tema nedir?
#Ben wordpress tema nedir yazımda bunu detaylı anlattım ancak burada da kısa biz özet geçeyim; WordPress temaları hazır kodlanmış site tasarımlarıdır.
#Şu anda dünya üzerinde wordpress alt yapısı için oluşturulmuş birbirinden farklı 15.000 üzerinde tema mevcut ve bu tema sayısı da her geçen gün artmakta.
Siz wordpress site nasıl kurulur diye aratma yaparak bu yazıya geldiniz belki ancak aklınızda da spesifik olarak wordpress ile bir fotoğrafçı, Gym, Otel, Seyahat, Acenta, Moda, Kuaför, Berber, Sağlık Polikiliniği, Cafe, Spa, Ajans, Şirket, Güzellik Salonu vs. nasıl kurulacağı sorusu var.
Bu tür spesifik sorularınıza birebir cevap bulmak, yani direkt olarak nasıl yapılacağını anlatan bir yazı ya da video bulmak neredeyse imkansız.
Çünkü her temanın yönetim paneli birbirinden farklı. Her temada hangi ayarların yapılabildiği ve o ayarların nereden yapıldığı farklılık gösteriyor. Dolayısı ile on binlerce farklı seçenek (tema, yani spesifik site fikri) için bir wordpress site yapımı anlatımı yazmak veya videosu çekmek neredeyse imkansız.
Ancak eğer wordpress site yapımı ile kurmak istediğiniz site bir blog, e-ticaret ya da haber sitesiyse, bu tür sitelerin nasıl kurulacağını, daha doğrusu tasarımlarının ( tema ayarları – temanın demodaki gibi sitenize kurulması ) nasıl yapılacağını anlattığım videolarım mevcut;
Not:Bu videolarda da başta domain + hosting satın alınıp, üzerine wordpress kurulum aşamalarını göreceksiniz, ancak devam eden kısımlarda ise tasarım kısmının nasıl yapıldığını anlatıyorum.
E-ticaret tasarımı:
Blog Sitesi Tasarımı:
Haber Sitesi Tasarımı:
Yok, benim wordpress site kurma fikrim daha farklı bir kateogirde. Ben bir emlak sitesi, berber – kuaför sitesi, dükkanım için bir site ya da herhangi farklı bir kategoride bir site kurmak istiyorum diyorsanız da;
Karşınızda 2 seçenek var;
1-MyThemeShop: WordPress temaları satan bir firma. Bugüne kadar kodladıkları 100’ün üzerinde temaları mevcut. Tüm temaları aynı kodlayıcıların elinden çıktığı için de temaların tasarımları birbirinden çok farklı olsa da, yönetim panelleri birbirine çok benzerlik gösteriyor.
Keza üstte gördüğünüz site kurulum videolarının bir çoğunda tasarım kısmını, yani tema ayarlarının nasıl yapılacağını bu firmanın temaları üzerinden anlattım.
Dolayısı ile videolarımda anlattığım tasarımların dışında bu firmanın farklı tema tasarımlarını kullanırsanız da videolarımı kolaylıkla takip edebilirsiniz.
MyThemeShop linkinden firmanın sitesini ziyaret edebilir ve view our themes and plugins >> themes butonuna tıklayarak var olan tüm temalarını görebilir, temaların üzerine mouse ile geldiğinizde çıkan Demo butonuna tıklayıp, temaların canlı demosunu görebilirsiniz.
Canlı demo demek; incelediğiniz temayı satın aldığınızda ve wordpress sitenize kurulumunu yaptığınızda direkt olarak, birebir canlı demoda nasıl görüyorsanız o şekilde kurulacak, yani wordpress sitenizin tasarımı o şekilde olacak demek.
Eğer temaları incelediğinizde kurmak istediğiniz wordpress site fikrine / kategorisine uyan bir tema olursa o temayı satın alarak tema ayarları konusunda videolarımı takip edebilirsiniz. Böylece istediğiniz kategoride wordpress ile site kurulumu sizin için çok daha kolay olacaktır.
Eğer aklınızda bir de bu firmadan temaların nasıl alınacağı, nasıl kurulacağı gibi sorular varsa da Mythemeshop tema almak – kurulumu ve ayarları başlıklı yazıma bakabilirsiniz.
2-Eğer Mythemeshop firmasından site kategorinize uymayan veya uysa bile beğendiğiniz bir tema çıkmaz ise, alternatif olarak themeforest tema marketine bakmak olacaktır.
Diyelim ki wordpress ile bir dişçi polikiliniği sitesi kuracaksınız. Öncelike şuradan themeforest ana sayfasına gidip, üst menüden wordpress sekmesine tıklayıp, karşınıza çıkan aratma kısmına ise dentist ( site ingilizce, dolayısı ile ne tür bir tasarım istiyorsanız, ingilzice aratmalısınız. ) yazıp, Search butonuna tıklayıp arattıkran sonra

Liste şeklinde sıralanan temaların her biri için Preview butonuna tıklayarak canlı demosunu görebilirsiniz.

Satın almayı ise üstteki resimde gösterdiğim gibi tema ismine tıklayarak tema sayfasından yapabilirsiniz. Ayrıca bu işlemleri detaylı olarak nasıl yapacağınızı Themeforest tema alma – kurulumunu yapma başlıklı yazımı takip ederek öğrenebilirsiniz.
Mesela ben dentist diye aratma yaptığımda karşıma çıkan temalar arasından Dent-ALL isimli tema için Preview butonuna tıkladım ve karşıma hemen alttaki resimde olduğu gibi bir canlı demo çıktı.
#Ben bu temayı satın aldığımda ve wordpress siteme yüklediğimde sitemin görünümü de aynen canlı demoda nasıl görüyorsam o şekilde olacak. Tabi sadece görsel değil, temanın işlevsel olarak hangi özellikleri varsa, yine aynı şekilde benim sitemde de o işlevler olacak.

Temanızı seçip, satın alıp, wordpress sitenize kurduktan sonra da yine temanızın ayarlarını hiç bir kodlamaya ihtiyaç duymadan tema yönetim panelinden tıklamalar ile yapabiliyorsunuz.
# WordPress site yapımını bir emlak sitesi için düşünüyorsanız da o zaman arama kısmına üstte anlattığım gibi “dentist” yazdığım yere “real estate” yazarak, düğün salonu sitesi için “wedding”, seyahat sitesi için “travel”, çiftlik sitesi için “farm” yazarak aratma yapmalısınız. ( Tabi ki bu örnekleri hayal gücünüz yettiğince çoğaltabilirsiniz. )
Bu markette aklınıza gelebilecek her türlü wordpress site fikri ve kategorisi için bir çok tema bulmanız mümkün. Eğer alacağınız temanın satış sayısı fazla ve popüler bir temaysa da, o temanın nasıl kurulup, ayarlarının nasıl yapılacağı ile ilgili mutlaka çekilmiş onlarca video vardır.
Youtube‘da alacağınız temanın ismini yazıp, aratma yaptığınızda tüm bu videolar karşınıza çıkacaktır. Popüler olmayan bir tema olsa bile, tema yazarı tarafından nasıl kullanılacağının videosu mutlaka çekilmiştir. Araştırdığınızda mutlaka bulacaksınızdır.
Her ne kadar anlatımlar ingilizce olsa da, anlatımlar görsel olarak yapıldığı için hiç ingilizce bilmeseniz dahi kolaylıkla hangi ayarların nereden ve nasıl yapılacağını anlamanıza yetecektir.
#Tema bulma konusunda ek olarak benim liste olarak bir çok temanın arasından seçip, hazırladığım altta linklerini verdiğim yazılarımda yer alan temalara da göz atabilrisiniz.
Bu liste yazılarımda yer verdiğim temalar, benim teknik anlamda kodlamasını, hızını, SEO uyumluluğunu kaliteli bulduğum temalardan oluşuyor;
– WordPress E-Ticaret Temaları
– WordPress Kurumsal Temalar
– WordPress Blog Temaları
– WordPress Haber Temaları
– WordPress İlan Temaları
– WordPress Emlak Temaları
– WordPress Forum Temaları
– WordPress Sosyal Medya Temaları
– WordPress Video Temaları
– WordPress Teknoloji Temaları
– WordPress Kadın Temaları
– WordPress Fotoğrafçılık Temaları
Alternatif olarak ise, Ücretli temalar nereden alınır başlıklı yazımda bulunan diğer büyük tema satış noktalarında yer alan temaları da incelyebilirsiniz.
Themeforest’tan nasıl tema alacağınız konusunda bir fikriniz yok ise, Themeforest’tan tema nasıl satın alınır başlıklı yazımı rehber olarak kullanabilirsiniz.
Aldığınız temayı nasıl kuracağınızı yine bu themeforest yazısında anlattım ancak yine de sorun yaşarsanız, wordpress tema nasıl yüklenir başlıklı yazıma bakabilirsiniz.
WordPress Site Kurulumu Sonrası Yapılması Gerekenler
Tasarım aşamasını hallettik, peki bu adımdan sonra wordpress site kurma adına yapmamız gereken başka neler var ?
Pek tabii, yine olmazsa olmaz yapmanız gereken adımlar var. Sitenizi google’a kayıt ettirmek, site haritanızı google’a göndermek, site istatistiklerini göreceğiniz araçların entegrasyonu vs. gibi.
1-Bunları da nasıl yapacağınızı blog açtıktan sonra ilk yapılması gerekenler başlıklı yazımda anlattım.
Not: Yazının başlığında blog kelimesi geçmesi sizi yanıltmasın, bu adımlar tüm kategoride kurulan siteler için (blog siteleri de dahil) geçerli ve aynı adımlardır.
2-Bu adımları da tamamladıktan sonra geriye wordpress kullanımını öğrenmeniz gerekiyor. WordPress kullanımı ile ilgili internette yüzlerce hatta binlerce rehber ve video var. Takıldığınız her konuyu google’da arattığınızda karşınıza mutlaka bir çözüm veya konu anlatımı çıkacaktır.
Tamamını öğrenmek, ne yaptığını bilerek hareket etmek de biraz zaman alan bir süreç ancak yine zor veya herhangi bir kodlama bilgisi gerektiren bir süreç değil.
3-Keza benim blogumda da wordpress ile ilgili onlarca yazı ve kaynak bulmanız mümkün. Mesela, başlangıç amaçlı bir çok rehberi wordpress başlangıç başlıklı sayfamda topladım.
Umarım WordPress Site Kurma: En Kolay WordPress Site Yapımı başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
13 Ekim 2016 at 7:07 pm
Bu kadar yalın ve detaylı başka bir anlatış olamaz herhalde. Öğretmen gibisin dostum. Seni okullarda kodlama derslerine konuk öğretmen olarak devlet davet etmeli bence. :) Öğrenmek isteyen insanların bilgi açlığını kapatan nimet gibisin…
Dostum; wordpress de alan adı ve alan sunuyor. Belli bir ücret karşılığı farklı paketler satın alabiliyorsun. Bunlar hakkında ne düşünüyorsun? Kaynağından mı almalı yoksa farklı güvenilir firmalardan mı?
13 Ekim 2016 at 7:11 pm
Övgü dolu yorumların için teşekkür ederim Gürkan. Soruna gelince, wordpress’te sunulan paketler ücretsiz wordpress alt yapısı için olan paketler. Yani ücret ödeyip, oradan alan adı da, hostingde alsan yine kullandığın wordpress kısıtlamalar ile dolu olacaktır. O yüzden kesinlikle uzak dur derim.
14 Ekim 2016 at 3:08 pm
Tek kelime ile harika bir yazı olmuş. Site kurmak konusunda hiç alakası olmayanlar bile rahatlıkla faydalanabilir.
14 Ekim 2016 at 8:13 pm
siteyi godady den mi kuralım
yoksa en iyi hosting firmaları yazınızda yazan firmalardanmı kuralım sitenize bakarak site kurmaya calışacam
14 Ekim 2016 at 8:17 pm
Hocam GoDaddy firması wordpress kurulumu ( yukarıda anlattğım yöntem ) wordpress’te site kurmak için gerekli tüm eklentilerin ve temaların kurulumu ile birlikte geliyor. Yani bu da wordpress ile site kurma işlemini muazzam kolaylaştırıyor. Ben de sırf bu yüzden yazımı Godaddy üzerinden anlattım. Yani eğer en kolay yoldan, hiç bir şey bilmeden gerçekten profesyonel bir web sitesi kurmak istiyorum diyorsanız, yukarıda bahsettiğim adımlarla ( ki bu adımlar sadece godaddy firmasına özeldir ) kurmanızı şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca yazımın sonunda yer alan videoyu başka bir yerden wordpress ile site kurduğunuzda takip edemezsiniz. Çünkü video sadece yazımdaki adımlardan sonrası için uygulanabilir durumda. Godaddy yabancı bir firma olmasına rağmen dünyanın en iyi 5 firmasından biridir. Ve açılma hızları Türkiye’deki bir firmada 2 saniye ise, godaddy avrupa server’ında 2.03 saniye olacak, yani aradaki fark milisaniyelik olacaktır. Dolayısı ile yazımı takip ederek gönül rahatlığı ile sitenizi kurabilirsiniz.
15 Ekim 2016 at 10:05 pm
Görseller ile ayrıntılı anlatım yapmışsınız elinize emeğinize sağlık bilmeyen arkadaşların kesinlikle rehber yazısı olacaktır.
20 Kasım 2016 at 2:51 pm
Bu kadar detaylı anlatım yapmışsınız gerçekten süper bir kaynak.
22 Kasım 2016 at 8:13 am
Index of /
wordpress/
iyi günler anasayfaya tıkladığım zaman bu yazı çıkıyor daha sonra wordpress üzerine tıkladıktan sonra anasayfaya yönlendiriyor . Bu problemi nasıl düzelteceğim yardımcı olursanız sevinirim.
12 Şubat 2017 at 10:11 pm
Ya sen ne mükemmel bir adamsın !!! Gerçekten yazının başında da dediğin gibi adımlarını izlediğimde hiçbirşey ters gitmedi. Herşeyi ama herşeyi düşünmüşsün çok teşekkür ederim. Emeğine yüreğine sağlık.
15 Şubat 2017 at 12:30 pm
Benim wordpresste bir hesabım var aynı hesap ve isim üzerinden site kurmak istiyorum ne yapmalıyım
15 Şubat 2017 at 1:15 pm
WordPress’te hesabım var derken ? WordPress’te site kurmanın wordpress.com ile alakası yok. Bu yazıda wordpress.org üzerinden web sitesi kurma anlatılır.
11 Mart 2017 at 10:20 pm
Merhabalar, ellerinize sağlık çok güzel anlatmışsınız.
Bir şeyi merak ettim bu şekilde “wordpress”le hazırlanmış bir sitenin alt kısmında wordpressle ilgili herhangi bir ibare imza filan yer alıyor mu?
mesela Copyright © wordpress gibi
eğer yer alıyorsa bunu kaldırmak mümkün mü? Teşekkürler…
12 Mart 2017 at 5:00 pm
Tabii ki mümkün. Kurduğunuz site tamamı ile size ait oluyor. İstediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz. Hatta wordpress alt yapsınında yapıldığını bile gizleyebilirsiniz kurulan sitenin.
25 Mart 2017 at 1:21 pm
Selam, anlatımın çok sade ve anlaşılırdı. Araştırdıklarım içinde en iyisi :) teşekkürler. Bir sorum olacak,
Benim hazır bir domain ve hosting aldığım sitem var. Ve o site üzerinde tasarımda mevcut önceden yapılan. WordPress de yaptığım tasarım geçerli olur mu yoksa kendi sitemdeki tasarımı silmek zorunda mıyım ?
22 Nisan 2017 at 9:45 pm
Merhaba,
Siteniz harika, bu kadar detaylı ve anlaşılır anlatım için teşekkürler.
Tek sorum panelimde sayfa oluşturucu diye bir kısım göremiyorum. Sadece sayfayı düzenle opsiyonu mevcut.
Bu ayrıca indirmem gereken bir eklenti midir?
7 Temmuz 2017 at 9:23 am
Merhaba
çok güzel anlatmışsınız fakat ben bu işlemleri yapıp ödenecek tutara bakıyorum 900 küsürlü bi rakam çıkıyor 12 aylık olmasına rağmen 150-200 tl arasıdır demiştiniz yıllık yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler..
7 Temmuz 2017 at 10:51 am
Hocam ne 900 lirası ? Olur mu hiç öyle şey. Şimdi kontrol ettim 216 TL oluyor sepet. Sepetinizde Temel yönetilebilir wordpress web siteleri paketi – 12 ay ve bir de seçtiğiniz alan adı 12 ay şeklinde olacak. Ekstaradan firma bir de kurumsal e-posta veriyor 1 yıllık. Sepetinizde sadece bu 3’ü olacak. Siz adımları tekrar tekrar yaptıysanız, cookie’den dolayı önceki adımlarda seçtiğiniz hostingler de sepetinizde vardır. Toplamda 3 4 hosting paketi birden almaya çalışıyo gibi olmuşsununuzdur o yüzden fiyat 900 küsür olmuştur.
7 Temmuz 2017 at 11:40 am
peki ben bu yanlış seçtiklerimi nasıl silebilirim
7 Temmuz 2017 at 2:24 pm
Hocam çarpı işareti var köşesinde. Çarpı işaretine tıklayacaksınız.
7 Temmuz 2017 at 11:35 pm
Slm.Benim ebay dükkanım var ve içinde 3000 adet ürün var.Herbirinde 2şer adet fotoğraf var.Bir web sitesi kurmak istiyorum.Woocommerce eklentisi olmalı diye düşünüyorum.Bu işlerde yeniyim.Nasıl yapmamı tavsiye edersiniz? Yurtdışına ürün gönderiyorum(100 ülkeye) Her bölgenin kargosu farklı.Woocommerce’nin plug in leri var fakat hep paralı.Hepsi bir arada bir paket mi alsam? Bu sabah wordpresse premium abone oldum fakat e ticaret adına bişey yokmuş ve 120 küsür dolar para verdim.Bussiness planı seçmeniz gerekli yazıyor woocommerce için.Bir fikir verirseniz sevinirim.Teşekkürler
7 Temmuz 2017 at 11:40 pm
Hocam siz wordpress.org ile wordpress.com’u karıştırmışsınız. Sizin wordpress.com ile işiniz yok. WordPress.org ile işniz var. Öncelikle wordpress.com’a ödediğniz ücreti iade alın. Daha sonra bir domain + hosting alıp ( bu yazımda anlattığım gibi ) üzerine wordpress kurun. WordPress üzerine de woocommerce eklentisini. Ardıdan bu tür ek işlemler için ( kargo vs ) alternatif woocommerce yamaları alırsınız.
15 Temmuz 2017 at 10:19 pm
Merhaba, ben yazılarınızdan da faydalanarak bir site kurmaya başladım. Şöyle bir sorunum var woocommerce standart temasında blog sayfasının sağ tarafında son yorumlar arşivler en alttada meta bölümü var bunun altında yer alan giriş adındaki link direk wp-admin sayfasına atıyor. Bu bölümü nasıl kaldırabiirim. Şimdiden çok teşekkürler.
13 Ağustos 2017 at 11:59 pm
Themeforestten aldığım bir temayı nasıl yükleyebilirim?
19 Ağustos 2017 at 2:11 pm
Themeforest’tan alınan temayı yüklemek başlıklı yazıma bakabilirsiniz.
18 Ağustos 2017 at 3:05 am
Selam, wordpressten tema indirip özelleştirdim. domain ve hostingim de var ama nasıl yayınlayacağımı bilmiyorum. filezilla’yı yükledim ama wordpress dosyasını içine atmam gerekiyormuş. o dosyayı bulamıyorum. yardımcı olur musunuz? teşekkürler
19 Ağustos 2017 at 2:03 pm
Hocam wordpress kurulumu başlıklı yazıma bakın. Worpdress’i kurmanın bir çok yolu mevcut ki o yazımda anlattım zaten.
23 Ağustos 2017 at 3:37 pm
Ödemenizi işleme alamıyoruz. Lütfen farklı bir ödeme yöntemi deneyin veya online kullanım, uluslararası kullanım, alışveriş limitleri veya diğer limitlerin kaldırılması için finans kuruluşunuz ile iletişime geçin.
böyle bi uyarı alıyorum ziraat bankkart’ım var .
23 Ağustos 2017 at 3:39 pm
Kartınız internet alışverişine ya da mail order’a kapalı olabilir. Bankanız ile görüşüp, kartınızı yurtdışı ve internet alışverişine açtırını ya da açık farklı bir kart deneyin.
27 Ağustos 2017 at 4:08 am
Dönüş için teşekkürler. Ama wordpress halihazırda kurulu. yayınlama kısmını sormuştum.
24 Eylül 2017 at 3:22 pm
merhaba internetsitesininadı.com/wp-admin ya da .com olarak girdiğim de ‘ana makinesinin sunucu DNS adresi bulunamadı.’ diye bir yazı çıkıyor başlayına tıkladıktan sonra da devam ya da hayır teşekkürler kısmı da gelmeden direk panel e girdi nasıl wordpressle kurmaya başlayabilirim?
24 Eylül 2017 at 4:04 pm
Hocam aldığınız alan adının içerisinde ü – ş – ö – ç gibi türkçe karakterler bulunmadığına emin olun. Ya bu yüzden bu hatayı alıyorsunuzdur, ya da alan adınızı yeni almışsınızdır sadece alan adı onayı henüz gerçekleşmemiştir, biraz beklemelisiniz.
13 Ekim 2017 at 12:01 pm
Merhaba ben yazılım konusunda yeniyim, sayfanızı inceledim bu işe yeni başlayanlar için mükemmel içerikleriniz var hepsinden faydalanmaya çalışacağim emin olun :), ben kurumsal bir iş yerinin eski internet sayfasını kapatıp, acil olarak wordpress temelli yeni bir site kurmayı planlıyorum ve sitede temel ihtiyaçların dışında sertifika/belge sorgulama kısmı gerekli bunu için wordpresste eklenti mevcut mu ? ona göre bir tercih yapmam gerekecek ama worpress tabanlı olmasını çok istiyorum yardımcı olabilirmisiniz lütfen iyi çalışmalar dileriö herkese
14 Ekim 2017 at 10:38 am
Sertifika belge sorgulama kısmından kastınız tam olarak nedir bilimiyorum ancak wordpress’te yapılmayacak şey yok.
16 Ekim 2017 at 2:49 pm
Demek istediğim sitesi yapılacak iş yeri firmalara sertifika veriyor ve firmalarda sahip oldukları sertifikaları , sertifika kodu ve sertifika türünü de girerek sitede sorguluyorlar buna ihtiyacım var :)
22 Ekim 2017 at 11:16 pm
merhaba WP sitelerimde joomla ile yapılan sitelere göre google sayfa indirme süreleri çok fazla çıkıyor. örneğin joomla sitede ortalama 0.3 sn iken bu süre WP de 1 saniyeye kadar çıkıyor. İndirme sürelerine google gibi getir ile gösterilen sürelerdir. iki sitede açılış hızı olarak aynı sürede ort 3 sn de açılmaktadır. Sizce bunun nedeni nedir. Ayrıca wp deki indirme sürelerini iyileştirmek için ne yapılması gerekir.
7 Aralık 2017 at 9:48 pm
Merhaba . Yazınız çok başarılı olmuş , teşekürler. Sorum şu :Benim firmam için satın aldığım tr ve com uzantılı 2 adet domainim var. Şu an bunlardan birine ait mail adresimi (buraya da ekledim ) bir hosting servisi üzerinden kullanıyorum . WordPress altyapısıyla hazırlayacağım siteyi bu hostingle çalıştırabilir miyim ?Yoksa mutlaka wordpressten mi hosting kullanmalıyım ?
Teşekkürler şimdiden
7 Aralık 2017 at 9:52 pm
Hayır hocam illa wordpress hosting almanıza gerek yok.
14 Aralık 2017 at 9:46 am
Merhabalar Burak Bey, öncelikle güzel ve sade bir anlatım olmuş. Teşekkür ederim. Bir sorum var; Restaurantlarda kullanılan sipariş takip sistemine benzeyen bir responsive web sitesi kurmak istiyorum.
WordPress te mümkün müdür?
14 Aralık 2017 at 11:32 am
Tabii ki yapabilrisiniz hocam. BUnun için eminim eklentiler vardır. WordPress’te her şey mümkün.
23 Aralık 2017 at 2:28 am
Merhaba kardeşim. Yazını sonuna kadar okudum çok açıklayıcı ve tane tane yazmışsın nefis olmuş. Şimdi sana bir iki sorum olacak. Benim Facebook’da sayfalarim var ve sosyal medya hesabimdan siteme hit çekeceğim. Haber paylaşarak. Facebook İnstant sistemi var. Bu anlattıklarını bahsettiğim sistemde yapabilir miyim? Başkalarina yaptirirsam 1000 lira kadar para istiyorlar ama ben bakiyorum herkes temayi bi yerden kopyalamislar kendisi yapmis biseyler yapmislar basarmislar bende herseyi kendi yapma karari aldim. Yardimci olmak istersen mailine de yazabilirim ozel olarak. Cok makbul geçer kardesim
23 Aralık 2017 at 12:26 pm
Tabii ki yapabilirsiniz hocam.
29 Ocak 2018 at 12:22 am
Hocam Merhaba piyasada site kuruyorum diyerek para alan ve sonradan siteyi kurmayan yüzlerce sahtekar var. Bu sahtekarlardan sonra sitemizi kendimiz kurmaya karar verdik ve şimdi senin anlatmış olduğun detaylı yazıyı okudum emeğin için teşekkür ederim.
benim sorunum hem e ticaret sitesi yapmak hemde galeri bölümü oluşturmak wordpres ile her ikisinide aynı site içinde yapabilirmiyim. Ayrıca bu site içinde başka bir siteye köprü oluşturabilirmiyim. Yardımcı olursanız sevinirim. şimdiden teşekküerler.
3 Şubat 2018 at 8:36 pm
merhaba hocam benim alan adım ve hostum var ama wordpress bana alan adı almamı istiyor
bu adımı nasıl geçeceğiz
7 Mart 2018 at 10:42 pm
Burak bey yazınızı ve yorumları sonuna kadar okudum benim gibi düşünen arkadaşlarımız da var olduğunu gördüm o bakımdan bende sormak isterim ki ;
benim de bir hostingim var ve domainimi bu hosta DNS ledim WordPresi de bu hostingimde kurmak istiyorum adım adım bunu anlatman mümkün mü ? Plesk panelde bu işlemi nasıl yaparız ?
Alakanız ve yardımınız için şimdiden teşekkür ederim
Bilgi paylaşıldıkça büyür
Sevgi ve saygılarımla
7 Temmuz 2019 at 4:45 pm
Hocam öncelikle merhabalar yazınız çok kaliteli ve iyi bir anlatım olmuş teşekkürler. Benim size danışmak istediğim konu şu; Biz iş makineleri alım satım yapıyoruz ve makinelerimizin resimlerini iletişim bilgilerimizi koyabileceğimiz ve sürekli güncelleyebileceğimiz bi site kurmak istiyoruz. Bunun için hangi temaları kullanmalıyım ve hangi yolu izlemeliyim teşekkürler :)
7 Temmuz 2019 at 4:47 pm
Bununla ilgili yazımda bulunan videıma bakın. Bu tür temaları nasıl bulabilecğeinizi örneklendirmeler ile anlatıyorum aslıda.
27 Temmuz 2019 at 2:56 pm
Merhaba, ben sizin anlattığınız şekilde temalara varana kadar herşeyi yapıp alan adımı satın aldım. Lakin tema satın alırken istediğim uygun şekilde bir tema bulamadım. Bir pazarlama sitesi kuracağım, bir şirket sitesi gibi olacak ama ona uygun bir tema seçip beğenemedim. Biraz araştırdıktan sonra wordpress’e alan adı eşlemesiyle hazır temaları kullanabileceğimi farkettim fakat bunun ne kadar yararlı olacağı hakında birşey bulamadım. Sizin gibi tema satın alıp sonra tema yüklemesi yapmadan direkt wordpress’e alan adı eşlemesi yapsam nasıl olur? bu konu hakkında bir bilginiz var mı? bana yardımcı olabilir misiniz?
10 Eylül 2019 at 11:30 am
Gerçekten çok kaliteli güzel bir anlatım olmuş. Bu şekilde anlatım yapan başka bir kişiye daha rastlamadım. Emeğinize, dilinize sağlık.
21 Eylül 2019 at 8:56 pm
Hocam godaddy cpanelden de kursam ftp den kendim de yüklesem wordpress’te ne bir yazı paylaşabiliyorum ne de temaları özelleştirebiliyorum hiç biri işlemiyor hata veriyor yazıyı paylaşmak istediğim zaman bilginiz var mı her yere baktım çözüm bulamadım.
21 Eylül 2019 at 10:43 pm
Aynı şekilde kurulum yaparken https seçerek kuruyorum ama wordpress ayarlarda http gözüküyor https yapınca siteye girilmiyor çok fazla yönlendirildiniz diyor orası http gözükmesine rağmen site https olarak gözüküyor bir sorun olur mu wordpress ayarında http yazmasının ?
27 Eylül 2019 at 5:08 pm
Burada paylaştığınız tüm bilgiler için çok teşekkür edeiz. Bir de lütfen blogger ile ilgili bilgiler paylaşınız. Bizim bloglarımızın tamamı blogger tabanlı. Worpress tabanlı sitelerim de vardı ama çok saldırıya uğruyor, hata çok veriyor. Yani çok kırılgan.
Teşekkürler.
6 Ekim 2019 at 4:21 pm
merhaba,
wordpress.com’dan premium paket ile domain ve hosting aldım. Ancak blogunuzu ve siteleri inceleyince çok kullanışsız oldugunu gördüm, ücretsiz eklenti bile ekleyemiyorum.
Şuan iptal etme şansım var, ama hosting ve domaini iptal edemiyorum, premiumdan çıkarsam, wordpress org’un özelliklerini kullanabilir miyim?
6 Ekim 2019 at 7:34 pm
Hocam neredeyse her yazımda ben özellikle wordpress.com’dan uzak durun diyorum. WordPress’ten kasıt, wordprress.org’un ücretsiz altyapısı. WordPress.com değil. Bu hep karıştırılıyor. Benim tüm anlatımlarım wordpress.org’un ücretsiz alt yapısı olan wordpress yazılımı üzerinden. WordPress.com’da tabi ki hiç bir şey yapamazsınız. Ne eklenti ekleyebilirsiniz ne tema. Hem de o kadar para vermenize rağmen… WordPress.com’dan alabiliyorsanız para iadenizi alıp, benim anlattığım yöntem ile sitenizi kurun.
17 Şubat 2020 at 3:34 pm
wordpress.com’dan satın alıp hiç bir şey yapamadığımı farkedince bir bakayım dedim nedir ne değidlir. Sonra sizin videonuzu açtım, en başta özellikle söylemişsiniz com değil de org diye ama iş işten geçmişti. Şimdi ben alan adımı GoDaddy gibi bir hosting sitesine taşıyıp wordpress.org’dan devam edebilir miyim?
18 Şubat 2020 at 5:27 pm
Edebilirsiniz hocam. Alan adınızı taşımasanız bile alan adı name server yönlendirmesi yaparak godaddy ile devam edebilirsiniz.
22 Şubat 2020 at 9:12 am
Sizin verdiğiniz linkten alan adı ve host aldım ve gerçekten ucuza geldi, normalinin yarı fiyatı. Teşekkür ederim.
“Alan adınızı taşımasanız bile alan adı name server yönlendirmesi yaparak godaddy ile devam edebilirsiniz.” Bunu nasıl yapacağıma dair bir yazı var mı bu sitede?
6 Mart 2020 at 11:42 pm
Sitemde name server yönlendirmesi ile ilgili bir yazı yok malesef. Ancak google’da aratarak kolayca bulabilrisiniz. Bununla ilgili hem türkçe hem de yabancı bir çok kaynak mevcut.