301 Yönlendirme (Redirection) Nedir ?
301 yönlendirme bir URL adresini başka bir URL adresine kalıcı olarak bağlamaktır. 301 sayısı http statü koduna refer eder ki buda arama motorlarına, sayfanın tamamen başka bir URL adresine taşındığını söyler.
Yönlendirmeler için çoğu durumda, 301 yönlendirmesi uygulanabilecek en iyi yöntemdir çünkü SEO ve kullanıcı açısından en verimli yöntemdir.
Bu yazımda sizlere neden ve nasıl 301 yönlendirme işlemi yapmanız gerektiğini ve 301 yönlendirme işlemini eklentilerle nasıl yapabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.
301 Yönlendirme (Redirection) Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır ?
301 Yönlendirme Örnek 1
Diyelim ki sitenize 2015 yılbaşına özel, sitenize yıl başı havası katacak yada yeni yıl çoşkusu yaratacak 10 ücretsiz wordpress eklentisi başlıklı bir yazı yazdınız. Demek istediğim hedef kitlesi dönemsel olan bir içerik. Peki dönem geçtikten sonra ne yapacaksınız ?
İçerik niteliğini tamamen yitirmiş olacak. Kendi haline bırakıp trafik kaybedecek halimizde yok. Bunun yerine aynı içeriği, sitenizede kış (kar) görünümü katacak 10 ücretsiz wordpress eklentisi gibi bir başlık altında yazararak, yani dönemsellik alanını biraz daha genişleterek eski içeriğinizi 301 yönlendirmesi ile bu içeriğinizin URL adresine bağlayın. Bu hem SEO açısından, hem kullanıcı açısından, hemde trafik açısından sizlere fayda sağlayacaktır.
301 Yönlendirme Örnek 2
Sayfalarınızı herzaman SEO ve trafik kazanmak için yönlendirmeyiz aynı zamanda mevcut SEO konumumuzu korumak içinde 301 yönlendirme işlemi yaparız.
Diyelim ki daha önce bir eklenti kullandınız ve mumnun kalmadınız ve eklentiyi sildiniz ve diyelim ki eklentide soru cevap eklentisiydi. Sabai Discuss eklentisi gibi. Kendi sitemde de kullandığım bu eklenti, soru sormak için ve soruları listelemek için otomatik olarak wordpress üzerinde sayfa oluşturur. wpmavi.com/sorular/sor uzantılı bir sayfa benim sitemde de mevcut.
Eklentiyi sildiğiniz zaman mevcut sayfalarıda sileceksiniz fakat, silmek her zaman yanlış olan yöntemdir. Çünkü sildiğiniz zaman google botları sildiğiniz sayfaya ulaşamayacak ve 404 hatası olarak görecektir ki buda SEO’nuza oldukça zarar verecektir.
Bu hatayı düzeltmek ve mevcut SEO konumumuzu stabil tutmak için sildiğiniz sayfayı mutlaka ve mutlaka 301 yönlendirmesi ile başka bir sayfaya yönlendirmelisiniz. (ana sayfanıza yönlendirme gibi). İşte bu noktada eğer bu işlemi eklenti ile yapacaksanız, wordpress redirection eklentisini kullanmanızı öneririm. Aşağıda wordpress redirection eklentisinin kullanımını detaylı bir şekilde anlattım.
301 Yönlendirme Örnek 3
Eğer bir içeriğinizin URL adresi ismini değiştirdiyseniz yada bir yazınızın kategorisini değiştirdiyseniz (dolayısıyla URL adreside değişicektir.) ve bunun gibi küçük düzeltmeleri sık yapıyor ve de 301 yönlendirme işlemini yapmayı unutuyorsanız permalink finder eklentisi sizin için biçilmiş kaftan.
Ben daha yakın zamanda başlangıç kategorisinde olan bir yazımı URL adresi: https://wpmavi.com/wordpressbaslangic/wordpress-cdn-kullanimi-ve-seo-ayarlari.html
wordpress genel bilgi kategorisine taşıdım ve yazımın yeni URL adresi https://wpmavi.com/wordpress-genel-bilgi/wordpress-cdn-kullanimi-ve-seo-ayarlari.html
şekline dönüştü.
Eğer 301 yönlendirmesi yapmayı unutsaydım, google adrese geldiğinde 404 bulunamadı hatası alıcaktı ki buda SEO kaybetmeme sebep olacaktı. Aslında bu olayda 301 yönlendirme işlemini ben yapmadım. Benim yerime permalink finder eklentisi URL adresindeki eşleşen kelimelerle 301 yönlendirme işlemini otomatik olarak yaptı. Permalink finder eklenti kullanımını aşağıda detaylı bir şekilde anlattım.
WordPress 301 Yönlendirmesi Eklentileri
WordPress eklentileri üzerinden 301 yönlendirmesi yapmak oldukça basit bir işlem aslında. Bunun için onlarca eklenti mevcut fakat ben bu yazımda iki eklentiden bahsedeceğim.
1-İlk olarak 301 ve 404 yönlendirmelerini manuel olarak yapacağımız ve bu konuda bizlere kolaylık sağlayan wordpress redirection eklentisinin kullanımından bahsedeceğim.
2-İkinci olarakta 301 yönlendirme işlemini eşleşen kelimeler aracılığıyla otomatik olarak yapan permalink finder eklentisinden.
WordPress Redirection Eklentisi
WordPress redirection eklentisi, .htaccess dosyanıza ihtiyaç duymadan tamamen wordpress içerisinde çalışan bir eklentidir. Hem 301 yönlendirmesi yapmamıza olanak sağlar hemde 404 hatalarını bizlere rapor olarak sunar. Öncelikle eklentiyi wordpress sitenize yüklediğinizi varsayarak eklenti kullanımını anlatmaya bir an önce geçiyorum.
WordPress Admin paneli, Araçlar >> Redirection sekmesi altından eklentinin yötenim paneline ulaşım sağlıyoruz. Redirection sekmesi altında karşımıza aşağıdaki resimdeki gibi bir sayfa çıkıyor.
Source URL kısmına yönlendirmek istediğimiz sayfanın URL adresini giriyoruz. Match, Action, Regular expression kısımlarını resimde olduğu gibi ayarlayın. Target URL kısmına ise hedeflediğimiz URL adresini yani yönlendirmenin hangi adrese yapılmasını istiyorsak o URL adresini giriyoruz ve Add Redirectiondedikten sonra 301 yönlendirme işlemi tamamdır.
404s – Bu kısım oldukça önemli. Bu eklentinin sunduğu diğer bir özellik ise site adresiniz üzerinde denenmiş ve 404 hatası ile sonuçlanmış tüm denemeleri sizlere gösterir, yani daha önce değişikliğini yaptığınız, artık var olmayan bir URL adresine, bir kullanıcınız yada google tarafından girildiğinde, adrese girenlerin hiç bir sonuç bulamadığını (404) size gösterir. Buda derhal o sayfayı SEO adına 301 yönlendirmesi ile başka bir sayfaya kalıcı olarak bağlamalısınız demektir.
Bir diğer iyi yönü ise, sitenizi saldırı girişiminde bulunan insanların hangi ip üzerinden, sitenizin hangi URL adreslerinize ulaşmaya calıştığını gösterir. Ben günde onlarca saldırı girişimi alıyorum. Hangi ip ler üzerinden bu girişimlerin gerçekleştiğini görebiliyor ve ip’leri banlıyorum yada denedikleri URL adreslerini 301 yönlendirme ile anasayfama yönlendiriyorum. Saldırı yöntemleri kendini belli eder (örneğin:/xmlrpc.php atakları gibi.)
ÖnemliEğer ip banlamaya karar verdiyseniz, ip’nin saldırı girişiminde bulunduğundan emin olun. Yanlışlıkla google bot’unu banlamak istemezsiniz.
Groups sekmesi altında yönlendirmelerinizi belirli gruplar oluşturarak o gruplar altında barındırabilirsiniz. Kısaca biz buna yaptığınız yönlendirmeleri sınıflandırmakta diyebiliriz.
Options – Eklentinin bir diğer özelliği ise wordpress sistemini sıfırdan tekrar kurduğunuzda yada site taşıma gibi işlemler yaptığınızda kaydettiğiniz önceki yönlendirme kayıtlarınızı tekrar yeni sitenize (excel csv dosyası olarak) ihraç (yeniden oluşturma) edebilmeniz.
Logssekmesi ise sitenizde yönlendirişmiş bir sayfa URL adresinin hit aldığı zamanı ve ip adresini gösterir. 404’ten farklı olarak buradaki adresler, kullanıcıya yada bu adreselere gelen botlara 404 sayfa bulunamadı hatasından ziyade bir sayfaya ulaşım sağladıklarını gösterir. Logs ve 404s’ün ana farkıda budur. Aslında bu eklenti siteniz için gereksinimden ziyade bir zorunluluk diye düşünüyorum ve sizlerinde kullanmasını şiddetle tavsiye ediyorum.
WordPress Permalink Finder Eklentisi
Eğer örnek 3‘teki (Yukarıda) gibi bir durum söz konusu ise, permalink finder eklentisi sizin için biçilmiş kaftan. Bu eklentinin ana özelliği otomatik olarak 301 yönlendirme yapması ve bu otomatik yönlendirmeyi nasıl yapması gerektiğine sizin karar veriyor olmanız.
Eklentiyi yükledikten sonra Ayarlar >> Permalink Finder sekmesine gittiğimizde eklentinin yönetim paneline ulaşmış oluyoruz.
Finding Permalinks: Biz bu seçenekten, 301 yönlendirme işlemi kaç kelime eşleşirse otomatik olarak yapılsın, belirliyoruz. Önerilen kelime eşleşmesi iki. Otomatik yönlendirme için 2 kelimenin eşleşmesi benim içinde yeterli. Siz bunu, herhangi bir karışıklığın olmaması yada daha net eşleştirmeler adına 3 veya 4 olarakta ayarlayabilirsiniz.
Eklentinin tam olarak ne yaptığını daha iyi anlamak adına alttaki örneği okuyabilirsiniz;
https://wpmavi.com/wordpressbaslangic/wordpress-cdn-kullanimi-ve-seo-ayarlari.html
Diyelim ki yukarıda belirrtiğim URL adresinde olan yazımın kategorisini değiştirdim ve wordpress genel bilgi kategorisine taşıdım. Eklenti URL adreslerini, içerdikleri kelimelere göre tarar. En az iki kelimem eşleştiği için (wordpress-cdn veya cdn-kullanimi gibi kelimeler), kategorisini değiştirdiğim yazımın eski URL adresini direkt olarak alttaki adrese 301 kalıcı bağlantı olarak bağlar.
https://wpmavi.com/wordpress-genel-bilgi/wordpress-cdn-kullanimi-ve-seo-ayarlari.html
Redirecrt Status Code: Hangi yönlendirme yönteminiN kullanılacağını eklentiye belirtiyoruz. Ben 301 kalıcı yönlendirme kullanmasını istiyorum siz bunu 302 geçici veya 307’de yapabilirsiniz. Fakat önerdiğim 301 yönlendirme.
Fix Blogger Label: Eğer sitenizi blogger.com’dan wordpress’e taşıdıysanız bu özelliği etkinleştirmenizde fayda var çünkü blogger kategori yerine label kullanır.
Don’t Use Common Words: Bu özellik çok fazla kullanılan kelimeleri eşleştirmeye kat yada katmayı seçmenizi sağlıyor ingilizce yazılmış (the, not, why gibi) fakat Türkçe için geçerliliği yok.
Don’t Use Short Words: Bu özellikle kelime eşleştirmesinde kısa kelimeleri kullanıp kullanmamızı belirlememizi sağlıyor. Kelime eşleştirmesinde kısa kelimeleri kullanmamak, eklentinin daha net ve doğru bir eşletirme yapmasına olanak sağlayacaktır.
Don’t Use Numbers: Bu özzellikle kelime eşleştirmesinde sayıların kullanılıp kullanılmayacağını belirliyoruz. Sayıları kelime eşleştirmesi için kesinlikle kullanmamanızı tavsiye ederim.
Use All Words In the URL: Bu özellikte kelime eşleştirmesinde tüm URL adersinin gözden geçirilip geçirilmeyeceğini etkinleştiriyoruz. Belkide URL adresi üzerinde yaptığınız değişiklik URL’nin sonunda yada başında olacak, bunu bu noktada öngörmeniz zor olduğu için bu seçeneğide ektinleştirmenizde fayda var. Bu özelliği etkinleştirmek aynı zamanda 301 yönlendirme işleminde daha net sonuçlar almamızıda sağlayacaktır
Tüm bu yukarıdaki ayarlamaları yaptıktan sonra işlem tamamdır. Artık 301 yönlendirme işlemlerini eklentiye bırakıp arkanıza yaslanabilirsiniz.
Eklentinin bir diğer özelliği ise, wordpress redirection eklentisinde olduğu gibi sizlere 404 hatalarını göstermesi. 404 hatalarını bu eklenti üzerinden de takip edebilirsiniz fakat 404 yönlendirmelerini yine manuel olarak yapmanız gerekli çünkü eğer eklenti eşleşen bir URL bulsaydı zaten otomatik olarak yönlendirirdi.
Umarım WordPress 301 Yönlendirme (Redirection) başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Merhaba hocam,
Bir kaç konuda yazı yazmıştım. Ve o yazıları bir zaman sonra gereksiz diye yeni olduğum için kalıcı olarak silmiştim. Sildikten sonra “Redirection” eklentisi ile 301 kalıcı yönlendirmesi yapmıştım. Şimdi ise pişman olduğum için o sildiğim kalıcı bağlantıyı tekrar yeniden oluşturup SEO uyumlu yapmaya çalıştım. Tekrardan oluşturduğum kalıcı bağlantıya tıkladığımda, yazının içeriği açılması gerekirken, anasayfaya yönleniyor. Redirection eklentisiyle 301 kalıcı yönlendirmesi yaptığım önemli bağlantıları tekrar oluşturdum. Onları tekrardan 301 anasayfaya yönlenmesini nasıl Redirection eklentisinde iptal edebilirim? Ve Google’a bu kalıcı bağlantının tekrar etkin olduğunu söyleyebilirim? Lütfen bilgi verir misiniz.
Permalink Finder’i woocommerce’de denedim. Magento’dan woocommerce evirdiğim sitede müthiş güzel çalıştı. Çok teşekkürler.
Paylaşım için teşekkürler permalink finder harika bir eklenti
Teşekkürler Burak Bey…
Şimdiye kadar beni en zor durumlardan siz kurtardınız. Sonsuz teşekkürler…
Merhaba
A.comdan b.com a 301 yaptim.
A.com linkleri googldan nezaman silinir. Ben a.com domainini baska bir site olarak kullanmak istiyorum. Nezaman kullanabilirim.
Merhabalar; Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Redirection Uygulamasını kullandım. Ancak aynı link tekrar geliyor. Dosyayı csv olarak export edip sıraladığımda birden fazla aynı link düzelttiğimi gördüm. Belirttiğiniz gibi yaptım.
Diğer bir durum ise Regex kısmı var. Buramı seçilmeli acaba.
Teşekkürler.
Tam da aradığım sorunun cevabı olmuş bu. Çok teşekkür ederim yazılarınız birçok konuda olduğu gibi yine yardımcı oldu bana.
Benim sitem otomatik yönlendirme yapmış şu anda Google dan yeni yazıya yönlendiriyor ama ben indexlerden silip yenisi inde aldırmak istiyorum. Zamanla değişir mi? Ya da nasıl silebilirim? Şimdi url kaldır yaptım Search Conole dan eskisini kaldırır mı sonuçta yönlendiriyor yenisine.
Zamanla o değişecektir otomatik hocam. Eğer yönlendirme doğru yaptıysa google bir süre sonra doğru URL adresii algılayıp, sonuçlarda o şekilde gösterecektir.
Peki 1. Yazının linkini silinmeli midir ,
yoksa kalmalı mıdır?
Silmeyin hocam.
Teşekkürler
Hocam öncelikle yazı için teşekkürler.
Ben şunu sormak istiyorum.
2 adet yazım var.
1. yazı “masa modelleri” adında ve bu kelimede içerikler girilmiş.
2. yazı “salon masa modelleri” adında
Ben 1. yazıyı 2. yazıya 301 ile yönlendirmek istiyorum. Bunu yaparken 1. yazıdaki içeriği silip 2. yazıya taşıyorum. Bu işlem doğru mu? Yoksa 1. yazıdaki içerikler aynen kalmalı mıdır?
Vakit ayırdığınız için şimdiden teşekkürler
301 yönlendirmesini yaptıktan sonra, 1. yazıdaki içeriği silip, 2. yazıya ekleyebilirsiniz. Doğru olan bu.
Merhabalar ,
Sorun şu şekilde , WordPress sitemde /eskiyaziurlsi/ diye url var bu url yi /yeniyaziurlsi/ olarak postu düzenle den değiştiriyorum ve eskiyazı yeni yazı url sine 301 ile otomatik yönleniyor.
Ancak ben 301 yerine 302 ile otomatik yönlendirme yapmak istiyorum .
1000 + yazı olduğu için de .htaccess yerine bunu wordpressin çekirdeğinde çözmek istiyorum.
Bir çok kaynağa baktım 3 saattir arıyorum ama hep eklenti ile çözümler sunulmuş.
Bu konuda bana yardımcı olmanızı rica ediyorum.
Merhaba burak, soruma cevap verilmemis, redirection eklentisini yukledim el ile 130 yonlemdirme yaptim ama suan baktigimda 11.200 404 hata sayfasi cikti, tek tek imkansiz, o nedenle el ile yonlendirme yapmadigim sayfalarin ana sayfaya yonlenmesini istiyorum.
Eklentide boyle bir ayar mevcut, url yonlendirme kisminda ama oraya nasil bir yol yada kod girecegiz, bu cok onemli bence. Cunku eklentiyi iptal edip komple 404 sayfalari ana sayfaya yonlendirmek zorunda kalacagim.
bu sayede belki 301 ler bosa ciktigi icin ceza alabilirim. eklenti yazarinada sordum cevap gelmedi. forumdan ise surekli sorulan bir soru. Eger cozumun varsa mutlaka cevap beklerim. tskler.
Merhaba burak, detaylı anlatım ve emeğin için teşekkürler..
Bende bunu çok ihmal etmişim ve çokça link değiştirmeme rağmen ilk defa yönlendirmeyi redirection eklentisi ile yaptım, kafama takılan, yönlendirmeyi unutmuş olduğum ve kategori linkini değiştirdiğim, ama hala birçok sosyal medya ve backlinklerden gelen linklere göre trafik sağlayan linkleri şimdi yönlendirdim, yani kısaca unutmuş olduğum artık olmayan 404 sayfasını yeni haline yönlendirdim, çünkü backlinklerden trafik geliyor, bundan sıkıntı yaşadınmı.
2. sorum, eklentide 404s kısmında bir anda sitemde bulunan aynı resim uzantısının 4 farklı link ile gelmesi. Bende hepsini bir linke yönlendirdim ama aynı resim linkinin farklı ip’lerle gelmesini anlamadım ? Kısaca backlink diyebilirmiyiz.
3. sorum; yine 404s kısmında arama sonuçları hatası geldi, örnek ; arama/örnekkelime.html gibi.. Bu muhtemelen yazım hatsından dolayı değiştirmiş olduğum (tag) anahtar kelimeden kaynaklandı, yada aslında o arama sitemde yok, bunu nasıl anlarız ?
Uzun oldu kusura bakma yeni yüklediğim için hata yapmak istemiyorum:)
Detaylı ve açıklayıcı anlatırsan sevinirim. İyi çalışmalar.
hocam yönlendirmeleri yaptım. eski yazılar eski sitede kalmaya devam mı etsin, yoksa yazıların linkini değil de içeriğini mi silmeli?
Teşekkürler. Makaleniz sayesinde sorunumu çözdüm.
Hocam redirection eklentisini kurdum 800’e yakın 404 hatası var ben bu yazıları ve kategorileri kaldırmıştım bunları yönlendirmek baya zaman alacaktır. Sormak istediğim şu Burak hocam bu hataları sileyim mi yoksa yönlendirmemi yapayım ilginize şimdiden teşekürler
Burak bey yazılarınız gerçekten çok detaylı WordPress’ten anlamayan bile bu yazılarınızla tüm sorunlarını başarı ile çözecektir emeğinize sağlık böylesine mükemmel bir site ayrıca çokta güvenli başarılarınızın devamını dilerim
Övgü dolu ve yapıcı sözlerin için çok teşekkür ederim Ali. Takipte kalman dileği ile !
Burak bey emeğinize sağlık bir kez daha bizi bir sıkıntımızdan kurtardınız teşekkürler.
Kalıcı bağlantı ayarlarını değiştirdim makaleniz sayesinde umuyorum ki sıralamalarda sıkıntım olmaz artık .Bu eklentinin çalışma mantığı nedir eklentiyi kaldırırsak yonlendirmelerde kaybolur mu sizce ?
Merhaba burak bey
Sağlam bir web sitem var. Ceza falan almadı. Jenerik bir domaine taşımak istiyorum. Sizce hitlerde düşü olur mu? zarar görür mü?
Hocam zorunlu değilse, değiştirmemenizi tavsiye ederim.
Merhaba
Bağlantı ayarım mevcut :
/index.php/%year%/%monthnum%/%day%/%postname%/
Yapmak istediğim:
/%category%/%postname%/
permalink finder bunu otomatik olarak yapabilir mi ? Sıkıntı yaşar mıyım ?
Saygılarımla
Merhaba, redirection eklentisinin yeni sürümlerinde grup oluşturmadan yönlendirme yapılamıyor. Ben burada Apachi yazanı seçtim. İşlem doğru mudur?
Anlatım için teşekkürler.
Yorum için ben teşekkür ederim.
Evet öyleymiş. :) Teşekkür ederim hocam. Kal sağlıcakla.
Yönettiğimiz bir sitede redirection eklentisi var ve geçmişte bir url yönlendirilmiş.
Benim merak ettiğim konu şu hocam,
örneğin; konum-url.html linki anasayfaya yönlenmiş. yönlendirmeyi sildim konum-url.html şeklinde bir sayfa oluşturdum hala anasayfaya yönlendiriyor.
Phpmyadminden kontrol ettim yok. .htaccess’e baktım orada da bir yönlendirme yok. Neden kaynaklı olabilir?
Eğer hiç bir şekilde bir yönlendirme komutu yoksa cache ve bilgisayar çerezlerinizi temizlemediğiniz için o şekilde görüyorsunuzdur hocam
bu yönlendirme webmaster tools hatalarının düzelmesine neden oluyormu? yoksa sadece yönlendirme ile mı kalıyor
yönlendirme ile ilgili birşey sormak istiyorum.
sitemin admin paneline girmek istediğimde
siteadi.com/wp-admin tıkladığımda
siteadi.com/wp-login.php?redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.notdefteri.net%2Fwp-admin%2F&reauth=1
adresiyle açılıyor. Burda bir yönlendirme var. . htaccess dosyası ftp de yok. Webmastertools’da etki alanı siteadi.com şeklinde wp genel ayarlarda da site adı siteadi.com şeklinde ekli sizce neden böyle bir yönlendirme oluyor?
Buna benzer başka eklenti arıyorum yukarıdaki arkadaşın dediği gibi malesef bu eklenti gurp eklemesi yapmadığı için hata veriyor. bu sorunu çözebilen veya başka bir program tavsiye edebilecek kişi varmı.
Burak hocam yazılarınızı çok yakından takip ediyorum bu eklenti bana şu anda çok lazım ancak eklentiyi wordprss ten ekleyince grup ekleme hatası alıyorum grup eklenmiyor.Bu sorunu yaşayan kişi baya çok eklentinin destek sayfalarında baya car ancak şu anda ilgilenen yok.Rica etsem eski versiyonlarını paylaşabilirmisinz eğer varsa
Teşekkürler, küçük blog sitelerinde elle yapmak daha mantıklı bence. Permalink finder, sitenizin biraz yavaşlamasına sebebiyet veriyor. Bu da SEO açısından olumsuz etki yaratıyor. Alternatif çözümleri de düşünmek gerekebilir.
Burak Hocam güzel anlatım olmuş teşekkürler ama bir sorum olacaktı, sadece Redirection eklentisini kursam yeterli olurmu yoksa diğerinide kurmalımıyım ?
Hocam ne için redirection eklentisi kuracaksınızda sadece bu eklentiyi kursam yeterli olur mu diye soruyorsunuz ? Ayrıca yönlendirme tamamen sizin ihtiyacınızla alakalı olan bir şey. Size ne gerekliyse o eklentiyi kurun.
Bu eklenti hayatımı kurtardı. bi site aldım. Kalıcı bağlantıları / bu şekilde bitiyordu. ben.html yaptım. google indexlemedi. eski haliyle de 404 hatası veriyordu. şimdi düzeldi. Yoksa en az 10 gün index alması için bekleyecektim. Harikasın paşam.
Yazımın sorununuza çözüm olmasına sevindim. Yorum işin çok teşekkürler.
sayenizde okadar rahat yeni domaine yönlendirme yaptımki, çok teşekkürler. Googleden işlemide yaptımmı hayırlı osun yeni adresimiz :)
Yazımın faydasını görmenize çok sevindim. Ben teşekkür ederim.
Yönlendirme eklentilerinden hangisini/hangilerini kullanıyorsunuz? [WordPress Redirection Eklentisi
https://wordpress.org/plugins/permalink-finder/%5D
Permalik finder 2 yıldır güncellenmiyor sizce kullanmalı mı?
Permalink Finder ve Redirection eklentilerini kullanıyorum. Evet 2 yıldır güncellenmediği doğru, fakat eklentinin yaptığı işlem güncellemme gerektirmeyecek sabit bir işlem. Yinede 2 yıldır güncellenmemesi güven unsurunu sorgulatıyor. Bu yüzden kullanıp kullanmamak tamamen size kalmış Hocam.
Burak hocam bu eklentiler sunucuda ekstra yüke veya sitenin yavaşlamasına sebep olur mu?
Tabii ki kullandığınız her bir eklenti site hızına olumsuz etki edecektir. Fakat bazı eklentileri temel ihtiyaçlar olarak nitelendirebilirim. Özellikle yönlendirme işin içine girdiğinde bazı eklentiler olmazsa olmazlardan biri haline geliyor. Şu anda bile 70 içeriğim olmasına rağmen blogumda toplamda 11830 yönlendirme mevcut. Bunları manuel olarak yaptığınızı bir düşünün… Bu yüzden bazı eklentileri kullanmak “must” zorunluluk olarak diye düşünüyorum.
Asıl dikkat etmeniz gereken, optimum seviyede eklenti kullanmanız. Gerçekten ihtiyaç duymadığınız eklentileri wordpress altyapınızda barındırmamanız.
Sen bir harikasın kardeşim.
Hocam kategori adı değişikliğimden sonra redirection eklentisini sayenizde kurup birçok linke 301 yaptım.
Bir diğer sorun webmaster toolstan aldığım birçok 404 uyarısı. Örneğin bir tanesi: /kategori/1522 gibi linkinden hata almışım. (Sanırım bunlar eskiden kategori adı değişiklikleri yaptığımda 301 yapmadığım linklerimin kısa yönlendirme linkleri)
Velhasıl kelam hepsini redirection ile anasayfaya aynı eklentiyle toplu şekilde yönlendirebilirmiyim. Veya başka bir çözüm yolu varmıdır. 300 küsür hata var :) Teşekkürler.
Buyrun hocam; WordPress 404 Sayfaları Anasayfaya Yönlendirme
Cevabınız için teşekkür ederim. .htaccess e ekleyeceğimiz bir kod ile çözemezmiyiz?
yazılar önceden http://www.siteadi.com/yaziadi.php olarak açılıyordu.
şimdi ise http://www.siteadi.com/kategoriadi/yaziadi.html olarak açılacak.
301 yönlendirmeyi nasıl yapabilirim?
Hocam buyrun sorunuz bu linkte cevaplanmıştır; Soru – 301 Yönlendirme
Aklınıza takılan kısımları sormaktan lütfen çekinmeyin. Sorularınızı buradan yada “Soru Sor” bölümünden bana direkt olarak ulaştırabilirsiniz. Eğer atladığım noktalar varsada yorum olarak bana bildirin ki bende gerekli düzenlemeleri yazımda yapayım. Teşekkürler.