En İyi Video Editleme Programı Ne? (Video Düzenleme ve Montaj)

Blog

Bu yazıda sizler için en iyi video edit programları araştırmasını yaptım ve piyasada kullanılan ne kadar video düzenleme programı varsa hepsini artıları ve eksileri ile bir liste şeklinde paylaştım. Bu en iyi video montaj programları arasında en profesyonel işlerde kullanılan video kurgu programları da var, orta ve başlangıç seviyesi video editleme programları da.

Aynı şekilde en iyi ücretsiz video editleme programlarını da ücretli video edit programlarını da listeye ekledim ki gerçek anlamda piyasada kullanılan tüm video edit programlarını kapsayacak bir yazı ortaya çıksın.

Ücretli En İyi Video Edit Programları

En İyi Video Edit Programı
1

Premiere Pro

Youtuberların kullandığı program
Profesyonel editleme için en iyisi
Uyumluluk: Windows – macOS
Popülerlik: 4.9/5
Fiyat: $50 – $100 (yıllık)
2

Final Cut Pro

Youtuberların kullandığı program
Profesyonel editleme için en iyisi (macOS)
Uyumluluk: macOS
Popülerlik: 3.8/5
Fiyat: $250 (tek sefer)
3

Video Studio Ultimate

Uyumluluk: Windows
Popülerlik: 2.8/5
Fiyat: $85 (tek sefer)
4

Filmora

Uyumluluk: Windows – macOS
Popülerlik: 2.6/5
Fiyat: $20 – $80 (yıllık)
5

CyberLink PowerDirector 365

Uyumluluk: Windows – macOS
Popülerlik: 2.5/5
Fiyat: $60 – $100 (yıllık)
6

Adobe Premiere Rush CC

Uyumluluk: Windows – macOS – Android – IOS
Popülerlik: 4.1/5
Fiyat: $50 – $100 (yıllık)
7

Sony Vegas Pro

Uyumluluk: Windows
Popülerlik: 1.8/5
Fiyat: $300 (yıllık) – $700 (tek sefer)
8

EaseUS Video Edit

Uyumluluk: Windows
Popülerlik: 1.3/5
Fiyat: $50 (yıllık) – $70 (tek sefer)
9

Vimeo Create

Uyumluluk:  (Web Tabanlı) Windows – macOS – Android – IOS
Popülerlik: 2.1/5
Fiyat: Vimeo abonelik fiyatları

Ücretsiz En İyi Video Edit Programları

1

Davinci Resolve 18

Uyumluluk: Windows – macOS – Linux
Popülerlik: 4.1/5
Fiyat: Ücretsiz
2

ShotCut

Uyumluluk: Windows – macOS – Linux
Popülerlik: 2.4/5
Fiyat: Ücretsiz
3

VSDC

Uyumluluk: Windows
Popülerlik: 2.3/5
Fiyat: Ücretsiz
4

LightWorks

Uyumluluk: Windows – macOS – Linux
Popülerlik: 1.5/5
Fiyat: Ücretsiz
5

HitFilm Express

Uyumluluk: Windows – macOS
Popülerlik: 1.4/5
Fiyat: Ücretsiz
6

OpenShot

Uyumluluk: Windows – macOS – Linux
Popülerlik: 1.3/5
Fiyat: Ücretsiz
7

Apple iMovie

Uyumluluk: macOS – IOS
Popülerlik: 4/5
Fiyat: Ücretsiz
8

Blender

Uyumluluk: Windows – macOS – Linux
Popülerlik: 2.2/5
Fiyat: Ücretsiz

VİDEOLU ANLATIM


Adobe Premiere Pro

Resmi Sitesi: Şuradan Türkiye resmi sitesindeki satış sayfasına ulaşabilirsiniz

Ücreti: 197,06 TL / Aylık – 132,16 TL / Aylık (Yıllık Plan Aylık Ödemeli) – 1500,96 TL Yıllık Plan Ön Ödemeli

Desteklediği İşletim Sistemi: Windows – macOS

Bu, bulabileceğiniz en profesyonel, en iyi video editleme programı. Gerçekten öyle olduğunu ben de en iyi video düzenleme programı hangisidir, siz hangi programı kullanıyorsunuz diye en az 10 ünlü youtuber’a sorarak öğrendim ve abartısız, neredeyse her biri de aynı cevabı verdi.

Tabi ki sorarak öğrendim söylemim havada kalmasın, sadece sözden ibaret sayılmasın diye, yaptığım mail yazışmaları sonucunda da çoğuunluk en profesyonel Yotuber’ların kullandığı video editleme ve video kurgulama programının bu program olduğunu öğrenmemin kanıtlarını da altta tek tek erken görüntüsü veya kaynakları ile linklereyerek gösterdim.

Barış Özcan: Youtube Türkiye’nin en büyük içerik üreticilerinden olan Baırş Özcan da bu en iyi video montaj programını kullandığını şu videoda söylüyor aslında.

İlker Canikligil: Flu TV youtube kanalının (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) kurucusuna da hangi editleme programını tavsiye edersiniz, hangisi profesyonel derecede en iyi video montaj programıdır diye sorduğumda ekibinin cevabı yine bu program oldu. Cevaba da ekran görüntüsü olarak şuradan ulaşabilirsiniz.

140journos: Yine ünlü bir youtube kanalı olan 140journos (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) ekibine de hangi video montaj programını tavsiye edersiniz, hangisi profesyonel derecede en iyi video düzenleme programıdır diye sorduğumda ekibin cevabı yine bu program oldu. Cevaba da ekran görüntüsü olarak şuradan ulaşabilirsiniz.

Filmler ve Filimler: Türkiye’nin en büyük youtube sinema kanalına da, yani bu işlerin harman olduğu yere de (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) hangi video edit programını tavsiye edersiniz, hangisi profesyonel derecede en iyi video kurgulama programıdır diye sorduğumda kanalın cevabı yine bu program oldu. Cevaba da ekran görüntüsü olarak şuradan ulaşabilirsiniz.

Röportaj Adam: Adana, Türkiye ve dünya gündeminden ilginç haberler, son dakika gelişmelerinin yorumları, komik röportajlar sunan bu ünlü youtube kanalına da (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) hangi video editleme programını tavsiye edersiniz, hangisi profesyonel derecede en iyi video düzenleme programıdır diye sorduğumda kanalın cevabı yine bu program oldu. Cevaba da ekran görüntüsü olarak şuradan ulaşabilirsiniz.

DesignUS: Görsel iletişim tasarımına yönelik eğitim videoları veren, bu alanın uzmanlarından olan bu youtube kanalına da (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) hangi video edit programını tavsiye edersiniz, hangisi profesyonel derecede en iyi video kurgu programıdır diye sorduğumda kanalın cevabı yine bu program oldu. Cevaba da ekran görüntüsü olarak şuradan ulaşabilirsiniz.

Tuncer Tuna: Reklamcılık eğitimleri, grafik tasarım videoları ve grafik tasarım sektörü ile alakalı etkili bilgiler veren, yani bu iş ile yakından ilgilenen profesyonel bir diğer youtube kanalına da (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) hangi video editleme programını tavsiye edersiniz, hangisi profesyonel derecede en iyi video düzenleme programıdır diye sorduğumda kanalın cevabı yine bu program oldu. Cevaba da ekran görüntüsü olarak şuradan ulaşabilirsiniz.

Artıları

+ Render sonrası nihai üründe ortaya çıkan ses çıkışları bir çok video editleme programına göre çok daha iyi.

+ 4K ve 8K video kurgu ve video editlemede daha üstün bir program yok. Eş değer kalitede özellikler sunan benzerleri – rakipleri var. Zaten onlardan da bu en iyi video editleme programları yazısının devamında bahsediyor olacağım.

+ Diğer tüm adobe ürünleri ile entegrasyona sahip. Bazı fotoğraflar veya arka planlarla için Adobe Photoshop üzerinde ayarlama yapıp, sonrasında bunları direkt olarak video editleme projenize aktarabilirsiniz. Veya yine Adobe’nin bir ürünü olan After Effects üzerinden oluşturduğunuz özel efektlerinizi yine video editleme projenize aktarabilir ve kullanabilirsiniz.

+ VR destekliyor.

+ Çapraz platform kullanım kolaylığı. Hem PC hem Mac kullanıyorsanız, her ikisinde de aynı proje üzerinde çalışabilirsiniz. Diyelim ki siz Mac üzerinden çalışıyorsunuz. Yaptığınız düzenlemeleri düzenleme dosyası olarak PC üzerinden çalışan arkadaşınıza gönderebiliyorsunuz ve o da sizin projenizde kaldığınız yerden devam edebiliyor.

+ Proxy dosyaları sunması. Büyük kaynak dosyalar yerine onların proxy formatlarını kullanarak düzenleme yapabiliyorsunuz. Bu da eğer kullandığınız cihaz yeterince güçlü değilse, hiç bir takılma veya yavaşlama olmadan edit yapmanıza olanak sağlıyor.

+ Endüstri standartı bir ürün. Bu da bu ürünün kullanımı ile ilgili tonlarca hem Türkçe hem de İngilizce bir çok kaynağın olmasını doğal olarak sağlıyor. Zira araştırma yaptığınızda da hem Youtube’da hem de Udemy gibi platformlarda program ile ilgili bir çok kaynağın olduğunu göreceksinizdir.

+ Video editleme adına hayal edebileceğinizin üzerinde özelliğe sahip. Yapamayacağınız herhangi bir şey yok diyebilirim.

+ Birden çok editör bir proje üzerinden aynı anda çalışabiliyor.

+ Özelleştirilebilir ara yüze sahip. Üzerinde çalıştığınız projeye daha iyi odaklanabilmek adına sadece ihtiyacınız olan modülleri ara yüze getirip, programı o şekilde kullanabilirsiniz ve tabi ki bu modülleri de ekranda farklı bölümlere istediğiniz genişlikte, yani kaplayacağı yeri kendinize göre ayarlayarak set edebilirsiniz.

+ Her türlü Adobe dosyasını programın içine aktarabilir ve direkt açıp, kullanabilirsiniz.

+ Oldukça istikrarlı ve dengeli bir editing programı. Video düzenleme adına saatlerce program üzerinde çalışsanız bile herhangi bir sistem çökmesi – hata veya problemle karşılaşmıyorsunuz. Saatlerce hatta günceler bir video üzerinde çalışırken, acaba programda herhangi bir problem çıkar mı ve tüm emeğim boşa gider mi diye endişelenmeniz gerekmiyor. Zira bir de otomatik kayıt özelliği de var. Belirli aralıklarla siz herhangi bir şekilde save yapmasanız da program otomatik olarak projenizi kayıt altına alıyor.

+ Ön izlemeleri gerçek zamanlı olarak oluşturuyor. Yani render yaparken, render yaptığı kadarki kısmı gerçek zamanlı olarak görüntüleyebiliyorsunuz.

+ Program içinden erişilebilen video store kısmı mevcut Adobe’nin. Bir çok ücretsiz ve telifisiz ses – video – görüntü mevcutken ücretli ürünler de mevcut ancak istenilen ücretler genellikle gerçekten küçük miktarlar oluyor.

+ İleri düzeyde renk düzeltme (Color correction) özelliği sunuyor. Sınıfının en iyilerinden biri hatta.

Eksileri

 –  Malesef, programın ücretsiz bir sürümü yok. Sadece bir ücret ödeyerek bu video editleme programını kullanabiliyorsunuz. Ancak 7 gün deneme süresi veriyorlar.

 –  Tek sefer öde – ömür boyu kullan bir sistemleri yok. Abonelik üzerine bir sistemleri mevcut. Dilerseniz aylık dilerseniz de yıllık olarak abone olabiliyorsunuz. Ancak bu da tabi ki bu video montaj programını kullandığınız süre boyunca devamlı olarak ödeme yapacağınız anlamına geliyor. Ancak yine de ödediğiniz fiyat nispeten yüksek olmasada kesinlikle ödediğiniz ücrete sonuna kadar değen bir ürün.

 –  Kullanımı kolay değil. Kullanımını öğrenmek ciddi bir zaman istiyor aslında. Ancak endüstri standartı bir video düzenleme programı olduğu için hem youtube’da hem de Udemy’de bir çok eğitim videosu bulmanız mümkün. (Hem Türkçe – Hem İngilizce)

 –  Çok fazla özelliğe sahip. Eğer ihtiyacınız olan ortaya sadece basit ve sade bir iş çıkartacak kullanımı basit bir video edit programı ise, listede yer alan diğer video düzenleme uygulamalarına bakmanızı tavsiye ederim.

 –  Düzgün bir video düzenleme ortamı için, daha doğrusu proje çalışma ilerleyişi için standart üzeri, güçlü diyebileceğimiz özelliklere sahip bir bilgisayarınız olması gerekiyor.

Detaylar

Bu uygulama için en iyi video editleme programı demek yanlış olmuyor çünkü dünya çapında en popüler YouTube kanalları, en büyük reklam ajansları, film yapımcıları, yani video editleme programının ihtiyaç duyulduğu neredeyse her noktada, montaj – efekt – düzenleme gibi işlerinde bu program kullanılıyor. Yani neredeyse her şeyde en iyi profesyoneller tarafından kullanılan endüstrini standardı haline gelmiş bir araç.

Başlıca rakibi Final Cut Pro. Keza bu program da en iyi video editleme programları listesinde zaten 2. sırada. Gelişmişliği ve sunduğu özelliklerle Premiere en yakın program. Ancak, Final Cut Pro sadece Mac için geçerli. Eğer Mac kullanıyorsanız ve Mac için en iyi video düzenleme programı nedir diye araştırıyorsanız o zaman bu programa alternatif olarak listenin 2. sırasında yer alan video editleme programına da bakabilirsiniz. Bu program ise hem Mac için hem de PC (Windos) için versiyona sahip.

Ayrıca bu video editleme programını Adobe Creative Cloud’ın da bir parçası. Yani entegrasyonu var. Eğer hali hazırda Creative Cloud aboneliğiniz varsa After Effects’ten, Adobe Stock’tan ihtiyacınız olanları da yine bu programın içine aktarabiliyorsunuz ve paralel olarak, bu bahsettiğim programlardan da yararlanarak çok daha geniş bir özellik ağı ile donatılmış bir sistemde işlerinizi hayata geçirebiliyorsunuz.

Bu video editleme programı 4K – 8K hatta VR formatını bile destekliyor. Kırpma – Düzenleme gibi özellikleri o kadar yüksek hassasiyete sahip ki bu da videolarınızda muazzam bir kontrole sahip olmasını sağlıyor.

Aklınıza gelebilecek her türlü formattaki içeriği – kaynağı – raw dosyayı içe aktarıp, üzerinde çalışabiliyorsunuz. Tabi ki bir de sınırsız sayıda video parçası üzerinde de aynı anda çalışabiliyorsunuz.

Otomatik senkronizasyon özelliği ile çok açılı çekimlerin işlenmesi de işlemi bir hayli kolaylaştırıyor. Klavye kısa yolları zaten dünya standartları ne ise o şekilde set edilmiş ancak siz isterseniz kendiniz de bu kısa yolları kendinize göre özelleştirebiliyorsunuz.

Ayrıca uzak ekip iş birliği gibi özelliği de var. Bu özellik ile de bir proje üzerinde birden çok kişi uzaktan – online olarak çalışma da sağlayabiliyor.

Dünyanın belki de en popüler, en çok kullanılan, en iyi video edit programları arasında yer aldığı için de pekala sürekli olarak Adobe tarafından bu program geliştiriliyor – güncelleniyor. Yeni teknolojilere, yeni gelişmelere her zaman ayak uyduruyor. Tabi ki abonelik satın aldığınızda da tüm bu güncellemeleri ücretsiz olarak alıyorsunuz.

Eğer Adobe’nin bir den çok ürününü kullanacaksanız, ihtiyacınız olan sadece bir video düzenleme programı değilse tek başına bu programı satın almak yerine, Creative Cloud’a abone olarak Adobe’nin birden fazla uygulamasına sahip olabilirsiniz ve aslında da hepsini tek tek almak yerine bu şekilde ilerlemek maliyet açısından sizin için çok daha karlı olacaktır.

Pek tabi, 7 günlük ücretsiz deneme garantisi de veriyorlar. Herhangi bir taahhütte bulunamadan önce denemenizi öneririm.

En son güncellemesi ile birlikte artık Essential Sound paneli aracılığıyla bir çok telifsiz müziğe erişim sağlanabiliyor. Bir de tabi güçlü bir renk derecelendirme ve sinematik renk şekillendirme aracı olan Lumetri Color  özelliği de geldi – geliştirildi.

Her ne kadar kullanımını öğrenmek için epey bir zaman harcamanız gerekse de ve hatta eğitim videoları almanız gerekse de üzerinde zaman harcadıkça aslında kullanımının inanılmaz derecede kolay, akla ve mantığa en uygun şekilde tasarlandığını göreceksinizdir. Zaten programın bir de çalışma alanları içerisinde öğrenim çalışma alanı da mevcut.

Bu kısmı takip ederek temel – giriş dizini gibi bilgileri kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Ayrıca aynı ekran içerisinde, çalışma alanları olarak düzenleme, video ve ses efektlerine ve geçişlere gibi sekmeler de açar. Yani hepsini tek bir ekrandan görüntülersiniz.

Lumetri Color (Renk) paneli ise oldukça gelişmiştir. Sınıfının en gelişmişi demek yanlış olmaz sanırım. Doğru renk derecelendirmeleri, gerçek anlamda sinematik renk stilleri için renk ayarlama ekranları – ayarları kapsamlı bir şekilde donatılmış.

Ses çalışma alanındaki The Essential Sound paneli, kullanıcıya bir açılır sekme – menü ile ses verilerini kategorilere ayırma olanağı katar.

Grafikler çalışma alanından ise programda var olan ve hazır olarak gelen grafik ve başlık şablonlarını direkt kullanabilirsiniz. Projenize özel olarak da üzerlerinde oynamalar yaparak tekrar düzenleyebilirsiniz. Tabi ki bir de Adobe Stock düğmesi ile de Adobe Stock’ta bulunan tüm kütüphaneyi inceleyebilir ve içe aktarmak istediğiniz çalışmaları tek bir tıklama ile içe aktararak, yani programa aktararak projelerinizde kullanabilirsiniz.

Bir de tabi bu stok çalışmalarına telifsiz müzik indirme ve projenizde kullanma da dahil. Filtreleme yaparak istediğiniz tarzsa müzik – ses klipleri bulabiliyorsunuz. Hatta vokalli müzikler dahi var. Tabi siz bunun filtrelemesini de yaparak aratma yapabiliyorsunuz. (Vokalleri hariç tut – dahil et gibi.) Bunları tabi ki projenize aktarmadan önce ön izle seçeneği ile inceleyebiliyorsunuz.

Bir de tabi proje paylaşma özelliği var. Yani bir proje üzerinde aynı anda birden çok kullanıcı çalışabiliyor. Program yerel depolamayı kullanarak proje dosyasını ve içinde yer alan verileri kopyalamadan birden çok kullanıcının aynı projede çalışmasına olanak sağlıyor.

Sistem gereksinimleri:

Windows

Minimum ÖzelliklerÖnerilen Özellikler
İşlemci6. Nesil Intel® Core ya da eş değer AMD6. Nesil Intel® Core ya da eş değer AMD
İşletim SistemiMicrosoft Windows 10 (64-bit) versiyon 1703 veya sonrasıMicrosoft Windows 10 (64-bit) versiyon 1703 veya sonrası
RAM8 GB RAM16 GB RAM  HD media için32 GB RAM 4K + media için
GPU2 GB GPU VRAM4 GB of GPU VRAM
Hard Disk Alanı8 GB yükleme için gerekli olan hard disk alanı. Buna ek olarak yükleme sırasında ek yere de ihtiyaç duyulabilir.Ek olarak media için yüksek hızlı Disk gerekli.Hızlı yükleme için hızlı dahili SSD ve cache sistemiEk olarak media için yüksek hızlı disk
Ekran Çözünürlüğü1280 x 8001920 x 1080 veya daha yüksek
Ses KartıASIO uyumlu ya da Microsoft Windows Driver ModelASIO uyumlu ya da  Microsoft Windows Driver Model
Network storage connection1 Gigabit Ethernet (HD only)10 Gigabit ethernet (4K çalışma alanı paylaşım networkü için)
InternetProgramın aktivasyonu, üyelik, üyelik aktivasyonu ve online servislere erişim için gerekli.

MacOS

Minimum ÖzelliklerÖnerilen Özellikler
İşlemci6. Nesil Intel® Core6. Nesil Intel® Core
İşletim SistemimacOS v10.12 veya sonrasımacOS v10.12 veya sonrası
RAM8 GB RAM16 GB RAM  HD media için32 GB RAM 4K + media için
GPU2 GB GPU VRAM4 GB of GPU VRAM
Hard Disk Alanı8 GB yükleme için gerekli olan hard disk alanı. Buna ek olarak yükleme sırasında ek yere de ihtiyaç duyulabilir.Ek olarak media için yüksek hızlı Disk gerekli.Hızlı yükleme için hızlı dahili SSD ve cache sistemiEk olarak media için yüksek hızlı disk
Ekran Çözünürlüğü1280 x 8001920 x 1080 veya daha yüksek
Ses KartıASIO uyumlu ya da Microsoft Windows Driver ModelASIO uyumlu ya da  Microsoft Windows Driver Model
Network storage connection1 Gigabit Ethernet (HD only)10 Gigabit ethernet (4K çalışma alanı paylaşım networkü için)
InternetProgramın aktivasyonu, üyelik, üyelik aktivasyonu ve online servislere erişim için gerekli.

Ben sadece Windows ve Mac için genel hatları ile bilgi verdim. Siz ayrıca bu en iyi video editleme programı için gereksinim duyduğu sistem özellikleri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz şuradan resmi sistem gereksinimleri sayfasına ulaşabilirsiniz.

Final Cut Pro

Resmi Sitesi: Türkiye Sitesine Şuradan ulaşabilirsiniz

Ücreti:  Ortalama $250 (Tek ödeme, ömür boyu kullanım)

Desteklediği İşletim Sistemi: macOS

Final Cut Pro’da bulabileceğiniz bir diğer en profesyonel, en iyi video editleme programı. Üstte, premier pro’yu anlatırken de bahsetmiştim, ben ünlü youtuber’lara en iyi video düzenleme programı hangisidir, siz hangi programı kullanıyorsunuz diye mail atarak sormuştum. Gelen cevaplarda çoğunlukla premier pro yer aldı. Ancak bunun yanında Final Cut Pro’yu da kullandığını söyleyen ve tavsiye eden youtuber’lar da vardı. Zira onları da hemen altta paylaştım. Zaten premier pro ile Finat cut pro’nun birbirlerinin en yakın rakipleri olduğu bilinen bir gerçek.

Engin Özdemir: Türkiye’nin en ünlü gezgin youtuberlarından biri olan Engin Özdemir de Final Cut Pro kullandığını şurada youtube hakkında sayfasında kendisi açıklamış.

Biz Evde Yokuz: Türkiye’nin en ünlü ve en büyük seyahat youtube kanallarından biri olan (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) ve benim de uzun yıllardır takip ettiğim Biz evde yokuz ekibine de hangi video düzenleme programını tavsiye edersiniz, hangisi profesyonel derecede en iyi video kurgulama programıdır diye sorduğumda ekibin cevabı Final Cut Pro oldu. Cevaba da ekran görüntüsü olarak şuradan ulaşabilirsiniz.

Artıları

+ İnanılmaz bir render hızına sahip. Aslında daha siz proje üzerinde çalışırken background’da siz render yapmasınız da render işleniyor oluyor. Bu sebeple de tabi ki finalda render yap dediğinizde bu çok hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Sanırım en hızlı render yapan video editleme programı bu.

+ Renk düzeltme (Color Correciton) sistemi gerçek anlamda olağanüstü. En son yaptıkları güncelleme ile de artık video projelerinizde tam gelişmiş color correction düzeltmesi yapabiliyorsunuz. Tüm video kliplerinde aynı görünümü elde etmeniz açısından oldukça önemli bir özellik.

+ Program ile birlikte, yani yükleme sonrasında video düzenleme adına ekstra bir yazılım ya da eklenti indirmenize gerek kalmıyor. Ekstra ihtiyaç duyabileceğiniz tüm özellikleri zaten hali hazırda kendi bünyesinde barındırıyor.

+ Kullanımı yeni kullanıcılar için biraz zor olsa da gerçekten sezgisel bir program, sezgisel doğru bir kelime mi bilmiyorum ancak nasıl kullanıldığına dair bir fikriniz olmasa bile şöyle yapılıyordur herhalde şeklinde ilerlediğiniz adımlarda yapmak istediğiniz şeyin düşündüğünüz şekilde yapıldığını fark ediyorsunuz. Bu da aslında UI’nin oldukça kullanışlı yapıldığının bir göstergesi diye düşünüyorum. En basit kullanımlardan biri olan tut – sürükle yöntemini olabilecek her alanda kullanmışlar. Bu da işleri gerçekten yeni bir kullanıcı olsanız dahi çok kolaylaştırıyor.

+ Tam sınırı nedir emin değilim ancak pek çok farklı ses – müzik – ses efekti kanalını katmanlandırabiliyorsunuz. Bu da ses editing konusunda kullanıcısına aslında oldukça özgür bir alan tanıdığı anlamına geliyor.

+ Gerçek zamanlı video düzenleme yapabiliyorsunuz. Yani videonuzu timeline’da oynatırken herhangi bir duraklatma yapmadan direkt olarak istediğiniz düzenlemeyi yapabiliyorsunuz.

+ Diğer tüm apple ürünleri ile uyumu mevcut.

+ Tek bir ödeme yapıp, ömür boyu kullanım hakkına sahip oluyorsunuz. Tüm gelecek güncellemelerden de pekala yine ücret ödemeden yararlanıyorsunuz. Tabii fiyatı ucuz değil ancak yine de rakip diğer en iyi video düzenleme programına göre uzun vadede daha az maliyetli demek mümkün.

+ Programın zaman çizelgesi (timeline) manyetik. Her seferinde diğer video düzenleme programlarında olduğu gibi sağ tıkla, ripple delete yap şeklinde ilerlemenize gerek yok. Alışması zor ancak alıştığınız zaman gerçekten muazzam bir zaman kazancı sağlayan bir özellik. Tüm katmanlar ana çalışma alanınızın katmanına manyetik olarak bağlıdır. Ana katmanda herhangi biri değişiklik yaptığınızda, o katmanın altında ve üstünde yer alan katmanlar da direkt olarak yaptığınız değişiklik doğrultusunda shift ediyor.

+ Ses düzenleyici ve mastering araçları gerçekten olağanüstü. Hatta öyle ki neredeyse Adobe audition ile kıyaslanabilir. Düşünün, böyle özelliklere bir video düzenleme düzenleme programı ile sahip oluyorsunuz. Yani tek bir program ile.

+ 360 derece çekim ve HDR desteği sunuyor.

Eksileri

 –  Video edit Programı kullanmayı öğrenmek zaman ve emek istiyor. Öğrenimi kolay değil ancak endüstri standardı bir ürün olduğu için hem Türkçe hem de İngilizce bir çok eğitim dokümantasyonu ve videosu bulmanız mümkün. Özellikle Youtube ve Udemy üzerinden çok kaliteli eğitimler bulabilirsiniz hatta.

 –  Ben tecrübe etmedim ancak yaptığım araştırmalarda gördüğüm kadarı ile programda bir proje üzerinde çalışırken ara ara çökmeler – kapanmalar olduğu yönünde yorumlar okudum. Yani bu video editing işi ile uğraşanlar için başlarına geldiğinde kabusa dönüşebilecek bir durum. Hatta yorumlarda çökme sonucu yapılan işlemleri – çalışmaları geri alamadıklarını, kurtaramadıklarını söyleyen kişilerin bildirimleri de vardı.

 –  Dışa aktarma opsiyonlar çok fazla değil. Evet, en bilindik formatlarda dışa aktarım yapabiliyorsunuz, hatta youtube’a direkt aktarım opsiyonu da var ancak bu dışa aktarım opsiyonları sadece en bilindik formatlar – platformlar ile sınırlı.

 –  Sadece MacOS için mevcut bir video editleme programı. Ancak öyle olsa bile Mac kullanıcıları için bulabilecekleri en iyi video editing programları arasında ilk ikide yer alan bir program.

 –  Kitaplık dosya boyutları ciddi anlamda yüksek olabiliyor. Kitaplıklar ayrı ayrı sizin ses ve video projelerinizi barındırıldığı yerdir. Tipik bir kitaplık boyutu küçük bir proje için bile 50GB olabiliyor. Bazen ise daha büyük projelerde bu boyutlar 500 GB veya daha üzerine de çıkabiliyor.

Detaylar

Mac kullanıcıları için açık ara ilk iki en iyi video düzenleme programı arasında. Bu aslında daha çok Apple’ın profesyonel düzeydeki kullanıcılar için sunduğu bir video editleme programı. Yani iMovie’nin sunduğundan daha fazlasını isteyen kullanıcılar için biçilmiş kaftan.

Daha çok ciddi anlamda sinema ve televizyon gibi profesyonel işlerin üretildiği alanları hedefliyor. Ancak araştırdığım kadarı ile şöyle bir ikilem söz konusu. Amatörler için seçenek zenginliği açısından komplike olabilirken, profesyoneller için de alışılmışın dışında bir zaman çizelge fonksiyonu sunduğu için de profesyonellerin alıştığı geleneksel düzenleme işlevlerine aykırı kalıyor.

Tabi her iki grup için de başlangıçta program biraz tabiri caizse “irrite edici” olarak gelse de, programı aktif olarak kullandıkları süre geçtikçe aslında çok daha pratik ve eşi benzeri olmayan bir program olduğu yorumları çıkıyor. Benim anladığım kadarı ile tipik Apple ürünleri için yapılan yorumlar apple’ın video montaj – editleme programı için de geçerli gibi görünüyor.

MmacOS Catalina’nın Sidevar özelliği ile iPad’inizi aynı zamanda ikinci bir ekrana dönüştürerek bu program ile entegreli kullanabiliyorsunuz. Gelişmiş renk maskesi ve aralık izolasyon araçlarıyla HDR video ve daha hassas renk aralıkları için ise renk deneçtisindeki HSL kontrollerini (Luma – ton – yoğunluk vs.) kullanabiliyorsunuz.

Program multicam, yani çoklu kamera düzenleme özelliğini de sağlıyor. XML içe aktarma ve harici monitörlere bağlanma desteği de sunuyor.

3D başlık oluşturma, VR desteği (360 derecelik VR içerikleri için oldukça gelişmiş seçenekler) de sunuyor. Renk derecelendirme araçları, HDR VE HEVC desteği de sunuyor tabi ki.

Kitaplıkları (Libraries), verilerinizi birden çok projede kullanabilmeniz için bir arada tutmanıza olanak sağlıyor. Kitaplıklar özellikle video montaj işleri için düzenleme ve kategorizasyon adına oldukça kritik bir görev üstleniyor aslında. Kitaplıklarda bulunan verilerinizi kullanmak için her ne kadar program üzerinden kitaplıklarda görünse de yine de içe aktarım yapmanız gerekiyor.

İçe aktarırken de bu verinizi belirli bir kitaplığa da kopyalanması komutunu verebiliyorsunuz. Proxy veya optimize edilmiş medya olarak oluşturmayı belirtebilir, hatta içe aktarımda renk dengelerini analiz ettirebilir ve ses sorunlarını da düzelttirebiirsiniz.

Kitaplığınızda bulunan bir dosya adına tıkladığınızda, o dosyanın ekran görüntüsü (ön ileme) büyük bir şekilde ekranda belirir ve size de her ne kadar dosyalarınızı isimlendirseniz de çok fazla veri dosyası olduğunda herhangi bir karışıklık olamadan hatırlamanıza yardımcı olur. Ancak sorun şu ki kitaplık içi arama fonksiyonu yok. Varsa da ben yanlış tecrübe etmiş olabilirim. Bu konuda yanılıyorsam beni uyarın lütfen. Çok fazla veri dosyanız olduğunda da bir aradığınız şeyi bulmak ciddi bir problem olabiliyor.

Üzerinde editlemek üzere içeri aktardığınız verileriniz için bu program ProRes formatında optimize edilmiş formatlar da oluşturabiliyor. Bu şekilde de aslında bu formalar çekimlerdeki stabilizasyon sorunları, renk dengesi sorunları analiz etmesini sağlayabilirsiniz.

Eğer bu şekilde optimize edilmiş şekilde içe aktarım yapmayı tercih ederseniz, program çekim türüne göre uzun – yakın veya orta metraj çekimlerin sabit veya dengesiz olmasın durumunda “akıllı koleksiyonlar” oluşturuyor. Buna göre de ayrı dosya klasörleri oluşturuyor. Mesela stabilizasyon dosyayı oluşturuyor ve altında aşırı sarsıntılı ve sabit çekim şeklinde iki ayrı alt klasör oluyor gibi. Yani içe aktardığınız çekimleri yaptığı analiz ile kategorize ediyor.

Projelerinizi XML formatında hem içe hem dışa aktarabiliyorsunuz. Bu sayede de projenizi farklı çalışmalarını video düzenleme yazılımları üzerinde de çalışma üzere taşıyabiliyorsunuz.

Ayrıca iOS’da iMove kullanarak başlattığınız projelerinizi yine dışa aktarıp, ardından da Final Cut Pro, yani daha gelişmiş bir video edit programı ile içe aktararak, Mac üzerinden, yani desktop’tan da daha da gelişmiş bir video editleme programı ile devam edebiliyorsunuz. Böylece bir video editleme projesinin iPhone veya iPad’de düzenlemeye başlayabilir ve ardından da çok daha fonksiyonlu masaüstü uygulamasından da devam edebilirsiniz.

Bu programda da işbirliğine dayalı video editleme için, yani bir proje üzerinden birden çok editörün çalışabilmesi mümkün. Ayrıca  Final Cut, Apple Xsan depolamayı dosya kilitleme özelliği ile destekliyor. Yani bu özellikle editörler neyin paylaşılacağı, kiminle paylaşılacağı gibi kategorizasyonlar da yapabiliyor.

Ayrıca çok büyük dosya boyutlarının paylaşımında paylaşılacak içeriği proxy dosyaları olarak orijinal boyutunun %50’si 25’i veya 12,5’i gibi boyutlara indirgeyerek paylaşabiliyorsunuz. (Bu özellik ProRes veya H.264 formatları için geçerli) Böylece büyük projelerin daha verimli bir şekilde ulaşılabilir olması sağlanmış oluyor aslında.

Bu programı diğer en iyi video düzenleme programlarından ayıran diğer bir özgün özelliği ise klipleri rollerine göre sınıflandırması. Bu sınıflandırmada rolleri kliplerin ne için olduğunu belirtmek için kullanıyor.  Video, başlık, diyalog, müzik, efekt gibi sınıflandırmalar. Tabii bu özelliğin asıl gücünü aslında bu sınıflandırmalar altında kendi özel alt rollerinizi oluşturduğunuzda ortaya çıkıyor. Ayrıca bu rollere istediğiniz gibi renk kodlaması – ataması yapabiliyorsunuz.

Video editleme sırasında klipleri, sesleri, efektleri guruplandırıp bir arada tutarak grup halinde taşıma – yer değiştirme işlemi yapabiliyorsunuz. Tabi ki aralarındaki senkronizasyon da nasılsa öyle kalıyor. İnce ayarlar yapmak istediğinizde de bu bileşik klibi istediğiniz zaman kesip, ayrıca editleyerek tekrar eski düzenine yerleştirebilirsiniz. Yani karmaşık öğelerin yönetiminde veya editlemesinde oldukça kullanışlı bir özellik bu.

Program 149 özelleştirilebilir video efekti ve 109 ses efekti ile birlikte geliyor. Bunlara ek olarak pekala çeşitli eklentiler de mevcut. O eklentilere de şuradan ulaşabilirsiniz. (Çoğunluğu ücretli) Ayrıca 100’ün üzerinde de geçiş efektine sahip. Bir de tabi başlıklar için 183 animasyon şablonu mevcut.

Sosyal ağlar için de otomatik kırpma özelliği var. Yani instagram hikayelerinizde vs. paylaşmak için videolarınızı dikey veya kare şeklinde formatlayarak kırpma yapabiliyorsunuz. Bunu yaparken de oldukça başarılı aslında.

Ben bu Mac’e özel en iyi video edit programı için sunduğu özelliklerinden ana hatları ile bahsettim. Daha detaylı bilgiye ise resmi apple sitesinden, yani şuradan da ulaşabilirsiniz.

Sistem Gereksinimleri

  • MacOS 10.15.6 veya sonrası bir sürüm
  • 4GB RAM (4K edit, 3D Başlıklar ve 360 derece video edit için 8B RAM öneriliyor.)
  • Metal özellikli grafik kartı demişler ve bu konu ile ilgili şöyle bir açıklama sayfasına yönlendirmişler.
  • 4K edit, 3D Başlıklar ve 360 derece video edit için 1GB VRAM önermişler.
  • 3.8GB boş dik alanı
  • Bazı özellikler için ise internet bağlantısı gerektiriyormuş.

Video Studio Pro

Resmi Sitesi: Şuradan resmi satış sayfasına ulaşabilirsiniz.

Ücreti:  79,99 Euro (tek sefer ödeme, ömür boyu kullanım)

Desteklediği İşletim Sistemi: Windows

Artıları

+ Fiyatı listede yer alan, özellikle ilk iki sırada yer alan diğer en iyi video düzenleme programlarına göre çok daha uygun.

+ 4K desteği – HD, 360 derece ve 4K video düzenleme

+ Video maskeleme

+ Renk geçişleri ayarlama ve LUT profilleri

+ Bölünmüş ekranlı video şablon oluşturucu

+ Yeşil ekran desteği

+ Zaman atlamalı video

+ Sezgisel ara yüz. Programı kullanmayı öğrenmek gerçekten basit. Listede  yer alan, özellikle ilk 2 sırada yer alan diğer en iyi video edit programları gibi komplike değil. Sezgisel olarak nasıl kullanacağınızı aslında çözebiliyorsunuz. Yine de destek almak isterseniz nasıl kullanılacağına dair program kodlayıcılarının oluşturduğu video ve yazılı dokümantasyon rehberleri de var.

+ Proxy format desteği

+ DVD kaydı

+ Tüm video formatlarını destekleme

+ HTML 5 Düzenleme

+ AMD & Inter DirectX – NVIDIA video ivmelendirme desteği

+ Stop motion animasyon özelliği var. Bu özellik aslında fotoğrafların bir dizi halinde bağlanıp, bir video şeklinde oynatılması. Aslında bir animasyon tekniği.

+ Efekt olarak tamamı ile özelleştirilebilir yol haritası – hareket noktaları efekti yapabiliyorsunuz. Bu da bir animasyon çeşidi aslında. Video görüntüleriniz üzerine adım adım ilerleyen veya içerisinde noktalar veya duraklar olan sanki bir patika veya yol haritası hissi veren bir efekt.

+ Efekt olarak sunduğu diğer bir özellik ise video görüntüleriniz üzerinde kullanabileceğiniz animasyonlu giydirmeleri de mevcut. Ayrıca animasyonlu çizim efekti de mevcut. Hatta sizin resim yaparken kaydettiğiniz görüntülerdeki fırça hareketlerinizi kaydeder ve onları animasyonlu olarak canlandırır.

+ Bu video edit programı aynı zamanda 360 derece videolar için de düzenleme yapma seçeneği sunuyor.  Bu 360 derece video editleme özelliği bazı efektleri de yanında getiriyor aslında. Vlog çekerken kendi görüntünüz tamamı ile yine ekranın ön yüzünde oluyor ve sizin dışınızda etrafınızda kalan görüntüler de yuvarlak bir şekilde dünya görüntüsünü alıyor. Bu şekilde etrafınızdaki görüntüleri küçük bir dünyaya çevirmiş ve siz de o küçük dünyanın üzerinde yürüyormuşsunuz efektini yaratabiliyorsunuz.

+ Bunun yanında çekimlerinizi tek veya çift balık gözü bakış açısından, yani bir nevi 360 derece bakış açısından da görünüyormuş gibi düzenleyebiliyorsunuz. Veya eşit köşeli  ya da küresel panorama şeklinde de editleyebiliyorsunuz.

+ 360 derece editleme özelliği ile oluşturduğunuz projeleri de yine direkt olarak VR başlığınız için dışa aktarabiliyorsunuz veya yine doğrudan Youtube veya Vimeo 360’a yükleyebiliyorsunuz.

+ Ağır çekim – hızlı çekim düzenlemeleri, yüksek hızlı efektler, kareyi dondurma veya sahneleri tersine çevirip oynatma gibi özellikleri de var.

+ Aksiyon kamerası titreşim düzeltme özelliği de mevcut.

+ Görüntülerinizde kaydır ve yakınlaştır editlemesi de yapabiliyorsunuz.

+ Hareket takip özelliği de mevcut. Hareketli nesne işaretlemesi yapıyorsunuz ve o nesne üzerine eklediğiniz metin – başlık – efekt vs. nesne ekranda hareket ettikçe, neyse üzerinde yaptığınız düzenlemeler de nesne ile birlikte hareket ediyor. Bir telefon tanıtımı yaparken, video görüntüsünde telefon için ekrana fiyat bilgisini giriyorsunuz ve videonuzda telefonu hareket ettirdikçe, fiyat metni de telefonla birlikte ekranda hareket ediyor gibi.

+ Yüzlerce ücretsiz – telifsiz olarak sundukları ses efektleri mevcut.

+ Audio Ducking özelliği de mevcut. Arka plan istenmeyen sesleri bu özellikle elimine edebiliyorsunuz. Gürültü – istenmeyen ses vs. Ayrıca tabi ki videoda istediğiniz sesleri yükseltme, istediğiniz sesleri alçaltma gibi özellikler de sunuyor. Ayrıca videolarınıza alt yazı ekleyebildiğiniz gibi voiceover’da yapabiliyorsunuz.

+ Bu program sadece en iyi video edit programları arasında yer almıyor aynı zamanda ekran kayıt özelliği ile en iyi ekran kaydedici programlar arasında da yer alıyor. Ayrıca hem ekran kaydı yaparken, hem de webcam kaydı da yapabiliyorsunuz. Oyun oynarken web cam kaydı ile hem kendi görüntünüzü hem de oynun görüntüsünü ekrana yansıtmanız gibi.

+ Buna da multi cam özelliği deniliyor. Bu video düzenleme programı ile 6 farklı kamera kaydını aynı anda eş zamanlı olarak alabiliyorsunuz. 6 farklı kameradan hem görüntünüzü, hem sesinizi eş zamanlı olarak kaydedip, yine program üzerinden hepsini aynı timeline üzerinden eş zamanlı olarak düzenleyebiliyorsunuz.

+ Bu da aslında aynı anları farklı kamer açılarından çekmenizi ve video düzenlemesinde de tüm bu farklı açıları tek bir video haline getirmenize olanak sağlıyor. Aynı anı farklı görüntü açıları ile izleyicinize verebiliyorsunuz yani.

Eksileri

 –  Bulabileceğiniz en profesyonel video düzenleme programı değil. Profesyonel işler için listenin ilk iki sırasında yer alan diğer en iyi video editleme programlarına bakmanızı tavsiye ederim. Yine de amatörler için olan bir video edit programı da değil. Eğer youtube videoları düzenleme için bir edit programı arıyorsanız, bu program da gayet işinizi görecektir.

 –  Ben birebir tecrübe etmedim ancak en iyi video edit programı hangisidir diye araştırma yaparken bu program ile ilgili okuduğum yorumlar da programın ara ara çökmeler ve kapanmalar yaptığına dair bildirimler gördüm. Eminim bu durum programı çalıştırdığınız cihaz ile de ilgilidir ancak bu tür durumların olduğundan da böyle bir inceleme yazısı yazarken bahsetmekten fayda var diye düşündüm.

 –  Sadece windows için geçerli bir program.

Sistem Gereksinimleri

  • Windows 10, Windows 8, Windows 7, sadece 64 bit
  • Standart videolar için Core i3 ya da AMD A4 serisi. HD ve UHD videolar için ise Intel Core i7 ya da AMD Athlon A10 ve üzeri
  • 4 GB RAM ya da daha yüksek – HD ve UHD vidolar için ise önerilen ise 8+ GB RAM.
  • Minimum çözünürlük: 1024 x 768, minimum 512 MB VRAM veya daha yükseği öneriliyor.
  • Windows ile uyumlu ses kartı.
  • Programı yüklemek için minimum 10 GB disk alanı
  • Yükleme – kayıt olma ve güncellemeler için internet bağlantısı gerekiyor.

Filmora Pro

Resmi Sitesi: Şuradan resmi satış sayfasına ulaşabilirsiniz

Ücreti:  149,99 Dolar (Tek ödeme, ömür boyu kullanım) – 89.99 Dolar (Yıllık)

Desteklediği İşletim Sistemi: Windows – macOS

Artıları

+ Aslında bu video edit programı en iyi video düzenleme programları listesinin en başında yer alan Premiere Pro’ya rakip olarak çıkmış bir yazılım.  Tabi ki rekabet hedeflerinde tüm kullanıcı tabanı değil de daha çok sosyal medyaya yönelik video üretimi yapan kullanıcılar var.

+ Fiyatı listenin ilk iki sırasında yer alan en iyi video edit programlarına göre çok daha uygun. $149.99 bir satış fiyatı var. Evet, fiyatı yine TL bazında ucuz değil ancak bu fiyat politikaları bir kez satın al, ömür boyu kullan şeklinde. Yani tek seferlik bir ödeme yapıyorsunuz ve ömür boyu kullanım hakkı elde ediyorsunuz. Ya da alternatif olarak yıllık ödeme planı seçerseniz de yıllık olarak $89’dan programı satın alabiliyorsunuz.

+ Hem PC hem de Mac için sürümü mevcut. İki alt yapıda da çalışıyor.

+ Ücretsiz kullanımı da mevcut. Ancak! ücretsiz kullandığınızda videolarınız üzerine filmora etiketi (watermark) ekleniyor. Bu da aslında ücretsiz sürümü video editleme için değil de, satın aldığınızda nasıl bir video düzenleme programı ile karşı karşıya kalacağınızı test etme, tecrübe etme fırsatı için sunulmuş bir opsiyon diye düşünüyorum. Yine de bu güzel bir seçenek çünkü bu durum aslında üretici firmanın video düzenleme programlarına ne kadar güvendiğinin de bir göstergesi diye düşünüyorum.

+ Arayüzleri Premiere ile çok benzer. Zaten programı açar açmaz, eğer premiere tecrübeniz de varsa bunu anında fark ediyorsunuz. Video editleme şeması non-linear, yani doğrusal olmayan bir düzenleme seçeneği sunuyor.

+ Renk derecelendirme, ses düzenleme, metin – başlıklar, efektler ve video editleme adına aklınıza gelebilecek tüm düzenleme seçenekleri için tasarlanmış, daha doğrusu her düzenleme seçeneğine özel olarak tasarlanmış çalışma alanları (workspace) mevcut. Tabi bir de kendi çalışma alanlarınızı kendiniz de oluşturabiliyorsunuz. Yani çalışma alanları istenildiği gibi özelleştirilebiliyor. Ayrıca çalışma alanlarınızı da bir sonraki projelerinizde kullanmak adına veya proje bazlı özel olarak da kayıt edebiliyorsunuz.

+ Premier’de bulunan proje paneli bu programda medya paneli olarak geçiyor ve yine premier’e çok benzer. Hatta birebir aynı fonksiyonlar var diyebilirim. Medya panelinize içe aktarım yaparak videoları, fotoğrafları, çekimleri vs. atıp, klasörler oluşturabiliyorsunuz. Sonrasında da bu verilerinizin hangi kısımları üzerinde edit yapmak istiyorsanız kırpıcı kullanarak giriş ve çıkış noktaları seçerek çalışma alanınıza atabiliyorsunuz.

+ Programı açar açmaz Timeline’da (zaman çizelgesi) karşınıza geliyor. Ancak bu program bunu timeline diye adlandırmıyor. Bunu yerine düzenleyici olarak geçiyor. Düzenleyici alanını kare boyunu ve kare hızını özelleştirebiliyorsunuz. Bu özelleştirme de aslında video editleme için size daha derinlemesine, detaylı editleme yapma fırsatı tanıyor. Kare boyutları ve hızları için GoPro’ya veya Instagram’a (ve hatta bir çok platforma ve formata) özel olarak hali hazırda set edilmiş ön ayarlar da mevcut.

+ Düzenleyicinin video editleme adına sınırlaması yok diyebilirim. Tüm en iyi video editleme programları gibi bu programda da düzenleyicide parça boyutlarını özelleştirme, ses veya video parçalarını yeniden adlandırma, seçim – kesme – oran uzatma araçları, kayma düzenlemeleri, klipleri birbirine yapıştırma vs. gibi premier’de olan, aklınıza gelebilecek tüm özellikler mevcut diyebilirim.

+ Her işlem için bir klavye kısayolu mevcut. Ayrıca bu kısa yolları kendiniz de istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.

+ Yüzlerce başlık şablonu ile birlikte geliyor. Bu başlık şablonlarını olduğu gibi de istediğiniz gibi özelleştirerek de kullanabiliyorsunuz. Tabi ki programın sunduğu başlık şablonları size yeterli gelmezse, yine diğer en iyi video düzenleme programı premier gibi ücretli olarak ekstra başlık şablonlarını Wondershare Film stok marketinden satın alabiliyorsunuz.

+ Bünyesinde bir çok built-in-effects barındırıyor. Hatta premier’in sunduğundan daha fazlası. Nasıl Türkçeleştirilir tam emin değilim ama premier’de ekstra ücretli bir şekilde satın almanız gereken “light leak transitions” “films grains” ve “two tone looks” gibi efektleri bu video edit programı hali hazırda zaten bünyesinde barındırıyor.

+ Ayrıca tüm temel renk efektlerine de sahip. Eğrilik, luts, titreşim, sıcaklık ve çok daha fazlası.

+ Fotoğrafları – müzkleri – ses kayıtlarını – videoları direkt olarak sosyal medya platformlarından programa aktarabiliyorsunuz. Yani önce cihazınıza indirip, sonrasında programa import etmenize gerek yok.

+ Pan ve zoom efektleri ile editleme yapabiliyorsunuz.

+ 1: 1 (kare) veya 9:16 (portre) en boy oranlarını destekliyor. Bu oran çerçevelerine sahip videolar oluşturabiliyorsunuz.

+ Bir çok kamera titretme – titreşim efekti ve aynı zamanda titreşim sabitleme gibi özellikleri de bulunuyor.

+ Bulanıklaştırma efekti de mevcut. Görüntüyü videonuzun seçtiğiniz partına odaklayıp, geri kalanı bulanıklaştırarak bir görüntü efekti elde edebiliyorsunuz.

+ Bu sadece en iyi video edit programlarından biri değil, aynı zamanda ekran kayıt özelliği de var. Yani aslında en iyi ekran kayıt programlarından da biri. Pek tabi aynı anda webcam kaydı da yapabiliyorsunuz. Yani eş zamanlı olarak hem ekran kaydı – hem de webcam kaydı alabiliyorsunuz. Aslında gamer hem bir ekran kayıt programı hem de bir video edit programı arıyorsanız, bu program sizin için gayet uygun olacaktır.

+ Program sahne değişimlerini veya çekim değişimlerini otomatik olarak tarar ve bu değişimler olduğunda yine otomatik olarak kesme işlemi de yapar.

+ Projenize daha iyi uyması veya daha iyi oturması için eklediğiniz fotoğrafları otomatik olarak edit çerçeveniz ne ise kırpar veya yeniden boyutlandırır (en iyi oturacak şekilde)

+ Düzenleyicisi, yani timeline’ı için sınırsız track kapasitesi mevcut.

+ Bünyesinde yüzlerce geçiş efekti barındırıyor.

+ Otomatik ses senkronizasyon özelliği mevcut. Ses kaydının da dahil olduğu video kayıtlarınız için oluşturduğunuz daha kaliteli ses kayıtlarınız varsa, bu ses kaydını video’da bulunan ses kaydı ile değiştirebiliyorsunuz ve program bunun senkronizasyonunu da otomatik olarak sağlıyor.

+ Pekala ses kompresörü özelliği de mevcut. Ses trackları üzerinde ayrı ayrı istediğiniz gibi ses yükseltme – ses alçaltma – ses dengeleme gibi düzenlemeler yapabiliyorsunuz.

+ Gürültü azaltma da mevcut. Yani video düzenlemeleri yaparken videonuza gürültü olarak yansıyan video arka plan seslerini – istenmeyen sesleri (rüzgar sesi – kalabalık sesi vs.) de ekarte edebiliyorsunuz.

+ Görüntü geçiş efektleri olduğu gibi ses için de ses geçiş efektleri mevcut. Hem de onlarca. Ses geçişlerinde de çapraz ses geçişleri veya ses örtüşmeli geçişler yapabiliyorsunuz bu efektler sayesinde.

+ Video edit düzeninde hareketli noktalar da oluşturabiliyorsunuz. Yani videonuzun herhangi bir yerine bir buton – metin – başlık vs. gibi programın sağladığı herhangi bir özelliği eklediğinizde ve bu eklediğiniz materyal için hareket takip özelliğini aktif ettiğinizde, materyali videonuzun hangi noktası için hareket takip özellikli hale getirdiyseniz, o noktada sabit kalıyor veya o nokta oynadıkça da aynı senkronla birlikte materyaliniz de oynuyor. Videoda tanıttığınız bir ürüne video üzerinde yazılı bir fiyat etiketi ekleyip, o ürünü de videoda hareket ettirdikçe fiyat etiketinin de ürünle birlikte video ekranında hareket etmesi gibi.

+ Yüzlerce animasyon efekti de mevcut. Tabi ki bu animasyonların hızını ve süresini de pekala ayarlayabiliyorsunuz.

+ Işık sızıntıları, mercek parlamaları – parıltılarla ekleyerek sinematik estetikte görüntüler elde edebiliyorsunuz. Bir aracın farlarını bu efekt ile yanan far haline getirme gibi.

+ Maskeleme de yapabiliyorsunuz. Video çekiminizi sizin ayarladığınız özel şekillerle maskeleyebiliyorsunuz. Bir balon şekli oluşturup, videonuzun sadece o balon şeklinin içerisine oturan bölümünü göstermek gibi.

Desteklediği video formatları ise şu şekilde:

AVCHD (M2T, MTS, M2TS), AVI (10-bit and 12-bit GoPro Cineform dahil) (Sadece Windows için), DV &  HDVMP4 (AVC/H264 & AAC), MPEG -1 &  MPEG -2 (TS, PS, MPE, MPG, MPEG, M2V) , MXF (DVCPro HD), MOV (10-bit and 12-bit Pro-Res ve Cineform dahil), WMV

Desteklediği ses formatları şu şekilde:

AAC, MP3, M4V, MPA, WAV, WMA

Desteklediği resim formatları şu şekilde:

BMP, GIF, JPG, PNG, TIFF, OpenEXR (32-bit dahil)

Eksileri

 –  Aynı anda birden fazla zaman çizelgesini – düzenleyici açamıyorsunuz. Tek bir zaman çizelgesi üzerinde çalışabiliyorsunuz. Buna da normalde Multiple Sequences deniliyor ancak tam Türkçe karşılığını bulamadığım için bu şekilde bahsetmek istedim. Mesela bu özellik premier pro’da mevcut.

 –  Aynı anda birden çok klibe toplu bir şekilde efekt atamak için ayarlama katmanı mevcut değil.

 –  Genel renk derecelendirme ve düzeltme efektlerini uygulamak için özel renk paneline olan Lumetri renk paneline sahip değil. Bunun yanında videonuzun herhangi bir zamanı için ses ayarlaması yapabileceğiniz özel bir temel ses paneli mevcut değil. Bir de ses kaydı yapmak için ses kaydını tercihen hangi hardware ile yapacağınızı seçebileceğiniz bir opsiyonu – ayarı mevcut değil.

Sistem Gereksinimleri

  • Windows için: Microsoft Windows 10 (64-bit) – Microsoft Windows 8 (64-bit)
  • Apple için: MacOS 10.15 Catalina – MacOS 10.14 Mojave – MacOS 10.13 High Sierra
  • Internet bağlantısı: Online aktivasyon için gerekli.
  • İşlemci: Intel Core i3 – Core i5 – Core i7 ya da eş değer AMD
  • Disk: Yükleme için en azından 1.2 GB’lık boş disk alanı gerekli.
  • RAM: 4GB ve üzeri.
  • Ekran Kartı: – Intel HD Graphics 5000 veya üstü – NVIDIA GeForce GTX 700 veya üstü – AMD Radeon R5 240 veya üstü – 2 GB vRAM (HD ve 4K videolar için en az 4GB)

Önerilen Mininmum Donanım:

  • İşlemci: Intel Core i5-3550 – Core i7 – ya da eş değer AMD
  • RAM: 8 GB
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 970 veya üstü – Intel Iris Plus Graphics 640 veya üstü – 4GB Video Memory

CyberLink PowerDirector 365

Resmi Sitesi: Şuradan resmi satış sayfasına ulaşabilirsiniz

Ücreti:  149,99 Dolar (Tek ödeme, ömür boyu kullanım) – 89.99 Dolar (Yıllık)

Desteklediği İşletim Sistemi: Windows – macOS

Artıları

+ Maskeleme aracı ile oldukça gerçekçi görüntü kompozitleri veya yine oldukça etkileyici sürrealist görüntü çekimleri oluşturabiliyorsunuz. Video edit programı içerisinde photoshop olarak düşünebilirsiniz. Farklı video kliplerinizdeki görüntüleri oldukça derinlemesine bir hassasiyet ile keserek birleştirebilirsiniz.

+ Yüzlerce başlık şablonu mevcut. Bunlara hareketli grafik başlıkları da dahil. İsterseniz direkt bu şablonları olduğu gibi kullanabilirsiniz isterseniz de var olan hazır şablon üzerinde yine istediğiniz gibi özelleştireme yaparak da kullanabilirsiniz.

+ Eskiz – şema animasyon kaplama özellikleri de mevcut. Kelimelerle bu animasyon efektleri gözünüzde canlandı mı bilmiyorum ancak üstte linkini verdiğim bu video düzenleme programı ana sayfasında bu özelliğin nasıl göründüğünü gösteren video görüntüleri mevcut. Tabi var olan bir çok özelliğinin de tam olarak neyi ifade etiğinin video görüntüleri de mevcut. Bu eskiz animasyonlar özellikle eğitim videoları çeken ve bu videolarını düzenleyenler için çok işe yarar bir özellik.

+ Renk geliştirme ve renk eşleştirme özellikleri mevcut. Video renkleri üzerinde istediğiniz gibi oynama yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda da video kliplerinizde beğendiğiniz bir renk tonlamasını başka bir video klibinize de eşleştirme yaparak direkt olarak uygulatabiliyorsunuz.

+ Videolarınıza özelleştirilebilir şekilde vektör şekilleri – metin balonları – belirtme çizgileri gibi nesneleri ekleyebiliyorsunuz.

+ Yeşil ekran video editleme özelliği mevcut.

+ Sezgisel hareket izleme özelliği mevcut. Hem şekiller hem de başlıklar için kare kare hareket izleme ile video kliplerinize nesne izleme özelliği de katabiliyorsunuz.

+ Bu video edit programının sloganlarından bir tanesi şu: “Öğrenme eğrisi olmadan anında video editleme”. Söylemleri eylemde de vucüt buluyor aslında. Kullanımı gerçekten çok kolay. Zira programı kullanmaya başlar başlamaz neyi nereden yapacağınızı kendiniz çözebiliyorsunuz aslında.

+ Hazır video şablonları da var. Bu hazır şablonları kullanarak hızlı video editlemeleri yapabiliyorsunuz. Bunlar hazır paket gibi geliyor. Efektler – başlıklar – geçiş efektleri vs. hepsi bir hazır şablonda geliyor ve siz sadece videonuzu yerleştiriyorsunuz. Ardından bu şablonlar üzerinde metinsel ve verisel olarak bilgileri değiştirdikten sonra üret diyorsunuz ve işlem tamamlanıyor!

+ Ağır çekim, hızlı çekim, geri al – tekrar et – ileri sar, dondur, stop motion, zoom and pan gibi efektleri ve özellikleri de mevcut.

+ Stok ortam kitaplıkları da mevcut. Yünlerce hatta binlerce stok içerikten (video – resim – ses vs.) telif hakkı olmadan yararlanabiliyorsunuz.

+ Kendi programları için dünyanın en hızlı video edit programı söylemini kullanıyorlar. Üstelik bunun da proje boyutunuz ne olursa olsun, fark yaratmayacağını dile getiriyorlar. Intel 10. nesil CPU optimizasyonu ile Programda yaptığınız video edit işlemlerinin yanıt vermesini bekleyerek zaman kaybetmeyin şeklinde sloganları da var.

+ Sınıf olarak profesyonel olarak nitelendirilen kameralardan, HEVC & VP9 10bit HDR10 & HLG, ProRes 10bit 4: 2: 2, XAVC 8bit 4: 2: 0 ve MXF AVC 8bit 4: 2: 0 video uyumluluğunda çekilen videoları içe aktarıp, video editleme yapabiliyorsunuz. Tabii bunun yanında . AAC 5.1ch ses çıkışı desteği de mevcutmuş.

+ Video kliplerinizi düzenleyiciye almadan önce farklı bir pencerede ön izleme yapabiliyorsunuz. Ayrıca uzun video kliplerinizi birden çok projede tekrar tekrar kullanmak için yeniden kullanılabilir bölümler haline getirmek adına önceden kesebiliyorsunuz.

+ 4K destekliyor ve 360 derece video edtimelesi de mevcut.

Eksileri

 –  Sadece 4: 3 veya 16: 9 formatları destekleniyor. Ultra geniş formatlar veya kendinizin belirleyebileceği özel oranlar desteklenmiyor.

 –  Yaptığım araştırmalarda da programın kilitlenme – çökme – kapanma gibi sorunlarının olduğundan bahsedenleri de gördüm. Ancak programın otomatik kayıt alma özelliği olduğu için bu tür durumlarda projenizi kaybetme vs. gibi durumların olacağını sanmıyorum.

 –  Bir çok başlık efekti sunuyorlar ancak gördüğüm kadarı ile bu efektlerin çoğu biraz eski görünüyor. Sanki 90’lardan kalmış gibi. Arka plan seçimlerinim opsiyonları da bir hayli az aslında.

 –  Video dışa aktarma seçenekleri aslında oldukça az. Tamam en popüler formatları destekliyor ancak yine de bu durum büyük bir eksi diye düşünüyorum. Sonuç olarak ne olursa olsun bir video düzenleme programı için dışa aktarılan video formatlarının neredeyse hepsini desteklemek ana işlevlerden biri olmalı diye düşünüyorum.

Sistem Gereksinimleri

  • İşletim Sistemi: 64bit Microsoft Windows 10, 8/8.1, 7**
  • CPU:  Intel Core™ i-series ya da  AMD Phenom® II ve üzeri.
  • Full-HD video editing: Intel Corei5 veya AMD Phenom II X4 veya üzeri.
  • 2K/4K/3D/360° video editing: Intel Corei7 veya AMD FX serileri veya üzeri.
  • Ekran Kartı: 128 MB VGA VRAM veya daha yüksek (1 GB veya daha yüksek VRAM ve OpenCL’i olan önerilmekte) – 360 derece video edit için DirectX 11 uyumluluk –  [NVIDIA] GeForce 8500GT/9800GT veya üzeri –  GeForce GT/GTS/GTX 200/400/500/600/700/800/900/1000 serileri – GeForce RTX 2000 serisi
  • Ekran Kartı: [AMD / ATI] AMD APU ailesi AMD Radeon™ HD Graphics ile birlikte: A-Serileri, E2-Serileri, C-Serileri, E-Serileri, G-Serileri – AMD Radeon™ Graphics: RX Serileri, R9 Serileri, R7 Serileri, R5 Serileri,HD 7000 Serileri, HD 6000 Serileri – ATI Radeon™ HD Graphics: 5900 Serileri, 5800 Serileri, 5700 Serileri, 5600 Serileri, 5500 Serileri, 5400 Serileri – ATI FirePro™ Graphics – ATI Mobility Radeon™ HD: 5800 Serileri, 5700 Serileri, 5600 Serileri, 5400 Serileri – ATI Mobility FirePro™: M7820, M5800 – [Intel] HD Graphics ve üzeri.
  • Ekran Çözünürlüğü: 1024 x 768, 16-bit color veya üzeri.
  • Bellek: En az 2GB olmalıdır. Önerilen ise 8GB.
  • Hard Disk: En az 7GB rboş alan gerekmektedir. – DVD için 10 GB (20 GB önerilir) – Blue-Ray Disc/AVCHD için 60GB (100 GB önerilir)
  • İnternet Bağlantısı: Format ve program aktivasyonu için gereklidir. Ayrıca abonelik ve çevrimiçi hizmetlere erişmek için de gereklidir.

Adobe Premiere Rush CC

Resmi Sitesi: Şuradan Türkiye resmi satış sayfasına ulaşabilirsiniz.

Ücreti: Tek başına satılmıyor. Premier Pro veya tüm uygulamaları satın almış olmanız gerekli.

Desteklediği İşletim Sistemi: Windows – macOS – Android – IOS

Bu video edit programı aslında Adobe’nin telefonlar için kullanıma sunduğu bir video düzenleme programı. Pekala program masaüstü cihazlarda da kullanılabiliyor ancak Adobe’nin masaüstü cihazlar için çok daha gelişmiş özelliklere sahip bir video edit programı zaten var. (listenin en üst sırasında bu programdan bahsettim)

Tabi ki mobil için bir video düzenleyici programı üreten Adobe olunca da, ürettiği program pekala hem android hem de iphone için en iyi video editleme programı oluyor.

Artıları

+ Bu özellikle mobil için üretilmiş video editleme programının ücretsiz sürümü de mevcut. Ücretsiz sürümünde ücretli sürümünde var olan neredeyse tüm özellikleri kullanabiliyorsunuz ancak ücretsiz sürümün kısıtlaması sadece 3 video projesi üretimi ile sınırlı. Yani 3 üretimden daha fazlasını ücretsiz sürümde yapamıyorsunuz. Ücretsiz sürüm daha çok kullanıcılara programı tanıtmak ve programı deneyimletmek üzere çıkartılmış gibi. Bu tabi ki yine de çok iyi bir şey çünkü bu durum adobe’nin aslında ürününe ne kadar güvendiğini gösteren bir durum diye düşünüyorum. Bir de ücretsiz sürümde adobe cloud için 2 GB yer hakkı da tanınıyor.

+ Video editleme projeleriniz Adobe cloud ile senkronize edilebilir. Yani video düzenleme projeleriniz adobe cloud altında kayıt altına alınır ve premiere rush’a hangi cihazdan girerseniz girin, cloud üzerinden projenize ulaşabilir ve kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

+ Ara yüzü oldukça kullanışlı. Öyle ki bu ara yüz için sezgisel bir ara yüz bile diyebiliriz. Sebebi ise programı nasıl kullanacağınızı herhangi bir şekilde bir dokümantasyona veya rehbere ihtiyaç duymadan büyük ölçüde çözebiliyorsunuz. En azından durum benim için bu şekilde oldu. Zira programı ilk defa açtığınızda da neyin nereden yapılacağını dair program içi yönlendirme / rehber fonksiyonu da var.

+ Cloud kapasitesi ise ücretli sürümünde 100GB.

+ Eğer programı kullandıktan bir süre sonra daha profesyonel, daha kapsamlı bir video editleme programına ihtiyaç duyduğunuz hissederseniz ve tercihen premier pro ile devam etmek isterseniz de premier rush ile yaptığınız tüm video düzenleme projelerinizi premier pro’ya direkt aktarabiliyorsunuz ve premier pro’dan da senkronize bir şekilde devam edebiliyorsunuz. Yani premier pro ile premier rush tamamı ile birbiri ile uyumlu.

+ Timeline’ı da oldukça kullanışlı. Trimming özelliği mevcut. Zaman çizelgesinde video kliplerinizin istediğiniz gibi yerlerini değiştirebiliyor. Sosyal medya platformları için tüm aspect ratio (görüntü oranları) mevcut. Ayı videoyu istediğiniz görüntü oranına çevirebiliyorsunuz. (portre – kare – dikdörtgen vs. gibi) ki bunu da tek bir butona tıklayarak yapabiliyorsunuz.

+ Özelleştirilmiş bir çok hareketli grafiğe de sunuyor program. Bunlar bir nevi hareketli grafik efektleri. Onlarca hazır hareketli şablon grafiği program ile birlikte geliyor. Buna ekstra olarak eğer abode stock’u da kullanıyorsanız bu grafiklerden 100’ün üzerinde de adobe stock markette bulunuyormuş.

+ Başka hiç bir yerde bulamayacağınız geçiş efektleri ve renk filtreleri de sunuyor program. Ayrıca renk filtrelerini istediğiniz gibi kendiniz de özelleştirebiliyorsunuz. (Contrast – solutation vs. gibi ayarları değiştirebiliyorsunuz.)

+ Bir ses dosyasını cihaza aktar, cihazdan video edit programına aktar vs. gibi uzun yollar yerine, eğer kayıt altına alacağınız ve video editmelede üzerine çalışacağınız kendi sesiniz ise App üzerinden direkt olarak ses kaydı alabiliyorsunuz.

+ Ses düzenlemeleri ile ilgili de auto volume- ses dengeleme – arkaplan gürültü seslerini arındırma – echo düşürme – konuşma sesini öne çıkartma (kadının sesi – erkeğin sesini öne çıkart gibi spesifik ayarlar da mevcut bu özelliği içinde) vs. gibi bir çok özelliği mevcut.

+ Video düzenlemesi yaptıktan sonra videolarınızı direkt olarak youtube – facebook – instagram – behance gibi platformlara aktarabiliyorsunuz.

+ Programı kullanmaya alıştıktan sonra video editleme işlemlerini hızlandırmak adına programının klavye kısayolları da kullanabilirsiniz. Yani program klavye kısayolları da sunuyor.

+ Bir video klibi istediğiniz noktadan ikiye bölme – video klibi olduğu gibi kopyalama (duplicate etme) – silme – tut sürükle yöntemleri ile video kliplerin yerini timeline’da değiştirme – kliplerin kenarlarından tut sürükle yöntemi ile klip sürelerini uzatma veya kısaltma – video klipleri ses ve görüntü olarak ikiye ayırma / bölme – ses klipleri üzerinde sesin ne ile alakalı olduğunu belirten iconlar (insan sesi – müzik vs. gibi) – Timeline, yani düzenleyici kısmı video klipler için 4 ayrı katmanı, ses klipleri için ise 3 ayrı katmana kadarını destekliyor – Timeline’da yakınlaşma ve uzaklaşma

+ Ayrıca audio duck özelliği de mevcut. Bu özellik aslında oldukça pratik bir şekilde video editleme işlemini yapmanıza yarayan bir özellik. Diyelim ki video projeniz boyunca bir de arkaplan müziği eklediniz. Ancak video projenizde ayrıca konuşma kısımları da var. İşte, duck özelliğini tüm video projeniz için set ettiğiniz zaman insan konuşmaları olmadığı yerde müzik sesi yoğun çıkarken, ne zaman ki çerçeveye bir insan konuşması – sesi girdiğinde duck özelliği otomatik olarak devreye giriyor ve müzik sesi sizin ayarladığınız seviyeye düşüyor ve insan sesi ön plana çıkıyor. Bunu bir kez set ettiğinizde tüm videonuz boyunca bu özellik her insan sesinin meydana çıktığı karelerde geçerli oluyor.

+ Program bir çok animasyonsuz veya animasyonlu başlık şablonu da sunuyor. Bu şablonlar sayesinde video editleme işleminde video kliplerinizin istediğiniz yerlerine ve istediğiniz süre ile metin – başlık ekleyebiliyorsunuz. Pekala bu metinlerin videoda kalış süreleri, videoya geliş efektlerini vs. de ayarlayabiliyorsunuz. Metinlerin fontlarını, font büyüklüklerini, stillerini, karakterler arası boşluklarını, satır yüksekliklerini, renklerini gibi bir çok ayarını da ayrıca set edebiliyorsunuz.

Eksileri

 –  Gelişmiş özelliklere sahip bir program değil. Temel ve orta seviyede video editleme işleri için biçilmiş kaftan. Zira zaten bu program daha çok temel olarak sosyal medyaya yönelik video editleme yapan ve bunu mobil cihazları üzerinden yapmak isteyenlere yönelik bir ürün. Eğer siz daha üst düzet bir video düzenleme programı bakıyorsanız, bu en iyi video editleme programları yazımın en üst sırasında yer alan video düzenleme programına göz atabilirsiniz.

 –  Ücretli sürümü için fiyatları dolar bazlı gayet uygun olsa da malesef TL bazlı ucuz diyemeyeceğimiz seviyede. Bir de tek ödeme yap, ömür boyu kullan politikası ile satışa sunulmuş bir ürün değil. Aylık veya yıllık abonelik sistemi ile programı satın alabiliyorsunuz.

Sistem Gereksinimleri

Windows için:

  • İşlemci: 64 bit destekli çok çekirdekli işlemci (Önerilen: Intel Core i5 ya da i7 veya eş değeri)
  • İşletim Sistemi: 64 bit destekli Microsoft Windows 10 (Sürüm 1903 veya üzeri)
  • Cihaz Sürücüsü: Windows® için Intel® Grafik Sürücüsü (sürüm 25.20.100.6326)
  • RAM: 8GB
  • Disk Alanı: Yükleme için 8GB
  • Monitör Çöünürlük: 1280×800 ekran (1920×1080 veya daha yükseği önerilir)
  • Ses Kartı: ASIO protokolü veya Microsoft Windows Sürücü Modeli ile uyumlu ses kartı
  • Internet: Program etkinleştirmesi, abonelik doğrulama ve çevrimiçi hizmetler için gerekli.

macOS için:

  • İşlemci: 64 bit destekli çok çekirdekli işlemci (Önerilen: Intel Core i5 ya da i7 veya eş değeri)
  • İşletim Sistemi: macOS X v10.14 veya üzeri
  • RAM: 8GB
  • Disk Alanı: Yükleme için 8GB
  • Monitör Çöünürlük: 1280×800 ekran (1920×1080 veya daha yükseği önerilir)
  • Ses Kartı: Apple Core Audio ile uyumlu ses kartı
  • Internet: Program etkinleştirmesi, abonelik doğrulama ve çevrimiçi hizmetler için gerekli.

IOS için:

  • iOS 12 veya üzeri
  • iPhone 7 ve daha yeni telefonlar (A9 ARM veya üzerine sahip olan cihazlar)
  • iPad (A9 ARM veya üzerine sahip olan cihazlar)

Android için:

Android 9.0 ve sonraki sürümlerin yüklü olduğu aşağıdaki tüm cihazlar desteklenir:

  • Samsung Galaxy S20/20+, S20 Ultra, S20 FE, S10/10+,10e, S9/9+, S8/8+, A50, A70, Note 10/10+, Note9, Note8
  • Google Pixel 3/3XL, 2/2XL, 1/1XL
  • OnePlus 7/7 Pro, 6/6T cihazları, 5T
  • Sony Xperia 10/10+, XZ Premium, XZ3, XZ2, XZ1
  • Xiaomi Mi 9, Mi 8, Pocofone F1, Redmi Note 7/7 Pro

Bu sistem gereksinimleri şu kaynaktan alınmıştır. Dilerseniz kendiniz de kaynaktan sistem gereksinimlerini inceleyebilirsiniz.

Sony Vegas Pro

Resmi Sitesi: Şuradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.

Ücreti: 799 Dolar (Tek sefer ödeme ömür boyu kullanım) – 26.99 Dolar (Yıllık ödemede aylık) – 28.99 Dolar (aylık)

Desteklediği İşletim Sistemi: Windows

Video düzenleme adına dünya çapında profesyonellerce kullanılan sayılı editleme programlarından. Gerçekten yüksek kaliteli bir video düzenleyicisidir. TV programları – sinema filmleri – reklamlar vs. kısaca profesyonel anlamda aklınıza gelebilecek her türlü sektörde kullanılan bir program.

Programın toplamda 3 ayrı sürümü var;

  • Vegas Pro Edit: Yüksek kaliteli videoları düzenlemek için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm temel araçları ve fonksiyonları içerir. Mevcut 3 ayrı sürümündne en ucuz olanı budur. Tabi iki özellik zenginliği açısından da diğer sürümlerine göre en alt seviyede kalanıdır. Video editleme alanına yeni girenler için en iyi seçim olacaktır.
  • Vegas Pro: Pro Edit sürümünde yer alan tüm özellikleri kapsak. Ek olarak Blu-ray ve DVD Disk Yazma özelliklerini içerir.
  • Vegas Pro Suite: 3 sürüm arasında en pahalı olanı bu. Pro’nun sunduğu tüm özelliklerin yanı sıra Boris FX 3D Objects Units ((3D nesne oluşturma ve manipülasyonu) gibi ek özellikler barındırır. Bunların yanıdna Borix FX eklentileri ile uyumludur ve entegrasyonu vardır. Boris FX Match Move Unit vs gibi.

Artıları

+ Tamamıyla özezlleştirilebilir bir arayüze sahip.

+ İmleci zaman çizelgesinde – yani düzenleyicide nereye yerleştirirseniz, yerleştirdiğiniz konumda yani seçilen konumda anında bir donma – duraklatma karesi elde ediyorsunuz.

+ Video düzenleme esnasında tek tek düzenleyicide yer alan nesneleriniz için bir hiyerarşi ataması veya ayarlaması yapabiliyorsunuz. Bunu genel yapıyı bozmadan da seçtiğiniz framede hem alt hem de üst seviyelerdeki öğleri birlikte hareket ettirebiliyorsunuz.

+ Multi-Cam video editleme opsiyonu da mevcut. Birden fazla kamera ile yaptığınız çekimleri birleştirerek evrensel bir şekilde işlemenize ve düzenlemenize olanak sağlar.

+ Video kliplerinizin oynatma hızını -%100 (geriye oynatma) ile +% 1000 (10x hızlanma) aralığında değiştirebiliyorsunuz ve bu değişimi de dalgalı bir konfigürasyon aracı ile dilediğiniz saniyelerde hızlandra veya yavaşlatabiliyorsunuz.

+ Video projenizi, mevcut herhangi bir codec bileşeniyle neredeyse her formatta dışa aktarabilirsiniz.

+ Oldukça gelişmiş maskeleme seçenekleri sunuyor.

+ ACES 1.0 Academy renk kodlama sistemini destekliyor. Yani bu da size aklınıza gelebilecek en gelişmiş, en modern kameralardaki renk paleti ile çalışmanıza, düzenleme yapmanıza olanak sağladığı anlamına geliyor.

+ VEGAS Pro, yüksek seviyeli veya düşük seviyeli izleri işaretlemenize izin veren çok seviyeli bir alçalma yöntemine göre oluşturulmuştur. Bileşimsel efektler, aydınlatma veya arka ışık efekti oluşturmanıza olanak sağlar. Çok çeşitli kompozisyon araçları, olasılıkların kapsamını önemli ölçüde genişletmemizi sağlar. 3B Kaynak Alfa modu, nesneleri üç boyutlu alana yerleştirmenize ve döndürmenize ve stereoskopik 3B projelerle çalışmanıza yardımcı olabilir.

+ Düzenleyicide fareyi kullanarak gerçek zzamanlı eğriler çizebiliyorsunuz. Bu eğrilere de atadığınız efekt veya ses fonsiyonu eğti çizimi doğrultusunda videonuza uygulanıyor.

+ Hem ses kaydı hem de ses düzenlemesi için de geniş çaplı araç yelpazesine sahip. Ayrıca çok çeşitli ses efektleri de sunuyor. Yüksek çözünürlükte çok kanallı sesleri de destekliyor (24 bit / 192 kHz’yi destekler)

+ Video editleme adına da başlık – metin efektleri, animasyon efektleri, ses efektleri, renk düzeltme, renk derecelendirme vs. gibi profesyonel anlamda aklınız gelebilecek her türlü fonksyionu barındırıyor.

Eksileri

 –  Fiyatı oldukça yüksek. Ayrıca programın yanında bir de program ile entegrasyonlu çalışan ek eklentiler mevcut. Bu eklentiler de ücretli ve bazı eklentilerin fiyatı 2000 doları aşıyor. Program zaten maliyetli bir program bir de eklentilerinin bu denli maliyetli olması bireysel kullanıcılar için bu video editleme programını ciddi anlamda ulaşılmaz kılıyor.

 –  Sadece Windos alt yapısı için uygun. macOS veya Linux altyapıları için programının uyumluluğu yok.

 –  Her ne kadar sistem gereksinimlerin alt limitleri orta seviyede olsa da büyük projeler üzerinde çalışmak için, özellikle 4K ve büyük projelerde, programı çalıştıran cihazın oldukça güçlü olması gerekiyor.

 –  SVG grafikleri desteklemiyor.

 –  Kullanımını öğrenmesi ve program üzerinde full hakimiyet kurabilmek için epey zaman ve emek harcamak gerekiyor. Bir de tabi ki bunu profesyonel bir eğitim almadan yapmanız zor gibi duruyor. Tabi ki programın kullanımı ile ilgili bir çok kaynak bulmanız mümkün.

Sistem Gereksinimleri

  • İşletim Sistemi: Microsoft Windows 7, 8 and 8.1 (64-bit) veya üzeri
  • İşlemci: 2 GHz (multi-core processor ya da HD ve stereoscopic 3D videolar için multiprocessor system)
  • RAM: 4 GB RAM (Önerilen 8 GB ya da üzeri)
  • Hard Drive: Yükleme için en az 500MB boş alan olması gerekli.
  • Monitör Çözünürlük: 1280×800 (Önerilen 1920×1080 veya üzeri)
  • Ses Kartı: ASIO protocol ile uyumlu ya da Microsoft Windows Driver Model.

EaseUS Video Edit

Resmi Sitesi: Şuradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.

Ücreti: 79.99 Dolar (Tek sefer ödeme ömür boyu kullanım) – 49.95 Dolar (Yıllık)  – 17.97 Dolar (Aylık)

Desteklediği İşletim Sistemi: Windows

Artıları

+ Listede yer alan diğer tüm video editleme programları gibi bu program ile de video düzenleme adına temel tüm işlevleri yapabiliyorsunuz. ( Video klipleri kırpma, kesme, bölme, birleştirme, döndürme, karıştırma, efekt uygulamak, video hızınızı hızlandırma / yavaşlatma vs gibi)

+ 50’den fazla hazır görsel ve geçiş efekti mevut.

+ MP4, AVI, WMV, MKV, MOV, vb. gibi tüm önemli video ve ses formatlarını destekliyor.

+ Program her ne kadar sadece Windows altyapısında çalışsa da, video projelerinizin çıktısını – dışa aktarımını  iPhone XS Max, iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone XS, iPhone XR, iPad, Samsung Galaxy, HTC veya diğer cihazlarda oynatılacak herhangi bir formata da aktarma seçenekleri sunuyıor. Veya video projelerinizi direkt olarak DVD’ye yazabilir veya doğrudan YouTube, Facebook, Twitter vb. ortamlara aktarabilirsiniz.

+ 9:16 – 16:9 – 4:3 ekran oranlarını destekliyor.

+ Altyazı ekleme, voice over gibi özellikleri mevcut.

+ Hazır şablon olarak bir çok grafik, grafik efekti, resim, metin – başlık, filtre, geçiş efekti ve katman sunuyor. Ayrıca hazır stok müzik olarak da sunduğu bir çok ses parçası mevcut. Bunları da herhangi bir telif olmadan kullanabiliyorsunuz.

+ Video hızı ayarlama, terse döndürme, renk doğrulama ve renk düzeltme, ses kalitesini düzeltme, gürültü seslerinden arındırma, ses yoğunluğu ayarlarını değiştirme vs gibi bir çok ayarı da mevcut.

+ Mozaik, blurlama, gerçek zamanlı video üzerine kendi sesinizi kaydetme ve ayrıca metin dönüştürücü özelliği de mevcut. Tek bir tuşa tıklayarak videoda yer alan sesleri program otomatik olarak metne dönüştürüyor ve bu metinleri de videonuza alt yazı olarak ekliyor. (Türkçe dilinde bu fonksiyon ne kadar işlevsel bilmiyorum.)

+ Dışa aktarımda da MP4 – AVI – WMV – MKV – MOV – Gif – MP3 – AAC gibi tüm popüler formatları destekliyor .Ayrıca direkt olarak da youtube, vimeo vs gibi popüler video sitelerine de aktarım yapabiliyorsunuz.

+ Kullanımı gerçekten kolay bir video editleme programı. Kullanımı öğrenmesi de aslında gayet kolay. Herhangi bir rehbere veya dokümantasyona büyük oranda ihtiyacınız olmayacaktır.

Eksileri

 –  Başlangıç ve orta seviye video düzenleme işlevleri için gerçekten ideal bir program ancak profesyonel işler için başka video editleme programı alternatiflerine bakmanızı tavsiye ederim.

Sistem Gereksinimleri

Sistem gereksinimi olarak sadece işletim sistemini belirtmişler. O da windows 7/8/10 şeklinde. Bu bilgiler dışında herhangi bir bilgi paylaşımı yapılmamış.

Vimeo Create

Resmi Sitesi: Şuradan resmi satış sayfasına ulaşabilirsiniz

Ücreti: 44 TL / Ay (Pro) – 110 TL / Ay (Business) – 160 TL / Ay (Premium)

Desteklediği İşletim Sistemi: (Web Tabanlı) Windows – macOS – Android – IOS

Eğer sadece sosyal medyaya yönelik içerikleriniz için (instagram – twitter – tiktok vs. – youtube hariç) bir video edit programı arıyorsanız, Vimeo’nun sunduğu Create sizin için biçilmiş kaftan.

Artıları

+ Üstelik, listede yer alan tüm en iyi video düzenleyici programlar arasında kullanımı en kolay program diyebilirim. Tabi ki söylem olarak program diyorum ancak aslında bu tarayıcı – web tabanlı bir araç. Yani herhangi bir program vs. indirmeniz gerekmiyor. Direkt web üzerinden, vimeo üzerinden bu düzenleyiciyi kullanabiliyorsunuz.

+ Böyle olunca da, yani web tabanlı olunca da bu programı hemen her bilgisayarda, bilgisayarın disk alanı – ram’i – ekran kartı vs. yani gücü fark etmeksizin kullanabiliyorsunuz. Vimeo Create hemen hemen her bilgisayarda kullanılabilir. Yüksek özellikli bir cihaza ihtiyacınız yoktur. Web tarayıcısı düzgünce çalıştıran bir bilgisayar yeterli olacaktır.

+ Tabi bu web tabanlı video edit programı kullanım kolaylık açısından uygulama versiyonlarına da sahip. Yani android için de ios için de create uygulamaları mevcut. Sadece PC veya Mac kullanıcıları web tarayıcıları aracılığı ile değil, aynı zamanda progrmın uygulamasını indirerek, mobil cihazlarından da bu video düzenleyici programı kullanabiliyorlar.

+ Programın kullanımı gerçekten oldukça basit. Kullanmak için herhangi bir dokümantasyona ya da rehbere ihtiyaç yok. Arayüzü de oldukça kullanıcı odaklı.

+ Programın asıl hedeflediği kitle, büyük ölçüde sosyal medya üzerinde yüksek derecede etkili sosyal veya reklam videoları oluşturmak isteyen kullanıcılar.

+ Yüzlerce hazır şablona sahiptir. Yani siz sadece bu şablonların içeriğini kendi içeriğiniz ile değiştirerek gay3et profesyonel hazır bir şekilde editlenmiş video içerikleri oluşturabilirsiniz.

+ Video şablonları, farklı temalara göre kategorize edilmiştir. Bu sayede yüzlerce hatta belki de binlerce hazır video edit şablonları arasında boğulmadan, kategori bazlı aratma yaparak ihtiyacınız olan şablonu kolayca bulmanız hedeflenmiştir.

+ Tabi ki şablon kullanma zorunluluğunuz kesinlikle yoktur. İsterseniz kendiniz de kendi yaratıcılığınızı kullanarak tamamen sıfırdan bir proje başlatabilir ve programın sunduğu özelliklerle kendi şablonunuzu, daha doğrusu düzenlemenizi oluşturabilirsiniz. Bu video edit sürecinde de tabi ki istediğiniz video ve resimleri projenize aktarabilirsiniz.

+ Bir de rehber tabanlı video edit düzeneği mevcut. Bu düzende program size yapmak istediğiniz düzenleme ile ilgili temel sorular soruyor ve bu doğrultuda da veri girişi yapmanızı istiyor. Deneme amaçlı ben de bu rehber düzenleyici ile video editleme oluştur dediğimde bana ürün ismi – kısa bir açıklama – eklemek istediğim fotoğrafları – eklemek istediğim verileri ve eğer varsa da call to action (tıklama – buton vs. gibi) görüntüleyeni eyleme geçirmeye tetikleyecek çağırışımlar eklememi istedi.

+ Ardından da sizden bir çok stil tarzı arasında bir stil – müzik – font ve renk (renk geçişleri) seçmenizi istiyor. Bu şekilde de aslında sosyal medyaya yönelik sadece veri girerek bu verileri (ister video olsun ister resimler) video düzenleyici aracılığı ile size profesyonel bir video sunumu olarak sunuyor.

+ Yine stok olarak bine yakın sayıda videolarınıza müzik eklemek istediğinizde kullanabileceğiniz telifsiz müzik de sunuyor. Ayrıca yine tüm bu müzikler de kategorize edilmiş şekilde sunuluyor.

Eksileri

 –  Web tabanlı bir video düzenleyici programı olmasından kaynaklı listede yer alan diğer en iyi video edit programlarına, yani masaüstü tabanlı programlara göre bu programların bir çok alanda sahip olduğu düzenleyici gücüne sahip değil. Bant genişliği ve yükleme sınırları sebebiyle büyük boyutlardaki 4K veya HD video dosyaları ile çalışmak neredeyse imkansız.

 –  Bu web tabanlı video edit programı malesef ücretli. Malesef söylemim ücretli oluşan değil aslında. Tek başına sadece bu araçlarını satışa sunsalar hem fiyatı makul olacaktır hem de ödenen fiyata değecektir diye düşünüyorum. Ancak vimeo bu video düzenleme programını ayrı olarak satışa sunmuyor. Bu özelliği ücretli – premium paketlerinde yer alan bir özellik olarak sunuyor.

 –  Yani bu programı kullanmak istiyorsanız vimeo’nun en düşük premium paketi olan PRO üyelik patini satın almanız gerekiyor. Onun fiyatı da aylık 44 TL. (Bu fiyat yazının yayımlandığı tarihte bu şeklindeydi -güncellenmiş olabilir)

Sistem Gereksinimleri

  • Windows: Windows 8 veya daha üstü – X86, x64, ARM ya da ARM64
  • macOS: macOS 10.13 veya daha üstü – 64-bit işlemci ile.
  • Web browser: Chrome 30 + – Firefox 27 + – Internet + – Microsoft Edge – Safari 9 +

Ücretsiz En İyi Video Edit Programları

Davinci Resolve 18

Resmi Sitesi: Şuradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.

Ücreti: Ücretsiz

Desteklediği İşletim Sistemi: Windows – macOS – Linux

Hem MacOS hem Windows hem de Linux üzerinde çalışabilen bir video edit programı. Araştırdığım kadarı ile de ücretsiz en iyi video edit programları arasında başı çekiyor diyebilirim.

Bu en iyi ücretsiz video düzenleme programı için ben bir çok özelliğini altta yazılı olarak aktarmaya çalıştım ancak kendi resmi sitelerinde de oldukça detaylı açıklamalar mevcut. Hem de Türkçe olarak. Bu sebeple dilerseniz kendiniz de şuradan resmi internet sitelerinden bu özellikleri detaylıca inceleyebilirsiniz.

Artıları

+ Programın sol üst kısmında medya havuzu bulunuyor. Medya havuzu bir nevi projenizde kullanacağınız tüm verilerin toplandığı yer. Üzerinde video editlemesi yapacağınız verilerinizi öncelikle bu havuza alıyorsunuz. Bunu da sürükle bırak yöntemi ile yapabiliyorsunuz. Tut sürükleyi bir bir (dosya dosya) yapabilirken aynı zamanda klasör olarak da yapabiliyorsunuz. Bilgisayarınızda bulunan bir klasörü tut sürükle yaparak, o klasör altında bulunan tüm media kliplerinizi medya havuzuna atmak gibi.

+ H.264, H.265, ProRes, DNx, Blackmagic RAW, EXR ve çok daha fazla profesyonel video ve ses dosya formatlarını destekliyor.  İster videolarınızı iPhone ile çekmiş olun isterseniz de son teknoloji ürünü bir dijital film kamerasıyla. Neredeyse her türlü formatı desteklediği için dosya kopyala – dosya formatını değiştir sonra programa at vs. gibi durumlara zaman harcamanız gerekmiyor yani.

+ Zaman çizelgesine, yani video ana edit kısmına dilediğiniz sayıda video klip ekleyebiliyorsunuz. Layer – katman sınırı yok. Ayrıca programın en çok kullanılan özellikleri zaman çizelgesinde bir video klip üzerine tıkladığınızda karşınıza direkt çıkıyor kullanım kolaylığı olması açısından. Pekala siz bu kendinize göre özelleştire de biliyorsunuz. Yani bir nevi en çok kullandığınız özelliklere özelleştirmiş bir kısayol kısmı oluşturmak gibi.

+ Detaylı trimming özellikleri de var. Yani klipler arasındaki zamanlamayı düzenleme imkanı sunan ince ayar işlemlerine olanak sağlayan özellikler. Ayrıca kliplerin nezdinde de ince ayar yapmanız mümkün. Bir de canlı oynatım esnasında da ince ayar yapabiliyorsunuz. İnce ayar esnasında görüntüyü görebilir veya sesi duyabilir ve bu duyumları alırken canlı olarak bunlar üzerinde ince ayarlama yapabilirsiniz.

+ 30’un üzerinde farklı geçiş efektine sahip. Ayrıca 65’in üzerinde de GPU ve CPU hızlandırılmış efekt içeriyor. Bunlara ek olarak 3. parti eklentiler ile de bu efektlere ilave yapabiliyorsunuz. Tabi ki bu geçiş efektlerinin geçiş sürelerini, hızlarını vs. gibi ayarlarını da ayrıca yapabiliyorsunuz.

+ 2D ve 3D metin düzenleyicisi de mevcut. Bir de bu metinler için önceden oluşturulmuş hazır metin şablonları da mevcut. İster hazır metin şablonları kullanarak video editleme işleminde videolarınız üzerine 2D veya 3D metinler eklersiniz, isterseniz de hazır şablon kullanmak yerine bu metinleri kendiniz tasarlarsınız. 2D ve 3D Metinlerin fontu, font büyüklüğü, rengi, efektleri vs gibi onlarca ayarlanabilir özelliği de var.

+ Tüm video kliplerine veya efektlere olduğu hallerinden farklı olarak hareket kabiliyeti de verebiliyorsunuz. (Keyframe’leri hareket ettirme – zamanlamayı düzenleme  – animasyon hareket hızı kontrollerini değiştirme vs. gibi.)

+ Ses düzenleme adına piyasada bulabileceğiniz en iyi video edit programları arasında. Fairlight (ses post prodüksiyonu için profesyonel araçlar) ses kontrollerinin hepsine sahip. ve eklentilerinin eksiksiz bir setine sahiptir. Öyle ki gürültü – uğultu kaldırma, diyalog temizleme vs. gibi 20’nin üzerine FairligtFX özelliğine sahip. Failgiht özellikleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz şuradaki sayfalarına bakabilirsiniz.

+ Youtube, Vimeo veya Frame.io gibi mecralara üretimlerinizi direkt çıktı olarak aktarabilirsiniz. Yani önce render yap ve bilgisyara çıkart, ardından youtube’a yükle gibi bir süreç yerine direkt render’ı youtube’a yükleyerek yapabiliyor.

+ Ağır çekim ve hızlı çekim efektleri ve bu efektlerin ince ayarlarının yapılması, resim içinde resim efekti ve bunların ince ayarlarının yapılması,  görüntülere yavaşça yaklaşma veya uzaklaşma hareketleri ile çekimi yeniden kadrajlamayı sağlayan dinamik zoom özelliği, görüntü stabilizasyonu gibi video editleme adına aklınıza gelebilecek neredeyse her türlü özelliğe sahip.

+ En iyi video edit programları arasında yer almasının başlıca sebeplerinden biri de sağladığı her ayar için yine bir ince ayar yapılabilmesine olanak sağlaması diye düşünüyorum. Mesela düzenleyicide bir video içeriğinizin belirli bir kısmının opak değerini %100’den belirli bir saniye boyunca %0’a çekmek istiyorsunuz diyelim. Pekala bunu yapabiliyorsunuz. Bunu yapabildiğiniz gibi bir de opak değerinin %100’den %0’a kaç saniyede geçeceğini geçişin nasıl olacağını (direkt – soft – %100’den %50’e direkt bir düşük, sonrasında %50’den %40’a derece derece yumuşak bir geçiş, sonrasında da %40’tan %0’a orta dereceli bir yumuşaklıkta geçiş gibi ) yani geçiş eğrisinin nasıl olacağını da yine timeline eğri düzenleyici ile de özel olarak ayarlayabiliyorsunuz.

+ 16 veya daha fazla kameralı komplike ve büyük projelerin kurgularını da pekala yapabilirsiniz çünkü çok kameralı akıllı kurgu araçları da sunuyor bu video edit programı.

+ Özel klavye kısayollarına da sahip. İsterseniz bu kısa yolları kendinize göre istediğiniz şekilde özelleştire de biliyorsunuz.

+ Videolarınız için alt yazı da oluşturabilirsiniz veya hali hazırda elinizde SRT formatında bir alt yazı varsa, o STR dosyasını da programa import edebilir ve videonuz ile senkronize hale getirebilirsiniz.

+ Video düzenleyici içerisinde kendinize veya ekip arkadaşlarınıza yaptığınız düzenlemeler ile ilgili, timeline üzerine notlar bırakabilir, işaretlemeler vs. yapabilirsiniz. Yani timeline’ı gerçek anlamda bir çalışma alanıdır.

+ Ayrıca gelişmiş yüz tanıma özelliği de var. video kliplerinizde bulunan insanların yüz hatlarına bağlı olarak bu yüzleri program kayıt altına alabiliyor ve o kişi için video düzenleme adına yaptığınız değişiklikleri kişinin var olduğu farklı sahnelere de aynı şekilde uygulayabiliyorsunuz. Bunu da yapay zeka teknolojisi ile yapıyor program.

+ Aynı proje üzerinde, aynı anda bir çok kişi ile birlikte çalışmaya izin veren, yani bunu sağlayan tek video düzenleyici program sanırım. En azından ben öyle biliyorum.

+ Bu en iyi ücretsiz video edit programı renk düzeltici özelliğine de sahip ve bu konuda kendi sloganları “Hollywood’un en gelişmiş renk düzelticisi” şeklinde. Buna görüntü rengini dengeleme, otomatik dengeleme ve eşleme gibi bir çok spesifik renk dengeleme özellikleri de dahil. Hatta öyle ki bu renk dengeleme konularında oldukça ince ayarlar da yapabiliyorsunuz. Kontrast ve rengi eğrilerle şekillendirebiliyorsunuz mesela. Özel eğriler – Hue vs Hue – Hue vs Sat – Hue vs Lum – Lum vs Sat – Sat vs Sat gibi dengelemeler yapabiliyorsunuz. İkincil renkleri dahi düzenleyebiliyorsunuz. Ayrıca renk dengeleme ile ilgili yaptığınız tüm ayarları kayıt altına alabiliyor ve aynı ayarları istediğiniz başka projelerinizde ve başka video kliplerinizde de uygulayabiliyorsunuz.

+ Nesneleri hedefleyerek nesne hareketlerini takip etme özelliğini de kullanabiliyorsunuz. Bunun yanında profesyonel skoplar da sağlıyor. Parade – Dalga Şekli – Vektörskop – Histogram – CIE Chromaticity gibi. Bir de yeni nesil HDR renklendirmeyi de destekliyor program.

+ İstenmeyen nesneleri görüntülerden çıkartabiliyorsunuz. Görüntünün bir kısmını klonlayıp yine aynı görüntü içine veya farklı kliplerinizde kullanabiliyorsunuz. Bu klonlama taktiği ile de görüntüde yer almasını istemediğiniz nesne veya cisimleri görüntüden kaldırabiliyorsunuz.

+ Program bir de muazzam çeşitliliğe sahip ışık efektlerine de sahip. Tabi ki görüntü restorasyon araçlarına da.

Eksileri

 –  Kullanımını öğrenmesi oldukça zor bir video edit programı. Mutlaka kullanımını öğrenmek adına dersler veya rehberler takip etmeniz gerekiyor. Tabi ki bunun sebebi de çok kapsamlı ve çok fazla ayar opsiyonu olan bir video düzenleme programı olması kaynaklı.

 –  Aslında geçmişi oldukça eskilere dayanan bir program. Her geçen gün yeni teknolojilere ve trendlere uyum sağlaması adına program yenileniyor, güncelleniyor yeni sürümleri çıkıyor ancak bu süreçte, özellikle geçtiğimiz bir kaç senede çok daha iyi iş yapan rakip video editleme programları çıktı. (Bu yazının ilk iki sırasında yer alan programlar gibi) Dolayısı ile de kullanım veya tercih edilebilirlik popüleritesi eskisi gibi değil. Bu sebeple de programın kullanımı ile ilgili kaynak bulmak, daha doğrusu çeşitli kaynak bulmak zor.

Sistem Gereksinimleri

MacOS için minimum sistem gereksinimleri:

  • macOS 10.14.6 Mojave
  • 16 GB hafıza. Fusino kullanacaksanız 32 GB hafıza
  • Blackmagic Design Desktop Video version 10.4.1 veya üzeri
  • En az 2GB VRAM ile entegre edilmiş GPU veya harici GPU
  • Metal veya OpenCL 1.2. destekleyen GPU

Windows için minimum sistem gereksinimleri:

  • Windows 10
  • 16 GB hafıza. Fusino kullanacaksanız 32 GB hafıza
  • Blackmagic Design Desktop Video 10.4.1 veya üzeri
  • En az 2GB VRAM ile entegre edilmiş GPU veya harici GPU
  • CUDA 11 veya OpenCL 1.2. destekleyen GPU
  • NVIDIA/AMD/Intel GPU Driver versiyonu
  • Minimum NVIDIA driver (Versiyon 451.82)

Linux için minimum sistem gereksinimleri:

  • CentOS 7.3
  • 32 GB hafıza
  • Blackmagic Design Desktop Video 10.4.1 veya üzeri
  • Discrete GPU with at least 2GB of VRAM
  • En az 2GB VRAM ile entegre harici GPU
  • CUDA 11 veya OpenCL 1.2. destekleyen GPU
  • NVIDIA/AMD Driver (Versiyon 450.51.06)

ShotCut

Resmi Sitesi: Şuradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.

Ücreti: Ücretsiz

Desteklediği İşletim Sistemi: Windows – macOS – Linux

En iyi ücretsiz video edit programları arasında yer alan bir diğer video düzenleyicisi ise ShoutCut. Bu açık kaynak kodlu bir video editleme programı aslında. Dolayısı ile de tamamı ile ücretsiz.

Her ne kadar ücretsiz olsa da şunu da en baştan belirtmeliyim ki bu video editleme programı için yüksek beklentiler içerisinde olmayın. Evet, başlangıç ve bir nebze de orta seviye video düzenleme işlemleri için gayet iş gören bir program ancak orta – orta üstü ve profesyonel anlamda sonuç almak adına beklentiniz varsa, daha bu aşamada listede yer alan diğer video editleme programlarına bakmanızı tavsiye ederim.

Artıları

+ Neredeyse tüm video ve ses formatlarını destekliyor. BMP, GIF, JPEG, PNG, SVG, TGA, TIFF, WebP  gibi resim formatlarını da destekliyor. 4K çözünürlüğü de destekliyor.

+ Bir video edit programı olmasına rağmen, ses ve webcam görüntü kaydı gibi özellikleri de mevcut.

+ Ses ile ilgili de bir çok düzenleme seçeneği mevcut. ses yüksekliği, max. ses yüksekliği için tepe noktası belirleme ve tepe ölçer, dalga formu, spektrum analizörü vs gibi özellikler. Ses filtreleri olarak da dengeleme, bass, band geçişleri, sıkıştırıcı, kopyalama, geciktirme, Downmix, genişletme, Gain, High Pass, dönüştürme, Low Pass, arkaplan gürültü kaldırma vs gibi özellikleri mevcut.

+ Tüm ses klipleriniz arasında ses miksajı da yapmanıza olanak sağlıyor. Ayrıca Ton oluşturucu özelliği de var.

+ Video düzenleme ile ilgili olarak da Işığı sesli görselleştirme, ses spektrumu görselleştirme, ses dalga biçimi görselleştirme, bulanıklaştırma, yeşil ekran desteği, lest düzeltme, 3D LUT, maskeleme, ses gürültü temizleme, görüntü stabilizasyonu vs. gibi bir çok gelişmiş özelliğe sahip

+ Renk düzeltme ve derecelendirme için oldukça geniş bantta özellik ve hassasiyet sunuyor.

+ 360 derece videoları da destekliyor ve aynı zamanda 360 derece video filtreleri de mevcut.

+ Tabi ki bir çok video düzenleyici programda olduğu gibi bu programda da düzenleme seçenekleri içerisinde Trimming, ripple, kes, kopyala, yapıştır, insert, üzerine yaz, lift, ripple delete vs. gibi temel düzenleyici seçenekleri mevcut. Pek tabi track’lar için de gizle, kilitle, sesi kapat gibi seçenekleri de mevcut.

+ Yaptığınız video düzenleme işlemleri için sınırsız sayıda geri alma ve ileri sarma opsiyonu sunuyor. Yaptığınız tüm editleme işlemlerini bir düzenleme geçmişi şeklinde bir kısımda size sunuyor ve siz de bu listeden geriye doğru dönmek istediğini herhangi bir nokta varsa direkt o noktaya dönüş yapabiliyorsunuz. Ayrıca auto save – otomatik kayıt özelliği de mevcut.

+ Video kliplerinde görüntüyü ve sesi ayırabiliyor ve her iki raw veri için de ayrı ayrı düzenleme yapabiliyorsunuz. Video klipleriniz için düzenleyicide ayrı ayrı isim girebiliyor ve yine düzenleyici üzerinde istediğiniz noktalara işaret koyabiliyor – not veya yorum bırakabiliyorsunuz.

+ Ayrıca programın cihazınızda kasması durumunda da veya video editleme işlemlerini daha hızlı yapmak, programdan daha hızlı tepki almak adına video kliplerinizin proxy versiyonu üzerinde de çalışabiliyorsunuz. Yani proxy formatını da destekliyor program.

+ Harici sürücüden taşınabilir bir uygulama olarak çalıştırılabiliyor. Ayrıca programın Türkçe dil desteği de mevcut. Programı Türkçe olarak da kullanabiliyorsunuz yani.

+ NTSC monitörde Blackmagic Decklink kartı aracılığıyla harici izleme ve ekran bölme – ekran aktarma özelliklerini de destekliyor.

+ Oynatıcıdaki video yakınlaştırmasını %10 ila %200 e kadar kontrol edebiliyor ve zoom yapabiliyorsunuz.

Eksileri

 –  Eğer büyük projeler üzerinde bu video edit programı ile çalışıyorsanız, araştırdığım kaynaklarda gördüğüm kadarıyla bir çok insan büyük projelerde programın donma yaptığını, kastığını bazen ise kapanmalar yaşandığını bildirim olarak aktarmışlar. Pekala bu programı kullandığınız cihazın kapasitesi ile de alakalı bir durumdur diye düşünüyorum ancak bu tür yorumlar da malesef çokça mevcut.

 –  Malesef gelişmiş bir video edit programı değil. Başlangıç seviyesindeki insanlara ve başlangıç seviyesindeki video projelerine hitap ediyor daha çok. Ancak öyle bir olsa, yine de basit düzeyde video edit işlemi yapmak isteyen insanlar için güzel bir alternatif. Hem de ücretsiz.

 –  Çok popüler bir video edit programı olmadığı için programın kullanımı ile ilgili çok fazla kaynak mevcut değil internette.

 –  Yeşil ekran desteği olsa da bu özelliğine dair gelişmiş özellikler beklemeyin.

 –  Her ne kadar gelişmiş bir video edit programı olması da, başlangıç seviyesine hitap etse de, kullanımı kolay değil. Kullanımını öğrenmek ciddi anlamda zaman ayırmayı gerektiriyor.

Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi:

  • 64-bit Windows 7 – 10
  • Apple macOS 10.10 – 10.15
  • 64-bit Linuxen az glibc 2.27 ile birlikte

CPU:

  • x86-64 Intel ya da AMD. SD için en az 2 GHz core. HD için en az 4 cores. 4K için en az 8 cores.

GPU:

  • OpenGL 2.0 (Windows için DiretX 9 ile uyumlu kartta kullanabilirsiniz)

RAM:

  • SD için en az 4GB
  • HD için en az 8GB
  • 4K için en az 16GB

VSDC

Resmi Sitesi: Şuradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.

Ücreti: Ücretsiz

Desteklediği İşletim Sistemi: Windows

Artıları

+ Bu ücretsiz video editleme programı neredeyse tüm video ve ses formatlarını destekliyor. (MP3, WMA and ASF, M3U, MOV, MP4, M4A, RM ve RA, OGG, AMR, VOC, AU, WAV, AIFF, FLAC, OMA gibi ve çok daha fazlasını)

+ Chrome key özellikleri de mevcut. Yani yeşil ekran özelliği de var ve bu yeşil ekran özellikleri de gayet gelişmiş seçeneklere sahip.

+ Bünyesinde hazır şablon olarak bir çok video efekti, geçiş efekti ve filtre barındırıyor. Bu efektlerde toplamda 5 ayrı kategoriye ayrılmış durumda ki navigasyon açısından kullanıcıya kullanışlı bir arayüz sunulmuş olsun. Bunlar renk doğrulama – obje değişimi – obje filtreleri – geçiş efektleri – özel fx şeklinde.

+ Video edit programları için olmazsa olmaz özelliklerden; zoom, charts, 360 derece video düzenleme ve renk düzeltme – filtreleme gibi özellikleri de bünyesinde pekala barındırıyor.

+ En güzel özelliklerinden bir tanesi de sistem gereksinimlerinin oldukça düşük seviyede olması. Neredeyse her bilgisayar ile bu ücretsiz video editleme programını kullanmak mümkün.

+ Video editleme kısmı non-linear. Bu da  video kliplerinin, yani görüntü sahnelerin doğrusal bir sıra veya belirli bir sıra halinde birbirini takip edecek şekilde değil de verilerin – nesnelerin (düzenleyicide ne üzerinde çalışıyorsanız işte, video – ses vs.) zaman çizelgesine, yani düzenleyici timeline’ına istenilen herhangi bir konuma yerleştirilmesine izin veren bir düzen.

+ Blendings modları ve instagram benzeri filtreleri de mevcut. Bu sayede de çok çeşitli ayarlanabilir parametreler kullanarak, videolarınıza benzersiz, profesyonel stiller ekleyebiliyorsunuz.

+ Maskeleme özelliği de mevcut. Videon kliplerinizdeki belirli öğeleri gizleme, bulanıklaştırma veya vurgulama vs gibi. Bu efektleri de video kliplerinizde belirli noktalara uygulayabiliyorsunuz ve uygulanacak kısım olarak da seçtiğiniz noktanın iç kısmına veya dış kısmına uygula da diyebiliyoruz.

+ Hareket takip özelliği de var. Video kliplerinizde yer alan herhangi bir objeyi bu özelliğe dahil ettiğinizde nesne videoda hareket ettikçe, o nesne için atadığınız başlık – simge – resim – maske efektleri vs. de o nesnenin hareketi ile birlikte senkronize bir şekilde hareket eder.

+ Youtube, instagram, facebook, twitter, video gibi sosyal medya platformlarının istediği tarzda ekran formatlarını destekliyor. Daha doğrusu bu formatlar hali hazırda programda mevcut. Siz video editleme işlemini hangi platform için yapıyorsanız, o platformun ekran formatını seçiyorsunuz ve otomatik olarak videonuz o formata göre şekilleniyor.

+ VSDC sanıyorum ki 4K ve HD dosyaları üzerinde video editlemesi yapanlar için dışa aktarımlarda en minimum dosya boyutu ile en yüksek kalitede, yani H265 / HEVC codec’inde dışa aktarımı sağlayan tek ücretsiz video düzenleyici programı.

+ 3D diyagramlar dahil olmak üzere farklı türlerde bir çok diyagram oluşturabilirsiniz. Bu diyagram nesneleri farklı türlerdeki dinamik olarak değişen verilere de dayanabilir. Ayrıca, diyagramların görünümü isteğe bağlı olarak tamamen özelleştirilebilir (grafiklerin görünümü, koordinat eksenleri, kullanıcı tanımlı eksenler, göstergeler, çizelge ve eksen adları, çizgiler, etiketler vs.)

+ Görüntü stabilizasyon özelliği de mevcut. Dron görüntüleri, aksiyon kameraları gibi hareket halindeyken çekim yapmaya olanak sağlayan cihazların çekimleri, aldıkları görüntüler genellikle içerisinde titreşimler veya görüntü katmanları da barındırıyor. İşte bu ücretsiz video editleme programının sabitleme özelliği ile kamera hareketinin neden olduğu titremeyi veya sarsıntı efektlerini ortadan kaldırabiliyor ve bu görüntüleri çok daha yumuşak bir video görüntüsüne dönüştürebiliyorsunuz.

+ Tamamlanan video projelerinizi direkt youtube’a da yükleyebiliyorsunuz. Youtube’a direkt render özelliği de mevcut yani veya ne kadar ihtiyacınız olur bilmiyorum ancak projelerinizi direkt DVD üzerine de yazdırabiliyorsunuz.

+ Bu ücretsiz video editleme programını aynı zamanda bir video file format converter olarak da kullanabilirsiniz aslında. Zira program video dosyalarını bir formattan diğerine hızlı bir şekilde dönüştürmeye olanak sağlayan özelliklere de sahip.

+ Hem ekran kayıt özelliği hem de webcam – ip camera kayıt özelliği de mevcut. Yani bu ücretsiz video edit programı için aynı zamanda bir ekran kayıt programı da diyebiliriz.

Eksileri

 –  Kullanıcı arayüzü kullanışlı değil. Programın kullanımını kavramak da yine ciddi bir zaman gerektiriyor. Bir de programın kullanımı ile ilgili güncel rehber videoları veya yazıları bulmak hayli zor. Özellikle Türkçe dilinde.

 –  Bir çok özellik sadece ücretli sürümünde mevcut. Ücretsiz sürümü kısıtlamalar ile dolu.

 –  Ücretsiz bir video editleme programı olduğu ve aynı zamanda ücretli bir sürümü de var olduğu için ücretsiz sürümü bazı ciddi sınırlamalarla birlikte geliyor. Mesela bir videonuzu doğrudan düzenleyicide ön izle yapamıyorsunuz. Önizle dediğiniz zaman windows media player’da açılıyor önizleme. Bir de tamamlanan projelerinizi dışa aktarma süreçleri de oldukça yavaş ve kasıcı gerçekleşiyor. Özellikle 4K projelerde. Bunun nedeni de donanım hızlandırma sadece ücretli versiyonunda mevcut olması kaynaklı.

Sistem Gereksinimleri

  • İşletim Sitemi: Microsoft Windows XP SP3 / Vista / Win7 / Win8 / Win10
  • İşlemci: Intel veya AMD – 1.5 GHz veya üzeri
  • Monitör Çözünürlük: 1024×768 pixels 16-bit color veya üzeri
  • RAM: 1 Gb + / Microsoft DirectX 9.0с veya üzeri
  • Disk Alanı: En az 300 MB

LightWorks

Resmi Sitesi: Şuradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.

Ücreti: Ücretsiz

Desteklediği İşletim Sistemi: Windows – macOS – Linux

Artıları

+ Neredeyse tüm popüler video formatlarını destekliyor.

+ MPEG4 / H.264 formatlarında süper hızlı bir şekilde video projelerinizi dışa aktarabiliyorsunuz. Ayrıca video üretimlerinizi cihazınıza dışa aktarmak yerine direkt olarak Youtube – Vimeo – Facebook – Instagram gibi sosyal medya platformlarına da aktarabiliyorsunuz.

+ Programın içerisine herhangi bir veri aktarırken ya da dışa video projelerinizi aktarırken – render yaparken aynı zamanda da video editleme yapmaya devam edebiliyorsunuz. Yani bu tür işlemler programı kullanmanıza engel olmuyor. Bu tür işlemler programda arka planda çalışıyor.

+ Multicam düzenleme özelliği de mevcut. Eğer bir çok kamera ile çekim yaptığınız bir video editleme projeniz varsa ve ücretsiz bir video düzenleme programı arıyorsanız, Lightworks’ü mutlaka deneyin derim. Çoklu kamera edit özelliği gayet gelişmiş durumda. Öyle ki tek bir ayar ile farklı kamera çekimlerinizi senkronize hale getirebilmeniz bile mümkün.

+ 100’ün üzerinde hazır şablon halinde efekt barındırıyor. Renk düzeltme – blur – maskeleme vs. gibi bir çok efekt ayarı da pekala mevcut. Bunları da gerçek zamanı bir GPU işlem hattı mimarisi ile yapmanıza olanak sağlıyor. Bu sayede de gerçek zamanlı olarak HD – 2K – 4K video editleme yapabiliyorsunuz. Cihazınızın GPU’su ne kadar hızlı ise, programın yanıt süreleri de, yani video düzenleme işlemleri de o kadar hızlı gerçekleşiyor.

+ Borix FX özelleştirilebilir geçiş efektlerini ve hazır olarak sunulan efektlerini programın Borix FX eklenti entegrasyonu olduğu için kullanabiliyorsunuz.

+ Boris Graffiti entegrasyonu da mevcut. Boris graffiti’de bünyesinde yüzlerce 2D -3 D başlık animasyonu içerek bir başka eklenti – uzantı. Otmatikleştirilmiş rolls – crawls – fades – zooms – 3D ışıklandırma – 3D Metin – yansıma, bump haritaları vs. gibi özellikler eklentinin sunduğu bazı özelliklerden.

+ Proje paylaşım özelliği de var. Bu paylaşımları gerçek zamanlı olarak yapabiliyorsunuz. Hatta proje paylaşımlarında kullanıcı yetkileri sınırlamaları opsiyonları da var. Projeyi paylaştığınız partnerlerinizi bu şekilde kullanıcı izinleri ile sınırlandırabiliyorsunuz. Kullanıcı bazlı okuma / yazma / izleme izinleri atayabiliyorsunuz.

+ Kullanıcı arayüzünü istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz.

+ Bu ücretsiz en iyi video edit programı için geri kalan tüm özelliklerine şu sayfadan siz kendiniz de göz atabilirsiniz.

Eksileri

 –  Ücretsiz olsa da ücretli sürümü de olduğu için aslında ücretsiz sürümü bir çok sınırlama ile dolu. Programdan tam performans almak için ücretli sürümünü kullanmak gerekli. Ücretli sürüm için istenilen fiyatlara da listenin en başında yer alan en iyi video edit programlarını almak çok daha mantıklı.

 –  Çok bilinen veya kullanılan bir program da değil. Bu sebeple de programı kullanmak isteseniz ve nasıl kullanılacağına dair bir dokümantasyon, rehber vs. arasanız, bulmanız da bir hayli zor olacaktır. Programın kullanımı hakkında İngilizce kaynaklar bile oldukça az.

 –  Başlık – geçiş ve görsel efektleri de oldukça sınırlı aslında. En azından ücretsiz sürümü için o şekilde. Bazı efektler ise sanki 90’lı yıllardan kalmış gibi.

Sistem Gereksinimleri

  • Intel i7 chipset veya üzeri – eş değeri AMD chipset veya üzeri
  • 3GB RAMveya üzeri
  • 1920 x1080 veya üzeri ekran çözünürlüğü
  • 1 GB ve üzeri PCI Express graphics card (NVIDIA veya AMD) – DirectX 9 desteği ile (sadaece windows için)
  • Uyumlu bir ses kartı (bu şekilde belirtmişler. Detay verilmemiş)
  • Yükleme için 200MB Disk Alanı

HitFilm Express

Resmi Sitesi: Şuradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.

Ücreti: Ücretsiz

Desteklediği İşletim Sistemi: Windows – macOS

Artıları

+ Çok sayıda ileri seviye animasyon aracı barındırıyor.

+ Zaman çizelgenize, yani düzenleyicinize sınırsız sayıda video ve ses parçası eklemesi yapabiliyorsunuz. Yani programın bu konuda bir sınırlandırması yok.

+ Audio mixer özelliği bulunuyor.

+ Çok sayıda geçiş efekti de mevcut. Pek tabi görsel efektleri de. Enerji, duman, yanan ateş, sıcak proton ışınları vs. gibi efektler ile videolarınızda yer alan sahne ortamlarınıza sinematik bir görünüm kazandırabilirsiniz.  Nikola Tesla’nın yıldırımları, Harry Potter asa efektleri bile mevcut.

+ Düzenleme işlemleri için klavye kısayolları da mevcut. Dilerseniz bu klavye kısayollarını kendinize göre de özelleştirebiliyorsunuz.

+ 360 ° çekimleri de editleyebiliyorsunuz. Özellikle GoPro gibi cihazlarla çekim yapıyorsanız, 360 ° fotoğrafları ve videoları yeniden çerçevelendirip, ayarlayabiliyorsunuz. Lens eğriliği ayarlama ve hareket – titreşim sabitleme gibi özellikleri de mevcut.

+ Metin ve başlıklarınız için de oldukça fazla düzenleme seçeneği mevcut. Metinlerinize ekstrüzyon, eğim verme, döndürme, 3D vs. gibi bir çok efekt katarak video üzerine uygulayabiliyorsunuz. Bu tür başlık efektleri için programın sunduğu hazır başlık şablonları da mevcut.

+ Renk düzeltme ve grading özellikleri de var ancak bir çoğu ücretli ek eklenti kullanmayı gerektiriyor.

+ Görüntü takip özelliği mevcut. Bir efekti, animasyonu, başlığı, metni vs. videonuzda sabitlediğiniz bir görüntü için takip etme özelliği ile görüntü ile birlikte eş zamanlı olarak hareket ettirmeyi sağlayabiliyorsunuz.

+ Videolarınızda yer almasını istemediğiniz kısımları klonlama ve değiştirme özelliği ile gizleyerek çekimlerinizden temizleyebilirsiniz.

+ Popüler bir çok video formatını destekliyor. Desteklediği formatların tam listesi şu şekilde: AVI, MOV, MP4 (AVC/H264, H.265 & AAC), MPEG-1 (TS, PS, MPE, MPG, MPEG, M2V), MXF (DVCPro HD), DV, HDV, WMV

+ Video formatlarında olduğu gibi yine popüler bir çok ses ve resim formatını da pekala destekliyor.

Eksileri

 –  Her ne kadar en iyi ücretsiz video edit programları arasında yer alsa da, ücretsiz olarak sunulan özellikler oldukça kısıtlı. Bir çok özellik için ek eklenti gerekiyor açıklaması mevcut. Bu ek eklentiler ise ücretli olarak satılıyor. Mesela chrome key, yani yeni ekran desteği mevcut diyorlar ancak bu özelliği kullanmak için aynı zamanda bir eklenti de gerekli diyorlar. Sırf bu özellik için gerekli olan eklentiyi ise 20 dolar gibi bir fiyata satıyorlar.

 –  Popüler bir video editleme programı değil. Dolayısı ile program hakkında eğitim yazıları veya videoları bulmanız İngilizce bile araştırsanız oldukça zor. Daha doğrusu kısıtlı.

 –  Video projelerinizi dışa aktarmak istediğinizde programın bir çok video formatını dışa aktarımda desteklemediğini görüyorsunuz. Daha doğrusu ücretsiz sürümünde bu şekilde. Ücretli sürümünde tabi ki böyle bir sınırlama yok. Ancak en kritik noktalardan birine böyle bir sınırlama getirmeleri ciddi bir dezavantaj diye düşünüyorum.

Sistem Gereksinimleri

  • Apple: macOS 10.15 Catalina, macOS 10.14 Mojave veya 10.13 High Sierra
  • Windows: Microsoft Windows 10 (64-bit), Microsoft Windows 8 (64-bit)
  • Internet Bağlantısı: Aktivasyon işlemleri için gerekli.
  • İşlemci: En az 4. jenerasyon Intel® Core™ Processors or AMD equivalent.
  • RAM: 4GB (Tavsiye edilen 8 GB)
  • Graphics card:
    • NVIDIA GeForce 600 (Kepler) series (2012)
    • AMD Radeon R5 240 (2013)
    • Intel HD Graphics 5000 (GT3) (2013)
    • Video memory 1 GB minimum (4K UHD için 2GB ya da üzeri gerekli)

OpenShot

Resmi Sitesi: Şuradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.

Ücreti: Ücretsiz

Desteklediği İşletim Sistemi: Windows – macOS – Linux

OpenShot, ücretsiz en iyi video editleme programları arasında yer alan, açık kaynak kodlu ve tamamen ücretsiz bir program. Başlangıç seviyesindeki insanlar için gerçekten ideal bir program. Bir çok açından da profesyonel derecede olmasa da video düzenleme adına işinizi gayet görecektir.

Artıları

+ FFmpeg kütüphanesinden bulunan tüm video – resim ve ses formatlarını destekliyor program.

+ Ayrıca programın animasyon kütüphanesi de bulunuyor ki sayıları da epey fazla. Video editleme işlemlerinizde bu animasyonları da herhangi bir telif vs. hakkı olmadan kullanabiliyorsunuz.

+ Sınırsız sayısıda düzenleyici için katman seçeneği sunuyor. Katmanları şeffaf hale getirebilir ve bu şekilde katmanda bulunan tüm verilerin ayrı ayrı görüntülenmesini sağlayabilir, ayrıca aşağı, yukarı taşıyıp, yerlerini istediğiniz gibi değiştirebilir veya kilitleyebilirsiniz.

+ 400’den fazla geçiş efekti, 40’dan fazla vektör başlık şablonu bulunuyor. İster bu şablonları kullanabilir isteseniz de istediğiniz gibi metin – başlık verilerinizi kendinizde oluşturup, video üzerine ekleyebilirsiniz. Ayrıca OpenShot 20’den fazla animasyon ile birlikte gelir. Bunlara 3D animasyonlar da dahil ve renkleri, boyutları, metinleri eğme – yansıtma vs. gibi bir çok dönüştürücü özelliği içerisinde barındırır ve bunların da düzenlenmesini sağlar.

+ Video düzenleme zaman çizelgesi de oldukça gelişmiş ve kullanımı kolay. Pek tabi listede yer alan diğer video editleme programları gibi bu programın düzenleyicisinde sürekle bırak – klipleri yeninden boyutlandırma – yakınlaştırma uzaklaştırma – hizalama – kesme, yaslama işlemleri vs. gibi video düzenleme adına aklınıza gelebilecek tüm araçları barındırıyor.

+ Programın bir çok ses düzenleme özelliği de mevcut.

+ Bir çok dijital video efekti, mavi ve yeşil ekran desteği, renk düzenleme, renk dengeleme vs gibi video editleme adına bir çok özelliği mevcut.

Eksileri

 –  Okuduğum yorumlarda gördüğüm kadarı ile programın video düzenleme ve dışa aktarma sırasında hata vermesi – bozulması – kasması gibi durumlar olabiliyormuş.

 –  Temel video düzenleme becerisi gayet iyi. Ancak program sadece bundan ibaret. Temel video düzenleme. Profesyonel anlamda iş görecek yeterlilikte bir video edit programı değil malesef.

Sistem Gereksinimleri

  • 64-bit İşletim Sistemi (Linux, OS X, Windows 7/8/10)
  • Multi-core processor with 64-bit support
  • 4GB RAM (Önerilen 16GB)
  • Yükleme için 500 MB Hard Disk alanı

Apple iMovie

Resmi Sitesi: Şuradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.

Ücreti: Ücretsiz

Desteklediği İşletim Sistemi: macOS – IOS

Artıkları

+ Hem ios için hem de macOS için bu video editleme programını kullanabiliyorsunuz. Yani videolarınızı dilerseniz iphone, dilerseniz ipad ya da dilerseniz mac cihazınızdan düzenleyebilirsiniz.

+ Programı kullanmak ve kullanmasını öğrenmek gerçekten çok kolay. Mantığı çok basit işliyor aslında. Editlemek istediğiniz video klibinizi seçiyorsunuz, başlıklarınızı yerleştiriyorsunuz, müzik ve efektleri ekliyorsunuz ve voila!

+ 4K videoları destekliyor.

+ Toplamda 13 adet instagram tarzı yaratıcı video filtresi sunuyor.

+ 80’den fazla fon müziği de sunuyor ve bu müzikleri herhangi bir telif olmaksızın kullanabiliyorsunuz. Eğer bunların dışında da sadece kendinize özel telifli müzik satın almak isterseniz de şu başlığa bakabilirsiniz.

+ Hazır başlık ve metin şablonları sunuyor. Dilerseniz tamamen özelleştirilebilir başlık ve metin şablonlarınızı kendiniz de oluşturabiliyorsunuz. Yazı tipini, font boyutunu, rengini vs. seçebiliyorsunuz. Parmağınızla büyüt – küçült hareketleri yaparak da bu metinlerin ekranda kaplayacağı yeri ayarlayabiliyorsunuz. İstediğiniz arka plan rengini, gradyanı ve deseni yine seçebiliyorsunuz. Tabi ki metnin ekranda ne kadar süre ile kalacağı ne hızda ekrana gelip ekrandan nasıl çıkacağı gibi ayarları da set edebiliyorsunuz.

+ Yeşil ekran efektlerini destekliyor.

+ Fragman özelliği ile video kliplerinizi otomatik olarak bir fragmana dönüştürebilirsiniz.

+ En güzel özelliklerinden bir tanesi de bir video kurgulama projenize iphone cihazınızdan başlayıp, iCloud Drive entegrasyonu sayesinde Mac cihazınızdan devam edebiliyorsunuz. Video editleme için kullandığınız cihazın kayıt altına alma yönünden önemi yok aslında.

+ Macbook pro’da bulunan Touch bar tuşlarının bu video editleme programı ile entegrasyonu mevcut. Ayrıca programın kısayol tuşları ile de kullanımı mevcut.

+ Video dışa aktarımlarını doğrudan Youtube, instagram gibi platformlara yapabiliyorsunuz.

+ Renk düzeltme ve renk doğrulama özellikleri oldukça gelişmiş. Oto düzeltme özelliği de var.

Eksileri

 –  Desteklediği ekran en boy oranları (aspect ratio) oldukça kısıtlı.

 –  Keyframe’ler de mevcut değil. Bir metni ekranda hareket ettirmek istediğinizde bunu yapamamanız gibi.

 –  Ses kontrol özellikleri de oldukça kısıtlı.

Blender

Resmi Sitesi: Şuradan resmi sitesine ulaşabilirsiniz.

Ücreti: Ücretsiz

Desteklediği İşletim Sistemi: Windows – macOS – Linux

Aslında blender bir video editleme programı değil. Daha doğrusu ana işlevi video editlemek değil. Blender, açık kaynak kodlu, ücretsiz bir 3D modelleme ve animasyon yaratma programı. Hatta alanında da oldukça başarılı ve geçmişi uzun yıllara dayanan bir program. Jurassic Park filminin 3D modellemesinde de kullanılan programlardan biri Blender olmuş. Bu ana özelliklerinin yanında pekala video editleme özelliği de mevcut.

Artıları

+ Blender ile kesme – ekleme – birleştirme vs. gibi tüm temel video editleme işleriniz yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra renk düzeltme – renk derecelendirme – video maskeleme gibi biraz daha üst seviye ayarları da yapabilirsiniz. Bu tür özellikleri de var. Yani aslında listede yer alan diğer tüm ücretsiz video editleme programlarının sahip olduğu tüm işlevlere sahip diyebiliriz.

+ Düzenleyicisi 32 katmana (layer) kadar ekleme yapabilmenize izin veriyor.

+ Video hızlandırma veya yavaşlatma (ağır çekim efekti), videoyu ses ve görüntü olarak ayırma, ses hızını editleme, filtreleme, 3D resim veya 3D herhangi bir veriyi videonuza ekleme ve video üzerine editleme, metin – başlık efektleri – görsel efektler vs gibi bir çok özelliği de mevcut.

+ Büyük video editleme işlerinde cihazınızda herhangi bir donma – kasılma vs. olmaması için ayrıca proxy formasyon özelliği de sunuyor.

+ Bu ücretsiz video edit programının hareket takip özelliği de mevcut. Video kliplerinizde bulunan ve hareket takibine alınmasını istediğiniz nesneleri veya kamera hareketlerini program algılıyor ve bunu kayıt altına alıyor. Ardından da bir çok efekti bu nesnelere uygulayabildiği gibi 3D yazılımlardan içe aktarılan 3D nesnelere de uyguluyor. Diğer ücretsiz video editleme programlarından ayrılan tek özelliği bu hareket kabiliyetini 3D nesnelere de uygulayabiliyor olması.

+ Yürürken, koşarken, bisiklete binerken vs. gibi hareketli çekimlerinizi de bu video editleme programı ile stabilize hale getirebiliyorsunuz.

Eksileri

 –  Kullanıcı odaklı bir arayüzden ziyade karmaşık, alışması zor bir arayüze sahip. Programı kullanmak için eğitim almanız şart. Program ile ilgili de Türkçe olarak rehber kaynağı bulmanız bir hayli zor. İngilizce olarak da çok fazla kaynak olduğunu söyleyemem. Kaynak bulsanız bile öğrenimi için epey bir zaman harcamanız gerecektir.

 –  Ses ile ilgili de ciddi problemleri olduğuna dair bir çok yorum ile karşılaştım. Videoları ses olmadan dışa aktarması, ses ile görüntünün senkronizasyonunun kayması gibi çok kritik problemler olabiliyormuş.

 –  Rendering süreleri ve işlem hızları hakkında da çokça olumsuz yorum mevcut.

Sistem Gereksinimleri

Tüm sistem gereksinimlerine şurada bulunan resmi sitesinden ve resmi sayfasından ulaşabilirsiniz. Normalde her video editor programı için sistem gereksinimlerini detaylı olarak yazdım ancak bu tam olarak bir video editleme programı olmadığı, ana işlevi 3D ve animasyon olduğu için bu şekilde link vermek istedim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir