WordPress’in varsayılan olarak atadığı kalıcı bağlantılar malesef ki hem arama motorları için SEO, hemde ziyaretçiler için kullanıcı dostu olmaktan çok uzak.
Bu sebeple blogunuzu kurduktan sonra ilk yapmanız gerekenlerden bir taneside kalıcı bağlantı ayarları değiştirmek olmalıdır.
Blogunuzun kalıcı bağlantı ayarları SEO dostu olduğu zaman, arama motorlarındaki sıralamanızı arttırma şansına sahipsiniz demektir. Özellikle de google URL yapısına ekstra bir ağırlık verir
Bu yazımda sizlere wordpress SEO dostu kalıcı bağlantı ayarları nasıl olmalı ve wordpress SEO dostu kalıcı bağlantı ayarları nasıl yapılır detalı anlatacağım.
Başlangıç Süreci
Kalıcı bağlantı ayarıdan kasıt, blogunuzun URL yapılarıdır. Yani yazdığınız yazıların linklerinin adres çubuğunda nasıl görüneceğini belirlemek.
WordPress varsayılan olarak URL yapısını düzensiz harf ve rakamlardan oluşturur. Örneğin blogunuzda bir yazı yayımladığınızda, yazınızın URL adresi aşağıdaki gibi olacaktır.
https://wpmavi.com/?p=25
#Bu şekilde oluşturulmuş URL yapıları hem kullanıcı dostu, hemde google dostu olmaktan uzaktır. Google botları yayımladığınız bir içeriği ziyaret ettiğinde, ilk olarak URL adresine göz atar. Eğer URL adresiniz hiç bir şey ifade etmeyen harf ve rakamlardan oluşuyorsa, google botları yazınızınla URL adresini bağdaştıramayacaktır.
#Aynı şey ziyaretçiler içinde geçerli. Potansiyel ziyaretçiler bir blogu zirayet etmeden önce sadece URL adresini görerek, tıklayacakları blog içeriğinin ne hakkında olduğuyla ilgili bilgi edinebilmeli. Bunun sağlamanın yoluda aşağıda olduğu gibi URL yapılarını anlamlı kelimeler bütününden oluşturmaktan geçiyor.
https://wpmavi.com/blog/blog-actiktan-sonra-ilk-yapilmasi-gerekenler.html
Adım 1 – Kalıcı Bağlntı Ayarları Nereden Değişir ?
Admin Paneli >> Ayarlar >> Kalıcı Bağlantılar sekmesinden değişiklik yapacağımız sekmeye ulaşabilirsiniz.
Kalıcı bağlantılar sekmesine ulaştığınızda karşınıza alttaki resimde olduğu gibi bir ekran çıkacaktır. Tam olarak değişikliği yapacağımız nokta ise, Özel Yapı seçeneği
Adım 2 – Url Yapısını Oluşturma
URL yapısı bir çok şekilde organize edilebilinir. Benim size önerim ise, kendi blogumda da kullandığım URL yapısı olan, önce blog ismi daha sonra kategori ve daha sonra yazı şeklinde olanıdır.
#Eğer sayfalarınız sürekli güncelleniyor ve değişikliğe uğruyorsa URL yapınızı aşağıdaki gibi oluşturmalısınız;
/%category%/%postname%/
#Eğer tamamen statik bir web sayfanız var ise ( blog içeriği gibi ) URL yapınızı aşağıdaki gibi oluşturmalısınız;
/%category%/%postname%/.html
Bu özel yapı organizasyonu ile artık sitenizin URL yapısı "?p=25"
gibi ifadeler değil, katarogilerinizin ve yazılarınızın isimlerinden oluşucaktır. Altta olduğu gibi;
https://www.wpmavi.com/wordpress-dersleri/wordpress-seo-dostu-kalici-baglantı-ayarlari/
Her ne kadar yukarıdaki optimizasyonu önersemde, URL yapınızı fakrlı yapılarla da oluşturabilirsiniz. Aşağıda verdiğim kısa kodlar, wordpress’in URL yapısı oluşturmak için sunduğu kısa kodlardır.
%year% – Yazınızın yayımladığı yılı ( 4 rakamla ) URL içerisinde gösterir, Örnek: https://wpmavi.com/örnek-yazi/2014
%monthnum% – Yazınızın yayımladığı ayı gösterir. Örnek: https://wpmavi.com/örnek-yazi/08
%day% – Yazınızın yayımladığı günü gösterir. Örnek https://wpmavi.com/örnek-yazi/08/25
%hour% – Yazınızın yayımlandığı saati gösterir. Örnek https://wpmavi.com/örnek-yazi/08/25/15
%minute% –Yazınızın yayımlandığı dakiyayı gösterir. Örnek https://wpmavi.com/örnek-yazi/08/25/15/59
%second% – Yazınızın yayımlandığı saniyeyi gösterir. Örnek https://wpmavi.com/örnek-yazi/08/25/15/59/12
%postname% – Yazınızın başlığının büyük harfleri küçütülmüş, Türkçe karakterler ing karakterlere uyarlanmış ve kelime arası boşluklar (-) şekline dönüştürülmüş şekilde gösterir.
Örnek: WordPress SEO Dostu Kalıcı Bağlantı Ayarları başlığınız URL Yapınıza şu şekle dönüşür, wordpress-seo-dostu-kalici-baglanti-ayarlari
%post_id% – Yazınızın ID’sini gösterir, Örnek 423 ( Önermem)
%category% – Yazınızın hangi kategoriye aitse, o kategoriyi URL yapınıza ekler.
%author% – Yazınızın URL yapısında yazarı gösterir.
Bu ve buna benzer onlarca kısa kodu Codex for Permalinks adresinden bulabilirsiniz.
Özel URL yapınızın nasıl olacağına karar verdikten sonra Başlangıç >> Ayalarlar >> Kalıcı Bağlantılar‘ın altındaki Özel Yapı kısmına kopyala yapıştır yapıp, özel yapıyı seçtikten sonra değişiklikleri kaydet demeniz kalıcı bağlantı ayarlarınızı değiştirmek için yeterli olacaktır.
Umarım WordPress SEO Dostu Kalıcı Bağlantı Ayarları başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur.Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Burak bey merhaba çok faydalı yazı için teşekkür ediyorum. Ancak maalesef uzun zamandır pek çok yazı yayınladığım sitemin url kısmının çok uzun olduğunu farkettim. Yorumlarda sonradan değişiklik yapılmamasını tavsiye etmişsiniz. Ne yapabiliriz acaba. Neredeyse çoğu url son derece uzun değişiklik yaptım. fakat 404 verdi eski ayara getirince düzeldi. Nasıl çıkarız bu işin içinden şimdiden teşekkürler
Merhaba. Oncelilikle cok tesekkur ederim guzel bilgiler icin. Benim bir problemim var. URL yapimi /%category%/%postname%/.html bogle degistiriyorum ama yine p rakam falan cikiyor. Neden ola bilir bu sizce?
Blogger kullanıcısıyım. WordPress kullanıcılarına en çok imrendiğim yer bu kalıcı bağlantı ayarları. Hem kategori oluşturabiliyor hem de tarih atılmış url saçmalığından kurtuluyorsunuz. Koskoca Google Blogger’ı etiketlere hapsedip, resmen kategorisi index almayacak sitelerle baş başa bırakıyor bizleri. Şu host falan işlerini iyice kavrayıp bir çırpıda taşıyacağım siteyi galiba.
Öncelikle açıklamalarınız için teşekkürler güzel bilgilendirme olmuş, Sormak istediğim bir soru var. Temamı yüklediğimde temayla birlikte gelen bir kategori var ve ben onu sayfalar ve kategoriler kısmında bir türlü bulamadım kalıcı bir bağlantı olduğu içinde değiştirilmiyor, bunun değişimini nerden yapabilirim acaba teşekkürler.
Merhaba uzun zamandır değiştiremediğim bir sorunum var.
Google’da bu şekilde çıkıyor
……….. › Anasayfa › Film Eleştirileri
Ne yaparsam yapayım anasayfayı kaldıramıyorum. Yardımcı olur musunuz?
O breadcrumbs’tır hocam. Yani olması gereken odur. Yazıalrınız için bir hiyararşi gösterir. Breadcrumbs’ı komple kaldırmanız lazım bu hiyararşiyi göstermemek için.
Merhaba burak hocam. öncelikle emeğinize sağlık. sitemde kalıcı bağlantı ayarlarını ve yoast seo ayarlarını anlattığınız gibi yapmama rağmen. Google indexinde url yapısında yazı ismi yok malesef kategori ismi var sadece. bunun sebebi ne olabilir. mythemeshop adsense teması kullanıyorum. makaleye girince herşey normal. problem google indexindeki url yapısında.
merhaba, kalıcı url den özel yapıyı %postname%/ yapıyorum kategorilere girince category/kategori-adi seklinde gözüküyor. category yazmasını nasıl kaldırabilirim ?
Kategorilerin URL slugları Admin paneli >> seo >> gelişmiş >> kalıcı bağlantılar >> Kategori linker için varsayılan uzantıyı kaldır >> Kaldır seçeneğinden ayarlanıyor. Bunu yoast seo ayarları başlıklı yazımda da anlatım hocam.
Hocam ben .html yapmamistim linkleri simdi .html yaptim google erobots txt erilemiyor diyor diger tum linkleri .html yonlendirmenin mumkunati varmidir yardimci olursaniz beni buyuk dertten kurtarmis olursunuz
Merhaba hocam ben Azerbaycandan yaziyorum. Dediginiz gibi yapdim amma hata verdi sayfaya girince. Bu neden kaynaklaniyor? Bu arada cPanel kullanmiyorum bende DirectAdmin bundan kaynaklaniyor olabilirmi acaba?2
Beni şaşırtıyorsunuz :) Elinize sağlık, temiz ve yararlı bilgiler.
Merhaba Burak Hocam
Kalıcı bağlantı ayarlarını değiştirdikten sonra google da 404 sayfa bulunamadı hatasına sebep oluyor bu sebepten başlangıçta bişr kez tercih edilip sonra değiştirmemek mi lazım ya da başka bir çözümü var m cevaplarsan çok sevinirim.
Hayırlı günler Burak bey
Haber sitesi sahibiyim şuan mevcut kalıcı bağlantı ayarlarım /%postname%.html
ben bunu
/%year%/%monthnum%/%day%/%postname%.html
olarak değiştirmek istiyorum bunun google indexine yada mevcut site durumuna negatif bir etkisi olurmu? Ya da haber sitesi için nasıl bir kalıcı bağlantı ayarı tavsiye edersiniz?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler
iyi günler Burak Bey beni sorum olacaktı eğer cevaplarsanız sevinirim. Belkide önemli bir konu değil ama aklıma takıldı. Örneğin Google’dan ”drift nedir nasıl yapılır ” cümlesini arattığımda 2. ve 3. sıradaki linklerin görünüşü farklığı neden kaynaklı olabilir.
örnek 1:siteadı.com/drift-nedir-nasil-yapilir-incelikleri-nelerdir/
örnek 2 :siteadı.com › Genel Kültür › Nasıl Yapılır?
Yani birinde direkt site adı ve url gelmiş ikinci örnekte kategoriler gelmiş umarım anlatabilmişimdir.
tskler hocam
Burak Hoca Selam. Peki domain başına www koymak ve koymamak arasındaki fark nedir. Yani site ne şekilde kurulsa daha doğru olur?
İyi Çalışmalar dilerim
Hiç bir fark yok hocam. İki şekilde de kurulabilir.
kaç gündür bazı aramalarda buraya düşüyorum
direkt sorayım:
kategori/post.html mi?
post.html mi?
gelirgiderken de adsense’nden alıyorum bir tık helali hoş olsun:)
ikisi de değil hocam. sadece /post
Merhaba Admin Arkadaş,
Bahsettiğiniz ayarlar bölümünden
Kalıcı Bağlantı Ayarları bölümünden site adres yolunu
Genel ayarlar ‘dan
‘‘Varsayılan’’ bölümündeki işaretini ‘‘Özel Yapı’’ seçince ‘Forbidden, You don’t have permission to access / on this server.’ Hatası verdi. Haliyle siteme giremiyorum:-(
Sitemin Admin sayfasına girip o işareti eskisi gibi ‘‘Özel Yapı’’ ya çevirebilirmiyim bunun bir yolu var mı?
Teşekkürler
burak bey merhaba yukarıdaki arkadaşa kalcıcı bağlantı ayarlarını postname şeklinde yapmasını öneriyorsunuz. Ancak bakıyorum da kendi sitenizde bile category/postname şeklinde yapmışsınız. Ne yapmaya çalışıyorsunuz. Potansiyel rakib mi elemeye çalışıyorsunuz. : ))
işin şakasındayım tabi ama acaba düşüncelerinizde bir değişiklik mi oldu neden böyle bir değişikliğe gittiniz yeni site açıyorum ona göre davranmak istiyorum.
Söylediğimi yap, yaptığımı yapma hocam :)) Benim url yapım tamamen kullanıcı dostu olduğunu düşünerek tercih ettiğim bir yapı. Ayrıca bu şekilde yapmam bir hata değil. Sadece postname yapmaktan daha az SEO etkisi olan bir yöntem.
slmlar hocam,
makaleyi okuduktan sonra halledemediğim bir durum var.
örneğin iki tane sayfa olusturdum ve alt menü yaptım birbirinin altına
sayfa 1
sayfa 2 (alt menü)
baglantılarda şu şekilde cıkmasını istiyorum ama fazla ileriye gidemedim bu konuda
sitem com/sayfa1/sayfa2 olarak görüntüleyemediğim icin cok sacma bir yola gittim
aynen şöyle
sitem com/sayfa1-sayfa2 olarak sayfa baglantısı verdim bu konuda düzeltmem icin ne yapmam lazım?
Hocam benimde bir sorum olacak /%category%/%postname%/ şeklinde yaparsam stemde kategoriler ve alt kategoriler link adresinde görülüyor. Alt kategorileri link adresinde göstermeme gibi bir durum var mı ? yoksa direk linkler uzun olmaması açısından %postname%/ şekline mi geçmeliyim. örnek verecek olursam
/hzmuhammed-s-a-v/dogumundan-once/hz-muhammed-s-a-v-in-nurunun-yaratilisi/ şeklinde gayet uzun bir link adresi oluyor
Linkleri kısa tutmanız her zaman için SEO açısından daha faydalı olacaktır. Dolayısı ile, sadece postname kullanmanız sizin için daha sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum. Ancak yazılarınız hali hazırda belirli bir sıralamaya sahipse kalıcı bağlantı ayarlarını değiştirmek SEO kaybetmenize sebep olacaktır. O yüzden kalıcı bağlantı ayarlarını daha bu işe başlarken oluşturmak ve sonradan değiştirmemek en sağlıklı olanıdır.
Tamam teşekkür ederim o zaman henüz sitem yeniyken kalıcı bağlantıyı post name olarak değiştirmek en iyisi olacak
Kesinlikle.
en sağlıklısı sanırım
/%category%/%postname%/
şeklinde sanırım, ben bu şekile cevirdim teşekkürler
Hocam bu tamamı ile size kalmış bir seçim. Bende o şekilde kullanıyorum.