WPMAVI arka planında çalışan her şeyi bu sayfada bulabilirsiniz. WPMAVI’de hangi host firmasını, temayı, eklentileri kullandığımı nedenleri ile birlikte siz okuyucularıma aktardığım bu sayfam umarım faydalı olur.
Hosting – Barındırma
Wpmavi.com’un yayım hayatının çoğunluk bir bölümünde barındırma hizmetini aldığım firma Turhost oldu.
Şuanda da yine bu firma ile çalışıyor, sitemi bu firmanın alt yapısında barındırıyorum.
Her ne kadar blogumu ilk zamanlar paylaşımlı bir hosting paketinde barındırsam da, bir süreden sonra, daha doğrusu belirlli bir ziyaretçi trafiğini yakaladıktan sonra sitemi fiziksel, dedike bir sunucuya taşıdım.
Dedike sunucu hizmetini de şuan için yine bu firmadan alıyorum. Kullandığım sunucunun teknik ve yazılımsal özellikleri ise şu şekilde:
- 1 x Intel Xeon Silver 4214R
- 2.4Ghz/3.5Ghz 12 Core CPU (24 Core HT)
- 32 GB ECC
- 2 x 480 GB E-SSD
- Raid 1 (Hardware)
- 1 Gbit paylaşımsız trafik / 5000 GB (ay)
- İşletim sistemi olarak Cloud Linux
- Kontrol Paneli cPanel
- Uygulama / Eklenti olarak Litespeed
- Ve ekstra yedekleme – güvenlik önemleri hizmetleri
Blogum Turhost firmasının ne denli kaliteli bir hizmet verdiğinin canlı bir örneğidir diye düşünüyorum. Size de Turhost’u gönül rahatlığıyla önerebilirim.
Bu firmayı tercih etmemin bir çok sebebi var tabi ki.
Ancak tercih etme sebeplerimin başında gelenlerden biri de veri merkezlerinin Türkiye’nin tek tier 3 veri merkezi olan Turk Telekom’un Gayrettepe’de, yani Türkiye internetinin kalbinde bulunan veri merkezinde kendilerine ait bir veri merkezi alanlarının olması.
Bir diğer sebep ise 35’in üzeriinde çalışanı olan kurumsal bir firma olması. Soru ve sorunlara abartısız 7/24 cevap üretebilecek, herhangi bir problemde arka planda sürekli güvenebileceğim birilerinin çalışıyor olması.
Tabi ki Turhost dışında önerebileceğim firmalarda var. O firmalarada En İyi Hosting Firması Türkiye başlıklı yazımdan ulaşabilirsiniz.
Güvenlik
WordPress güvenliği, hack temizleme ve firewall hizmeti için 2 yıl Sucuri ile çalıştım.
Güvenlik konusunda ve özellikle uzmanı oldukları wordpress güvenliği konusunda sektördeki en iyi firma diyebilirim.
Pekala şuan için kendileri ile aktif olarak, yani devamlı olarak çalışmıyorum ancak blogum için herhangi bir malware yazılım sızıntısı veya potansiyel hack durumlarında yine çözüm üretmeleri adına ilk gideceğim adres burası olacaktır.
Sizin de başınıza bu tür şeyler gelmesi durumunda aklınızda olması adına bu firmayı ayrıca burada belirtip, sizinle paylaşmak istedim. Sucuri FireWall ( Güvenlik Duvarından ) ve Sucuri Website Antivirus ( WordPress Virus Temizleme Hizmetinden ) olarak iki hizmetleri mevcut.
#Tam olarak ne yaptıkları ve hizmetleri hakkında bilgi almak isterseniz, wordpress hack temizleme başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.
Tema
Blogum için seçtiğim tema ise sizin de kolaylıkla satın alabileceğiniz jawtemplaes’in kodladığı flyingnews teması.
Neden flyingnews ? : WPMAVI bu temayı kullanıyorsa kesinlikle bir sebebi olmalı diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz.
Aksine bu tema saf kodlanmış hali ile kullanmak için oldukça kötü bir tema ve oldukça da eski bir tema. Şu an için hızlı ve görünüm açısından da orjinalinden epey bir farklı görünmesinin sebebi ise üzerinde hem hızlandırma hem de görünüm adına kodlama ile bir çok değişiklik yapmamdan kaynaklı.
Bu temayı alalı ve kullanmaya başlayaylı epey zaman geçti. 7 yıl gibi bir süre önce hem wordpress tema opisyonu bu kadar fazla değildi hem de sıralama faktörlerinde (google) kullanılan tasarımın etkisi günümüzüdeki gibi bu denli fazla değildi.
Peki!
Bu tecrübelerin ile bugün tekrar bu işe yeni baştan başlıyor olsan hangi temaları önerirsin? derseniz;
Tema seçiminde bir çok önemli faktör vardır fakat bunların en başında hız gelir. Ben olsam basit, çok fazla özelliği olmayan, sitemin google page speed – Gtmetrix gibi hızını ölçümlendiren araçlardan tema yönüyle üstüne düşen görevi en iyi sekilde yerine getirecek hızlı bir tema seçerdim.
Benim için önemli olan içeriktir. Basit, sade ve hızlı bir tasarım üzerine yazılmış kaliteli bir içerik, google sıralamalarında üste çıkmanın en geçerli tariflerindendir. Bunca yıldır bunu tecrübe ettim ve hala da daha da etkisini arttırarak tecrübe ediyorum.
#Bu sebeple eğer amacınız içerik odaklı bir site kurma ise önce en hızlı temaları bulmalı ve seçiminizi o temalar arasından yapmalısınız. Bunun için En hızlı wordpress temaları başlıklı yazımdan yararlanabilirsiniz.
Eğer kuracağınız site içerik odaklı değilse de, önce tasarım odaklı beğendiğiniz temaları listelemeli ve o temalar arasında da yine tercihinizi hız odaklı en iyi sonuçlar verebilecek temadan yana kullanmalısınız.
Ancak son yıllarda üretilen temaların bir çoğu zaten artık hız faktörü de göz önüne alınarak üretiliyor. Keza alabileceğiniz çoğu temayı da bir çok optimizasyonla da (worpdress eklentileri ile) hızlı hale getirebiliyorsunuz
Eklentiler
#Akismet: Spam yorumlarla baş etme işini rakipsiz, en iyi spam engelleyici eklenti olan akismet’e bıraktım. Eğer spam yorumların sizinde başınızı ağrıtmamasını istiyorsanız, benim de kullandığım en hızlı ve kolay çözüm sağlayan akismet eklentisini kesinlikle öneririm.
#iThemes security: Blogumda bügüne kadar 1 milyon+ kişi tarafından indirilmiş ve aktif olarak kullanılan en iyi güvenlik eklentilerinden biri olan iThemes security eklentisini kullanıyorum. Blog açtıktan sonra ilk yapılması gerekenler listemde de paylaştığım gibi, güvenlik eklentisi kullanmak bir wordpress kullanıcısını için olmazsa olmazlardan bir tanesi diye düşünüyorum.
Eğer sizde güvenlik eklentisi olarak bu eklentiyi etmek isterseniz, iThemes Security Kurulumu ve Ayarları başlıklı yazımda eklentiyi nasıl kuracağınızı, ayarlarını nasıl yapacağınızı, hangi ayarın ne işe yaradığını tek tek anlattım.
#Redirection: Blogumda kullandığım diğer bir eklenti ise, 301, 302, 404 gibi yönlendirmeleri en kolay yoldan yapmama olanak sağlayan redirection eklentisi
#Yoast SEO: SEO eklentisi olarak ise blogumda bügüne kadar 1 milyon+ kişi tarafından indirilmiş ve aktif olarak kullanılar Yoast SEO eklentisi kullanıyorum. Rakipsiz olarak SEO konusuna aracılık edebilecek en iyi araç/eklenti olduğu artık neredeyse herkes tarafından kabullenilmiş bir gerçek. Blog açtıktan sonra ilk yapılması gerekenler listemde de paylaştığım gibi, SEO eklentisi kullanmak bir wordpress kullanıcısını için olmazsa olmazlardan diye düşünüyorum.
Eğer sizde SEO eklentisi olarak Yoast SEO eklentisini tercih etmek isterseniz, WordPress SEO by Yoast Kurulumu ve Ayarları başlıklı yazımda eklentiyi nasıl kuracağınızı, ayarlarını nasıl yapacağınızı detaylı bir şekilde anlattım.
#Lite Speed Cache: Cache eklentisi bir wordpress kullanıcısı için kullanması gereken en temel eklentilerin başında gelir. Blogumda kullandığım cache eklentisi ise Ls Cache. Bu cache eklentisi eğer sunucunuzda eklenti olarak Lite Speed aktif ise, kullanabileceğiniz rakipsiz en iyi cache eklentisidir. Sunucuda olan Lite Speed uygulaması ile birebir uyumlu çalışacağı için hız açısından çok iyi sonuçlar vermektedir.
Ancak! Dediğim gibi, bu eklentinin iyi sonuçlar vermesi için mutlaka sunucu tarafında da lite speed aktif olmalıdır. Diğer türlü bu eklenti siteniz için diğer tüm cache eklentilerinden daha kötü bir performans verecektir.
Eğer sunucu tarafında Lite Speed yok ise alternatif olarak önerebileceğim eklentilker ise şu şekildedir: W3 Total Cache – Wp Super Cache ve WP Fastest Cache
#Easy Social Share Buttons For WordPress: Sosyal medya paylaşım butonları ve sosyal medya hesaplarıma lniklemeler için ise bu eklentiyi kullanıyorum. Sosyal paylaşım eklentileri içerisinde en iyi ilk 3 eklentiden biridir. Sosyal medya ile siitenizin entegrasyonu adına bu eklenti ile yapapmacağınız işlev yok diyebilirim.