Blogçuluk hayatına başlangıç için ücretsiz olarak sunulan blogger, bir çok kişi için sırf hiç bir ücret gerektirmediğinden tercih sebebi oluyor,
Fakat bir çok blogger kullancısı bloglarıyla haşır neşir olduktan bir süre sonra blogger’ın iş büyütmek adına kısıtlı bir platform olduğu fark ediyor.
Ve aslında başlangıçta ne kadar büyük bir hata yaptıklarını anlayıp, blogunu ve başarısını ilerletmek adına blogger’dan wordpress’e geçiş işlemi için araştırmalara başlıyor.
#Peki hiç bir şekilde google sıralaması (SEO) kaybetmeden blogger’dan wordpres’e geçiş, blogger siteyi wordpress’e taşıma ya da blogger’ı wordpress’e taşıma işlemi nasıl yapılır ?
Blogger’dan WordPress’e taşıma işleminde ki mantık şu şekilde işleyecektir; Önce domain ve hosting satın alıp, aldığımız bu hosting ve domain üzerine sıfırdan bir wordpress blogu kuracağız. Daha sonra kurduğumuz bu sıfır wordpress bloguna blogger blogumuzu taşıyacağız.
Tabii ki kurumsallaşmanın ve profesyonel site hayatının bir maliyeti var. Sizde profesyonel bir bloga sahip olmak, blogunuzu blogger’dan wordpress’e taşımak istiyorsanız,
#Dünya üzerindeki 7 milyon website sahibinin siteleri için yıllık belirli ücretler ödediği gibi, sizinde aşağı yukarı yıllık 150lira gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerekli.
Adım 1: Domain ve Hosting Satın Alma ve WordPress Kurma
#Peki tamam, ben zaten işimi büyütmek, kurumsallaşmak adına blogger’dan wordpress’e geçmek istiyorum ama en verimli sonuçları almak adına hangi hosting firmasını tercih etmeliyim ?
Bu sorunuza cevap olacak, bilimsel verilere dayalı, tamamıyla objektif bir yazım mevcut. En iyi Hosting Firması Türkiye – Verilerle İnceleme
Eğer okumak istemiyorum direkt sadete gel derseniz, eğer blogunuzun hedef kitlesi Türkiye olacaksa Turhost, dünya olacaksa Bluehost firmalarından almanızı şiddetle tavsiye ederim.
1. Yol Adım 1:Host firmanıza karar verdikten sonra domain isminizi ve hosting paketinizi almanız gerekli. Hosting ve Domain Nasıl Satın Alınır başlıklı yazımı takip ederek, bu işlemi oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
1. yol Adım 2:Hosting ve Domain satın alma işlemini tamamladıktan sonra aldığınız hosting paketi üzerine wordpress kurmalısınız. WordPress Kurulumu başlıklı yazımı takip ederek de bu işlemide kolaylıkla yapabilirsiniz.
2. Yol:Eğer iki ayrı yazıyla uğraşmak istemiyorum diyorsanız, Adım Adım Blog Açma – Blog Nasıl Açılır başlıklı yazımdan hem hosting – domain satın alma işlemini, hem de takiben wordpress kurma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Adım 2: Blogger Sitesini WordPress’e Aktarma
1-Öncelikle yeni kurulumunu yaptığınız wordpress blogunuzun admin paneline giriş yapın ve Eklentiler >> Yeni Ekle sekmesine tıklayın. Ardından sağ üst köşede bulunan Eklentilerde Ara kısmına Blogger Importer Extended yazıp aratma yapın.
Aratma sonucunda Blogger Importer Extended eklentisi alttaki resimde olduğu gibi sol tarafta çıkacaktır.Şimdi Kurbutonuna tıklayıp eklentiyi kurun.
2-Şimdi kur butonuna tıkladıktan sonra wordpress eklentiyi otomatik olarak yükleyecektir. Yükleme tamamlandıktan sonra Eklentiyi Etkinleştir butonuna tıklayıp eklentiyi aktif hale getirin.
3-Eklentiyi etkinleştirdikten sonra wordpress sizi direkt olarak Yüklü Eklentiler sayfasına yönlendirecektir. Bu sekmeden yüklemiş olduğumuz eklentinin hemen altında yer alan Startbutonuna tıklayarak taşıma işlemini başlatın.
4-Start butonuna tıkladıktan sonra eklenti işleme başlamak için sizden onay isteyecektir. Ok, let’s go! diyerek onaylayın.
5-İşlem başladıktan sonra eklenti blogger hesabınıza erişim sağlamak için sizden izin isteyecektir. İzin Verdiyerek işleme devam edin.
6-Eklenti, google hesabımınıza kayıtlı olan tüm blogger bloglarınızı karşınıza listeleyecektir. Bu listeden wordpress’e taşımak istediğiniz blogger blogunuzu seçin.
7-Ardından Convert Formating ve Preserve slugs seçeneklerini işaretleyip, Start Import seçeneğine tıklayın.
İşlem başlayacak ve tüm sürecin fonsiyonel işleyişi alttaki resimde olduğu gibi size görsel olarak sunulacaktır.
8-İşlem tamamlandıktan sonra eklenti size, blogger blogunuzdan wordpress blogunuza aktarılan içeriklere yazar olarak kimi atayacağını soracaktır.
Otomatik olarak blogger blogunuzun yazar ismi karşınıza gelecektir fakat yazılarınızın farklı bir yazar ismine atanmasını isterseniz, create a new one seçeniğden atayabilirsiniz. Yazar seçimini yaptıktan sonra Assign authors deyip işleme devam edin.
Tebrikler, blogger’dan wordpress’e aktarma işlemini başarıyla gerçekleştirdiniz. Fakat sırada google’daki yerinizi kaybetmemeniz adına yapmamız gereken diğer işlemler var.
Adım 3: Kalıcı Bağlantı Ayarları
#Wordpress’te URL yapınızı oluştururken dikkat edeceğiniz nokta, yeni atayacağınız URL yapısının blogger’da kullandığınız URL yapısıyla aynı olması. Yani blogger blogunuzda aşağıdaki gibi olan URL yapınızın;
http://wpmavi.blogspot.com/2015/09/seo-kaybetmeden-blogger-sitesini-wordpresse-tasima.html
Yeni wordpress blogunuzda da aşağıdaki gibi olması gereklidir ki, yönlendirme işlemi doğru yapılsın.
https://wpmavi.com/2015/09/seo-kaybetmeden-blogger-sitesini-wordpresse-tasima.html
#Kalıcı bağlantı ayarlarını, yani URL yapsını set etmeniz için, WordPress Admin Paneli >> Ayarlar >> Kalıcı Bağlantılar sekmesinne gidin ve Özel Yapı seçeneğini seçip alttaki kısaltma kodunu yazın.
/%year%/%monthnum%/%postname%.html
Aynen alttaki resimde olduğu gibi. Ardından Değişiklikleri Kaydet butonuna tıklayıp, ayarları kaydedin.
Adım 4: Blogger’ı WordPress’e Yönlendirme ( Redirection )
#Blogger’dan wordpress’e geçiş işleminin en önemli adımı ise, blogger blogumuzu yeni adresine yönlendirmek. Bu yönledirme işlemini 2 adımda uygulayacağız.
Adım 1-Blogger ziyaretçilerimizi direkt olarak yeni WordPress blogumuza yönlendirmek.
Adım 2-Wordpress blogumuza yönlenen ziyaretçiyi blogger blogunuzda ulaşmak istediği sayfanın aynısına, yani wordpress blogumuza taşıdığımız aynı içeriğe yönlendirmek.
Adım 1-Öncelikle blogger blogumuzu yeni wordpress blogumuza yönlendirelim. Bunu yapmak için. Blogger admin panelinizden Template sekmesine tıklayın.
Daha sonra ekranı aşağıya doğru kaydırıp, sayfanın en altında yer alan Klasik Sablona Dön seçeneğine tıklayın.
Klasik şablona dön seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza Şablon HTML’sini Düzenle seçeneği çıkacaktır. Bu noktada yapmanız gereken, HTML içerisinde bulunan tüm kodları aşağıda verdiğim kodla değiştirmek olacaktır.
Önemli: Aşağıda verdiğimn kodda yer alan http://www.ornek.com
ismini, yeni satın aldığınız wordpress blog isminizle değiştirmeyi unutmayın!
<html> <head> <title><$BlogPageTitle
gt;</title>
<script>
<MainOrArchivePage>
window.location.href="http://ornek.com/"
</MainOrArchivePage>
<Blogger>
<ItemPage>
window.location.href="http://ornek.com/?blogger=<$BlogItemPermalinkURLgt;"
</ItemPage>
</Blogger>
</script><MainPage>
<link rel="canonical" href="http://ornek.com/" />
</MainPage><Blogger>
<ItemPage>
<link rel="canonical" href="http://ornek.com/?blogger=<$BlogItemPermalinkURLgt;" />
</ItemPage>
</Blogger>
</head><body>
<MainOrArchivePage>
<h1><a href="http://ornek.com/"><$BlogTitlegt;</a></h1>
</MainOrArchivePage>
<Blogger>
<ItemPage>
<h1><a href="http://ornek.com/?blogger=<$BlogItemPermalinkURLgt;"><$BlogItemTitle
gt;</a></h1>
<$BlogItemBodygt;
</ItemPage>
</Blogger>
</body>
</html>
<!-- ornek.com adresini kendi URL adresinizle degistirin --->Adım 2-Sırada ise, blogger blogunuzda bir içeriğe ( google, backlink vs üzerinden ) ulaşmak isteyen ziyaretçileri yeni wordpress blogumuza taşıdığımız aynı içeriğe yönlendirmek var.
1- Wordpress blogunuzun admin paneline giriş yapın ve Admin Paneli >> Görünüm >> Düzenleyici sekmesine tıklayın.
2- Ardından Sağ tarafta bulunan Tema İşlevleri / Functions.php sayfanıza tıklayıp, altta verdiğim kodu direkt olarak dosyanın en alt kısmına yapıştırın.
function blogger_query_vars_filter( $vars ) { $vars[] = "blogger"; return $vars; } add_filter('query_vars', 'blogger_query_vars_filter'); function blogger_template_redirect() { global $wp_query; $blogger = $wp_query->query_vars['blogger']; if ( isset ( $blogger ) ) { wp_redirect( get_wordpress_url ( $blogger ) , 301 ); exit; } } add_action( 'template_redirect', 'blogger_template_redirect' ); function get_wordpress_url($blogger) { if ( preg_match('@^(?:https?://)?([^/]+)(.*)@i', $blogger, $url_parts) ) { $query = new WP_Query ( array ( "meta_key" => "blogger_permalink", "meta_value" => $url_parts[2] ) ); if ($query->have_posts()) { $query->the_post(); $url = get_permalink(); } wp_reset_postdata(); } return $url ? $url : home_url(); }
3- Yapıştırma işlemini ( alttaki resimde olduğu gibi ) tamamladıktan sonra ise Dosyayı Güncellebutonuna tıklayarak ayarlarınızı kaydedin.
Önemli:Functions.php dosyası her temada farklılık gösterir. Dolayısı ile bu işlemi yaptıktan sonra eğer tema değiştirisemiz ki büyük ihtimalle değiştireceksinizdir.
#Eğer temanızı değiştirirseniz, aynı şekilde yine bu kodu yeni kurduğunuz / değiştiridiğiniz temanın functions.php dosyasına eklemeniz gerekmektedir.
Blogger’ı wordpress’e yönlendirme işlemi bu kadar. Artık bir ziyaretçi arama motorları veya herhangi bir yerden blogger blogunuzda bulunan herhangi bir içeriğe gitmek istedğinde, direkt olarak yeni wordpress blogunuza taşıdığınız aynı içeriğe otomatik olarak yönlenecektir.
Adım 5: Feeds Yönlendirme
Blogger’ı WordPress’e taşıma işlemi eski blogger blogunuzun Feed aboneleri tarafından fark edilmeyecektir.
Dolayısıyla blogger blogunuzun feed adresini de yeni wordpress blogunuzun feed adresine yönlendirmeliyiz.
Blogger admin panelinize gidip Ayarlar >> Diğer sekmesine tıklayın ve Kayıt İçerik Takibi Yeniden Yönlendirme URL’si kısmına ekle deyip, yeni wordpress blogununuzun feed adresini ekleyin ki adres şu şekide olacaktır;
https://www.wpmavi.com/feed
http://www.sizinsiteniz.com/feedArdıdan Ayarları Kaydet deyip işlemi tamamlayın.
Adım 6: Atlamamanız Gereken Önemli Noktalar
#Blogger blogunuzu wordpress’e taşıdıktan sonra, blogger blogunuzu kesinlikle silmeyin. Aksi taktirde biraz önce yaptığınız tüm yönlendirmeler çalışmayacaktır.
#Eğer blogger blogunuz hali hazırda ücretli bir domain üzerindeyse ( blogger’da tabii ) yani,
www.sizinsiteniz.com
gibi, ozaman ayrıca bir domain satın almanıza gerek yok. Sadece hosting paketi satın almanız yeterli.Eğer bu durumdaysanız, ozaman blogger blog domain adresinizin NameServer’larını yeni satın aldığınız host firmasının NameServer adresleriyle değiştirmelisiniz. Bunu yapmak için Turhost ile bağlantıya geçin. Onlar size yardımcı olacaktır.
#Yukarıdaki adımları tek tek uyguladığınızda, blogger blogunuzdaki resimler de wordpress blogunuza otomatik olarak taşınacaktır. Fakat, wordpress blogunuzun ortam sekmesinde bu resimleri göremiyorsanız, ozaman Import External Images eklentisini kullanarak, resimlerinizi blogger’dan wordpress’e taşımalısınız.
#Blogger’ı wordpress’e aktarma işlemi blogunuzda küçük hatalar oluşmasına sebep olabilir.
Örn: Eğer blogger blogunuzdaki resim isimleri & gibi semboller içeriyorsa, taşıma sonucunda bu resimlerin kırık link olarak görünebilir.
Ya da uzun dosya isimleriniz varsa, bunların hepsi otomatik olarak wordpress tarafından kısaltılacaktır. Buda yine kırık linklere sebep olacaktır.
Bu tür hataları yeni wordpress blogunuzu gezerek bulun ve gerekli düzeltmeleri uygulayın.
Adım 7: Son Rütuşlar
#Yeni wordpress blogunuzu Google Web Master‘a kayıt ettirip, bir site haritası ekleyin. Bunu yaparak google’dan yeni blogunuzu indexlemesini istemiş olacaksınız.
#Taşıma işleminden sonra wordpress blogunuzda herşeyin doğru çalıştığını kontrol edin. Eğer bir problemle karşılaşırsanız benimle yorumlar kısmından iletişime geçebilirsiniz.
#Bir de eğer hala blogger kullanan arkadaşlarınız var ise, neden blogger sitesini wordpres’e taşıma işlemi yapması gerektiği ile iligi WordPress Mi Blogger Mı yazısını gösterebilirsiniz.
#Geriye wordpress’i keşfetmek ve tadını çıkartmak kalıyor! Hayırlı uğurlu olsun.
Umarım SEO Kaybetmeden Blogger’dan WordPress’e Geçiş başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur.Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Hocam merhaba benim henüz 1 aylık blogger sitem vardı blogspot olarak içerisinde 39 adet makale vardı ben bunları wordpresse taşıdım şimdi blogger daha yeni olduğu için herhangi bir sıralama kaybı yaşamam galiba ben blogspot takı yazıları kaldirsam wordpressteki tasidigim yazılar kopya içerik mi olur. Birde bazı yerlere blogspot üzerinden backlink aldım bunlar sorun olurmu
Merhaba,
Ben Wordpreste yeni olduğum için WordPress’te eklenti yüklemek için Business paketi lazımmı yoksa başka yollarıda varmi orayı pek anlamadım
Merhaba,
Öncelikle kafam karıştığı için bir sorum olacak.
Ben blogger üzerinden bir blog sf’sı açıp yeni aldığım kendi özel alan adımı kayıt ettirdim. Ancak blogumda henüz hiç bir paylaşım yapmadım.
Şimdi sorum şu ki; bu durumda wordpress.org altyapısı ile kurulan bir web sayfası için Hosting alırsam; bloggerdan- worldpress’e bir şey taşımam gerekli midir? Sadece alan adım blogger’a bağlı.
Yoksa direkt mevcut adresimle
hosting alıp- wordpress’i de kurup,
bloğuma başlayabilir miyim?
Taşımanız gerekmez hocam. Sadece alan adınızı için name server yönlendirmesi yaparsınız hepsi bu.
Selam, bloggerda kendi alan adıyla bir sitem var. Bir host şirketinde kayıtlı alan adını yönlendirdim. Aynı host şirketinde hostumda var. Daha sonradan aldım. Şimdi taşıma işlemini yapsam. Alan adım tamamen aynı kalacağı için ve zaten aynı hostta olduğu için bu yönlendirmeleri yapmam gerekli mi? Açık olmam gerekirse sitem.com/2019/01/yazi-baslik.html blogger üzerindeki url. Bunu taşıdığım ve kalıcı bağlantıyı da buna göre ayarladığım zaman. Google imdexinde yer alan bağlantı yine aynı adresten bu sefer wp ye gidecek. Hala yönlendirme yapmam gerekecek mi? Yapmazsam ne olur? Google bot taradığında içeriğin blogger ya da wp de olmasının önemi var mı? Zira url değişmeyecek. Cevap verirsen sevinirim.
Selam abi.
Senin konularını okuduktan sonra bende indirim kodunla hosting alacağım aylık 5 tl değil mi ?
Evet hocam.
Merhaba,
Yazının üzerinden çok zaman geçmiş. Değişiklikler olmuş mudur ?
Asıl sorum; AdSense hesabım ne olacak?
Yok hocam. Yazı güncelliğini korumaktadır. Adsense hesabınıza da bir şey olmayacak. Adsense üzerinden yeni sitenizi de ekelyeceksiniz.
Merhaba,
Sayenizde bloggerden wpye geçiş işlemini yaptım fakat tek bir sorun var. Bloggerdeki yazılar çok güzel şekilde WordPresse aktarıldı fakat sayfalar kısmı bir türlü yönlendrilmiyor. tıkladığımda sayfa bulunamadı uyarısı veriyor. sayfaları yönlendiremedim bir öneriniz var mı?
Eklenti 1600 makalenin hepsini yükledi sonra hata verdi.Resimler ve diğer işlemler yapılmadı.Ne yapmalıyım.?
Çözüm olarak şöyle bir makale buldum fakat anlayamadım
Steps:
Deactive/delete “Blogger Importer Extended (BIE)” plugin.
Then go to cPanel
Go to phpAdmin
Go to wp-options table ( table name can be different, like ********options)
Increase row count as much as possible. Currently its 30. Don’t worry, this is just for showing more rows in one page.
Search for “bie”. You will find 3-4 (minimun 3 rows)rows of the same. Try deleting all rows which has “bie” keyword.
Now install “Blogger Importer Extended (BIE)” plugin again and try to run/start it.
Hopefull it will work this time.
Let us know your feedback.
Hocam içe aktarma işlemini tekrar başlatın, eklenti daha önce kaldığı yerden devam edecektir. Aktardıklarını tekrar sıraya almayacaktır. Yani tamamen içe aktarım tamamlana kadar bunu tekrarlayın.
Faydalı bilgiler için teşekkürler.Daha önce soruldu mu bilmiyorum.Yorumların hepsini okuyamadım.
Ben az önce sizin anlatımınızla blogger sitemi söylediğiniz gibi ücretli siteye aktardım.
Bahsettiğiniz Eklenti , blogger sitesinin google doğrulama kodunu vs yeni siteye aktardı..Yönlendirme yaptığımız domaini google’a tanıtıp site haritalarını tekrar güncellememiz gerekiyor mu?
Teşekkürler
Yakında bir arkadaşın blogunu taşıyacağım, bilgiler çok faydalı. O eklentiyi öğrenmiş oldum. Teşekkürler Burak.
Rica ederim Kemal hocam. Herhangi bir noktada sorun yaşarsanız, benimle direkt iletişime geçebilirsiniz. Seve seve yardımcı olurum.
Merhaba Burak,
Burada anlatılan her şeyi sırasıyla yaptım ve sayende başarılı bir şekilde wordpresse geçiş yaptım. Böyle faydalı bir içerik hazırladığın için bütün kalbimle teşekkür ediyorum. Bu makale olmasaydı eğer inan ki wordpresse geçmezdim çünkü sıralama kaybetmeden çok korkuyordum. Bu yazı sayesinde linklerde Allah’a şükür bozulma olmadı. Bir kez daha teşekkür ediyorum.
Çok sağol.
Gökhan selam, evet ben de baktım sitene her şey yolunda görünüyor. Büyük bir yükten ve stresten kurtulduğuna eminim dostum. Hayırlı uğurlu olsun.
çok teşekkürler hocam bu yazın sayesinde milletin birkaç dakikalık işe 40-50 tl istediği bu taşıma işini okuyarak kendim yaptım,
sağolasın varolasın
WordPress’in en ince detayına kadar neredeyse herşeyine hakimim, ancak şu blogger’a bi ısınamadım gitti :) Doğrusu benim adetim değildir öyle yorum yapmak filan ama bu emeği de yorumsuz bırakmak olmaz be kardeşim :) Eline emeğine sağlık.. Çok Teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.
hocam herşey güzelde bloggerda malum sayfa kısmına kendi /p diye bir ibare yapıyo ve wordpress tarafında sayfa tarafıda sıkıntı çıkıyo yani /p işareti kısmı bozuya bu durumda ne yapmamız gerekiyor ?
Hocam kalıcı bağlantılar uymuyor, bi kere bloggerde kayıtlar 2016 yılına aitse wordpresste 2017 olarak çıkıyor, ayrıca blogger kalıcı linklerinde “ı” yerine boşluk çıkıyor ve başlığın uzunluğuna göre kalıcı linki otomatik kısaltıyor bundan dolayı wordprese sorunsuz kalıcı link bağlantıları geçirilemiyor bunun çözümü var mıdır yoksa linkleri tek tek ayarlamak mı gerekiyor
Evet ornek yazan yerleri kendi blog adresimle değiştirdim fakat kaydetmiyor yinede her şekilde denedim fakat bir türlü kaydedemedim. Bir ara bakıp varsa bir güncelleme eklersen çok mutlu olurum. Diğer arkadaşlar içinde faydalı olur.
Tekrar teşekkür ederim hocam.
Merhabalar Burak Bey.
Bir arkadaşımın blogspot.com da olan blogunu wordpresse taşıdım her şey çok güzel anlatımınız sayesinde her şey başarılı şekilde oldu. Fakat
Adım 4: Blogger’ı WordPress’e Yönlendirme ( Redirection ) bölümünde verdiğiniz kodları blogger temasına yapıştırdığımda kaydetmiyor hatalar veriyor. Acaba o kodlarda bir hata olabilir mi? veya ne yapmam gerekiyor önerirmisiniz.
Böyle olunca da mobilden girdiğimde blogger’ın mobil sayfası çıkıyor. Bu sorunu nasıl düzeltebilirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Yazımı daha önce ben denedim Gökhan. Yani daha önce bu yazı aracılığı ile sorunsuz taşıma işlemini bizzat kendim de yaptım. Kodlarda bir sorun çıkmamıştı. Kod içerisnde yer alan ornek adresini blog adresi ile değiştirdin değil mi ? Bunun dışında bir güncelleme geldi mi son zamanlar da ya da herhnagi bir şey değiştimi bilmiyorum. Bir ara tekrar bakar, güncellemeler varsa yazıyı da güncellerim.
Burak bey, WordPress siteden WordPress’e aktarma yapacağız fakat aktarma yapacağımız sitede de içerik var yani üzerine aktaracağız. WordPress aktarma eklentisi site boş iken aktarıyor sanırım. Bunun için bir eklenti varmı veya nasıl yazı ve resimleri aktarırım.
iyi güzel hoş da ben yazıyı 2015 de yazmışım bloga aktarılınca 2017 oldu otomatikman link değişti şimdi ne yapacaz??? Lütfen acil yardımm :(
Hocam icerikleriniz yararli ancak anlatim tarziniz beni yormaya basladi. Cunku anlatim sirasinda cok fazla kelime oyunu yapiyor , cumleler bitmek bilmiyor . Biraz daba duru bir anlatim seklini secebilirseniz daha iyi olacaktir . Yine de tesekkurler
Merhaba internette kaybolmadan, google sıralamam değişmeden, blogum zarar görmeden, bloggerdan wordpress e geçiş için tam rehber hazırlamışsınız. Yani yine kalitenizi konuşturmuşsunuz :)
Benim sorum şu;
seo dostu url yapısı sizin de makalelerinizde belirttiğiniz gibi çok önemli. bloggerdaki yazılarımızı wordpress e taşırken url yapımız seo dostu olmayacak sanırım. ayrıca wordpress e geçen birinin, geçmişinden daha büyük işler sergileyeceğini de varsayarsak blogger ile oluşmuş yerimizi kaybetme korkusu ile gelecek site url yapısını seo fakiri yapmak mantıklı bir hareket olur mu ? Anlatması çok zor :) yani diyorum ki kaz gelecek yerden tavuk esirgememek gerekli bence. tabi ki ben amatörüm bu bir öneri deği tamamiyle soru cümlesidir. örnek verelim.
wordpress e geçtik ve büyük bir blog haline geldik. Ama o da ne ? kalıcı bağlantımız seo dostu değil. neden değil abi ? ya biz bir zamanlar bloggerdaydık da wordpress e geçerken google arama motorundaki yerimiz kaybolmasın takipçilerimiz bizi bulamazlık yaşamasın diye öyle yapmıştık. burada konuşan kişi KEŞKE YAPMASAYDIK mı der yoksa İYİ Kİ YAPMIŞIZ mı der. ya da ben bu kalıcı bağlantı ayarlarını yanlış mı anladım ? yoksa blogger url yapısı da seo dostu mudur ? ayrıca siteyi yeni wordpress sitesine yönlendirip sıfırdan temiz bir başlangıç yapmak (içerikleri düzenleyip girerek) takipçi bilinirliği açısından çok mu zarar verir ? Uzman sizsiniz biz sadece kafamıza takılanları sormakla mükellefiz yanıtlarsanız çok memnun olurum :)
WordPress Rehberimizsiniz. İyi Çalışmalar dilerim :)
Gerçekten çok işime yaradı çok teşekkür ederim.
ben önce pc de localhost a kurdum wordpresi amacım pc de son haline getirip sonra hosta taşımak, ancak söylediğiniz her şeyi yapmama rağmen bloggerdan import ettiğim sayfalar ve resimler yönetim panelinde gözükmesine rağmen temada tıklayınca 404 veriyor! sebebini çözemedim.link yöntemini felan aynen bloggrdaki gibi yaptım resimler ortamda gözüküyor
Merhaba, ufak bir sorum olacak, sssss.blogspot.com olan adresimi sildim, sssss.com olarak aynı isimle wordpress bloğu açarsam seo kaybeder miyim?
Hocam özel alan adımı yönlendirdiğim zaman blogger siteme özel alan adımla giremeyeceğim ve blogspotlu adresime dönmem gerekecek. e o zaman bu seferde kalıcı bağlantılarda sorun olacak. ns yönlendirmesi yapmadığım zamanda admin panele giriş yapamayacağım. admin panele giriş yapma yolu var mı başka şekilde?
merhaba burak peki bu işlemi geri almak istediğimizde ne yapacagız ekledıgın kodları gerı sıl demeyın cunku o kadlar html ıcıne dagılmıs oluyor bulamadım ben napcaz soyleyebilirmisin
Yaptığınız her adımı geri almanız gerekiyor.
hocam merhaba. benim blogger üzerinde bir sitem var ve alan adımda var. bloggerdan wordpress e gecerken zaten alan adım olduğu için herhangi bir yönlendirme yapmama gerek yok sanırım. Doğru anlamış mıyım? Tşk ederim.
Alan adınızın sadece NameServer yönlendirmesini yapacaksınız.
sen süpersin dostum..Reklamlarınıda tıkladım ..:)
Yaklaşık 1 haftadır bu geçiş işleriyle uğraşıyorum ve çok büyük hit kaybı yaşadım. Sorunun kaynağını bir türlü bulamıyordum. Sonra Google’dan bir mail geldi ve içeriğinde özetle bir çok 404 hatası olan sayfamın olduğunu söylüyordu. Neredeyse bütün hata veren sayfaların sonunda ?m=1 vardı. Yani mobilden gelen kullanıcılar yönlendirilmiyordu! Sorunu uzun uğraşlar sonunda çözdüm. Kaynak ingilizce ama anlaması çok kolay, yazına bu içeriği de dahil edebilirsin :) (Siteyle bir alakam yok)
http://thebloghelp.com/fix-blogger-mobile-redirect/
Cevabınız için çok teşekkür ederim, şöyle ki blogger üzerinden bloğu öncelikle silip sonra da kalıcı olarak sildim yani bloggera göre geri dönüşü malesef yok. Sanırım yeni bir blog oluşturup export ettiğim bloğu oraya yükleyerek bir çözüm üretebilirim fakat yönlendirme işleminin google ve seo açısından bir önemi yoksa yapmasam da olur diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz? Dediğiniz gibi export fileını doğrudan wordpress e aktarmayı deneyeceğim. Yorumunuz için tekrar teşekkürler :)
Yazılarınız harika! Bir wordpress bloğu oluşturmaktan gözüm çok korkuyordu ancak yazılarınızı okuduktan sonra biraz daha cesaretlendim! Sizden bir konuda yardım almak istiyorum :) Bu yazıyı görmeden xxx.blogspot.com uzantılı bloğumu export edip kalıcı olarak silmiş bulundum. Malesef böyle bir aktarma gerçekleştirmenin mümkün olduğunu bilmiyordum. Şimdi xxx.com olarak aynı isimle bir wordpress kurmayı düşünüyorum. Export ettiğim bloğu buraya aktarmam mümkün müdür, değilse aynı içerikleri kopyala yapıştır yapmak silinmiş bir blog için bile duplicate içeriğe mi girer? Google tarafından banlanmadan bunu gerçekleştirmemin bir yolu var mıdır? Cevap verirseniz çok sevinrim, emekleriniz için teşekkürler !
Ceren Merhaba, öncelikle övgün için teşekkür ederim. Ve wordpress’te blog açmanız için öncelikle şu yazıyı öneriyorum. Blog nasıl açılır Önce wordpress blogunuzu açın. Daha sonra export ettiğiniz blogger blogunuzu bu yazımdaki adımları takip ederek yeni kurduğunuz wordpress blogunuza aktarmaya çalışın. Silme aşamasını nasıl yaptınızı ve geri dönüşünün ne denli mümkün olduğunu bilmediğim için sorunsuz taşıyabilir misiniz inanın bilmiyorum ama deneyin. Yani eğer export ettiyseniz zaten sorunsuz bir şekilde taşırsınız ancak yönlendirme işlemini nasıl yaparsınız emin değilim. Sildiğiniz blogu tekrar aktif edip yönlendirme yapabilirsiniz.
tek tek taşıma derken, bildiğin kopyala yapıştır usulü bir blogtan wp e yeni yazı yazarak girme gibi.
tamam tamam gereksiz bir düşünce…
sadece 2015/mayıs kısmı olmasın diye öyle düşünmüştüm.
yanlış yerden başlayınca düzeltmeye nerden başlayacağımı bilemiyorum :)
biraz daha araştırayım…
ah bir sorum da şu;
blogger’dan wp blogu aktardık ve yazılar 2015/mayıs gibi aktarıldı.tamam.
? peki bundan sonraki yazılarım içinde aynı şekilde mi olacak? ben zaten bundan kurtulmak istiyorum. öncelikle estetik açıdan, sonrasında ceo açısından.
tek tek kayıt taşımak daha mı iyi olur? (En azından düşük trendli yazıları da taşımam temizlik olur?
Tabii ki bundan sorasıda aynı olacaktır. Kalıcı bağlantınızı değiştirmeniz, google’dan aldığınız tüm trafiğin kaybolmasına sebebiyet verebilir. Bir de tek tek taşıma diye bir şey yok hocam. Yazılarınızı taşırsınız, taşıdıktan sonra düşük trendli olanları silersiniz.
Merhaba,
blogger üzerinden yazılarımı yazıyorum. geçen yıl alan adı alıp blogu .com yaptım (yaptırdım). yapan arkadaş blogger yerine wordpres kullanmamın daha yararlı olacağını anlattı. ve ben sonunda ikna oldum.
Şimdi deneme bir wp açtım ve deneme olarak kullandığım blogu taşıdım. taşıma işlemi sırasında eklenti ekleme işlemi yapmadım. sanırım ekliydi. Neyse…
aktarım oldu. eksikleri var ama kurcalayarak öğreneceğim o kısımları.
sormak istediğim sorulardan biri, adsense hesabımı yönlendirme yapmam gerekecek mi? reklamlarımı wp üzerinden yayınlanması otomatik olacak mı?
deneme olan wp yayınları altında reklamlar kısmı için şimdi yükselt seçeneği çıkoıyor. aylık 2,9$ ödeme karşılığında reklam yayınlaması yapabiliyorum doğru mu? aylık 5lira kazandığımı düşünürsek, google adsense ile uğraşmaya deymez mi ?
Hocam geçeceğiniz alt yapı wordpress.com değil…. WordPress.org – WordPress.org üzerinden nasıl site kurulacağını bu yazıda anlattım: Blog nasıl açılır
Şimdilik Blogger beni idare ediyor, çünkü sadece yazıyorum ve yeni olmama rağmen günlük belirli bir okuyucu kitlem oluştu. Ama gel gelelim o kadar güzel anlatmışsın ki hemen WordPresse geçesim geldi, çok takdir ediyorum seni. Muhtemelen ilerde bu yazdıklarını kullanacağım.
Vaktin olursa siteme bir göz atmanı ve ilk bakışta hoşuna gitmeyen bir şey ya da tavsiyen varsa bana iletmeni rica edeceğim. Vaktin yoksa da dert etme, canın sağolsun :)
İyi çalışmalar güzel kardeşim.
Zaten gececem de yazıları taşıdıktan sonra değişikilk yaparsam sıkıntı okur mu?
Yine muhteşem bir yazı ve yine topun başında Burak. Kardeşim Allah razı olsun gerçekten profesyonel bir yazı olmuş. Sana bir sorum olacak senin sitenin bütün yazılarını okudum ve bloggerda ki yazılarımı ona göre düzeltmek istiyorum seo açısından) . Ama önce bloggerda düzeltip daha sonramı wordpresse geçiş yapayım yoksa wordpresse geçtikten sonra düzeltme yaparsamda olur mu? bu arada sitem: egitimtercih.net
Hocam bence siz bir an önce wordpress’e geçin :) Blogger’da harcadığınız her dakika sizin için bir kayıp.
Yazınız sayesinde blogger’dan wordpress’e geçiş işlemini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdim. Çok teşekkür ederim!
dediğim gibi önceden wordpress’in kendi temasında ki dosyalara girip blogger klasörüne kodları atmıştım. Sorun yoktu. Ancak 4 gün sonra webmasters ekranına tarama hataları gelmeye başladı. Sonradan denediğimde de yönlendirme blogger sayfasına gittiğini fark ettim. Tekrar adım4/11. işlemi uyguladım. Bu sefer de blogger linkleri içerik yerine direk anasayfaya(.comlu siteye) yönlenmeye başladı. Halen de aynı sorun var.
Hocam merhaba. İlk önce böyle ayrıntılı paylaşımdan ötürü teşekkür ederim size. Ancak bir sorum var. İlk geçiş yaptım ve bir sıkıntı olmadı yönlendirmem doğruydu. Fakat temayı değiştirdikten sonra google webmaster uyarısıyla farkettim, hata verdi. Adım 4, 11. aşamadan sonra bir sıkıntı oluştu. blogger adresinden içerik yerine direk .com sitenin ana sayfasına geçiyor. Yardımcı olur musunuz?
Kerim merhaba, hatanın nereden kaynaklandığını yorumundan pek anlayamadım faka yazımı adım adım takip ettiğinde ve doğru bir şekilde adımları uyguladığında geçiş işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleşmeli. Temayı değiştirmenin URL yapısına hiç bir etkisi olmayacağı için yönlendirme işlemine de bir etkisi olmaması gerekli. Zannediyorum farkı bir notka da bir hatan var.
Çok büyük emek var ; yürekten tebrik ediyorum. Blog yazarı olmak ve bunu profesyonelce yapmak isteyen herkes için çok faydalı olacaktır.
Serdar bu içten yorumun için inan ben ço kteşekkür ederim. Takipte kalman dileği ile!
Hocam konuyu en en ufak ayrıntısına kadar ele almışsınız tebrik ederim. Kafamı kurcalayan bir soru var :). Blogger’ı taşıdığımızda yorumlarda bizimle gelecek mi yoksa onlar hala Blogger’da mı ikamet edecek? Teşekkürler :).
Hocam yorumunuz için çok teşekkür ederim vr evet tabii ki yorumlarınızda taşınacak.
Merhabalar Burak,
Sormak istediğim bir soru var. benim blogger üzerinde bir blogum vardı ve burada kendi domain adresimi kullanıyordum. daha sonra self hosted bir wordpress kurulumu yaptım ve domainimi buraya yönlendirdim. içeriklerimi burada anlatıldığı gibi aktarmamıştım. mevcut içeriklerimin hepsini aktarmak istemiyordum çünkü. birçok içeriğimi blogspottaki içeriklerimi değiştirerek wordpresse giriş yaptım. aklıma takılan bir soru var. şu anda içeriklerim google tarafından duplicate içeirk olarak görünüyor mudur? burada anlatılan işlemleri yapmam işime yarar mı? dediğim gibi tüm içeriklerimi aktarmak istemiyorum ve daha önceden aktarmış olduğum içeriklerimde zaten değişiklik yaptım.
yardımcı olursan sevinirim.
Anladığım kadarıyla içeriklerinizde değişiklikler yaparak, sanki yeni bir içerikmiş gibi wordpress blogunuza girmişsiniz. Ve blog yazılarınızıda 301 yönlendirmesiyle yeni yazdığınız yazılara mı yönlendirdiniz ?
Aslında 301 yönlendirmesi yada herhangi bir yönlendirme henüz yapmadım. Yazınızı gördükten sonra sormak aklıma geldi. şu anda 301 yönlendirmesi yaparsam blogspottaki içeriklerim ile self hosted wordpressimdeki içerikler farklı. aynı zamanda blogspottaki tüm yazılarım da wordpresste bulunmuyor.
bu durumda benim xxxx.com diye kullandığım domain adresi blogspota yönlenmişti. sonra ben buraya yönlenik domainimi aldım self hosted wordpress siteme yönlendirdim. 2014 yılından beri blogspota hiçbirşey girmedim, wordpress adresime yeni girişler yaptım ama.
Anladığım kadarıyla içiriklerinizde sadece benzerlik var. O zaman blogger’daki içeriklerinizi ( yani benzerlik gösterenleri ) canonical etiketi ile wordpress sitenize bağlamanız gerekmekte.
Ama domain adresinizle tam olarak ne yaptığınızı hala anlamadım.
Harika bir yazı olmuş ! Teşekkürler
Saolun Poyraz bey :)
Hocam emeğinize sağlık. Tüm detayları tek tek anlatmışsınız, tebrik ederim.
Yorumunuz için çok teşekkür ederim oguz bey.
Yazı son derece açıklayıcı ve başarılı olmuş eline sağlık. Tek bir sorum var:
Şuan Adsense için kullanmasamda domain’i GoDaddy’den almıştım. GoDaddy ile alakalı bir yönlendirme falan yapmam gerekecek mi?
Tugay Bey yorumunuz için teşekkür ederim. Evet yöneldirme yapamıza gerek var. Yazımda 6. adımda bundan bahsetmiştim. Godday’e girip, domain adresinizi ( name serverları değiştirerek ) yeni aldığınızın hosting firmasınına yönlendirmeniz gerekmektedir.
Hocam çok güzel bir anlatım olmuş ileriki zamanlarda belki bende WordPress’e geçmeyi düşünüyorum ama çok korkuyordum yapamazdım diye burada anlatılanları takip edersem bir şey olmayacaktır inşallah kaleminize sağlık.
Bu yazıyı yazarken en ufak bir noktayı bile atlamamk adına çok fazla araştırma yaptım hocam. Bir problem çıkmayacaktır. Çıkarsa benimle iletişime geçebilirsiniz.
emeğine sağlık oldukça uğraşmışsın
Evet baya uğraştırdı beni bu yazı :) Ama faydalı olacağına eminim.