Anahtar kelime analizi site içi SEO‘nun en ama en önemli kısmıdır. Bir analizden çok daha öte, 21. yüzyılın market araştırmasıdır.
Öylesine önemlidir ki, içeriklerinizin google sıralamasını, organik trafiğinizi, yani başarınızı ve tabii ki dolaylı olarakta kazanacağınız parayı belirler.
Anahtar kelime analizi gerçek anlamda bir sanattır ve bu sanatı ne kadar iyi icraa ederseniz, google sanatınızı aynı oranda organik trafikle ödüllendirir.
#Peki anahtar kelime analizi nasıl yapılır ? Aranma hacmi yüksek, gelir getirisi yüksek, karlı ve en önemlisi rakiplerinizin farkında olmadığı anahtar kelimeler nasıl bulunur ?
#Şunu en başta belirtmeliyim ki; Bu yazımda anahtar kelime analizini kendi blog yazılarım için nasıl yapıyorsam, tüm tecrübemle ve gizli sırlarımla eksiksiz bir şekilde sizlere de aktaracağım
>> Yapılan Yanlş
>> Rakip Analizi
>> Ekşi Sözlük
>> Forumlar
>> Vikipedi
>> Google İlgili Arama
>> Anahtar Kelime Bulma Araçları
Anahtar Kelime Analizi Yaparken Yapılıan EN BÜYÜK YANLIŞ
Google’da anahtar kelime analizi diye araştırma yaptığınızda karşınıza çıkan kaynakların çoğu demiyeceğim, hepsi anahtar kelime analizi için 1. adım olarak google anahtar kelime planlayıcısını öneririr ve anlatır.
Ancak tüm tecrübemle söylüyorum ki kesinlikle yanılıyorlar.
Anahtar kelime analizi için başlangıç noktası olarak google anahtar kelime planlayıcı ile yola çıkılması kesinlikle yanlıştır.
Nasıl yani ? Örnek bir anahtar kelime analiz süreci ile anlatayım;
1-Önce yazılacak konu ile ilgili potansiyel ziyaretçinin aratabileceği kelimeler düşünülür.
2-Ardıdan bu kelimeler google anahtar kelime planlayıcısına yazılır, anahtar kelime fikirleri ve bunların aranma potansiyeli öğrenilir.
3-Ve bu sonuçlar doğrultusunda da en çok aratılan kelime odaklanılan ana anahtar kelime olarak seçilir
Malesef, anlatılan ve uyguladığınız bu yöntem kesinlikle yanlış !
Google anahtar kelime planlayıcısı anahtar kelime fikirleri için bakmanız gereken ilk değil, en son yer olmalı!
Neden ?
Çünkü google anahtar kelime planlayacısının sizin yapmak istediğiniz anahtar kelime analizi ile uyuşmayan 2 büyük problemi var.
Nedir bu problemler ?
1-Anahtar kelime planlayıcısı anahtar kelime fikri olarak size yazdığınız kelimenin çok yakın varyasonlarını verir.
Örnek – 1:Ben bu yazım için anahtar kelime analizi adına adwords anahtar kelime aracına “anahtar kelime analizi” yazdığımda araç bana anahtar sözcük fikri olarak şunları sunuyor;
Gördüğünüz gibi, Anahtar kelime aracı, anahtar kelime öneri aracı, SEO kelime analizi… gibi kelimler, yani benim odaklandığım “anahtar kelime analizi” kelimesine çok yakın kelimeler.
#E nerede peki; google da aranan kelimeleri bulma – google’da aratılan kelimeler – google tıklanma sayısı nasıl öğrenilir gibi kelimeler ?
Peki bu tür kelimeler aratılmıyor mu? Tabii ki de aratılıyor. Yazımı yazmadan önce yaptığım anahtar kelime analizinde bulduğum kelimeler bunlar.
Demek istediğim bu kelimeler yine anahtar kelime analizi kelimesi ile eş ve yakın anlamlılık taşısa da, google anahtar kelime aracı bunları size vermiyor.
Örnek-2:Bir de “Iguazu şelalesi” ile ilgili bir yazı için anahtar kelime analizi hazırladım. Bir de o analiz için google anahtar kelime planlayıcısına bakalım,
#E yine nerede; ” brezilya’da gezilecek yerler, brezilya şelaleleri, brezilya – arjantin sınırındaki şelale, 3 ülkeyi birleştiren şelale, Iguazu Şelalesi dünyanın 7 doğa harikası ” gibi kelimeler.
Yine adwords kelime aracı yaptığım aratmaya çok benzer kelimeler sunarken, aynı anlam taşıyan, aynı aratma sonucuna ulaşan kelimelere yer vermiyor.
2- Google anahtar kelime planlayıcısının en büyük diğer problemi ise, size verdiği anahtar kelime fikirlerini herkese veriyor olması.
#Yani rakibiniz de buraya bakıyor. Peki rakibiniz ile aynı kelimeleri kullanırsanız nasıl önüne geçeceksiniz ?
Peki ne yani google anahtar kelime planlayıcısını kullanmayalım mı ?
#Tabii ki kullanacağız ancak bunu anahtar kelime bulmak için değil, bulduğumuz anahtar kelimelerin aratılma hacimlerini, rekabet oranlarını ve önerilen tekliflerini öğrenmek için kullanacağız.
Ve bu tamamıyla adwords kelime planlayıcısını anahtar fikir alma konusunda kullanılmamalı diye de anlaşılmasın.
Anahtar kelime fikri almak adına yine de kullanılabilinir ancak rakiplerinizin bir adım ötesine geçmek ve google organik trafiğinizi arttırmak ve üst sıralarda yer almak adına anahtar kelime analizinde bir adım öteye geçmelisiniz.
Peki anahtar kelime analizini nasıl yapacağız ? İşte size bu yazımda kendim anahtar kelime analizi nasıl yapıyorsam, bütün sırlarımla sizlere de anlatacağım ! Evet, bütün taktiklerim ve sırlarım !
Anahtar Kelime Analizi Sırlarım
1- Rakip Yazıları İnceleyerek Anahtar Kelime Bulma
Eğer bir yazım için anahtar kelime analizi yapacaksam, ilk yaptığım şey o konuda yazılmış ve google’da üst sıralarda yer almış yazıları kullanılan anahtar kelimeler yönünden incelemek olur.
#Çünkü o yazılar için hali hazırda anahtar kelime analizi yapılmış, üzerine yazı yazılmış ve google’da üst sıralarda yer almıştır bile !
#Eğer rakibimizin bir adım önüne geçmek istiyorsak, öncelikle onun kullandığı tüm anahtar kelimeleri bizim de kullanıyo olmamız gerekiyor. Önce durumu eşitlemeliyiz. Rakibin kullandığı kelimelerle hedeflediği tüm trafiği biz de hedeflemeliyiz.
Durumu eşitledikten sonra öne geçmek adına rakibin kullanmadığı anahtar kelimeleri bulup, yazımızda kullanarak bir fark yaratmalıyız.
Rakip yazıların anahtar kelimelerini nasıl inceleyeceğimize geçelim;
#Bu noktada önemli olan yazıyı hiç bir anlam yüklemeden, kelime kelime, cümlelere anlam vermeden, yani bir robot okumak.
Ancak o şekilde aranma potansiyeli olan kelimeleri görebilir ve idrak edebilirsiniz.
Örnek:“Iguazu Şelalesi” hakkında yazılacak bir yazı için anahtar kelime analizi yaparken rakip yazıyı bir robot okuyucu olarak şu şekilde inceledim;
Ve yazıda altını çizdiğim tüm kelimeleri aratılma potansiyeli olabilir düşüncesi ile, bir excel dosyasında bir araya topladım.
Pro İpucu:Rakip yazıların resim alt yazılarını incelemeyi kesinlikle unutmayın. Kullanılan neredeyse bütün kelimeler, eğer yazı SEO uyumlu yazıldıysa burada kendini ele verir;
#Mesela hemen alttaki resimde incelediğim rakip yazıda bulunan bütün resimlerin alt yazıları bulunuyor. Sadece resim alt yazılarına bakarak ne kadar fazla anahtar kelimeye ulaştığımı göstermek amaçlı, tüm alt yazıları tek bir resimde birleştirdim.
Gördüğünüz gibi daha anahtar kelime analizi yapmadan onlarca kelimeye ulaştık. İşte google anahtar kelime planlayıcısı şimdi devreye girecek ve bulduğumuz tüm bu kelimelerin aranma hacimlerini tek tek öğreneceğiz.
Google anahtar kelime aracına gidiyorum ve Araçlar >> Anahtar Kelime Planlayıcısı >> Bir kelime öbeği, web sitesi veya kategori kullanarak yeni anahtar kelimeler arayın sekmesine gidiyorum ve bulduğum her bir kelimeyi tek tek aratıyorum.
Kelimelerin aylık aranma hacimlerini öğrendikten sonra hepsini bir excel dosyasında aranma sayısı yüksekten alçağa doğru olacak şekilde sıralıyorum;
Sonuç olarak sadece rakip yazıyı inceleyerek 51 anahtar kelime elde ettik. Yani rakip yazının elinde ne var ne yok görmüş olduk ve hepsini bir kenara not ettik.
#Yazılacak yazı içerisinde bunların tamamını ya resim alt yazılarında ya da yazı içerisinde yazı bütünlüğüne uyum sağlayacak şekilde, okuyucuya hissetirmeden geçireceğiz.
Bu noktada rakibimizle anahtar kelime analizinde aslında durumu eşitlemiş olduk. Yani o hangi aratılma potansiyeli olan kelimelere odaklandıysa biz de onlara odaklanmış olduk.
#Bunların üzerine sıradaki yöntemlerle, anahtar kelime havuzumuza yenilerini ekleyerek rakibin gözden kaçırdığı anahtar kelimeleri de bulup rakibin mahrum kaldığı google trafğini – organik trafiği ondan alacağız.
2- Ekşi Sözlük
Nasıl yani ? Ekşi sözlük ile anahtar kelime analizinin en alakası var ? Çok alakası var. İnanın bana anahtar kelime analizi adına bulup bulabileceğiniz açık ara en iyi araçtır !
Hatta öyle bir araçtır ki dünya üzerinde eşi benzeri olmadığı için bir tek Türkiye’ye özeldir. Ki bu konuda gerçekten şanslıyız :)
Peki ekşi sözlüğü anahtar kelime analizinde bu kadar özel yapan ne ?
#Tabii ki konsepti. Yani sözlükte bir konu açıldığında insanların o konuya girdikleri entryler hep bir tanımlama edası taşır. Aynı bir sözlük gibi :)
Örnek:Sözlüğe giriyorum ve “Iguazu Şelaleleri” kelimeler bütününü aratıyorum ve karşıma ilk entry ve ilk cümle şu şekilde;
Ve Bingo! İşte potansiyel bir aratılma terimi daha. Bunuda notlarıma ekliyorum ve devam ediyorum…
Ve karşıma çıkan 3. entry şu şekilde;
#Entry link içeriyor ve link iguazu şelalerini 360 derece gösteren bir web sitesine ait. Adam araştırmış, bulmuş gelmiş bir de paylaşmış. Ben de “iguazu 360 derece” anahtar kelimelerini kullanarak bu siteyi yazımda paylaşabilirim. Aratan olur mu ? Kesinlikle!
Devam ediyorum; Karşıma çıkan 4. entry ise şu şekilde :);
#Entryi okurken bir şey dikkatimi çekiyor. Filmler mi ? Cennet ile ilgili sahneler mi ? Hımm… Sizde de bir fikir uyandı mı ? Up (yukarı bak) filmi mesela, filmde geçen cennet şelaleleri ?
Şansımı denemeye kesinlikle değer deyip, kelimenin google aranma hacmi için araştıma yapıyorum ve;
Bingo ! aylık 1.300 kişilik aratılma hacmi ve bunu da yazımda “cennet şelaleleri bu olsa gerek” kelimeler bütünüyle kullanma kararı alıyorum. Kesinlikle değer ! ( Hatta meta açıklamasına alsam daha iyi olacak :) )
Devamını size bırakıyorum. Benden bu kadar :)
Doğru açılardan batığınızda rakiplerinizin kullanmadığı kelimeleri bu anahtar kelime aracı ile kolaylıkla keşfedebilirsiniz.
3- Forumlar
Anahtar kelime bulma adına bakabileceğiniz en kritik noktalardan bir diğeri de forumlardır. Kendi blogum için yaptığım anahtar kelime analizlerinin de bel kemiğini forumlar oluşturur.
Şöyle düşünün, bir kişi genel olarak bir forumda neden konu açar ?
#Çünkü sorusunu cevaplayan bir içeriği google aracılığı ile bulamamıştır.
#Ya da içerik yazılmış olsa bile o kişinin aratma kelimeleri yazı içerisinde geçirilmediği için, yazı google tarafından aratma yapan kişinin karşısına çıkartılmamıştır.
İşe biz de tam olarak bu tür altın fırsatlar için forumlara bakıyor olacağız. Yani insanların tam olarak ne tür içeriklere ihtiyaç duyduğunu ve ne tür kelimeler kullanarak o içerikleri aradıklarını anlamaya çalışacağız.
Türkiye’de nerede ise her konu ile iligi bir forum mevcut. Bu yüzden bu yazıyı okuyan herkes bu yöntemi rahatlıkla uygulayabilir.
Süreç şu şekilde işleyecek – Google’da şu şekilde aratmalara yaparak;
"kelime" + "forum"
ya da "kelime" + “powered by vbulletin”
Ya da google’da konunuz ile "konunuz forumları"
diye biraz araştırma yaparak bir çok foruma ulaşabilir ve sadece bu forumlar içerisinde google’da;
"kelime site:forum.com"
şeklinde aratma yapabilirisinz.
Örnek:Daha önce yayımladığım bir yazım için yaptığım anahtar kelime analizinin forumlar kısmını uygulamalı olarak sizlere anlatayım;
“WordPress Kadın Temaları” başlıklı yazım için anahtar kelime analizi yaparken blogumun odaklandığı niş üzerine sektörün öncü 2 forumunda araştırma yaptım. ( wmaracı ve r10 forumları )
wmaracı forumunun arama kısmına “kadın” yazdığımda ise şu sonuçlar karşıma çıktı;
Bunlar sadece aratma sonucu karşıma çıkan daha önce açılmış konu başlıkları. Konuların içine girdiğim de ise karşıma şu şekilde sonuçlar çıktı;
Ve Bingo! Bunlar sadece bir kaç tanesi ve aslında tamamı yazımda kullanabileceğim, aratılma potansiyeli olan kelimeler.
#Yani insanların aradıkları şeyleri tasfir etmelerinin gerçek örnekleri bunlar.
Bu kelimeleri düşünerek ya da google anahtar kelime planlayıcısı aracılığı ile bulabilir miydim ? Hiç zannetmiyorum. Bir kaçı belki… Peki ya bulduklarımın tamamı? (hemen altta)
Bu kelimeleri okuyucuya hissettirmeden ve cümle bütünlüklerini bozmadan, odaklandığım ana anahtar kelime, yani “wordpress kadın teması” etrafında kullandığımda ise ortaya SEO açsıdan muazzam bir yazı çıkıyor.
Ve tabii ki, google’a “wordpress kadın teması” yazdığınızda da ” kadın içerikli site için tema” ya da “kadın sitesi için tema” yazdığımda da google’da ya 1. ya da 2. sırada çıkıyorum.
Google anahtar kelime planlayıcısı “wordpress kadın teması” kelimesi için aylık 70kişilik bir aranma hacmi veriyor. Verdiği benzer kelimeleri de eklediğimde aylık 200kişilik bir aranma hacmi çıkıyor ortaya.
Ancak adwords kelime aracının dışana çıkarak yaptığım bu anahtar kelime analizi sonucunda ise yazımdan aylık 500kişilik bir trafik elde ediyorum.
Sonuçlar muazzam değil mi ? Bence de öyle :)
4- Vikipedi
Anahtar kelime analizi için kullanabileceğiniz diğer bir araç ise Vikipedi. Yazacağınız konu ile ilgili bir vikipedi sayfası varsa kesinlikle bunu hemen fırsata çevirmelisiniz.
Örnek:Yine “İguazu şelalesi” örneği ile gideceğim. Vikipedi üzerinden aratma yapıyorum ve karşıma çıkan sayfada aranma potansiyeli olabilecek kelimeleri not ediyorum;
Hımm.. kelimeler tanıdık geldi değil mi? Rakibimizin kullandığı kelimler bunlar. Tabii sadece içeriğe değil, bulunan resimlerin açıklamalarına da bakıyorum;
#Resimlerimde bu kelimeleri de kullanabilirim. Eminim bu kelimeler de aratılacaktır. Tabii sadece resimlerle de yetinmiyorum. Ve en altta bulunan kategoriler kısmına da göz atıyorum;
#Peki bu kelimelerin aratılma hacimleri var mı ? Hemen kontrol edelim. Bulduğum bu yeni kelimeleri de google kelime planlayıcısında aratıyorum;
Ve Bingo! Tabii ki var. Hemen bu kelimeleri de yazacağım yazımda odaklandığım anahtar kelime çevresinde kullanmak üzere oluşturduğum kelime havuzuna ekliyorum.
5- Google Aramaları Alt Kısım
Google çoğunlukla uzun kuyruklu kelimelerin aranma hacimlerini anahtar kelime planlayıcı aracında paylaşmaz. Peki bu uzun kuyruklu kelimelerin aratılma hacimleri yok mu ?
Kesinliklikle var !
Aratmasını yaptığınız kelimenin en yakın ve en çok aratılan uzun kuyruklu kelimeleri google size arama sonuçları sayfasının en atlında kısmında verir.
Örnek:Google’da “anahtar kelime analiz” diye aratma yapıyorum ve arama sonuçlarının en alt kısmına indiğimde karşıma çıkan sonuçlar şu şekilde;
“Anahtar kelime analizi nasıl yapılır”, “anahtar kelime yoğunluğu ölçme” gibi kelimeler aslında benim üzerine yazacağım konu ile en alkalı ve en çok aratılan uzun kuyruklu kelimeler.
#Tabii bunu sadece bir kez yapmıyoruz. Döngü şeklinde tekrarlıyoruz. Bulduğum kelimeleri tekrar aratıp, sonuç sayfasının en alt kısmına bakıyoruz.
#Yani “anahtar kelime analizi” şeklinde aratma yaptığımda google’ın bana ilgili sonuçlar olarak sunduğu kelimeleri de aratıyorum ve o kelimelerin ilgili sonuçlarına da göz atıyorum;
Bu sefer de karşıma “anahtar kelime bulma aracı” – “anahtar kelime nasıl bulunur” gibi uzun kuyruklu kelimeler çıktı. Bunlarıda kelime havuzuma eklyiyorum ve bulabildiğim kadar kelime bulana kadar bu döngüyü sürdürüyorum.
Anahtar Kelime Bulma Araçları
Anahtar kelime analizi için bir de kullanabileceğiniz bir çok anahtar kelime aracı var. Bunları da göz ardı etmemek lazım tabii ki.
1- Keyword IO Anahtar Kelime Aracı
Benim en sevdiğim anahtar kelime aracı keyword.io. Oldukça kullanıçlı bir anahtar kelime aracı. Sadece google değil bir çok arama moturunu da destekliyor.
#Arama kısmına “anahtar kelime” yazıyorum ve ülkeyi de Turkey seçtikten sonra Search butonuna bastığımda, bu ücretsiz anahtar kelime aracı toplamda 284 yazdığım kelime ile alakalı sonuç sunuyor.
Sol taraf aracğın sunduğu kelimeler, ve yanlarında işaretleme seçenekleri mevcut. Eğer bir kelimeyi işaretlerseniz, sağ taraf yani 2. kısıma sizin için aktarıyor. Böylece kelimelerinizi bir liste haline getirebiliyorsunuz.
Bu anahtar kelime bulma aracının en sevdiğim yanı ise, sadece arattığınız kelimeden sonra gelen kelimeleri değil, öncesinde yer alan kelimeleri de sunuyor olması. Yani şu şekilde;
Gördüğünüz gibi, benim yazım çok değerli olabilecek “seo için anahtar kelime seçimi” ya da “SEO anahtar kelime nedir” gibi kelime bütünleri de sunuyor.
2- Keyword Tool Anahtar Kelime Aracı
Diğer bir anahtar kelime aracı ise Keyword Tool. Bu da ilk sırada sunduğum anahtar kelime aracına oldukça benzer aslında.
Kullanımı ise şu şekilde; Odaklandığınız anahtar kelimenin bir kısmını aratma kısmına yazın. Ardından arama motoru olarak google.com.tr ve dil seçeneğini olarak Turkish(Turk) opsiyonunu seçip Enter tuşuna basın.
Aratmam sonucunda, keyword tool bana alttaki resimde görüldüğü gibi google’da önerilen kelime tamlamalarını popülerliğe göre sıralayarak gösteriyor.
3- UbberSuggest Anahtar Kelime Bulma Aracı
Ubbersuggest anahtar kelime bulma aracı ise, aynı keywordtool gibidir. Tek farkı ise google önerilerini harflere ayırır. Bu da tabii daha fazla kelimeye fikir bulmanıza olanak sağlar.
Yani aracın aratma kısmına “anahtar kelime” yazıp, aratma yaptığımda araç bana anahtar kelime kelimesinden sonra gelecek 3. kelimeyi harflere kategorileyerek sunuyor.
Önce a harfi, yani anahtar kelime analizi, anahtar kelime arama, anahtar kelime analiz aracı gibi kelimeler sunuyor ve ardıdan b harfine geçiyor.
Sonuç
Benim anahtar kelime analiz sürecim genel olarak bu şekilde işliyor ve kendi blogum için anahtar kelime analizi nasıl yapıyorsam, sizlerle de aynı süreci birebir paylaştım.
Anahtar kelime analizi yaptıktan sonra ise geriye, site içi SEO‘yu doğru uygulayarak ve SEO uyumlu yazılar yazarak araştırmanızı taçlandırmak kalıyor.
Tabii bir de yazınızı yayımladıktan sonra tanıtımını yapmanız gerekiyo ki bunların en başında yazınıza backlink almak geliyor.
Umarım Anahtar Kelime Analizi & SEO: Ezber Bozan Rehber ! | WPMAVI başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Aydınlatıcı yazılarınız ve emeğiniz için teşekkürler. Bir sorum olacak. Yazınızı okuyunca bloğumdaki zaten yayımlanmış olan yazılarımın anahtar kelimelerini değiştirsem dizinden çıkar mı? çıkarsa tekrar nasıl eklerim?
Çok Teşekkürederiz Hocam Açık Yüreklilikle Paylaşmışsınız. Takip Etmeye Devam Edeceğiz. Başarılarınızın Devamını Dileriz
36 yaşındayım. En az on yıldır internet sektöründeyim. Hayatımda okuduğum en iyi ilk 5 makaleden birisi bu oldu. Samimiyetin için bin teşekkür kardeşim. Ellerine sağlık.
dikkat çekici ve iddialı bir yazı. bir an sallıyor mu diye google de “wordpress kadın teması” terimini aradım hakikatten 1. sırada çıktı. sonra ne mi oldu. odamın kapısını kapatıp tüm yazıyı dikkatle okudum. Tebrikler…
Burak hocam selamlar,
Anahtar kelime konusunda aklıma takılan bir konu var ve cevabını henüz bulabilmiş değilim. Sanıyorum bu sorunun cevabının herkese faydası olacaktır.
Yaklaşık 2 ay önce sitemi kurdum, genel olarak planladığım şekilde hatta daha iyi gidiyor. İçinden çıkamadığım tek konu, yan anahtar kelimeler. Her yazım için bir hedef anahtar kelime belirliyor ve kullanıyorum (1%-3% arası), yan anahtar kelimeleri de daha düşük miktarlarda (0.5%-1%) kullanıyorum. Farklı yazılarda ise bu 0.5%-1% arası kullandığım anahtar kelimeleri paylaştırıyordum. Dün farkettim ki, bu paylaştırmayı “yapmadığım” yazılarda sadece 5-10 gün içinde google’da ilk 3 sayfaya girmişim bile. Ancak yan anahtar kelimeleri ortak kullandığım diğer yazılarda (2-5 arası farklı yazı) google beni indexliyor olmasına rağmen ilk 15 sayfaya dahi giremiyorum.
Buradan sonuçla aynı yan anahtar kelimeleri farklı yazılarda kullanmamak gerekir sonucunu çıkarabilir miyiz?
Ben bunu farkettiğim için bu düzenlemeyi zaten yapacağım, ancak yorumlarını merak ediyorum.
Teşekkürler!
Bu harika yazı için ne kadar teşekkür etsem az. Açıkçası anahtar kelimeyi sadece Seo kısmına yazdığımız sanıyordum. Meğer yazı içinde geçirdiğimiz kelimeler de ne kadar önemliymiş. Dediklerinizi dikkate alacağım. Çok ama çok teşekkürler. Emeğiniz harika.
Yazın hepimize rehber oluyor teşekkür ederiz öncelikle. Aklima takılan şu. Bu anahtar kelimleri paragrafin tamamina mi yaymak gerekiyor yoksa ozellikle ilk 100 kelimede mi geçirmek gerekiyor. Eger ilk satirda geçirmek gerekiyorsa hepsini kullanmamiz nasıl mümkün olabilir.2. sorumda anahtar kelimeleri ve versiyonlarını birer kez kullanmak yeter mi. Çünkü ayni kelimeyi bazen cok fazla kullanma imkanı olmuyor. Yanitlarsan cok mutlu olurum kardeşim. Başarılarinin devamini dilerim
Tebrikler çok güzel yazı olmuş. Her ne kadar web sitesi kurabilsek de bu bilgiler olmadan çöp site olmaktan öteye gidemiyoruz maalesef. sayende yazılarımı daha kaliteli hale getirebileceğim inşallah. Başarılarının devamını diliyorum.
Bu zamana kadar yazdığım makalelerin sadece yazıdan ibaret olduğunu öğrendim sayende, yazıyorum ama içinde ne anahtar kelime ne araştırma öyle duvar gibi yazıyormuşum
burak kardesim, ellerine saglik okudukca tekrar okudugum bir saheser olmus. keywordtool.io aylik ücreti cok pahali ama aylik topu kullanim siteleri gördüm cok cüzzi fiyatlara internet aramalarda bunlari önerirmisin yada baska önerilerin nelerdir tesekkürler
Hocam şimdiye kadar olan yazılarında birazcık önyargı ile yaklaşıyordum ama bu yazıda ufkum yirmiye katlandı. Forumlarda seo ayarları konuları hep saçma gelmişti haliyle seo’ya olan inancımı yitirmiştim ama bu yazı ingilizce tabiriyle “game chancer”…
Bende seo konusunda ilginç bir aldı gelişti ne derece doğru bilemiyorum.”Ne yazarsam yazayım daha önceden bu konuda hazırlanan herhangi bir yazının önüne geçme ihtimalim yok.” şeklinde o nedenle hep kıyıda köşede kalmış anahtar kelimeler peşinde koşuyorum.Yazınızı okudum bu durumun mantıklı olmadığını düşünmeye başladım.Bakalım sonuç ne olacak.Bir de keyword.io benim için , sayenizde keşfedilmiş bir araç oldu.Yazınız ve emeğiniz için teşekkür ederim.
Merhaba,
Detaylı ve faydalı yazınız için teşekkürler. Adwords hesap açarken sorun yaşayanlar için not düşmek istiyorum. Gmail ile adwordse girince önce reklam oluşturmanızı istiyor. Siteniz olmasa da herhangi bir site adresi yazıp, gerekli yerleri dolduruyorsunuz. (detaylı adresinizi vermeniz gerekmiyor, doldurun yeter). Sonra ise ödeme bölümü var. Kredi kartı ile ödeme seçili geliyor. Burada HAVALE ile ödemeyi seçmenizi öneririm. (Ödeme kısmını doldurmadan ilerlenemiyor.) Reklamı oluşturduktan sonra adwordse giriş yapabiliyorsunuz. Oluşturduğunuz reklamı ister durdurabilir, isterseniz silebilirsiniz. (HAVALE ile ödemesi yapılmadığından zaten aktif olmuyor.)
Burak cevabın için teşekkür ederim. Senden öğrendiklerim sayesinde artık yaptığım siteleri kendim kodlamıyorum, wordpress ile kurup senin gösterdiğin ve paylaştığın bilgileri uyguluyorum. Bu arada ben masaüstü bot uygulamalarında uzmanlaştım ve bu bilgilerimi wordpress içinde kullanıyorum. yaptığın sitelerde bot kullanma ihtiyacı duyarsan senin için ücretsiz yapabilirim her zaman. bende senin gibi bilgiyi paylaşmayı seven birisiyim. genelde arkadaşlarıma otel,ürün karşılaştırma, yorum gibi botlar yazdım. ihtiyacın olursa mail adresimden iletişime geçebilirsin. sevgiler
Yazdım bir kenara hocam. Yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim.
Merhaba Burak. Merak ettiğim bir şey var. “servis” kelimesi ile “servisi” kelimesini içeren bir makale yazmam gerekiyor. Sadece “servisi” desem, “servis” kelimesini de içermiş oluyor mu? yoksa iki kelimeyi farklı farklı mı kullanmak gerekiyor
Tabi ki içerisinde geçirmiş oluyorsunuz.
Merhaba Burak. Öncelikle yazmış olduğun bu muhteşem yazı için teşekkürler. Harfiyen uygulamak için blogumu açtım ve 4 tane özgün makalemi yazdım. Her birine 2 3 günümü harcadım. Ayrıntıları seninle paylaşacağım.
Dostum öncelikle elline koluna emeğine sağlık. Yazılarını tek tek okuyorum. Gerçekten her bir yazıda çok büyük emek var. Merak ettiğim konu adwordste ben arama hacimlerini 1b-10b şeklinde görüyorum. Eskiden tam sayı veriyordu diye hatırlıyorum ki senin görsellerinde de öyle. Acaba tam sayı olması için reklam mı vermem gerekiyor? Detaylı cevaplarsan sevinirim. Başarıların devamını dilerim.
Ubbersuggest kullanabilirsiniz hocam. O da verilerini google’dan çekiyor ve tam sayı gösteriyor.
onca makale okudum senin bu yazını 1.okudum bir daha okuyacağım üstelik sık kullanılan yer işaretleri nede ekledim harikasın gönlünden ne geçerse Allah sana versin
Bu islerden anlayan cogu kisi boyle bilgileri baskalariyla paylasmaz. Sizi tebrik ederim.
Ozaman rekabeti dusuk ve ortalama aylik arama sayisi yuksek kelimelere bakmamiz gerekiyor dogru mu?
Birde Sayfanın üst kısmında görünme teklifi (düşük aralık) kolonuda adsense deki TBM ye mi denk geliyor?
O size kalmış bir durum. Sonuçta bir hedef koyuyorsunuz. Ancak başlangıçta rekabeti düşük kelimelere yoğunlaşmak daha mantıklı. İleriki aşamalarda sitenin gücü ile rekabeti yüksek kelimelere odaklanılabilir.
Merhaba
Ayrintili Yaziniz icin cok tesekuurler.
Google daki anahtar kelime plani ile ilgili anlamadigim bir kisim var.
Simdi bir kelime verip ara dedigimizde bize kombinasyonlari listeledi.
Rakabet kolonunda yuksek yazmasi O kelimede reklam verenler icin mi rekabetin yuksek oldugunu soyluyor, Yoksa reklam alan yani bizim icinmi rekabetin yuksek olduigunu soyluyor.
Kisaca rekabet alaninda yuksek yazan kelimelere mi yonelmemiz lazim yoksa dusuk yazanlara mi?
Rekabeti yüksek kelimeler demek sıralamada üstlere çıkmanın zor olduğu anlamına gelir .Yani bizim için, reklam yayımlanlar için bu söyleniyor.
Uzun zamandır sitenizi takip ediyorum ve gerçekten muazzam bilgiler veriyorsunuz. Sayenizde siteme gelen organik kullanıcı sayısını katbekat artırdım. Bu faydalı bilgileri paylaştığınız için teşekkürler!
Yorumunuz ve desteğiniz için ben teşekkür ederim.
hocam birşeyi merak ettim sitenize göz gezdirdimde herhangi bir seo eklentisi kullanmıyorsunuz sanırım yada benmi yalnış gördüm..? Eğer seo eklentisi kullanmıyorsanız nasıl bit title meta oluşturup kullandınız…
Kullanıyorum hocam. Yoast kullanıyorum.
Merhaba, öncelikle yapmış olduğunuz analiz işlemleri oldukça faydalı. En ince ayrıntısına kadar gerekli detayları paylaşmışsınız. Benim sormak istediğim soru şu. Örneğin bir makalede onlarca anahtar kelime geçirmek yerine anahtar kelimeler üzerine tek tek makaleler oluşturulması daha sağlıklı ve daha etkili olmaz mı. Vereceğiniz cevap benim için çok önemli
Blogumda bu sorunuza cevap olacak bir çok yazım mevcut. Mesela ilk olarak başarılı bir blog yazarı olmanın sırrı başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
Merhaba. Müthiş bir yazı olmuş. CTRL + D yaptığım nadir yazılardan biri. Şimdi bunu deneyeceğim. Bakalım ne kadar etkisi olacak.
Bu yılın başında sizin anlatımlarınızla blog açtım..
Ara ara yazılarınızı okuma ihtiyacı hissediyor ve merak ettiğim her konuyu sizin blog da buluyor ve de okuyorum.
Sade ve anlaşılır bir yazı diliniz var. Teknik bilginiz de çok iyi.
Valla wordpress alannda bu kadar kaliteli içerik üreten başka bir blog yazarı tanımadım şimdiye kadar. Baştan aşağıya kalite akıyor yazılarından. Allah başarılarını ve kazancını arttırsın.
Güzel temennileriniz için çok teşekkür ederim hocam.
Burak merhabalar,
Kıymetli bilgilere yer verdiğin için teşekkürler, peki söylediğin her şeyi göz önünde bulundurarak yazımızı yazdık diyelim, bu yazımız için nasıl bir backlink çalışması yapmamız icap ediyor? Yoğunluğu ne olmalı?
Bu konular hakkında da yazını bekliyoruz, belki de vardır emin değilim :)
Teşekkürler.
Başarılı bir blog yazarı olmanın sırrı başlıklı yazıma bakabilirsiniz hocam.
Gönlü zengin adamsın belli. Eline koluna sağlık. Bu bilgileri paylaşmak kolay değil.
Bir tane daha; bir çok kelime türkçede yanlış yazılabiliyor. Google bunu doğrulama tavsiyesinde bulunuyor ancak bazı insanlar bunu görmezden gelip yanlış yazımı aratmış oluyor. Yazının içinde bir kere taglerde de bir kere olmaz üzere yanlış yazımı da yazıya ekliyorum. Buradan da arada sırada trafik alabiliyorum.
Bir tane de benden gelsin. Anahtar kelimeleri ingilizce dilinde de aratıp Türkçede olmayanları Türkçeye çevirerek kullanıyoruz. Çünkü birincisi, İngizcede arananların ilerde Türkçede de aratılma ihtimali var. İkincisi Türkçe olarak aratıp bulamadığımız şeyleri ingilizce yazarak arıyoruz biz de.
Burak hocam. Çok değerlisin gözümde. Adamın dibisin. En sevdiğim insan modeli diğer insanlara faydalı olan faydalıdan da öte gönülden cömert olan insan modelidir. Sen işte tam da busun. Gerçekten çok teşekkür ederim sana. Sana bir sorum var. Diğer yazılarını okuduğumda 6 ay trafik alamadığını 6 aydan sonra trafik almaya başladığını gördüm. Sorum şu ilk başladığında makalelerini hangi sıklıkta ve kaçar tane paylaştın? Cevaplarsan çok sevinirim. Blogunun hep böyle başarılı olması dileği ile.
Sıklık önemli değil hocam. Önemli olan kaliteli içerikler üretecek zamanı ayırmak ve bunu bir düzen içinde götürmek. Ay da bir içerik de üretebilirsiniz .Ancak bunu düzenli olarak yapmaya dikkat edin. Her ay 1 içerik üretmek gibi.
Bence sizin farkınız bu yazıda bayağı ortaya çıkıyor , belli bir temelden yazının geldiği nokta ve anlatım çok doğal tebrikler. vikipedia ya erişimimiz yokken ekşi sözlük kullanmakta bence çok iyi fikir olmuş kelime araştırması yaparken. Elinize sağlık sizi takip ediyorum.
Merhaba. Yazı çok işlevsel olmuş ellerinize sağlık. Ben ilk yazımda ˉmekanˉ anahtar kelimesini kullanmıştım. Çünkü blog yazıyorum kafelerle ilgili ve en sık kullandığım kelime o oluyor. Anahtar kelime bulmak çok zor oldu benim yazılarım için. İkinci yazımda yine mekan odak kelimesini kullandım. yoast Seo *Daha önce bir kez bu odak anahtar kelimesini kullanmışsınız, bu anahtar kelime için sitenizin hangi adresinin daha önemli olduğundan emin olun.* direk bu uyarıyı verdi. Sizce değiştirmeli miyim yoksa kullanayım mı?
Cok teşşekürler şimdiden.
Burak Hocam Selamlar. Birçok yerde araştırıp cevabını net olarak bulamadığım bir konu var. Yine çözüm cevabının sizde oldunu düşündüm ? Anahtar kelime kaç adet kullanılmalıdır, aynı içerikli virgül koyarak birden fazla anahtar kelime eklemek istediğimde “yoast” eklentisi uyarı veriyor. Örneğin, içinde “ek iş” geçen bir kelimeyi “evde ek iş, yapılacak ek iş” olarak aynı yazı için kullanabilir miyim? Dönüşünüzü rica ediyorum. Şimdiden çok teşekkürler
Merhaba. Gerçekten müthiş yazı olmuş. Çünkü hepsi tecrübeye dayanarak yazılmış. Makale çok hoşuma gitti. Ancak anlayamadığımbir şey var. Bir makale için o kadar çok anahtar kelimeyi nasıl kullanıyorsunuz? Yani demek istediğim seçtiğiniz kelimeleri birer defa kullanmak o kelimenin makalenizde anahtar kelime olmasina yeter mi?
Gece yarısı oturdum usanmadan sonuna kadar okudum. Emeğiniz için çok teşekkür ederim.
Google Adwords word planner kısmına geçemiyorum bir türlü, benden kart bilgileri ile reklam satın almamı istiyor. Başka bir yolu mu var acaba? Birde google trends ile farkı nedir?
0,01 kuruştan bir reklam oluşturun ve daha sonra o reklamı etkisiz hale getirin. Bu şekilde geçersiniz.
İnanılmazsın yazının ortasında yok artık diyorum hala devam ediyor. Ellerin dert görmesin aklıma gelmeyecek kelimeleri buldum çok sağ ol..
#Mükemmel
Güzel bir çalışma olmuş emeğinize sağlık.
Haklısın, o halde şimdilik elden bir şey gelmez.
Peki Burak; bulduğumuz bu anahtar kelimeleri yazı içinde en az bir defa mı geçireceğiz? Teşekkürler.
Hocam sorduğunuz sorular ile ilgili blogumda bir çok yazı mevcut. Yazılarımı okursanız, cevabınızı da alırsınız.
Burak; Google Adwords, anahta kelimelerin aranma verilerini geniş aralıklarla veriyor. Acaba aranma hacmi verilerini daha kesin rakamlarla veren ücretsiz bir platform biliyor musun? Teşekkürler.
Hocam google istatistiklerini google’dan başka / daha iyi bir şekilde kimse veremez ki.
Merhaba Burak,
Yazıyı okurken biraz geri çekilip “vay canına!” dedim, tebrikler :)
Yok artık daha neler…Öyle bir yazı yazmışsın ki dostum,1 saattir konuyu,yorumları okuyorum.Şuan saat 23:20 ayağa kalktım alkışlıyorum.Tek kelime ile harika…
Merhaba,
Öncelikle bu denli değerli bilgileri bizimle
paylaştığınız için çok teşekkür ederek bir
soru sormak istiyorum. Adwords teki aylık
arama sayısı yukarıda yer alan resimlerdeki
gibi sayı olarak değilde,1000-10B, 10B-100B
şeklinde çok geniş bir aralık olarak
görünüyor bende.Bu, “anahtar kelime
aracı”, “anahtar kelime planlayıcı” olarak
değiştiği için mi böyle, yoksa benim
bilmediğim bir ayarı mı var?
Şu an öyle bir konuya dalmışım ki,bilgi deryasındayım sanki :) emeğinize sağlık.. İnşallah, henüz iki gün önce açtığım blogumu, daha iyi geliştirecek bilgiler edineceğim sitenizden. Teşekkürler
Şüphesiz bu konuda anlatılan en güzel,itinalı ve zengin anlatım içeriğini okudum. Pozitif bir yorumu hak ediyorsunuz
Teşekkürler
Seyahat teması da içeren faydalı bir yazı olmuş, elinize sağlık :)
Merhaba Burak ,Anahtar kelime analizinde önerilen teklif fiyatını dikkate alıyor musun ,adsense kullandığım için biraz daha yüksek aranma hacim olanlara ve o konuda ne kadar başarılı yazı var ,yani üst sıralara çıkma olasılığım var mı gibi konulara dikkat ediyorum….Önerilen Fiyat konusuna ne kadar dikkat etmeliyiz sence ? Bu konuyu sen test etmişsindir diye düşünüyorum.
Adsense kullanıyorsanız, en çok dikkat etmeniz konu o aslında. Bir kelime için önerilen teklif fiyatı ne kadar çok ise, o kelime ile igili yazdığınız yazıda bulunan adsense reklamları tıklandıkça o kadar çok kazandıracaktır.
merhaba bir kelimenin ortalama aranması https://adwords.google.com/ko/KeywordPlanner bu sayfada 10 bin ile 100 bin arası . bin ile on bin arası yada biir milyon ile yüz milyon arası gösteriyor . sizin gibi ortalama aranma sayısını nasıl öğrenebilirim ? net bir rakam belirleyemiyorum bu şekilde. on bin ile yüzbin arası diyor çok uçuk fark var 80 bin defa aranan kelime olsa sitemi açacağım ama belkide 20 bin defa aranıyordur
Hocam önceden yazıda göründüğü şekildeydi. Sonradan google güncelleme yaptı ve tam rakam gösterimini durdurdu. Artık aratılma hacimleri aralıklar şeklinde sunuluyor.
Çok yönlü anahtar kelime analizi konusunda harika bir bakış açısı sunmuşsun üstad. Emeğine ve aklına sağlık. Öncelikle dijital mecrada artan rekabet ortamına ayak uydurmak ve içeriği kral tahtından indirmemek adına bilinen yöntemlerin ötesine geçmenin yolunu göstermişsin. Değindiğin gibi, bilinen yöntemelere herkes başvuruyor, bir adım öteye geçip, yeni bir perspektif geliştirme konusunda farkındalık oluşturdun.
Bu övgü dolu yorumunuz için çok teşekkürler Hakan Kaya ! Size bir şey katabildiysem ne mutlu bana ! Takipte kalmanız dileği ile !
Öncelikle bu değerli yazı için teşekkürler burak. Yukarıda yazdığım bir yorumumda bu yöntemleri bir makalemden deneyip sonuçları paylaşacağım demiştim. Sonuç şu: kesinlikle işe yarıyor. Bir makalemde bu yöntemleri deneyerek, makaledeki birçok anahtar kelimede google’da ilk sayfa ve ilk 3-4 site arasında ilgili yazım çıkıyor. Ancak, buradan yöntemi deneyecek arkadaşlara tavsiyem, bu yöntemi denemek için iyi bir şekilde uğraşmaları gerekmektedir. Yarım yamalak deneyerek başarılı olunmaz.Yukarıda yazanları harfiyen yapmalısınız. Emek olmadan ekmek olmaz. Son bir not: İlgili yazıya Backlink ve tanıtım yazısı almadığınız sürece, bu sonuçlar en az 1-2 ay sonra başarıya ulaşmaktadır.
Merhaba, yazı içeriğiniz gerçekten çok açıklayıcı emeğinize sağlık. Adwords’e üyeyim, 1 ay öncesine kadar anahtar kelime planlayıcı aracında anahtar kelimelerin aylık aramaları istatistik olarak gösteriliyordu, fakat şu an aylık aranma grafiğini göstermiyor sadece 1 yıllık ortalama aranma rakamını veriyor. Bu konuda yardımcı olmanızı rica ederim
Hayır hocam. 1 yıllık ortalama olarak vermiyor. Sadece aylık aratılma ortalamalarını tam bir sayı vermek yerine artık aralıklı olarak vermeye başladı. Yani bir kelime ayda 450 kere aratılıyorsa bunu 100 – 1000 arası olarak gösteriyor.
Sürekli takip ettiğim bloglardan bir tanesi . Yazıda gerçekten büyük emek yatıyor . Bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim . Ben hit getirebilecek konular bulmakta zorlanıyorum . Her kelimede rekabet var artık site adresimi paylaşıyorum . Eğer öneriniz olur ise seve seve dinlemeye hazırım .
Hocam rakip araştırması yapın derim. Araştırın. En çok neler okunmuş, hangi yazılara kaç yorum yapılmış, kaç kere paylaşılmış, kaç kere okunmuş vs. Bu şekilde eminim bir çok konu bulacaksınızdır.
Mükemmel bir anlatım, müthiş bir emek.. Umarım emeğinizin karşılığını her daim alırsınız. Burada yazılanları harfiyen uygulayan bir webmaster, kesinlikle faydalı sonuca ulaşır. Teşekkürler..
Merhabalar, öncelikle şunu söyleyeyim vermiş olduğunuz bilgiler sayesinde temel iki anahtar kelimemde websitem çok çok yeni olmasına rağmen (henüz 4 aylık ve istanbul uzantılı domain) inanılmaz bir yükseliş gösterdi. Temel anahtar kelimemde 127. sıradan 26. sıraya yükseliş sizin vermiş olduğunuz bilgiler sayesinde gerçekleşti, çok teşekkür ederim. Benim bir sorum var; hizmet sektöründe faaliyet gösterdiğimiz için aramalar da ilçe bazlı oluyor. Örneğin avcılar beyaz eşya servisi, kadıköy beyaz eşya servisi gibi.. Onlarca bu tip anahtar kelime için, ayrı ayrı makale yazmak mı gerekir? Tek bir sayfada yazsam, her birine farklı seo url yapamamış olacağım. Değerli görüşlerinizi bekliyorum, bu yazıdaki önerilerinizi de dikkate alarak önceki yazılarımı revize edeceğim, teşekkürler.
Selamlar, üşenmedim ve sonuna kadar okudum. :) Gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş ama ciddi emek istiyor bu iş.
Yalnız reklamların adsense olduğunu farkettim, adsense artık çok vermiyor diye okumuştum r10’da ama ne kadar doğru bilmiyorum, benim de 59 dolarım vardı orda çok eskiden kalma ama neyse :)
Teşekkürler yazı için bu arada. :)
Burak bey selamlar.
Detaylı bir yazı olmuş. Zevkle okuduk.
Gerekli Notlarımızı aldık.
Teşekkür ederiz.
Devamını bekliyoruz.
Zevkle okumanıza ve not almanıza sevindim hocam :) Böyle yorumlar okumak ne kadar doğru bir iş yaptığımın direkt bir göstergesi oluyor aslında. Yorumunuz için ayırca teşekkür ederim. Takipte kalmanız dileği ile !
Yine detaylı bir çalışma. Çok teşekkür ediyor başarılar diliyorum.
Yorumunuz için ben teşekkür ederim hocam.
Bu yazıya daha önce bir yorum yazmıştım ama bu da ikinci olsun zarar gelmez. Aslında ufak bir teşekkür maili atacaktım ama bir arkadaşın yazdığı ‘çok da ezber bozan bir durum değil’ yorumu üzerine ben tekrar bir iki şey yazmak istiyorum. Hem aynı şekilde düşünen arkadaşlara karşı bir referans olur.
Son iki içeriğimi “bildiğim/klasik” anahtar kelime analizi yöntemlerinden ayrı burada anlatılan yöntemlerle yaptım. Alışmadık sırtta atlet durmazmış gibi bir durum oldu biraz fazla zamanımı aldı ama olsun. Neyse içeriklerin üstünden en kötü 2 hafta geçti ya da geçmedi, bu yöntemleri uyguladım ve iki içerikte google’da ilk sayfada ikinci sırada ve tahminimden fazla ziyaretçi geliyor o içeriklere. Gayet iyi bir başarı ki içeriklere backlink işlemi daha yapılmadı.
Tekrar elinize, emeğinize sağlık Burak hocam.
Böyle bir referansı üşenmeden geri dönüp yazıma katkı sağlayacak şekilde yorum yaptığın için çok teşekkür ederim Oktay. Yazımda da dediğim gibi, ben blogumda ne uyguluyorsam onu anlattım. Ne azı, ne fazlası. Bu yazıyı ezber bozan olarak görmeyenlerin anonim olarak yorum yaptığını, blog adreslerini bile paylaşmadıklarını da biliyoruz. Kaliteli içierklerin yayımlanması birilerinin hoşuna gitmiyor inan. Ben bunu bazı blog yazarları ile yaşadığım ikili ilişkilerden de biliyorum. Öyle bir kitle var. Tabi böyle insanları görmekte gerçekten doğru bir yolda ilerlediğimi gösteriyor bana. Bu da beni mutlu ediyor aslında :) Geri dönüşün için tekrar teşekkür ederim. İstediğin sonuçları almana da ayrıca sevindim.
Bu kadar harika bir yazıdan sonra yorum yapmadan geçemedim.
Zaten google da harika olarak görmüş ki seni 1 ay olmadan yazını 4. sıraya taşımış. bu da çalışmanın somut kanıtı sanırım.
Tebrikler :)
Uzun süreden sonra senin yorumunu görmek sevindirici Poyraz. Evet, yazının ziyaretçi ile etkileşimi yüksek olunca ve diğer SEO faktörleri de devreye girince yazı ister istemez google’da güzel bir sıraya oturuyor. Eminim ileride ilk sırayı da zorlayacaktır :) Yorumun için ayrıca teşekkür ederim dostum.
Yazılarını uzun zamandır okuyup faydalanmaya çalışıyorum gerçekten baya uğraş vererek oluşturduğun ve bilgini paylaşmada cömert davrandığını görüyorum bunun karşılığını alacağını düşünüyorum ki alıyorsunda sanırım 3000+ mail abonesi boşuna değil tebrik ederim
Teşekkürler hocam. Umarım siz de yazılarımın faydasını görürsünüz. Takipte kalmanız dileği ile !
Bu hususta daha iyi açıklanmış bir yazı daha olacağını sanmıyorum..
Anahtar kelime üzerine planlama yapmak isteyen herkes 20-25 dk sını ayırarak konu hakkında bilgi sahibi olabilir.
Teşekkürler Kenan ! Benim de amacım oydu zaten. Yazınca en iyisini yazmak. Okuyucu kitlemden de böyle yorumlar almak bunu kanıtlar nitelikle oluyor resmen :) Takipte kalman dileği ile !
Seni Ayakta Alkışlıyorum Kardeşim Helal Olsun
İşte beklediğim yorum :) Teşekkürler Emre :)
Oldukça güzel bir yazı olmuş özellikle de benim gibi blog yazma işine yeni başlayanlar için çok teşekür ederim. :)
Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Umarım faydasını görürsünüz.
Oldukça faydalı bir makale olmuş. Emeğinize sağlık.
Hocam bugüne kadar okuduğum en güzel yazı ,çok teşekkür ederim.Samimiyetle gizlemeden her şeyi anlatmışsınız.Tkipteyim
Bu övgü dolu sözlerin için teşekkür ederim Onur. Faydasını görmene inan çok sevindim.
Şans eseriki staj yeni başladım fakat bende buna yakın makale oluşdurmuştum fakat ilerledikçe bunlardan çok daha iyisini oluşdura bilirim sanırım.
Burak Bey, harika bir yazı olmuş. Makale öncesinde bu kadar güzel bir analiz yapıp sonra yazıyı hazırlamak büyük bir ayrıcalık. Çok şey öğrendim teşekkür ederim. Yanlışlık yapmıyorsam örneğin bu yazınızda birden fazla h1 kullanmışsınız; aynı şekilde birden fazla da h2. Bu başlıkları seçerken neye dikkat ediyorsunuz?
Bu yazı iki bölümden oluşuyor aslında. Anahtar Kelime analizi ve Anahtar Kelime Araçları dolayısı ile bu iki konuyu tek bir yazıda toplarken 2 h1 kullandım. Yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim hocam.
Burak hocam adwordse kayıt oldum sayenizde şimdi eski yazılarımdan birisini sizin yönteminize uyarak güncellemeye çalışacağım şu anda yazım anahtar kelimem için malesef ilk 100 sonuc içinde yer almıyor 400 kelimelik yazıyı 1500 kelime kadar yapmayı düşünüyorm sonuçları inşallah buradan paylaşırım
Harika. Sonuçları heycanla bekliyorum Taha.
Merhaba Burak belki daha önce sorulmuştur ama göremedim mesajlarda… Yazıyı yazarken içerik tarafında mı anahtar kelime seo veya rakip analizlerde mi daha fazla vakit geçiriyorsun ? Bu kelimeler kesinlikle olmalı deyip mi konuyu onun üstüne örüyorsun yoksa konuyu yazıp aralara mı serpiştiriyorsun ? Tşk ederim…
Merhaba Hocam, içerik yazmaya daha fazla zaman ayırıyorum ancak anahtar kelime analizi de oldukça zaman alıyor. Bu kelimeler kesinlikle olmalı diyorum ancak ne konuyu yazıp aralara serpiştiriyorum, ne de konuyu onlar üzerine örüyorum. Yani ikisini ortası desem daha doğru olur. Yorumun için ayrıca teşekkür ederim.
Açıkcası en çok ziyaretçiyi “nedir?” gibi sorulara verdiğim yanıtlardan alıyorum. Bu tür makalelerim kendiliğinden bir SEO değerine sahip oluyor. İlginç bir şekilde kaleme aldığım makaleler ise çok fazla etkileşim (yorum, beğeni vs) alsa da google’dan pek ziyaretçi çekemiyor. Asıl hedefi organik aramalar olan kişiler kesinlikle senin izinden gelmeli ;)
Hem google 1. sıraya oynayıp hem de benzersiz paragraflar çıkarma konusunda zorluk çektiğim için bir taraftan fedakarlık etmek zorunda kalıyorum. Neyse ki bu sorunu da yeni bloğumla halledeceğim inşallah :) HızlıAdam benim özgür ruhlu ve öz takipçili bloğum olarak yaşamını sürdürürken diğer bloğum google amcaya çalışacak gibi görünüyor.
İnan ben de bu konuda çok zorlanıyorum. Bu konuda yanlız değilsin yani :) Ancak ortak noktayı bulduğunda asıl o zaman gerçek başarıyı ( google trafiği yönündn ) yakalayacağna eminim. Ki insanlar yazdıkça bunu daha iyi kavrıyor ve uygulama yönünden daha az zorluk çekiyor. Bunca yazısı olan ve kendini bu işe adamış sen, eminim ki yeni blogunda bunu çok sağlam bir şekilde hayata geçireceksindir. Bu arada yeni blogunu heyecanla bekliyorum kardeşim. Beni de mutlaka haberdar et gelişmelerden. Esenle kalman dileği ile!
Merhaba Burak,
Ezber bozan bir yazı olduğunu düşünmüyorum. Çok farklı bir teknik veya işte bu! diyebileceğimiz bir bilgide yok. Keyword IO dışında fayda sağlayacak birşey göremedim. yazıyı ağır ağır okudum bunuda söylemeliyim. Content Seo için değişim sağlayacak nitelikte değil.
Aslında Bakarsan Aranma hacmi yüksek kelimeler ve odak kelimelerin çokluğu ve tekrarı yazıyı farklı ve doygun kılmaz.
Aksine tekrarlanan ve robot içerik dediğimiz sınıfa dahil olur.
Yazında katıldığım noktalar ve desteklediğim maddeler elbette var. bunlardan bir tanesi Backlink ile yazıyı ve kategoriyi doyurmaktır.
Merhaba Aykin, keşke bir de site adresinizi yazsaydınız da yorumu kimin yazdığını görebilseydik… En azından siteni inceler, google sıralamalarını inceler karşımdakini ona göre muhattap alırdım… Anlamadığınız bir nokta var; odak kelime çokluğu demişsin. Google bir yazıyı okurken, o yazı içerisinde yer alan kelimeleri bak bu odak kelime bak bu değil diye kategorize etmez ki. Yani anahtar kelimeyi google gözünde anahtar kelime yapan yazı içerisinde ki yoğun kullanımızdır. Bunun yanında o anahtar kelimeye benzer ve onu destekler nitelikte, farklı ancak aynı aranma sonucunu hedefleyen kelimeleri yazıya dağatarak, ancak yoğun şekilde kullanmayarak geçirmek, yoğun şekilde kullandığınız anahtar kelimeyi destekler. Yani yazıyı hedeflediği trafikle aslında oldukça doygun kılar. Robot içerik sınıfına ayrıca böyle dahil olunmaz. Bu konuyu araştırın derim. Ki benim yazılarım, uyguladığım ve size birebir anlattığım yötenmler yazımda da dediğim gibi kendi blogumda uyguladığım anahtar kelime analiz yöntemleri ile yazdığım içeriklerimin sırlamasına google’dan baktığında içeriklerin robot içerik sınıfına girmediğini görebilirsin.
Seo için kelime planlama konusu yaptığım işle çok alakalı ve sertifikasına sahip olduğum alanlardan biri olsa da SEO çalışmalarının beni tıpkı google gibi tobotlaştırdığını düşünüyorum. Mesela en son makalemin ana başlığı “Blog Yazarları İçin Konu Bulma Önerileri” gibi SEO uyumlu bir başlık olması gerekirdi ama ben ne yaptım? “Yazacak Konu Bulamıyorsanız Renkli Prezervatif Yöntemini Deneyin” şeklinde başlık attım. Haydaa dediğinizi duyar gibiyim ama benim de asıl işim faydanın yanında farklı olmakla alakalı. Ben bu tür kelime planlama araçları ve benzeri kelime bulma yöntemlerini kaldırıp attım. Makalelerimi yazarken gayet ana konu ile ilgili ve faydalı olmaya çalışıyorum. Google gibi düşünmeme gerek olmadığını çünkü google benim gibi düşünerek algoritma geliştirdiğini hatırlıyorum. Yani google en iyi sonucu listeleyebilmek için gerçek bir insan gibi düşünebilecek robotlar geliştirirken benim robot gibi davranmam bu işi kısır döngüye dönüştürebilir. Ki şuan durum tam da bu. Google tobotları bizim gibi düşünmeye çalışırken biz de robot gibi düşünmeye çalışıyoruz:) Hal böyleyken yazdığın tekniklerin tamamının geçerli ve etkili yöntemler olduğunu düşünüyorum. Umarım okurların bolca istifade eder. Emeğine sağlık.
Söylediğine kesinlikle katılıyorum Bünyamin. Google tabii ki her geçen gün insan zekasına daha yaklaşan bir robot ancak dönemin gerektirdiği gibi davranmak ve dönemin algoritmalarına uyumlu şekilde hareket etmek üst sıralarda çıkmak adına en mantıklı olanı. Senin stratejini anlayabiliyorum. CTR’a yönelik başlıklar yazıyorsun. Bu başlıklarla ne denli google’da üst sıralarda yer alıyorsun ve ya alacaksın lütfen bizleri de haberdar et. Sonuçları birlikte görelim. İnceleyelim. Ancak ben bu dönemde bu tür başlıkların google’da başarılı olacağına pek inanmıyorum. ( SEO uyumlu ve CTR’A yönelik başlıkları bir arada harmanlamadıkça ) Yorumun ve desteğin için ayrıca teşekkür ederim dostum.
Merhaba,
Uzun süredir böylesine özgün bir yazı okumamıştık. Web tasarım ajansı birNC olarak tebrik ve teşekkür ediyoruz.
İşlerinizde başarılar diliyoruz.
Sizden de yorum almayalı uzun zaman olmuştu :) Ancak tekrar yorum almış olmak ve bunu övgü dolu almış olmak beni yine çok mutlu etti. Arayı fazla uzatmamanız dileği ile :)
Burak hocam malesef ben adworda kayıt olamıorum bana ilk kampanyanızı oluşturmak zorundasınız diyor ve anında faturalandırmak için kredi kartı bilgileini istiyor ücretsiz kayıt olamıyorum bu nedenlede kelime planlayıcısını kullanamıyorum
Hocam kampanya oluştursanız bile onun için bir ücret ödemeden kampanyayı duraklatabilirsiniz. Bu konunun üzerine gidin, aksi halde çok büyük bir eksiklik sizin için.
Konumuzla alakalı değil ama ; burak kardeşim, bir önerim olacaktı. WPMAVİ.com sitesi ağırlıkta blog yazarlarının takip ettiği bir site, ve gayet başarılı buluyorum, tebrikler. Önerim şu ; wpmavi.com da “yorum dayanışması” adı altında biz blogcular için çok değerli olan bir “yorum etkinliği” düzenlenmesidir. Bu etkinlik haftalık,2 haftalık veya 1 aylık periyotlarda olabilir. Benim önerim budur, eğer böyle bir etkinlik yaparsan, senin siteni daha önce ziyaret etmemiş blogcular da keşfedeceğini düşünüyorum. Eğer böyle bir etkinlik gibi, sürekliliği olan bir şey yaparsan ben kesinlikle varım
Fatih önerini tam analyamadım dostum. Bana iletişim formundan tam olarak neyi kast ettiğini yazabilir misin?
Anahtar kelime analizi hakkında ufkumuzu açtığın ve sırlarını paylaştığın için teşekkürler burak. Şimdiden bir konu hakkında elimde taslak halinde bulunan bir yazım var. Senin anlatmış olduğun anahtar kelime analizi teknikleri ile taslak yazımı yazacağım. Sonuçları bu sayfanın yorum kısmından paylaşırım. Teşekkürler
Lütfen Fatih. İnan sonuçları heycanla bekliyorum. Yorumun için ayrıca teşekkür ederim dostum.
sen yazı yazmıyorsun kardeşim :) yazı ile sanat icra ediyorsun yine efsanelerden biri. Böyle bir yazıyı hazırlamak ortalama kaç gününü alıyor?
Bu gerçek anlamda samimiyet taşıyan ve övgü dolu yorumun için çok teşekkür ederim Ahmet :) Soruna gelince, bu yazımı yazmak 4 günümü aldı. Ancak 1. gün aklıma bu yazı fikri geldi yazıyım ile başlamadım. Yazacaklarımı hep önceden planlarım. Eğer aklıma bir yazı fikri geldiyse hemen onun üzerine yazmam. Not ederim bir kenara. Aklıma o yazacağım yazı ile yeni fikirler geldikçe o notun yanına onlarıda eklerim. Kuluçkaya yatırırım bir süre anlayacağın. Böyle olmazsa kaliteli yazılar çıkmıyor çünkü. Mesela bu yazımı yazmaya en az 3 ay önce karar vermiştim. Bugüne kadar anca olgunlaştı ve 4 günde yazıya döktüm.
selamlar… Uygulamalı oluşu çok hoşuma gitti. Blog yazmada yeniyim. Her gün farklı bilgiler öğreniyorum. En kısa zamanda uygulayacağım. (inşallah). Çok emek harcanarak hazırlanmış bir yazı.Emeğiniz için çoo…ok teşekkür ederim.
Blogumda yazdığım her yazıyı uygulamalı yazmaya bilgilerin havada kalmaması adına özen gösteririm. Bundan sonra da bu blogda hep uygulamalı örnekler içeren yazılar okuyacağınıza emin olabilirsiniz. Desteğiniz ve yorumun için çok teşekkür ederim. Takipte kalmanız dileği ile!
Burak helal olsun diyorum tebrik ederim. Bir insan işini daha ne kadar özenebilir. Hani bir söz varya başarı asla tesadüf değildir. İnsanlar hep okus pokus gibi bir sır var ben bilmiyorum millet biliyor onu yapıyor da başarılı oluyor zannediyor. Ama arkasında teknik bilginin yanında emek var cidden. Araştırma var. Paylaştığın gizli sırların cidden altın değerinde ama işte bu emeği bu araştırmayı, bu öze veriyi yaptığı işe vermesi lazım insanların. Yoksa oturayım 30 dk da bir yazıyı hemen yazayım 200-300 kelime araştırma yok analiz yok sonunda google üst sıralara çıkmayı bekleyelim :):):) Ellerine sağlık tekrardan.
Yazılarımı yorumsuz bırakmayan, yaptığı her yorumu da yorum yapmış olmak için değil, düşünerek, ince eleyip sık dokuyarak yapan ve her zaman güzel, destekleyici ve samimi bir şekilde başarılı olmamı dileyen değerli takipçim, kardeşim. Teşekkür ederim.
Hocam mükemmel bir yazı daha :) Birşey sormak istiyorum blog yazarken çok güzel renklendirme ve stiller kullanıyorsunuz kullandığınız araç nedir acaba :)
Bunun için ben bir eklenti kullanmıyorum hocam. Benimkisi kodlama ancak bunun için eklentiler mevcut. Highlights plugins diye aratırsanız bulursunuz. Bu arada yorumunuz için çok teşekkür ederim. Takipte kalmanız dileği ile!
Burak baba! Sana baba diyebilir miyim? :) Arkadaş evlenme teklifi edince ben de böyle bir samimiyetle konuya yaklaşmak istedim :) Tebrik ederim kardeşim benim her geçen gün kendini aşıyorsun ve bize faydalı olmaktan hiçbir zaman geri durmadın bu da bir erdemdir benim gözümde tebrikler! :)
Hahahah :) Siz de her geçen gün yaptığınız yorumlarlar kendinizi aşıyorsunuz :) Bu işin sonu nereye varacak bilmiyorum :) Samimi ve yürekten verdiğin destek için çok teşekkür ederim Faruk kardeşim ! Umarım yazımın faydasını görürsün. Esenle kalman dileği ile !
Burak hocam yine emek dolu bir yazı olmuş, ellerinize sağlık. Wpmavi ve sizin gibi insanlar çok zor bulunur, şimdi başkası gelse böyle bilgileri büyük ihtimal kendine saklardı :) Benim bir de sorum var. Diyelim 20 tane anahtar kelime bulduk kayda değer, bunların hepsini yazıda geçirdiğimizde Google bizi spam olarak işaretler mi? Ben bulduğum kelimelerin sayısını biraz tırstığımdan dolayı 20’den 10’a indiriyorum açıkçası. Bu durumda sal gitsin mi dersiniz yoksa aman iyi yapıyorsun mu dersiniz? :)
Oktay, öncelikle övgü dolu ve motive edici yorumun için çok teşekkür ederim. Soruna gelince, bir yazı içierisinde odaklandığın ana bir anahtar kelime olur. O anahtar kelime en çok aranma potansiyeli olan kelimedir. Yani senin asıl olarak google’da sıralamaya girmek istediğin kelime. Onu yazında toplam kelime sayısının maximum %4’ü kadar geçirebilirsin. Bunun dışında kalan diğer anahtar kelimlerin, yine odaklandığın anahtar kelimeye benzer olacaktır ve bunları da en az 1 – 2 kez kullanman, google’a şu sinyali verecektir;
Bu yazıda en çok kullanılan kelime şu : “odaklandığın anahtar kelime” ve bu yazıda aynı zamanda bu kelimeye benzer aratılan kelimeler de mevcut ( diğer anahtar kelimelerin ) demekki bu yazı tamamı ile odaklanılan anahtar kelime ile alaklı.
Yani aslında senin odaklandığın anahtar kelimeyi ona benzer diğer anahtar kelimeleri max. 1-2 kez kullanarak çevrelemen, odaklandığın anahtar kelimeyi güçlendirecektir.
Spama bir kelimeyi çok fazla kullanırsan düşersin. Ancak bir konuda aratılma potansiyeli olan tüm kelimeleri 1-2 kez yazı bütünlüğünle kullandığın ve detaylı bir yazı yazdığın zaman bu google’a odaklanılan ana anahtar kelimede yazılmış kapsamlı bir yazı olarak görünecektir.
Kardesim cok harika bir yazi bu Allah senden razi olsun.
Bu konularda destek ararken sizi buldum.
Rabbim yolunuzu acik etsin.
Faydasını görürseniz ne mutlu bana. İçten dilekleriniz için çok teşekkür ederim ! Takipte kalmanız dileği ile !
anahtar kelime planlayıcı zamanında ücretsiz miş her kes kayıt olmuş şimdi adwordsa kayıt olmadan anahtar kelime aracı kullanamıyoruz bu da bize dezavantaj sağlıyor sanırım
Hocam anahtar kelime planlayıcısı hala ücretsizdir. Adwords üyeliği açmak içinse tek ihtiyacınız olan bir gmail hesabı.
Bravo…. taktikler süper.yine üzerine çalışarak konularimizda uygulamamız gerekiyor.
Teşekkürler hocam. Faydasını görmeniz dileği ile !
Ya Burak her gün insan kendini nasıl aşar bize yaşayarak öğretiyorsun tebrik ederim .
Ben evliyim zaten :)
Bu arada aklıma ne geldi bu yazını okuyunca bir zamanlar sen bize yani sevgili okuyucularına aylık blog gelirini paylaşacaktın… Tabi gelirleri 4-5 hanelere zıplatınca unutuldu sözler :) Ama biz unutmayan takipçilerdeniz.:)
Sağlıcakla
Hahaha :) Unutmadım ben de unutmadım merak etme :) Gelecek dostum o günlerde o yazılarmda gelecek merak etme :) Ancak o günlerin gelmesi için daha da büyümem gerekiyor. Biraz daha vakti var :)
Takipteyim, ilk mail bana geliyor herhalde ilk yorumlar benden geldiğine göre :))
Burak !
Benimle evlenir misin :)
Yok artık Hasan :) Ben heteroseksüelim kardeşim … :)
Harika bir yazı daha. Çok teşekkür ederim. Az önce “özgün içerik” diye alıntı bir içeriği siteme koyan “arkadaştan” sonra yazınızı okumak iyi geldi açıkçası. O kişiye olan öfkem yerini, size karşı minnet duygusuna bıraktı. Teşekkürler.
Teşekkürler Yusuf Bey. Tabii dışarıdan birilerine yazı yazdırmak ile kendi yazdığınız yazılar arasında dağlar kadar fark olacaktır. Başlıca sebebi de site size ait olduğu için sizin özverinizle başkasının özverisinin bir olmayacağından kaynaklı. Umarım yazımın faydasını görürsünüz. Takipte kalmanız dileği ile !
Muazzam bir emek ve inanılmaz bir fayda var. Çok teşekkürler Sn. Oran
Teşekkürler Serdar. Emek konusunda şımartacağım kendimi :) Dediğin gibi cidden muazzam bir emekle hazırladım bu yazıyı. Takipte kalman dileği ile !
Seyahat anahtar kelimeleri üzerine örnekler verilmeye başlanmış :)) Okuyalım, uygulayalım hemen.. Eline sağlık Burak..
Evet kadir, kesinlikle. Zaten bundan sonra seyahat kısmında ben de varım :) Umarım yazımın faydasını görürsün ki eminim çok işine yarayacaktır. Takipte kalman dileği ile !