Bildiğiniz gibi wordpress sitenizde bir sayfa silindiğinde yada sitenzide var olmayan bir URL adresine gidildiğinde, 404 error not found hatası ortaya çıkar. Google için sitenizdeki 404 hatalarının sayısı çok önemlidir. 404 hatalarının çoğalması, sitenizin değer kaybetmesine yol açacaktır.
Bu yüzden google webmaster tools‘ta 404 hatası alan sayfaları yönlendirmek, SEO için oldukça önemlidir. İşte bu yönlendirme işlemi sırasında izlenebilecek yollardan bir taneside 404 sayfaları anasayfaya yönlendirme işlemidir.
Bu yazımda sizlere wordpress 404 sayfaları anasayfaya yönlendirme işlemi nasıl yapılır detaylı anlatacağım.
WordPress Admin Paneli Üzerinden 404 Sayfaları Anasayfaya Yönlendirme
Öncelikle wordpress admin panelizine giriş yapın. Admin Paneli >> Görünüm >> Düzenleyici sekmesine tıklayın.
Açılan sayfanın sağ tarafında bulunan şablonlar başlığı altından 404 Şablon / 404.php dosyasına tıklayın.
Daha sonra aşağıda verdiğim kodu 404.php sayfanıza ekleyip, dosyayı güncelle butonuna tıklayın.
<?php
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("Location: ".get_bloginfo('url'));
exit();
?>
404 sayfaları anasayfaya yönlendirme işlemi tamamdır. Bu kodla, artık tüm 404 sayfalarınız anasayfaya yönlenecektir.
FTP Üzerinden 404 Sayfaları Anasayfaya Yönlendirme
Öncelikle FTP üzerinden serverınıza bağlantı kurun. Daha sonra tema klasörünüz altından 404.php sayfanız olup olmadığını kontrol edin. Eğer 404.php sayfanız mevcutsa 1.yöntem, mevcut değilse 2.yöntem ile devam edin.
1.yöntem: 404.php dosyanızı bilgisayarınıza indirip ve Notepad++ üzerinden açın ve aşağıda verdiğim kodu ekleyip kaydedin.
<?php
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("Location: ".get_bloginfo('url'));
exit();
?>
Daha sonra kaydettiğiniz dosyayı tekrar FTP üzerinden yine aldığınız yere, yani tema dosyanız altına yükleyin. 404 sayfaları anasayfaya yönlendirme işlemi tamamdır.
2.yöntem: Bilgisayarınızda Notepad++ düzenleyicisini açın ve yeni dosya aç diyerek aşağıda verdiğim kodu yeni oluşturduğunuz bu dosyanın içerisine ekleyin.
<?php
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("Location: ".get_bloginfo('url'));
exit();
?>
Daha sonra dosyayı farklı kaydet deyip, 404.php isminde kaydedin.
Daha sonra FTP ile wordpress sitenizin serverına bağlanıp, 404.php dosyanızı tema dosyanız altına yükeyin. Tema dosyası genellikle şu dizin yolu üzerinde bulunur;
/wp-content/themes/tema-isminiz
Hepsi bu kadar. WordPress FTP Üzerinden 404 sayfaları anasayfaya yönlendirme işlemi tamamdır.
Eklenti Kullanarak 404 Sayfaları Anasayfaya Yönlendirme
All 404 Redirect to Homepage eklentisiyle 404 sayfaları anasayfaya yönlendirme işelmini yapmanız mümkün. Eklentinin kullanımı oldukça kolay.
Eklentiyi wordpress sitenize kurduktan sonra Admin paneli >> Ayarlar >> All 404 Redirect to Homepage sekmesine tıklayarak, eklentinin yönetim paneline gidin ve ayarları aşağıda belirtiğim gibi yapın.
404 Redirection Status: Enable hale getirin ve
Redirect all 404 pages to: kısmına ise 404 sayfaları anasafya yönlendirme için site adresinizi yazın – http://sizinsiteni.com gibi.
Hepsi bu kadar. WordPress eklenti kullnarak 404 sayfaları anasayfaya yönlendirme işlemi tamamdır.
Umarım WordPress 404 Sayfaları Anasayfaya Yönlendirme başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Teşekkürler, harika bir blog. Birçok konuda sorularıma yanıt bulmamı sağladınız.
süper bir bilgi çok işime yaradı. emeğinize sağlık
Teşekkür ederim kardeşim. derdimizi çözdün
Teşekkürler işimi görü
Hocam merhaba bendede yaklaşık 110 tane kadar silinmiş gereksiz sayfam var ama googlede bunlar hala gözükmekte site:klimaservisi-34.com yaptığımda bu silinmiş sayfaları görmekteyim her ne kadar titlede Nothing found yazsada indexler silinmiyor disallow:/ yaptım noindex etiketi ekledim wmt’den url kaldır aracını kullanıp silmeye çalıştım ama nafile silinmiyorlar bu sayfaları sizin dediğiniz gibi anasayfaya yönlendirsem silinmeyi kolaylaştırırmı acaba ? Teşekkürler.
Hocam gercekten tesekkür ederim web siteme japon virüsü bulasmisdi. Bende bütün veritabanlarini silmek zorunda kalmisdim dosyalar dahil olmak üzere. Daha sonra yeni kurulum yaptim ama. 36.000 e yakin 404 Not Found hatası aliyordum. Webmaster toolsa bir kac gunde bir karsima cikiyordu. Bu sayede Bu hatalardan kurtulmus oldum. Saygılarımı sunuyorum.
Çok teşekkürler. Sayfamda 70’in üzerinde kırık link vardı. Tek kod ile düzeltmiş oldum.
en basiti bu kod gayet iyi
Paylaşım için teşekkürler hocam
Çok işime yaradı. Teşekkür ederim.
burak Bey Selam,
Ben bir websitesi kuracağım ve yayınladığım içerik sürekli değişken olacak. Yani örneğin 11-12 mart tarihinde yapılacak olan bir etkinliği yayınlayacağım, bu tarih geçince yazının sitede kalmasına gerek olmayacak. O yazıyı silersem Google indexlediği için sorun olur mu? Nihayetinde arama motorları indexleyince sonradan kırık bağlantı olacak, (404)
yardımınıza lütfen,
slm burak, 404 hatası hakkında bi sorum olacaktı dostum. Ben siteyi ilk açtığım zaman kategori ve etiketler de dahil her şey index durumundaydı. Ancak, sonraları kategori ve etiketleri noindex yaptım. Ancak bundan daha evvel de siteyi yeni açtığım ve SEO konusunda bilgi sahibi olmadığımdan dolayı, içeriklerimin hepsi copy/paste şeklindeydi. Bende bu işi daha ciddi alarak, tüm içeriklerimi sildim (o zamanlar 1900 index sayfam vardı). Ve siteyi tamamen bildiğim konu üzerine ve kimsede bulunmayan bilgiler ile özgün olarak donattım. Yalnız, durum böyle olunca, zaman zaman 404 sayfa hatası searc console ‘da patlama yapıyor. Bu hatalı sayfaların yaklaşık 700 tanesini de Redirection eklentisi ile anasayfaya yönlendirdim(301). Sana sorum şu olacak; redirection eklentisi ile etiketleri dahi anasayfaya yönlendirmiştim, bunların yönlendirmesini kaldırıp, sadece hit alan 404 sayfalarını mı yönlendirmeliyim (anasayfaya veya alakalı içeriğe) ? İkinci olarak; Bu 404 Hata patlamasından nasıl kurtulabilirim (sağlıklı olarak)? Şimdiden teşekkürler
Teşekkürler, eklenti kod kısmından korkanlar için işi kökünden çözüyor.
bir problem olur mu site için ???
Çok teşekkür ediyorum. Hemen uyguladım ve sonuç aldım. URL sonuna bir kelime yazdığımda arama yapar gibi ilişkiliye yönleniyor, yok ise anasayfaya yönleniyor şuan.
Hocam bunu söyle sayabilme imkanımız varmı ? Sayfa bulunamadı anasayfaya yönlendiriliyorsunuz gibi bir 30 sanilek yazı yeklemek.
hocam çok teşekkür ederim. Yararlı bir bilgi verdiniz. Eklenti ile hatamı giderdim.
Merhabalar Burak bey.
1 hafta kadar süredir sitenizi takip ediyorum ve böyle kaliteli bir site için kendi adıma teşekkür ediyorum.
Bir sorum olacak. 404 sayfalarını anasayfaya yönlendirmenin herhangi bir zararı olur mu?
Google acaba index sayısını arttırma için açılmış hatalı içerikler ve ardından yönlendirme olarak düşünüp spama atabilir mi?
Merhaba Hilal. Öncelikle övgülerin için çok teşekkür ederim. 404 sayfaları ana sayfaya yönlendirmek bir çözüm olarak görünsede, google açısından çok sağlıklı bir çözüm değil tabii ki. Hele ki bu 404 sayfaların sayısı bir hayli fazla ise.
Burak bey,
Beni tanıdınız artık sitenizin müdavimi oldum. Sitenizde bu 404 hata konusunu görmüştüm bakmamıştım. Dün Google Search Console da 404 hatası olanları gördüm geldim konunuza baktım. Wordpres admin panelinden olan yol en kolayıydı yaptım artık 404 hata sayfasına gelen ziyaretçi ana sayfaya yönlendirilecek. Peki bu artık düzelmiş mi oluyor.
Yani google için artık böyle olunca sorun olmuyor değil mi ?
Yani, bir açıdan öyle de diyebiliriz. 404 tüm sayfalar yönlendirildiği için, artık 404 hatalı sayfanız görünmeyecektir.
peki 301 plugin ile birlikte kullansak?
yani 404 olan sayfalar direkt olarak ana url ye dönse
ancak diğer 301 ler dursa nasıl olur?
merak ettim.
Zaten bu yöntemle sadece 404 sayfaları ana sayfaya yönlendiriyorsunuz. 301 yönlendirmeler yinede duruyor.
Cevap için teşekkürler. Bir sorum daha olacak:
Mevcut olarak kullandığım temanın 404.php içeriğini silerek yukarıda verdiğiniz kodları yapıştırdım.
Temaya ait 404.php içerisinde:
“Bulamadık. İsterseniz yeniden arayın. En çok kullanılan kategoriler” vesaire gibi kodlar ve bilgiler yer alıyordu.
İkisini bir arada kullanmak mümkün mü?
Ya da 404.php olarak sadece sizin verdiğiniz kodları mı kullanmak gerekir.
İkisini aynı anda kullanmanın bi anlamı yok çünkü zaten tüm 404 sayfalar ana sayfaya yönleneceği için, 404 sayfanızın içeriği hiç bir şekilde gösterim almayacak bu sebeple kaldırdığınız iyi olmuş.
Teşekkürler. Birçok hatalı sayfa vardı böylece anasayfaya aktarıyor otomatik olarak.