WordPress Canonical Etiketi Kullanımı

Wordpress Dersleri

Bu yazımda sizin kontrolünüz dışında içeriğinizi kopyalayan websitelerin (bireylerin) önüne geçmekten ziyade kendi sitenizde veya domainleriniz arası isteyerek veya istemeyerek yarattığınız kopya içeriklerin (duplicate content) SEO açısından önemini ve doğru kullanımın nasıl olması gerektiğini anlatacağım.

Rel=Canonical Etiket Nedir Nasıl Kullanılır?

rel=canonicalgoogle’a bir url adresinin başka bir url adresine eşit (eş değer, aynı) olduğunu söylemenin yoludur. Aslında Google’ın canocical anlatımı oldukça güzel fakat, kopya içerik (duplicate content) ve canocical (standart url) etiketi biraz karışık bir konu olduğu için yazmaya değer buldum.

URL B adresi, URL A adresinin kopyası olduğu zaman yani, URL A ve URL B adreslerinde bulunan içerikler 100% aynı olduğu zaman, URL B adresini canonical etiketi ile URL A adresine bağlıyoruz ve google URL Badresini ziyaret ettiğinde, URL Badresinin <head></head> tagları arasında rel=canonical etiketini görerek, aslında URL Badresinin
URL Aadresinin kopyası (duplicate) olduğunu, yani kaynağın URL Aadresi olduğunu öğrenmiş oluyor. Böylece kopya içerik (duplicate) riski ortadan kalkmış oluyor çünkü google’a kaynağımızı göstermiş oluyoruz.

<link rel=”canonical” href=”http://www.siteniz.com/url-a.html” />

Diyelimki bir sayfanız diğer bir sayfanızla 100% aynı içeriğe sahip ve sadece URL adresleri değişik. Örneğin bir yazınız iki kategoriye sahip ve url adresleri şu şekilde;

https://wpmavi.com/wordpress-dersleri/cdn-kullanimi

https://wpmavi.com/wordpress-genel-bilgi/cdn-kullanimi

Kategorileri aynı, peki google arama sonuçlarında hangisini göstermeli ? Bunun kararını siz vereceksiniz. Daha çok bağlantısı olanı seçebilir, yada yazı turan atabilirsiniz tamamıyla size bağlı. Google ikisini birden gösteremez çünkü biri, diğeriyle aynı içeriğe sahip. Yani kopya içerik. (duplicate content)

Bu durumda ben https://wpmavi.com/wordpress-dersleri/cdn-kullanimi adresinin arama sonuçlarında çıkmasını istiyorsam https://wpmavi.com/wordpress-genel-bilgi/cdn-kullanimi adresini rel=canocical olarak diğer adresime bağlıyorum. Bunuda WordPress SEO by Yoast eklentisiyle yapabiliriz.

WordPress Admin Panelinden yazılarımıza gidiyoruz ve hangi yazıyı canocical etiketiyle bağlayacaksak, o yazımızı düzenle diyoruz ve yazının alt kısmında bulunan WordPress SEO by Yoast eklentisinin SEO kısmından gelişmiş ayarlar sekmesine tıklıyoruz.

Wordpress Canonical Etiketi Yoast

Daha sonra gelişmiş ayarların en alt kısmında Canonical URL kısmına, yazımı hangi URL adresine bağlamak istiyorsam, o adresi giriyorum. Yani google’dan bu yazımın indexlenmemesini, bunun yerine diğer, bu içeriğimin 100% aynısı olan yazımın indexlenmesini istemiş oluyorum. Yazıyı güncelle dedikten sonra işlem tamamdır. Böylece kopya içerik (duplicate content) olayından kurtulmuş oluyoruz.

Wordpress Canonical Etiketi Kullanımı

Bu şekilde ziyaretçilerime iki sayfamıda açık tutmuş oldum. Ziyaretçilerim sitem üzerinden iki adresede ulaşabilirken, google’ın gözünde iki adresimi birleştirmiş oldum. Yani iki içeriğimide ziyaretçilerime açık tutarken, içeriklerimden bir tanesini google’a kapatmış oldum.

Bir Sayfayı Kendi URL Adresiyle rel= canonical Etiketi ile Bağlamalı mı?

Bir yazınızı kendi URL adresi ile canonical olarak bağlamalı mısınız ? Bu oldukça tartışılan bir konu ama cevap evet. Araştırmalar sonucunda SEO açısından faydası görüldüğü için cevap evet. Hatta wordpress sitenizde her bir sayfanız ve yazınız için canonical etiketi kullanmalısınız. Yani her sayfayı kendisiyle bağlamalısınız. Bu işlem kesinlikle sitenizin SEO puanını arttıracaktır.

http://sizinsiteniz.com/wordpress/canocical/
http://sizinsiteniz.com/wordpress/canocical/?cmpgn=twitter
http://sizinsiteniz.com/wordpress/canocical/?cmpgn=facebook

Google yukarıdaki adreslerin her birini teknik olarak diğerinden farklı görür ve öyle tanımlar. Aslında hangi URL adresine giderseniz gidin altaki adresi açar;

http://sizinsiteniz.com/wordpress/canocical/

Neden google’ın diğer URL adreslerin, indexlemesine izin verip, kopya içerik muamelesi görmeyi göze alalım ki ? O yüzden her bir sayfayı en temiz URL adresimize canonical etiketi ile bağlamak en mantıklı olanı.

Merak etmeyin bunu sizin için otomatik olarak WordPress SEO by Yoast eklentisi yapıyor. All in One SEO Pack eklentisinde de bu özellik mevcut. Eklentinin ayarlar bölümünden canonical URLs sekmesini seçip aktif hale getirmeniz yeterli.

Wordpress canonical Url - All in one seo pack eklentisi

Domainler Arası rel= canonical Etiketi Kullanmalı mıyım?

Ben ve benim gibi Türkiye’de wordpress üzerine yazan bloglarının içeriklerini tek bir sitede kullanıcılarına sunan bir site düşünün (içerik sahiplerinden izin alarak tabiki). Bu site benim içeriğimi yayınladığında google gözünde kopya içerik yayınlayıcısı olarak görünecektir.

Eğer bu site benim içeriğimi ilham kaynağı olarak gösterirse, yani rel=canonical etiketi ile içeriğin kaynağını benim url adresim olarak gösterirse, kopya içerik yaımlayıcısı gibi görünmekten kurtulur ve aynı zamanda da iki taraflı kazanım söz konusu olur. Hem diğer site kullanıcılarına içerik sunmuş olur, hemde google’ın gözünde benim içeriğimin değeri artmış olur.

Paravan website kurupta bu işi kendi sitesi için yapan insanlar var. Paravan siteler bu işlemi ne kadar geçerli kılıyolar bilemiyorum, denemedim. Ama teknik olarak, öğrendiklerime ve anlatıklarıma göre yararını görüyor olmaları lazım.

Kopya İçerik Olmaya Çok Yakın Sayfalarda Rel=Canonical Kullanmalı mıyım?

Diyelim ki bir ürünün 5 farklı rengi mevcut ve bu her 5 rengin içerikleri kopya içerik olmaya çok yakın. Örneğin 5 farklı rengin URL adresleri aşağıdaki gibi;

http://sizinsiteniz.com/urun/ceket/mavi
http://sizinsiteniz.com/urun/ceket/sari
http://sizinsiteniz.com/urun/ceket/yesil
http://sizinsiteniz.com/urun/ceket/gri
http://sizinsiteniz.com/urun/ceket/siyah

Böyle bir durumda  diyelim ki “mavi” renk sayfa içeriği “urun” sayfa içeriğinden 1 veya 2 cümle ile farklılık gösteriyorsa, mavi sayfasını rel=canonical etiketi ile urun sayfasına bağlamakta fayda var. Önerilen, benim gördüğüm ve öğrendiğim bu şekilde. Sizinde yapmanızı tavsiye ederim.

Rel=canonical mı kullanmalıyım Yoksa 301 Yönlendirmesi mi?

Bu iki yötemde aşağı yukarı birbirlerine benzerlik göstersede SEO yönünden bakarsak ikisi birbirinden çok farklı işlevlere sahip. Kritik farkları;

1-301 yönlendirmesi ziyaretçiyi url adresine yönlendirirken, rel=canonical etiketi ziyaretçiyi yönlendirmez.

2-Eğer iki sayfayıda birleştirmek ve kopya içerik oluşumunu tamamen ortadan kaldırmak istiyorsanız 301 yönlendirmesini kullanmalısınız.

3-Eğer her iki sayfayıda ziyaretçilerinize açık tutmak ve arama sonuçlarında sadece bir tanesinin görünmesini istiyorsanız ozaman rel=canonical etiketi kullanmalısınız.

Not: Eğer 301 Yönlendirmesi Nedir ? Nasıl yapılır ? gibi konularda detaylı bilgiye sahip değilseniz, WordPress 301 Yönlendirme (Redirection) başlıklı yazımda bunu detaylı bir şekilde anlattım.

Sayfa Numaralandırmada rel= canonical Etiketi Kullanmalı mıyım?

Wordpress canonical etiketi

Google’a canonical etiketi ile ilgili en çok sorulan sorulardan bir taneside bu. Diyelim ki arama sonuçlarında numaralandırılmış bir çok sayfa sonucunuz var. (1,2,3,4,5…) Bu arama sonucu bakımından verimsiz bir arama olarak görülebilir. Peki siz x sayfanızı 1. sayfaya rel=canonical etiketi ile bağlamalı mısınız?

Resmi olarak cevap hayır. Google bunu kesinlikle önermemekte. Önerdikleri şey ise, her bir sayfayı “hepsini gör” sayfasına rel=canonical etiketi ile bağlamanız yada rel=previous/next (önceki sonraki) taglarını kullanmanız. Bunu zaten bir çok tema otomatik olarak yapar yada sayfalandırma için wordpress eklentisi kullanıyorsanız çoğu eklentide bu özelliğe sahiptir.

Zincirleme Rel= canonical Bağlaması Yapmam Mümkün mü?

Soruyu birazdaha açarsak, rel=canonical etiketi ile yönlendirme alan bir sayfayı yine rel=canonical etiketi ile veya 301,302 yölendirmeleriyle başka bir sayfaya bağlamak mümkün mü?

Böyle bir durumda işleri biraz daha karmaşık hale getirmiş olursunuz. Genel olarak bu düşünce kötü bir fikir. Böyle bir bağlama fonksiyonel olarak hiç çalışmaya bilir yada zincirlediğiniz sayfalarda ciddi anlamda pagerank kaybetmenize yol açabilir. Mümkün olduğunca zincirleme canonical bağlantılarından uzak durmanızda fayda var.

rel= canonical Etiketi ve Sosyal Ağlar

Canonical etkiti sosyal ağlar

Canonical Etiketi – Sosyal Ağlar

rel=canonical etiketine gereken değeri facebook ve twitter’da veriyor. Canonical etiketi ile başka bir içeriğe bağlanmış bir içeriği facebook’ta paylaştığınızda facebook, içeriğin kaynağından da kesitler sunar ve Canonical etiketi ile başka bir sayfaya bağlanmış bir içeriğe sosyal paylaşım butonları eklediğinizde, butonlar kaynak sayfanın paylaşım sayısını gösterir, rel=canonical etiketinin kullanıldığı sayfayı değil.


Umarım WordPress Canonical Etiketi Kullanımı başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur.Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

İlgili gönderiler

WordPress Canonical Etiketi Kullanımı” ile ilgili yorumlar;

  1. metin dedi ki:

    Merhaba web sitemde Polylang dil eklentisi kullanıyorum. Web sitesinde bulunan diğer dillerin kod kısmına otomatik olarak Örneğin; En kısmına En olmayan canonical etiketi ekliyor. Bunu nasıl düzenleyebilirim. internette bir bilgi bulamadım.

  2. Hasan Aras dedi ki:

    Merhabalar, benim blog sayfam her 10 gönderide bir sayfalanıyor .com/blog diye başlıyor ikinci sayfaya girince .com/blog/page/2/ oluyor ve bu şekilde devam ediyor aslında kullanıcılar için çok da kötü olmayan bir yapı ama seo açısından dublicate olarak algılanıyor ve düzeltmem gerekiyor ancak bu yapıyı değiştirecek bir ayar veya eklenti bulamadım. Yapıyı .com/blog/page-2/ şeklinde veya dublicate olmayacak ancak kullanıcıların da linkte değişiklik yapabilerek istedikleri sayfaya gidecekleri bir yapıyı oluşturacak bir yöntem veya eklenti mevcut mu? Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

  3. Recep dedi ki:

    Merhabalar wp postlarımızda etiket kullanmalımıyız.

    Mesela ben yazdigim postu google da aratıyorum ve konuyla ilgili yapılmış olan arama terimlerinin tamamını alttan kopyalayıp etiket olarak kullanıyorum bu iyimi sizce

  4. Kerim dedi ki:

    Burak Bey Merhabalar,

    Benim farklı domainler üzerine kurulmuş 2 ayrı sitem var. Aynı yazıyı her iki farklı sitemde yayınlasam google açısından sorun yaşar mıyım?

    Desteğinizi rica ederim
    Şimdiden teşekkürler

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yaşanır tabii ki hocam. Kopya içeriğe düşer. Bunun olmaması için, bir sitenizde diğer yazınızın bulunduğu sitenize kaynak linki çıkışı yapın.

  5. samet dedi ki:

    Merhaba. Öncelikle makale için teşekkürler.
    Benim bu konu ile ilgili bir sorum olacak.
    Wordpress değilde html bir siteminizin olduğunu düşünelim. Hatta blog sayfası diyelim. Anasayfada haber başlıkları ve onun altında da 300 karakter kadar haber detayı var. Habere tıklandığında ise haber hakkındaki tüm yazı okunabiliyor fakat, Anasayfada yer alan haber içeriğinin 300 karakteri ile buradaki aynı. Öyle değilmidir? Yani kimse oturup anasayfa için ayrı makale iç sayfa için ayrı makale yazmaz. Bu durumda, Canonical mantığı “site içerisinde aynı içeriğin olduğu yerleri belirt” ise her sayfa için canonical belirtmek zorunda kalıyor muyuz?

  6. ismail dedi ki:

    Merhaba benim aklıma aşağıdaki yazınız takıldı. Önceki sonrakiyi kullanıyoruz fakat sayfanın orta kısmı birbirinden farklı. Yani sayfalar %80 oranında aynı içeriğe sahip.

    sitemiz diyet sitesi. Ziyaretçi,lere diyetle ilgilki bilgiler verip sonra günlere bölüyoruz okuma kolaylığı ve sayfa gezinim için günleri 7 parçaya ayırıyoruz be sayfanın sonuna ise diyetle ilgili uyarılar veriyoruz.

    Sayfanın başındaki ve sonundaki uyarılar sabit kalıyor sadece günler değişiyor.

    Böyle bir durumda relcononical ayarını tümünü gör sayfasına yönlendirmemiz ne yazıkkı mümkün değil. Yada öyle bir sayfamız yok. rel=previous/next ise var şimdi surum şu bu içeriklerden önem sırası ilk sayfa olur mu? Ve gogleden ceza yermeyiz? Teşekkürler.

    Resmi olarak cevap hayır. Google bunu kesinlikle önermemekte. Önerdikleri şey ise, her bir sayfayı “hepsini gör” sayfasına rel=canonical etiketi ile bağlamanız yada rel=previous/next (önceki sonraki) taglarını kullanmanız. Bunu zaten bir çok tema otomatik olarak yapar yada sayfalandırma için wordpress eklentisi kullanıyorsanız çoğu eklentide bu özelliğe sahiptir.

  7. Mehmet dedi ki:

    kardeş ben şunu anlayamadım yeni sayfa ekleden makalemizi yazdık. hem bağımsız kategoriye hemde onun alt kategorisine tik işareti koyunca yoast seodan ya ikisini indexleme yada ikisini de indexlememe gibi bir şart sunuyor. yani yoast seosunun gelişmiş kısmından girince Meta robots follow denilen yerde iki şık var. Bunu nasıl çözeceğim ? Teşekkürler.

  8. Mehmet dedi ki:

    Kardeşim ben sitemde yoast seo kullanıyorum. genel siteme bağımsız kategori açtım sonra bu açtığım kategoriye alt kategori açtım. Hem bağımsız olarak açtığım kategoriye hem de alt kategorisine aynı yazımı yayınlayabilir miyim ? Seo ve google yönünden bir zararı var mıdır ? Teşekkürler.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yayımlayabilirsiniz hocam. Kategorilerinizi noindex yaparsanız duplicate content olarak görünmez.

  9. tayfun dedi ki:

    Burak wordpres dünyasının messi’si sensin gerçeten. sitene girdiğimde 45 dakikadan erken çıkamıyorum ve tarayıcımda en az 8 sayfan açık oluyor bi sal bizi lütfen uyuyalım :)

    Soruma gelince çalıştığım kurumun web sitesinde canonical etiketi tüm alt sayfalarda dahi .com/ olarak anasayfayı gösteriyor. Aynı zamanda alt sayfalarım ilgili anahtar kelimelerde gelmiyor. genel olarak anasayfam çıkıyor bu durumun bununla bir alakası varmıdır?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim hocam. Sorunuza gelince, eğer bir sayfa canonical olarak başka bir sayfaya bağlı ise, bu sayfa zaten google sonuçlarında çok büyük bir ihtimalle yer almaz. Alsa bile hiç bir zaman için üst sıralara çıkmaz

  10. cuneyt dedi ki:

    Burak bey canonical etikete sahip sayfalar site haritasında indexlenmiyor.yoast kullanıyorum site haritalarımda canonical etiketi kullandığım sayfalar yok.Bu normal mi?

  11. papatya dedi ki:

    Merhaba, kırmızı abiye modelleri, kısa abiye modelleri gibi fotogaleri şeklinde düzenleme yaparken cononical etiketini kullanmayı öneriyor musunuz?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Eğer her birisi farklı bir sayfa olacaksa, kesinlikle öneriyorum.

  12. Bilal dedi ki:

    Sağol Burak ben yorumuma cevap yazınca bana bilgilendirme maili felan gelir zannettim gelmeyince tekrar konuyu buldum baktım.

  13. Bilal dedi ki:

    Merhaba Burak Oran dün bir iki yorum yazmıştım sayfanıza cidden çok kaliteli bir yazı şekliniz var. Neredeyse akademik seviyede diyebilirim.
    Yalnız sizin bu konuyu anlattığınız zamanki yoast sürümü ile şimdiki sürümü farklı. Bazı yerlerde szin tavsiye ettiğiniz ayarı bu sürümde yoast direk kendisi yapmmış.
    Sormak istediğim bir şey var ben şuna takıldım. Yazılarımın hepsi bana ait ben yazıyorum ama bazı konuları 2 veya 3 kategori altına kaydediyorum bu yazınızda anlattığınız “Canonical URL” ye sebep olur mu ?
    Diyelim şu nasıl yapılır diye bir konu açmışım yazıda bunun hem resimli olarak anlatımı var hemde video ile bende hem videolu anlatıma hemde resimli anlatım kategorisine ekliyorum. ve iki ayrı kategoriyede gittiğim de konunun linki aynı yani farklı link oluşmuyor.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Bilal dünkü yorumlarınada cevap yazmıştım zaten ama zannedersem gözünden kaçtı. Yazılarınızı iki ayrı kategori altınada kaydeyseniz, eğer dediğiniz gibi yazının URL adresi iki kategori altında da değişmiyorsa canonical kullanmanıza gerek yok.

  14. Haluk dedi ki:

    Merhabalar;

    Verdiğiniz değerli bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. İnanılma faydalı bir makale zinciri olmuş. Kafama takılan bir sorun var yardımınızı rica edeceğim.
    “URL adresimize canonical etiketi ile bağlamak en mantıklı olanı.

    Merak etmeyin bunu sizin için otomatik olarak WordPress SEO by Yoast eklentisi yapıyor. All in One SEO Pack eklentisinde de bu özellik mevcut. Eklentinin ayarlar bölümünden canonical URLs sekmesini seçip aktif hale getirmeniz yeterli.” demişsiniz ama Yoast’ın son versiyonunda maalesef canonical seçeneği mevcut değil. Yada ben bulamadım. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Merhaba hocam,

      Yoast’ın son versiyonunda canonical etiketi otomatik olarak mevcut halde. Yani sizin bu özelliği etkinleştirmenize gerek yok. Her sayfa kendisine otomatik olarak canonical tag’la bağlanmış durumda zaten.

      Eğer bir sayfanızı kendinden farklı bir sayfaya canonical etiketiyle bağlamak isterseniz onuda yazıların altında bulunan SEO kutucuğu gelişmiş ayarlar sekmesi altından yapabilirsiniz.

  15. burak oran dedi ki:

    Aklınıza takılan kısımları sormaktan lütfen çekinmeyin. Eğer atladığım noktalar varsada yorum olarak bana bildirin ki bende gerekli düzenlemeleri yazımda yapayım. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir