En İyi WP Super Cache Ayarları ve Kurulumu

Wordpress Eklentileri / Plugins

WP Super Cache Kurulumu

WP Super Cache eklentisini kurmak için wordpress admin paneline giriş yaptıktan sonra Eklentiler >> Yeni Ekle sekmesine tıklayın.

Karşınıza çıkan ekranın sağ üst köşesinde bulunan arama kutucuğuna “WP Super Cache” yazıp, arama yapın.

Aramanın sonucunda eklenti karşınıza çıkacaktır ve eklentinin kurulumu için Şimdi Kur butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.

WP Super Cache Kurulumu

WP Super Cache Ayarları

Eklentiyi yükledikten sonra eklentinin ayarlar kısmına yine wordpress admin paneliniz üzerinden Ayarlar >> WP Super Cache sekmesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kolay Sekmesi

wp super cache cache etkinleştirme

WP Super Cache eklentisinin ayarlar sayfasına ulaştıktan sonra Kolay sekmesine tıklayın ve Önbellekleme özelliğini: Önbellekleme Açık olarak seçin. Böylelikle sitenizde cache özelliğini aktifleştirmiş oluyorsunuz.


Gelişmiş Sekmesi

Sıra geldi WP Super Cache’nin gelişmiş ayarlarına. Gelişmiş ayarlar kısmı 4 ana grup ayardan oluşuyor.

  1. Önbellekleme
  2. Diğer
  3. Gelişmiş
  4. Zaman Aşımı & Çöp Toplama

Aşağıda resimlerini paylaştığım ayarların tamamı optimum seviyede seçilmiş, neredeyse her host firmasının alt yapısıyla uyumlu olarak çalışabilecek ( paylaşımlı yada dedicated ), sitenizde bozulmalar yaratmayacak ayarlardır. Yani en iyi wp super cache ayarları.

Önbellekleme:

wp super cache gelismis ayarlar - onbellekleme

Diğer:

wp super cache gelismis ayalari - diger

Gelişmiş:

wp super cache gelişmiş ayarlari - gelişmiş

Yukarıdaki ayarları kendi sitenizde kurulu olan WP Super Cache eklentisine uyguladıktan sonra Durumu Güncelle butonuna tıklayarak uyguladığınız ayarları kaydedin.

Durumu Güncelle dedikten sonra karşınıza aşağıdaki resimde olduğu gibi bir çok yazı ve koddan oluşan sarıbir tablo çıkacaktır.

wp super cache sarı kutu

Aslında bu kutucuk içerinde yer alan tüm ayarlar sitenizin .htaccess dosyanız için. Sitenize bu ayarları uygulamak için tek yapmanız gereken sarı kutucuğun altında yer alan Update Mod_Rewrite Rulesbutonuna tıklamak.

update-mod-reqrite-rules

Eğer .htaccess dosyanız yazılabilir durumdaysa, yani .htaccess dosyanızın üzerinde yazılmayı engelleyecek herhangi bir kısıtlama uygulaması mevcut değilse;

Update Mod_Rewrite Rules butonuna tıkladıktan sonra .htaccess dosyanızın üzerine yazılan yeni ayarlar yeşil bir kutucukta karşınıza çıkacaktır. Bu da yeni ayarlarınızın .htaccess dosyanıza başarıyla yazıldığının bir göstergesidir.

wpsc-yesil-kutu mod rewrite rules

Zaman Aşımı & Çöp Toplama:

wp super cache zaman aşımı çöp toplama ayarları

Zaman aşımı ve Çöp Toplama seçeneğinde, sitenizin eski cache dosyalarının ne kadar zamanda bir çöpe taşınmasını belirliyor ve eklentiden bu işlemi otomatik yapmasını istiyoruz.

WP Super Cache eklentisi Cache Timeout kısmını varsayılan olarak 3600 saniye atar. Eğer sitenizde çok sayıda içerik varsa 1000 ve üzeri gibi, Cache Timeout kısmını daha aşağıya, yani 1800 saniye gibi bir zaman dilimine çekmelisiniz.


Önyükleme Ayarları

Genel olarak bir Cache dosyası ziyaretçinin sitenizi ilk defa ziyaretinden sonra oluşturulur ve sunulur. Buda sitenize ilk defa giren bir kullanıcı için ilk sayfa gösteriminin normalden daha gecikmeli olmasına sebep olur.

İşte WP Super Cache eklentisinin önyükleme özelliği tamda bu noktada kritik bir öneme sahip. Bu sorunu ortadan kaldırmak amaçlı eklenti, belirlediğiniz zaman aralıklarında sitemizin tüm sayfalarının ve yazılarının cache işlemini önceden yapıyor.

Eklentinin bu özelliğinin direkt olarak site hızınıza muazzam derecede etkisi var. Fakat verimli sonuçlar almak adına belirlediğiniz zaman aralığı kritik bir öneme sahip.

Paylaşımlı hosting kullanıcıları bu zaman dilimini günde bir kez olarak belirlemeli, yani 1440 dakikaolarak.

Eğer bu zaman dilimini daha aşağıya düşürür, yani günde iki defa – 720 dakika şeklinde yaparsanız, cache dosyalarının yenilenmesi günde 2 defa olacaktır. Fakat bu durum server dolum hızında yavaşlamaya sebep olacaktır.

Önemli:Önerim eğer paylaşımlı hosting kullanıyorsanız cache yenileme zaman aralığını günde bir kez yani – 1440 dakikaolarak ayarlamanız. Bunu aşağıya düşürmek paylaşımlı hosting’te server kaynak kullanımı aşımına sebep olacaktır.

Eğer VPS yada Dedicated Sunucular kullanıyorsanız, yenileme zaman aralığını 60 dakikayakadar indirebilirsiniz.

Bu rakamın belirleyiciliğindeki en büyük etkenler siteniz içerik sayısı ve trafiğidir. Yüksek trafiğe ve içerik sayısına sahip ve dedicated server altında sunulan bir site için zaman diliminin dünya standartı  120 dakikadır.

wp super cache önyükleme ayarları

Yukarıdaki resimde gördüğünüz değişiklikleri uyguladıktan sonra Ayarları Güncelle butonuna tıklayın. Ardıdan yeni güncellediğimiz ayarlar doğrultusunda cache oluşturmak içinde Önbellek Önyüklemesini Şimdi Çalıştır butonuna tıklayın.

Var olan sayfalarınızı ve yazılarınızı önyükleme önbelleklemesine alma işlemi zaman alıcı ve kaynak tüketici bir süreçtir. Bu yüzden çalıştır işleminden sonra 10dakika beklemelisiniz.

Deaktif Etmek: Baktınız WP Super Cache eklentisini önyükleme ayarları çok fazla kaynak tüketimine sebep oluyor ve hostunuz bu konuda sizi uyarıyor, Dakika kısmını 0yapıp Şimdi Çalıştır butonuna tıklayarak bu özelliği deaktif edeiblirsiniz.


CDN Ayarları

CDN kullanımı ile sitenizin hızı muazzam derecede artar. Sitenizin hızının artması demek alexa ve google sıralamalarında üst sıralara çıkması demek. Ayrıca Google, CDN kullanımını çok değerli buluyor.

CDN kullanımı faydalarını wordpress sitenize CDN entegrasyonunu gerçekleştirdikten sonra, içeriklerinizin google’daki sıralamaları muazzam derecede değiştiğinde daha iyi anlayacaksınız.

Ben kendi sitem içinde CDN hizmeti alıyorum. Eğer CDN nedir ? Nasıl kullanılır ? Nasıl satın alınır ? gibi sorularınız varsa, WordPress CDN kullanımı ve SEO ayarları başlıklı yazımdan detaylı bir şekilde bilgi edinebilirsiniz.

WP Super Cache CDN Entegrasyonu:Eğer bir CDN hizmeti kullanıyorsanız, WP Super Cache CDN entegrasyonu aşağıdaki resimde görüldüğü gibidir. Sizde WP Super Cache CDN ayarlarınızı resimde görüldüğü gibi yaparak wordpress CDN entegrasyonunu kolaylıkla yapabilirsiniz.

WP Super Cache CDN entegrasyonu

Eklentiler Ayarları

WP Super Cachenin ilginç ve çekici bir diğer özelliği ise, binlerce wordpress kullanıcısı tarafından kullanılan popüler bir çok eklentiyi kendisiyle uyumlu şekilde, kendi içerisinde barındırıyor olması. Bu şekilde genelde wordpress sitelerinde yavaşlamaya sebep olan bu eklentilerin yavaşlamaya sebep olması engelleyip, site hızınızı arttırmış oluyor.

Eğer sizde WP Super Cache eklentisinin eklentiler sekmesi altında bulunan eklentilerden herhangi birini  – Jetpack veya Wptouch gibi – kullanıyorsanız, kullanıdığınız eklentiyi burda da etkin hale getirmeniz sonucu, bu eklentilerin sitenizde sebep olduğu yavaşlamaya sona verebilirsiniz.

wp super cache eklentiler ayarları

İçerik Sekmesi

WP Super Cache eklentisinin içerik sekmesi, sitenizde toplamda kaç sayfanın cache olarak sunulduğunu, hangi sayfaların cache olarak sunulduğunu ve cache yaşlarını saniye cinsinden gösterir.

Burda sunulan istatistiksel veri Önyükleme sekmesinde belirlediğimiz dakikayla teknik olarak tutuyor olmalı.

Hatırlayacağınız gibi Önyükleme süresini 1440 dakika yani 86.400 saniye olarak belirlemiştik. Cache olarak sunulan her bir sayfanın maximum yaşı 86.400 saniyeyi geçmiyor olması gerekli ki bunuda Önbelleğe alınmış tüm dosyaları göster butonuna tıkladığınızda cache olarak sunulan sayfalarınızın cache yaşını kısaylayarak test edebilirsiniz.

wp super cache içerik ayarları

Önbelleğe alınmış dosyaları göster butonuna tıkladığınıza karşınıza aşağıdaki resimdeki gibi bir ekran çıkacaktır. Bu ekranda cache olarak sunulan sayfalarınızın yaşını saniye cinsinden görebilirsiniz.

WP super cache cache içerik istatistikleri


Umarım En İyi WP Super Cache Ayarları ve Kurulumu başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur.Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

İlgili gönderiler

En İyi WP Super Cache Ayarları ve Kurulumu” ile ilgili yorumlar;

  1. Furkan dedi ki:

    Bu eklentiyi kullanabilmek için sunucuda LiteSpeed yazılımının kurulu olması şart mı ? Plesk panel kullanıyorum ve LiteSpeed yazılımım yok acaba sorunsuz çalışır mı ?

    Teşekkürler

  2. Olcay dedi ki:

    Hocam merhaba. Ben Wp Super Cache’in Gelişmiş sekmesinde dediklerinizi yaptım ancak Sarı Kutucuk çıkmadı ve dolayısıyla yeşil kutucuk da çıkmadı. Neden olmuş olabilir.

  3. yunus dedi ki:

    mrb Burak bey. Yine faydalı bir yazı. teşşekkürler. Ancak ben gelişmiş ayarları yaptıktan sonra durumu güncelle dediğimde bahsettiğiniz gibi sarıdan yeşile dönen tablo çıkmadı.

  4. Uğur Ece dedi ki:

    W3 total cache yuklu benim sitemde eklenti etkinken sitenin en altinda w3 total cache eklentisinin linki cikiyor neden olabilir herkes tarafindan gorunuyor sitenin her sayfasinda

  5. gökhan dedi ki:

    sürüm farkı oldugu için ayarlar degişmiş hocam güncellermisiniz size zahmet

  6. burhan dedi ki:

    bu arada wp super cache ayarlarını kontrol edeyim dedim bir sürü yeni özellik gelmiş bunlar hakkında bilgi verebilirseniz sevirim

    bu yazının güncellenmesi çok iyi olurdu

    1. Burak Oran dedi ki:

      Evet hocam haklısınız. Yazı güncellemesi yapılacaklar listesindedir.

  7. burhan dedi ki:

    “””””””Türkiye’deki tüm blog sahiplerine – yazarlarına wordpress ve blogculuk hakkında yararlı olacağımı düşünerek, kaliteli içerikler üretip, fark yaratmayı hedefleyerek wpmavi.com’u kurdum.”””””””””

    Harbiden bu açıklamanın hakkını vermişsiniz içerik harika elinize sağlık

    Varnish Cache hakkında bir yazı hazırlayabilirseniz sevinirim Türkçe detaylı kaynak yok

    1. Burak Oran dedi ki:

      Çok teşekkürler hocam. Bunu da not olarak aldım.

  8. hatice dedi ki:

    ücretsiz hosting plan da 1 kişi 3-5 sayfalı bir wordpress sitesini ziyaret ettiğinde vista panel sitedeki her bir element i ayrı ayrı saydığı için hit sayısı 3-5 bine ulaşıyor. Yani 50 kişi ziyaret ederse hit sayısı 50.000 olabilir bu da 40-50.000 hit limitli ücretsiz plan dan ücretli plana geçmeye zorlayacak anlamına geliyor.
    Çok az bir içerik ve 3-5 sayfalı bu sitede ücretli plana zorlanmamak için bu hit sayısını sanırım wp cache plugin de sağlayamıyor deniyor.
    Aynı fikirde misiniz?
    Hit leri azaltmak konusunda önerileriniz nedir?

  9. abk dedi ki:

    hocam ayarları yaptıktan sonra galiba cssler devre dışı kaldı . tasarım tamamen gitti

  10. ismail dedi ki:

    wp super cache ayarlarını yaptıktan sonra sitemin açılış hızında büyük bir değişklik oldu. Çok teşekkür ederim.

  11. ibrahim dedi ki:

    mod_mime – Sıkıştırılmış supercache dosyalarını sunabilmek için gereklidir.
    mod_headers – Super Cache ile önbelleklenmiş sayfalarda, önbellekleme bilgilerinin girilmesi için gereklidir. IE7 kullanıcıları bu olmadan, önbelleğe alınmamış sayfaları görüntülemeye devam ederler.
    mod_expires – Super Cache ile önbelleklenmiş sayfalarda son kullanma tarihini belirleyin. Bu modül olmadan ziyaretçiler, sayfayı yenilediklerinde veya yorum bıraktıklarında yeni sayfayı göremeyebilirler.

    bu hatamıdır.

  12. doğan dedi ki:

    arkadaş Allah razı olsun siteyi bir arkadaş kurdu her işi ona yaptırıyordum sayende yavaş yavaşta olsa herşeyi öğreniyorum harika bir siten var ilk başlyan bile siteni okuyarak herşeyi çözer
    kardeş sadece site hızını test ettiğimde resimlerle ilgili sıkıntı çıktı düzletemedim birde site başındaki java kodları sıkıntı veriyor onlarında ne oldğunu bilmiyorum

  13. Vedat dedi ki:

    Merhaba hocam dediğiniz gibi yaptım herşeyi ama ziyaretçiler yazılara giriş yaptıklarında yazı sayacı yükselmiyor örnek 220 defa okunmuş yazı yeni birisi geliyor 221 olması gerekirken olmuyor bu sorunu nasıl düzeltebilirim?

  14. Ekin Başkaraağaç dedi ki:

    WP Super Cache veya herhangi bir cache eklentisi yüklemeye çalıştığım zaman “Performans, güvenlik ya da uyumluluk endişeleri nedeniyle bu eklentiye sisteminizde izin verilmiyor. ” uyarısı alıyorum, yüklemeyi gerçekleştirsem bile kurulumu ya da etkinleştirmeyi gerçekleştiremiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.

  15. Oğuzhan dedi ki:

    eyvallah sayende şu ayarları rahatça yaptım her sıte açtığımda bakıyorum buraya.Teşekkürler.

  16. Nur dedi ki:

    Burak Bey,Allah sizden razı olsun. Harika bir iş yapıyorsunuz. Blog açmak için hiç bir teknik bilgim olmamasına rağmen sayesinizde işim için düşündüğüm blogu kurdum.
    2 sorum olacak,
    1.Wp super cache kurulumu yaptım,anlattığınız her adımı da tek tek yaptım ama gelişmiş adımından sonra bahsettiğiniz sarı veya yeşil sayfa çıkmadı. Atladığım bir şey mi var acaba?
    2.Eklentilerde bad behaviour etkin olmuyor ne yapmalıyım?

    Şimdiden yardım ve cevabınız için teşekkürler

  17. ismail dedi ki:

    Selamlar

    ben bu ayarları yaptım fakat bir milim değişiklik olmadı sebebi nedir bir bilen varmı acaba

    ve ben yaparım diyen bir arkadaş varsa ücret karşılıgı tabii görüşelim lürfen

  18. Mehmet dedi ki:

    Selamlar, youtube videonuzu izleyerek bir site açtım ve siteyi kurar kurmaz sizin yapmanız gereken şeyleri yapmaya başladım. Şimdi bu dediğiniz ayarları yaparken cdn ayarlarını yaptım. Her şey resimdeki gibiydi resimdekinden farklı olarak bende ek cdn meler kısmı boştu öyle yapıp uyguladığımda siteye girince grafikler falan hep kayboldu. Cdn ayarını kapattığımdaise geri düzeldi. Acaba bu sorunu nasıl aşabiliriz ?

  19. murat can dedi ki:

    Yardımların için teşekkürler. Site kurulum aşamasında çok işime yaradı bilgiler.

  20. Berktuğ Mutlu dedi ki:

    Teşekkürler hocam ayarları dediğiniz olarak yaptım süper ilerliyor site :)

  21. ertugrul dedi ki:

    faydalı bilgiler için teşekkür ederim fakat bu ve diğer eklentiyede kurdum bir şekilde hata veriyor sitem açılmıyor sayfalar bozuk çıkıyor yorumlara dikkat ettim aynı soruyu soranlarada cevap yazmamışsınız ben yine sorim dedim site neden bozuluyor nasıl bir yol izlemeliyiz tşkler

  22. Seo Cambazı dedi ki:

    Muhteşem paylaşım sırayla uyguladık adım adım.

  23. Raşit dedi ki:

    Yazınız için teşekkür ederim. Lakin dediğiniz gibi güncellemeleri yaptıktan sonra ”PageSpeed Insights, sunucudan bir 500 yanıtı aldı.” diye bir uyarı alıyorum.
    Nasıl düzeltebilirim?

  24. Mustafa Baysal dedi ki:

    Burak hocam yine dönüp dolaşıp sitenizde aradığımı buldum. Yazınız için teşekkür ederim.

  25. Alp Erdogan dedi ki:

    Bir süredir siteni bende takip ediyorum ve gerçekten başarılı bir iş çıkartıyorsun ortaya. Verdiğin bu kadar emeğin umarın karşılığını alırsın. Super Cache ayarlarını gayet detaylıca anlatmışsın teşekkürler. İyi çalışmalar.

  26. Rıdvan dedi ki:

    Makaleniz gerçekten harika ve özveriyle hazırlanmış. Sizi çok tebrik ediyorum. WordPress ile ilgili olarak yaptığınız çalışmaları wordpress kurulduktan sonra yapılması gereken ayarlar veya her wordpress sitesinde bulunması gereken ayarlar diye birleştirip bir yazi paylaşmayı düşünür misiniz

  27. Hakan dedi ki:

    Yabancı sitlerdeki anlatımlar gibi oluyor böyle resimli ve yazılı seri anlatım. ve gerçekten başarılısın. imrendim resmen. Çok da güzel anlatım olmuş. eline sağlık arkadaşım.

  28. Sakarya Haber dedi ki:

    Bu eklentiyi kurduktan sonra gzipy, google xml sitemap ya da wpsmush gibi diğer eklentileri kurmamıza gerek var mı? Bir artısı ya da eksisi olur mu?

  29. mehmet dedi ki:

    Merhaba;

    Önbelleğe alınmış dosyaları göster dediğimde hiç bir dosya listelenmiyor. Nedendir bilgi verir misiniz?

    Bir de cdn satın aldım etkisini nasıl anlayabilirim zamanla arama motorlarında kontrol ederek mi?

    Teşekkür ederim.

  30. Melih dedi ki:

    Güzel bir paylaşım olmuş. Tebrik ederim.

  31. Ertuğrul dedi ki:

    Wğ super Cache kurdum. Fakat Wp touch çalışmıyor aşağıdaki hatayı alıyorum. Nasıl düzeltebilirim ?

    WPtouch: WPtouch ile düzgün çalışması için WP Super
    Cache öğesinin yapılandırılması gerekir.
    Bu sorunu çözmeniz, önbelleğe alınan sayfalarınızın mobil cihazlara alınmasını (veya tersini) önler.
    Sorun çözüldüğünde bu mesaj otomatik olarak kaybolur. Sorun çözülene kadar mobil ziyaretçilere WPtouch gösterilmeyecek mesajı görüntülenir ve önizlemesi yapılamaz.
    Sorunu çözmek için support.wptouch.com adresindeki adım adım kılavuz talimatlarını uygulayın

  32. kursuntv dedi ki:

    emeğinize sağlık hocam

  33. SeLoRe dedi ki:

    Merhaba. Bu ayarlar şu an içinde geçerli mi yazı eski fakat eklenti güncellendi. Örneğin önerilen ayar olarak Önbellek dosyalarını sunmak için PHP kullan. (Önerilen) tavsiye ediyor eklentide.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Evet, wordpress eklentileri güncellendikçe yazlarımında güncellenmesi gerekiyor ancak onlarca yazısı olunca bir insanın sürekli günvellemeye vakit bulamıyor insan. Siz eklenti ne öneriyorsa yeni sürümünde onu uygulayın hocam.

  34. Muhammet dedi ki:

    Çok yaralı bir makale olmuş , elinize sağlık. Sizin gibi işine gönül vermiş insanlara çokça ihtiyacımız var. Başarılar.

  35. osman dedi ki:

    Paylaşımlı sunucularda 1440 yapınca günde 1 kere önbellekleme yaptık diyelim gün içinde eklediğimiz konular gözükmeyecek bu durumda her eklediğimiz makalede ön belleği temizlemi demeliyiz. ön belleği temizleyince ön belleklemeyi yeniden çalıştır demelimiyiz

  36. sinan dedi ki:

    Ön belleklemeyi açınca site bozuluyor problem nedir acaba

  37. Fatsa Haber dedi ki:

    Çok eski ve güncellenmesi gereken bilgiler içeriyor. Buna rağmen yinede yararlı. Teşekkürler…

  38. Serkan dedi ki:

    Teşekkürler, gayet açıklayıcı olmuş.

  39. Hasan Fırtına dedi ki:

    Burak selam,

    Senin koçluğunda bizim bebeği büyütüyoruz. Tüm dediklerini harfiyen uyguluyoruz gayret bizden sonuç Allah dan değil mi :)

    Şİmdi sırada ki makaleye geçip uygulama yapalım.

  40. UnPoo dedi ki:

    Gerçekten harika bir anlatım olmuş Burak Bey. Emeğinize sağlık. Ayarlar sürekli aklımızda kalmıyor ama böylece her zaman sitenize girip bakabiliyoruz.

    Üstelik Windows sunucuda bile baya işe yarıyor bu eklenti.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Destekleyici yorumunuz için teşekkür ederim hocam.

  41. Murat dedi ki:

    Merhaba açıklamalar için teşekkürler

    En son şöyle bir uyarı aldım. Açıklama ile yardımcı olabilir misiniz?

    WP Super Cache Warning!
    Your server is configured to show files and directories, which may expose sensitive data such as login cookies to attackers in the cache directories. That has been fixed by adding a file named index.html to each directory. If you use PHP or legacy caching, consider moving the location of the cache directory on the Advanced Settings page.
    If you just installed WP Super Cache for the first time, you can dismiss this message. Otherwise, you should probably refresh the login cookies of all logged in WordPress users here by clicking the logout link below.
    The logout link will log out all WordPress users on this site except you. Your authentication cookie will be updated, but you will not be logged out.

  42. Yusuf dedi ki:

    Burak bey merhabalar,

    toplamda 30 tane sitem var ve hitleri o kadar fazla değil. Hepsinde wp super cache yüklü. Kullandığım sunucu deticated. Sadece bana ait. OVH’den kiraladım.

    Her ne hikmetse, SSH’den top -c komutu yazdığım zaman Tüm sitelerimde index.php’nin işlemci tükettiğini görüyorum. loadlar 30’a kadar çıkıyor. bu neden kaynaklanıyor acaba? sunucuyla alakalı bir sorun olabilir mi? çünkü sitelerimin hitleri 5K bile değil!

    Kullandığım eklentiler:
    All in seo pack
    google xml sitemap
    related post
    wp cleanu up
    contact form
    wp – super cache

    Ayrıca super cache ayarlarım

    PHP ön bellekleme
    GZİP YOK!
    cache silme süresi zaman aşımı 12000

    ayrıca suncu özellikerim şöyle;

    Intel Xeon E3 1245v2
    32GB RAM

    lütfen yardımcı olun ne yapmam gerek. sorun nerde kafayı yiyeceğim:S:S

    2 x 2 TB SATA
    1Gbps / 250Mbp

  43. ikinci el rolex saat alanlar dedi ki:

    Çok faydalı bir makale olmuş.hiç aklımda kalmıyor burayaq gırıp bakıyorum

  44. Bulut dedi ki:

    Önyükleme yapıldığında sürekli mail ile bildiriyor. Nereden kapatabilirim?

  45. sohbet dedi ki:

    Çok faydalı bir makale olmuş. bende böyle bir anlatım arıyordum. sagolun

  46. Mahmut Tek dedi ki:

    Kardeşim teşekkürler ama takıldığım bir nokta var. Bu ayarlar için bir çok makale okudum ama mod_rewrite ve php kullanmada farklı ayarlar var. Bunlar nedir açıklayabilir misiniz

  47. yerelbt dedi ki:

    Mükemmel bir makale

  48. YTB Yemek dedi ki:

    Anlatım doğrultusunda tek tek ayarları yaptık inş. faydalı olur. anlatım için teşekkürler

  49. User dedi ki:

    Faydalı bir paylaşım olmuş eline sağlık

  50. gurhan dedi ki:

    En ayrıntılı kurulum anlatımını senin sitende buldum. bu yazı için teşekkür ederim. yazdığın bütün ayarları tek tek sitemde uyguladım. fakat hala pagespeed taratmasında “Tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın” uyarısını alıyorum. acaba sorun nedir? ne yapmalıyım?

  51. adem dedi ki:

    ayarları güncellemeniz mümkünmü

  52. Mustafa dedi ki:

    eline sağlık üstad gerçekten faydalandım konudan

    1. Burak Oran dedi ki:

      Fayfasını görmenize sevindim.

  53. serdar dedi ki:

    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Woocommerce için özel bir ayar yapma gerekiyor mu bu anlattıklarınıza ek olarak.

  54. Cem dedi ki:

    Sayfa kaynağını görüntüle deyince eklentiyi kurduğum tüm sitelerde aynı hatayı alıyorum. Bunu nasıl düzeltebilirim. Tüm ayarları buradakiyle aynı yaptım.

    1. Cem dedi ki:

      “Giriş yapmış kullanıcılar veya düzenli yorumcular için sayfaları önbellekleme. (Önerilen)”
      Bu seçeneği kaldırınca “!– Page not cached by WP Super Cache. Check your settings page. Not caching requests by known users. (See Advanced Settings page) –>” hatası gitti. Hangisi doğrusu seçenek tikli kalsın mı yoksa kaldırayım mı?

      1. Burak Oran dedi ki:

        Size o hatayı vermesi normal çünkü o seçenğini kaldırmışken admin girişi yaparsanız sizde üye girişi yapmış olursunuz ve dolayısı ile cache almaz

        1. ibrahim dedi ki:

          hocam eklentiyi kurup ayarları söylediğiniz gibi eksiksiz yaptım. fakat sitemin görüntüsü değişti yazılar tema felan mobilden de giremiyorum ne yapmam gerekiyor.

  55. Abdullah Üstün dedi ki:

    Sayfalar daha hızlı yüklensin diye sayfaları sıkıştır. (Önerilen) seçimini yaptığım anda mobil de sitem açılmıyor bir fikrin varmı

  56. Abdullah Üstün dedi ki:

    kralsın

  57. halil ibrahim er dedi ki:

    cdn desteğini etkinleştirmemiş sayenizde öğrenip etkinleştirdim teşekkürler.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Harika!

  58. bilgehan dedi ki:

    Merhaba hocam. W3TC, WP Super Cache ve Fastest Cache pluginlerinden hangisini önerirsiniz? Bir de nginx + varnish cache i denediniz mi?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam hangisi ile blogunuzda daha iyi sonuçlar alıyorsanız, onu öneririm.

      1. bilgehan dedi ki:

        peki siz wpmavi’de hangisini kullanıyorsunuz?

        1. Burak Oran dedi ki:

          wpmavi arkaplan sayfamdan tüm bu ve buna benzer sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

  59. yusuf dedi ki:

    merhaba burak bey.hata ayıklama kısmını olduğu gibi mi bırakıyoruz? teşekkürler.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam hata ayıkla kısmı tamamen eklentinin doğru çalışıp çalışmadığını ölçen bir araç. Eklentinin doğru çalıştığından, hiç bir problem olmadığından emin olmak için 1 kerelik hata ayıklama modunu çalıştırabilirsiniz.

  60. adem genç dedi ki:

    Teşekkürler arkadaşım yararlı hemde çok:)

  61. kemal dedi ki:

    Çok güzel bir anlatım olmuş. Ellerine sağlık.

  62. alex dedi ki:

    Cdn kullanmıyor isek. Cdn desteğini etkinleştirmemek mi gerekir

  63. Özgür dedi ki:

    Merhaba, super cache kurup max cdn le entegre ettim. Fakat anasayfam da slider bölümünde sağ ve sol ok tuşları garip şekillere dönüştü. Eklentiyi etkisizleştirince veya önbelleklemeyi kapatınca simgeler normale dönüyor. Önbelleklemeyi kapatıp super cache i bu şekilde sadece cdn i kullanmak için aktif etsem olur mu ? Bu bozulmaları yapmasının sebebi javascript yada css dosyalarına müdahale etmesi tahminim ama super cache de bunları kapatmak için ayarda bulamadım. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Dediğiniz gibi büyük ihtimalle css kodlarınızın sıkıştırılması sonucunda ortaya çıkan bir hatadan dolayı bu problemle karşılaşıyorsunuz. Size önerim başka bir cache eklentisi kullanmanız. W3 Total Cache gibi.

  64. gokhan dedi ki:

    Cache yi kurdum şimdide nasıl ayarlanacağını öğrendim çok teşekkür ederim elinize emeğinize sağlık

  65. kendin yap dedi ki:

    hocam acil yardım!! super cache eklentisi kafayı yedi :) dün siteme girenler, sitende index.gz.zip mi bişey indiriyor dediler. benim tarayıcımda herşey normal. başkasında sorun. sonra explorer de baktım gerçekten de bir dosya iniyor. araştırdım o eklenti senin bu eklenti benim, sonra super cache htaccess i etkilediğini gördüm. htacessi standart hale getirdim, supercache yi etkisiz yaptım. düzeldi. bu yüzden şuan supercache kullanamıyorum? bunun nedeni ne olabilir? acil yardım hocammmm.

  66. umut dedi ki:

    teşekkürler güncel bir yazı.

  67. Orhan dedi ki:

    teşekkürler işime yaradı.

  68. kendin yap dedi ki:

    hmm aynen hocam yeni yazı ekledim onaylandı. önbelleği temizleme olayını bilmediğim için ben önbellekleme kapalı ve açık kısmını kurcalıyordum.

    ama dediğiniz gibi yaparım. değişiklik dediğim ise mesela kaynak kodlarında kod kısaltma veya yeni bir şeyler eklediğimde hemen yansımıyordu. o yüzden sordum.

    çok teşekkürler.

    ekstra bir soru sorsam cevaplarmısınız?

    ben ilk kurduğumda sitemi seo eklentisi olarak yoast kullanıyordum anlık ziyaretçi 20-25-30 seviyelerinden aşağıya inmiyordu. ancak rakipler al in seoyu kullandığını görünce bende ona geçtim. şuan 5-10 anlık ziyaretçi sayısına indi. herkes düzelir diyo ama 7 gün yarın dolacak, hala daha kıvranıyor 5-10-15 arası.

    sizce ne zaman düzelir?

  69. faruk dedi ki:

    bu eklentiyi kurduktan sonra tüm ayarları burdaki gibi yaptım.

    sorum şu ; siteme içerik eklediğimde hemen yayınlanıyor dimi? birde siteme ayar yapacağım zaman supercache yi deaktif etme gibi bişey var mı? yoksa hiçbirşeye gerek yok mu?

    cevaplarsanız çok sevinirim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Cache’den dolayı hemen yayına girmeyeceğini düşünerek mi bu soruyu sordunuz ? Eğer öyleyse merak etmeyin hemen yayına girer. Değişiklik yaptıktan sonra ise her cache eklentisinde olduğu gibi Önbelleği temizle demeniz yeterli olacaktır.

  70. Hüseyin dedi ki:

    Teşekkürler. Böyle ayrıntılı makaleler ile insanlara yardım etmeye devam edin lütfen.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Merak etmeyin, uzun bir süre daha bu tür makaleler yazmaya devam edeceğim. Yorumunuz için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir