WordPress Tema Seçimi – Tema Sadece Görsellik Değildir

Wordpress Başlangıç

WordPress Tema Seçimi sitenizin geleceğini belirler. İyi bir tema şeçimi sadece görsel olarak güzellik katmaz aynı zamanda sitenizin arama motorlarındaki puanı içinde büyük önem taşır.

Evet, sitenizin yapısı, tasarlanış şekli arama motoru optimizasyonu için önemli rol oynar. Bu yazımda tema nasıl yüklenir  ve tema şeçimi nasıl yapılmalı konularını sizinle paylaşacağım.

Blogumuzu açtık, sıra geldi kurduğumuz wordpress blogunun temasını kurarak ön yüzünü, yani tasarımını oluşturmaya. Sizde daha öncede dediğim gibi wordpress’te herşey çok kolay. Word veya Excel kullanmaktan farkı yok.

Öncelikle Adım Adım Blog Açmak | Blog Nasıl Açılır başlıklı yazımdan geldiğinizi varsayarak anlatımıma başlıyorum.

WordPress Tema Nasıl Kurulur

Tema kurulumunu wordpress admin panelinize giriş yaptıktan sonra sol tarafta yer alan admin menüsünden Görünüm >> Temalar sekmesine tıklayın.

Karşınıza çıkan ekranın üst kısmında Yeni Ekle butonuna basarak wordpress.org’un sunmuş olduğu ücretsiz temaları tek tıklamayla blogunuza kurabilirsiniz.

tema-nasil-yuklenir

WordPress.org kullanıcılarına binlerce ücretsiz tema sunuyor. Bu ücretsiz temalardan hangisinin blogunuzda nasıl durduğunu Önizleme yapıp, detaylı inceleyerek görebilirsiniz. Kuracağınız temayı beğendikten sonra Kur butonuna basıp temanızı etkinleştirmeniz yeterli.

Önemli: Temanızı blogunuza kurmadan önce hemen alttaki tema seçimi – önerdiğim temalar kısmını mutlaka okuyun.

WordPress Ücretsiz VS Ücretli Tema

Ücretisiz Tema Seçimi

Öncelikle ücretsiz temaları incelediyseniz, birde ücretli olanları incelemenizi şiddetle tavsiye ederim. Ben daha başlangıç seviyesindeyim, başıma masraf çıkartma diyorsanız inanın bana bu düşünceniz ileride pişman olmanıza sebep olacaktır.

Diyelim ki ücretsiz bir tema seçtiniz ve blogunuza kurdunuz ve içerik girmeye başladınız. Eğer siteniz zamanla hit almaya ve başarılı bir noktaya doğru ilerlerse, bu seferde şu tür düşünceler içerisine gireceksiniz;

“Acaba blogumda online satışada mı başlasam, yada blogumun üzerine – altında tasarım olarak bir şeyler mi eklesem, yada yan panele üye girişi – üye ol kutucuğu mu koysam yada yan panelde tasarım olarak yeni bir şeyler mi eklesem vs. diye giden, yüzlerce yeni düşünce…

Eğer gerçekten açtığınız bloga emek verecekseniz, iyi bir yerlere getirecekseniz, şu anda kendi sitem dahil bir çok ünlü ve başarıya ulaşmış wordpress blogu ücretli tema kullanıdığı gibi, sizinde kullanmanızı öneririm.

Başlangıçta ücretsiz bir tema kullanayım, eğer daha sonra blogum başarılı olursa temamı değiştiririm diye de düşünebilirsiniz fakat inanın bana bu hiçte sağlıklı bir düşünce olmayacaktır.

Çünkü başarılı olana kadar ki süreçte temanızda yüzlerce değişiklik yapacak, ve bir düzene oturtacaksınız.

Oturmuş bir düzeni yeni bir temaya taşımak inanın bana teknik açıdan başınızı oldukça ağrıtır ki ziaretçilerinizin alışkanlıklarından hiç bahsetmiyorum bile.

Eğer ücretsiz bir tema kullanacaksanız da ücretsiz wordpress’in resmi sitesi dışında hiç bir ücretsiz temayı kullanmanızı tavsiye etmem. Buyrun bakın Worpress.org Ücretsiz Temalar.

Ücretli Tema Seçimi

Peki ücretli temaları bu kadar övdün, ücretli temalarda ne var ki bu kadar fark yaratan ? Diye sorular oluştuysa kafanızda hemen yanıtlıyorum;

Öncelikle Themeforest.net adresine giriş yapın ve Themeforest >> WordPress >> Blog Magazine sekmesine tıklayın. (Alttaki resimde gördüğünüz gibi.)

Themeforest tema satın alma

Ve Sort by seçeneğinden best sellers seçeneğini seçip aratın. (Alttaki resimde olduğu gibi.)

Theme forest tema aratma

İlk çıkan temalara, örneğin Sahifa, SimpleMag gibi tıklayın ve açılan tema sayfalarından Live Preview butonuna tıklayarak demolarını inceleyin.

Themeforest tema demo inceleme

Aradaki fark inanılmaz değil mi ? Şimdi Ücretsiz tema ve Ücretli tema arasındaki farkı daha iyi anlaşımsınızdır diye düşünüyorum. Tasarımı, işlevselliği, görselliği, kodlanması, SEO uyumlu olması gibi yüzlerce özellikte ücretsiz temalardan kat kat daha iyiler.

Not: Bu arada benim sitemde mi tam olarak bu demolar gibi olacak ? Sorusunun cevabı; Evet, 100% aynısı olacaktır.

Sadece kullanmasını öğrenmeniz gerekmektedir ki satılan her temanın nasıl kullanıldığını (ayarlarının nasıl yapıldığını) tema yazarı adım adım anlatır. Biraz ingilizcenizin olması yeterli.

Ücretli temalar için Themeforest.net biçilmiş kaftan ve bu işte çeşit açısından sektörün en öncü market alanı.

Themeforest‘da 5000’in üzerinde satılık wordpress temasına ulaşabilir, temaların demolarını inceleyebilir, tema hakkında yapılan yorumlara bakabilir, temalara verilen puanları gerçekten ihtiyacınız olan temayı seçebilirsiniz.

Aşağıda tema seçimi sırasında dikkat etmeniz gereken maddeleri sıraladım. Bu maddeleri incelediğinizde ilk sırada tema hızının geldiğini göreceksiniz.

#Her ne kadar Themeforest tema açısında çeşitlilik sağlasa da, sektörün en hızlı temalarını kodlayan şirket ise MyThemeshop

#Bunca yıllık tecrübemle tema seçiminde benim fikrimi sorarsanız, size vereceğim cevap kesinlikle hızlı bir wordpress teması kullanmanız yönünde olacaktır ki oda dediğim gibi sektörün en hızlı temalarının yer aldığı MyThemeshop ürünlerinden bir tanesi olmalı.

Biliyorum karşınızda bir anda binlerce seçenek oluştu. Peki hangisi blogum için en iyisi olacak ? diye bir an karamsarlığa bile düşmüş olabilirsiniz fakat, endişelenmeyin. Size rehberlik edebilecek yazılarım mevcut;

Bir çok kritere dikkate alarak seçtiğim En iyi wordpress temaları, ya da En Hızlı WordPress Temaları ya da En İyi Blog Temaları başlıklı yazılarımdan faydalanabilirsiniz.

Tema Seçerken Nelere Dikkat Etmeli ?

1- Temanın Hızlı Olduğundan Emin Olun

Bu işin daha başındayken hızlı bir wordpress teması satın almanızı öneririm. İnanın bana başta hızlı bir tema almazsanız sonradan site hızınızı arttırmak için başınız oldukça ağrır.

Blogunuzun hızlı yüklenmesi sadece kullanıcılarınız ziyaret keyfini arttırmaz, aynı zamanda google arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmanın ana kriterlerinden bir tanesidir.

Peki bir temayı hızlı yapan nedir ? 1- İyi kodlanmış olması 2- Http request sayısının ideal seviyede olması.

1-İyi Kodlanmış Olması: Teknik detaylara girmeyeceğim fakat, bir temanın iyi kodlanıp kodlanmadığını, alıcağınız temanın herhangi bir sayfasını Gtmetrix üzerinde teste tabii tutmanız yeterlidir.

Eğer 80 ve üzeri puan alırsa bu aynı zamanda da temanın iyi kodlandığın bir göstergesi olarak algılanabilinir.

2-Http Request Sayısının Ideal Olması: öncelikle Http request sayısının ne anlama geldiğini açıklayayım;

Bir ziyaretçi sitenizin her hangi bir sayfasını ziyaret ettiğinde, karşına açılan sayfada bulunan her bir css, js, html dosyası her bir resim 1 http request’tir.

Yani dolan sayfanızda toplamda 20 resim 10 css 5 js kodu 2 html kodu varsa, sayfanızın toplam request (çağrı) sayısı 37’dir.

Çağrı sayısı ne kadar fazla olursa, sitenin dolum hızı o kadar gecikir. Bu yüzden http request sayısı hayati önem taşır.

Peki alıcağım temanın her hangi bir sayfasında ortamala kaç çağrı sayısı var nasıl ölçeceğim ? Hemen onuda açıklayayım; Pingdom aracını kullanarak bu ölçümü gerçekleştirebilirsiniz.

Diyelim ki ben SimpleMag temasını satın almaya karar verdim ve aradığım teknik kiriterlere sahip olup olmadığını ölçmek istiyorum.

Öncelikle SimpleMag temasının demo verisyonunu açıyor ve herhangi bir sayfasına tıklıyorum. Açılan sayfanın linkini kopyalayıp Pingdom‘a yapıştırıp teste tabi tutuyorum.

Simplemag tema hız testi

İşin aslı, test sonuçları hiçte iç açıcı değil. Toplamda 1.7 mb boyutundaki 103 request (çağrı) 6.28 saniyede açıldı.

Bu tam olarak temanın test ettiğim sayfada toplamda 23 resim bulunuyor. Resim sayısı düşürülebilir fakat geri kalan 83 çağrı tamamen temanın işlevsel fonksiyon çağrıları.

Nedir bu işlevsel foksiyonlar ? Temanın içerisine kod olarak gömülmüş sosyal medya paylaş butonlarının, facebook twitter vs her birisi 1’er çağrı.

Sayfada bulunan oylama fonsiyonu, galeri fonksiyonu vs. yani temanın kendi içerisinde bulundurduğu tüm özellikler toplamda 83 request (çağrı).

Size tavsiyem ise, request sayısı kesinlikle 50 ila 70 arasında olan bir tema satın almanız.

2- SEO Uyumlu Tema Olduğuna Emin Olun

WordPress şu ana kadar oluşturulmuş SEO için en iyi CMS altyapısıdır. Birde wordpress’i iyi bir SEO eklentisiyle kullandığınızda SEO’da daha başta bir sıfır öndesiniz demektir.

Fakat bir temanın kötü kodlanması, wordpress altayapınızı tamamıyla SEO dostu olmaktan uzak kılabilir.

Tema satın alırken, Themeforest‘taki bir çok tema yazarı, sattıkların temanın açıklamasında “SEO Optimezed” yada “SEO ready” gibi açıklamalar yazar. Bu açıklamalar temanın SEO uyumlu olduğunu gösterir.

Eğer siz kendiniz test ederek emin olmak isterseniz, bu test için chrome’un sunduğu iki eklenti mevcut. MozBar ve SEO Site Tools chrome eklentilerini tarayıcınıza yükledikten sonra, satın alacağınız temanın demosunu bu eklentilerle test edip, SEO uyumlu olup olmadıklarını test edebilirsiniz.

3- Tarayıcı Uyumluluğunu Kontrol Edin

Tema seçimi yaparken seçtiğiniz temanın tüm tarayıcılarla uyumlu olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Kimseyi arkada bırakmak istemezsiniz.

Eğer temanız Internet Explorer tarayıcısı ile uyumlu değilse, tarayıcı olarak Internet explorer kullanan ziyaretçileri bir düşünün. Daha blogunuz hit almadan  potansiyel trafiğinizi kaybetmiş olursunuz.

Internet Explorer kullanan kaç kişi kaldıki diye hiç düşünmeyin. Hala tarayıcı olarak Internet Explorer kullanan binlerce insan var.

4- Sektörünüzle İlgili Bir Tema Seçin

Eğer wordpress blogunuz yemek tarifleri üzerine ise, tema ararken buna uygun temalar aramanızı öneririm çünkü tema fonksiyonları aşağı yukarı sizin aradığınız fonksiyonlara uygun olacaktır. Gidipte sırf görselliği güzel diye community (topluluk) temaları seçmeyin derim.

Neden derseniz, temanızda bir çok işlev dışı fonksiyon olacaktır ki kullanmadığınız her fonksiyon blogunuza yük demektir.

5- Kullanımı Kolay ve Güvenli Bir Tema Seçin

Tamam Themeforest ya da MyThemeshop üzerinden bir tema beğendik ve satıl almaa karar verdik. Satın almadan önce eğer temanın admin paneli demosuda mevcutsa, mutlaka bir göz atın derim.

Çünkü bazılarının kullanımı ve ayarlarının yapılması o kadar karmaşık ki, sadece temayı kullanmayı ve ayarlarını nasıl yapıcağını öğremek 2 gün alabiliyor…

Bir diğer dikkat etmeniz gereken şey ise, temanın güvenli olması. WordPress temalarının satıldığı yüzlerce platform var fakat hiç birindeki satış oranı Themeforest‘da olduğu kadar yüksek değil.

Satış oranın yüksek olması haliyle güvenilir sağlıyor. Binlerce wordpress kullanıcısnın satın aldığı bir temada bir güvenlik açığı yada gizli linkleme varsa, kullanıcının fazla olması, yapılan yorumlar ve geri bildirimlerin fazla olması, temanın güvenilirliğini kanıtlar nitelike oluyor.


Umarım WordPress Tema Seçimi – SEO Dostu Olmasına Dikkat Başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur.Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

WordPress Tema Seçimi – Tema Sadece Görsellik Değildir” ile ilgili yorumlar;

  1. hakan dedi ki:

    merhabalar sitenizden tema satın almak istiyorum ödeyeceğim ücret tek seferlikmi yoksa her sene ücret ödemesimi olacak

  2. Münevver dedi ki:

    Merhaba Burak Bey,
    Yazılarınızı okuduktan sonra blog kurmaya neredeyse karar vermiş gibiyim. Hikaye yayınlamak için önereceğiniz bir tema olabilir mi? Ona da baktıktan sonra yapabileceğimi aklım keserse kolları sıvayacağım.

  3. Mehmet dedi ki:

    merhaba,
    Sizin anlatımlarınaza bakarak blog açtım. Blogumun konusu çocuk ve yemek olacak. Tema konusunda Newspaper´i önerirmisiniz. SEO uyumu fala açısından soruyorum.

  4. Ahmet dedi ki:

    Emeğinize sağlık çok güzel ve doyurucu bir makale olmuş Burak bey, devamını bekleriz

  5. Selinti Gazer dedi ki:

    Merhaba yazınızı okuduktan sonra SOLEDAD SIMPLE adlı bir tema beğendim, themeforest adlı bir siteden. Sizce 59 dolar vermeye değer bir tema mı? Sadece kendi yazdığım kısa yazılar paylaşıyorum ve sade temiz bir tema arıyordum bunu buldum. Değerli fikrinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.

  6. Selçuk dedi ki:

    iyi Günler,
    Sitemi yeni kuruyorum sayılır.
    Bloğunuzdan okuduğum tavsiyeler sayesinde Mythemeshop un Video temasını kullanıyorum.
    Hosting firmam da Turhost.

    GTmatrix den test ettiğimde 61 çıkıyor. (Oldukça düşük)
    Truemag in demo sayfasını test ettiğimde ise 73 çıkıyor.

    Acaba eksik veya yanlış birşey mi yapıyorum diye tereddüte düştüm. Fikirlerinizi almak isterim.
    Teşekkürler.

  7. magdemir dedi ki:

    burak bey merhabalar, sitem için daha kullanışlı bir tema seçmek istiyorum. bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? özellikle ana sayfada daha fazla bilgiye yer vermek ve pinterest e benzer birşeyler istiyorum. Kurumsal temalarda olabilir.

  8. Sedat dedi ki:

    Müthiç bir anlatım olmuş eline koluna sağlık hocam tema için dikkat edicem bundan sonra.

  9. Murat dedi ki:

    Merhabalar, yaziniz cok faydali olmus tesekkurler.
    Sizden bir tavsiye almak istiyorum.
    Kendim icin bir blog olusturacagim ve karar vermeden once biraz fikir almak istedim. Hazir suan themeforest da friday indirimleri devam ederken temayi almak istiyorum. Sizce Newspaper temasininTravel Blog versiyonu mu daha iyidir yoksa
    yeni ve sadece seyahat blogu amaci ile olusturulmus bir tema olan bu Travelog temasini mi tavsiye edersiniz.
    Sitenin yavas olmamasi ve problemsiz calismasi oncelik benim icin. Benim amacim sadece seyahatlerim hakkinda yazilar paylasmak, Newspaper temasi cok kapsamli ve kaliteli bir tema olarak gorunuyor, kullanicilarinin yorumlari da cok olumlu. Fakat boyle buyuk ve genis kapsamli bir temanin benim siteye hiz konusunda bir dezavantaj getirir mi acaba?
    Pingdom ile iki temadan birer sayfayi test ettigimde Newspaperin sayfa boyutu daha yuksek oldugu halde performance grade i 91 iken travelog temasinin ki 88 gorunuyor. Tesekkurler simdiden

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam iki temada tasarım olarak güzel ancak iki temanında en büyük problemi sorgu sayısının fazla olması. Size tavsiyem daha verimli, sorgu sayısı daha düşük bir tema kullanmanız. Diğer türlüsü size ileride hep problem yaratacaktır. En hızlı wordpress temaları başlıklı yazıma bakmanızı, bu yazıda yer alan temalardan birini kullanmanızı tavsiye ederim.

  10. şeref dedi ki:

    burak bey kleo temasını almayı düşünüyorum temalara domain gibi her yıl ücret ödüyor muyuz

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yok hocam. Temalar için sadece bir kez ücret öder, sınırsız kullanırsınız.

  11. Mustafa Kemal Bayraktaroğlu dedi ki:

    Hocam selamlar. WordPress tema satın aldık. Genel olarak wordpress altyapısını kurduk. Yeni temamızı yükledik. Fakat temanın demo versiyonunda ki sayfaları görselleri gelmedi. Araçlar kısmından içe aktar bölümüne girdik. Fakat ondan sonra hangi dosyayı yüklersek yükleyelim başarı olamadık. Hangi dosyayı yüklememiz gerektiği hususunda yardımcı olabilirseniz memnun oluruz. Çakıldık kaldık resmen.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam demo verileri temanıza aktarmanız gerekiyor. Eğer başaramadıysanız, temayı satın aldığınız yer ile iletişime geçin. Onlar yardımcı olacaktır.

  12. Akıllı İnceleme dedi ki:

    Eyvallah kardeşim sağol

  13. Akıllı İnceleme dedi ki:

    Ha, az daha unutuyordum. Diyelim ki aldım temayı. Onu türkçeye çevirmek nasıl olacak? İnşaallah sıkıntılı olmaz. Eğer sistem blogger gibi ise zorlanacağımı zannetmiyorum

    1. Burak Oran dedi ki:

      Türkçeleştirmek için tek tek çeviriyi siz yaparsınız büyük ihtimalle. Dil dosyalarının nasıl düzenleniceği ise temayı aldığınız satıcının destek videolarında ya da forumunda mevcuttur.

  14. Akıllı İnceleme dedi ki:

    Eyvallah kardeşim sağol. Hani ne bileyim. Paypal hakkında biraz araştırma yaptım. Her okuduğum yazıda Türkiye için çifte standart uygulandığı yazıyordu. Ne kadar doğru bilemiyorum. Sadece şüpheye düştüm. Bunun haricinde diyelim ki satın aldım, sonrası? Benim satın aldığım tema nasıl ulaşıyor bana? Şimdi benim ne kredi kartım var ne de paypal hesabım. O yüzden önümü daha rahat görmek istiyorum.Bu konuda yardımcı olabilir misin? Az – çok süreci anlatabilir misin?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Satın aldığınız size ulaşmıyor. Satın aldıkan sonra indirme izniniz oluyor. Siz indiriyor, wordpress altyapınıza kuruyorsunuz.

  15. Akıllı İnceleme dedi ki:

    Selamun aleyküm kardeşim . Ben de bir blog açtım. Kendi işimle alâkalı. Yaklaşık 10 senedir cep telefonları üzerine bir iş yerim var. Bu yüzden de düşündüm ki bir blog açacaksam bildiğim konu üzerinde olmalı. Ben de bu konu üzerinden yürüdüm. Blogger hesabı açtım. Ancak senin yazılarınla tanıştığımda anladım ki host – domain işine girişmek gerekiyor. İnşaallah onları da yapacağım. Yani senin sitenle tanışmam hani derler ya insanın ufkunu değiştiriyor diye, işte tam da öyle oldu. Bu konudaki sorum ise ücretli temaların güvenliği ve paypal güvenliği. şimdi ben paypal hesabı alsam ve ödemeyi yapsam güvenlik açısından herhangi bir sıkıntı yaşar mıyım? Senin dikkatini çeken bir durum oldu mu mesela? Şimdiden teşekkürler. İnşaallah yazılarınla daha çok kişiye ulaşırsın ve faydalı olursun.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Öncelikle övgü dolu yorumunuz için çok teşekkür ederim hocam. Sorunuza gelince, paypal internette yer alan en güvenli ödeme yöntemidir zaten. İnsanlar direkt olarak kredi kart bilgilerini paylaşmak istemedikleri için paypal gibi aracı firmaları kullanmayı tercih ediyorlar… Tema almaya gelince ise ödemeyi paypal ile yaptığınız sürece hiç bir sorun olmaz. Direkt olarak kredi kartınız ile alsanızda problem olmaz. Milyonlarca insanın alışveriş yaptığı marketten bahsediyoruz sonuç olarak. Nasıl bir güvenlik endişesi olabilir ki…

  16. Ramazan Karabakan dedi ki:

    Çok Yararlı

  17. hakan dedi ki:

    emeginize sağlık.

  18. muzaffer çevik dedi ki:

    burak hocam bu tavsiye ettiğini temalar güzel ancak, türkçemi bunlar yada bir sıkıntı yaşadık mesela bir sütuna bişey yerleştirmek istiyoruz e karşındaki kişi yada hizmet veren yer Türk değil ki sana olayı detaylıca anlatabilsin. Türkler bu alanda ücretli tema ve sonrasındaki destekler için hizmet vermiyor mu?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Malesef hocam. Her konuda olduğu gibi bu konuda da bayrağı yabancı ülke insaları çekiyor o yüzden size tavsiyem Türkçe aramak yerine, biraz da olsa ingilizce öğrenmeye çabalayın.

  19. ali dedi ki:

    Burak bey öncelikle faydalı yazılarınız için çok teşekürler ben sahifa tema aldım ilk yapılması gereken 19 adımı yaptım eklentileri kurdum fakat üst kısım butonlar bazan normak bazende bakıorum aşağı kaymış bunun sebebi ne olabilir şimdiden çok teşekürler.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam bu çok spesifik bir soru, siteniz de bu duruma yol açan şeyi sitenizi incelemeden bilmem imkansız.

  20. araz dedi ki:

    Iyi gunler Burak bey. bugun sayenizde bir site aldim ve aylardir dusungudum siteyi hayata gecirmekicin bir adimatmis oldum. bir cok sorudan kurtardiniz beni. simdi tema asamasindayim ve anlayacaginiz uzere secim bir az zor (cok tema var :). sizden somak istedigim ben tip alaniyla ilgili biraz bilimsel biraz magazinsel, haber icerigi de olan bir site kuruyorum. ani zamanda siteye tartisma forumu gibi bi sey de eklemek istiyorum. temanin bununla bir ilgisi var mi yoksa her hangi bir siteye forum eklenebiliyor mu? tesekkurler

    1. Burak Oran dedi ki:

      İlk adımı atmış olmana çok sevindim Araz. Zaten en önemli nokta başlamak. Soruna gelince, temanın forum alt yapısına uygun yazılmış bir tema olması sizin avantajınıza olacaktır ama tabii wordpress’te her tema üzerine forum kurabilirsiniz. Bunun için eklentiler mevcut. Dediğiniz gibi çok fazla seçenek var ancak çok fazla seçenek olması bence sizin için bir avantaj. Size tavsiyem, araştırmanıza devam edin. Tam iş modelinize uygun bir tema bulacaksınızdır.

  21. Ahmet dedi ki:

    Merhaba Burak, tema seçimiyle ilgili yazdığın yazı çok faydalı oldu. Emeğine sağlık. Tavsiyelerini önemsiyorum projelik bir site için yeni tema satın almadan önce sana danışmak istiyorum. 2 tema arasında kaldım. Bir tanesi smartmag diğeri ise newspaper.Fiyatları aynı, aldıkları oy ve satış oranlarında newspaper önde ancak smartmag oyları ve satışları da yüksek. Pingdom sonuçları ve Gmetrix sonuçları detaylı görmek istersen demo adreslerindende sorgulayabilirsin. Mobil görünümü, modern tasarım ve shortcodeslar açısından sanki newspaper bir adım önde sadelik, kullanım kolaylığı anlamında smartmag iyi gibi kullanıcı yorumları ve destek açısından her ikisi de çok iyi. Sence hangisini tercih etmeliyim? teşekkürler..

    1. Burak Oran dedi ki:

      Ahmet hocam, iki temanın birbirinden aşağı kalır yanı yok. Fakat burada tam olarak dikkat etmeniz gereken şey, hangi tema iş modelinize daha çok uygun, yani hangi tema istediklerinizi optimum seviyede karşılıyor ? Bu nokta benim seçimimin hiç bir önemi yok. Önemli olan sizin seçiminiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir