7 En İyi Hosting Firması: 77 Milisaniyede Açılan Hosting

Blog

Türkiye’nin en iyi hosting firması hangisidir sorusuna cevap bulabilmek adına altta yer alan tüm web hosting firmalarından bir hosting paketi satın alıp, birebir aynı bir site kurulumu yaparak hız testi gerçekleştirdim ve ortaya tamamıyla verilere dayalı bir sonuç çıktı. Ben daha yazımın en başında ortaya çıkan hız testi sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Türkiye’nin en iyi hosting firmaları

En iyi hosting firması TR
1
Türkiye'de hizmet veren en iyi web hosting firması

1. hostinger.web.tr

P95: 117ms
Request Sayısı: 3699
PEAK RPS: 14.67
🥇9.6
1.sıra
Hız: 117ms3000ms
2
Türkiye'nin en iyi hosting firması alastyr

2. alastyr.com

P95: 245ms
Request Sayısı: 3386
PEAK RPS: 13
🥈9.5
2.sıra
Hız: 245ms3000ms
3
en iyi hosting siteleri

3. turhost.com

P95: 393ms
Request Sayısı: 3288
PEAK RPS: 13
🥉9.4
3.sıra
Hız: 393ms3000ms
4
Hosting tavsiye - Güzel hosting

4. guzel.net.tr

P95: 703ms
Request Sayısı: 2796
PEAK RPS: 11
🏅9.3
4.sıra
Hız: 703ms3000ms
5
hosting hizmeti veren firmalar - en iyileri - vargonen

5. vargonen.com

P95: 1.879ms
Request Sayısı: 1747
PEAK RPS: 6.67
🏅9.0
5.sıra
Hız: 1.879ms3000ms

Dünyanın en iyi hosting firmaları

En iyi hosting firması WW
1
Dünyanın en iyi hosting firması bluehost

1. bluehost.com

P95: 77ms
Request Sayısı: 3921
PEAK RPS: 14.90
🥇9.8
1.sıra
Hız: 77ms3000ms
2
dünyanın en iyi hosting firması hostgator

2. hostgator.com

P95: 98ms
Request Sayısı: 3788
PEAK RPS: 14.76
🥈9.7
2.sıra
Hız: 98ms3000ms
3
Türkiye'de hizmet veren en iyi web hosting firması

3. hostinger.com

P95: 117ms
Request Sayısı: 3699
PEAK RPS: 14.67
🥉9.6
3.sıra
Hız: 117ms3000ms

İçerik Tablosu


Yazımın devamında üstte, her bir hosting şirketi için paylaştığım hız verilerinin nasıl ortaya çıktığı, hangi yöntemle test edildiği, P95, Request sayısı, PEAK RPS gibi değerlerin ne anlam ifade ettiği vs. gibi yapılan tüm işlemlere ve verilere dair dev bir arka plan bulacaksınız.

Şimdi gelelim yazımıza!

Google’da en iyi hosting firmaları ya da en iyi host anahtar kelimelerinde arama yaptığınızda bir çok kaynağa ulaşmanız mümkün. Fakat onca yazı, onca yorumu okumamıza rağmen en iyi hosting firması hangisidir ? en iyi host hizmetini kim verir ? sorularının yanıtlarını tam anlamıyla kafamızda oturmanız mümkün değil.

Çünkü yönlendirmeler, söylemler, şikayetler veya övgüler hep sözden ibaret. Sözün ötesine geçen bir çalışma malesef yok.

Şu firmanın destek hattı böyle iyi, şu firma böyle hızlı gibi yüzlerce, binlerce hiç bir verisel dayanağı olmayan, her ağızdan çıkan bir ses mevcut internette.

Peki, en iyi host firmasını nasıl belirleyeceğiz ?  Veya en iyi hosting firmasını belirlerken ölçüt ne olmaldır ?

Ölçütleri hemen sıralıyorum: performans, uzmanlık, hız, destek, tecrübe, verilen hizmet ve fiyat paritesi. İşte ben de tüm bu ölçüleri de içinde barındıran ancak ana odağı performans olan bir çalışma yaparak en iyi host firmasını ve en iyi hosting firmalarını verilere dayalı bir şekilde belirlemeye çalıştım.

Bu yazımda en iyi hosting firmasını belirlemek adına Türkiye’de hizmet veren başlıca firmaları sizler için bir çok test aracı ile her bir hosting firmasından aldığım hosting paketlerine birebir aynı web sitelerini kurararak test ettim ve tüm bu test sonuçlarını da hem ekran görünütü olarak hem de canlı sonuçlarıına link vererek sizlerle paylaştım.

1. Hostinger – hostinger.web.tr

Şuradan Türkiye’deki resmi web adreslerine ulaşabileceğiniz bu hosting firması yaptığım K6 testlerinde en iyi performansı sergileyen firma oldu.  Sunucularının gösterdiği performans ile de en iyi hosting firmaları listesinde, 1. sırada yer alan en iyi hosting firması oldu.

Öncelikle bu hosting firmasının dünya’nın en büyük hosting firmalarından biri olduğunu bilmenizde fayda var. Yani sadece Türkiye’de değil, 40’tan fazla ülkede hizmet veren dünyanın en kaliteli hosting şirketlerinden biri bu firma.

Bu firma dışında en iyi hosting firmaları listesinde yer alan diğer tüm firmalar sadece yerel bazda, yani sadece Türkiye çapında hizmet veren firmalar.

Her ne kadar bu içeriğin ana odağı en iyi türk hosting firmaları olsa da (sunucuları Türkiye’de olan) bu firmaya da sunucuları Türkiye sınırları içerisinde olmamasına rağmen Türkiye’de, Türkçe bir web sitesi ve Türkçe içeriklerle hizmet verdiği için ve çok da popüler olması kaynaklı olarak  en iyi hosting firmaları listesinde yer vermek istedim.

Firmanın testleri için satın aldığım hosting paketi:

1.5 GB RAM ve 2 CPU özelliklerien sahip olan paylaşımlı bir hosting paketi olan kurumsal wordpress paketi oldu. Şuradan (ana sayfa) >> Üst menüde yer alan Hosting >> WordPress Hosting sekmesine giderek siz de bu pakete ulaşabilirsiniz.)

K6 Soak Testi Sonuçları : Yaptığım 3 soak testi arasından en iyi sonucu veren soak testini ekran görüntüsü olarak altta paylaştım. Ayrıca en iyi sonuç veren soak testini canlı olarak siz de incelemek isterseniz; şuradan siz de altta ekran görüntüsü paylaştığım testi canlı olarak tecrübe edebilir, detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Bu kurumsal hosting firmasının en iyi Soak test sonuçları ise şu şekilde:

P95: 117 ms
Max: 708 ms

Ortalama: 105 ms
Min: 91 ms
Standart Sapma: 21 ms
Request Sayısı: 3699
PEAK RPS: 14.67

en iyi hosting firması - hostinger k6 test sonuçları

Türkiye en iyi hosting firması – hostinger k6 test sonuçları

Hemen üstte ekran görüntüsü hosting firmasının en iyi performans sergilediği K6 soak testi sonucuna ait. Diğer soak testi sonuçlarına ise yine ekran görüntüsü olarak test 1 – test 3  linklerinden de ulaşabilir ve o testleri de yine ekran görüntüsü olarak inceleyebilirsiniz.

Veri Merkezi:  Dünya Çapında 8 Farklı Ülke (TIER3)
cPanel: Mevcut Değil (Özel Yazlım)
Güvenlik Önlemleri: Üst Seviye
Ücretsiz SSL: Mevcut
Ücretsiz Yedekleme: Mevcut
İade Politikası: 30 Gün (koşulsuz)
Ücretsiz Site Taşıma: Evet
Destek Taleplerine Dönüş Süresi: 10 Dakika

1- Veri merkezi lokasyonları Litvanya –  Fransa – Hollanda – İngiltere – Amerika – Brazilya – Hindistan – Singapur

2- Paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin barındırıldığı serverlarında;

  • Server işletim sistemi olarak Cloudlinux OS
  • Kontrol paneli olarak kendilerine özel yazılımları mevcut.
  • Veritabanı sistemi olarak MariaDB 10.2
  • Uygulamalar olarak ise Litespeed Web Server kullanmaktalar.

3- Sunucularının tamamı Firewall ile erişim denetimine tabii.

4-  Tüm sunucularında DDOS korumasının mevcut olduğunu söylediler.

5- WP hosting paketleri için Ücretsiz Let’s Encrypt SSL sertifikası sunuyorlar.

6- Yedekleme hizmeti için ücretsiz olarak paketine göre haftalık veya günlük yedekleme sunuyorlar. Ancak tüm paketlerinde en düşük sıklıkla da olsa, ücretsiz yedekleme hizmetleri mevcut.

7- WordPress hosting paketlerinde pakete ek CPU veya ek disk satın alma seçenekleri bulunmamakta.

8- İade politikaları ise şu şekilde: 30 gün içerisinde koşulsuz iade sağlamaktalar. (SSL, Domain gibi hizmet satın alımları tabi ki bunun dışındadır diye düşünüyorum.)

9- Ücretsiz site taşıma işlemleri bulunmakta. Yani siteniz başka bir hosting şirketi bünyesinde barınıyor ve sitenizi bu hosting firmanıza taşımak istiyorsanız, yapmanız gereken bu firmadan bir hosting paketi satın almak ve sitenizin taşınması için firmaya destek talebi göndermek. Onlar sizin için taşıma adına herşeyi hallediyorlar.

10- Bir de hosting firmasına paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin bulunduğu sunucularında max. kaç adet web sitesi (wordpress hosting paketi) barınıyor diye bir soru yönelttim. Şu şekidle yanıtladılr:

“Bir sunucu da barındırılacak site adedi, sunucuya tahsis edilen CPU ve RAM gibi kaynaklara bağlıdır. Paylaşımlı sunucularda her site için tahsis edilen bir kaynak vardır ve bir sunucuda kaç web sitesinin olduğu önemli değildir. Önemli olan her zaman bir web sitesinin, kendisine tahsis edilen kaynağı %100 kullanabiliyor olmasıdır. “

11- Müşterilerinizden gelen her türlü satış – teknik vs. gibi destek taleplerine geri dönüş ortalamalarınız süre olarak nedir diye sorduğumda cevap olarak 10 dakika dediler. Zaten bu 10 dakika sloganı canlı chat sistemine bağlanınca da chatlerinde slogan olarak yer alıyor.

Benim Düşüncelerim: Bu hosting firmasının veri merkezi Türkiye’de değil. Dünyanın bir çok yerinde veri merkezleri mevcut. En iyi hosting firmalasını belirlemek için yaptığım testleri bu fiirmanın Litvanya lokasyonlu veri merkezini seçerek gerçekleştirdim.

Özellikle K6 testlerini de Dublin üzerinden gerçekleştirdiğim için aslında bu hosting firmasının veri merkezi de türk web hosting firmalarının veri merkezlerine göre fizikselsel olarak Dublin’e daha yakın olduğu için (mesafe Türkiye kadar uzak olmasa da yine uzak bir mesafe bu arada) K6 testleri nezdinde diğer firmalara göre daha iyi bir performansı sergilemesini beklemek mantıksız olmazdı.

Tabi diğer yandan da bu firmanın wordpress hosting paketlerinde 2 GB RAM ve 2 CPU seçeneği olan bir hosting paketi yok. Ya 1.5 GB RAM ve 2 CPU (benim seçtiğim paketin özelliği) ya da 3 GB RAM ve 2 CPU özellikleri mevcut. Ortası yok yani. Testlerden doğru sonuç alabilmek için de ben, en iyi hosting firmaları listesinde yer alan tüm firmalardan özellik olarak birbirine en yakın paketleri seçmeye çalışırken, hep  2 GM RAM ve 2 CPU sunan paketleri tercih ettim.

Dolayısı ile de bu firmada seçtiğim paket aslında diğer hosting firmaları paketlerine göre daha düşük özellikli bir paket olmuş oldu. ( RAM açısında 0.5 GB daha düşük olmuş oldu) Bu da aslında bu firmanın test sonuçlarına aleyhte etki edecek bir durum yarattı.

Ona rağmen firmanın sergilediği performans muazzam oldu.

Pekala sunucuları fiziki mesafe açısından türk hosting firmalarına göre daha avantajlıydı ancak sunucu özelliklerine göre de daha avantasız durumdaydı. Bu iki faktör birbirini nötrler diye düşünüyorum.

Nötrlemediğini varsaysak ve İrlanda – Litvanya arası fiziki mesafe ile İrlanda – Türkiye arası fiziki mesafe farklarını 2 kat olarak varsayıp, test sonuçlarının verdiği P95 değerini kabaca 2 katına çıkartıp sonuçları öyle değerlendirsek bile yine de listedeki en iyi hosting firması olacaktır. Test sonuçları bu söylemimi direkt desteklliyor çünkü.

Bu web hosting şirketi hakkında çok da bir yorum yapmaya gerek yok aslında. Türkiye’nin en iyi hosting firmaları bile bu firmadan daha iyi bir performans sergileyemedi ki benim yaptığım testler sadece bu listede yer alan türk hosting firmaları ile de sınırlı kalmadı. Neredeyse 15 üzeri Türkiye lokasyon en iyi diyebileceğimiz hosting firmalarını da test ettim. Bu listede sadece en iyi sonuçları performe eden 5 firmayı yazıya dahil ettim.

En nihayetinde sonuçlar verilere dayalı bir şekilde ortada. En iyi hosting firması hangisidir diye aratma yaparak bu yazıya gelenlere verilere dayalı kesin bir şekilde yaptığım testler sonucu söyleyebilirim ki, Türkiye’de paylşımlı hosting hizmeti veren en kaliteli hosting firması budur.

2. Alastyr – alastyr.com

Şuradan resmi web adreslerine ulaşabileceğiniz bu web hosting şirketi yaptığım K6 testlerinde, Türkiye’nin en iyi hosting firmaları arasında, sunucuları Türkiye’de olan, yani sadece yerel bazda hizmet veren tüm türk hosting firmaları arasınd 1. sırada yer alan, en iyi hosting firması oldu.

Firmanın testleri için satın aldığım hosting paketi:

2 GB Ram ve 2 Core CPU ile donatılmış bir sunucuda alt yapsında sunulan Wega Hosting paketi oldu. Bu pakete siz de Şuradan (ana sayfa) >> Web Sitesi >> WordPress Hosting menüsünden ulaşabilirsiniz.

K6 Soak Testi Sonuçları : Yaptığım 3 soak testi arasından en iyi sonucu veren soak testini ekran görüntüsü olarak altta paylaştım. Ayrıca en iyi sonuç veren soak testini canlı olarak siz de incelemek isterseniz, şuradan siz de altta ekran görüntüsü paylaştığım testi canlı olarak tecrübe edebilir, detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Bu kurumsal hosting firmasının en iyi Soak test sonuçları ise şu şekilde:

P95: 246 ms
Max: 1.053 ms

Ortalama: 207 ms
Min: 175 ms
Standart Sapma: 27 ms
Request Sayısı: 3386
PEAK RPS: 13

en iyi türk hosting firmaları - alastyr k6 test sonuçları

En iyi web hosting Türkiye – Alastyr K6 test sonuçları

Hemen alttaki ekran görüntüsü hosting firmasının en iyi performans sergilediği K6 soak testi sonucuna ait. Diğer soak testi sonuçlarına ise yine ekran görüntüsü olarak test 2test 3  linklerinden de ulaşabilir ve o testleri de yine ekran görüntüsü olarak inceleyebilirsiniz.

Veri Merkezi:  İzmir (Kendi Veri Merkezleri Mevcut)
cPanel: Mevcut
Güvenlik Önlemleri: Üst Seviye
Ücretsiz SSL: Mevcut
Ücretsiz Yedekleme: Mevcut
İade Politikası: 1q5 Gün (koşulsuz)
Ücretsiz Site Taşıma: Evet
Destek Taleplerine Dönüş Süresi: 5 Dakika

1- Veri merkezi lokasyonları İzmir. Veri merkezini kendi bünyesinde barındıran Türkiye’deki nadir hosting firmalarından.

Veri merkezleri ile ilgili şu şekilde ek bir açıklamada da bulundular:

“Sunucularımız kendi binamızda kendi veri merkezimizde barınıyor, içerisinde bulunduğumuz sitenin 2Megawattlık trafosundan güç alıyoruz ve N+1 yedekli jeneratör, ups ve klima sistemlerimiz bulunuyor. Aynı şekilde TurkNet, Vodafone ve Superonline üzerinden internete erişim sağlıyoruz, sunucularımızın da elektrik soğutma ve network olarak uçtan uca N+1 yedekliliği bulunuyor.”

2- Paylaşımlı hosting paketlerinin barındırıldığı serverlarında;

  • Server işletim sistemi olarak Cloudlinux
  • Kontrol paneli olarak cPanel
  • Veritabanı sistemi olarak MySQL
  • Litespeed Web Server – CXS Exploit scanner gibi uygulamalar kullanmaktalar.
  • Güvenllik önlemleri ile ilgili network açısından şunları söylediler: Yurtdışından gelebilecek ataklar için Voxility üzerinden koruma sağlıyoruz, yurt içi için kendimize ait belirli kuralları işletiyoruz.

Ayrıca şu notu da ilettiler: “Sunucularda açılan hostinglere %200 cpu izni 25mb io gibi yüksek değerlerde izinler tanımlıyoruz, eğer kullanıcı bu yüksek izinleri de sürekli şekilde aşarsa iletişim kurup sitesindeki sorunları çözmesine yardımcı oluyoruz, eğer çözmek istemiyorsa malesef limitliyoruz.”

3- Sunucularının tamamı Firewall ile erişim denetime tabii.

4- Tüm sunucularında DDOS koruması mevcut.

5- Tüm hosting paketleri için Ücretsiz Let’s Encrypt SSL sertifikası sunuyorlar.

6- Yedekleme hizmeti için aynen şunu ilettiler: “Tüm paylaşımlı web hosting hesaplarını haftada 1 olmak üzere cPanel yedeği şeklinde yedekliyoruz, ayrıca sunucuyu imaj olarak haftada 2 kez yedekliyoruz, bu yedeklemeler birbirinden bağımsız sunuculara yapılıyor. Kısaca 2 farklı tipte haftada 3 farklı yedek alıyoruz.”

7- WordPress hosting paketlerinde pakete ek CPU veya ek disk satın alma seçenekleri bulunmamakta. Bu konu ile ilgili ayrıca şunları ilettiler:

“WordPress hizmeti kullanan müşterilerimize şu an için ek cpu sunmuyoruz, bu planlarımızda var, fakat optimizasyon hizmetimiz bulunuyor, sitesini optimize ettiğimiz kullanıcıların ek kaynak almaya ihtiyaçları kalmıyor, optimize halde ek kaynağa ihtiyaç duyan müşterilerimiz zaten artık bağımsız bir sunucuya geçmek durumunda kalıyorlar.”

8- İade politikaları ile ilgili şunu ilettiler: “15 gün boyunca koşulsuz iade hakkı tanıyoruz.”

9- Ücretsiz site taşıma işlemleri bulunmakta. Yani siteniz başka bir hosting şirketi bünyesinde barınıyor ve sitenizi bu hosting firmanıza taşımak istiyorsanız, yapmanız gereken bu firmadan bir hosting paketi satın almak ve sitenizin taşınması için firmaya destek talebi göndermek. Onlar sizin için taşıma adına herşeyi hallediyorlar.

Ancak bunu belirli şartlar altında yapıyolarmış, müşterinin eski hosting paketinde de kullandığı paketin kontrol paneli olarak cPanel kullanması gibi.

10- Bir de hosting firmasına paylaşımlı  hosting paketlerinin bulunduğu sunucularında max. kaç adet web sitesi (wordpress hosting paketi) barınıyor diye bir soru yönelttim. Verdikleri cevap ise şu şekilde oldu:

“Bireysel hosting sunucularımzda şu an için maksimum 350 minimum ise 150 civarında site bulunuyor.”

11- Müşterilerinizden gelen her türlü satış – teknik vs. gibi destek taleplerine geri dönüş ortalamalarınız süre olarak nedir diye sorduğumda cevap olarak şunu söylediler;

“3 vardiya çalışıyoruz, ortalama 3-5 dakika içerisinde destek mesajlarına yanıt veriliyor.”

12- Bir de bu en iyi hosting firmaları başlıklı yazımda hosting firmaları ile ilgiili detaylı bilgi verebilmek için firmaya sorduğum sorulara ek olarak, benim atlamış olabileceğim, sizin özellikle verdiğiniz hizmet ile ilgili belirtmek istediğiniz noktalar var mıdır diye sorduğumda ise şunları ek not olarak belirttiler;

“Web sunucularımızın önünde bir donanımımız var, bu wordpress için brute force tipindeki tüm atakları engelliyor, ayrıca standart olarak gereksiz botların sitenize erişmesinide engelliyoruz bu tamamen ücretsiz olarak istekler sitenize ulaşmadan network tarafında yapılıyor böylelikle siteler en az %20 oranında daha az kaynak kullanıyor ve daha çok kullanıcıya çok daha hızlı şekilde servis ediliyor.

Bunun yanında Softaculous ve Site.Pro hazır site aracının limitli sürümünü tüm hosting hesaplarımızda ücretsiz olarak sağlıyoruz. Yıllık hosting alımlarında müşterilerimize ücretsiz TrendMicro Antivirus hediye ediyoruz.

Giden mail tarafında ise yine ücretsiz olarak bir mail gateway hizmetimiz var tüm paketlerde geçerli, iddia ediyoruz bizden hosting satın almış müşterilerimizin eğer alan adlarında ve gönderdikleri mail içeriğinde herhangi bir problem yoksa, karşı tarafa mutlaka ulaştırılacağını blacklist veya ban gibi sorunlarla karşılaşmayacağının garantisini veriyoruz.

Bunların yanında 20 yıldır bu işi yapıyoruz, sektördeki tecrübemiz ve yıllardır sunduğumuz kaliteli kesintisiz hizmeti bu işle ilgilenen çoğu insan biliyor.”

Benim Düşüncelerim: Çok köklü bir firma. 20 yıllık tecrübe büyük kazanım. Yani bu hosting firmasının müşterileri adına büyük bir kazanım bence.

%200 CPU kullanımı sağlayan Türk hosting firmaları arasındaki tek firma. Genelde bu oran %25 veya en yüksek oranla %50 olur. %200, paylaşımlı hosting paketleri için gerçekten muazzam oran. Normalde bu tür kullanım kapasitelerine ek ciddi ücretler ödeyerek erişebilirsiniz.

Veri merkezlerini kendi bünyelerinde barındırmaları da ekstra bir avantaj. Tüm işler tek bir noktadan yürütülüyor ki bu da sunucularda oluşacak herhangi bir sorunda anında müdahale şansı demek.

Test sonuçları firmanın verilere dayalı bir şekilde yadsınamaz olarak gösteriyor ki sunucuları Türkiye’de olan ve sadece Türkiye çapında hizmet veren web hosting şirketleri arasında en iyi hosting firması bu firma.

Hosting tavsiyesi olarak bu test sonuçları doğrultusunda kesinlikle verilebilecek bir firma. Türkiye’nin en hızlı hosting firması.

Özellikle üstte, son madde de mail servisleri konusundaki söylemleri gerçekten ilgi çekici. Sadece hosting hizmeti için değil, kurumsal mail almak (bkz: şirket maili nasıl açılır) için de bu firma ile çalışabilirsiniz.

Eğer Türkiye’de, Türkçe destek hizmeti alabileceğim bir web hosting firması arıyorum ve bunun da en iyi hosting firması olmasını istiyorum diyorsanız, verilere dayalı testler direkt olarak bu firmayı işaret ediyor.

3. Turhost – turhost.com

Şuradan resmi web adreslerine ulaşabileceğiniz bu web hosting firması yaptığım K6 testlerinde -gösterdiği performans ile Türkiye’de hosting hizmeti veren şirketler arasında en hızlı hosting firmalarından biri olduğunu kanıtlamış oldu.

Firmanın testleri için satın aldığım hosting paketi:

2 GB Ram ve 2 Core CPU ile donatılmış bir sunucuda alt yapsında sunulan WP-Başlangıç paketi oldu. Bu pakete siz de şu sayfadan ulaşabilirsiniz.

K6 Soak Testi Sonuçları : Yaptığım 3 soak testi arasından en iyi sonucu veren soak testini ekran görüntüsü olarak altta paylaştım. Ayrıca en iyi sonuç veren soak testini canlı olarak siz de incelemek isterseniz, şuradan siz de altta ekran görüntüsü paylaştığım testi canlı olarak tecrübe edebilir, detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Soak test sonuçları ise şu şekilde:

P95: 393 ms
Max: 1.595 ms

Ortalama: 242 ms
Min: 154 ms
Standart Sapma: 114 ms
Request Sayısı: 3288
PEAK RPS: 13

Türkiye Lokasyon En İyi Hosting (aerotek k6 test sonuçları)

En iyi Türk Hosting Firmaları (aerotek k6 test sonuçları)

Hemen üstteki ekran görüntüsü hosting firmasının en iyi performans sergilediği K6 soak testi sonucuna ait. Diğer soak testi sonuçlarına ise yine ekran görüntüsü olarak test 2 test 3  linklerinden de ulaşabilir ve o testleri de yine ekran görüntüsü olarak inceleyebilirsiniz.

Veri Merkezi:  Türk Telekom Gayrettepe (TIER3)
cPanel: Mevcut
Güvenlik Önlemleri: Üst Seviye
Ücretsiz SSL: Mevcut
Ücretsiz Yedekleme: Opsiyonel
İade Politikası: 15 Gün (koşulsuz)
Ücretsiz Site Taşıma: Evet
Destek Taleplerine Dönüş Süresi: 15 Dakika

1- Veri merkezleri Türk Telekom İstanbul Gayrettepe veri merkezinde yer alıyor. Firmanın sunucuları bu veri merkezinde firma için özel ayarlanmış paylaşımsız, kapalı kafes, firma yetkilileri dışında erişime kapatılmış bir alanda yer alıyor.

Türk Telekom Gayrettepe veri merkezi Tier 3 bir veri merkezidir. Konumu itibarı ile Türkiye internetinin kalbinin attığını noktadır diyebiliriz. Sahibinden, Trendyol, Hepsiburada gibi siteleri de bu veri merkezinde barınırlar.

2- Paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin barındırıldığı serverlarında;

  • Server işletim sistemi olarak Cloudlinux
  • Kontrol paneli olarak cPanel
  • Veritabanı sistemi olarak MySQL
  • Uygulamalar olarak ise Litespeed Enterprise (Ayrıca wordpress sitelerinde otomatik kurulu olarak Litespeed cache geliyor.) – CXS Exploit Scanner ve Web Application Firewall (WAF) kullanmaktalar.

3- Tüm paylaşımlı wordpress hosting sunucu altyapıları Firewall hizmeti ile korunmakta.

4- WP hosting paketleri için Anti-DDOS hizmetini ise müşterilerine opsiyonel olarak sunmaktadırlar.

5- WP hosting paketleri için Ücretsiz Let’s Encrypt SSL sertifikası sunuyorlar.

6- WP hosting paketleri için Yedekleme hizmeti de opsiyonel olarak sunuyorlar. Eğer bir de wordpress hosting paketiniz için yedekleme hizmeti alırsanız ayrıca yedekleme hizmetinin yanında  müşteri talebine göre günlük, haftalık ve 30 Güne kadar geriye dönük yedekten dönüş firma tarafından gerçekleştirilebilmektedir.

Yani eğer bir de yedekleme hizmeti alıyorsanız hosting firmasına tek bir destek talebi atarak geriye dönük 30 gün içerisinde sitenizi istediğiniz tarihe geri döndürebilirsiniz.

7- Diyelim ki bu hosting firmasının bir wordpress hosting paketini kullanıyorsunuz ve bir süre sonra kullandığınız wordpress hosting paketi sitenizin trafiği ve yoğunluğu arttığı için yetersiz gelemeye başladı. Bu durumda paylaşımlı hosting paketinizi yükseltmeniz, daha üst bir wordpress hosting paketine geçmeniz gerekecektir.

Ya da en üst seviye wordpress hosting paketlerini kullanıyorsunuzdur ve artık o pakette web siteniz için yetersiz hale gelmeye başlamıştır, Bu durumda da paylaşımlı hosting paketini bırakıp, cloud ya da fiziksel dedike bir sunucuya taşımanız gerekcektir.

Tabi ki fiziksel dedike bir sunucunun maliyeti paylaşımlı bir hosting paketine göre çok daha yüksek olacaktır, hem de dedike sunucunuzu işletim sisteminden kontrol paneline kadar kendinizin yönetmesi gerekecektir.

Web’de standart işleyiş yolu budur. Bir web sitesi ne kadar büyürse, sistem gereksinimleri de o kadar artacaktır. Ancak bu hosting firmasının en sevdiğim noktalarından biri de paylaşımlı hosting paketlerinin yetersiz ancak dedike bir sunucunun da çok fazla (veya çok maliyetlli) geleceği durumlar

Veya örnek olarak WP-Limitsiz 3 paketlerinin siteniz için yetmediği ancak WP-Portal paketinin de fazla geleceği (hem maliyet hem de kaynaklar açısından) durumlar için ara bir opsiyon sunmaları. Böyle bir opsiyon sunan başka bir hosting firması mevcut değil.

Tüm paylaşımlı hosting paketlerinde %50 den – %200 e kadar Ek CPU tanımı yapabiliyorlar. Yani siz wordpress hosting paketinizi yükseltmek ya da dedike bir sunucuya geçmek yerine, bunlara ödeyeceğiniz ücretlerden daha hepsalı bir yol olarak kullandığınız paylaşımlı hosting paketi için hiç hesap yükseltmeden veya dedike bir sunucuya geçmeden ekstra %200’e kadar ek CPU hizmeti satın alabiliyorsunuz. Çoğu durumda da zaten ek CPU’lar site performansını kurtaran bir işlev oluyor.

Not: Tabii %200 CPU’yu direkt olarak wordpress hosting paketlerinde sunan hosting firmaları da mevcut. Örnek için, bu en iyi hosting firmaları listesinde 2. sırada yer alan (Türkiye hosting firmaları arasında aslında 1. sırada) firmanın wordpress hosting paketlerine bakabilirsiniz.

8- Ara bir opisyon olarak sundukları bunlarla da sınırlı değil. Zaten mevcut paylaşımlı wordpress hosting kapasiteleri bir çok kullanıcıya rahatlıkla yetecek kapasitede. Ancak daha yüksek ziyaretçi veya işlem gücüne ihtiyaç duyan ancak sunucu yönetimi ile uğraşmak istemeyen müşterilerine özel olarak Süper Portal paketleri de sunmaktalar. (Süper portal paketlerine Şuradan >> Üst Menüden Hosting >> E-Ticaret Hosting sekmesinden ulaşabiliyorsunuz.)

Bu paketleri ile kullanıcılarının herhangi bir sunucu, kontrol panel veya lisans ücreti ödemesine gerek kalmadan, neredeyse dedike bir sunucu kaynaklarına eş değer bir pakete sahip olabilme imkanını sağlıyorlar.

Bu süper portal paketleri ile müşteriler aslında 32GB RAM – 12 Core CPU – 3.000.000 inode kapasitesi ile aynı şartlardaki bir dedike sunucuya, sunucunun yarı fiyatından daha az bir fiyata erişmiş oluyorlar aslında. Tabi ki bunların yanında dedike bir sunucu için olmazsa olamz özelliklerden olan özel tahsis edilmiş statik IP, özel IP kaydı gibi özellikler de dahil oluyor.

9- İade politikalarını ise şu şekilde açıklıyorlar: “Tüm wordpress veya paylaşımlı hosting paketlerimiz için 15 güne kadar koşulsuz iade seçeneğimiz bulunmaktadır. (Alan adı, SSL veya Lisans gibi 3. parti hizmetlerimiz de maalesef iade seçeneğimiz bulunmamaktadır.)”

10- Ücretsiz site taşıma işlemleri bulunmakta. Yani siteniz başka bir hosting şirketi bünyesinde barınıyor ve sitenizi bu hosting firmanıza taşımak istiyorsanız, yapmanız gereken bu firmadan bir hosting paketi satın almak ve sitenizin taşınması için firmaya destek talebi göndermek. Onlar sizin için taşıma adına herşeyi hallediyorlar.

Ancak belirtmemde fayda var ki %100 başarılı taşıma garantisi vermiyorlar. Tabi firma aynı zamanda bu bilginin yanında şunu da iletti:

“Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz 20.000 üzerinde ki site taşımasında, başarısız taşıma oranımız yok denilecek kadar az olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle WordPress gibi bilinen uygulamalarda eğer sunucuya özel bir tanımlama söz konusu değilse ekibimiz taşıma işlemini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirecektir.”

11- Bir de hosting firmasına paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin bulunduğu sunucularında max. kaç adet web sitesi (wordpress hosting paketi) barınıyor diye bir soru yönelttim. Verdikleri cevap ise şu şekilde oldu:

“Paylaşımlı hosting altyapımız yüksek cpu işlem gücüne sahip bulut sunucu altyapımız üzerinde çalışmaktadır. Bir sunucu da barındırılacak site adedi, sunucuya tahsis edilen CPU ve RAM gibi kaynaklara bağlıdır. Sistemimizde paketler kaynak kullanımına göre dağıtılarak açılmaktadır. Bizim için önemli olan bir web sitesi hangi sunucu da açılırsa açılsın her zaman tahsis edilen kaynağı %100 kullanabiliyor olmasıdır. Tüm sunucu kaynak ve kapasiteleri buna göre belirlenir. Site adedi vermek doğru olmamakla beraber ortalama 500 site olarak düşünülebilir.”

12- Müşterilerinizden gelen her türlü satış – teknik vs. gibi destek taleplerine geri dönüş ortalamalarınız süre olarak nedir diye sorduğumda cevap olarak şunu söylediler;

“Sistemimizin en büyük avantajı sunmuş olduğumuz panel sayesinde kullanıcıların bir çok işlemi kendileri gerçekleştirebilmesidir. Kullanıcılarımızın kullanım alışkanlık ve ihtiyaçlarına göre panelimiz ve uygulamalarımızda sürekli geliştirmeler yapmaktayız. Bunun dışında sorularda ortalama dönüş süremiz 15 dk. dır.”

13- Bir de bu en iyi hosting firmaları başlıklı yazımda hosting firmaları ile ilgiili detaylı bilgi verebilmek için firmaya sorduğum sorulara ek olarak, benim atlamış olabileceğim, sizin özellikle verdiğiniz hizmet ile ilgili belirtmek istediğiniz noktalar var mıdır diye sorduğumda ise şunları ek not olarak belirttiler;

“Sorunsuz, hızlı web sitesi ve WordPress deneyimi bizim için çok önemlidir. Sadece kullanılan yazılımlar ile değil, bu yazılımların altyapı da kullanılan donanımların uyumlu bir şekilde çalışması için sistem mühendislerimiz her bir bileşen üzerinde detaylı olarak çalışmaktadır.

2020 Şubat ayında çalışmalarına başladığımız ve kasım ayında “Hızlıydık, şimdi daha da hızlıyız” sloganı ile duyurduğumuz, 2021 donanım altyapısı güncellemesi ile yapmış olduğumuz php benchmark testlerinde, php çalışma sürelerinde %40 a varan azalma kaydedilmiştir. Bu php yoğun çalışan sitelerde 2 kata yakın bir hız artışı sağlayacağı anlamına gelmektedir.

Bunun dışında yazılım ekibimiz kullanıcılara en iyi wordpress deneyimini sunmak için geliştirme çalışmalarına devam etmektedir. WordPress klonlama, test ortamı oluşturma veya wordpress’e girmeden eklenti, tema yükleme, devre dışı bırakma gibi standartta sunduğumuz işlemler yanında

Şu an sınırlı kullanıcı için devreye aldığımız WordPress Yönetim sistemi sayesinde kullanıcılarımız, WordPress ile ilgili teknik bilgi gerektiren, xmlrpc kapatma, wpcron devre dışı bırakma veya web sitesini https’li yapıya çevirme gibi bir çok özelliği tek bir işlem ile gerçekleştirebilmektedirler. Birinci önceliğimiz kullanıcılarımıza, en hızlı web sitesi deneyimi yaşatmaktır.”

Benim Düşüncelerim: Tabii düşüncelerimden hemen önce ilk olarak wpmavi.com’u da ve diğer sitelerimi de şuan için bu firmanın alt yapsında barındırdığımı belirtmek isterim. Hatta tam olarak firmadan nasıl ve ne tür bir hizmet aldığımı (kullandığım sunucu vs.) detaylı olarak wpmavi arka plan sayfasından inceleyebilirsiniz.

Aslında sadece bu durum bile benim düşüncelerimi, ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz gibi bir durumla aktarmış oluyor diye düşünüyorıum. 2014’ten beri wpmavi.com’u bu web hosting şirketinde barındırıyorum. Güvenilir hosting firmaları listesinde bunca yıllık tecrübemle bu firmayı ilk sıraya yazabilirim. Sanıyorum uzun bir süre de bu firmadan hizmet alamya devam edeceğim gibi görünüyor.

Yine bu firma ile yıllarca çalışmamdan kaynaklı tecrübemle söyleyebilirim ki bu firma ile ilgili bugüne kadar hiç bir olumsuz tecrübem olmadı.

Tamam anladık ya! reklam yapmak adına bukadar da yazılmaz diye düşünmeyin lütfen. Birincisi bu yazı reklamlık bir yazı değil. Yani en iyi hosting firmaları benim belirlediğim bir şey değil. Testlerin sonucu ne ise ben onu aktardığım için benim yerime verilerin söz söylediği bir içerik.

Ve ikincisi, Hayır, gerçekten hiç olumsuz tecrübem olmadı. Belki de ben teknik konularda biraz tecrübeli olduğum için olumsuz tecrübelere yol açacak durumlar çok da ortaya çıkmamış olabilir.

Olumsuz tecrübe olarak şu sayılır mı bilmiyorum ancak ben aktarayım, siz değerlendirin;

Destek taleplerine geri dönüş sürelerini ortalama olarak 15 dakika şeklinde belirtiyorlar. Pekala genel ortalamada bu doğrudur. Ancak benim bunca yıldır tecrübe ettiğim kadarıyla bu sürenin benim taleplerim için ortalama 1 saat gibi bir süre olduğunu söyleyebilirim.

Sonuç olarak;

En iyi hosting firmaları belirleme için yaptığım testlerde en iyi performanlardan birini göstermeleri benim için gerçekten süpriz olmadı. Bu firmanın paylaşımlı hosting paketlerinin iyi bir performans sergileyeceğine çok emindim ama özellikle K6 testlerinde böylesine bir performans sergilemelerini de olağanüstü buldum.

Yaptığım testlerle de zaten firmanın Türkiye’nin en hızlı hosting firmalarından biri olduğunu verilere dayalı bir şekilde kanıtlamış göstermiş oldum diye düşünüyorum.

Eğer siz de bir hosting tavsiyesi arıyorsanız ve özellikle site kurulum – yönetim vs. (bkz: site nasıl kurulur) gibi konularda da bu işin başında değilseniz, biraz da olsa tecrübeniz varsa yaptığım verilere dayalı çalışma neticesinde gönül rahatlığı ile bu firmayı önerebilirim.

4. GNET – guzel.net.tr

Şuradan🡭 resmi web adreslerine ulaşabileceğiniz bu hosting firması yaptığım K6 testlerinde en iyi hosting firmaları listesinde gösterdiği performans ile yerini almayı başardı. Bu hosting şirketinin sunucularının, test ettiğim web sitesine dakikalar boyunca, binlerce request (istek) yapılmasına rağmen hepsine 1 saniyenin altında cevap vermesi net bir şekilde en hızlı hosting firmalarından biri olduğunu  kanıtlamış oldu.

Firmanın testleri için satın aldığım hosting paketi:

2 GB Ram ve 2 Core CPU ile donatılmış bir sunucuda alt yapsında sunulan WP Limitsiz paketi oldu. Bu pakete siz de şuradan (ana sayfa) >> üst menüden WordPress seçeneğine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

K6 Soak Testi Sonuçları: Yaptığım 3 soak testi arasından en iyi sonucu veren soak testini ekran görüntüsü olarak altta paylaştım. Ayrıca en iyi sonuç veren soak testini canlı olarak siz de incelemek isterseniz, şuradan siz de altta ekran görüntüsü paylaştığım testi canlı olarak tecrübe edebilir, detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Soak test sonuçları ise şu şekilde:

P95: 703 ms
Max: 1.434 ms

Ortalama: 463 ms
Min: 299 ms
Standart Sapma: 124 ms
Request Sayısı: 2796
PEAK RPS: 11

Hosting tavsiye (gnet k6 test sonuçları)

En kaliteli hosting firmaları (gnet k6 test sonuçları)

Hemen üstteki ekran görüntüsü hosting firmasının en iyi performans sergilediği K6 soak testi sonucuna ait. Diğer soak testi sonuçlarına ise yine ekran görüntüsü olarak test 1 – test 3 linklerinden de ulaşabilir ve o testleri de yine ekran görüntüsü olarak inceleyebilirsiniz.

Veri Merkezi:  Radore Datacenter (TIER3)
cPanel: Mevcut
Güvenlik Önlemleri: Üst Seviye
Ücretsiz SSL: Mevcut
Ücretsiz Yedekleme: Mevcut
İade Politikası: 3 Gün (koşulsuz)
Ücretsiz Site Taşıma: Evet
Destek Taleplerine Dönüş Süresi: 30 Dakika

1- Veri merkezi lokasyonunuz neresidir diye sorduğumda; “2 ayrı lokasyonda, Denizli-Netinternet Datacenter ve İstanbul – Radore Datacenter (TIER3) ile çalışmaktayız.” şeklinde geri dönüş sağladılar.

2- Paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin barındırıldığı serverlarında;

  • Server işletim sistemi olarak Cloudlinux
  • Kontrol paneli olarak cPanel
  • Veritabanı sistemi olarak MySQL
  • Litespeed –  Imunify360 (ImunifyAV+ dahil) – CageFS(Bu Cloudlinux’e dahil) – WAF (Web Application Firewall) gibi uygulamalar kullanmaktalar.

3- Tüm paylaşımlı wordpress hosting sunucu altyapıları Firewall hizmeti ile korunmakta.

4- Olabilecek potansiyel saldırılar için şöyle bir açıklama yaptılar: “Voxility Firewall ile Layer7 hariç tüm saldırılar önlenmektedir. Layer7 saldırılar için Litespeed optimize edilmiş saldırı koruma özelliği sunsa da saldırı önleme konusunda bir iddiamız ya da garantimiz yoktur. Bu kapsamda bir hizmet satmamaktayız. Ancak çok büyük bir saldırı olmadıkça çoğu kişi aldığı saldırıdan haberdar bile olmadan saldırı engellenmektedir.”

5- WP hosting paketleri için Ücretsiz Let’s Encrypt SSL sertifikası sunuyorlar.

6- Ücretsiz yedekleme hizmeti veriyorlar. Verdikleri hizmetin detayı ise şu şekildeymiş: “Haftalık yedekleme sunulmaktadır.”

7- WordPress hosting paketlerinde pakete ek CPU veya Ek Disk satın alma seçenekleri bulunmamakta.

Ayrıca bu konu ile ilgili ekstra şu şekilde bir açıklamada bulundular: “Ek disk alınabilmekte olup ek CPU alınamamaktadır. CPU yetmemesi gibi bir durumda inceleme-optimizasyon sağlamaktayız, buna rağmen yetersiz kalırsa Premium hosting ya da VPS vb. bir hizmete, hangisi uygun olur ise yönlendirmekteyiz.”

8- İade politikaları ise şu şekilde: “3 gün koşulsuz iade imkanı sunmaktayız. Geçerli bir sebep sunulur ve bu sebepten dolayı müşteri paketini kullanamıyor ise 3 günden sonrasında mümkün mertebe yardımcı olunmaktadır.”

9- Ücretsiz site taşıma işlemleri bulunmakta. Tamamen ücretsiz olarak taşıma sağlamaktalar.

10- Bir de hosting firmasına paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin bulunduğu sunucularında max. kaç adet web sitesi (wordpress hosting paketi) barınıyor diye bir soru yönelttim. Verdikleri cevap ise şu şekilde oldu:

“Bu durum ana sunucu özelliklerine göre değişmekte olup en güçlü sunucuda bile 1000 hesabı geçmemekteyiz. Her halukarda hiçbir sunucu kaldıramayacağı kadar yüklenmeyeceği için herhangi bir performans sorunu yaşanmamaktadır. Tüm sunucular 7/24 kendi geliştirdiğimiz sistem ile monitör edilmektedir (load vs. teknik datalar değil, kullanıcı deneyimini monitör etmekte olduğumuz için çok daha etkili olmaktadır).”

11- Müşterilerinizden gelen her türlü satış – teknik vs. gibi destek taleplerine geri dönüş ortalamalarınız süre olarak nedir diye sorduğumda cevap olarak şunu söylediler;

Ortalama 30 dakikadır. Yoğunluğa göre bu süre birkaç dakika da olabilir ya da bir miktar daha uzayabilir. Mesela karantina günlerinde herkes online ve bilgisayar başında olduğu için normal dışı bir yoğunluk yaşamıştık.”

12- Bir de bu en iyi hosting firmaları başlıklı yazımda hosting firmaları ile ilgiili detaylı bilgi verebilmek için firmaya sorduğum sorulara ek olarak, benim atlamış olabileceğim, sizin özellikle verdiğiniz hizmet ile ilgili belirtmek istediğiniz noktalar var mıdır diye sorduğumda ise şunları ek not olarak belirttiler;

“Yazılım taraflı sorunların çözümü hosting şirketlerinin görevi değildir ve hiçbir hosting şirketi (biz de dahil) hosting hizmeti kapsamında bu sorunların çözümünü üstlenmez ya da çözümü konusunda bir garanti vermez. Ancak müşterimizin yaşadığı sorun eğer bilgimiz/tecrübemiz dahilinde olan bir sorun ise yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyor, doğrudan yazılımcıyla görüşmesi için yönlendirmiyoruz.

Çözemeyeceğimiz bir yazılımsal sorun ya da gerçek bir yazılımcının incelemesi gereken bir durum var ise yazılımcıya yönlendirmekteyiz. Bunun dışında config ayarları vb. basit sebepler yüzünden mümkün mertebe yardımcı olmaya çalışmaktayız.”

Benim Düşüncelerim: Bu hosting şirketi Türkiye’nin en köklü ve en iyi hosting firmalarından biridir. 2008 yılından beri hizmet veriyorlar. Bu firma ile uzun yıllardır birebir temasım bulunuyor ve verdikleri hizmetin kalitesinin hiçbir zaman geriye gittiğini tecrübe etmedim aksine işlerini ciddiyetle yapan bir firma olduklarını yakınen defalarca tecrübe ettim.

Dolayaısı ile bu kaliteli hosting sağlaayıcısı ile çalışmanız boyunca herhangi bir problem yaşacağınızı hiç zannetmiyorum. Eğer uygun fiyatlı, kaliteli ve kurumsal hosting firmaları önerisi istiyorsanız, sizin için en başa yazacağım firmalardan biri de bu olacaktır.

5. Vargonen – vargonen.com

Şuradan resmi web sitesine ulaşabileceğiniz bu hosting şirketi yaptığım K6 testlerinde en iyi türk hosting firmaları arasında yerini aldı ve en iyi performansı sergileyen 5 web hosting firmasından biri oldu.

Firmanın testleri için satın aldığım hosting paketi:

2 GB Ram ve 2 Core CPU ile donatılmış bir sunucuda alt yapsında sunulan Rigel paketi oldu. Bu pakete siz de Şuradan (ana sayfa)  >> Çözüm Kaynağı >> Barındırma Hizmetleri >> WordPress Hosting sekmesine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

K6 Soak Testi Sonuçları : Yaptığım 3 soak testi arasından en iyi sonucu veren soak testini ekran görüntüsü olarak altta paylaştım. Ayrıca en iyi sonuç veren soak testini canlı olarak siz de incelemek isterseniz, şuradan siz de altta ekran görüntüsü paylaştığım testi canlı olarak tecrübe edebilir, detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Soak test sonuçları ise şu şekilde:

P95: 1.879 ms
Max: 3.772 ms

Ortalama: 1.343 ms
Min: 377 ms
Standart Sapma: 465 ms
Request Sayısı: 1747
PEAK RPS: 6.67

Türkiye en iyi hosting firmaları (vargonen k6 test sonuçları)

En iyi web hosting türkiye (vargonen k6 test sonuçları)

Hemen üstteki ekran görüntüsü web hosting firmasının en iyi performansı sergilediği K6 soak testi sonucuna ait. Diğer soak testi sonuçlarına ise yine ekran görüntüsü olarak test 2test 3  linklerinden de ulaşabilir ve o testleri de yine ekran görüntüsü olarak inceleyebilirsiniz.

Veri Merkezi:  Radore Datacenter (TIER3)
cPanel: Mevcut
Güvenlik Önlemleri: Üst Seviye
Ücretsiz SSL: Mevcut
Ücretsiz Yedekleme: Mevcut
İade Politikası: 15 Gün (koşulsuz)
Ücretsiz Site Taşıma: Evet
Destek Taleplerine Dönüş Süresi: 10 Dakika

1- Veri merkeziniz nerededir diye sorduğumda; “Hosting servislerimiz için Radore Veri Merkezinde TIER 3+ bölümünde bulunan paylaşımsız kafesimizden kendimize ait yedek internet erişimi ile servis sağlıyoruz.” şeklinde bilgi paylaşımında bulundular.

2- Paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin barındırıldığı serverlarında;

  • Server işletim sistemi olarak Cloudlinux
  • Kontrol paneli olarak cPanel
  • Veritabanı sistemi olarak SQL Web Edition
  • Litespeed  WAF (Web Application Firewall) mail scanner gibi uygulamalar kullanmaktalar.

Not ayrıca ek olarak şu bilgileri de ilettiler:  “Geçmişte çoğunu denedik ama en verimli ürünün Cloudlinux olduğunu gördük, şu an Cloudlinux kullanıyoruz. Fiyat artışlarına rağmen kullanıcı alışkanlıklarını da ön planda tuttuğumuz için cPanel kullanmaya devam ediyoruz. SQL Web Edition kullanıyoruz, sistemler HA yani tam yedekli donanımlar üzerinden sağlanıyor. Bu şekilde yüksek erişilebilirlik sağlıyoruz.

WordPress Hosting paketlerinde Litespeed ve Lscache mevcut. Düzenli olarak virüs, exploit ve zararlı yazılım taraması yapıyoruz. Buna ek olarak Kernel Seviyesinde update’lerde reboot olmadan güncelleme yapabildiğimiz tool’lar mevcut. Sunucuları hem imaj bazlı hem dosya/hesap bazlı 3. parti yedekleme yazılımları söz konusu.”

3- Tüm paylaşımlı wordpress hosting sunucu altyapıları Firewall hizmeti ile korunmakta.

4-Güvenlik önlemleri ile ilgili ise şu bilgileri ilettiler:  “Hosting servisleri için DDoS korumamız ISP üzerinden mevcut, fakat tüm müşterilerimizin sağlığı için kronik DDoS saldırı sorunu olan müşterileri kabul etmiyoruz. Ancak saldırı alan veya alma potansiyeli olan kullanıcılara bulut sunucu veya dedicated sunuculara upgrade edebiliyoruz.”

5- WP hosting paketleri için Ücretsiz Let’s Encrypt SSL sertifikası sunuyorlar.

6- Ücretsiz yedekleme hizmeti veriyorlar. Verdikleri hizmetin detayı ise şu şekildeymiş: “Ücretsiz yedekleme servisimiz paket özelliklerine göre 1-7 gün arasında değişiyor.”

7- WordPress hosting paketlerinde pakete ek CPU veya Ek Disk satın alma seçenekleri bulunmamakta.

Bu konu ile ilgili şu şekilde bir bilgi paylaşımları oldu: “Ek özellik şeklinde değil de üst pakete yükseltme veya paylaşımsız kaynaklara sahip cloud sunuculara yönlendiriyoruz.”

8- İade politikaları ise şu şekilde: “Hosting paketlerinde geçerli koşulsuz, şartsız 15 gün içinde iade seçeneği mevcut.”

9- Ücretsiz site taşıma işlemleri bulunmakta. Yani siteniz başka bir hosting şirketi bünyesinde barınıyor ve sitenizi bu hosting firmanıza taşımak istiyorsanız, yapmanız gereken bu firmadan bir hosting paketi satın almak ve sitenizin taşınması için firmaya destek talebi göndermek. Onlar sizin için taşıma adına herşeyi hallediyorlar.

Ancak ücretsiz sundukları site taşıma işlemleri için şöyle bir çerçeve belirttiler: “Taşıma işlemi için teknik ekibimiz bir ön çalışma gerçekleştiriyor, yaptığımız fizibilite sonrasında çok özel bir durum yoksa buna istinaden ücretsiz taşıma desteği veriyoruz. Eğer özel durumlar ulaşmış ise makul ücretlerde destek veriyoruz.”

10- Bir de hosting firmasına paylaşımlı wordpress hosting paketlerinin bulunduğu sunucularında max. kaç adet web sitesi (wordpress hosting paketi) barınıyor diye bir soru yönelttim. Verdikleri cevap ise şu şekilde oldu:

“Kesin bir limitimiz yok, müşterilerimize paket kapsamında CPU, RAM garantisi veriyoruz. Buna göre müşteri paketlerimizin darboğaz yaşamadığı noktada var olan sunucularda devam ediyoruz fakat artan müşteri sayısı ile sıkça yeni sunucularımızı devreye alıyoruz. Ek olarak yüksek CPU,RAM veya DiskIO su yapan müşterilerimize ise bilgi vererek onları daha yüksek paket yada cloud servislerimize yönlendiriyoruz.”

11- Müşterilerinizden gelen her türlü satış – teknik vs. gibi destek taleplerine geri dönüş ortalamalarınız süre olarak nedir diye sorduğumda cevap olarak şunu söylediler;

“Hosting servislerimiz için ilk mesajın alınma onayı 3 dakikanın altındadır, 10 dk’nın altında talep çözüm olur olmazsa eskale edilir. 1. Eskale çözüm süresi 60 dk burada da çözüm olmazsa 2. eskale olur. Bu da 180 dk azami bunu aşan zamanlarda veya aşma olasılığı var ise müşteriye bilgi verilir.”

12- Bir de bu en iyi hosting firmaları başlıklı yazımda hosting firmaları ile ilgiili detaylı bilgi verebilmek için firmaya sorduğum sorulara ek olarak, benim atlamış olabileceğim, sizin özellikle verdiğiniz hizmet ile ilgili belirtmek istediğiniz noktalar var mıdır diye sorduğumda ise şunları ek not olarak belirttiler;

“Öncelikle servis verdiğimiz sunucular sanallaştırılmış durumda, bu şekilde hem donanım sorunlarına karşı hem de verinin storage’larda veri kaybına karşı hazırlıklı oluyoruz. Sanallaştırma da ise darboğaz genellikle storage olur, çünkü tüm sanal sunucular storage’a da bulunan veriyi kullanır.

Vargonen olarak da burada diski olmayan storage olarak bilinen Flash Storage kümesi kullanıyoruz. Bu şekilde hiç bir sanal sunucu disk ihtiyacında dar boğaza uğramıyor.

Vargonen olarak önem verdiğimiz bir diğer konu da Destek ekibimiz. Tamamen insan emek kaynaklı bu servisin mükemmel şekilde servis edilebilmesi için öncelikle ekibimizi motive ve eğitimli şekilde tutuyoruz. Şirket içi kurguladığımız yazılım ve otomasyonlarla kurumsal hafızaya alınmış hızlı bir iletişim sağlıyoruz.

Ek olarak Hosting yönetimi için, çoğu hosting şirketinin aksine müşterilerimize sadece kontrol panel değil my.vargonen.com kontrol panelinden de en sık yapılan işlemleri yapma şansı veriyoruz. Bu şekilde hemen hemen hiç teknik bilgisi yada tecrübesi olmayan müşterilerimiz bile gerekli işlemleri kolayca yapabiliyor.

Son olarak Vargonen Teknoloji sadece hosting konusunda değil, Nano ve Enterprise Flash Cloud şeklinde 2 ana segment altında Cloud, Dell, HP, Cisco gibi bilinen markalardan Dedicated Sunucu seçeneklerini hem Microsoft hem de Açık Kaynak Kod konusunda uzmanlaşmış ekiplerce servisi 7 farklı ülkeye yayılmış 8 farklı veri merkezinden servis verebiliyoruz.”

En iyi hosting firmaları NASIL belirlendi?

1- Türkiye’de yer alan, daha doğrusu Türkiye’de hizmet veren en popüler 15 kurumsal web hosting firmalarından paylaşımlı bir hosting paketi satın aldım. Bu 15 hosting şirketinin bir çoğu yine bir paylaşımlı hosting paket seçeneği olarak wordpress sitelerine özel paylaşımlı wordpress hosting paketleri sunuyorlar.

Ben de paylaşımlı hosting paketi olarak satışa wordpress hosting paketleri sunan firmalardan tercihen ve özellikle bir wordpress hosting paketi satın aldım.

Hangi hosting firmasının tam olarak hangi wordpress hosting paketini satın aldığımı ise her bir hosting firmasının başlığı altında ayrı ayrı açıkladım. Tabii bu noktada belirtmeliyim ki, wordpress hosting paketi seçimlerimi her bir firma özelinde varsa eş değer paketler olarak, yoksa da eş değer olmaya en yakın paketler olarak seçmeye oldukça özen gösterdim.

2- Yazıda yer verdiğim tüm hosting şirketlerinden aldığım paylaşımlı hosting paketleri üzerine wordpress alt yapısı ile wpmavidemosite.com isminde birebir aynı bir site kurulumu yaptım ve yazıda yer verdiğim her hosting şirketinde kurduğum site için;

  • Aynı php sürümünü kullandım.
  • Aynı wordpress sürümünü kullandım.
  • Aynı temayı kullandım (wordpress kurulumu ile birlikte gelen default tema – Yirmi Yirmi-Üç)
  • Kullandığım tema dışında wordpress kurulumu ile birlikte varsayılan olarak gelen diğer tüm temaları sildim.
  • Tema ile birlikte gelen ve temanın yan ve alt sidebarlarında olan tüm bileşenleri kaldırdım.
  • WordPress kurulumu ile birlikte varsayılan olarak gelen tüm eklentileri sildim.
  • WordPress kurulumu ile birlikte varsayılan olarak gelen sayfaları ve yazıları kalıcı olarak sildim. (Hello world ve sample page gibi.)
  • Türkçe wordpress seçtim
  • Aynı admin kullanıcı ismi, şifresi ve mail adresi ile yönetici hesabı oluşturdum.
  • Let’s Encrypt SSL sertifikası kullandım. (yani site uzantım https şeklindeydi)
  • Hiç bir eklenti kullanmadım. Hiç bir cache ya da minify – combine fonksiyonu olan eklenti kullanmadım.
  • Aynı site başlığını ve site sloganını kullandım (Site ismi: “Hosting firma ismi” hız testi sitesi – Sloganı: En hızlı hosting firması belirleme şeklinde)
  • Aynı kalıcı bağlantı ayarlarını set ettim.
  • Aynı zaman dilimini ve aynı zaman gösterimlerini seçtim.
  • Aynı faviconu kullandım.
  • Harfi harfine aynı olacak şekilde bir içerik oluşturdum.
  • İçerik için aynı URL yapısını set ettim. (/ornek-sayfa şeklinde)
  • İçerik için tek bir kelimesi hariç aynı başlığı kullandım. (Firmaismi Hız Testi şeklinde)
  • İçerik için aynı kategoriyi oluşturdum ve içeriğimi o kategoriye atadım.
  • İçerik için içeriğin tam olarak aynı yerlerinde, birebir aynı boyutlardaki, aynı resimleri ekledim.
  • İçerik gösterim şablonunu aynı seçtim. (varsaayılan şablon)

3- Sonrasında ise her hosting firmasında oluşturduğum bu tamamen birebir aynı web sitesininin aynı içeriğinin hız performansını k6.io hız ve dolum testi aracında test ettim. K6 aracının da tam olarak ne işe yaradığını, nasıl çalışıtğını yazımın devamında anlattım.

4- Tüm hosting firmaları testleri için zaman aralığı olarak iş günlerini (hafta içi günleri) ve saat aralığı olarak da Türkiye saati ile (GMT + 3) 19:00 – 01:00 aralığını seçtim.

Bu zaman aralığında her bir web hosting şirketi için toplamda 3 ayrı test gerçekleştirdim ve bunların da zaman dilimlerine bölerek şu şekilde;

1. testi saat 20:00
2. testi saat 22:00
3. testi saat 00:00 sularında gerçekleştirdim.

Not: Ayrıca yaptığım testlerin ne zaman yapıldığı (saat ve tarih olarak) hem paylaştığım ekran görüntülerinde hem de linklediğim canlı test sonuçlarında mevcut. Paylaştığım bazı test araçlarının hız testi sonuçlarında saatler benim üstte bahsettiğim zaman dilimleriyle uyuşmuyor gibi görünebilir ancak k6.io’nun, yani testi yapan hız testi aracının Türkiye saati kullanmadığının altını çizmek isterim. K6, GMT+0 zaman dilimini kullanıyor. Yani Türkiye saatinden 3 saat geride işliyor sistemleri.

Yani aslında her bir web hosting firması için yaptığım testleri eşit ve adil sonuçlar ortaya çıkmasına adına farklı yoğunluk dilimlerine denk getirmek amaçlı, farklı saatlerde 3 kere tekrarladım. 

5- Bahsettiğim her test aracı ile yaptığım hız testlerini yazı içeriğinde her bir hosting şirketi başlığı altında canlı sonuç sayfalarının linkleri ve ekran görüntüleri ile birlikte detaylı olarak paylaştım.

6- Ve her bir web hosting firması için 3 kere tekrarlayarak yaptığım testlerin en iyi sonuçları hangisiyse, yazımda da o sonucu baz aldım ve o sonuçlarını ekran görüntüsü olarak hem yazıma ekledim hem de canlı sonuçlarına link verdim. Pekala geri kalan diğer 2 sonucu da yine ekran görüntüsü olarak paylaştım ve ayrıca varsa canlı sonuç sayfalarına da linklemeler verdim ki süreç şeffaf bir şekilde gösterimde olsun ve herkes tarafından istenildiği gibi incelenebilsin, Public bir şekilde açık olsun.

7-Her ne kadar toplamda 15 web hosting şirketi için bu testleri gerçekleştirsem de, bu en iyi hosting firmaları yazısında aralarından sadece en iyi performansı sergileyen ilk 5 hosting firmasına yer verdim.

Nihayetinde site açılma sürelerine 2 saniyeden fazla bir zamanda cevap veren paylaşımlı sunuculara sahip hosting firmalarını, en iyi hosting firmaları gibi bir listede paylaşmanın anlamı yok diye düşünüyorum.

Yani listede yer alan tüm firmalar aslında geçek anlamda Türkiye’nin en iyi hosting firmaları. Listede yer almayanlar, bu listeye girebilecek performansı gösteremedikleri için listede yoklar.

Yasal Uyarı: Bu yazı tamamı ile bir tecrübe paylaşımıdır. Amacım yazıda yer alan hosting firmaları için iyi ya da kötü diye bir nitelendirme yapmak veya öyle bir izlenim yaratmaya çalışarak firmaların ticari faliyetlerine etki etmek değildir.

Zira, yazıda paylaştığım hız testi sonuçlar o firmaların sadece paylaşımlı wordpress hosting paketleri için geçerlidir.  Bu firmaların verdiği diğer hizmetler ile hiç bir bağlantısı yoktur ve teknik olarak da olamaz.

Ve özellikle belirtmeliyim ki benim hosting firmalarının paylaşımlı wordpress hoting paketleri için yaptığım testlerin paylaştığım sonuçları da kesin bir sonuç yansıtmamaktadır. Benim yaptığım test süreçleri hangi hosting firmasını test ediyorsam, o hosting firmasının teknik bir problemle karşılaştığı, DDOS gibi saldırılan altında olduğu veya çok fazla yoğun olduğu zamanlara da denk gelmiş olabilir.

Ya da hosting firmasını test etmek için kullandığım test aracında testi yaptığım anlarda teknik problemler veya yoğunluklar da oluşmuş ve bu durumdan dolayı da test sonuçları olumsuz olarak etkilenmiş de olabilir. Bunlar mümkün.

Dolayısı ile bu yazı tamamı ile bana ait bir tecrübenin paylaşımıdır. Başkası aynı testleri aynı konuşlarda aynı şartlar altında uygulasa bile ortaya farklı sonuçlar pekala çıkabilir. O yüzden altını çizerek tekrar söylüyorum, benim yaptığım testlerin paylaştığım sonuçları kesin herhangi bir sonuç yanstımamaktadır.

Lütfen benim yaptığım testleri kesin sonuçlar olarak baz alarak hosting firması tercihinde bulunmayın. Benim yazımı referans alarak hosting firmanız hakkında bir yorumda veya eylemde bulunmayın. Amacım insanların hosting firmalarına olan bakış açılarını bu yazı ile etkilemek, değiştirmek veya yönlendirmek değildir. Eğer böyle bir izlenim kazanmak veya izlenime sahip olmak istiyorsanız, bu izlenimi kendi testlerinizi, kendi şartlarınız ile kendiniz yaparak edinin. Benimle veya bu yazımla bağdaştırmayın.

Amacım; Hosting paketi satın aldığım hosting firmalarının aldığım hosting paketinde kurduğum aynı web sitesi ve web içeriği için yaptığım testler ile vereceği performansı kendi açımdan, kendim için ölçümlemek ve böyle bir tecrübe paylaşımı edinmişken, bu tecrübe paylaşımını da public olarak yayınlamaktır.

Bir de belirtmeliyim ki yazıda yer alan verilerin hiç biri ile oynanmamış, speküle veya manipüle edilmemiştir. Yazıda yer alan tüm hosting firmalarında oluşturduğum birebir aynı web sitesi ve web içeriği tamamı ile aynı araçla test edilmiş, iş günleri içerisinde, yaklaşık aynı saatlerde test edilmiştir ve test aracının verdiği sonuçlar ne ise, yazıda direkt olarak o sonuçlar birebir olarak hiç bir değişiklik yapılmadan paylaşılmıştır.

Ve bu en iyi hosting firmaları başlıklı yazımda yer alan hoting firmaları ile performans testi ile ilgili yaptığım tüm görüşmeler, satın almalar, destek talepleri ve test sonuçları tamamı ile kayıt altına alınarak yapılmıştır. Hepsinin ekran görüntüleri, public bir şekilde açıksa linkleri mevcuttur ve yazıda da şeffaflık adına paylaşılması gerekli olanların hepsi kanıt niteliği taşısın diye yayımlanmıştır.

Yine de olası, gözümden kaçmış bir hata, bir yanlış değerlendirme veya potansiyel yanlış değerlendirme olabilir.

Bu tür bir durumla karşılaşırsanız lütfen bu yazıya yorum yaparak ya da benimle direkt olarak iletişim sayfamdan iletişime geçerek bunun düzeltilmesini talep edin. Talebinizin en kısa sürede yerine getirileceğini garanti ederim.

K6 Testleri Nedir?

#K6 Testleri Nedir ?: Eski ismi ile Loadİmpact olan K6, lokasyonunu sizin seçtiğiniz bir serverından, belirlediğiniz kadar trafiği (virtual user / sanal kullanıcıyı), belirlediğiniz zaman aralığında ve belirli aralıklarla trafiğin sayısını arttırarak veya azaltarak, belirttiğiniz URL adresine gönderen ve trafiğin gönderildiği adresin host edildiği serverın cevap verme süresini ve belirttiğiniz URL adresinin açılma hızını ölçen bir araçtır. Bu aracın farklı test fonksiyonları da var tabi ki ama benim kullandığım fonksiyonun işleyişi bu şekilde.

#VUs Nedir?: VUs, Virtual Users kısatmasıdır. Türkçesine ise sanal kullanıcı diyebiliriz. Bu sanal kullanıcılar k6 alt yapsında test etmek istediğiniz komut dosyanızı yürüten ve HTTP(s) veya websocket istekleri yapan gerçek kullanıcıyı canlandıran sanal robotlardır.

VU’lar eşzamanlıdır. Sizin k6 üzerinden oluşturduğunuz test modeli ne ise (soak – stress vs.) test sona erene veya yavaşlayana kadar o testin gereksinimi olan varsayılan işlevi sürekli olarak yineler.

Herhangi bir sayıda VU, sizin test edilmesini istediğniz komut dosyasının yanıt verme süresine bağlı olarak, toplam sayılarından daha büyük sayılarda oturum oluşturacaktır. Aynen gerçek kullanıcılar / tarayıcılar gibi. Paralel olarak birden fazla network bağlantısı yapıyolar yani.

Yani şöyle düşünün, bir web sayfanız için k6 üzerinden 10 sanal kullanıcılı 10 dakika sürecek bir soak test başlattınız ve her bir VU’nun sizin web sayfanızdan yanıt alma / sayfayı doldurma süresi diyelim ki 30 saniye aldı. Bu durumda VU’ların toplam oturum sayısı 200 olacaktır gibi. ( 600(saniye bazlı 10 dakika) / 30 = 20 ve 20 x 10 = 200 )

#K6 Test Çeşitleri: Normalde K6 testlerinin 4 farklı çeşidi mevcut. Ancak ben sadece 1 tanesini uyguladım. O da Soak testleri oldu. Farklı çeşitler yapılan testin nasıl bir yoğunlukta/hacimde/volümde yapılacağını ifade ediyolar. K6 üzerinden test gerçekleştirirken testin kaç VU ile gerçekleşeceğini, ne kadar süre boyunca uygulanacağını, hangi lokasyondan uygulanacağını ve çeşidini seçebiliyorsunuz.

Ben en iyi hosting firmaları belirlemek için her bir hosting şirketini 5.5 dakika süre ile, 15 VU ile, aynı lokasyondan (dublin) ve tamamen aynı web sayfası ile teste tabi tuttum.

#K6 Soak Testi Nedir?: Soak tarzında K6, test süresinin %80’lik bölümünde test için kaç VU belirlediyseniz, belirlediğiniz sayının max. değeri ile test yapıyor. Yani ben testler için 15 VU belirttim. Bu da Soak testlerinde her bir firma test süresinin yaklaşık %80 süresi boyunca sürekli olarak max değer ile, yani 15 VU ile aynı anda eş zamanlı olarak test edildi. K6’nın yoğunluğu en yüksek olan testi Soak çeşidiydi. Ben de o yüzden özellikle Soak testini seçtim.

#K6 Stress Testi Nedir? Stress tarzında ise K6, test süresinin yaklaşık olarak %20’lik bölümünde test için kaç VU belirlediyseniz, belirlediğiniz sayının max. değeri ile test yapıyor. Diğer bölümlerinde ise kademeli olarak VU artışları yaparak ilerliyor. Yani SOAK’a göre daha hafif bir test tarzı diyebiliriz.

#K6 Soak Testi Nasıl İşliyor: Ben en iyi hosting firması belirlemek için her bir firmayı 15 VU ile 5.5 dakika boyunca aynı lokasyondan (dublin) birebir aynı web sayfaları ile test ettim.

Normalde bunu 50 VU ile 12 dakika boyunca da yapabilirdim ki en başta testlere öyle başlamıştım ki bazı firmaların güvenlik duvarları yapılan testi otomatik olarak bir saldırı olarak algıladığı için engelledi.

Dolayısı ile de ortaya sağlıklı sonuçlar çıkmadı. Ben de o yüzden bu sayısı biraz düşük tutarak ilerledim. ( Bu tür engellemeler / hatalar olduğunda bu durum test sonuçlarında K6 tarafından belirtiliyor, ki sayıları düşük tutumama rağmen bazı firmaların bazı testlerinde bu durumlarla yine karşılaştım. Onlardan da zaten hangi firmanın hangi testinde gerçekleştiyse o firmanın başlığında bahsettim ve ekran görüntüsü de paylaştım. )

Soak testleri başlar başlamaz K6 ortalama her 3 saniyede bir test edilen sayfaya 1 VU gönderiyor. O VU ise yine aynı saniyede gönderildiği server’a request(istek) gönderiyor. Gönderilen request’in yanıt alma süresi ne kadar kısa ise, yantı alır almaz aynı request’i yineliyor.

15 VU’nun tamamen aynı anda gönderilmesi ise ortalama 3 saniyede bir gönderilme aralıklarından toplamda 30 ila 45 saniye arasına değişiyor.

Yani test başladıktan ortalama 30 – 45 saniye sonrasında, toplam 15 VU’nun tamamı aktif olup, hepsinin birden paralel olarak ard arda hosting firmasının serverına request göndermeye başlıyor. (Tabi ki bunu soak testleri için söylüyorum)

Yani hosting firmasının asıl hız testi bu süreden sonra başlıyor diyebiliriz. Testin sonlarına doğru da, yani 5.5 dakika dolumuna 45 – 30 saniye kala da yine aynı şekilde ortalama 3 saniye aralıklarla K6 tarafından VU’ların gönderimi tek tek düşürülmeye başlıyor. Bu test sonuna, VU’ların 0’a düşmesine kadar devam ediyor.

#Request Made Nedir?: En iyi hosting firması belirleme işlemi için yaptığım K6 testlerinin sizinle paylaştığım sonuçlarında (ekran görüntüsü veya direkt linklerini verdiğim canlı test sonuçlarında) en üst sol köşesinde görünen request made (istek sayısı) aslında bir nevi oturum sayısı. Bir hosting firması ne kadar iyi bir sonuç gösterdiyse, request made sayısı da doğru orantılı olarak o kadar fazla oluyor.

Sebebi de üstte VUs Nedir kısmında anlattığım VU’ların çalışma prensibinden kaynaklı.

Bir VU’nun testte yapmasını istediğimiz işlemi tamamlama süresi ne kadar kısa olursa, yani benim testlerim için her bir hosting firmasında aynı boyutlar ile teste soktuğum web sayfamı ne kadar hızlı bir şekilde getirirse, VU getirme sonrası işlemi yinelediği için işlem biter bitmez yeni bir request daha oluşturuyor.

VUs (sanal kullanıcılar) işlemleri ne kadar kısa zamanda tamamlarsa, yani hosting firmasının VU’lar tarafından yapılan requestlere yanıt verme süresi ne kadar hızlı olursa totalde o kadar fazla request, yani oturum oluşturulmuş oluyor.

Aslında test sonuçlarında yer alan başka hiç bir değere bile bakmadan request made sayısı en yüksek olan test sonucu hangi hosting firmasına aitse, o firma için en iyi hosting firması dememiz verilere dayalı olarak mümkün oluyor da diyebilirim.

Bazı hosting firmaları için gerçekleşen reqeust sayısının fazlalığı, o firmanın diğer firmalara veya ona yakın sonuçlar gösteren hosting firmalarına göre daha da sık bir şekilde teste tabi olduğunu da gösteriyor.

Bazı firmaların hız testlerinde VU’lar totalde 1500 – 2000 request yaparken, bazı, rahatlıkla en iyi hosting firması diyebileceğimiz firmalarda bu sayı 3000’lerin üzerine çıkıyor mesela.

Sonuçla tüm hosting şirketleri 5.5 dakika süre ile, 15 VU ile, aynı lokasyondan ve tamamen aynı web sayfası ile teste tabi tutulduğu için, bir VU’nun yaptığı bir requeste ortalama 250ms’de yanıt veren bir hosting firmasının, VU’lar da requestlerini yanıt alır almaz yinelediği için bir requeste 1 saniyede yanıt veren bir hosting firmasına göre hem testi çok daha iyi bir sonuçla tamamlamış oluyor hem de daha iyi olduğu firma veya firmalara göre çok daha fazla request sayısı ile test edilmiş ve bu fazla sayıyla da sorunsuz bir şekilde kaldırmış oluyor.

VU’ların yaptıkları requestlere hosting firmalarının serverı tarafından verilen yanıt süreleri kısaldıkça VU’lar istekleri yineliyor, istek yinelendikçe server’ı test eden VU’ların açtıkları oturum sayıları da doğal olarak artıyor ve böylece test edilen en iyi hosting firmaları diye rahatlıkla niteleyebileceğimiz şirketlerin serverları ard arda daha da sık bir teste tabi kalmış oluyor.

Bu performansa da K6 testlerinde Peak RPS değerinden bakabiliyoruz.

#PEAK RPS Nedir?: İşte, test sonuçlarında yine üst kısımda request made kısmının 2 sağ yanında bulunan peak rps sekmesinde yer alan veriler de hosting firmalarının VU’lar tarafından saniye bazlı max. ne kadarlık bir sıklıkla requeste maruz kaldıklarını gösteren veri oluyor.

Yani test yapılırken peak rps değeri VU’lar tarafından test edilen hosting firmasının serverına 1 saniyede max. ne kadarlık request yapılıyorsa, o değeri gösteriyor. Test bitiminde ise o 1 saniyeler arasından hangi 1 saniyelik dilimde en çok request yapıldıysa, o en iyi 1 saniyelik dilimin request sayısı peak rps (peak request made per second / saniye başına yapılan en yüksek istek sayısı) kısmında beliriyor.

Mesela bazı rahatlıkla en iyi hosting firmaları diye nitelendireceğimiz şirketler için rps değerleri 13’ün üzerinde oldu. Yani bu da test sonucunda peak rps değeri 13 olan bir hosting şirketi için 5.5 dakikalık testin 1 saniyelik bir diliminde VU’lar tarafından max. 13 request yapıldığı anlamına geliyor.

Her bir VU yaptığı bir requeste yanıt alır almaz o requestini tekrarladığı için ve 1 saniyede de toplam max. 13 request yapıldığı için, yani o peak değere ulaşan 1 saniyelik dilim için 1000ms/13 dediğimizde, Peak rps değeri 13 veya üzeri olan hosting firmalarının 5.5 dakikalık test boyunca en iyi sonuç verdikleri 1 saniyesinde bir requeste ortalama 77 ms’de yanıt vermiş diyebiliyoruz ki bunun da üstte her bir hosting firması için paylaştığım K6 test sonuçlarını incelediğinizde muazzam bir değer olduğunu anlayacaksınızdır.

Dolayısı ile en iyi hosting firması belirleme için test sonuçlarıdna Peak RPS değerine bakmamız da sağlıklı bir yorum yapabilmek adına oldukça önemli. En azından bir hosting firması için gerçekten de verilere dayalı olarak, tamamen yorumdan uzak ve yadsınamaz bir şekilde en iyi hosting firması diyebilmemiz için bu değeri de göz önünde bulundurmakta fayda var.

#P99: Bu değer, VU’lar tarafından yapılan request’lere verilen yanıtların, testin %99’luk bölümünde max. kaç milisaniyenin altında gerçekleştiğini gösteriyor. Yani üstte yer verdiğim hosting firmalarının K6 test sonuçlarında yer alan P99 değerine baktığınızda, firmalar tarafından VU’ların test boyunca yaptıkları requestlere, testin %99’luk bölümünde kaç milisaniye altında yanıt verildiğini görebilirsiniz.

#P95: Bu değer, VU’lar tarafından yapılan request’lere verilen yanıtların, testin %95’lik bölümünde max. kaç milisaniyenin altında gerçekleştiğini gösteriyor. Yani üstte yer verdiğim hosting firmalarının K6 test sonuçlarında yer alan P95 değerine baktığınızda, firmalar tarafından VU’ların test boyunca yaptıkları requestlere, testin %95’lik bölümünde kaç milisaniye altında yanıt verildiğini görebilirsiniz.

#P90: Bu değer, VU’lar tarafından yapılan request’lere verilen yanıtların, testin %9o’lık bölümünde max. kaç milisaniyenin altında gerçekleştiğini gösteriyor. Yani üstte yer verdiğim hosting firmalarının K6 test sonuçlarında yer alan P90 değerine baktığınızda, firmalar tarafından VU’ların test boyunca yaptıkları requestlere, testin %90’lık bölümünde kaç milisaniye altında yanıt verildiğini görebilirsiniz.

#Median: Bu değer, VU’lar tarafından yapılan request’lerin testin %50’lik bölümünde max. yanıt alma süreleri ne olduğunu, yani en fazla kaç milisaniyeliik bir yanıt alma süresine sahip olduğunu temsil ediyor.

#STD Dev: Bu da aslında standart deviation’ın kısaltması. Yani standart sapma. Bu değer de VU’ların yaptığı requestler’e aldıkları yanıt süreleri arasındaki strandart sapma değerinin ne olduğunu ifade ediyor. Bir firmanın standart sapma değeri ne kadar küçük ise, o firma VU’ların yaptığı tüm requestlere anlık request sayısı ne olursa olsun ortalama olarak aynı sürelerde yanıt vermiş demektir.

Standart sapma değeri ne kadar büyükse de, o firmnın VU’ların yaptığı requestlere verdiği yanıt süreleri de birbirine o kadar uzak olacaktır. Dolayısı ile de en iyi hosting firmasını belirleme için STD Dev değeri de aslında oldukça önemli bir gösterge.

Bir A hosting firmasının p95 veya average(ortalama) yanıt verme süresi B hosting firmasından iyi olabilir, ancak B firmasının STD Dev değeri A firmasından daha küçükse, B firması için A firmasıan göre VU sayısı ve request sayısı ne olursa olsun daha stabil sonuçlar göstermiş şeklinde yorum yapabiliriz. Pekala hız önemli ancak hızı stabil olarak herkes için verebilmek daha da önemli.

Sitenizin 1 zirayçinize 1 saniyede diğer bir ziyaretçinize 3 saniyede açılmasını mı tercih edersiniz, yoksa her iki ziyaretçiye de 1,5 saniyede açılmasını mı? Gibi düşünebilirsiniz bu durumu.

#Average: Bu değer, VU’lar tarafından yapılan request’lerin test boyunca yanıt alma sürelerinin ortalama değerinin ne olduğunu ifade ediyor.

#Min: Bu değer, test boyunca VU’lar tarafından yapılan request’lerin minimum ne kadarlık bir sürede yanıt aldığını temsil ediyor. Yani testte elde edilen en düşük yanıt alma süresini ifade ediyor. Bunu, testin alt bariyer limiti olarak nitelendirebiliriz.

#Max: Bu değer, test boyunca VU’lar tarafından yapılan request’lerin maximum ne kadarlık bir sürede yanıt aldığını temsil ediyor. Yani testte elde edilen en yüksek yanıt alma süresini ifade ediyor. Bunu, testin üst bariyer limiti olarak nitelendirebiliriz.

#Sonuç olarak: En iyi hosting firması hangi web hosting şirketidir sorusuna verilebilecek en sağlıklı cevap, K6 soak testlerinde hosting firmaları için P95 değerine bakmak ve kıyaslamayı öyle yapmak en sağlılı sonucu verecektir.

Pekala ortalamaya da bakabiliriz ancak P95, test boyunca VU’lar tarafından yapılan binlerce request’in %95’inin yanıt alma sürelerinin max. kaç milisaniye altında kaldığını bize sunduğu için en iyi hosting firması belirleme sürecinde K6 soak test sonuçlarına baktığımızda kesin olarak şu firma en iyi hosting firmasıdır diyebilmemize olanak sağlayan bir değer oluyor. Yani en iyi hosting firması belirlemede hata payını neredeyse sıfıra indiriyor.

Ortalama, yani average değere baktığımızda ise bir hosting şirketi diğer bir hosting şirketine göre daha iyi bir ortalama sonuç verse de, P95 değeri daha iyi sonuç verdiği diğer hosting şirketine göre daha yüksek olabiliyor.

Mesela bu hosting tavsiyesi yazımı hazırlarken geçmişte yaşadığım durumu birebir size aktararak bu durumu bir örnekle daha detaylı açıklayayım: Bir A firmasının K6 soak testine verdiği ortalama yanıt süresi 791 milisaniye iken, bir B birmasının K6 soak testine verdiğim ortalama yanıt süresi 807 milisaniye oldu.

A firmasının  P99 değeri 1695 ms iken, B firmasının P99 değeri ise 1570 ms oldu. Yine A firmasının P95 değeri 13911 ms. iken B firmasının P95 değer 1383 ms. oldu.

Ortalama değere baktığımızda A firması B firmasından daha iyi bir hosting firması olarak görünürken, aslında genel olarak, kapsamsal olarak baktığımızda B firması kendini test eden tüm VU’lara kaç tane reuquest yaparlarsa yapsınlar, hepsine birden A firmasından daha iyi bir zamanda yanıt vermiş oldu. B firması ise hepsine A firması kadar iyi bir zamanda yanıt verememiş oldu.

Dolayısı ile bir firmanın soak testinde P95 test sonucunca baktığımızda o firma için en zorlu şartlarda bile kullanıcılarının (VU’ların) neredeyse hepsine şu kadar saniye altında yanıt vermiş diyebiliyoruz. Bu da tabi ki ortalama değere göre çok daha sağlıklı bir gösterge bence.

Bir de binlerce request arasında pekala her firma için düşük bir yüzde de olsa yüksek yanıt alma süreleri ortaya çıkacağından P99′ değil de P95’e bakmamız daha sağlıklı olacaktır. P99, testin %99’u demek. P99 değeri bir tek max. değeri dışarıda bırakıyor. Onun dışındaki tüm değerleri içeriyor. Dolayısı ile testin en yüksek yanıt alma değerlerine sahip %5 lik request dilimini dışarıda bırakarak aslında teste daha da testin genel görünümüne aykırı oluşmuş yanıt alma sürelerinden arınmış olarak bakabiliyoruz.

Siz tabi ki P99 değerine de bakabilirsiniz. Zaten P99 değerleri ile p95 değerleri de doğru orantılı. Yani bir firmanın P99 değeri diğer bir firmanın P99 değerinden daha iyi görünüyorsa, P95 değeri de daha iyi görünüyor. Aksi bir durumu ben tecrübe etmedim.

Bir de dip not olarak K6 ile ilgili şundan da bahsetmeliyim; K6, bünyesinde kullanıcıları tarafından yapılan testlerin kayıtlarını kullanıcılarınn üyelk paketlerine göre saklıyor. Benim K6’da, her firma için yaptığım 3 testi de yani toplamda 15 testi K6’ya süresiz olarak kayıt altında tutturacak bir üyeliğim yoktu.

Sadece her hosting firması için yaptığım tek bir testi süresiz olarak kayıt altında tutturma hakkım vardı. Daha doğrusu K6 üyeliğim sınırı ancak buna izin veriyordu. Dolayısı ile ben de her hosting firması için yaptığım 3 testin sadece 1 tanesinin (en iyi sonucu veren) canlı sonuçlarını kayıt altına aldırdım ve canlı sonuç sayfasını link olarak paylaştım.

Diğer testleri ise K6 kayıt ettirme hakkınız yoksa 1 hafta sonra veritabanından kalıcı olarak sildiği için sadece ekran görüntüsü olarak paylaşabildim.

Hosting Nereden Alınır? Nerden Alınmalı?

Bu konuda tevazu göstermeyeceğim. Benim bu konuda ciddi tecrübem var. Sadece tecrübe de değil aynı zamanda hosting nereden alınır veya nereden alınmalı gibi sorulara vereceğim verilere dayalı nokta atışı cevaplarım da var.

Zaten verilere dayalı cevabı bu yazının üst kısmında paylaştım. Bence hosting nereden alınmalı sorunuza performans açısından en güzel referans cevap bu verilere dayalı çalışma olacaktır. 

Tecrübelerimle Vereceğim Cevap:

Şimdi!

Hosting nereden alınır sorunuza tam bir firma ismi ile cevap olmaktansa, bu cevabı nasıl bulabileceğinize, nasıl ilerleyebileceğinize dair bir kaç tecrübe paylaşımında bulunacağım.

1- Öncelikle eğer web sitenizin hedef kitlesi Türkiye’de yer alıyorsa, yani web sitenize girecek ziyaretçilerin büyük çoğunluğu Türkiye sınırları içerisindeyse, o zaman tercihen yerli firmalar ile ilerlemeniz daha mantıklı olacaktır.

Evet, düşündüğünüz gibi. Yurtdışı firmalarının sunucu lokasyonları da yurtdışında oluyor ve evet sitenizin sunucu lokasyonu ile sitenize giren ziyaretçinin bulunduğu lokasyon arasındaki fiziksel mesafe arttıkça, sitenizin hızı da doğru orantılı bir şekilde çok minör de olsa olumsuz bir şekilde etkileniyor.

2- Bu söylyeceğim daha çok yabancı firmalar için değil., yerli firmalar için geçerli. (üstteki listede yer alan firmaların hiç biri için de geçerli değil bu arada – geçerli olanları ben listeye bilr almadım zaten)

“Çok” kurumsal firmaları bence tercih etmeyin. Tabi ki çalıştığınız firmanın bir kurumsal yapısı olmalı. Ancak şimdi isim vermek doğru olmaz ama Türkiye’de bu konuda kemikleşmiş bir kaç firma var. Onlardan bence uzak durun. Onlardan alacağınız şey hizmet olmaz. Rezillik olur.

“Çok” kurumsal firmalar artık paraya da müşteriye de doymuş durumdalar. En azından benim hem kendim hem de yüzlerce okuyucumdan tecrübe ettiğim kadarıyla böyle davranıyorlar. Doyan adamdan iştah beklemeyin.

3- Firmalar arası hosting paketi karşılaştırması yaparken firmaların hosting paketlerinde sunduğu özellik ve kriterlere dikkatli bakın. Herhangi bir özellik karşılaştırması yapmadan önce alınacak olan hizmet için ne kadar bilgi paylaşımı yapılıyor buna dikkat edin.

Firma sattığı hosting hizmeti ile ilgili ne kadar az bilgi paylaşımında bulunuyorsa, aslında o kadar çok bilinmesini istemediği şey var demektir. Bilinirse, diğer firmaların tercih sebebi olacağı bilincindedirler çünkü.

Mesela bazı firmalar hosting paketi satarken, sattıkları hosting paketinin barındığı paylaşımlı sunucunun RAM ve CPU gibi özelliklerini paylaşmaz bile. Spesifik olarak öğrenmek için iletişime geçip sorduğunuzda “Politikamız gereği bu bilgiyi paylaşamıyor derler”.

Bu tür söylemlerle karşılaşırsanız, bilin ki o sunucuların ram ve CPU özellikleri düşüktür. O sunucuların maliyeti olabildiğince az tutulmaya ve maliyeti az tutarak, max oranda kar elde edilmeye çalışılıyordur.

4- Hosting firmalarının veri merkezlerine dikkat edin. Sunucularını hangi veri merkezinde, hangi koşullarda barındırıyorlar bunlara ciddi anlamda dikkat edin. Çoğunluk bu durumlara dikkat etmez ama bu satıları okuyan sizler dikkat edin.

Normalde bu tür bilgiler hosting satış sayfalarında yazmaz. Siz hangi firmadan satın alma yapacaksanız, o firmadan internet sitelerinde biraz araştırma yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

Veri merkezi ne kadar güvenli bir yerde? Depreme dayanıklı mı? Güvenlik önlemleri ne derecede? Herhangi bir felaket durumuna karşı dayanaklı mı? Veri merkezinde birebir firmanın bir çalışanı veya çalışanları bulunuyor mu? (Nasıl yani demeyin, çoğu firmanın bulunmuyor. Herhangi bir durum olduğunda birileri gidip müdahale ediyor.)

İnternet bağlantı çıkışları kaç Gbps? Bazı firmaların 1Gbps bazıları 10 bazıları ise 4X10 Gbps. Veri merkezinin uluslararası geçerlilikte bir sertifikasyonu var mı? vs. gibi çok fazla soru ile detaylandırılabilir aslında bu.

Veri merkezi bu koşulları ne kadar sağlamlıkla karşılıyorsa, siteniz de verileriniz de o kadar her anlamda güvende demektir.

5- Verilen destek hizmetinden de emin olun. Web siteniz bir hatadan dolayı resmi tatilde de, pazar sabahı saat 03:00’da da kapanabilir veya hata veriyor duruma düşebiilir. Buna siz de sebep olmuş olabilirsiniz tabi. Ama önemi yok. Önemli olan müdahale edilmesi ve hatanın düzeltilmesi. Bunun da zaman kaybetmeden yapılmasıı.

Zaman kaybetmeden hatanın düzeltilmesi hem SEO, hem de potansiyel ziyaretçi ve müşterileriniz için de oldukça kritik.

Bazı firmalardan pazartesi sabahı mesai saati başlayana kadar ya da resmi tatil bitene kadar cevap alamayabilirsiniz. Evet, ciddiyim. Hem de bunu yapanlar genelde “Çok” kurumsal firmalar. Düşünsenize 10 günlük resmi bayram tatillerini.

6- Firmalar arası hosting paketi karşılaştırmaları yaparken de, yani özelliklere bakarken de işletim sistemi olarak Cloudlinux sunanı tercih edin. CageFS’in de etkin olmasına dikakt edin.

Bu özzellik, aslında bir kafesleme özelliği. Sizinle aynı sunucuyu paylaşan bir başkasının web sitesine zararlı bir yazılım sızdığında, bu teknoloji sayesinde o malware yazılım sadece o site ile sınırlı kalıyor. Aynı sunucuda yer alan diğer siteler bu durumdan etkilenmiyor.

(Evet, satılan hosting paketleri “paylaşımlı” paketler oluyor. Bu her firmada böyle. Bir sunucuda 100 veya 500 veya bazı firmalarda 1000 site aynı sunucuda baraındırılıyor. Yani bir sunucuyu 1000 siteye parsel parsel satılıyor gibi düşünün.)

Tabi bu duruma da dikakt edin. Gerekirse sorun, aldığım hosting paketinin sunucusunda max kaç adet site barındırıyorsunuz diye. (Tabi firmalar 1000 site barındıracaksa, sunucunun teknik kapasite ve gücü de ona göre oluyor.)

Ancak yine de, sunucu 1000 siteyi fazlasyıla handle edebilecek durumda olsa bile, şahsen ben 1000 site ile aynı sunucuda olmak istemem. Sonuçta teknik kısımda problem olmasa bile, 1000 site ile aynı ip adresini paylaştığınızı bilin.

Ve yine evet, paylaşımlı hosting paketlerinde, yani paylaşımlu sunucularda eğer siteniz için bir statik ip almazsanız,  siteniz sunucuda bulunan diğer tüm web siteleri ile aynı ip adresini paylaşır. Bu da aslında riski bir durum. Özellikle SEO konusunda.

Tabi ki bu konuda resmi bir açıklama veya kesin bir bilgi yok. Ancak yine de şuan bulamasamda, zamanında bu konu ile ilgili endişe etmeli miyim diye araştırma yaptığımda, etmem gerektiğini konusunda ikna olacak kadar bilgi edinmiştim.

O yüzden paylaşımlı hosting alırken, eğer maliyeti problem yaratmazsa bir de yanında statik ip adresi de alın sitenize özel. Bu durumda bir çok site ile aynı sunucuyu paylaşsanız da site ip adreseniz sadece size özel olacaktır.

Kontrol paneli olarak ise mümkün oldukça cPanel sunan firmaları tercih edin. cPanel alternatifleri de pekala olabilir. Plesk, Direct Admin gibi. Ancak bazı firmalar kontrol paneli olarak kendi yazılımlarını sunuyorlar müşterilerine. Ben bu duruma hiç sıcak bakmıyorum. Sonradan başka bir hosting firmasına sitenizi taşıma istediğinizde sorun yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.

Uygulama olarak da (eğer wordpress siteniz iiçin hosting nereden alınır diye soruyorsanız) mutlaka Litespeed sunan firmaları tercih edin. Site hızı konusunda ciddi anlamda fark yaratıyor.

7- Yedekelem hizmeti veren, gerektiğinde DDOS koruma hizmeti veren (gerek olabilir çünkü) ve bir de ücretsiz SSL veren ve kurulumunu sizin yerinize yapan firmalarla çalışın. (Evet, hala ısrarla ücretsiz Let’s Encypt SSL için sanki öyle bir şey hiç yokmuş gibi davranan, bunu görmezden gelen ve hala SSL satarak para kazanmaya çalışan firmalar var. Ancak vermiyolarsa yine de çok problem değil, bir kaç video izleyerek kendiniz de kurabilirsiniz.)

E-Ticaret Sitesi için En İyi Hosting Hangisi?

Ben size direkt en iyi e-ticaret hosting firması hangisidir söyleyeyim. Hatta alacağınız paketi de söyleyeyim;

Şu sayfaya giderseniz eğer, karşınıza wpmavi okuyucularına özel olarak indirimli bir şekilde satışa sunulan hosting paketleri çıkacaktır. Bu paketlerden Premium-D isimli hosting paketi e-ticaret hosting için en üst seviye, en ideal pakettir.

E-ticaret sitesi için alacağınız hosting paketi kesinlikle yüksek RAM ve CPU özelliklerine sahip olmalı. Bu yazının en üstünde, en iyi hosting firmaları listelemsinde de yer alan ve Türkiye’nin en iyi hosting firmalarından biri olan guzel.net.tr  e-ticaret siteleri gibi yüksek performans isteyen site modelleri için premium hosting paketleri sunuyor. 

Bu premium paketler normal satışa sunduğu hosting paketlerine göre daha üstün özelliklere sahip. Fiyatı da pekala doğru orantılı olarak normal hosting paketlerine göre biraz daha pahalı ancak eğer gerçekten hızlı ve e-ticaret alt yapısını sorunsuz bir şekilde kaldırabilecek bir sistem istiyorsanız, böyle bir hosting paketi almak zorundasınız. Bu işin oluru bu. E-ticaret site yapısı gereği teknik açıdan daha maliyetli bir alt yapı istiyor.

Biz de e-ticaret projelerimizde bu sayfada yer alan Premieum-D isimli hosting paketlini kullanıyoruz. Kesinlikle size de tavsiye ederim.

WordPress için En iyi WordPress Hosting Firması Hangisi?

Başarılı bir site için hosting seçimi en önemli faktörlerin başında gelir. Dünya üzerinde gerçek anlamda iyi diyebileceğimiz bir çok host firması bulunmakta fakat söz konusu WordPress hosting olunca bu sayı iki elin parmağını geçmez.

Eğer altyapı olarak wordpress kullanacaksanız, kesinlikle wordpress hosting alanında kendini kanıtlamış bir host firması ile çalışmanızı öneririm.

Üsste listelediğim en iyi hosting firmaları sıralamasında yer alan tüm firmaların zaten wordpress hosting hizmeti mevcut. Ben de zaten bu hosting sıralamasını her firmada wordpress alt yapılı bir site kurarak gerçekleştirdiğim hız testleri sonucunda belirlemiştim. Yani eğer en iyi wordpress hosting hangisidir diye araştırıyorsanız, yazının başında yer alan sıralama bizzat en iyi wordpress hosting firmaları için de geçerli oluyor.

Ancak siz listenin dışında yer alan hosting firmaları için de araştırma yapmak isterseniz, o zaman bir hosting firmasının wordpress hosting için sunduğu şu özelliklere dikkat etmenizi tavsiye ederim;

  • Cloud (bulut) alt yapısı
  • Cloudlinux
  • SSD SAN
  • Litespeed web sunucusu
  • PHP desteği
  • PHP versiyon değiştirme olanağının sağlanmış olması
  • PHP Extension Yönetimi
  • PHP eAccelerator
  • ionCube PHP Loader v10
  • CRON JOBS
  • CageFS

WordPress hosting önerisi için ayrıca wordpress.org’un resmi sitesinde yayınladığı resmi hosting önerilerine de bakabilirsiniz. Buna bakarken de, Türkiye hosting firması önerisi için, wordpress.org’un türkçe sayfasındaki önerilere, dünya çapında hosting önerisi için ise wordpress.org’un, iniglizce orjinal web sitesine bakmayı atlamayın.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS – FAQ)

Soru: Domain ve hosting aynı yerden mi alınmalı?

Cevap: Tercihen aynı yerden almak yönetimsel açıdan aslında mantıklı olanı ancak bu bir zorunluluk değil. Domain adresini ayrı yerden, hosting hizmetini ise ayrı yerden alabilirsiniz. Domain adresini ayrı yerden alsanız bile, hosting aldığınız yerde aldığınız hosting ile birlikte domain adresinizi de kullanabilirsiniz. Birbirine bağlayabilirsiniz yani.

Böyle bir durumda tek yapmanız gereken, domain aldığınız firmanın müşteri yönetim paneline giderek domain yönetim panelinden domain name serverlarını hosting aldığınız firmanın name serverları ile güncellemek olacaktır. Bunu bir nevi yönlendirme yapma gibi düşünebilirsiniz.

Bu arada bu iki yazı bu konuda işinize yarayabilir;

Soru: Hosting yenilenmezse ne olur? Site silinir mi?

Cevap: Hosting süresi bittiğinde web siteniz kapanır. Sitenizin bulunduğu sunucuda sitenize ayrılan alan kapatılır ve siteniz sunucudan silinir. Dolayısı ile de hosting süresi bittiğinde siteniz otomatik olarak kapanır, erişilmez duruma düşer. Web sitenizdeki tüm içerikler, yazılar, resimler, video içerikleri, dosyalar, e-posta hesapları ve arşivleri vs. siteniz silindiği için tamamen yok olur. Web sitenizi tekrar eski haline getirebilmeniz için elinizde mutlaka sitenizin kapanmadan önceki halinin sunucuya yüklenebilir bir yedeğinin olması gereklidir.

Soru: Web sitesi için hosting gerekli mi?  Hosting olmadan site kurulur mu? Hosting olmazsa ne olur?

Cevap: Bir web sitesinin tüm dünyadan 7/24 ulaşılabilmesi ve erişime açık olması için mutlaka bir yerde host edilmesi, yani barındırılması gerekmektedir. Web sitelerinin barındırıldığı yer ise sunuculardır. Sunucuları da güçlü bilgisayar birimleri olarak düşünebilirsiniz. Sunucular da aslında bilgisayardır. Sadece evinizde olan bilgisayarlardan donanımsal ve yazılımsal olarak daha güçlü cihazlardır.

İşte hosting hizmeti veren firmalar aslında veri merkezlerinde yüzlerce hatta binlerce bu güçlü bilgisayardan yani sunuculardan bulundurular. Bunları da yüksek hızlarda internet giriş ve çıkışları olan portlarla tüm dünya internetine bağlarlar ve bu sunucuların sürekli olarak açık kalmasını sağlarlar.

Bu iş de oldukça zordur aslında. En başta bunun için çok şiddetli depremlere, yangınlara, sellere ve diğer doğal afetlere dayanıklı yapılara ihitayaç duyarlar. 

Elektrik kesintilerine karşı günlerce, belki de aylaca idare edebilecek jeneratörlere, üst seviye soğutma sistemlerine ve ayrıca yapısal güvenlik önlemlerine ihtiyaç duyarlar.

Bunların yanında devamlı olarak bizzat sunuculara 7/24 fiziksel müdahalede bulunabilecek çalışanlara, her donanımın en az ikinci bir yedeğine ve yazılımsal olarak da sürekli bir yedekleme sistemine ihtiyaç duyarlar.

Yaşanabilecek en kötü senaryolara karşı hazırlıklarının olması gerekir. Yaşanabilecek olumsuz senaryolarda karşılaşabilecekleri hukuksal yaptırımlar ciddi çok ciddi boyutlara ulaşabilir.

Pek tabi bu tür bir iş modeli de yüksek sermayeli yatırımlarar gerektirmektedi. Böyle bir yatırım ile sunulan hizmetin de ücretsiz olarak sunulması beklenemez. Olabilecek en düşük kalitede ücretsiz hosting veren firmalar da var tabi ancak bunlar tamamı ile verdikleri asıl hosting hizmetlerinin pazarlaması için sunulan hizmetlerdir.

Soru: Türk hosting firmaları yabancı hosting firmaları ile rekabet edebilir mi?

Cevap: Öncelikle bkz: en iyi yabancı hosting firmaları. Pek tabi dünya çapında milyonlarca kişiye hizmet veren hosting firmalarının edindiği tecrübe ile sadece türkiye’de bu işi yapan hosting firmalarının tecrübesi bir olamaz. 

Ancak teknoloji anlamında türk hosting firmalarının yabancı hosting firmalarından aşağı kalır bir yönü olmadığına emin olabilirsiniz. Açıkcası türk hosting firmaları da genelde zaten bu sektörde yabancı hosting firmalarını kopyalayarak bu işi yaparlar.

Veri merkezi açısından da aslında ülkemizde işler çok ciddiye alınır. Tier-3 standartlarında, yani dünyanın en üst düzey veri merkezi standardizasyonuna sahip veri merkezlerimiz bulunmakta ülkemizde.

Ve ülkemizde de hosting sektörü uzun yıllardır var olduğu için (20 yılı aşkın süredir) artık bir olgunluğa da ulaştı. Destek hizmeti konusunda da yerli hosting firmaları son yıllarda çok üst seviyelere geldi.

Pekala yurtdışı hosting firmaları ile rekabet edecek seviyede hiç bir zaman olamayacaklardır ancak bu bizim yerli hosting sektörümüzün kötü olduğu anlamına da gelimiyor. Ben de yıllardır zaten yerli hosting firmaları ile çalışıyorum zaten bu işin mantığı da şöyle olmalı;

Hosting firmanıza karar vermeden önce düşünmeniz gereken ilk şey, sitenizin hedef kitlesinin lokasyonu olmalıdır. Eğer sizin hedef kitleniz Türkiye ise, kesinlikle ve kesinlikle sunucuları Türkiye’de olan bir host firması seçmelisiniz.

Evet, sebebi kesinlikle düşündüğünüz gibi. Bir ziyaretçinin serverınıza ulaşma hızı aradaki fiziksel mesafe arttıkça düşecektir. Mesafe arttıkça, site açılış hızınız sitenize uzak mesafeden giren ziyaretçilere düşük olacaktır. Kim sitesinin yüklenme hızı düşük olsun ister ki?

Eğer hedef kitleniz tüm dünya ise, kesinlikle ve kesinlikle yurtdışı lokasyonlu bir hosting firması ile anlaşmalısınız. Bunun da ana sebebi yine hedef kitlenizin fiziksel lolasyonudur. Diğer sebebi de pekala yurtdışındaki iyi diye nitelendirdiğimiz hosting firmaların neredeyse hepsinin Türkiye’deki hosting firmalarından daha iyi olması kaynklıdır. (Hedef kitleniz dünya olduğu taktirde!) 

7 En İyi Hosting Firması: 77 Milisaniyede Açılan Hosting” ile ilgili yorumlar;

  1. Alparslan dedi ki:

    Elinize sağlık

  2. Umut dedi ki:

    Hocam diğer popüler hosting şirketleri neden kayboldu?

  3. Caner Korkmazlı dedi ki:

    Ellerinize emeğinize sağlık hocam muazzam bir karşılaştırma olmuş. Hocam yerli hosting firmalarının hostlarında woocomerce siteler çok yavaş çalışıyor ama normal kurumsal sitelerde sıkıntı yok. Yabancı bir firmadan en düşük hosting paketini dahi alsam örneğin cloudways firmasından muazzam iyi açılış hızı var sadece açılış hızı değil ürünü sepete ekle derkende hemen ekliyor, bizim firmalarda ise bi 4-5 sn rahat bekliyor. Bizim yerli firmalarımızın en üst premium paketlerini dahi alsam hız olarak 1-2 tık fark ediyor o kadar gözle görülecek bir fark olmuyor bu sorun neden kaynaklı olabilir acaba.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam yerli hosting firmalarının en üst paketini de satın alsanız, nihayetinde paylaşımlu bir hosting paketi alıyorsunuz. Cloudways’de ise direkt sitenize özel bir sunucu almış oluyorsunuz aslında. Yani sunucuda sizin sitenizden başka herhangi bir site olmadığı için de sunucunun tüm performanısını siteniz tek başına kullanıyor. Paylaşımlı sunucularda sizin sitenizde bir yoğunluk varken, aynı suncuuda bulunan başka bir sitede veya sitelerde de yoğunluk olduğu zaman dediğiniz gibi gecikmeler ister istemez oluşur çünkü kaynak tek ve o kaynağı bir çok site aynı anda harcamaya çalışıyor. Paylaşımsız sunucuda bu durum ypk dediğim gibi. Yorumunuz için ayrıca teşekkürler.

  4. ali dedi ki:

    teşekkürler

  5. Selahattin dedi ki:

    Bu bilgiler guncel mi bilemiyorum simdi ne tavsiye edersiniz.

  6. Emre Kırbız dedi ki:

    Bende Turhost kullanıyorum. Gerçekten çok kaliteli bir firma. Destekleri çok hızlı ve hosting olsun sunucuları olsun çok hızlı.

  7. Berkay dedi ki:

    Merhaba, emeğiniz için teşekkürler ellerinize sağlık. Yazı çok uzun ve biraz boğucu. İnternet ortamında büyük işler yapacak olan insanlar için elbette çok yararlı olacaktır. Fakat benim için kendi basit portfolyo sitesini kurmak isteyen arkadaşlar için bir “sonuç” kısmı olması gerekirdi. Tamam, bir sürü şey var, onlarca firma incelenmiş çok güzel. E peki sonuç? incelenen firmalar arasında bu kriterlere göre en iyisi hangisi? Bu soruya cevap bulmak için yazıyı en başından okumaya başladım fakat o kadar uzun ve o kadar terminolojik ki, ben basit bir wordpress kuracağım böyle bir karmaşaya ihtiyacım yok :) Rica etsem ilk 3’ü söyleyebilir misiniz? Sonuçta elimizde bazı veriler var ve bunu belirlemek çok zor olmasa gerek. Teşekkür ediyorum :)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam yazı içerisinde K6 SOAK Testlerine Göre En İyi Hosting Firmaları Sıralaması başlığına bakarsanız, en iyi hosting firmaları sıralamasını görebilirsiniz. Bir liste şeklinde paylaştım. İstediğiniz sonuçlar tam orası yani. Geri dönüşünüz için ayrıca teşekkür ederim. Bu geri dönüş sonrası ayrıca bir de sonuç kısmı oluşturacağım.

  8. onur dedi ki:

    Biz hosting olarak güzel neti tercih ediyoruz. Gayet hızlı ve kaliteli sunucuları

    1. Burak Oran dedi ki:

      Anlıyorum hocam.

  9. Ahmet dedi ki:

    Türkiye’de yüzlerce en iyi hosting rehber var ancak hepsi kişisel görüşleri içeriyor. Burak, bilimsel veriye dayalı bağımsız yaptığı test sonuçları ile bu alanda en iyi kaynağı hazırladı ve her geçen yıl geliştiriyor. Son güncelleme ile yazı tartışmasız Tükiye’de en iyi hostingi arayanların doğru sonuca ulaşmasını sağlayan en iyi rehber. Teşekkürler. Emeğine, harcadığın vakitlere sağlık kardeşim. Her hosting satın alacağımda bu kadar emek, bilgi ve zaman harcanarak hazırlanan yazıdaki linkler üzerinden satın almaya çalışıyorum ki ufakta olsa bir katkımız olsun.

    Son olarak site Veridyen’den tekrardan Turhost sunucularına geçmiş :) merak ettim neden acaba?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yorurm için çok teşekkürler hocam. Evet, amaç tam da dediğiniz gibi veriilere dayalı bir yazı çıkartmaktı ortaya. Yorumdan – tecrübeden uzak. Bu konudad başarılı olduğumu da düşünüyorum. İnce düşünceniz için ayrıca teşekkür ederim. Host değiştirme nedenim de, verdiyen’de sunucu diskleri yandı hocam. Site tamamen ulaşılamaz oldu ve veriyi kurtaramadılar başta. Site yandı bitti kül oldu yani :) Sunucu üzerinden yedekleme vardı ancak sunucuda hata meydana gelince son 1 bucuk haftanın yedeğini de alamamış. Sunucu ben gidiyorum sinyalleri vermeye başlamış tabi ama benim de gözümden kaçtı firmanın da. Sonuç olarak en yakın 8 ya da 9 gün öncesinin yedeğine dönebildik. Bir iki yazım kayboldu. Sonradan yanan diskten de verileri kurtarabilirler raw halde. O yazıyı da kurtartık ama bu sürecin stresi bile benim için yeterli oldu. Ayrıca verdiyen’de böyle bir durum yaşayan tek ben de değilim. Birebir arkadaşım da yaşadı. Böyle iki durum tecrübe edince bir 3.’sünün de olacağını biliyor insan. Dolayısı ile de uzak duruyor :)

  10. Naim Sevenli dedi ki:

    Bu ne çok teşekkür ederim boyle uzun dolu bilgi dolu bir yazı için.

  11. Yücel dedi ki:

    Çok faydalı bir çalışma olmuş. Kendi blog sayfamı hazırladım . Hosting için arayış içindeydim. Sanırım kararımı verdim. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

  12. kokopit dedi ki:

    Çok detaylı bir karşılaştırma olmuş. ben guzel net ve netinternet kullanıyorum ve memnunum

  13. ahmet enes dedi ki:

    godaddy bu konuda başarılı

  14. Batu dedi ki:

    Bende IHS firmasından hosting hizmeti alıyorum şuana kadar bir problem yaşamadım. Cpanel veya Plesk panel yok ama kullanımını daha basit tuttukları ve tüm kullanıcılara uygun bir arayüzleri var. Biraz kısıtlı bir panel ama bana yeterli. Bunun dışında veridyenide kullandım onlarda çok iyi bir firma iki firmanında verdiği hizmet kalitesini seviyorum.

  15. Murat dedi ki:

    Merhabalar hocam,
    Yurt dışı siteground firması hakkında görüşleriniz nedir acaba ?
    Bu arada
    Şahsi merakım için soruyorum, Gördüğüm kadarı ile yazılarınızın tarihleri güncel değil. Güncellemeye gerek duymuyormusunuz yoksa yazılar güncelliğini koruyormu acaba..

  16. Nizamettin AKSU dedi ki:

    Bu mesaj bilgilendirme amaçlıdır. Yukarıdaki firmalarla bir alakası bağlantısı yoktur. Turhost Veridyen Alastyr firmalarını denedim kullandım hala kullandığım var bu 3ünden memnun kaldım. Güzel hosttan memnun olan çok fazla kişi var ondan da bir şüphem yok. Aşağıdaki olay sadece bir tecrübedir paylaşıyorum.

    ——————–
    Wordpress Yardım Grubu olarak arkadaşlarla indirim alabileceğimiz bir hosting araştırması yapmaya karar verdik. Birkaç yerde verigom un ismini okuyunca herhalde iyi firmalardan diye düşünerek başka bir firma ile beraber bu firmadan en ucuz hostingden aldım. Fiyatı 20 TL. Ben sadece test amaçlı aldığım için ucuzundan bir aylık aldım. Sonra 3-4 saat boyunca site yükledim deneme falan yaptım ve hız olarak memnun kalmadım. İstediğim performansı alamadığımdan sebep biz keyfi olarak iade kabul etmiyoruz dediler. Türkiye’den ve Dünyanın başka ülkelerinden Rusya Amerika gibi en az 20 tane hosting denedim. İade süresi zarfında iademi bu şekilde reddeden ilk defa bir firma görüyorum. Ben zaten iyi bir firma bulma arayışındaydım 20 lirasıyda değilim en azından iyi bir firma olmadığını anladım. Parası sizde kalsın önemli değil.

  17. Es34 dedi ki:

    Merhaba Avrupa da yaşayan bir tanıdığım için Fransızca WordPresse den bir site kuracağım. Site nasıl kurulur videonuzda ki adımları takip ederek sayfa kurmak istiyorum. Ama godaddy mi yoksa güzel hosting mi den mi kursam (sitemin Fransızca olmasını göz önünde bulundurarak ) daha iyi olur. Cevap verirseniz sevinirim. Emeğinize sağlık teşekkürler.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Her ikisini de kullanabilirsiniz hocam. Nasıl isterseniz. Bildiğim kadarı ile güzelhosting’in yurtdışı (avrupa tabanlı) serverları da var. Onları da seçebilirsiniz.

  18. ibrahim dedi ki:

    Merhaba, Blok sitenizi takip ediyorum devamlı, başarılı buluyorum. Veridyen i kullanıyorsunuz tavsiyeniz bu yönde olurmu?Limitsiz Web Hosting bölümünden limitsiz 3 site barındırma 9,99 normalmi. ve merak ettiğim aynı hizmete yakın olanlardan (mesela turhost ta 3 katı fiyat var) çok ucuz sebebi nedir… Yapacağınız yorum neticesinde karar vereceğim, şimdidden teşekkür,,,

    1. Burak Oran dedi ki:

      Benim de bu fiyat politikalarının bu tür algılara yol açabileceği yönünde düşüncelerim, daha doğrusu endişilerim vardı. Zamanında bunu ben kendilerine de iletmiştim ancak kendileri bu şekilde bir fiyat politikası izliyor. Her ne kadar izledikleri bu fiyat politikası bu tür algılara sebebiyet verse de kalite yönünden hiç bir eksikleri olmadıklarına ben kefil olabilirm. Keza benim sitem de veridyen altyapısında barınıyor.

  19. kemal dedi ki:

    senin önerinle güzel hostingden host aldım. Kopmadığı gün yok google da sıralama da düştü tabi. yaptığın önerilere dikkat et vebal aldın.

  20. samet dedi ki:

    veridyen diyorum başka birşey demiyorum. Fiyatlar uygun, performans deseniz üst seviye. Heleki bir destek birimleri var ticket açın 5 dakika içinde cevap gelmezse yaşıyorlarmı şüphe etmeye başlayabilirsiniz. Çünkü 5 dakika bile bekleme durumları yok anında cevap ve çözüm size gelen cevabın içinde kesinlikle mevcut

  21. EMRE ALTUNTAŞ dedi ki:

    Hozzt ile Alanstyr firmaları arasında seçim yapsan hangisini tercih edersiniz???

  22. gerekli dedi ki:

    Güzel hosting’den ne kadar aldın onun neferi olmak için =) ?

  23. Ali dedi ki:

    Makaleyi hazırladığın tarihten bu yana yaklaşık 14 aydan fazla olmuş. Geçen süre zarfında bu sıralamada bir değişiklik olduğunu düşünüyor musun? Hala en hızlı hosting Güzel Hosting mi acaba diye meraktayım.. Ya da son zamanlarda çok övülen başka bir hosting firması listenin üst sıralarına tırmanma şansı oldu mu ?

  24. Burak dedi ki:

    Merhaba Burak bey yazılarınızı ilgiyle takip ediyor ve sizin Türkiye’de ki en yararlı wordpress bloğu olduğunuzu düşünüyorum. Daha önce turhost ile çalışmaktaydınız ama sonradan veridyen firmasına geçtiniz. Bunun nedenini öğrenebilir miyim?

    Saygılarımla

    1. Burak Oran dedi ki:

      Daha yeni geçmiştim nasıl fark ettiniz :) Bir çok sebebi var ancak bunların hepsi şahsi sebepler. Verdikleri hizmet kaliteleri ile alakalı değil iki firmanın da.

  25. Metin dedi ki:

    Çok güzel bir yazı. Allah razı olsun.

  26. Gazi Arıkan dedi ki:

    Güzel Host Tafsiyeniz Üzerine Aldım Gördügüm En Berbat Host WordPress Plugin Yarım Saatte İndiriyor Bu Kadar Yavaş Bir Hosta Başka Hiç Bir Yerde Denk Gelmedim Bana Göre Testler Reklam İnan Sizlere Güvenmekte Hata Etmişim

    1. Burak Oran dedi ki:

      “Size göre” değil buradaki olay. Daha doğrusu bu konu bir fikre dayalı değil. Benim de fikrimi içermiyor bu konu. Bu konu bir analiz. Verilere dayalı bir analiz. Aksini düşünüyorsanız siz de verilere dayalı bir çalışma yaparak kanıtlayın. Kanıtlayamıyorsanız bu tür yorumlar yapmaya da hakkınız yok. Yapıyorsanız da bu yorumunuzun bir gürltüden, sesten öte bir yanı yok. Sadece bir ses, hiç bir anlam ifade etmiyor yani.

  27. numan çakır dedi ki:

    hocam yazı içiin teşekür ederim bir sorum var 10 tane ayrı kişiye web sitesi yapıcam, hosting olarak full limitsiz alıp hepsini oraya yapmakmı daha mantıklı yoksa her biri için ayrı hosting almakmı daha iyi olur. hepsini tek hostingde birleştirirsem hız kaybı fln olurmu önerebilecegin bir hosting paketin varmıç

  28. Emre dedi ki:

    hocam 17senelik yabancı bir domain aldım ve yabancı bir site kurmak istiyorum. Türkçe ve yabancı sitemde şu ana dek turhost kullandım memnunum fakat turhost çok pahalandı. godady üzerindeki domaini bile turhosta geçirmem için 50 TL daha vermem gerekiyor. Ayrıca 11site barındırmak için Turhost 500 TL isterken Godaddy sınırsız sayıda site barındırmak için sadece 250 TL istiyor.

    Yeni sitemde hedef kitle Amerika olacak. Acaba godaddy önerir misiniz yoksa Turhost’un bizi soymasına izin vermemiz mi gerekiyor. Yabancı site için hangisi hızlı ise onu seçmek istiyorum. Yardımcı olur musunuz?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Godaddy’i gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz hocam. Keza ben de tüm site kurma rehberlerimi godaddy üzerinden anlatıyorum.

  29. Kaan dedi ki:

    Öncelikle merhaba , cok güzel ve yönlendirici bir rehber olmus. Benim bir sorum var. Yeni kurmak istedigim yurtdisi danismanlik sirketi icin bir site acacagim. Bunun icin en uygun seyin arastirmalarim sonucu wordpress oldugunu düsünüyorum. Cünkü hem cok fazla kodlama bilgim yok hem de zaman benim icin önemli , pratik olmali. Güzelhosting ve Turhost a bakip uygun baslangic paketlerini karsilastirdim güzelhosting daha uygun fiyata daha fazla sey teklif ediyormus gibi geldi ( Güzelhosting WP Mini vs Turhost Bireysel Baslangic ) bu fiyat farkinin neyden kaynaklaniyor olabilir acaba ? Veya bu fiyat farki bize kalite acisindan ve güvenilirlik acisindan bir yorum yaptirabilir mi ? ( sizin yukaridaki karsilastirmalariniza ragmen ) . Daha önce site kurmakla ilgili bir deneyimim olmadi bu yüzden merak ediyorum. Cevap icin simdiden tesekkür ederim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Bendne ziyarede konu ile ilgili bu sorularınızı firmalara yöneltirseniz, kendilerinden çok daha sağlıklı geri dönüşler alacağınıza inanıyorum.

  30. Mehmet dedi ki:

    Çok faydalı bir yazı olmuş. Ben içeriği gayet samimi buldum. Sayenizde yurtdışı lokasyonlu sitelerimin tamamı için Veridyen firmasını tercih ettim. Malum döviz fiyatları uçtu gidiyor. TL ile borçlanmak daha mantıklı geldi. Teşekkürler.

  31. Murat dedi ki:

    Merhaba,
    Öncelikle güzel analiz ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
    E ticaret sitesi kuracağım. Site Wordpres tabanlı olacak. Sizce hangi hosting firmasından hizmet almalıyım?
    Ek olarak Hazır E ticaret hosting almak mı ? Sadece hosting almak mı mantıklı?

    Teşekkürler

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hayır e-ticaret hosting’den kastınız ne bilmiyorum hocam. İlk defa sizden duyuyorum. Bahsettiğiniz e-ticaret yazılımları mı ? Hazır e-ticaret yazılımları mı kullanmalıyım yoksa wordpress mi diye soruyorsunuz ? Tam anlayamadım ancak hosting firması tavsiyelerim zaten bu yazıda mevcut.

  32. Virago dedi ki:

    veridyen firmasını sizin sayenizde tanıdım. açtığım herhangi bir destek biletini en fazla 2 dakikada cevapladılar. Bugüne kadar teknik desteği en hızlı veren firma burası. site hızından da memnunum, iki farklı hosting firmasından tüm alan adlarını dahi buraya taşıdım

  33. Macit Samet ALMACI dedi ki:

    Gerçekten çok kaliteli iş yapıyorsunuz ve faydalanıyoruz. Çok teşekkür ederim. Hizmet sektöründe bir statik ticari sitemiz var. 2 yıldır natrodayız ancak çok ağır çok yavaş optimize ettik filan ama nafile. Bu arada cdn ile ilgili makalenizide okudum ama şuan para harcamayalım dedik. Yukarıdaki yazınıza göre direk güzelhosting ten hizmet alıyım dedim ama sitesine girdiğimde şuan denizli değil istanbul localinde gözüküyor ve “LOKASYON : RADORE DC ( TR – İSTANBUL ) veya NETİNTERNET TELEKOM” yazılmış. Sizce veridyen e mi geçiyim ne tavsiye edersiniz. Birde natro da iken 512 mb ram 1cpu vardı. Diğer firmalarda bu özelliklerin üzerinde olmasına dikkat etmelimiyim. Cevabınız için çok teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Tavsiyem iki firma ile de görüşün ve aklınızdaki soruları sorun. Hosting firmaları bu sorularınızı daha net ve kesin bir şekilde cevaplayacaklardır. Böylesi daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.

  34. Türker dedi ki:

    Bende teşekkür ederim cevabınız için fakat dedim ya çok acemiyim biraz daha açıklayıcı olursanız sevinirim. 1.Blog kurulumunu siz godady den anlattınız ben turhosttan yapsam aynı basamakları mı geçeceğim. 2. Bireysel mini olan paketin nasıl bir dezavantajı var.Bireysel limitsiz ve bireysel mini paketin bize sundukları hizmetler arasındaki farkları kısaca açıklayabilir misiniz?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Aynı basamaklar olmaz hocam. Her hosting firmasının yönetim paneli birbirinden farklılık gösterir. Yani turhosttan hosting alarak benim anlatımlarımı takip edemezsiniz. Ancak farklılık gösterse de, mantık aynıdır. Tavsiyem eğer bu konular hakkında hiç bir tecrübeniz yoksa sorun yaşamamak adına benim anlatımım üzerinden gitmenizdir. Ayrıca godaddy ve turhost arasında alacağınız paylaşımlı hosting paketleri arasında nerede ise hiç bir fark yoktur. Turhostta yer alan paketlerin arasındaki farkıda turhosta sorun isterseniz. Onlar daha detaylı cevaplayacaktır.

  35. Türker dedi ki:

    Merhabalar,yazılarınızı sürekli takip ediyorum ve sizin sayenizde şekillendi yapacaklarım.Hiçbir şey bilmeyen benim için baya geliştirici oldu. Bir blog sayfası olacağı için turhostta karar kıldım. Başka bir yazınızda sırayla nasıl kurulacağını anlatıyorsunuz fakat godady üzerinden.Umarım sıkıntı yaşamadan kurarım.Dikkat etmem gereken noktaları söylerseniz sevinirim. Blog sayfamın hemen bir yerlere gelmeyeceğini biliyorum ve uğraşacağım.Turhosttan hangi paketi alırsam beni 1 yıl memnun eder bilmiyorum.Anlamadığım kısımlar var. Bireysel Limitsiz Ücretsiz Alan Adı Kayıt / Transfer -1- ram 4 GB- cpu 2 Core- disk Limitsiz- trafik Limitsiz- eposta 20-mysql Limitsiz(bilmiyorum) – alt.al Limitsiz (bilmiyorum)
    * 14.71 TL / Ay bu paketi mi seçsem yoksa en alt bireysel mini paketini seçsem yeterli olacak mıdır ilk yılım için. Teşekkürler. Bunlarında cevabını alabilirsem başlayacam inşallah.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Başlangıç için bireysel limitsiz paket yeterli olacaktır hocam.

  36. aziz dedi ki:

    Merhaba, detaylı ve en önemlisi anlaşılır yazılarınız için teşekkürler.
    Worpress hosting ile normal hosting arasında fark var mı?
    Diğer sorum ise wordpressi ftp den kurmakla, cpanel üzerinden firmanın sağladığı hazır worpressi kurma arasında fark var mı?
    Wordpress hostinglerde şirket tarafından önbellekleme yapılıyor diye okumuştum başka bir sitede. ne kadar doğru? .

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hiç bir fark yok aslında hocam. WordPress hosting terimi sadece pazarlmaya yönelik oluşturulmuş bir terim.

  37. prs kamari dedi ki:

    aslında okudum ama hepsini değil .yabanciyim ve okumakta zorlaniyorum .kusura bakmayin tekrar hepsini okucam. ve bukadar çabuk cevap verecenizi sanmiyordum. çok teşekkürler

    1. Burak Oran dedi ki:

      Anladım hocam. Listenin başında yer alan ilk 3 firmadan birini gönül rahatlığı ile seçebilirsiniz.

  38. prs kamari dedi ki:

    merhabalar. türkiyede bugün en iyi hizmet veren domain /host şirket hangisidir ? bi yabanci olarak karar veremiyorum herkes bi şirketi oneriyor.
    teşekkürler

    1. Burak Oran dedi ki:

      Sorunuza cevap almak için yorum yaptığınız bu yazımı okumayı deneyebilirsiniz.

  39. Bülent Göktürk dedi ki:

    Güzel bir çalışma , kuru lafların ortada uçuştugu , kendi kullandıgı hostingi en iyisi diye düşünen ( çünkü egosu var , en iyiyi o bilir ) yurdum insanının ,algılayamayacagı bir alman presibinde test yapmışssınız tebrik ederim. Bende ilk önce reklam yaptıgınızı düşündüm. ama araştırdım nacizane alexa tool bar ile test ettim. ADINI DUYMADIGIM VE BU YAZINIZDA ÖGRENDİĞİM Güzel ve veridyeni beğendim , sanırım veridyende kaar kılıcagım, domaini isim tescilden alırım genelde en ucuzudur ( dönemsel olsada ) Şimdi size verecegim kararda beni aydınlattınız teşekkür ederim 1.2.3. sıradaki firma sponsorunuz bile olsa, bizim bu testten sonra sorgulama yapma imkanını sağladınız. ve bende yazdıklaınızı sorguladım . 2. yi seçtim bu yazıyı okumasam 2 kat pahallı ve 2,5 kat yavaş isim tescilden alacaktım.
    İl yorumcu arkadaşın ” güzeli 1. sıraya ” koymuşssun yorumu çok gülünç , önce testi nasıl yaptıgınızı uzunca açıklamışsınız. ve test sonuçlarına göre sıralanmış. bunu anlamayıp bu cümleyi eden arkadaşa, beyin ile parmak arasındaki iletişimini kontrol etmesini öneririm.
    Tekrar teşekkür eder esenlikler dilerim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam sizin gibi insanların sayısı inanın çok az. Geneli, üstte yorum yapan arkadaş gibi. Bazen bu insanlar için boşuna uğraşıyorum diyorum kendi kendime ancak sizin gibi insanlar bir şekilde beni tekrar motive edecek yorumlar yapıyor ev bu da beni yaptığım işi aynı kalitede yapmaya devam etmeme itiyor. Bunun için çok teşekkürler. Tabii ki bu insanların böyle davranmasının temel sebebi eğitimsizlik ve ülkede internet ile uğraşan insanların çoğunluğu bu şekilde. Eğitimsiz insanlar. Ancak bu devran bir gün dönecektir diye umut ediyorum.

  40. Mehmet Kaplan dedi ki:

    hosting konusunda benim tercihim Natro oldu
    5 yıl süresincede olumsuz bir durum yaşamadım
    tavsiye ederim

  41. Can dedi ki:

    Mükemmel makale. En iyi hosting firmaları listenizden Veridyen ve Turhost’tan 1 er tane hosting paketi satın aldım. Veridyen’den 1 yıllık aldım domain ücretsiz oldu. Turhost’tan limitsiz+ paketini aylık ödeme olarak aldım onda da domain ücretsiz. 2 firma da çok iyi. Teknik Destek Servisi sorularıma 5 dakika içinde cevap veriyor. Üstelik gece 2-3 gibi aktif teknik servis çalışanları bile var. En iyi hosting firması listesi çok iyi hazırlanmış Burak bey, teşekkürler.

  42. Ali dedi ki:

    Üstat, seo hosting derken aynı şeyi kastetmiyoruz sanırım.
    Benim seo hostingten kastettiğim şey; içinde aynı firmaya ait birden fazla sitenin yer aldığı ve her sitenin ayrı ip aldığı hosting türüdür.
    Ayrı ip den kastım da şu şekildedir:
    95.37.15.71
    95.37.49.24
    ………………..
    C Class IP diye geçiyor bu ipler. Son iki oktet farklı oluyor. En son oktete sokak dersek bir öncekine de mahalle. Farklı mahallede oturan kişilerin birbirine referans olması durumu var burada.
    Burada amaç bu sitelerin birbirine link vermesi durumunda farklı iplerde yer almasından dolayı bir nevi backlink vazifesi görmesidir.
    Aynı hostingte (aynı ipde) yer alan siteler birbirine link verince bu, Google açısından hoş karşılanmıyor biliyorsunuz. Çünkü Google bu durumu aynı sokaktaki kişilerin birbirini refere etmesi olarak görüyor.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Bu tür oluşumlar hakkında yorum yapamayacağım hocam.

  43. Ali dedi ki:

    Verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.

    Ana sitemizi destekleyecek birden fazla wordpress sitemiz olacak.
    Seoya katkı açısından seo hostingi önerir misin?
    Önerirsen Seo Hosting olarak Türkiye’de ve yurtdışında hangi firmaları (siteleri) tavsiye edersin?

    1. Burak Oran dedi ki:

      SEO hosting bir pazarlama taktiğidir hocam. Normal hostingden bi farkı yoktur.

  44. Murat Candan dedi ki:

    Yazınız için teşekkür ederim. Rica etsem Garantiserver firmasını da test etmeniz mümkün müdür?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Merhaba, bu yazıda Türkiye’de yer alan tüm firmaları teste tabi tutamıyorum hocam. Yani sadece 10 firmaya bu testleri uygulamak bile 15 gün gibi bir zamanımı alıyor. Çünkü testlerin doğru uygulanması açısından her firmayı aynı saat diliminde teste tabi tutuyorum ki bu da her bir firmayı test etmek için en az 24 saatlik zaman dilimi gerektiriyor. Dolayısı ile bu yazıyı ortaya çıkartmak baya külfetli. Bu külfete değmesi için de, Türkiye’de popüleritesi yüksek, yani müşteri sayısı yüksek firmaları bu teste almaya çalışıyorum. Yoksa sadece bahsettiğiniz firma değil, bir çok firma da bu teste alınabilinir. Bu tür talepleri sadece siz yapmıyorsunuz, bir çok firma yapmıyor. Dolayısı ile bu cevap sadece size itafen değil, bu talepte bulunan tüm firmalara yöneliktir.

  45. Bora dedi ki:

    Merhabalar birçok konunuzdan faydalandim şimdiye kadar, teşekkürler emekleriniz için.
    Bir problem hakkinda sizden destek almak istiyorum. Yeni bir wordpress tabanlı web sitesi kurmaya karar verdik, arkadaşa rica ettik satın alma işlemlerini yaptı wordpress şifresini iletti, ancak hiçbir şekilde panele girisimize musaade etmediği givi gibisitede en ufak yaptığımız değişiklikler de site çokuyor. Test araçları ile bakıldı en az iki adet dns olmasi gerekir hatası aldık ve dns tarihleri geçmiş şimdi sıfırdan domain alan adımı alıp başka host+ domain transferi yapmak istiyorum, bunu kendisine söyledim ancak transfer yerine (Domainin transferi yerine ip veya name server bilgisi verin oraya yonlendireyim) diye oldu bu doğru bir islemmidir?
    Alacağımız host# wordpress tabanlı olucak buyuk ihtimalle sql destekli olucak ne tavsiye edersiniz. Güncel olarak host ve domain transferini hastagor- hozzt- bluehost- düşünüyorum ne tavsiye edersiniz? Arkadaşımin dediği işlem sağlıklı mıdır? Kimsenin serverinda barınmak istemiyorum, daha doğrusu arkadaşım in kurduğu altyapıdan uzaklaşmak bağımsız bir serveta geçmek istiyorum, bu arada en az 3 domain barindiracak şekilde wordpress tabanina uygun bir sistem ne onerirsiniz tavsiyenizi alabilirsem memnun olurum, saygilarimla

    1. Burak Oran dedi ki:

      Eğer domain yeni satın alındıysa, transeri zaten mümkün olmaz. Bu durumda name serverlar değiştirilir ve yeni alacağınız hostinge yönlendirilir. Bu sağlıklı bi yöntemdir. 6 ay sonra gibi bir zamanda ise domain adresinizi de kullandığınız hostinge transfer edersiniz o sorun olmaz. Bir de eğer siteniz Türkiye’ye hitap edecekse, bu listede bulunan hosting firmalarından birini tercih etmeniz bluehost – hostgator gibi firmalara göre çok daha sağlıklı olacaktır.

  46. bendeniz dedi ki:

    Soylemeden gecemicem. Veridyenden hostingi aldim. Tabiki yeni oldugum icin onlara gore belkide sacma sapan bana gore ise can alici sorular soruyorum onlara ve her sorumu aninda cevapliyor. Arkadaslar yemin ederim superler. Burak cok tesekkurler. Artik sirtimin yere gelecegini sanmiyorum.

  47. bendeniz dedi ki:

    Tamam burda aylik 7.99 olani var yillik 79.99 a geliyor ve uzerinde populer olani yaziyor sanirim onu soluyorsun. Sanki sayfalar ikimizde farkli gozukuyor gibi biraz. O olduguna inaniyorum ve alicam. Tskler zahmet edip baktigin icin .

    1. Burak Oran dedi ki:

      Evet o dostum. Ne demek ne zahmeti. İşimiz bu :) Kal sağlıcakla.

  48. bendeniz dedi ki:

    Ben veridyen e bakiyorum.
    Nerde yanlis yapiyorum bilmiyorum.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam fiyatların üzerinde yazan aylara dikkat edin. Bence orayı kaçırıyorsunuz siz.

  49. bendeniz dedi ki:

    Burak seni rahatsiz ediyorum ozur dilerim ama 77 derken 6 ayligi 77 olani demek istedin degil mi? Cunku 77 olarak bir paket yok burda. Yanlis bir paket almak istemiyorum. Eger o ise alicam hemen. Elim mouse da takili kaldi.Hostgator dan sonra bir daha yanlis bir paket almayayim. Cevap verebilirsen cok sevinirim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yok hocam. WordPress Hosting >> Limitsiz >> Satın AL >> 12 Ay 77 TL görünüyor şu an ben de.

  50. bendeniz dedi ki:

    Tamam. Tesekkurler. Oyle yapicam. Haftalardir arastiriyorum. Bir suru yanlis yaptim. Senin yazilarini okumama ragmen ciddiyetini anlamadigim icin olayin Hostgator dan hosting alip binbir zorlukla iptal ettim. (Hostgator dan uzak durabildiginiz kadar uzak durun) Harcadigiminda bir cogunu geri alamadim. Neyse laf dinlemeyi ogrendim biraz bu sayede. Tesekkurler.

  51. bendeniz dedi ki:

    Dogrusu veridyeni o kadar samimi anlatmissinki, bende veridyen de karar kildim fakat, hangi plani almaliyim ona karar veremiyorum. Nasil karar verebiliriz planda, ne tavsiye edersin Burak? Dunden beri okuyorum burayi ama hala pakette karar veremedim. Gezi blog u icin tavsiyen ne olur?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam wordpress hosting sekmesinde yer alan limitsiz paylaşımlı hosting paketleri ile başlayabilirsiniz. 77’lira idi fiyatı zannedrsem. Çok rahat işinizi görecektir uzun zaman.

  52. ramazan önder dedi ki:

    blogunuzu yakından takip ediyorum. wp hakkında herşeyi sizden öğrendim diyebilirim. Sitemi turhostta yeni taşıdım inşallah bi sorun çıkmaz. ihs günlük 500 hitin oluduğu siteyi aşırı cpu kullanımdan yavaşlattı.

  53. Baki dedi ki:

    Burak bey, Bu yazı vesilesi ile websitemi veridyene taşıdım, destek açısından, hız açısından mükemmeller çok teşekkürler.

  54. Murat Esen dedi ki:

    Yaklaşık 10 yıldır sektörün içerisindeyim büyük bütçeli sitelerde küçük bütçeli sitelerde kurdum bir sürü hosting firması ile çalıştım en iyileri ilede çalıştım hiç birindende memnun kalmadım lakin güzel hosting firmasına hiç güvenim yoktu ama beni o kadar şaşırttı ki anlatamam o gün bugündür güzelhosting kullanırım hem alan adlarımı hemde hostingimi o firmada barındırıyorum çok memnunum fiyatlarda ortalamanın altında.

  55. Mehmet Akil dedi ki:

    IHS (E-destek) hostingden kesinlikle almayın. sitede 10 kişi var sadece yoğun kaynak kulllanımı deyip siteyi durdurdu üçüncü kez. ucuz da olmayan bir pakete sahibim. rezillikten başka bir şey değil. kesinlikle çok pişman oldum. benim kişisel görüşlerim bu. şuan sinirden hemen alakalı bu yazıyı buldum. başkaları mağdur olmasın diye yazdım. o kadar emek veriyoruz para veriyoruz. sonucu bu olmamalı.

  56. abdurrahman gültekin dedi ki:

    Güzel bir makale olmuş elinize sağlık guzel neti kullanıyorum memnunum şu ana kadar

  57. Ahmet Özbay dedi ki:

    Merhaba Burak Bey. isimtescil hosting kullanıyorum. İki gün önce sitemi kapatmışlar. Firmadan şu şekilde bir mesaj geldi:
    Merhaba Ahmet Bey,
    Siteniz aşırı kaynak kullanmaktadır. Siteniz aktif edilmiş olup tekrar aşırı kaynak kullanımı oluşması durumunda aktif edilemeyecektir.

    Bu yüzden hosting firmamı değiştirmeyi düşünüyorum. Makaleniz ve yorumları okuduktan sonra Turhost aklıma yattı. Teşekkür ederim yazınız için.

  58. Mmt dedi ki:

    Merhaba Burak bey. Acaba sizden Turhost için bir referans kodu istesem bana gönderir misiniz? Tabi bu size ya da bana katkılı olacaksa ayrıca memnun olurum.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Kuponlar sayfamda indirim kodu mevcut.

  59. Mehmet dedi ki:

    Merhaba, bu yazı en son ne zaman güncellendi öğrenebilir miyim? Teşekkürler

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yazıda güncelleme tarihi var hocam. Ki ben bunu özellikle not ettim. Yazının başlarına bakarsanız, göreceksinizdir.

  60. Murat Tosun dedi ki:

    Merhaba,
    Blogunuzu takip ediyorum ve bu yazınızın üzerinden birkaç defa geçtim. Yeni kuracağımız bir eticaret şirketimiz için domain aldım ve ücretsiz hosting hizmeti veren bir firmadan WP kurulumunu yaptım. Ne var ki sizin de belirttiğiniz gibi, ucuz ettin yahnisi yenmiyormuş, sürekli kopukluklar, hacklenmeler var. Bu kadar deneme süresi yeterli. Eticaret sitesi olacak dedim, WP+Woocomnerce tabanlı sitemi hazırladım. Güvenilir ve ekonomik bir hosting sağlayıcısına geçeceğim. Eğer bir blog olsaydı, Veridyen e geçerdim. Küçük ölçekli, az miktarda ürün ve projelerin tanıtılıp, online satıldığı bir Websitesi için sizin öneriniz ne olurdu? Sizin incelemelerimiz dışında bir de TürkTicaret var. Turhost, Veridyen ve TurkTicaret arasında karar veremedim. Veya eticaret siteleri için GoDaddy, Hostgator vb büyük hosting firmalarını mı tavsiye edersiniz?
    Cevabınız için teşekkür ederim.

  61. Muhammet dedi ki:

    wordpress paketi ile bayi paketinde bir fark olurmu wordpressde sıkıntı yaşarmıyım bayi alınca

  62. Muhammet dedi ki:

    merhaba veridyenden 10 sitelik bir wordpress hostu alacam ve 5 tane siteye içerik eklemeyi düşünüyorum
    birde bayi hosting var 25 sitelik bunun fiyatına yakın ve özellik olarak aynı hangisini önerirsiniz

    1. Burak Oran dedi ki:

      Firma ile görüşürseniz, daha net bir bilgi alırsınız hocam. Onlara yazın, size kısa zamanda dönüş sağlayacaklardır diye düşünüyorum.

  63. Ebubekir dedi ki:

    önceden turkihost kullanıyordum hatta bayi paketimi yeni aldım. film sitesi kurdum. siteye girilmiyor denecek kadar yavaş. konu ekliyemiyorum yavaşlıktan. sürekli hata veriyordu. veridyene bir geçtim böyle hız olur mu dedim. size abartısız veridyene geçin diyorum. 1 kere bu deneyimi yaşayın. zaten güzelhost ile aralarında bir bağ bulunuyor sanırım.

  64. salim dedi ki:

    Hocam merhaba.Ben bir blog sitesi açmak istiyorum.Burada hosting firmalarından bahsetmişsiniz çokgüzel açıklamalar yaparak ar yazarak bilgilerini paylaşmışsinız.Ama bu hoting firmalarında çeşitli hosting paketleri var.Biz hangi paketten almamız gerekiyor.Wordpres hosting mi yoksa linux mu bu konudakaç gb olacak bu komuda bilgilendirirseniz memnun olurum.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam blog nasıl açılır yazımı takip ederek blogunuzu açabilirsiniz.

  65. nihat dedi ki:

    alastyrda güzel olan tek şey ticketlara verilen hızlı cevaplar. onun dışında sıradan bir firmadan öteye geçemez.

  66. Mehmet Ümit Ergenoğlu dedi ki:

    veridyen ….. on numara. musteri iliskileri, sunucu hizmetleri ve teknik bilgileri ile kendilerini cok kisa zamanda ispatladilar bana.

    Natro ile harcadigim zamana acidim.

  67. ayhoca dedi ki:

    Burak bey emeğinize sağlık süper bir çalışma olmuş

  68. emrah g dedi ki:

    Güzelhost ve Veridyen dışında hepsini tecrübe etmiş biri olarak yorum yapıyorum. Analiziniz, yaşadığım tecrübelerle öylesine paralelki, bu yazıyı videoya döksenydiniz ve firma adlarını verip bir sıralama isteseydiniz 2 sıra dışında buna yakın olurdu ve özellikle Radore, IHS, Natro ve isimtescil hakkında yorum isteseniz sizin kelimelerinizle neredeyse aynı cümeleler kurardım. Kesintiyi en çok natroda gördüm, yukarıdaki yorumlarda yer alan komik mazeretleride, radoredeki ilgisizlik 1 ayda vps i iade ve taşınmamla son buldu, neymiş Tarkan onları tercih etmiş (tecrübesizlik işte, yedik) Şahsi kanaatim çok isabetli olmuş yorumlar.

    Turhosta gelince, benim değilde müşterilerimden ikisinin kullandığı bir dönemde kullanmak durumunda kaldım yanılmıyorsam 2012 yada 13 tü, o dönem ihs ye benzer bir imajı vardı gözümde, sevimsiz paneller, ihs ye benzer soğuk bir helpdesk. Çok şey değişmiş Turhostta, Turhostu geçen yılın kasım ayından beri en önemli ticari satış sitemde kullanıyorum, 2 saat önce ilk defa yardım lazım oldu ticket açtım,30 sn yede cevaplanıyor, gerçekten bravo.

    Yazılarınızın nerdeyse hepsi kaynak rehber niteliği taşıyor, tüm yazılarınız için tebrik edip, başarılarınızın devamını diliyorum, şu anda sitenizden optimizasyonla ilgili 9 sekme açık durumda, tek tek okunacak daha.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Bu tür dolu dolu tecrübe paylaşımlarınız ile yazıma değer katmışsınız. Bu katma değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.

  69. Gökhan dedi ki:

    Öncelikle bu derleme için teşekkür ederim. Listeyi zevkle incelerken ‘en iyiler’ listesinde isimtescil’i gördüğüm an listenin sonuna inip yorum yazma gereği duydum. İsimtescil’in host servisini bırak en iyi listesine koymayı, Türkiye sıralamasına bile koymam. Sayfa yüklenme süresi minimum 10sn.

  70. Salih dedi ki:

    Çok faydalı bir makale olmuş. Bende blogumu ilk olarak Netinternet üzerinden kurdum. Şimdilerde Güzel Hosting’e geçtim ve gözle görülür bir hız farkı yaşadım. Sanırım fiyat/performans olarak Güzel Hosting şu an için en iyisi.

  71. Bekir dedi ki:

    Hocam merhaba,
    Arkadaşımın Günlük yaklaşık 50k hitli sitesi var. Güzelhosting kullanıyor ama yavaşladı. Bize tavsiyeniz ne olur ?

  72. Mert Atakan Cenikut dedi ki:

    Gayet güzel ve başarılı bir makale olmuş, tebrik ederim.

  73. G.Skywalker dedi ki:

    Çok etkileyici bir çalışma olmuş. emekleriniz için çok teşekkürler. Benim bir kısım çalışmalarım natro’da ve son derece başarısız olduğunu düşünüyorum. WP tabanlı grafik/görsel bir sitem var ve sürekli hata veriyor. Jetpack siteyle ilgili hata mesajı yollamakla email kutumu doldurup taşırıyor maalesef. Ne kadar konuştuysam da değişen bir şey yok. Natro’dan taşımaya karar verdiğim de yazınıza denk geldim ve ilk 2 sıradaki firmaları inceleyip onlardan birine taşınmayı düşünüyorum.
    Ellerinize sağlık.
    Teşekkürler

  74. Ponpey dedi ki:

    Çok başarılı ve işe yarar bir yazı olmuş. Sizleri tebrik eder başarılarınızın devamını dilerim. Seviliyorsunuz burak oran

    1. Burak Oran dedi ki:

      Saolun hocam çok teşekkür ederim.

  75. emre dedi ki:

    gerçekten objektif ve başarılı bir çalışma olmuş. emekleriniz için teşekkür ederim. benim için referans kalitesinde bir içerik.

  76. Tuğrul dedi ki:

    Merhaba , bu çalışmanız için teşekkür ederim. 3 adet web sitemiz mevcut. sizin notlarınızı ve testlerinizi göz önünde tutarak bir seçim yapacağım.

  77. Mustafa dedi ki:

    Merhaba, Türk şirketlerine karşı olan ön yargımı emek vererek yapmış olduğunuz analizle yıktınız. Sizi tebrik ediyorum. Yazınızdan sonra Veridyen’i tercih ettim. Şimdilik memnunum. Çok hızlı cevap veriyorlar (5-10′). Ayrıca sitem hızlandı. Diğer yazılarınızdan da istifade ediyorum. Gerçekten teşekkür ederim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Evet, Veridyen firmasından daha olumsuz söz eden birini daha ben tanımadım. Gerçekten de öyleler. Yakın zamanda ben de geçmeyi düşünüyorum. Ve evet, Türkiye’de bu sektörde ciddi gelişmeler oldu. Hizmet anlayışı olsun, alt yapı olsun. Bir de yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim.

  78. Ender dedi ki:

    Merhabalar. Hostgator da olan hostumu ve isim tescilde olan domainlerimi bir yere toparlamak istiyorum. Yazınızı oldukça güzel bulduğumuzda söylemeliyim. Bir yazı için epey zaman ve emek harcamışsınız. ( Satın alınan hostlarda cabası) Bir şey dikkatimi çekiyor. Ben şu an aylık 12 dolar kadar aylık sınırsız host a veriyorum. (inode 250.000 sınır fakat kullanımım 900.000 lerde. Burada bu tarz bir host a geçtiğimde, inode açısından baktığımızda, en büyük kapasiteli dersek hangisi önerilebilir.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Merhaba, yorumunuz ve övgüleriniz için çok teşekkür ederim. Bu soruyu hosting firmalarına sorsanız daha sağlıklı bir cevap alırsınız diye düşünüyorum.

  79. Mehmet Altıparmak dedi ki:

    Şimdiye kadar gördüğüm en başarılı incelemelerden biri. Ekonomik fiyatları ile dikkatimi çeken TTS Hosting firmasını da incelemeniz mümkün müdür? Yeni bir sitem var şu ana kadar sorun yaşamadım.

  80. Feyzullah dedi ki:

    Hocam merhaba,
    Sayenizde WP alt yapılı sitemin açılışından bu yana bir çok bilgi edindim.
    Yaptığım en büyük hata ise sanırım GoDaddy’den hosting hizmeti almak oldu. Sitem 10 saniyeden aşağı açılmıyor genelde 15 saniye aralığında açılıyor.
    Kendilerini aradığımda ise anında düzeliyor telefon kapandıktan yarım saat sonra tekrar aynı dert!
    Hizmetleri berbat çok ukalaca konuşuyorlar. Alaycı tavırları var.
    Yazınızı okuduktan sonra Güzel Host ve Veridyen Host kullanan bir kaç siteye girip kontrol ettim epey iyi hızları mevcut.
    Fakat ben bu iki firma arasında takıldım kaldım hangisini önerirsiniz? ikisine de oldukça güzel yorum yapmışsınız karar veremiyorum :)
    Emeğinize sağlık bu arada.

  81. ismail dedi ki:

    Başarılı bir yazı olmuş emeğinize sağlık.

  82. Emrah dedi ki:

    Yazınız için teşekkür ederim. Netdirekt ile ilgili bir analiz yaparsanız çok sevinirim.

  83. Tahir Agaoglu dedi ki:

    Yeni bir hosting firması ararken bu (çok faydalı) yazınıza rastladım ve oldukça şaşırdım açıkcası.

    Sebep şu ki ben yazdığınız firmaların bir çoğu ile geçmişte çalıştım. Şunu da belirteyim ki ben bu firmalar ile 2008 itibariyle çalıştım. Turhost mesela 2011-2012 dönemime denk geldi.

    Alastyr – Tam bir faciaydı siteler Online’dan çok Offline’idi.
    Turhost – Ömrümden ömür yedi.
    Natro – fena değildi ama mutlu da etmedi açıkcası.
    isimtescil – eh işte. Bedava verseler belki kullanırım.
    IHS – Pahalı ama güvenlik ve destek konusunda her zaman parasının hakkını verdi. Hız konusunda eksikleri var mı? Vaaar!

    Bu yazıda asıl şaşırdığım husus ise Turhost. Zira ben Turhost’la resmen kabus yaşadım. Başkası yaşasaydı ve ben şahit olsaydım gerçekten çok ilginç bir tiyatro şöleni olurdu fakat yukarıda da belirttiğim gibi turhost ömrümden ömür yedi. Yedi bitirdi beni.

    Turhost’ta barınan tüm Joomla! sitelerimiz birer birer hackleniyordu. Sabahlara kadar oturup zararlı kodları temizleyip siteleri tekrar yükleyip yatıyorduk ve uyandığımızda siteler yine hacklenmişti :D Şaka değil çok ciddiyim. Bu olaylar tekrarlanıp durdu ve ben turhost destek ile bu konu üzerinde çok tartıştım (Joomla! konusunda kendime güvenirim.). Tabi ki onlara göre sorunun kaynağı bizim Joomla!’mızdı ama gerçek öyle değildi.

    Şimdi bu yazıda Turhost’u tavsiye edince bende merak ettim “ya Turhost dedikleri o benim bildiğim Turhost değil mi” diye ve maillerimde turhost’u arattım. :) Mailleri okurken resmen 5 yıl geriye gittim bir an duygulandım, bir an güldüm eğlendim.

    Şimdi iyi bir hosting firmasına ihtiyaç duymuşken bana faydalı olacağına inandığım bu yazıyı buldum ve sanırım turhost’u tekrar denemeliyim. :D

    Yazı için elinize emeğinize sağlık…

  84. ahmet emre dedi ki:

    alastyr i 2014 yılından beri kullanıyorum. daha önceden saydığınız firmaların çoğunu kullanmaktaydım ancak birçoğu basit problemler yaratmaya başladı ve bırakmak zorunda kaldım. sadece bir firma var onun gibisini görmedim ve burada da ismi yok :) (slmhosting.net)

  85. Doğan dedi ki:

    Alastyr sunucuları da gayet iyi bazı sitelerde görüyorum 0.300 second, gördüğüm en iyi cevap süresi de ovh sunucusunda oldu o da 0.200 second daha iyileride vardır tabiki

  86. Sayyara dedi ki:

    Çok bilgilendirici yazı olmuş teşekkürler :) sayenizde güzel hostingin güzel hizmetleriyle tanışmış oldum, kısa sürede limitsiz paket almayı düşünüyorum

  87. Onur dedi ki:

    Burak selamlar, yazilarinizi uzun suredir takip ediyorum.. Orta-yuksek hitli web siteleri icin hosting tavsiyen nedir? 100B + hit icin? tavsiye edecegin biryer ya da yaptigin testler var mi dedicated icin?

  88. Yunus Emre dedi ki:

    Bu gerçek deneyime dayanan bilimsel çalışmanız için teşekkürler Burak bey.
    En iyi hosting firması varlığını unuttuğun hosting firmasıdır. 2009 dan beri onlarca web sitemi barındırdığım ve tek sıkıntı ile karşılaşmadığım tabiri caizse hosting – server kelimelerini unuttuğum firma listede hak ettiği sırayı alarak 1.liğe oturmuş :)

  89. BilgiSoft dedi ki:

    Öncelikle bu akılcı, bilimsel ve özverili makale için tebrik ederim. Gayet başarılı.

    Naçizane ufak bir paylaşımda benden olsun.

    Bir yılı aşkın süredir natro ile çalışıyorum. Satın alma ve ilk kurulum aşamalarında gayet profesyonel yaklaşımlar ama destek talebinde; karşısındakini bilgi cahili sanan bir anlayışla karşılaştım.

    Son bir haftadır siteterimde kısmi kesintiler (min. 10 dk – max. 4 saat) yaşadım.

    Bu kesintilerin sebeplerini sorduğumda:
    “Server kontrolü var, firmamızla ilgili değil”,
    “Sitelerinizde yazılımsal sorunlar var”,
    “Yarım saate kadar açılır, sık sık kontrol edin”,
    “Sırada bekleyen müşterilerimize cevap vermemiz gerekiyor, sorunlarınızı destek talebi oluşturabilirsiniz, telefonla daha fazla yardımcı olamıyoruz” ….. vs .vs.
    bir sürü diyalog…

    2017’ye ilk girdiğimiz günlerde bu firmanın habire gösterilen ucuz ve promosyonlu hosting paketleri reklamlarını görmüştüm.

    Sanırım 2017 nin ilk günlerinde yaşadığımız tüm sıkıntılar bu promosyonlu satışlarla elde ettikleri binlerce müşterinin rastgele serverlere balık istifi gibi yerleştirilme anlayışından kaynaklandı.

    Konunun daha iyi anlaşılması açısından, acaba bu tür hizmet aksaklıkları olduğunda, maddi/manevi kayıplar oluştuğunda, biz müşterilerin firma değiştirmek haricinde yasal olarak hak arama yolları nelerdir?

    Saygılarımla.

  90. Halil dedi ki:

    Teşekkür ederim arkadaşım. Çok faydalı bir yazı olmuş. Hosting alacaklara klavuz rehber niteliğinde. Emeğine sağlık. Bende çok araştırma yapmıştım en iyi hosting firmaları diye ama hepsi yoruma dayalı tavsiyelerdi, onlara bakarak hozzt’u tercih etmiştim. Senin sıralamanda 4. sırada yer almış. Destek konusunda gerçekten çok iyiler burdan belirtmek isterim. Sorunuza hemen dönüş yapıyorlar. İş yerime de hozzt’ tan hosting aldım. tek sıkıntısı maillerle ilgili sık sık maiiler de problem yaşıyoruz. Destek talebinde bulunuyoruz. Hemen düzeliyor. Onun dışında bir şikayetim olmadı. Ama 1. sıradaki Güzel Hosting’in ücretsiz SSL vermesi beni cezbetti. :) Onu da deneyebilirim ilk fırsatta.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Rica ederim hocam. Yorumunuz için ben teşekkür ederim ve evet hozzt hosting firması destek taleplerine geri dönüş konusunda gerçekten muazzam onu ben de tecrübe ettim.

  91. Murat yerli dedi ki:

    Uzun, zamandır radore vps kullanıyorum forum vBulletin türü siteler barındırıyorum, hız konusunda bir sorun yaşamadım, ama en büyük sorunları destek taleplerine verilen cevap 30 dakika olarak hiç görmedim 3 gün deseniz bile doğru olamaz destek sıfır artı sıfır eşittir gene sıfır… Mutlaka telefonla ya özkan beyi arayacaksınız yada engin beyi, özkan bey zaten bir şeyden anlamıyor, Engin beye bildirdim diyor, muhasebeye de özkan bey bakıyor destek bölümünede özkan bey bakıyor sanırım tek çalışan özkan bey ama işi yapan sadece engin bey, elimde olsa 1 gün bile durmak istemiyorum ama sitelerimi engin bey taşımıştı zamanında eski vps ten, taşıma işini bilmediğim için bırakamıyorum bu radore yi, bir gün bu cesareti bulursam bırakmak istiyorum, Kasım 2016 dan itibarende TL yi bırakıp dolar üzerinden faturalandırma yapıyorlar 4 ayda hesaplayın gelen zammı… Radore den uzak durun derim.

  92. Fatih Demir dedi ki:

    Mükemmel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık. Çok ciddi bir emek var bu dökümanı yayınlamadan önce.Tebrik ederim.
    Turhost kullanıyorum ben de sitelerimde. Gerçekten iyiler. İletişimleri, destek hatları ve yaklaşımları çok iyi. Biraz ucuz değiller. Arada sırada da şöyle kampanya falan yapsalar da hosting paketlerinin sürelerini uzatsak çok iyi olur. Yazınız da zaten bunu kanıtlıyor. Teşekkürler tekrardan.

  93. sezai tarar dedi ki:

    hocam emeğine sağlık. bu kadar titiz çalışmayı sizden başkası yapamazdı.

  94. Kubilay Ç. dedi ki:

    digitalocean da sunucu kurdum. 4 tane site barındırıyorum. 512 mb pakette. İnan ihs’nin en iyi sunucusuna beş çeker. Wp sitemin yavaşlığını ihs ye bildirdim. Adamlar siteyi başka sunucuya taşıyacaklarını mevcut sunucunun arızalı olabileceğini söylediler. Yani söylemesem hala sıkıntı devam edecek.

  95. murat dedi ki:

    aslında kullandığınız firmayı birinci sırada yazabilirdiniz. Ama o zamanda çok belli olurdu yazınızın amacı. Neyse hocam sen burda çaylakları kandırmaya devam et.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Gerçekten yüzümde bir gülümsemeye sebep oldunuz. Benimkisi bir makaledir. Testlerin nasıl yapıldığı, hangi kaynakların kullanıldığı, test sonuçlarının online sonuçları, saat kaçta hangi gün yapıldıkları, çekilen veri boyutları kısaca her türlü bilgi şeffaf olarak yazımda paylaşılmıştır. Hala söyledikleriniz laftan ibaret, hiç bir geçerliliği olmayan boş, bilgi kirliliği. Size bu yaklaşımla hayatta başarılar dilerim.

  96. murat dedi ki:

    ihs testiniz gerçeği yansıtmamaktadır. Lütfen biraz daha gerçekçi olalım. Sitenizi şu yazıyı okuyana kadar takip ediyordum ama bu son okuduğum yazınız olacak. Başarılar dilerim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      IHS firması da yazımda diğer firmaları nasıl test ettiysem o şekilde test edilmiştir. Gerçeği yansıtmadğını neye dayanarank söylüyorsunuz ? Lütfen hiç bir veriye dayanmayan yorumlar yapmayınız. Bu tür yorumları r10 gibi forum sitelerinde yapabilirsiniz ancak bu yazı kişi deneyimlerinden, sözden ve hiç bir veriye dayanmayan yorumlardan uzak bir yazıdır.

  97. Ömer Özel dedi ki:

    turhost (2014-2015) ve hozzt (2014-2016) firmalarından joomla sistemler çalıştırarak barındırma ve alan adı hizmetleri satın aldım. İkisi de iyi hizmet veriyorlar.

  98. Yasin Ergül dedi ki:

    Burak bence bu yazıyı güncellemelisin bilmiyorum belki senin verileri aldığın sırada guzelhost iyi sonuçlar verdi ancak benim kullandığım en yavaş hostlardan biriydi hem de aylık 10 tllik paketten aldım bir host için yüksek bir paket olmasına rağmen hız berbattı site açılana kadar ziyaretçiler kaçıyordu, adını bile alırken duyduğum akweb şuanda inanılmaz derecede hızlı :)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam yazı zaten güncel. Yazıda da yazdığım gibi; 3 Ekim 2016 Tarihinde bu yazı güncellendi. Yani sonuçlar daha çok yeni. Testi nasıl yaptığımın en ince ayrıntısına kadar tüm detayı zaten yazıda var. Sizin sitenizin yavaş olması host kaynaklı olamaz. Siteniz kaynaklıdır. Host kaynaklı olsaydı eğer, benim yaptığım testlerde güzel hosting 1. sırada çıkamazdı. Bu yazının amacıda zaten sözden, kullancı deneyimindne öte verilere dayalı bir çalışma olması. Keza da öyle. Siz şimdi buraya gelip, benim kullandığım en yavaş hostingdi deyip, en hızlısı şu an akweb derseniz, kusura bakmayında hiç bir veriye dayanmadan bunu buraya yazarsanız, söylemlerinizin hiç bir şekilde geçerliliği olmaz. Lütfen, bu şekilde bloguma yorum yapmayın. Bir söz sarf etmeden önce onu verilerle destekleyin. Kanıtlara dayalı konuşun. Diğer türlüsü boş laftan öteye ve bilgi kirliliğinden öteye gitmez.

  99. kurtuluş dedi ki:

    Eğer gerçekten adil bir şekilde reklam amacı olmadan bu testleri yaptıysam ellerine emeğine sağlık. Yeni buldum ama sevdim bu siteyi adamım :) hatta hosting paketlerimin tamamını snn tavsiyene göre değiştiriyorum.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yazımı bu kadar detaylı ve sonuçları halka açık bir şekilde sunmamın zaten amacı adil bir şekilde testlerin yapılmış olduğunu göstermekti. Yorumunuz ve desteğiniz için çok teşekkür ederim hocam. Takipte kalmanız dileği ile !

  100. Bayur dedi ki:

    İhs den hosting alacaktım iyi ki bu yazıya denk geldim, artık güzel hosting den alırım. Bilgilendirme için teşekkürler.

  101. Zargana dedi ki:

    Bence son günlerde adı her yerde olumlu geçen Veridyen firmasını da bu teste dahil etmelisiniz. Tüm forumlarda kullanıcılar hem paketlerinin çok fazla hit kaldırdığını söylüyor, hem de hiç şikayet yok.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Veridyeni’de yakın zamanda yazıma dahil edeceğim. Merak etmeyin.

  102. Süleyman ÖZKAN dedi ki:

    1 ve 2 numara’da bulunan firmalardan hizmet aldım. Ben ikisininde kaliteli hizmet veren firmalar olduklarını bizzat gördüm. Özellikle Güzel Hosting in, günün herhangi bir saatinde yapılan destek taleplerine hızlı dönüşü harika. Turhost da bu konuda fena değil ama, hostumu sıfırlamak için benden para istediklerinde buz gibi soğudum onlardan :).
    Güzel Hostingle bir defa kesinti sorunu yaşadım, Turhostla bunu yaşamadım. Bunu da belirtmek lazım. Yani ilk iki tam yerinde bence. Testler olmadan bana sorsalar, sıralamamda ilk 2 böyle olurdu. Kaliteli bir sitede, kaliteli bir çalışma daha. Tebrik ederim çok önemli bir paylaşım olmuş.

  103. BurakT dedi ki:

    Çok güzel bir inceleme yapmışsınız, zaman ayırıp emek vermişsiniz… Bu bilgilerin çok yararlı olduğunu düşünüyorum. İnternette Türk hosting firmalarını araştırırken, bu denli güzel derlenmiş verilerle karşılaşacağımı hiç düşünmemiştim. Çok teşekkürler :)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Teşekkürler Burak ! Bu blog bunun için var. Kaliteli içerik üretip, Türkiye’de fark yaratmak amaçlı. İhtiyaç duyduğunuz her noktada blogumu ziyaret edebilirsiniz. Takipte kalmanız dileği ile !

  104. Erdem dedi ki:

    Emek vermeniz güzel ve güzel konu üzerine değinmişsiniz lakin yanlış veriler çıkma olanağı çok yüksektir.Örnek vermek gerekirse Güzel Hostingin 2 sunucusu var desek Turhostun’da 2 sunusu var desek sunucu paylaşımlı olduğu için çok etkiler sizin siteniz olmasa bile yan sitelerde yapılan işlemler bunu çok etkiler.Mesela turhosttaki cpu kullanımı fazla ise site erişimleri geç gelir gibi bu verileri en düzgün bir sanal sunucu alarak sadece kendi sitenizi barındırarak yapmanız en doğru vermenizi sağlayacaktır.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Zaten bu durum düşünülerek testler her firma için 00:30 ile 01:00 arası yapıldı ve en az 5 kere yapıldı sonuç olaraksa en iyi test sonuçları koyuldu. Detaylar zaten yazı içerisinde yer alıyor.

  105. internetten para kazanmak dedi ki:

    Ben turhostu kullanıyorum fiyat olarak cok iyi diyemem ama bu hizmete ve kaliteye değer. Ve tavsiye de ederim yeni host alacak arkadaslara.

  106. hakan dedi ki:

    Merhaba Burak Bey,

    Haftalardır site açmak ve devamında neler yapılması gerektiği hakkında araştırma yapıyordum. Ta ki sizin sitenizdeki bu makaleyi görünceye kadar kafam karışıktı ve stresliydim. Öncelikle teşekkür etmek isterim. İnternet sitesini başka birine açtırmak istemiyorum. Ben uğraşmak istiyorum.
    Şimdi çok küçük çaplı bir yemek firması açtık. Site açmamızın nedeni; “internetten adımızı sorgulayanlar, hemen bizi bulsun”, “adres ve telefonumuza ulaşsın” ve “içerikteki fotoğraf ve yazılardan, bizi tanısın” istiyorum. Bunun dışında öyle devasa beklentimiz yok.
    Sırasıyla; domain + Hosting + web tasarımı yapmamız gerekiyor değil mi?
    domain ve hosting’i bu önerdiğiniz firmalardan birinden alacağım. Fakat diğer en önemli kısım ise benim için; tasarımdır. Kodlama bilmiyorum ve onunla uğraşacak durumum da yoktur. Bu önerdiğiniz hostingler içerisinde sunan var mıdır acaba? Hangisini önerirsiniz? Tasarım için de ayrıca ücret ödemek istemiyorum.

    Başarılar dilerim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Kendisine mail ile ulaşılıp, wordpress ile site kurma yazısına yönlendirildi. Aynı durumda olan kişiler de eğer bu yorumu okur ise, yine wordpress site kurma yazım ile kolaylıkla web sitelerini hayata geçirebilir. Tıpkı bu yorumu yapan kişi gibi. Ayrıca benden bu konuda her zaman destek alabilir.

  107. Hakan dedi ki:

    Yeni açılan bir firma var veridyen diye ben 1 aydır oradayım ve mükemmel bir firma. Hem yerli firma hem de TL ile çalışıyor.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam yazıda yer alan Tüm firmalar yerli ve TL ile çalışıyor. Ancak bahsettiğiniz firmada dahil tümü firmalar dolar kuruna endeksli olarak TL ile çalışıyor.

  108. Remzi dedi ki:

    Guzel net tr şaşırtmadı diyebiliriz yani :)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Evet hocam aynen öyle oldu :)

  109. biestetik dedi ki:

    bende guzel hostingi kullanıyorum lakin dediğiniz gibi hız konusunda birinci sıraya girebilecek firma değil. Her konusu güzel ama hız konusunda diğer firmalardan yavaş kalıyorlar

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam yaptığım verilere dayalı çalışma ortada. Benim kanıtlarım yazımda mevcut. Siz neye dayanarak böyle bir yorum yapıyorsunuz ? Sitenizin yavaş olması belki de sizden kaynaklı. Sitenizin verilim bir şekilde optimizasyonu yapıldı mı ? Yani gelip bu şekilde hiç bir veriye dayalı olmayan, tamamen kişisel tecrübenizi yazıyorsunuz. Bu tür yorumları gidin forum sitelerine yazın. Buraya değil. Burası insanlara düşük, kalite yoksunu ve hiç bir şey ifade etmeyen bilgilerin olduğu bir kaynak değil. Ben güzel hosting firmasının en iyi hosting firması olduğunu yaptığım çalışma ile kanıtladım. Tüm çalışmam ortada, public bir şekilde yayımda. Siz de aksini kanıtlayan bir çalışma yapın ve ondan sonra kendinizde konuşacak hak bulun. Normalde sizin gibi yorum yapan insanların yaptığı yorumlar yayımlanmayı dahi hak etmiyor. İsimleri karalamak çok kolay. Yazdığınız 2 cümleye bakar. Sizin yorumunuzu örnek olarak yayımladım. Bu cevabımı siz ve sizin gibi düşünen insanlara toplu olarak vermek adına.

  110. esat dedi ki:

    Çok haklısınız. Daha büyük yazılamazdı. Görmemişim kusura bakmayın. İyi çalışmalar dilerim.

  111. esat dedi ki:

    Öncelikle emeğinize sağlık. Lakin Fatcow’u da inceleseydiniz pek bi mutlu mesud olurdum. ya da fikri olan varsa paylaşırsa sevinirim. Şimdiden teşekkürler

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam başlıkta ve yaznın bir çok kısmında, koskoocam TÜrkiye’de yer alana firmalar yazıyor.

  112. Yenianne dedi ki:

    Vaktinde Turhost’tan VPS hizmeti almıştım. Türkiye lokasyonlu Full SSD kullandıkları için oldukça iyi performans aldım. Böylelikle CDN’e de gerek duymadım. Tek dezavantajı hafta sonları destek alabilmek biraz zor oluyordu. Şu an nasıl bilmiyorum.

  113. ferhat kaya dedi ki:

    Burak bey yazınızı çok faydalı buldum, kaleminize sağlık. Kendi sitem için mevcut bir hostum var fakat bu yazıdan sonra aklım turhosta kaydı. Mevcut hostumda bana şimdilik tek sorun olan konu php.ini performans ayarlarının yapılamıyor olması (çünkü bazı firmalar buna izin vermiyor). Acaba bu konuda turhost nasıl, bir bilginiz varmı? (yani php.ini değişikliği ile mesela bireysel sınırsız paketinde performans artışı alabilir miyiz). Teşekkürler…

    1. Burak Oran dedi ki:

      Kendileri ile iletişime geçebilirsiniz hocam. En sağlıklı bilgiyi onlar verecektir.

  114. Spa Hamam dedi ki:

    Artık site dosyaları taşımakdan usandım türkiyede sağlam host firması yok mu pazarlama sanatı yapıyorlar vds veya reseller kullanmaya başlayınca sitelerde kasma bandlimith ve sql hataları vermeye başlıyor güzel bir host firması önerirmisiniz ?

  115. TR Akademi dedi ki:

    Burak bey

    Turhostta kullandığınız paket nedir?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam Arka Plan sayfamdan sitem ile ile ilgili her türlü bilgiyi inceleyebilirsiniz.

  116. Ünal dedi ki:

    Herkese Merhabalar. Yardımcı olmanızı istediğim bir konu hakkında size danışmak istiyorum. İsim tescil firmasında yaklaşık 250 adet domainimiz var ve isimtescil.net Fetö soruşturması kapsamında kayyum atanan firmalar arasında olduğunu öğrendik. Şimdi isimtescil de barındırdığımız domainlerimizi bir daha böyle bir şeyle karşı karşıya kalmak istemediğimiz için kurumsal ve çok güvenilir bir firmaya transfer etmek istiyoruz. Admin ve Siz değerli arkadaşlardan güvenilir bir firma tavsiye etmenizi rica ederim…

    1. Burak Oran dedi ki:

      Merhaba hocam. ben size kesinlikle Turhost‘u önerebilirim. Yıllardır çalışıyorum kendileri ile. İlk günden bugüne kadar tek bir problem bile yaşamadım. Gözüm kapalı önerebilirim yani.

  117. Çağsan dedi ki:

    Demek istediğim yaptıkları teknolojik düzenleme ve geliştirme ve yenilemeleri daha çok dedicated sunucuları üzerinde gerçekleştiren firmalar. Yani kısaca diyorlarki shared alanlar için hız 1 sn fark etsin etmesin pek de sorun olmaz, ama dedicatedlere önem verirsek kıymetli (paralı) müşterilerimizin 1 sn hızlı açılması çok önem arzeden siteleri üzerinde yoğunlaşalım prosedürünü görmekteyiz ve doğruda bir adım bence. Eklemek istediğim bir nokta daha varki, belirtilmemiş ama sitede hızlı açılım için htaccess den gzip ve keep-alive etkinleştirildi mi ? Ayrıca Loadimpact hangi browser ı kullanıyor test için, örneğin deneylerime göre chrome diğer browserlara göre çok daha hızlı açıyor. Kullanıcıların %80 i chrome kullandığı için chrome kullanılması matematiksel olarak en mantıklı seçim. Saygılar.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam siz hangi firma adına konuşuyorsunuz ? Belli ki yazıdaki sıralamanızı yedirememişsiniz ve yazıya çamur atmak için elinizden geleni yapmaya çalışıyorsunuz ancak oda pek olmuyor, çünkü yazı tamamen verilere dayalı olduğu için çamurda atamıyorsunuz :)

      Bu yazı paylaşımlı hosting paketlerini değerlendirmiştir. Şirketlerin dedicated sunucuya ya da paylaşımlı hosting sunucularına nasıl yatırım yaptıkları beni ve bizleri başlangıç seviyesindeki insanları en iyi hosting seçimi yaparken ilgilendirmez.

      Biz sonuçlara bakarız. Sonuçlarda bu şekilde. Ayrıca loadimpact hangi browser’ı kullanırsa kullansın, her hosting firması testi aynı browserı kullandığı için yine sıralamya etki etmez.

  118. Çağsan dedi ki:

    Evet ama buradaki birçok hosting firması dedike sunucu bazlı firmalar, yani büyük firmalar. Ancak siz paylaşımlı hosting grafiklerini sunmuşsunuz. Başarılı bir analiz olmuş ama dedike sunucularla tamamen alakasız bu analizler bunu vurgulamanız lazım.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam yazının Dip Not kısmında zaten belirtilmiş durumda. Ayrıca dedicated bazlı firmalar demek ? Bu firmaların hepsi aynı zamanda paylaşımlı hosting hizmeti de sağlıyor. Yorumunuz için teşekkürler.

  119. Ömer KÜÇÜK dedi ki:

    Bilgi paylaşımı için öncelikle teşekkürler..
    bir kaç sorum olacaktı yardımcı olursanız sevinirim.
    wordpress hızlandırma ile ilgili paylaşılan anlatılan bi çok şeyi denedim fakat gözle görülür yada düzelen bir sonuç alamadım desem yeridir. aşırı şekilde bi yavaşlık söz konusu ve site içerisinde gezinirken veritabanına bağlantı başarısız tarzında kopuyo bağlantı yenileyince düzeliyor, yada yüklenmiyo 1 dakika kadar, aşırı trafik yaptığından hatta hosttu durdurmuşlardı bu yüzden, nasıl bir host paketi kullanmalıyım bu konuda bilgi verebilriseniz sevinirim. şuan kullandığım isimtescil Standart Hosting Paketi vds e geçmemi sölüyorlar. gerek var mı ?

  120. Akif Turan dedi ki:

    Merhaba Alastry Sunucu yanıt süresinin bazen uzun olmasının nedeni şu ;
    Hosting paketinde giriş süreci limiti 20 ve senin gönderdiğin trafik 20’den fazla olduğu için kuyruga alınmıştır.Bende bu limiti yeni farkettim ve çok düşük gerçekten

  121. Ankara Firmalar dedi ki:

    Detaylı içerikli bir site olmuş admin tşkler

  122. Aykut dedi ki:

    Analiz için çok teşekkürler. Uzun zamandır web sitemi taşımayı düşünüyordum. Bana baya yardımcı olucak. Bir limonhost analiz edermisiniz.

  123. Yener dedi ki:

    Yaklaşık 2 yıldır netinternet firmasını bir kaç sitemde kullanıyorum. Hız konusu zaten testlerde de ortada, cevap verme süresi zaman zaman çok artsa da teknik destek ve fiyat konusunda güzel bir alternatif olduklarını düşünüyorum.

  124. TheAxial dedi ki:

    Güzel hostingi öneriniz üzere kullanmaya başladım. 1 aydır kullanıyorum ve verdikleri hizmetten çok memnunum. Birçok kez destek ekiplerinden yardım istedim ve max yanıt süreleri 15 dakikayı geçmedi (hatta bir destek talebini gece 1 de oluşturmuştum)
    Yüklenme hızı da gayet iyi, sitemde çok fazla resim bulunmasına rağmen hızlı yükleniyor.

    Konunuz için teşekkür ederim :)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Katma değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim hocam.

  125. Ahmet dedi ki:

    radore’yi de çok methediyorlar load impact sonuçları da fena değil ama turhostun desteği başka :)

  126. Bilgin dedi ki:

    Güzel bir yazı. Emeğinize sağlık Burak bey,
    Size birkaç sorum olacak müsadenizle
    E-ticaret sitesi için hangi host firmasını önerebilirsiniz?
    Günlük hit 500 ve altındaysa VPS paketi akkıllıca olur mu?

    Türkiyede köklü firmalardan biri olan Niobeweb.net’in hızı ile ilgili ölçümleriniz mevcut mu?

    Şimididen çok teşekkür ederim. Başarılar….

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam günlük 500 hit’e VPS paketi kesinlikle akıllıca olmaz. Paylaşımlı bir hosting paketi yeterli olacaktır. Eğer olmaz ise, ek cpu ve ek trafik hizmetleri alırsınız. Hangi firmayı önerdiğim ise yazımda mevcut zaten

  127. Teknik Servis Kocaeli dedi ki:

    çok bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkür ederim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yararını görmenize sevindim hocam. Yorum için teşekkürler.

  128. Burak dedi ki:

    Yazın gayet değerli olmuş, teşekkür ederim. Ek olarak faydalı olması açısından bende bilgilendirme ve bir sunucu testi daha isteyeceğim.
    Uzun yıllardır bir çok firmayla çalıştım; Natro, Sadece Hosting (barındırma), GoDaddy, Markum, İsimtescil, Turhost, TürkTicaret..

    Şu bir gerçekki ucuz’a kalite diye birşey malesef olamıyor. Aralarında performans açısından Sadece hosting sunucu bizim olduğu için gayet iyiydi -hosting’i test edemedim, bunu senden istiyorum :)- ve şuan turhossta 10 a yakın sitem var pek sıkıntı çıkarmadı. Aynı zamanda Godaddy de 10 tane falan vardır beni sıkıntıya sokuyor 20 snden fazla, 10snden fazla sürede açılan siteler var içeride.. bu yüzden tavsiye etmiyorum. sunucular avrupa, amerika gibi yerlerde..

    Netinternet’i denemek istiyorum özellikle SSD kullandıkları için..
    Natroda orta sınıf hostingde iyi olduğunu belirtmek isterim.

    Sadece hosting’i test edip paylaşabilirsen sevinirim..
    Kolay gelsin.

  129. pazarlama dedi ki:

    Biz yayın hayatımıza Turhost ile devam etmekteyiz. Bir vps paketini tercih ettik.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Değerli bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler.

  130. Aziz Celikeri dedi ki:

    Başarılı bir yazı olmuş emeğine sağlık. Ben bir hata edip Godaddy den host aldım. Süresi bittiğinde değişmak istiyorum Bu yazı benim için güzel bir kaynak oldu.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Aziz yorumun için teşekkür ederim. Seni yabancı bir hosting firmasına yönelten ne oldu bilmiyorum ama hedef kitlen Türkiye ise, kesinlikle yanlış bir seçim yaptığını söyleyebilirim.

  131. Oğuz Veli Yavaş dedi ki:

    Yaklaşık 1,5 senedir Alastyr kullanmaktayım. Satın alma işlemi ve kurulum sırasında çok yardımcı oldular ancak bu tarihten sonra hem destek hemde hizmet kalitelerini giderek düşürdüler. Bu yüzden hem kendi blogum hem de müşterilerimin internet siteleri için yakın sürede Turhost’a geçmeyi planlıyorum.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yorum ve görüşlerinle yazıma katkı sağladığın için çok teşekkürler Oğuz.

  132. Zafer dedi ki:

    Merhaba,
    Hostinger firmasını’da test edebilirsiniz ?

  133. Ailece dedi ki:

    Bilgilendirme için teşekkürler, iyi çalışmalar

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

  134. Tahsin dedi ki:

    Teknik destek açısından pek iyi olduklarını söyleyemem ama sunduğu imkanlar ve site hızları benim için yeterli olduğundan ben Alastyr kullanma taraftarıyım. Hatta şuan blogum için sipariş vermek üzereyim.

  135. Murat Yazıcı dedi ki:

    Gerçekten güzel çalışma, benim kişisel bloğumda Özkula firmasında. Farklı bir yere taşımak istiyorum ancak taşıma işleri hep sıkıntılı, bazı fotoğraflar gelmiyor. Bu nedenle taşımayı sürekli erteliyorum. Birden fazla sitem olmadığı için de Özkula şimdlilik işimi görüyor. Aylık ödeme seçeneği de mantıklı ne zaman istersem ayrılabilirim. Tek bir site için aylık 5.90 ödüyorum nasıl sizce?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Murat merhaba, taşıma işlemi için host değiştirme başlıklı yazımı takip edebilir ve sorunsuz bir şekilde taşıma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Söylediğin firmayı ise ilk defa senden duyuyorum. Daha önce hiç bir yerde görmemiştim. Ayrıca hosting paketlerinde önemli olan fiyata değildir. Fiyar en son değerlendirilmesi gereken bir kriterdir diye düşünüyorum. Yorumun için teşekkürler.

  136. Demir dedi ki:

    1 yıldır bu turhostu kullanıyorum gayet başarılı, İnceleyin turhostu sizde bu aileye katılacaksınız. Turhost sayesinde rahatladım. Sitem emin ellerde

  137. Umur dedi ki:

    Tebrik ederim çok yararlı buldum yazıyı. Çok emek harcamışsınız zaten. Uzun vadede hitlere yansır eminim ki :)
    Natroyu 7-8 yıldır kullanıyorum. Server tepkisi 6 sn ve üzeridir her zaman! Çıldırttılar beni. Şimdi yeni bir hosting almak üzereyim. Tavsiyelerinize göre karar vereceğim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Umur yorumun için çok teşekkürler. Tavsiyelerimin seni yarı yolda bırakmayamcağını garanti ederim çünkü bir çok takipçimin tavsiyelerimin sonucunda host firmalarını değiştirdiğini ve oldukça memnun kaldıklarını biliyorum.

  138. Erkan Gürcan dedi ki:

    Guzelhostingi 1 numaraya almışsınız ama ben katılmıyorum. 2 saniyenin altına hiç bir şekilde düşüremedim. Tema kaynaklı sorun yok. Sanırım optimize edilmemiş bir sunucuya denk geldim. Yüklenme olduğu zaman Allahlık oluyor.

    1. burak oran dedi ki:

      Birincisi, güzel hosting firmasını sıralamanın 1. sırasına ben koymadım, tüm firmalara uyguladığım aynı testte en iyi sonuçlardan birini verdi, yani yaptığım testler sonucu firmanın kendisi bu sıralamaya oturmaya hak kazandı. Tüm çalışmanın nasıl yapıldığını yazımda detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Yazım tamamen verilere dayalı bir çalışmadır. Katılmıyorum gibi yorum olamaz çünkü yazım bir düşünce değil dediğim gibi verilere dayalı bir makaledir. Katılmıyorum yazmak yerine aksini kanıtlayan verilere dayalı bir çalışmada siz yapıp burada paylaşabilirsiniz. İkincisi ise siz hız ölçümünü nasıl yaptınızda 2 saniyenin altına düşüremiyorsunuz ? Hız testini yaparken hangi aracı kullandınız ? Lütfen onlarıda paylaşın linkleriyle birlikte.

      Ki ben bu çalışmayı siz ve sizin gibi insanların ağzından çıkan, hiç bir veriye dayanmayan, havada uçan yorumları ortadan kaldırmak ve bir son vermek için yazdım. Gelip katılmıyorum yorumunu yazmışsınız. Bu herhangi bir matematik işleminde bulunan doğru sonuca katılmıyorum demekle aynı şey. Normalde bu ve bu tür yorumları kabul edip yayına sokmuyorum. Bu tür yorumlara gelen bir açıklama olması adına sizin yorumunuzun altına cevap yazıyorum. Yani sadece size özel bir durum değil. Bu yorum siz ve sizin gibi yorum yazabilecek potansiyel insanlarıda kapsıyor.

  139. Mustafa Eryiğit dedi ki:

    Ellinize sağlık çok güçlü ve etkileyici bir makale olmuş.
    WOP Group ile çalışmaktayım bundan önce birçok firma ile çalıştım fakat gerçekten hizmet ve sunucu kalitesini WOP Group’da gördüm. Her anlamda profesyonel destek ve hizmet sağlamaktalar. .com alan adıda türkiyedeki en ucuz alan adı olarak sunuluyor şirket tarafından. Burak bey ellinize sağlık tekrardan.

  140. anonim adam :) dedi ki:

    ilk yorumu ben yapayım dedim :) güzel Bir Yazı Olmuş Bilimsel Anlamda… Bu Arada Keşke ihs de olsaymış onuda merak ettim :)

    1. burak oran dedi ki:

      Yorumunuz için teşekkür ederim. Ihs firması için talebiniz alınmıştır. ihs firmasıda en yakın zamanda test edilip listeye eklenecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir