Şirketiniz, işletmeniz, işyeriniz veya firmanız var ve kurumsal bir web sitesi kurmak istiyorsanız, hazırladığımız bu dev rehber ile şirket için web sitesi nasıl kurulur? sorusuna en ince ayrıntısına kadar cevap bulabilirsiniz.
İçerik Başlıkları:
- Kurumsal Web Sitesi Kurmak İçin Gerekenler
- Sunucu (Hosting) Alma
- Domain (Alan Adı) Alma
- WordPress Kurulumu
- Tasarım Oluşturma ve Düzenleme
Kurumsal Web Sitesi Kurmak için Gerekeneler
Şirket sitesi kurmak için sahip olmanız gerek 2 şey var. Onlar da hosting ve domain. Bu iki kalem zorunlu. Yani bu işin olmazsa olmazları. Bir firma sitesi, bir kişisel site veya e-ticaret sitesi de kursanız, sitenizi dünya çapında yayına açıp, 7/24 yayın yapabilmek için her şeyden önce bu 2 şeye sahip olmanız gerekli.
Peki;
Domain Nedir: Şirket web sitenizin internetteki adresi, yani ismi/adıdır. Aynı google.com, wpmavi.com ya da bir firma web sitesi için firmaisminiz.com gibi.
Hosting Nedir: Türkçe anlamıyla sunucu kiralama hizmetine verilen isimdir. Siz bir hosting hizmeti satın alır, yani kiralarsınız ve sitenizin tüm bileşenleri (sitenize ait tüm kodlar, görseller, dosyalar, veritabanları vs.) bu sunucularda barınır.
Bu sunucular da sizin kiraladığınız firmanın veri merkezinde fiziki olarak barınır, korunur ve firma tarafından teknik kurulumları, bakımları ve gözetimleri vs. yapılır ve 7/24 açık tutulur. Böylece sizin şirket siteniz de 7/24 tüm dünyaya kesintisiz yayın yapar.
Adım 1: Sunucu(Hosting) Alma
Hosting almak için;
1-Öncelikle buradan (linke tıklayarak) wpmavi.com okuyucularına özel indirim uygulayacak olan firmanın Türkiye’deki resmi sitesine gidiyoruz. Ve sayfada sağ üst kısımda bulunan menüden WordPress seçeneğine tıklayarak ilerliyoruz.
2- Bu sayfada biraz aşağı iniyoruz. Ve karşımıza çıkan hosting paketlerinden bir seçim yapıyoruz. Kurumsal web sitesi kurma konusunda paket seçimi yaparken paketlerin sunduğu performans özelliklerine dikkat etmeniz faydalı olacaktır.
Çünkü aldığınız hosting paketinin sunduğu performans özellikleri ne kadar yüksek olursa, sitenizin açılma hızı da o kadar yüksek olacaktır.
Bu sayfada seçeceğimiz pakete karar verip Sepete Ekle butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
3- Sonrasında hosting paketini ne kadar süreliğine alacağımıza dair seçim yapacağımız bir ekran önümüze geliyor. Aylık, yıllık, iki yıllık ve dört yıllık alım yapabiliyoruz.
Hosting paketi yanında verilecek olan ücretsiz domain sadece en az 1 yıl ve üzeri alımlarda geçerli.
En başta hosting paketinizi ne kadar uzun süreli alırsanız o kadar ucuza almış oluyorsunuz aslında. Mesela en başta 4 yıllık aldığınızda, hosting ücretine 6 bin TL küsürlük indirim uygulanıyor.
Ayrıca bu süreçte olası fiyat artışlarından da etkilenmeyeceksiniz.
Tabii ki mali durumunuza göre karar sizin.
Zaman dilimi seçtikten sonra sağ altta bulunan Devam butonu ile devam edelim.
4- Bu adımda hosting satın aldığımız firmada bir üyelik hesabı oluşturacağız.
Önce ülke seçimi yapın. E-posta kısmına sıklıkla kullandığınız bir mail adresinizi yazın. (gmail – hotmail vs. gibi). Sadece yazmanız yeterli. Başka bir işlem yapmanıza gerek yok.
Satın alma işlemi tamamlandığında hosting firması buraya yazdığınız mail adresi ile size bir hesap oluşturuyor ve sonrasında da zaten sizden buraya yazdığınız email ile oluşturulan hesabın şifresini belirlemenizi istiyor. Ayrıca satın alma detayları, fatura vs. gibi bilgiler de burada belirttiğiniz mail adresine satın alma gerçekleştikten sonra gönderiliyor.
Sağ alttaki Devam butonu ile devam edelim.
5- Ödeme yöntemi adımında kredi kartınızla, google pay ile ya da kripto hesabıyla ödeme yapabiliyorsunuz.
Kredi kartı ile ödeme yapacaksanız kartınızın internet alışverişlerine açık olduğundan emin olun. Değilse bankanızın mobil uygulamasından veya müşteri hizmetlerini arayarak kolayca açtırabilirsiniz.
Bir ödeme yöntemi belirleyip ödeme bilgilerimizi girdikten sonra Güvenli Ödeme Yap butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
6- Satın alma işlemi tamamlandıktan sonra firma bizi müşteri panelimize üye girişi yapmış bir şekilde yönlendirecektir.
Karşımıza ilk olarak satın alma yaparken hesap oluşturma kısmında belirttiğimiz eposta adresi ile firmada otomatik olarak oluşturulan üyeliğimiz için bir şifre belirleme ekranı çıkıyor. ( alttaki resimde de olduğu gibi )
Buradan üyelik hesabımız için bir şifre belirliyoruz. Tabii bu şifreyi unutmuyoruz.
Şifremizi de belirledikten sonra artık hosting firmasına her zaman için kullanıcı adı olarak eposta adresimiz ve bu adımda belirlediğimiz şifre ile müşteri girişi yapabiliriz.
7- Eğer sizde yönetim paneli İngilizce açıldıysa, sağ üst menüdeki bayrak simgesine tıkladığınızda açılan seçeneklerden Türkçe’yi seçip panel dilini Türkçeleştirebilirsiniz.
Şirket web sitesi kurulumu için domain alma adımıyla devam edelim.
Adım 2: Domain (Alan Adı) Alma
1- Hosting paket süremizi 1 yıl ve üzeri seçtiysek bulunduğumuz sayfada Ücretsiz Alan Adınızı Talep Edin bölümü görünecektir. Hemen karşısındaki Alan Adını Al butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
2- Açılan penceredeki aratma kutucuğuna almak istediğiniz domain adresini yazın. Sonrasında da alan adınız için bir uzantı belirleyin. Ve ardından Uygunluğu kontrol et butonuna tıklayın.
Dikkat:Arama kutusuna istediğiniz domain adresinizi yazarken “ı ş ö ç ğ ü” gibi Türkçe karakterleri kesinlikle kullanmayın. Sadece İngiliz alfabesinde olan karakterleri kullanın. Aksi halde alan adınız geçerli olmaz. Özellikle ı harfine dikkat edin. “ı” harfi yerine “i” harfini kullanın. (ü yerine u – ğ yerine g – ş yerine s vs gibi.)
3- Aratma sonucu Bu alan zaten alınmış. Başka bir alan adı arayın. uyarısı alırsanız, arattığınız domain adresinin daha önce başkası tarafından alınmış ve tescillenmiş anlamına gelir. Yani bu alan adını alamıyorsunuz maalesef.
Böyle bir durumda daha önce başkası tarafından alınmamış bir alan adı bulana kadar alternatif alan adlarını aratmaya devam etmeniz gerekiyor.
Aramalarınız sonucu aşağıdaki görseldeki gibi Domain satın alınabilir. mesajı alırsanız, arattığınız alan adını alabiliyorsunuz demektir.
Alan adını al butonuna tıklayarak devam edin.
Önemli:Domain adresinizi yazarken yanlış yazmadığınızdan mutlaka emin olun çünkü bir kez Alan Adını Al butonuna tıkladığınızda, yazdığınız domain adresi boştaysa eğer, sistem son bir adım olarak emin misiniz vs. diye sormadan direkt olarak yazdığınız domain adresini sizin adınıza ücretsiz bir şekilde kaydediyor.
Yani harf hatası – eksik yazma gibi bir hata yaparsınız ve yanlışlığın farkında olmadan da Alan Adını Al derseniz, sistem domain adresini yanlış yazdığınız haliyle (eğer boştaysa) direkt kaydedecektir. Geri dönüşü yok yani. O yüzden yazarken dikkat edin.
4- Sonrasında aldığımız domain adresinin hangi kişisel bilgiler üzerine tescil edileceğini soran bir ekran karşımıza geliyor.
Öncelikle ülke kısmını ve ardından da domain adresimizi kişisel kullanım için mi yoksa şirketimiz için mi aldığımızın bilgisini doldurarak Sıradaki butonuna tıklıyoruz.
5- Sonraki adımda açılan formdaki bilgileri doğru bir şekilde doldurarak Kaydı Bitirin butonuna tıklıyoruz.
Önemli:Burada gireceğiniz bilgileri mutlaka doğru bilgiler olarak belirtin çünkü aldığınız domain adresi burada belirttiğiniz bilgiler üzerine tescil edilecektir. Aldığınız domain adresi üzerinde yasal ve resmi bir hakka sahip olabilmeniz için domain adresinin kayıt edildiği owner – yani sahip kişi bilgileri sizin bilgileriniz ile birebir uyuşmak zorunda.
Önemli:Özellikle verdiğiniz e-mail adresine dikkat edin çünkü hem hosting firmasında oluşturduğunuz üyelik hesabının doğrulamasını (bir sonraki adımda), hem de domain adresi tescili doğrulmasını burada belirttiğiniz e-mail adresine gelecek olan mailler aracılığı ile yapacaksınız.
6- Bu işlem sonrası Neredeyse Vardınız ekranı karşınıza gelecektir.
Bu noktada domain tescili adına son olarak, hem domain tescili için hem de hosting firmasında oluşturulan üyelik için hesap doğrulaması yapmanız gerekiyor.
Önce mail hesabınızdan domain adresi onayı için gönderilen maili açıp içerisindeki linke tıklayarak onay işlemini tamamlayın.
Daha sonra da hesap doğrulaması için gönderilen maili açıp “E-posta’yı Doğrula” butonuna tıklayın. Bu butona tıkladığınızda firmanın yönetim paneli anasayfasına yönlendirileceksiniz. Bu şekilde hosting hesabınız da doğrulanmış olacak.
Sonraki adımda işletme sitesi kurma işlemleri için kurumsal web sitemizin altyapısını oluşturacak olan WordPress kurulumunu yapacağız.
Adım 3: WordPress Kurulumu
Şirket sitesi kurmak ve yönetmek için kodlama ve teknik bilgiye sahip olmamıza gerek yok.
Bunun için dünyanın en iyi ve en popüler site yönetim sistemi olan WordPress.org altyapısını hostingimize kuracağız ve sadece tıklamalar, sürükle bırak gibi kolay işlemlerle sitemizi oluşturup yönetebiliyor olacağız.
Aldığımız hosting, WordPress altyapısına özel olarak hazırlandığı için WordPress’i birkaç tıklama ile kolayca kurabiliyoruz.
1- Bunun için hosting yönetim paneli anasayfasındayken üst menüden Hosting seçeneğine tıklayın. Açılan sayfada hosting paketinizin karşısındaki Kur butonuna tıklayın.
2- Açılan sayfada Şimdi Başla butonuna tıklayın.
3- Açılan sayfadaki seçeneklere hiç gerek yok. Direkt alt kısımdaki Atla, kişiselleştirilmiş deneyim istemiyorum yazısına tıklayarak devam edin.
4- Sonraki sayfada WordPress admin yani yönetim paneli için bir hesap oluşturuyoruz.
Dil kısmından WordPress sitenizi hangi dilde kullanacaksanız onu seçin.
Yönetici E-postası kısmına sıklıkla kullandığınız mail adresinizi yazın.
Yönetici Şifresi kısmına da altındaki şifre oluşturma talimatlarına uygun güçlü bir şifre belirleyerek yazın.
WordPress admin paneline buraya yazdığınız mail adresi ve şifre ile giriş yapacağınız için bu iki bilgiyi mutlaka bir yere not edin.
Sonrasında alttaki Devam et butonuna tıklayarak ilerleyin.
5- Sonraki sayfada listelenen eklentilere şimdilik gerek yok. Bu eklentileri ve ihtiyaç duyabileceğiniz birçok eklentiyi sonradan admin panelinden de yükleyebilirsiniz.
Atla, eklentileri daha sonra yükleyeceğim yazısına tıklayarak bu sayfayı geçin.
6- Sonraki sayfada da web sitenizin tasarımı için bazı hazır temalar listeleniyor ancak biz şirket web sitesi kurulumu için farklı bir yöntem kullanacağız.
Bu nedenle yine alt kısımdaki Atla, bir şablona ihtiyacım yok yazısına tıklayarak bu sayfayı da geçin.
7- Bu adımda, aldığımız domain adresini web sitemize bağlayacağız. Bunun için sol taraftaki Alan adı seçin bölümü altındaki Seç butonuna tıklayın.
8- Açılan sayfada isterseniz Sunucu Konumu kısmından sunucu konumunu değiştirebilirsiniz. Haritadaki işaretli yerlerden size en yakın sunucu konumunu seçebiliyorsunuz. Varsayılan olarak seçili olan konum zaten size en yakın konumdur. O yüzden bir değişiklik yapmanıza gerek yok.
Alttaki Kurulumu Tamamla butonuna tıklayarak ilerleyin.
9- Sonrasında web sitemizin altyapısını oluşturacak olan WordPress kurulumu başlıyor.
Yoğunluğa göre kurulum işlemi birkaç dakika sürebilir. Kurulum sürecini ekrandan takip edebilirsiniz.
10- Kurulum tamamlandıktan sonra açılan sayfada sol taraftaki Siteyi Düzenle butonuna tıklayarak web sitenizin admin paneline ulaşabilirsiniz.
# Ek olarak, sitenizin admin paneline sonradan, firmanın kontrol paneline girmeden, direkt olarak tarayıcınızın adres barına domain adresinizi yazıp sonuna /wp-admin yazarak da her zaman için ulaşabilirsiniz. (siteadresiniz.com/wp-admin gibi…)
Bu adres sizi admin panelinizin giriş sayfasına yönlendirecek. Açılan sayfadaki giriş formuna mail adresi ve şifrenizi yazarak admin paneline giriş yapabilirsiniz.
Kurumsal web sitesi kurulumu için site altyapısını WordPress ile kurmuş olduk. Site içeriği ve tasarımını nasıl oluşturabileceğimize bakalım.
Şirket Sitesi için Tasarım Aşaması
Buraya kadar yaptığımız işlemler aslında tüm site türleri için geçerli. Kurumsal web sitesi nasıl kurulur? sorusunun cevabı, işlerin diğer site türlerine göre farklılaştığı tasarım aşamasında mevcut aslında.
WordPress altyapısı ile kurduğumuz web sitesini kurumsal site haline getirmek için sitemize hazır bir tasarım yani tema giydireceğiz. Bu temayı da bir eklenti yardımıyla sürükle bırak, tıkla değiştir gibi kolay ve kullanışlı yöntemlerle kolaylıkla kendimize göre uyarlayacağız.
1- Bunun için öncelikle sitenizin yönetim paneline, az önce anlattığım şekilde giriş yapın. Sol taraftaki menüden Görünüm seçeneği üzerine gelin ve açılan seçeneklerden Temalar‘a tıklayın.
2- Açılan sayfada üst kısımdaki Yeni Ekle butonuna tıklayın.
3- Sonraki sayfada sağ üst tarafta Tema ara… isminde bir kutu mevcut. Oraya Astra yazın ve aşağıda çıkan sonuçlardan ilk sıradaki Astra teması üzerine geldiğinizde çıkan Kur butonuna tıklayın.
Kur butonuna tıkladıktan sonra otomatik kurulum başlayacaktır. Kurulum işlemi bittiğinde yine aynı yerde bu sefer Etkinleştir butonu aktif olacaktır. Bu butona tıklayarak temayı etkin hale getirin.
4- Temayı kurup etkinleştirdikten sonra bu sefer yine sol taraftaki menüden yeni eklenmiş olan Astra seçeneğine tıklayın.
Açılan sayfada üst taraftaki Starter Templates sekmesine tıklayın ve ardından Install & Activate butonuna tıklayın.
5- Kurulum bittikten sonra karşınıza gelen sayfada altta bulunan Build Your Website Now butonuna tıklayın. Arından Select Page Builder olarak Elementor seçeneğine tıklayın.
6- Ardından karşınıza, sitenize tek tıklamayla yükleyebileceğiniz hazır site tasarımları yani hazır site şablonları çıkacak.
Sayfanın üst tarafındaki kategorileri kullanarak firmanızın faaliyet alanına göre hazırlanmış tasarımları görebilirsiniz.
Bu hazır site tasarımlarından köşelerinde “Premium” yazısı olanlar ücretli, olmayanlar ise ücretsiz. Ücretsiz olarak 100’ün üzerinde hazır site tasarımı mevcut.
Buradaki her bir tasarımın nasıl göründüğünü yani sitenize kurduğunuzda sitenizin nasıl görüneceğini canlı olarak görmek için ise hazır şablonlar üzerine bir kez tıklamanız yeterli.
Siz de öncelikle burada yer alan tüm ücretsiz hazır site tasarımlarını inceleyin ve firmanıza uygun olabilecek tasarıma karar verin.
7- Tasarıma karar verdikten sonra hoşunuza giden hazır tasarımın birebir aynısını sitenize kurmak için yine o tasarımın üzerine tıklayın. Altta bulunan Skip & Continue butonuna tıklayarak devam edin.
8- Sonraki adımda isterseniz sol taraftaki panelden sitenizin renk paletini ve fontunu seçebilirsiniz. Sonrasında Continue butonuna tıklayarak devam edin.
9- Karşınıza bir anket ve seçeneklerin bulunduğu bir form çıkacak. Bu form reklam amaçlı, pas geçebilirsiniz. Ancak formun altındaki tüm seçenekleri işaretleyin ve Submit & Build My Website butonuna tıklayarak ilerleyin.
10- Bu aşamada seçtiğiniz şablonun sitenize aktarma işlemleri başlıyor. İşlem başarıyla tamamlandığında karşınıza tebrik ekranı gelecek. Bu sayfadaki View Your Website butonuna tıklayın.
Bu şekilde sitenizin önyüzüne gitmiş oluyorsunuz. Az önce seçtiğiniz hazır tasarım demoda nasıl görünüyorsa birebir haliyle sitenize kurulduğunu görüyorsunuz.
Bu aşamadan sonra kurulan bu hazır tasarımı Elementor kullanarak kendinize göre nasıl düzenleyebileceğinize bakalım.
11- Sitenizin hangi sayfasını düzenlemek istiyorsanız o sayfadayken üst barda bulunan Elementor ile düzenleyin seçeneğine tıklayın.
Elementor, tıkla değiştir, sürükle bırak bırak gibi yöntemlerle sayfa içeriklerini kolayca değiştirebileceğiniz, kendinize göre uyarlayabileceğiniz, sadece işyeri web sitesi kurma konusunda değil genel olarak site tasarımı konusunda kullanışlı bir araç aslında.
Değiştirmek istediğiniz sayfayı Elementor ile açtığınızda sol tarafta bir panel göreceksiniz. Sağ tarafta da sayfanız yer alacak.
Sayfa içerisinde yazılar, görseller vs. gibi elemanlar üzerine mouse ile geldiğinizde çerçeveler ve birtakım butonlar belirecek. Bu butonları ve sol taraftaki panelde çıkan seçenekleri kullanarak sayfanızda istediğiniz değişiklikleri yapabiliyorsunuz.
Bu paneli kullanmak oldukça basit. Biraz kurcalayarak neyin ne işe yaradığını kolayca çözebilirsiniz. İşyeri sitesi kurma işlemleri için herhangi bir tasarım oluşturma işine girmeseniz bile,
Sadece seçtiğiniz hazır tasarım ile birlikte gelen demo içeriklerin üzerine tıklayıp, o içerikleri kendi içerikleriniz ile değiştirerek bile firma sitesi kurma işlemini halletmiş olursunuz.
Aşağıda bulunan videomda Elementor kullanarak sayfalarınızı nasıl düzenleyebileceğinizi detaylıca anlattım. Dilerseniz bu videoma bakarak Elementor’ün çalışma mantığını daha kısa sürede kavrayabilirsiniz. (Videoda anlattığım diğer tüm adımlar da zaten bu yazıda anlattığım adımlarla birebir aynı)
Şirket sitesi kurma konusunda başvurabileceğiniz en kolay ve en hesaplı yöntemi anlatmaya çalıştım.
Tabii bu şekilde ancak işte içerisinde hakkımızda, ürünlerimiz, iletişim, vizyonumuz vs. gibi sayfaların olduğu basit denebilecek düzeyde, içerisinde çok fazla işlev barındırmayan şirket siteleri kurabilirsiniz.
Daha işlevsellik gerektiren komplike sitelere ihtiyacınız varsa WordPress Site Kurma yazıma bakmanızı tavsiye ederim. (O yazıda videolu anlatım da mevcut) Youtube kanalımdan da WordPress site kurma videosuna ulaşabilirsiniz.
Umarım Kurumsal Site Kurma: Şirket – İşletme – İşyeri – Firma başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.