Adım Adım SEO Uyumlu Makale Yazımı

Blog, SEO

Bu yazıyı okuduktan ve anlattıklarımı uyguladıktan sonra blogunuzda yayımladığınız yazıların google sıralamasında çok daha iyi yerlere geleceğini garanti ederim ki bu sebeple, yazımı dikkatle okumanız sizin yararınıza olacaktır.

Google’da üst sıralara çıkmanın sırrı SEO uyumlu yazı yazmaktan geçer. Peki her yerde bahsi geçen ve bir çok kez karşılaştığınız SEO uyumluluk terimi tam olarak nedir ? SEO uyumlu içerik oluşturmanın püf noktaları nelerdir ? Bir makale tam olarak SEO uyumlu nasıl yazılır ? SEO uyumlu yazı yazmak için nelere dikkat etmek gerekir ? Cevaplar için sabırsızlandığınızı biliyor ve sizi hiç yormadan direkt anlatıma geçiyorum.

En iyi anlatım yönteminin uygulamalı olduğuna inanarak, bu yazımda sizlere SEO uyumlu makele nasıl yazılırı deneysel, uygulamalı olarak anlatacağım.

İnanın bana kendi sitemde SEO uyumlu makale yazımını nasıl yapıyorsam, sizlerede bu yazımda uyguladığım tüm yöntemleri tek bir nokta atlamadan aktaracağım.

Eğer google’da üst sıralarda çıkmak istiyor ve organik trafiğinizi ciddi anlamda arttırmak istiyorsanız, tek yapmanız gereken yazımdaki tüm adımları dikkatle okumanız ve uygulamanız.

1- Anahtar Kelime Analizi

Diyelim ki blogunuzda “SEO uyumlu makale nasıl yazılır” konusunda bir yazı yazmak ve yazınızın binlerce kişi tarafından ziyaret edilmesini istiyorsanız, yazacağınız yazının trafik potansiyelini öğrenmek adına öncelikli olarak yapmanız gereken anahtar kelime analizi olacaktır.

Anahtar kelime analizi için kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz bir çok araç var. Ben ise size bu yazımda benimde kullandığım 3 araç ve yöntemden bahsedeceğim. Sadece bu 3 aracı kullanmak, yazınızın google’da üst sırada yer alması için yeterli olacaktır.

Google Adwords

SEO uyumlu içerik oluşturmak için kullanacağınız ilk ve en önemli araç, google adwords’ün sunduğu anahtar kelime planlayıcısı olmalı diye düşünüyorum.

Anahtar Kelime Planlayıcıs Nedir?Yazacağınız konuyla alakalı olan anahtar kelimelerin aratılma hacimlerini rakamsal olarak size sunarak o konu hakkında marketin potansiyelini öğrenmenizi sağlayan bir araçtır.

Yani kısacası bu aracı kullanarak bir yazının okuyucu kitlesinin ne kadar olduğuna, yazmaya değer olup olmadığına karar vermeniz mümkün.

1- Öncelikle Google adwords hesabınıza giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra  sol üst köşede bulunan adwords ana menüsünden Araçlar >> Anahtar Kelime Planlayıcı sekmesine tıklayın.

Google Adwords araçlar - anahtar kelime planlayıcı

2- Daha sonra karşınıza açılan sekmeden Arama hacmi verilerini ve trendlerini alın sekmesine tıklayın. Sekme kayan tablo şeklinde açılacak ve karşınıza aşağıdaki resimde olduğu gibi bir ekran çıkacaktır.

Google adwords arama hacmi verierilerini ve trendleri alınBuraya odaklanmak istediğiniz – aratılma hacmini öğrenmek istediğiniz anahtar kelimeyi yazdıktan sonra hedefleme ve tarih aralığını seçip, arama hacmini al butonuna tıklayın.

3- Google adwords aratığınız anahtar kelime veya kelimelerin aylık arama hacimlerini bir grafik şeklinde size sunacaktır.

Google adwords arama hacmi

Keyword Tool

Google’da bir şey arattığınızda, yani arama motoruna bir kelime yazdığınızda, google ikinci kelimeyi kolaylık olması açısından size otomatik olarak tamamlar ve google bunu, yani ikinci kelimeyi google’da en çok aratılan kelime tamlamasına göre yapar.

Keyword Tool Nedir ?Keyword Tool google’ın tamamlayıcı özelliği nasıl işliyorsa, yine aynı şekilde işler. Tek farkı, google’ın sunduğu tamamlayıcı kelime seçenek sayısını daha fazla sağlıyor olması ve bu kelimeleri google’da aratılma popülerliğine göre sıralaması.

Benim konum “SEO uyumlu makale nasıl yazılır” olduğu için odaklandığım anahtar kelimede SEO Uyumlu Makale.

+Fakat benim öncelikli  olarak öğrenmek istediğim ise google’da insanlar tarafından en çok aratılan kelimeler bütünü SEO uyumlu makale mi ? SEO uyumlu içerik mi ? yoksa başka bir kelime tamlaması mı olduğu.

+İkinci olaraksa, insanların yine aynı konu hakkında bilgi sahibi olmak için hangi diğer aratma terimlerini kullandığını öğrenmek. Yani odaklandığım anahtar kelime dışında odaklandığım anahtar kelimeye en yakın diğer eş anlamlı, aratırlma potansiyeli olan kelimelerin neler olduğu.

1- Öncelikle Keyword Tool  adresine gidin ve odaklandığınız anahtar kelimenin bir kısmını aratma kısmına yazın. Ardından arama motoru olarak google.com.tr ve dil seçeneğini olarak Turkish(Turk) opsiyonunu seçip enter tuşuna basın.

SEO uyumlu makale anahtar kelime analizi

Odaklandığım anahtar kelimenin bir kısmını, yani “SEO uyumlu” kelimeler bütününü aratmam sonucunda, keyword tool bana alttaki resimde görüldüğü gibi google’da önerilen kelime tamlamalarını popülerliğe göre sıralayarak gösteriyor.

Seo uyumlu yazı - Anahtar kelime analiz sonuçları

2- Böylece hangi kelimeler bütününün google’da daha çok aratıldığını öğrenmiş oldum. Bu yüzden de odaklandığım anahtar kelimeyi SEO Uyumlu Makale olarak seçmiş oldum.

Tamam, asıl odaklanmak gereken anahtar kelimeyi öğrendim. Fakat listede yer alan diğer anahar kelimelere odaklanmayacak mıyım ? Tabii ki hayır.

Önemli:Listede yer alan, yazıma entegre edebileceğim diğer benzer anahar kelimelerede ( SEO uyumlu içerik, SEO uyumlu makale örneği, SEO uyumlu ne demek gibi ) mutlaka yazımda yer veriyorum.

Zaten olay tam olarak bu noktada. Google üzerinden SEO uyumlu içerik yazma konusunda kaynak aratan tüm potansiyel ziyaretçilerin kullanabilieceği aratma terimlerine yazınızda yer vererek, o ziyaretçilerin arama sonuçlarında yer almak.


Önemli – 1Tüm bu analizler sonucunda ortaya çıkarttığınız anahtar kelimeleri bir deftere not edin. Yazınızı yazarken not defteriniz gözünüzün önünde olsun ki, en baştan cümle yapılarınızı bu anahtar kelimelere uygun planlayabilin.

Önemli – 2Tabii, sırf yazınızın içerisinde geçirmiş olmak içinde bu terimleri direkt olarak yazınıza eklemeyin.

Önemli – 3Bu anahtar kelimeleri yazı akışınızla birlikte, ziyaretçinize hissettirmeden, anlatım bütünlüğünü bozmadan kullanamnız çok önemli.


Kendi Analiziniz

1-Kendinize şunu sormanız gerekli, potansiyel bir ziyaretiçi neden SEO uyumlu makale örneği yada bir kaynak arar ? Tabii ki google’da üst sırada yer almak için.

O zaman bu potansiyel ziyaretçi aynı şekilde SEO uyumlu makale anahtar kelimesi için değilde, “Google’da birinci sırada çıkmak” yada “Google’da üst sıralara çıkmak” anahtar kelimelerinde de aratma yapabilir. Sonuçta google’da üst sıralarda çıkmanın olmazsa olmazlarından bir taneside SEO uyumlu yazı yazmak.

O zaman benim aynı şekilde yukarıdaki anahtar kelime analizi yöntemlerini “Google’da üst sıralara çıkmak” anahtar kelimesi içinde uygulamam ve aynı yazının içerisinde bu ve buna benzer anahtar kelimelere de yer vermem gerekli.

2-Analizini gerçekleştirmeniz diğer bir konu ise rakipleriniz. Sizin yazmak istediğiniz konuda daha önce yazılmış yazıları da google üzerinden aratıp, bir rakip analizi gerçekleştirin.

Rakiplerinizin o konu hakkında neler yazdığına, nasıl yazdığına dikkat edin ve daha iyi nasıl yazabilirimi hedefleyerek bu yola çıkın.

2- SEO Uyumlu İçerik Başlığı ve Açıklaması

Yazı başlığı ve Meta Başlığı

SEO uyumlu içerik oluşturmanın diğer bir kritik adımı ise meta ve yazı başlıklarınız. Öncelikle yazı başlığı ve meta başlığı arasındaki farkı bilmeniz gerekli;

  • Yazı Başlığı:Okuyucularınızın yazı başlığınızı nasıl gördüğü
  • Meta BaşlığıArama motorlarınızın yazı başlığınızı nasıl gördüğü

Eğer SEO ayarlarında meta başlığını belirtmediyseniz, arama motorları tarafından yazı başlığınız meta başlığınız olarak algılanacaktır.

1- Burda dikkat etmeniz gereken en önemli şey, meta başlığınızda odaklandığınız ana anahar kelimeye yer vermeniz.

2- Yazı başlığınızı SEO uyumlu bir başlık olması için, 50 ila 70 karakter arasında yazmanız.

3-Odaklandığınız ana anahar kelimeyi meta başlığınızda başlığın en başında kullanmanız.

Peki meta başlığını ayrı, yazı başlığını nasıl ayrı yazabilirim ? Eğer blog altyapınızda wordpress kullanıyorsanız, bu işlemi gerçekleştirmeniz oldukça kolay. WordPress’te bir çok SEO eklentisi bu işlemi yapmanıza olanak sağlar. ( SEO by Yoast, All in one SEO pack, Platinum SEO vs. )

WordPress’te yazınızı yazdığınız editörün altında bulunan Yoast SEO kutusu SEO Başlığı kısmından Meta Başlığınızı belirleyebilirsiniz.

Uygulamalı anlatmak gerekirse, bu yazım için kullandığım 2 ayrı başlık var. Birisi google için, diğeri ise kullanıcılarım, yani daha dikkat çekici olması için.

Yazı Başlığı– Adım Adım SEO Uyumlu Makale Yazımı ( Kullanıcı Dostu Başlık )
Meta Başlığı– SEO Uyumlu Makale | SEO Uyumlu Yazı Nasıl Yazılır ? ( Google Dostu Başlık )

seo uyumlu makale yazımı - yazı başlığı meta başlığı farkı

Dikkat etmenizi istediğim nokta ise, google dostu başlığımda yukarıda belirttiğim 3 adımıda uygulamış olmam.

Yazı Meta Açıklaması

Bir yazı için meta açıklaması o yazının google sıralaması için hayati öneme sahiptir. Tüm SEO eklentileri yazılarınız için meta açıklaması eklemenize olanak sağlar. Meta açıklaması o kadar kritiktir ki, yazdığınız açıklamayla potansiyel ziyaretçilere yazınıza tıklayıp tıklamama kararı verdirirsiniz.

Meta açıklaması maximum 156 karakterden oluşmalıdır ve bu 156 karakter içerisinde odaklandığınız ana anahtar kelime mutlaka bir kere yer almalı ve kesinlikle bir anlam bütünlüğü içerisinde olmalıdır.

Seo uyumlu yazı yazmak - meta açıklaması

Eğer geçmişte yazdığınız yazılarınızda meta açıklaması yazmadıysanız, mutlaka o yazıları düzenleyip meta açıklamalarını oluşturunuz.

3- Yazı İçerisinde Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Teknik Konular

Yoast Sayfa Analizi Doğrultusunda Yazmak

Bildiğiniz gibi SEO by yoast, All in SEO one pack ve diğer bir çok SEO eklentisinin sunduğu özelliklerden bir taneside sayfa analizi.

Eğer sizde bu eklentilerden bir tanesini kullanıyorsanız, herhangi bir yazınızı düzenle dediğinizde yazının hemen altında o eklentinin SEO kutucuğunu göreceksiniz.

SEO kutucuğu >> Sayfa Analizi sekmesine tıkladığınızda eklenti size uygulamanız gereken adımları birer birer söylüyor aslında. Bu adımların hepsinden yeşil, yani geçer not almak yazınızın SEO’su için oldukça önemli.

Eklentinin sizden yerine getirmenizi istediği her bir kriteri yerine getirdiğinizde SEO uyumlu makale yazmak adına bir çok önemli adımı yerine getirmiş oluyorsunuz zaten.

Seo by yoast seo sayfa analizi

Yazı URL Yapısı

WordPress’te bir yazı başlığı belirlediğinizde wordpress otomatik olarak o yazı başlığını URL adresi olarak belirler.

Mesela bu yazımda yazı başlığına “Adım Adım SEO Uyumlu Makale Yazımı” yazdığımda wordpress bu yazının URL adresini otomatik olarak şu şekilde yapar;

https://wpmavi.com/blog/adim-adim-seo-uyumlu-makale-yazimi

Fakat URL yapısında adım adım gibi tamlamları kullanmanın SEO açısından hiç bir faydası olmadığı gibi yazınızın SEO’suna zararda verebilir. Bu sebeple bu tür gereksiz kelimelerden kurtulmanız gerekmektedir.

Bu yazı için doğru URL yapsı aşağıdaki gibi olmalıdır;

https://wpmavi.com/blog/seo-uyumlu-makale-seo-uyumlu-yazi

İncelediğinizde odaklandığım ana anahtar kelimenin URL yapısının en başında yer aldığını ve hiç bir gereksiz kelime içermediğini göreceksiniz.

Önemli:Daha önceden yayımladığınız yazılarınızda bu değişikliği kesinlikle yapmayın! Uygulamanızı önerdiğim URL yapısını henüz yayıma sokmadığınız yazılarınızda uygulayın.

Resim Alt Tagları

Resim alternatif metin

1-Google resimleri bizim gözlemlediğimiz gibi göremez. Yaptığı şey ise resimleri okumaktır. Resminize bir isim vermelisiniz ki google bunu okuyabilsin. Resminizi isimlendirinden kastım bir resmi image001.jpg şeklinde kaydetmek değil tabii ki. Bu yapabileceğiniz en kötü hareket olur.

Bunun yerine resminiz ne ile alakalıysa, resminize o ismi verin. Yazınıza ekleyeceğiniz resim adsense yönetim ekranı resmiyse, ozaman o resme adsense_yoneyim_ekrani ismini verin ve sitenize o şekilde yükleyin.

2- Yazınıza eklediğiniz her bir resme aynı zamanda mutlaka alt tagıda ( Alternatif Metin )ekleyin. Ve odaklandığınız ana anahtar kelimeyi mutlaka yazınzıda kullandığınız resimlerin bir tanesinin alt tagında kullanın.

Eski Yazılara Link Vermek

Yeni bir yazı yazarken gerekli yerlerde eski yazlarınıza link sağlamak, yazınızına SEO için her zaman olumlu geri dönüş sağlar.

Eski yazılarınıza link verirken mutlaka anchor text tekniğini kullanın. Peki nedir bu anchor text tekniği ? Hemen bir resimle açıklayayım,

Önemli:Link çıkışları SEO uyumlu makale için oldukça önemli diğer bir faktör ise link çıkışıdır. Yazılarınızda sadece site içi linkleme değil, aynı zamanda site dışı linklemeye, yani başka bir siteyede link vermeyide ihmal etmeyin. ( tabii sınırlı sayıda )

Anchor Link WordPress - Seo uyumlu makale yazımı

H1, H2, H3 Tagları Kullanmak

Bir yazının SEO uyumlu yazılmasında diğer önemli faktörlerden biriside, yazınız içerisinde H1, H2 ve H3 taglarının kullanılmasıdır. Özellikle de uzun yazılarda.

h1 h2 h3 tag kullanımı ve SEO

4- Yazı İçeriğinin Kendisi

Tamam. Yayımlayacağım bir yazımda dediğiniz herşeyi uyguladım fakat yinede google’da üst sırada yer almıyorum. Tam olarak neyi eksik yapıyorum ?

Bahsettiğim teknik konular google’da birinci sırada çıkmak için birer araç. Google’ın asıl önem verdiği şey ise özgün ve kaliteli içerik.

İçeriklerinizi yazarken kendinize şunu hedef koymalısınız; öyle bir içerik yazın ki başkası rakip araştırmasına çıkıp sizin yazınızı okuduktan sonra o konuda yazmaktan vazgeçsin. Yazınız o kadar kaliteli olsun ki, potansiyel rakipleriniz sizin yazınızı okuduktan sonra o konuda yazı yazmaktan vazgeçsin.

Eksik hiç bir nokta bırakmadan, tüm detaylarıyla anlaşılır, akıcı, okuyucuyu yormayan, kafa karıştırmayan yazılar yazın. Okuyucu okumaya başladığında yazının sonuna nasıl geldiğini anlamasın.

5- Diğer Genel Önemli Noktalar

1-Odaklandığınız ana anhtar kelimeyi yazınızın başında, ilk paragrafta ve ilk 100 kelime içerisinde geçirmeye özen gösterin.

2-Resimlerinizi yazınıza yüklemeden önce mutlaka optimize edilmiş bir şekilde yükleyin. Eğer resimlerin nasıl optimize edileceğini bilmiyorsanız , WordPress SEO Uyumlu Resim Optimizasyonu başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz.

3-Yazı açılma hızınızın üst seviyede olduğundan emin olun. 3 saniyeden geç açılan bir yazının google’da üst sıralarda çıkması neredeyse imkansız. O yüzden hız olmazsa olmaz kriterlerden bir tanesi. Eğer wordpress sitenizin hızıyla ilgili problem yaşıyorsanız, WordPress Site Hızlandırma başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz.

4-Yazılarınızda canonical etiketi kullanmaya çalışın. Canonical etiketi nedir ? Nasıl kullanılır ? gibi sorularınız varsa, WordPress Canonical Etiketi Kullanımı başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz.

5-Doğru kalıcı bağlantı ayarlarına sahip olduğunuzdan emin olun. Eğer bir blogun kalıcı bağlantı ayarlarının nasıl olması gerektiğini bilmiyorsanız, WordPress SEO Dostu Kalıcı Bağlantı Ayarları başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz.

6-Bu seçeneği lütfen en önemli önerim olarak algılayın ve WordPress SEO Nasıl Yapılır başlıklı yazımı mutlaka ama mutlaka okuyun. İnanın size bir çok şey katacaktır.


Umarım Adım Adım SEO Uyumlu Makale Yazımı başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

İlgili gönderiler

Adım Adım SEO Uyumlu Makale Yazımı” ile ilgili yorumlar;

  1. selin dedi ki:

    merhabalar yazılar cok yardımcı oluyor ancak ibir şeyi anlamadım google adwords hesabı nasıl açılıyo

  2. selin dedi ki:

    merhabalar yazılar cok yardımcı oluyor ancak ibir şeyi anlamadım google adwords hesabı nasıl açılıyor?

  3. taner dedi ki:

    baya faydalı bir yazı oldu. benim sitem eğitim buradan yorum link almamın faydası var mı onda konu olarak anlatırsanız sevinirim

  4. Deniz dedi ki:

    Merhaba Buray Bey. Öncelikle yazınız için çok teşekkürler. Türkçe olarak bu konuda yazılmış en ayrıntılı ve açıklayıcı yazılardan biri benim gördüğüm. Yalnız, yabancı siteler de dahil olmak üzere yanıtına ulaşamadığım bir konuda size danışmak istiyorum. SEO uyumlu bir metin yazarken, h1-h6 şeklinde başlıkları kodlama özelliği de dahil olmak üzere, wordpress haricinde hangi arayüzü kullanabiliriz? Yani bir başkasının sitesi için içerik üretirken metin yazarlarına tavsiye edebileceğiniz arayüzler var mıdır acaba? Şimdiden teşekkürler yanıtınız için.

  5. Ömer dedi ki:

    Allah sizden razı olsun Burak kardeşim. Kazancınızı arttırsın Rabbim. En dolu ve faydalı bilgileri sayenizde alarak ufak ufak hedeflerime ulaşmayı başardım. Teşekkürler.

  6. Münevver dedi ki:

    Burak Bey ezberden cevap yazıyorsunuz. Artık Google Adwords’de bahsettiğiniz şeyler yok. Doğrudan kampanya ile reklam oluşturma işlemi yaptırıyor. Üyelikten çıkış yapıp denerseniz üye olmayı başaramadığımız görebileceksiniz.

    1. Burak Oran dedi ki:

      E tamam. Kampanya oluşturun 0,01 kuruştan sonra da o kampanyayı etkisiz hale getirin. Bu adımı bu şekilde aşmış olursunuz.

  7. Cenk dedi ki:

    Burak bey iyi günler.anahtar kelime analizi yapmak için adwords sayfasında girdim fakat ana sayfada araçlar seçmesi yok.reklam oluşturun falan yazıyor anasayfada.
    Araçlar sekmesini bulamadım,yok.neden böyle oldu acaba ?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Üstte sağ kısımda anahtar şeklinde işareti olan kısım hocam.

  8. sercan dedi ki:

    hocam bu odak anahtar kelime büyük küçük harfe duyarlı mı çünkü odak kelimeyi küçük harfle yazdığımda seo başlığı baş harfleri büyük olduğunda seo eklentisi odak kelime seo başlığında geçmiyor hatası veriyor. Lütfen yardımm

  9. Cihad dedi ki:

    2 gündür özellikle yazılarınızı okuyorum. Bu kadar bilgiyi ayrıntılı ve detaylı olarak sunmanız süper. Sadece burada yazılı bilgileri bile parayla satanlar var. Bulunmaz bir nimet bu site. Başarılar dilerim.

  10. Ali dedi ki:

    Viral Quiz eklentisi kullanıyorum.
    Quizleri ” [viralQuiz id=1]” bu şekilde yazı içerisinde kaydediyorum. Viral Quiz eklentisinden oluşan bu yazılarımı SEO uymlu yapabilir miyim?

    Teşekkürler iyi çalışmalar

  11. Mustafa Gül dedi ki:

    Hocam sitenizi uzun süre takip ettim. Yeterince bilgi edindikten sonra wordpress blog sitemi açtım. Umarım soru cevaplamaktan yorulmamışsınızdır ve biraz uzun olan yazımı okursunuz. :)

    Sitem guinea pig adından evcil kemirgen üzerine bilgi veren bir site. Bu hayvan en çok guinea pig, ginepig ya da gine domuzu olarak aratılıyor.

    2 ay içerisinde ginepig ve gine domuzu kelimelerinde iyi bir sıralama elde ettim. Ginepig kelimesinde 6. sıra. Gine domuzunda 16. sıraye yerleştim ancak guinea pig kelimesinde ilk 500 de bile yokum. Guinea pig ise bu hayvan için en çok aratılan anahtar kelime fakat kelime ingilizce olduğu için midir bilmem ama ilk 500 de bile olmayan sitem yalnız türkçe sayfalar şeklinde aratıldığında 4. sırada çıkıyor.

    Benim için önemli olan ise bu seçenek seçilmeden de sıralamaya girmesi. İlk sayfa olmasa bile sıralamada hiç olmaması tuhaf değil mi?

    ingilizce anahtar kelimeyi türkçe sitemiz için kullanacaksak ayarlamamız gereken ekstra bir şeyler var mı?

    Bu konuda bana yol gösterirseniz çok sevinirim.. Bunun cevabını mutlaka biliyor olmalasınız çünkü google’da ‘wordpress site’ şeklinde arama yaptığımda wordpress.com ‘un ardından geliyorsunuz. ‘wordpress site’ da aslında ingilizce arama terimi.

    Nedir hocam bu işin sırrı? İdol alınacak adamsın.. :) Müsait olduğun bir zamanda cevaplarsan çok sevinirim hocam..

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam kelime ingilizce olduğu için google aratmanın iniglizce için mi yoksa Türkçe için mi olduğunu algılamayıp, genel aratma eğilimine göre sonuçları veriyordur. Buna siz bir ayarla veya bir şey yaparak müdahale edemezsiniz. Google kullanıcı tercihlerine göre zamanla bu aratmaların hangi dil için yapıldığını algılar ve zamanla sizi o sıralamaya geitirir, meratk etmeyin.

  12. mabolla dedi ki:

    merhaba,
    Yazı çok akıcı teşekkürler.
    Spam yorum gelmesinin nedeni nedir? Çok sayıda spam yorum alıyorum ve engellemeye çalışıyorum.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Akismet eklentisi kullanarak spam’ı engelleyebilirsiniz hocam

  13. mert dedi ki:

    hocam merhaba,
    yazdıklarınızı harfiyen uyguluyorum ama *odak anahtar kelime SEO başlığında görünmüyor* diyor. Yorumları da okudum aynı sorunu yaşayan var mı diye , ama halledemedim problemimi.
    yardımcı olur musunuz

  14. mert dedi ki:

    hocam meraba,yazınızı adım adım okuyup , üzerine kafa patlattım. Ama defalarca denememe ragmen aşağıdaki uyarılar kısmında yazınızdaki odak anahtar kelime SEO başlığında görünmüyor diyor. Eline sağlık bu kısma da biraz yardımcı olursan çok makbule geçer. Allah’a emanet

  15. Sadık dedi ki:

    Merhaba Burak bey Bir şey soracağım ?
    Ben bir çocuk sitesi kurmayı düşünüyorum kısa hikayeler olacak bilmeceler seo uyumlu makaleler için sorun olur mu Google için uygun mu ? şimdi’den teşekkür ederim

  16. Leyla dedi ki:

    merhaba Burak bey, çok faydalı bir yazı olmuş gerçekten. Ben de uygulamaya çalıştım adım adım. Ama yazımı düzenlerken sayfanın en altında analysis kısmında odak anahtar kelime SEO başlığında görünmüyor diye uyarı veriyor. ve görsellerde alt özelliği eksik diyor. Bunlar ne demk , ne yapmalıyım, yardımcı olursanız çok sevinirim, sağolun .

    1. Burak Oran dedi ki:

      Merhaba, focus keyword kısmında geçirdiğiniz kelimeyi ya da kelimeler bütününü SEO başlığınızda kullanmadığınızı söylüyor hocam işte. SEO başlığı ne demek resim alt tagları ne demek yazıda yazyıor zaten. Okumanızı tavsiye ederim.

  17. ayar dedi ki:

    Yine çok kaliteli bir yazı ancak h1h2h3 tagları kısmında nasıl kullanılmalı kısmına hiç değinmeden geçmişsiniz, o kısmı öğrenmek için farklı bir siteye yönlenin mesajı veriyor.

  18. Mühendis Okur dedi ki:

    Yazilariniz bilgilendirici ve kaliteli.Fakat uzun olduğu için bazen sıkıcı olabiliyor.Paragraf aralarinda daha fazla resim kullansaniz cok daha guzel olur. Basarilarinizin devamını dilerim.

  19. esat dedi ki:

    hayatımda ilk defa okuduğum bir seo makalesini tekrar okumak istedim. başarılar.

  20. Enes YILMAZ dedi ki:

    Merhaba Burak Bey
    Yİne seo uyumlu makale konusunda döktürmüşsünüz :)

    Diyelim ki makaleyi yazdık. sosyal medya ortamlarında da paylaştık. ama google a henüz indexlenmedi. google a hemen indexleme yapmak için ‘ google gibi getir ‘ uygulamasına başvurmak sizce mantıklı bir hareket midir ? çünkü yazımı yoast seo ile düzenlediğimde kod parçacığı düzenliyorum. fakat google gibi getir deyince kod parçacığı arama motorunun belirlediği yani otomatik olarak yazı içinden seçilen metinden oluşuyor. bu benim gördüğüm bir sorun. ama görmediğim sorunlar da olabilir ihtimaliyle google gibi getir uygulamasına bi müddet ara verdim. bu konu hakkında görüşünüze ihtiyacım var. Teşekkür ederim :)

  21. serdar serdar dedi ki:

    burak bey merhaba. sitenizden çok faydalanıyorum. elinze, aklınıza, fikirlerinize sağlık. başarı ve kolaylıklar dlliyorum. serdar

  22. Hakan dedi ki:

    Merhaba,

    SEO uyumlu başlıkta oluşturduğumuz kısım, google aramalarında gözüken başlık mıdır?

    O zaman bu kısımda anahtar kelime kullanırken, kullanıcıların dikkatine çekecek, tıklamalarını sağlayacak bir başlık kullanmak daha iyi olacaktır sanırım. Sırf anahtar kelimeleri kullanmak için saçma bir başlık koymak da garip olacaktır sanırım öyle değil mi?

    Yoksa sadece google kendi taraması için mi meta başlık kısmını kullanıyor?

    Teşekkürler

  23. Can dedi ki:

    Hocam başka bir yazınızın altına soru sormuştum cevap alamadım. Üstüne mail de attım yine cevap alamadım.
    Sormak istiyorum: Bu siteyi aktif kullanıyormusunuz?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Evet aktif olarak kullanıyorum. Ancak her gelen soruya cevap vermek ya da insanalra yardımcı olmak gibi bir görevim ya da zorunluluğum yok.

  24. dilek dedi ki:

    İyi akşamlar Burak Bey, bu seo uyumlu meta başlığı gibi kısımlar blogspot adresinde de uygulanabilir mi? yoksa onun için ayrı bir işlem mi var.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yok hocam uygulanamaz.

  25. mirza anıl armutçu dedi ki:

    Hocam müthiş bilgiler gerçekten. Teşekkür ederiz. Sormak istediğim bir konu var. Sitemi kurduğumda seo ile ilgili bir bilgim yoktu. Yazıları seo’ya uygun yazmadım. Yani H1 H2 etiketlerini yazı içinde kullanmadım, anahtar kelimeleri kalın ve italik olarak işaretlemedim. Peki eski yazılarımı editleyerek seo’ya uygun hale getirsem site için bir faydası olur mu? Merakla cevabınızı bekliyorum.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Tabii ki faydasını göreceksinizdir. Yorum için teşekkürler. Takipte kalmanız dileği ile !

  26. ONUR dedi ki:

    Merhaba hocam yazınızı baştan sona kadar sıkılmadan okudum çoğunuda kendi sitemde uygular vaziyetteyim ama sektörümde çok rakibim olduğuiçin yukarılara çıkamıyorum sizce ne yapamlıyım?

    İkinci sorumda sizce domainin uzun süreli alınması yada kısa süreli alınması seoyu etkilermi? Cevaplarsanız çok sevinirim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Teşekkürler hocam. Sorunuzun cevabı için, google sıralama kriterleri başlıklı yazıma bakabilirsiniz.

  27. Ahmet dedi ki:

    Yaklaşık 7 yıldır internet üzerinde çalışma yapıyorum. Fakat son 3-4 gün içinde öğrendiğim bilgiler muhteşem. Vpmavi.Com çok teşekkürler.

  28. Gizem dedi ki:

    Burak Bey merhaba. Öncelikle detaylı anlatımınız için teşekkür ederim. Size birşey sormak istiyorum. Benim Facebook grubun ve aynı uzantılı Web sitem var, üyelerin Facebook’ta yayınladığı ilanları ayn zamanda Web sitemde yayınlıyorum kopya içerik olarak görünüp Google seo açısından sorun yaşarmıyım? Desteğinizi rica ederim.

  29. Abdullah Kabil dedi ki:

    Merhaba son resimdeki kullandığınız short code plugininin linkini verirseniz sevinirim.

  30. Alim anne dedi ki:

    Merhaba seo uyumlu makale yazımında mesela 100 kelimelik bir makale yazdık burda 3 veya 4 anahtar kelime kullanılması gerekir. pekala aynı anahtar kelimeyi mi 3-4 defa kullanacağız yoksa AYNI ANLAMA GELEN 3-4 faarkli anahtar kelime mi kullanmamız gerekir ?

    Örneği ben yazımda ” penye al ” kelimesinde 1.inci sıra hedefliyorum. Bu hedeflediğim ” penye al ” kelimesini mi 3-4 defa kullanalım yoksa
    “Penye satın al”
    “Penye fiyatı”
    “Ucuz penye al”
    “Penye al”

    Kelimelerini mi yazının içine mantıklı şekilde yaymaliyim.

    Konu ile alakalı çok yazı okudum bu sorunun cevabını veren bir site bulamadım. Ayrıca iletişim bilgilerimi bırakıyorum dönerseniz sevinirim.

  31. Osman dedi ki:

    Google adwords’ün anahtar kelime planlayıcısı ile kelime seçerken rekabet oranının düşük olmasımı daha iyi yüksek olmasımı daha iyi tada önemsizmi

    1. Burak Oran dedi ki:

      Tabii ki rekabet oranı düşük, gelir seviyesi yüksek kelimeler üzerine yazmak en mantıklı olanı

  32. Akıllı İnceleme dedi ki:

    kardeşim sana bu konuda başka bir soru daha soracağım. yazı yazma sayfasında iken hani şu sağ tarafta kategorilerin altında etiketler satırı var. oraya ben yazacağım konuyla alakalı 1 tane anahtar kelime yazıyorum. Sonra kategoriyi işaretliyorum. Daha sonra odak anahtar kelime dediği yere bu etiketlere yazdığımın aynısını yazıyorum. Hemen altındaki meta anahtar kelimelere de yine aynısını yazıyorum. Sonra meta açıklaması bölümünü de yine bu anahtar kelimeye göre Yoast ‘ ın kabul edebileceği şekilde düzenliyorum. En sonunda Yoast ‘ ın aşağıdaki içerik analiz bölümünde bütün uyarılarım yeşil renkte oluyor. Bu şekilde yazımı yayınlıyorum. Bu doğru bir kullanım mıdır? Ayrıca Anahtar kelime olarak sadece 1 kelime kullanıyorum bu da doğru mudur? Dahası –> diyelim ki ben sony xperia z adlı cihazı anlatıyorum yazımda. anahtar kelimeyi sadece sony xperia z olarak kullanıyorum ve yazıma serpiştiriyorum. bu anahtar kelime yazımı illa da ingilizce karakterleri mi destekler şeklinde olmalıdır. Yoksa türkçe karakterlerle de yazsam olur mu?

  33. Akıllı İnceleme dedi ki:

    Hani eklentinin hız bakımından yaratacağı eksiyi düşünerekten demiştim. Sağol yine de. o dediğin eklentiye de bakayım. fazla hız sıkıntısı çıkarmazsa kullanırım.

  34. Akıllı İnceleme dedi ki:

    kardeşim bu yukarıda bahsettiğin yazıyı renklendirme kodunu nasıl yapıyorsun? bize de anlatır mısın?
    hani şu “önemli” diye bazı yerlerin arka planı farklı farklı renklere sahip. onları soruyorum

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam benimkisi kodlama ancak bunun için eklentiler mevcut. “Highlight plugins” diye araştırırsanız, bulacaksınızdır.

  35. deniz dedi ki:

    Yazılarınız son derece faydalı bilgiler içeriyor. Dediklerinize dikkat etmeye çalışacağız, teşekkürler…

  36. Kemal dedi ki:

    Harika bir yazı olmuş, bloglarda yazıları atlaya atlaya okurum genelde çünkü daha baştan belli ederler kendilerini, ama bana bile bu yazıyı sonuna kadar okuttun ya gerçekten tebrik ederim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Kaliteli yazı yazmayı hedefledim. Her zaman için de bunu hedefliyorum. Emeğimin sonuç verdiğini görmek gerçekten sevindirici. Yorum için teşekkür ederim.

  37. Füsun dedi ki:

    Süpersiniz, yazınızı dikkatle okudum, notlar bile aldım.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Faydasını görmenize sevindim. Teşekkürler Füsun hannım.

  38. Fatoş dedi ki:

    Google adwords hesap oluşturmam için izlemem gereken yol nedir? Burda anlatmışsınız bu konuyu.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Fatoş benim blogumda google adwords hesabını nasıl oluşturulur başlıklı bir yazı yok. Google’dan aratma yaparak öğrenebilirsin. Eminim nasıl açılacağını detaylı anlatan bir çok yazı vardır.

  39. Fatoş dedi ki:

    Son yazdığım konuyla ilgili sorunumu çözdüm?
    Ama google adwordu yapamadım. Sayfaya girince kampanyası çıkıyor. Yardım edin lütfen!

    1. Burak Oran dedi ki:

      Çünkü google adwords’e üye olmanız gerekiyor :) Öncelikle google adwords’e üye olun. Üye olmadan google adwords araçlarını kullanamazsınız. Üyelik ücretsizdir.

  40. Fatoş dedi ki:

    Birde dün security ayarlarını yapmıştım. Ama şuan wp admin sayfasına giremiyorum. Bunun sebebi güvenlik ayarlarında saat ayarlaması yapmıştık. O olabilir mi?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Şu an yanlış yazıya yorum yapıyorsunuz zannedersem. Evet belirli bir saat için admin kısmını kapattıysanız, o yüzden ulaşamıyorsunuzdur.

  41. Fatoş dedi ki:

    Google adwords resimde gösterdiğiniz ana sayfayı bulamıyorum. Bu nedenle işlemi yapamadım .

  42. Fatoş dedi ki:

    Merhabalar,
    Yeni site kurdum ve gereken ayarları sayenizde yaptım. Sizi tebrik ediyorum. Anlatım harika. ! Ancak google adword olayını yapamadım. Sayfaya giriyorum ama paralı. Yardımcı olur musunuz? Tesekkrler

    1. Burak Oran dedi ki:

      Öncelikle yorumunuz ve övgüleriniz için çok teşekkür ederim. Paralı olan ne tam anlayamadım ?

  43. Taha Yasin Önal dedi ki:

    Burak bey sitenizi çok geç buldum keşke daha önce bulabilseydim simdi bakıyorumda zamanın da ne kadar hata yapmışım. Cok teşekkürü ederim yanlız bein bir sorum vardı size.
    Wordpress sayfalamayi kullansal yani 1 yazıyı kendi içerisinde alt sayfalara ayirsak o sayfanın seo acisindan ne gibi bir karı yada ne gibi bir zararı olur. Birde acaba her sayfayı 300 kelime mi yapmak gerekir yoksa sonuç itibariylw bu bir tek yazı toplamı 300 olsa yeterlimidir simdiden cevabınız için teşekkür ler

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yazıyı neden sayfalara bölmek istediğinizi anlamadım. Bu taktik artık eskide kaldı. Artık kullanıcı açısından da, yani etkileşim açısından da içeriklerin sayfalara bölünmesi olumsuz etki yaratıyor.

      Yazının 300 Kelime olması, google tarafından indexlenme limitidir. Yani yazınız sadece indexlenmeye hak kazanır. Google sıralama kriterleri onlarca maddeden oluşur.

  44. emre dedi ki:

    yazı içinde önemli 1 – 2 şeklinde kırmızı beyaz kısımları nasıl yapıyorsunuz?

    güzel bir yazı olmuş tebrik ederim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Emre merhaba, yorumun için teşekkürler. Bahsettiğin renklendirmeyi kodlama ile yapıyorum. Ama bunun için eklentilerde mevcut.

  45. Salih dedi ki:

    Çok güzel bir yazı hocam teşekkürler, Bir konuda görüşünüzü almak istiyorum, benim indirme sitem var yani program ve android uygulaması indirme üzerine, şimdi mesela bir program paylaştım, başlığı misal “internet download manager v15.3 indir” diye, bu program haftada bir güncelleniyo ve ben herhafta bu program için ayrı bir konu oluşturmak yerine, aynı konunun sadece başlığını güncelleyip “internet download manager v15.4 indir” yazarak tekrar yazıyı güncelliyorum ve yazı tekrar yayınlanmış gibi oluyor bunu bu şekilde yapmamın herhangi bir zararı olur mu hocam bunu merak ediyorum

  46. yıldırım dedi ki:

    Anahtar kelime, kopyanın ilk paragrafında görünmüyor. İlk fırsatta konunun ne olduğunu netleştirin.

    yoast seo’yu yeni kullanmaya başladım.yukarda yazdığım hatayı alıyorum ki anahtar kelimemi yazımın ilk paragrafında görüyorum ben.kaçırdığım birşey var ama tam olarak nedir anlayamadım.

  47. Oğuz Veli Yavaş dedi ki:

    Burak Merhaba,

    Yazı içerisinde ara başlıklarının (wpmavi için söylüyorum ) tamamı h1 olarak gözüküyor. Seo açısından bu kötü bir şey değil mi

    1. Burak Oran dedi ki:

      Ara başlıklardan kastınız nedir hocam ? Turuncu başlıklar h1 tagı ile yazılmışken, siyah ile yazılan başlıklar h2 tagı ile yazılmıştır. Yani olması gerektiği gibi.

      1. Oğuz Veli Yavaş dedi ki:

        Ara başlıklardan kastım sizin de belirttiğiniz turuncu başlıklar. Yazı içerisinde tek bir h1 başlığın bulunması gerekiyor diye biliyorum. Yanlışsam lütfen düzeltin. Birden fazla h1 başlığı yazı açısından zararlı değil mi?

        1. Burak Oran dedi ki:

          Yazıdaki en önemli başlık h1 tagı içerisinde olmalıdır. En önemli diye nitelendirdiğimiz içinde 1 tane h1 tagı olması uygun olanıdır. Önemli olarak düşündüğünüz diğer başlıklarıda h1 tagı içerisinde kullanmak tamamen size kalmış bir şeydir. Yazı içerisinde birden çok h1 tagı var, o zaman bu yazı kesinlikle ilk sıraya çıkamaz diye bir kaide yok. H1 tagının kullanımı SEO açısından yüzlerce kriter arasından sadece bir tanesi.

          1. Oğuz Veli Yavaş dedi ki:

            Bunu cidden bilmiyordum. Elbette ki çok ufak parçalarından biri ancak şu ana kadar okuduğum(uz) birçok yazıda tek bir h1 başlık konulması gerektiği söylediğinden böyle bir algı oluşmuş.

            Açıklaman için teşekkürler :)

  48. papatya dedi ki:

    merhaba, görsel ağırlıklı sitelerde resimleri ek doya biçiminde mi, hiç biri olarak mı eklemeyi öneriyorsunuz?

  49. Oğuz Veli Yavaş dedi ki:

    SEO uyumlu yazı konusunda bu kadar detaylı ve güzel hazırlanmış bir yazı bulmak oldukça güzel. Bir süredir yazılarınızdan oldukça faydalanıyorum. Emeğinize sağlık.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Oguz Bey, yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sizin gibi blogçuluğa emek vermiş ve vermekte olan insanlardan yorum almak oldukça mutluluk verici. Yazılarımdan yarar sağlamanıza da ayrıca çok sevindim. Yakın zamanda çok daha kaliteli yazılarla yayına devam edeceğim. Takipte kalmanız dileğiyle.

  50. Emre Ş. dedi ki:

    Burak hocam öncelikle elinize zihninize sağlık çok kaliteli bir yazı olmuş. Bir sorum var;

    Uzun zamandır All in One Seo eklentisi kullanmaktayım ama YOAST Seo eklentisine geçmeyi istiyorum daha pratik buluyorum onu ve daha etkili kullanacağımdan sitem içinde daha etkili olacağını düşünüyorum. All in One eklentisini kaldırıp YOAST kursam eski indexlerimde kayıp yaşarmıyım. Bazı kelimelerde 1. sayfadayım şuan onlarla ilgili sorun olur mu? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam merhabai Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Yoast veya All in One Seo kullanmanız çok bir şeyi değiştirmez, sonuç olarak ikiside SEO için birer araçtır. İkiside aşağı yukarı aynı özelliklere sahiptir bu sebeple değiştirmemenizi, var olan düzeninizi korumanızı tavsiye ederim. Yoast kullanmanız sizi google’da daha üst sıralara taşımayacaktır. Dediğim gibi bu eklentiler sadece birer araçtır. Sadece içeriğinizi SEO uyumlu yazmanıza yardımcı olurlar. Google’da üst sıralara çıkmanızın sırrı yazdığınız içierğin kalitesi ve SEO uyumlu oluşudur. SEO Uyumlu Makale Yazımı başlıklı yazıma bir göz atmanızı tavsiye ederim.

  51. birNC Ajans dedi ki:

    Özenle hazırlanmış bir yazı. birNC Web Tasarımı Ajansı olarak teşekkür ediyor ve sizi kutluyoruz.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Takdiriniz için çok teşekkür ederim!

  52. Hakan dedi ki:

    Aşağı yukarı dediklerinizi hep yapıyorum ama keyword tool adlı siteyi ilk defa gördüm. Artık onuda kullanarak yazılarımı yazmaya devam edecem. Verdiğiniz bu bilgiler için teşekkür ederim

    1. Burak Oran dedi ki:

      Zaman ayırıp yorum yaotığınız için ben teşekkür ederim Hakan bey.

  53. mustafa dedi ki:

    Hocam herşey iyi hoşta Google nin yeni güncellemesinde sorun olmaz mı bu yazı. Tekrar eden siteler gün geçtikce spam olarak veriliyor. Hatta benim kendi bir sitem bu durumda ve spamdan cıkmadı.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hangi yazı spam olmaz mı ? Tekrar eden’den kastınız nedir ? anahtar kelimelerin spam olarak nitelenmemesi için yazı içerisinde toplam kelime sayısının 1% – 4% oranında yazılması gereklidir. Anahtar kelime yoğunluğunuzu bu aralıkta tutarsanız, hiç bir şekilde spam olarak algılanmazsınız.

  54. Emre dedi ki:

    Hocam SEO Uyumlu Makale Yazımı yazınızı baştan sona okudum ve uyguladım bu bilgileri bu kadar güzel ve ücretsiz anlatmanız gerçekten harika.
    Bir sorum olacak odaklanan anahtar kelimenin yazı için de veya başlıkta büyük veya küçük yazılması önemli mi ?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Emre bey merhaba,

      tagının içerisinde SEO açısından anahtar kelimenin büyük yada küçük yazılması hiç bir fark yaratmaz. Başlıktada aynı şekilde. Sadece kısaltmalarda problem olur diye düşünüyorum ( vs. – VS ) gibi.

      Ama siz genede başlıklarınızda ve yazı içerisinde geçirdiğiniz anahtar kelimelerinizi düzgün bir Türkçe ile yazmaya dikkat edin. anahtar kelimenin tüm harflerini büyük yazmak google tarafından spam olarak algılanabilir.

  55. dilek dedi ki:

    Şimdiye kadar gördüğüm En Detaylı ve Resimli anlatımlı Seo Uyumlu Yazı Nasıl Yazılır? anlatan Makale. Ellerinize yüreğinize sağlık,Teşekkürler

    1. Burak Oran dedi ki:

      Teşekkürler Dilek Hanım!

  56. Mustafa Çelen dedi ki:

    Merhaba, yazınız kaliteli ve çok açıklayıcı. Emeğinize sağlık. Kendi blogumda en kısa sürede uygulayacağım. Nacizane bir önerim olacak: bu kadar akıcı bir dil kullandığınız yerde -de/-da ek ve bağlaç ayrımlarına dikkat edebilirseniz çok iyi olur. En az 7 adet hatalı kullanım yakaladım. Benim gibi Türkçe dil takıntılı kişilere denk gelebilirsiniz :)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Mustafa bey öncelikle yazıma yaptığınız yorum ve pozitif düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Önerinize gelince, inanın bu -de/da bağlaçlarında yaptığım hataların bende farkındayım. Bu bağlaçlarla aram bir türlü iyi olamadı… Uyarınız için teşekkürler, elimden gelen düzeltmeleri yapmaya calışacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir