Site Kurma Yöntemleri: En Popüler Web Sitesi Kurma Yolları

Blog

İnternet sitesi oluşturmak için kullanabileceğiniz birçok yol ve yöntem mevcut. Bu yazıda dünyada en çok tercih edilen site kurma yöntemleri nelerdir, dünyanın en popüler web siteleri hangi yolları tercih etmiş, bunlardan bahsedeceğim.

İçerik Başlıkları:

Hazır Site Kurma Platformları
WordPress ile Site Kurma
Hazır Site Templateleri
Site Yönetim Yazılımları
Site Kurma Programları
Kodlama

1- Hazır Site Kurma Platformları

Site kurma yöntemleri içerisinde kısa sürede ve kolay bir şekilde site oluşturmanızı sağlayacak yöntem bir hazır site platformu kullanmaktır.

Bu platformlar ile direkt canlı olarak internet üzerinden, yani sadece tarayıcınızı kullanarak, herhangi bir kodlamaya, programa vs. gerek duymadan, sürükle bırak, tıkla değiştir gibi basit işlemlerle kısa sürede sitenizi kurup yayınlayabiliyorsunuz.

# Bunun için öncelikle bu platformlardan birini seçip, platform içerisinde bir hesap oluşturuyorsunuz. Sonrasında platformun size sunduğu, her türlü amaca uygun, önceden hazırlanmış yüzlerce web sitesi şablonundan birini seçiyorsunuz.

İnternet Sitesi Kurma Yöntemleri - Hazır Site Kurma Platformları Şablonlar
Hazır Site Kurma Platformları Şablonlar

# Şablonu seçtiğinizde karşınıza bir düzenleme ekranı geliyor. Bu ekran içerisinde birçok araç ve seçenek mevcut. Bu araç ve seçenekleri kullanarak seçtiğiniz hazır şablonu sürükle bırak gibi basit yöntemlerle kendine göre tasarlıyor, içeriklerinizi oluşturabiliyorsunuz.

Web Sitesi Kurma Yöntemleri - Hazır Şablon Düzenleme Paneli
Hazır Şablon Düzenleme Paneli

# Düzenleme işi bitip siteniz yayına hazır hale geldikten sonra ihtiyacınıza uygun bir abonelik paketi seçip site adresinizi belirliyor ve sitenizi yayına alıyorsunuz.

Böylece hiçbir teknik bilgiye, kodlamaya vs. ihtiyaç duymadan birkaç tıklama ile web sitenizi kurmuş ve 7/24 dünyanın her yerinden ulaşılabilecek şekilde sitenizi ziyaretçilerinizle buluşturuyorsunuz.

Eğer bu yöntem aklınıza yattıysa, dünyanın en popüler hazır site platformlarını listelediğim alttaki videomu izleyerek, platformlar hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.


Tabi site kurma adına hazır site platformları ile ilerlemek her ne kadar site kurma yolları arasında en kısa ve en kolay yöntem olsa da bu platformlarda sunulan hazır siteler, fonksiyonel açıdan çok da gelişmiş değil.

Yani özellik açısından pek de bişey beklemeyin. Bu yöntemi kullanarak en fazla mesela ürün veya hizmetimi tanıtayım, portföyümü paylaşayım işletmemim temel bilgilerinin yer aldığı kurumsal bir site oluşturayım vs. gibi basit amaçlara hizmet edecek türden siteler kurabilirsiniz.

E-ticaret sitesi kurayım, restoranım için online yemek siparişi alayım veya forum sitesi açayım vs. gibi yani daha komplike site yapıları için bu yöntem hiç de uygun değil maalesef.

  Bu platformların diğer büyük bir dezavantajı da sitenizi hangi hazır platform aracılığı ile kurduysanız, ömür boyu o platform ile devam etmek zorunda kalıyorsunuz. Sitenizi başka bir platforma veya başka bir alt yapıya olduğu gibi taşımak istediğinizde maalesef taşıyamıyorsunuz.

Aynı zamanda tasarımınızı da kolay kolay değiştiremiyorsunuz.

Diyelim hazır bir şablon seçtiniz, üzerinde günlerce haftalarca uğraşarak kendinize göre düzenlediniz ve yayına aldınız. Sonradan kullandığınız şablonu değiştirmek istediğinizde yeni şablonda tüm düzenlemeleri sil baştan yapmanız gerekiyor. Yani şablonlar arası içerik ve tasarımı aktarmak da mümkün olmuyor.

# Sonuç olarak hazır site platformları site yapımı için her ne kadar en basit yöntem olsalar da daha işlevsel, etkileyici ve profesyonel siteler kurmak istiyorsanız, yazının devamında anlattığım diğer yöntemleri tercih etmenizi öneririm.

2- WordPress ile Site Kurma

Bu listedeki site kurma yöntemleri arasında kullanabileceğiniz en etkili ve en mantıklı yöntem WordPress altyapısı kullanarak site oluşturmaktır.

WordPress altyapısı ile e-ticaret sitesinden online yemek siparişi sitesine, emlak sitesinden sahibinden tarzı ilan listeleme sitelerine kadar aklınıza gelebilecek her türden siteyi, herhangi bir kodlama ve teknik bilgiye ihtiyaç duymadan kurup yönetebiliyorsunuz.

Tabi bu ve bundan sonraki anlatacağım site kurma yöntemleri için ihtiyaç duyacağımız, olmazsa olmaz gerekli olan iki şey var. Bunlar da domain ve hosting.

Domain; Türkçesi “Alan Adı” olan, youtube.com, wpmavi.com gibi web sitenizin internetteki ismi ve adresidir.

Hosting ise web sitenizin tüm verilerini barındırdığınız ve sitenizin dünya çapında 7/24 erişilebilir olmasına olanak sağlayan sunuculardır.

WordPress ise ( bkz. WordPress Nedir? ) bir web site alt yapısıdır. İnsanların kodlamaya ihtiyaç duymadan, bir yönetim paneli aracılığıyla, içerik oluşturmadan tasarıma kadar, site oluşturma ve yönetmeye dair tüm işlemlerini tıklamalarla yapabilmesini sağlayan site alt yapı yazılımıdır.

# Bu yöntem ile site oluşturmak için öncelikle bir hosting firmasına giderek sitenize uygun bir hosting paketi seçiyorsunuz. Ardından sitenizi kuracağınız domain adresini belirleyip, bu iki ürünü yani hosting ve domaini satın alıyorsunuz. ( bkz. Hosting ve Domain Nasıl Alınır? )

# Sonrasında bir hosting yönetim paneli olan ve aldığınız hostinge hazır kurulu bir şekilde gelen cPanel aracılığıyla birkaç tıklama ile WordPress kurulumunu yapıyorsunuz.

Site Yapma Yolları - cPanel WordPress Kurulum Ekranı
cPanel WordPress Kurulum Ekranı

# Böylece sitenizi WordPress altyapısıyla kurmuş oluyorsunuz. Tasarım kısmı yani sitenizi emlak sitesi, restoran sitesi, haber sitesi vs. gibi bir türde oluşturma işlemi ise bu aşamadan sonra başlıyor. Site tasarımınızı oluşturmak için ise ilerleyebileceğiniz 2 seçenek mevcut:

1- Bunlardan ilki, yine WordPress’e bağlı yardımcı bir araç olan Elementor eklentisi. Bu eklentinin size sunduğu hazır site şablonlarını ve araçlarını kullanarak, tıklamalar ve sürükle bırak gibi kolay yöntemlerle site tasarımınızı ve içeriklerinizi oluşturabiliyorsunuz.

Site Kurma Yöntemleri - Elementor Eklentisi
Elementor Eklentisi

Bu yöntemle site oluşturmak için hemen altta bulunan videomu izleyebilirsiniz.


2- İkinci seçenek ise WordPress alt yapısı için özel olarak kodlanmış profesyonel bir hazır tasarım, yani tema kullanarak ilerlemek.

Bunun için buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz, içerisinde binlerce temanın yer aldığı dünyanın en büyük tema marketine gidiyorsunuz ve kurmak istediğiniz site türüne uygun olan temaları inceliyorsunuz.

İnternet Sitesi Yapma Yolları - WordPress Tema Marketi
WordPress Tema Marketi

Temaları inceleyip size en uygun görünüm ve işlevsel özellikleri barındıran bir temayı seçerek satın alıyor ve indiriyorsunuz.

Bu temayı da altyapı olarak kurduğunuz WordPress’e kuruyor, temanın yönetim panelini kullanarak kendinize göre kolayca düzenliyor ve böylece sitenizi oluşturmuş oluyorsunuz.

Bu temalar sadece sitenizin görünümünü yani tasarım ihtiyacını karşılamıyor. Başlı başına site türüne bağlı olarak gerekebilecek tüm işlevsel araçlar da bu temanın içine dahil oluyor.

Yani sadece tek bir tema ile mesela bir e-ticaret sitesi için gerekli olan ürün girişi, sepete ekleme, ödeme alma, kargo seçenekleri gibi birçok fonksiyonel araçlara da bütünüyle bu temalarla birlikte sahip oluyorsunuz.

Web sitesi kurma yöntemi olarak bu seçeneği değerlendirecekseniz, tema nasıl bulunur, nasıl kurulur, tema demoları nasıl entegre edilir, ayarları nasıl yapılır gibi detaylı bilgiler için hemen alttaki videomu izleyebilirsiniz.


# Ayrıca WordPress altyapısı ile site kurma ve yönetme sürecinde size yardımcı olabilecek, youtube kanalım ve şu an bulunduğunuz wpmavi.com da dahil olmak üzere internette yüzlerce rehber mevcut. Böylece internet sitenizi kurup yönetirken aklınıza gelebilecek sorulara cevap, problemlere çözüm bulabilmek, diğer tüm site kurma yöntemlerine göre daha kolay olacaktır.

3- Hazır Site Templateleri

Site kurma yolları içerisinde kullanılan yöntemlerden bir diğeri de hiç bir aracı platform veya alt yapı sistemi kullanmadan, direkt olarak hazır kodlanmış site templatleri yani hazır site şablonları kullanmak.

Hazır site templatelerini tüm işlevleriyle, tasarımıyla, yönetim paneliyle vs. kodlanan tek ve bütün bir web site sistemi olarak düşünebilirsiniz.

# Bu sistemde hazır tempalte’i oluşturan tüm kodlar, görseller, medyalar, fonksiyonlar vs. dosya halinde paketlenip hazır site şablonları olarak satışa sunulur.

# Web sitesi kurmak isteyen kişiler de bu şablonlardan beğendiğini satın alıp indirir ve ftp vs. gibi yöntemlerle kendi sunucusuna yani hostingine yükler. Sonrasında bu şablonları yönetim panelleri aracılığı ile düzenler ve sitesini kurmuş olur.

# Tabi bu yöntem için de hosting ve domaine ihtiyaç vardır. Kanalımda bulunan herhangi bir site kurma videosunu izleyerek nasıl hosting ve domain edinebileceğiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

# Hosting ve domain aldıktan sonra şablon seçimi için buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz template marketini kullanabilirsiniz. Bu marketin içerisinde 17.000 üzeri, her ihtiyaca ve site türüne uygun hazır template yani site şablonu bulmanız mümkün.

Site Kurma Yolları - Hazır Site Template Marketi
Hazır Site Template Marketi

# Templateleri tek tek inceledikten sonra beğendiğiniz birini satın alıp indiriyorsunuz. Ardından sunucunuza dosya aktarımı sağlayan FileZilla gibi bir FTP programı ile template dosyalarını aktarıyorsunuz. Kurulum mantık olarak kısaca bu şekilde.

# Ancak tabi ki template yükleme, kurulum ve düzenleme ile ilgili talimatlar zaten aldığınız template içerisinde veya template’in destek sayfasında bulunuyor. Yani her tempalet’in mutlaka bir kurulum ve kullanım dokümantasyonu mevcut.

Siz de bu dokümantasyonlara göre gayet kolay bir şekilde hiç zorlanmadan templateleri kurup düzenleyerek sitenizi istediğiniz gibi kurmuş oluyorsunuz.

4- Site Yönetim Yazılımları

Site oluşturma yöntemleri içerisinde kullanabileceğiniz bir diğer yol da açık kaynaklı ve ücretsiz dağıtılan site yönetim yazılımlarını kullanmak.

Bu uygulamalar blog, portal, forum, resim galerisi, sosyal ağ, e-ticaret, müşteri desteği gibi spesifik site türlerine odaklı olarak gönüllü geliştiriciler tarafından kodlanıp, sürekli geliştirilen ve güncellenen ücretsiz yazılımlardır.

Mesela bir forum sitesi kurmak istiyorsunuz. Sadece forum sitelerine özel olarak tasarlanmış MyBB, SMF, Flarum gibi yazılımlar mevcut. Zaten dünya çapındaki çoğu forum sitesi bu tür yazılımları kullanıyor. Yani kimse özellikle oturup özel bir forum sistemi kodlamıyor.

# Bu yazılımları araştırarak bulabilirsiniz. Ancak bulup yüklemenin en kolay yolu domain ve hosting aldıktan sonra aldığınız hosting içerisinde yüklü gelen cPanel içerisindeki Softaclous uygulamasını kullanmak.

Web Site Kurma Yöntemleri - Site Yönetim Yazılımları Softaclous
Site Yönetim Yazılımları Softaclous

Hosting ve domain nereden ve nasıl alabileceğiniz ile ilgili detaylar için hemen alttaki videomu izleyebilirsiniz.


# Hostinginizi aldıktan sonra hostinginizde kurulu halde bulunan cPanel içerisindeki Softaclous uygulamasına gidiyorsunuz.

# Uygulama içerisinde ihtiyacınız olan yazılımı seçip Install butonuna tıkladığınızda çıkan kurulum formunu doldurup yazılımı birkaç tıkla kolayca kurabiliyorsunuz.

Site Kurma Yolları - Site Yönetim Yazılımı Kurulum Formu
Site Yönetim Yazılımı Kurulum Formu

# Sonrasında da size verilen adresle sitenizin yönetim paneline giderek gerekli düzenleme ve ayarları yaparak sitenizi yayına açabiliyorsunuz.

5- Site Kurma Programları

Site oluşturma yöntemleri içerisinde başvurabileceğiniz bir başka yöntem de bilgisayarınıza indirip kurabileceğiniz site kurma programlarını kullanmak.

Bu yöntemin temel mantığında aslında yazının başında bahsettiğim hazır site kurma platformlarını kullanarak site kurma yönteminden pek bir farkı yok.

# Programı bilgisayarınıza kuruyorsunuz. Program içerisindeki araçları ve seçenekleri kullanarak kodlamalarla uğraşmadan sitenizi oluşturuyorsunuz.

Web Site Yapma Yöntemleri - Masaüstü Site Oluşturma Programı
Masaüstü Site Oluşturma Programı

# Hazır site kurma platformlarından farklı olarak oluşturduğunuz bu siteyi yayınlamak için yine hosting ve domaine sahip olmanız gerekli. Programla oluşturduğunuz sitenin dosyalarını hostinginize aktararak yayına açabiliyorsunuz. Her yeni site düzenlemesinde de bu aktarma işlemini tekrar ediyorsunuz.

Bu tür programlar sayı olarak oldukça sınırlı. Olanların da pek işlevsel olduğunu söyleyemem. Bir de bu tür programlar artık eskide kaldı. Eskinin teknolojisi yani bu tür yöntemler. Yine de basit siteler için kullanılabilir bir alternatif yöntem olarak bahsetmek istedim.

6- Kodlama

Site kurma yöntemleri içerisinde bahsetmek istediğim son yöntem ise aslında bu işin temeli olan kodlama.

# Biliyorsunuz bütün siteler en nihayetinde kodlardan oluşur. Kod kullanarak site oluşturabilmek için temelde HTML ve CSS dillerini mutlaka bilmek, üzerine sitenize işlevsellik kazandırmak için de PHP, Javascript, Jqery vs. gibi yazılım dillerine hakim olmanız gerekiyor.

Ayrıca bu dilleri sağlıklı bir şekilde öğrenebilmeniz için de ileri seviyede İngilizceniz olması gerekiyor.

Yani özetle tüm bunları öğrenmek, üzerinde uzmanlaşarak web sitesi kurabilme noktasına gelmek oldukça zaman ve emek gerektiriyor. Dolayısıyla da amacı sadece çeşitli amaçlar için bir site kurmak olan normal kullanıcılar için bu yönteme başvurmak mantıksız.

# Fakat bu alanda uzmanlaşıp bir meslek haline getirmek isteyenler de olabilir tabi ki. Bunun için illa ki bir üniversite bitirmeniz gerekmiyor.

Mesela buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz onlarca online kurstan faydalanarak web site yazılım dillerini kolayca öğrenebilir, kendinizi geliştirip alanınızda uzmanlaşarak harika bir meslek edinebilirsiniz.

Site Yapma Yolları - Web Tasarım Kodlama Online Kurslar
Web Tasarım Kodlama Online Kurslar

Sonuç olarak site kurma yolları bir çok seçenekten oluşsa da benim size tavsiyem WordPress ile ilerlemeniz yönünde olacaktır.

Çünkü dünya çapında en çok tercih edilen, rehber olarak birçok kaynağı kolayca bulabileceğiniz, işlevsellik ve tasarım seçenekleri adına neredeyse sınırsız seçenek sunan en zengin ve en güvenli site altyapısıdır WordPress.


Umarım Site Kurma Yöntemleri: En Popüler Web Sitesi Kurma Yolları başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir