Google’da ilk sayfada ve ilk sırada çıkmak için kendi blogumda uyguladığım ve başarılı olan tüm yöntemleri anlatmamı ister misiniz ?
Gerçekten işe yarayan yöntemleri ?
Kanıt mı istiyorsunuz ?
Google’da konusuna göre bir çok blog içeriğimi aratabilir ve içeriklerimin sıralamalarına tek tek bakabilirsiniz.
Bu araştırmayı yaptığınızda ise içeriklerimin çoğunun ( 85% üzeri ) Google’da ik sayfada yer aldığını, hatta bazılarının direkt google’da 1. sırada çıktığını göreceksinizdir.
#Peki bunu nasıl başarıyorum ? Google’da üst sıralara nasıl çıkılır ? Alttaki yöntemleri tam anlamıyla uygulamanın hakkını vererek tabii ki de !
>> Google Kriterleri
>> Site Hızı
>> Site İçi SEO
>> Anahtar Kelime Analizi
>> İçerik Yazımı
>> Site Dışı SEO
Google’da ilk Sayfada Çıkmak İçin Google Mantığını Anlamak
Google’da üst sıralara çıkmak için öncelikle google’ın nasıl çalıştığını anlamakta büyük fayda var.
#Diyelim ki bir iş için mülakata gireceksiniz. Mülakat öncesinde mülakat ile ilgili araştırma yapmaz mısınız ? Daha önce mülakata giren kişilere ne sormuşlar ? Neye dikkat etmişler ? Ne şekilde cevap verenler şeçilmiş, ne şekilde davrananlar şeçilmemiş ?
Aynı mantık google’da ilk sırada çıkmak için de geçerli. Önce google’ın sizden beklentisini çok iyi anlamalı ve google’da üst sıralara çıkmak için içeriklerinizi hazırlarken google sizden ne istiyorsa onu vermelisiniz.
Google bir içeriğin sıralamasını neye göre belirliyor ?
#Google bir içeriğin sıralamasını belirlemek için 200’den fazla kriter çerçevesinde inceleme yapıyor. Tüm bu kriterleri google sıralama kriterleri başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Sitenin Teknik Alt Yapısı
Google aramalarda üstte çıkmak için dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan bir diğeri de sitenizin teknik altyapısı. Teknik alt yapıdan kastım ise sitenizin ne kadar hızlı ve SEO uyumlu bir kodlamaya sahip oluşu.
200’ün üzerinde google sıralama kriteri arasında hız o kadar önemlidir ki, bu 200 faktörün ilk en önemli ilk 3 maddesinden biri olarak nitelendirebiliriz.
Site hızınızı bir binanın temeli olarak düşünebilirsiniz. Eğer temel sağlam olmazsa, üzerine ne kadar sağlam bir bina inşaa ederseniz edin, o bina ayakta kalmayacaktır.
#Site hızı da aynı şekilde. eğer siteniz yeteri kadar hızlı değilse, içerikleriniz ne denli kaliteli olursa olsun, site içi SEO’nuz ne kadar sağlam olursa olsun ya da anahtar kelime analizin muazzam seviyelerde olsun yine de fark etmez.
O içeriğin google’da ilk sırada çıkma şansı nerede ise 0’dır.
Peki nasıl site hızını arttıracağız ya da hızlı bir site inşaa edeceğiz ?
1-İlk aşamada sitenizi hızlandırma adına sizin üzerinize düşen görevler var. WordPress Site Hızlandırma başlıklı yazım site hızlandırma konusunda oldukça detaylı bir rehberdir.
2-Eğer sitenizi yazımı takip ederek optimize ettiyseniz ve hala siteniz yavaş ise, kullandığınız hosting firmasının yeteri kadar hızlı ve kaliteli bir hizmet verdiğinden emin olun.
Benim wpmavi için tercih ettiğim hosting firması Turhost ve blog hızın da bu firmaya direkt bir referanstır ki ayrıca Türkiye’nin en iyi hosting firması başlıklı yazımda yayımladığım verilere dayalı çalışmamda da bu firma ilk sırada geldi.
Hali hazırda farklı bir host firması kullanıyorsanız, Host Değiştirme başlıklı yazımı adım adım takip ederek wordpress sitenizi başka bir hosting firmasına sorunsuz taşıyabilirsiniz.
3-Bir de eğer sitenizde fazla sayıda resim varsa, site hızlandırma adına CDN kullanmanızı tavsite ederim. CDN Kullanımı başlık yazımdan da CDN nedir, Nasıl kurulur gibi konularda gerekli olan tüm bilgiyi edinebilirsiniz.
4-Tabii bir de kullandığınız temanın da site hızınızda büyük bir rolü var. Hızlı ve SEO uyumlu bir tema kullanmak sitenizin hızına ve içeriklerinizin google’da üst sıralarda yer almasına büyük etki edecektir.
En Hızlı ve SEO uyumlu WordPress Temaları başlıklı yazımda yer alan bir temayı kullanmanızı kesinlikle içeriklerinizin google sıralamasına oldukça olumlu etki edecektir.
Not: Tema değiştirme konusunda çekinceleriniz var ise, Güvenli Bir Şekilde WordPress Tema Değiştirme başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz.
Site İçi SEO Faktörleri
Sitenizi google’da üst sıralara çıkartmak adına dikkat etmeniz en önemli noktalardan birisi de Site İçi SEO.
Peki nedir bu site içi SEO ?
En kısa açıklama ile; bir içeriği yazarken, o içeriği google’ın kriterleri doğrultusunda yazmak.
Google botları her gün milyonlarca sayfa inceliyor ve bu sayfaların ziyaretçi ile etkileşimi ölçüyor. Tabi bu incelemeleri sonucu belirli bir istatistiğe ve tecrübeye sahip oluyor.
#Ziyaretçinin neyi seydiğini, neyin okunduğunu bilecek kadar tecrübeye sahip olduğu için, yazılan içeriklerde belirli kriterler arıyor.
Google’ın istediği gibi bir içerik inşa etmekte google da üst sıralara çıkmak adına büyük bir şans elde etmek anlamına geliyor.
Peki google’ın tam olarak nasıl bir sayfa inşası istiyor ?
#Site İçi SEO başlıklı yazımda google’ın tam olarak nasıl bir sayfa yapısı istediğini tek tek anlattım.
İçeriklerinizi bu yazıma göre hazırlamanız, google aramalarında üst sıralara çıkmak adına size büyük katkı sağlayacaktır.
Anahtar Kelime Analizi
Google aramada ilk sırada çıkma sadece teknik kısımlarlar da bitmiyor tabii ki. Teknik kısmın yanında yazı içeriğiniz de büyük önem taşıyor.
#Google arama motorunda üst sırada çıkmak adına yazılarınızı kendi kelimelerinizle değil, potansiyel ziyaretçilerinizin kelimeleri ile yazmak durumundasınız.
Yani, potansiyel bir ziyaretçinin google’da aratma terimi ne veya neler ise, siz de o terimlere yazınızda yer vermelisiniz ki google yazınızla, potansiyel ziyaretçinin aratması arasında bir bağlantı kursun ve size o potansiyel ziyaretçinin arama sonucunda bir yer versin.
Bunun içinde bir konuda yazı yazmadan önce potansiyel ziyaretçilerin o konu ile ilgili aratma kelimelerini araştırma yaparak öğrenemeniz gerekli.
İşte SEO’da biz buna tam olarak anahtar kelime analizi yapmak diyoruz. Yani google’da hangi kelimeler ne kadar aratılıyor ? Bunu öğrenceğimiz araştırma.
Peki Anahtar kelime analizi nasıl yapılır ?
#Anahtar Kelime Analizi başlıklı yazımdan nasıl anahtar kelime analizi yapacağınızı detaylı şekilde öğrenebilirsiniz. Ben blogumda bu araştırmayı yaparken hangi yöntemleri kullanıyorsam, bu yazımda da sizlere o yöntemleri anlattım. Ne eksik ne fazla.
İçerik Yazımı
Google’da 1. sırada çıkmak için dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta ise, kesinlikle kopya içerikten uzak, özgün ve kaliteli içerik üretmekten geçiyor.
#Emek hırsızlığı yaparak, size ait olmayan bir içeriği sitenizde yayımlayarak, google’dan o içeriği üst sıralara çıkartmasını beklemeniz ( yanlışı bir kenara bırakıyorum ) yapacağınız en büyük zaman kaybı olur.
Çünkü kopya içerikle asla ve asla google’da üst sıralarda yer alamazsınız !
1-Bu yüzden google’da üst sıralarda çıkmanın yolu özgün, kaliteli ve SEO uyumlu makale yazımında geçiyor.
2-Aynı zamanda içeriğinize eklediğiniz resimlerin de google’ın istediği şekilde, yani SEO uyumlu resim optimizasyonu yapılmış bir şekilde eklenmesi gerekiyor.
3-Yazılarınızın okunabilirlik derecesi de google’da ilk sayfada çıkmak adına oldukça önemli bir diğer faktör.
Peki okunabilirlik derecesi yüksek bir yazı nasıl olmalı ?
- Paragraf uzunlukları max 3 ila 5 cümle arası olmalı
- Satırlar boşlukları, yazı boyutu ile orantılı olmalı
- Cümleler basit kelimelerle kurulmalı
- Yazı arka planı ve yazı rengi gözü yormamalı
Ve…
Devamı için 7 Basit Yazı Stili Değişikliği ile Ortalama Oturum Süresi Arttırmak başlıklı yazıma mutlaka bir göz atmalısınız derim.
4-İstikrar: Eğer sitenizde bir hafta içerisinde 5 içerik üretip, diğer hafta hiç bir içerik üretimi yapmıyorsanız, bu google’ın gözünde haftada 1 içerik girmekten daha kötüdür.
Yani haftada kaç içerik ürettiğiniz önemli değil. Önemli olan haftada bir içerik üretseniz de bunu her hafta istikrarlı bir şekilde sürdürmeniz.
Sürekliliğiniz Google’da ilk sayfada çıkmak adına önemli bir ölçek.
5-Aşağıdaki gördüğünüz grafik Google sıralamasının ilk sayfasındaki ilk 10 sitenin herhangi bir anahtar kelime üzerinde ortalama yazı uzunluğunu göstermekte.
#Buradan çıkartacağım sonuç ise, google’da ilk sayfada çıkmak istiyorsanız, uzun içerikler yazmalısınız.
Tabii sırf içeriğinizi 2000 kelime ulaştırmak içinde bir cümlede anlatılacak şeyi üç cümlede anlatmaya kalkmayın. Şunu unutmayın ki google sıralamanızı ziyaretçiniz belirler. O yüzden yazılarınızı insanlara yazın, google robotlarına değil.
6-Yazılarınızı yazarken, bir çok yazıdan oluşan bir ağ örün.
Nasıl yani ?
Şöyle ki; Mesela, Google’da ilk sayfada çıkmak başlıklı bu yazımın planını nereden baksanız 5 ay öncesinden yapmıştım.
Bu yazı fikri aklıma geldiğinde google’da üst sıralarda çıkmak için bir çok faktör olduğunu ve bunun bir ağ örmek adına muazzam bir fırsat olduğunu fark ettim.
#Bu yazım ana hedef yazıydı. Alt hedeflerini ya da basamaklarını ise, Site içi SEO, Backlink Alma, Anahtar Kelime Analizi, Hızlı WordPress Temaları, En İyi Hosting Firmaları, Google Sıralama Faktörleri, SEO Uyumlu Makale yazımı gibi yazılar oluşturuyordu.
Evet, sırf google’da ilk sayfada çıkmak başlıklı yazımı hayata geçirebilmek için tek tek tüm bu yazıları yazdım.
Neyi mi hedefledim ?
Tabii ki Google’da ilk sayfada çıkmak başlıklı yazım ile google’da 1. sırada çıkmak. Peki hedefe ulaşacak mıyım ? Kesinlikle ! Hiç şüphem yok…
Bunu bir örümcek ağı gibi düşünebilirsiniz. Yukarı da bahsettiğim tüm yazılar örümcek ağının kenarlarını oluştururken, ağın merkezini ise Google’da ilk sayfada çıkmak başlıklı yazım oluşturuyor.
Tüm bu kenarı oluşturan yazıların her biri kendi anahtar kelimesinde google’da ilk 5 sırada yer alıyor. Her birine onlarca yorum yapılmış, etkileşimi ve ziyaretçinin geçirdiği ortalama süre çok yüksek.
Hali ile böylesine güçlü kaynakların desteklediği Google’da ilk sayfada çıkmak başlıklı yazım tabii ki de google’da ilk sıralarda yer alacaktır.
Google’da birinci sayfada çıkmak adına size de kesinlikle bu tür sratejik ağ yapıları örmenizi öneririm. İnanın bana düşündüğünüzden çok daha etkili.
7-Site içi linklemeyi bir alışkanlık haline getirin. Site içi linklemeniz, yani içerikleriniz arası verdiğiniz linkler ne kadar güçlü olursa,
Yazınızda o kadar güçlü olur ve google’da üst sıralarda yer alma şansı o kadar yüksek olur.
Nasıl yani ?
Bunu bir göz hastanesi olarak düşünün; Diyelim ki katarakt ameliyatı olacaksınız ve doktor ameliyat öncesi kalbinizde herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenmek isteyecek ve sizi kardiyolojiye gönderecektir. Ya hastanede kardiyoloji bölümü yoksa ?
Ya da kardiyoloji bölümü olsa bile göz doktorunun ameliyat öncesi hiç bir şekilde kalp ile alaklı kontrol için sizi kardiyolojiye yönlendirmediğini bir düşünün.
Bir hastanın gözünden bu durum nasıl görünecektir ? Tabii ki de profesyonellik dışı bir hastane olarak.
#Sizin içerikleriniz için de aynısı geçerli. Yani diyelim ki siz de Google’da ilk sayfada çıkmak başlıklı bir yazı yazıyorsunuz ve yazınızda anahtar kelime analizini çok iyi yapmalısınız diyorsunuz ancak nasıl yapılacağını anlatan bir yazınız yok.
Ya da öyle bir yazınız olsa bile Google’da ilk sayfada çıkmak yazınızda anahtar kelime analizi yazınıza link vermiyorsunuz ? Bu ziyaretçinin gözünde nasıl bir izlenim bırakacaktır ? Aynı hastane gibi. Profesyonellik dışı.
#Ziyaretçide böyle bir izlenim bırakmak aynı zaman da google’ında böyle bir izlenime sahip olmasına neden olacak, google’da içeriğinizi profesyonellik dışı görecek ve google’da üst sıralarda yer alma şansınız düşecektir.
Site Dışı SEO
Google’da ilk sayfada çıkmak adına tüm teknik, içeriksel ve analiz kısımlarını tam anlamıyla dört dörtlük tamamladıktan sonra odaklanmanız gereken en önemli nokta site dışı SEO
Nedir bu site dışı SEO ?
#Site dışı SEO’dan kastım ise, aldığınız backlinkler, yani başka sitelerin size verdiği referans linkleri. Tabii şöyle de bir gerçek var;
Siz site içi optimizasyonunu teknik alt yapınızla, kelime analizinizle, Site içi SEO’nuzla, kaliteli içeriğinizle başarılı bir şekilde uyguladığınızda, site dışı SEO kendiliğinden oluşacak, sizin bunun için ayrıyetten uğraşmanıza bile gerek kalmayacaktır.
Çünkü insalar kaliteli üretimlere her zaman backlink sağlayacaktır. Sizi konuşacak, sizden bahsedecek dolayısı ile size link vereceklerdir.
#Tabii yine de bunu tamamı ile oluruna bırakmamalı, google’da ilk sayfada çıkmak adına ayrıca backlink çalışması yapmalısınız. Backlink alma yöntemleri başlıklı yazım bu noktada size güzel bir rehber olacaktır.
Sonuç
Google’da birinci sayafada çıkmak için okuduğunuz bu yazı kısa olsa da sizin de fark ettiğiniz gibi, yazı içinde linkini verdiğim olmazsa olmaz konularla birleşince ortaya devasal bir ağ çıkıyor aslında.
#Google’da ilk sayfada çıkmak kolay değil ancak imkansız da değil.
Yazımda bahsettiğim yazılarımı takip ettiğinizde ve bunu muthiş bir özveri, sabır ve emek ile birlikte harmanladığınızda eminim siz de bir çok içeriğiniz google’da ilk sayfada yer alacaktır.
Google’da ilk sayfada çıkmak adına mutlaka okumanız gereken içerikler ( Özet Listesi ) ;
Google Mantığını Anlamak: Google Sıralama Kriterleri
Host Seçimi ( Site Hızı Adına ) : Türkiye’nin En İyi Hosting Firmaları
Site Hızlandırma: WordPress Site Hızlandırma;
CDN Kullanımı ( Site Hızı Adına ) : CDN Kullanımı
Tema Seçimi ( Site Hızı ve SEO Adına ) : En Hızlı ve SEO uyumlu WordPress Temaları
Site İçi SEO Optimizasyonu: Site İçi SEO
Kelime Araştırması: Anahtar Kelime Analizi
SEO Uyumlu İçerik Yazımı ( İçerik Adına ): SEO Uyumlu Makale
Resim Optimizasyonu ( İçerik Adına ): SEO Uyumlu Resim Optimizasyonu
Site Dışı SEO: Backlink Alma Yöntemleri
Umarım Google’da İlk Sayfada Çıkmak | Gerçekten ! 1. Sayfa Garanti başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Gerçekten doyurucu ve en ince ayrıntısına kadar anlatılmaya çalışılmış bir makale. Çok faydalı oldu. Teşekkürler.
Backlink vermek tıklanma sayısı için mi önemli yoksa bağlantı olması da etkilimi mesela link verdik ama tıklayan yok bu durumda bir avantajı oluyormu ?
Facebook’da paylaşım backlink olur mu?
Sevgili Burak,
Dostum öncellikle yazı için çok teşekkürler.
Sana sormak istediğim bir soru var;
Wordpress tabanlı bir sosyal içerik sitesi google’da üst sırala çıkmak için her postun kendine ait backlinki olması sence çok mu hayati önemde yoksa site zaten çok backlink alıyorsa ayrı ayrı sayfaların backlink alması fazla bir şeyi değiştirir mi?
Gramere bak be haha
Daha düzgün açıklayamadım kusura bakma ;)
Tekrar teşekkürler.
BU DEĞERLİ BİLGİLERİ PAYLAŞTIĞINIZ İÇİN TESEKKURLER
Başka bir makalene de yorum yapmıştım buna da yorum yapma ihtiyacı hissettim. Öncelikle teşekkür ederim, sayende belki de onlarca saat kazanıyorum. Makalelerin çok faydalı bunu kesinlikle bilmelisin. Öğrenecek ya da dikkat edecek o kadar çok şey varki bazı makalelerini belki 2-3 kez okudum ama yinede tekrar tekrar bakma ihtiyacı hissediyorum.
Bu bilgiler hiç değilse uzun uğraşlar sonucu kendi başıma edinmek için harcayacağım zamanı içerik üretme adına bana kazandıracaktır. Tekrar çok teşekkür ederim.
Katkılarınız, güzel sözleriniz ve yorumlarınız için ben teşekkür ederim.
s.a öncelikle bilgilerin için teşekkürler ama çoğu şeyi üstü kapalı anlatıyorsunuz ve pek aydınlatıcı bilgiler olduğunu sanmıyorum. çoğu eksik bilgi, bizim insanımıza açıklayıcı ve garanti yöntemler anlatınız. onlarda bilgilensin ve diğer ülkelere göre kendilerini geliştirebilsinler. ama gördüğüm o ki çoğu yerde aynı şeyler var, üstü kapalı seoculuk lütfen bundan vazgeçiniz, hiç bilgi yarım bilgiden daha iyidir. sevgilerler.
Emek verilmiş güzel bir paylaşım daha, teşekkürler ;-)
İşin özü aslında zengin ve özgün bir yazı, her anlatım satırlarında diğer yazılarınızdan link paylaşımı. Bana göre ise en iyi seo özgün yszılara yapılan yorumlar. Google aslında mevcut içeriğe yapılan yorum sıklılğına göre işlem yapıyor. Yorumlara cecap vermeniz ise çevrimiçi bür yayıncı olduğunuzu google’ gösteriyor.
Faydalı bir yazı olmuş, teşekkürler..
teşekkürler paylaşım için ama ekstra birşey göremedim. site hız,site içi düzgün kodlama, backlink vs..
site içi seo var benim sitemde fakat site dışı seo yok sanırım yapan siteyi kuran arkadaştan istesem site dışı seo yapalım desem yeterlimidir ?
Merhabalar Hocam,
Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkür ederim. Sizin en iyi diziler ile anlatmis oldugunuz yazinizdan esinlerek orada bahsettiginiz adimlari takip etmeye calistim. Sitemde 35 icerik var acali 2 ay olacak ama 1 kisi bile sitemi ziyaret etmiyor. Acaba nerede hata yapiyor olabilirim. Eger uygun zamaninizda siteme bir göz atmak imkani bulursaniz cok sevinirim. Basarilarinizin devamini dilerim…
Güzel makale diyenleri anlamıyorum yazdığınız her yazıya bakıyorum ama hiç bir şey anlaşılır değil bu kadar yorum botla falanmı geliyor bilemedim cevaplarınızda hiç tatmin edici değil zaten bir konuya girdiğin zaman bir şey öğrenmek adına giriyorum konunun içinde 100 tane link Burda anlatıyorum diye oraya giriyorsun içinde farklı linkler onun içinde de yine aynı sı gerçekten yazarlığını hiç beğeniyorum yorumumunda Burda kalacağını zannetmiyorum …sitemizden de çekiliyorum
Aslında herşey anlaşılır. Sadece sizin ya okuma alışkanlığınız yok ya da okumak için içinizde heves yok. Eğer bu yazımda link verdiğim herşeyi tek bir yazı olarak bu yazıda yayımlaasaydım bu yazı 30 bin kelimelik bir yazı olurdu. Öylesine uzun bir yazıyı da insanların okuyacağını hiç düşünümüyorum. Aksine, bunları part part vermek yazıları okunabilir kılmak adına daha faydalı oluyor. Onu da geçtim, diyelim ki bu yazıda bahsettiğim anahar kelime analizini de bu yazıda anlatsaydım eğer sadece anahtar kelime analizinin nasıl olacağını araştıran birisi araştırdığı konu ile alakasız bir çok bilgiye de maruz kalacak tı. Ki yine bu ziyaretçiye de böyle bir sistemde o yazıyı okutmak işkence olur ki okutamazsınız da. Dünya’da uygulanan sistem budur. Google’ın istediği sistem de budur. Bakın wikipedia’ya, dünyanın en büyük how to bloglarına, sitelerine. Hepsi bu sistemi uygular. Terslik biz de değil. Sizde. Yazılarımı kimseye zorla okutmuyorum. Size bir şey katmıyorsa okumazsınız olur biter.
güzel bir anlatım olmuş. Teşekkürler
Hocam merhaba,
Yazı için teşekkürler. Bir şey dikkatimi çekti. Yazılarınızda etiket kullanmıyorsunuz. Bu sizin tercihiniz mi yoksa olması gereken zaten bu mu? Bunun hakkında bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler.
Konu ile ilgili seo teknikleri yazıma bakabilirsiniz.
Gerçekten faydalı bir yazı olmuş teşekkürler.
Ben normalde kolay kolay yazıları inceleye inceleye okumam. Ama sizin yazılarınızı ders çalışır gibi okuyorum. Anlamadığım yerleri tekrar tekrar okuyorum. Gerçekten başarılı bir blog oluşturmuşsunuz. Vakit buldukça tekrar tekrar okuyorum blogunuzu.. Vakit buldukça da uygulamaya çalışıyorum. Emeklerinize sağlık.
Peki bir konu hakkında yabancı sitelere kopyala yapıştır yapsan bile Google o kopya içerikli yabancı siteyi ilk sıralarda çıkarıyor hocam bu nasıl oluyor. Mesela bir konu hakkında 2 3 sitenin içeriğini al vk.com linux com gibi veya bir anket sitesine yapıştır o siteler yine ilk sıralarda çıkıyor. Bunu nasıl açıklarsınız.
Hocam bahsettiğiniz sitelerin domain otoritesi çok çok yüsek. O sitelerin google’da on binlerce hatta yüzbinlerce kopya olmayan içeriği var. Kopya içerikleri, olmnayan içeriklerine göre toplam yüzde kaç ? 0.01 bile değildir belki de. Böyle bir oranda google’ın o sitelere kopya içerik paylaşıyor muamelesi yapmasını beklemiyorsunuz herhalde.
Hocam çok başarılı, verimli ve yararlı, Elinize sağlık
Teşekkürler
Usta web siteme seo yaptırmak istiyorum parasini vereyim sen yap gozunu seveyim sacma sapan seoculara para kaptirmaktansa burda isini bilen birini bulmusken sen yapi ver. Bana bi fiyat ilet uygunsa ustunu altini konusalim fiyat yuksek gelirsede cebimize parayi koyunca calariz kapini. Ama blogunu takip ediyorum ve gayet basarili ve faydali. Bol trafikler dilerim :) bilgileri yaziyorum.
“Google’da ilk sayfa” yazdığımda ilk sırada içeriğiniz çıktı. 3. sayfaya baktım, orada da “Google’da ilk sayfada” çıkmayı anlatanlar var. Şu andan itibaren en büyük takipçinizim. Tüm içeriklerinizi okuyacağım. Başarılar.
Merhaba,
Benim de bi sorum olacaktı. Sitem ilk sayfada çıkıyor ismen aratıldığında veya kelime bazlı bazen ilk sırada bazende ilk sayfada çıkmada problem yok. Web sitem nukteler.com
Yalnız Nukteler olarak arattığımda nukteler.com ya 2. sırada ya da 3 veya 4 de geliyor.. bunu ilk sıraya nasıl getirebilirim. çoğu şeyi denedim fakat ilk sırada nükteler veya nukteler yazınca gelmiyor
Yazınız için teşekkür ederim.. çoğu şeyi uygulamış biri olarak bu konuda fikrinizi almak isterim..
Hocam bu knouda onlarca yazım var. Bir yorum ile bu sorunuz cevaplanamaz. Yazılarımı okumanızı tavsiye ederim.
Sayende çok derin bilgiler aldık Burak kardeşim. Söylediklerini harfi harfine uygulamaya çalıştım ve gerçekten çok işe yarıyor. Tekrar tekrar teşekkür ederim. Ellerine sağlık. Ancak bazı yazılarımı Google’da arattığımda “TagDiv Composer Draft” şeklinde çıkıyor ve konusu çıkmıyor yazının. Siteye yönlendiriyor ama direkt yazıya yönlendirmiyor. Ana sayfa çıkıyor. Bir yerde hata mı yaptım acaba?
Makalelerinizi meta açıklama girmiyorsunuz? Bu konu da bir öneriniz var mı bizler de sizin gibi meta açıklama girmesek olur mu?
Merhaba;
Web sitenizi beğeniyle takip eden, eşssiz bilgiler sayesinde her geçen gün kendisini geliştiren bir kişiyim. Siz her şeyi iyi güzel anlatmışsınız fakat buna rağmen benim aklıma takılan bazı sorular ve bu sorular sizlere yöneltmek istiyorum. Attığım yorumu okurken sıkılmamanızı temenni ederim.
*** Site içerisinde link ağı oluştururken A makalesinden B makalesine link verdiğimiz zaman aynı şekilde B makalesinden A makalesine de link vermemizin bir sakıncası var mı? Yani site içerisinde karşılıklı link vermekten bahsetmekteyim. Şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Yok hocam neden bir sakıncası olsun. Yazılar birbiri ile alakalı ve bağlantılı ise olması gereken zaten bu.
emeğinize sağlık
Merhaba …
Öncelikle güzel anlatımınız için teşekkür ederim. Fakat benim sitem wordpress tabanlı değil, wordpress olmayan bir sitenin ilk sayfada çıkma şansı varmıdır?
Harika paylaşım olmuş tşk ederim
Güzel paylaşım olmuş başarılar
admasın. bu işi biliyorsun. tebrikler.
Burak Bey merhaba,
Sitemizin gizlilik politikası sayfasında ne gibi bilgiler yer almalıdır. Aslında blogunuzda bunun hakkında yazı okumuştum ama o yazınızı bulamıyorum. Kısaca özetler misiniz?
Gerçekten gurur duymanız gereken bir site ortaya çıkarmışsınız. Emeğinize sağlık. Başarılarınız kat kat artar inşallah.
Sitem daha yeni ve ilk sırada bazı yazılarım cıkıyor ama ertesi gün baska sayfalara ekleniyor
Kazanç sağlamak isteyen herkes bunları uygulamalı diye düşünüyorum.Bilgiler için teşekkür ederim.
Merhaba Burak, her şey çok güzel şekilde ilerliyordu, tavsiyelerin doğrultusunda oldukça yol kat etmiştim. Bu gece bir sıkıntı yaşadım. İki gün önce son yazdığım blog yazılarından sakarmeke başlıklı konu, google da arattığımda ilk sayfada iken, şimdi yok olup gitmiş. Onun yerine yine tavsiyen ile sitemde ki tüm fotoğrafları jpegmini den geçirdim, google ne aratsam fotoğrafları kayıt ettiğim isimleri ile bulundukları sayfalar çıkıyor. Örnegin, google da ‘ sakarmeke-fotoğrafları,-kuş-fotoğrafları-nasıl-çekilir ‘ diye arattığımda blog yazım çıkması gerekirken diğer bir sayfam ön plana çıkmış. E resim altı anahtar kelimeler de hiç hoş durmuyor! Sıkıntı nedir, saygı ile.
Merhaba her yazdığım makalede h1 h2 etiketlerini kullandım fakat şimdide site analizi yaptığımda çok fazla h2 etiketi var diyor. Sizin sitenizi analiz ettiğimdede 14 adet h2 etiketi görüyorum yazdığınız yazılardan sonra eski yazıların h1 h2 etiketlerinimi kaldırıyorsunuz yoksa bunun bir yöntemimi var? teşekkürler
Sırf bu yüzden AMP özellikli site yaptım. Ama AMP özellği yeterli değil yazınızıda takip ederek buradan bilgi alıorum. sağol sağol.
Oldukça güzel bir yazı olmuş tebrik ederim. wpmaviyi sanki yıllardır tanıyorum ve bir viral paylaşım ile karşıma çıkması ardından bütün yazılarınızı tek tek okumam tesadüf olamaz. Yeni makalelerinizi merakla bekliyorum.
Çok güzel bir anlatım olmuş. Teşekkürler
Teşekkürler makale için çok faydalı
Hocam Selamlar,
Ben networkrehberi.xyz yi yönetiyorum. Henüz yeni başladım ve Network, Internet ve Sunucu sistemleri üzerinden yazılar paylaşıyorum. Sizi de bir süredir takip ediyorum. Gerçekten burada çok iyi bilgiler edindim. WordPress e adım adım itiyor beni bu bilgiler.
Sorum şu, blogger yerine wordpress tarafından ilerlemem daha mı iyi olacaktır? Bu konu hakkında yorumunuzu rica edeceğim. Mail adresim üzerinden iletişime geçebiliriz isterseniz. Teşekkürler.
Bu muazzam yazı için teşekkürler, oldukca detaylı araştırılmış ve emek harcanmış bir yazı, herkese ışık tutması dileğiyle…
Faydalı bilgiler sunuyorsunuz. Teşekkürler
selam blogger icin tavsiyeniz var midir
Tabii ki var. WordPress’e geçin.
Sitende en çok kalan kişi ben miyim acaba, senin bilginden çok faydalanıyorum hele ki seo yazılarında.
Burak sitende en çok kalan kişi ben miyim acaba, senin bilginden çok faydalanıyorum eksik olma
:) En çok kalan kişi siz misiniz bilmiyorum ama istatistiklerimde ziyaretçilerinin büyük bir kısmının sitemde oldukça fazla zaman gerçirdiklerine tanıklık ediyorum. Tabii sizin bunu bir de eyleme döküp, yorum olarak yazmanız inanın beni çok mutlu etti. Çok teşekkürler !
Süper bir bilgi paylaşımı olmuş. Tebrik ederim. Spam ur’leri nasıl ayırabiliriz ve engelleyebiliriz? Bu konudaki paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
İşte başarının altın sırrı bu olsa gerek! Bazı kişiler verimli/faydalı içerik yerine sırf yukarı çıkmaya odaklı hareket ederken Sayın Burak siz bhem okuyan için verimli hemde arama motoru optimizasyonunu dikkate alarak yaptığınız çalışma sonucu meyveyi kapmışsınız. Dilerim bu başarınızı ilelebet devam ettirirsiniz. Lütfen çizginizi bozmayın hem kullanıcı dostu hemde arama motoru dostu çalışmalarınızı aksatmayın.
Övgülerinizi için çok teşekkürler hocam. Elimden geldiğince bu tür üretimler yapacağıma emin olabilirsiniz. Takipte kalmanız dileği ile !
Yazınız için teşekkür ederim burak hocam! Gerçekten çok yararlı yazılarınız…
Yorumunuz için ben teşekkür ederim hocam !
teoriği pratik ile birleştirmişsiniz :) “googleda ilk sayfada çıkmak için” aramasında tartışmasız lider olur bu sayfa.
2 sorum var
1-Site içi seo analizlerini yapabileceğimiz iyi bir araç önerebilir misiniz?
2- içerik yayınlaması yaparken saat seçimi önemli mi? yani daha önceden yazılmış içeriklerimizi günlük olarak gece 1 de otomatik yayınlatmamız ile sabah 9 da yayınlatmamız fark yaratır mı?
Bu değerli ve okuması yazın için tesekkurler hocam, birşey sormak istiyorum, 2 ve 4 yıllık bir sitem var iç Seo pek yapılmış degil, dış Seo backlink paketi felanda iki üçkez yapılmıştı, şimdi ben bu siteye gerçekten böyle sağlam bi iç Seo yapsam konular felan, cdn kullanımı felan Google gözünde sitem yükselişe gecermi yani sitedeki değişikli felan Google a bildirmeme gerek var mı ve yapacağım Seo 2 ve 4 senelik bi site için tutarmi, tesekkurler
Hocam Site içi SEO optimizasyonu yapmanız, google sıralamalarınıza her zaman olumlu yansıyacaktır. Yani yaparsınız da sonuç alamazsınız gibi bir durum söz konusu değil. Mutlaka pozitif bir yansımasını görürsünüz. Yorumunuz için teşekkür ederim.
20. sıraya gerilemiş :(
bu güzel ve faydalı yazı için teşekkür ederim. Senin daha önceden yazılarının birisinde Yazarkafe hakkında bilgi paylaşımın vardı. Ama hangi yazı hatırlamıyorum. O yazıda, Yazarkafe ile yaklaşık 3000 hit alabildiğini söylemiştin. Ancak ben yazarkafeye 5-6 tane içerik gönderdim, hepside onaylandı. Hatta şuanda Yazarkafe ‘nin anasayfasının manşet kısmında benim yazım var. Ancak bu dört yazıdan toplam 30 hit ancak almışımdır. Bir yerde yanlışmı yapıyoruz veya bu site az ziyaretçiye mi sahip anlamadım. Tamam Yazarkafe çok kaliteli bir site ancak ben pek umduğumu bulamadım. (yazı:Ahşap Paletten Neler Yapılır ?)
Dostum yazarkafenin artık eskisi gibi yoğun bir ziyartçi kitlesine sahip olmadığı, popülerliğini kaybettiği gerçeği var malesef. Bünyamin ( hizliadam.com ) bu konuda yazmıştı yanlış hatırlamıyorsam. Okumanı tavsiye ederim.
Burak şuan kontrol ettiğimde 12. Sırada muhtemelen bir hafta içinde ilk sayfa bir ay içerisinde ilk 3 de yerini alacak… You are The man :)
Umarım kardeşim :) Gelişmelerden haberdar et mutlaka.
Burak merhaba.Ben bir eğitim sitesi hazırlıyorum egitimbaz.com adında.Baştan beri senin yazılarını okuyarak siteyi kurdum diyebilirim.Senin tavsiyene güvenerek Turhost’tan alan adi ve hosting aldım hiç bi problem yaşamadım teşekkürler.Senin yazılarını çok yararlı buluyorum.Senin yukarıda kimi verdiğin yazılarının hemen hemen hepsini okudum.Şimdi benim sitem 15 gün falan oldu.Bazı anahtar kelimelerde google 1.sayfa,bazılarında 2.sayfa ve bazılarında 3.sayfada çıkıyorum.Bu durum iyi mi başka ne tavsiye adresin.Teşekkürler.
Öncelikle bu motive edici yorumlarınız için çok teşekkür ederim hocam. Anlattıklarımı uygulayarak memnun kalmış olmanız beni de memnun etti. Demekki doğru bir anlatım yapmışım. Önerelerimi bireyel değil, bu yazım gibi yazılar yazarak toplu olarak yapıyorum. Size tavsiyem takipte kalmanız ve gelecekte yayıma girecek yazılarımı dikkatle okumanız. Esenle kalmanız dileği ile !
Güzel yazı tebrikler.
Merhaba Burak güzel çalışma olmuş emeğine sağlık diğer yazıların peşinden bunun geleceğini tahmin ediyordum :) kişisel önerim hosting cdn site hızı (reklama kaçan) kısımlarını biraz daha gizli ve serpiştirerek halletmen olacaktır. gogole da ne zaman ilk sayfaya geleceğini de takip ediyorum “google’da 1. sırada çıkmak” konusunda çok iddialı isimler ve yazılar var.
Hocam yandex kullanan birine google’ın reklamı yapılsa, bu google’ın kalitesiz olduğu anlamına gelmez ki. Ben zaten her zaman en iyiyi ve gerekli olanı pazarlarım. Dolayısı ile bunlar bir yandan reklam olsa da gerçekten yararlı ve gerekli olan şeyler. Sıralamaya gelince. Tabii ki takip edin. Zaten kendine bir şey katmak isteyen insanlar mutlaka takip etmeli. Bkalım Google’da ilk sayfada çıkmak ne zaman gerçeleşecek bende merakla bekliyorum :)
İlk sayfada çıkmak gerçekten güzel bir şey ben yazdigim yazılar sayesinde genelde ilk 20 içerisinde oluyorum 2 tane ilk sayfada içeriğim var sitemin tüm trafiği ni bu 2 içerik oluşturuyor desem yanlış olmaz. Tüm seo olaylarına dikkat etmeme rağmen malesef ilk sıra olmuyor yazılarımı genelde 600 700 kelime arası bırakıyorum daha fazla konularım itibariyle olmuyor çünkü gereksiz bilgiye girmiş oluyor. Zaten benim rakiplerimde konuları 200 300 kelimeden oluşuyor nerde hata yapıyorum bilmiyorum
Hocam o kadar çok faktör var ki şunu yapın kesin faydası olur diyemiyorum. Bunu ancak yine siz çözüme kavuşturabilirsiniz.
Merhaba anlatım için teşekkürler, Ben ”MyZifir” adlı bir hit seo açısından etkili olduğu söylenen bir program aldım. Bu program sitenize türkiye’de dahil olmak üzere global olarak ziyaretçi gönderiyor. Bu programın özelliği sitenize istediğiniz kelimede google üzerinden ziyaretçi gönderebiliyor bunları sayaçlardan takip edebiliyoruz. Yani bir nevi referans sayfasından gelebiliyor. Ençok da google üzerinden yaptırıyorz ki etkisi olsun. Çalışmalara yeni başladık sizce etkisi olur mu? Bir kelimede 3.sayfa da idim şuan da 2.sayfanın başındayım. Günlük 1-2k ziyaretçi geliyor. Bunun zararı olurmu çünkü geneli yabancı.. Teşekkürler.
Hocam sahte olan herşey bir süre sonra google tarafından algılanacaktır. Yani google’ın kandıramazsınız. 1. sayfaya gelseniz bile bu google tarafından anlaşıldıktan sonra tüm içeriklerinizin sıralaması düşürülecektir.
Teşekkürler Burak diğer yazılarını şuan takipteyim bu yazı da gerçekten detaylı ve incelenmiş gözüküyor her zamanki gibi. İnsanlara faydacı yönüyle dokunman çok hoş gerçekten tebrikler kardeşim :)
Bu destkleyici ve her zmana için motive edici yorumlarından dolayı ben sana teşekkür ederim dostum.
güzel bir yazı ele almışsın. Senden bir isteyin var daha önce anlattığın eklentileri güncellermisin.
Teşekkürler Davut. Tabii o yazıları da güncelleyeceğim. Onlarda yapılacak işler listemde.
Burak hani bazı yetenekli sihirbazlar halkın gözü önünde bakın size sihir yapacam der ve insanlar nasıl yapıldığını anlamak için pür dikkat bakar ama bir türlüde göremez. Seninki de böyle sanki göstere göstere sihir yapıyorsun. Konuyu anlatırken yazdığın konuyu yazı içinde örnek veriyorsun. Tüm sırlarımı paylaşıyorum diyorsun ve evet paylaşıyorsun da. Bunun doğallığı insanı büyülüyor. Ama tüm bu tatktikler gerçek olmakla beraber uygulanması epey emek istiyor ve uygulandığı ölçüde başarı getiriyor.
Ve Dilek hanımın yaptığı yorum gibi öğrenirken çok hata yapıyoruz. Dilek hanımı da yakından takip ediyorum. Rakip olsak ta çok takdir edilesi bir kişi. Bulunduğu yere çok emeklerle gelmiş takdir edilesi bir bayan. En can alıcı kelimelerinde backlink vermiş olması üzücü. Bunun etkilerini görüyordum. Neyse Burak yazdığın yazılar sayesinde eksiklerimizi görüyoruz.
Son cümlem kendine yeni blog veya site açacaklara. Önce bir süre Burakın bloğunda staj görün yazılarını okuyun iyice inceleyin. stajınız bitince başlayın bu sayede kör topal ilerleyerek bir çok aceminin düştüğü klişe hatalara düşmez belkide 5-0 önde başlarsınız. Burak’ın yazılarında bir yazıyı yazmış olmak için değil o konuyu halletmiş olmak için yazıyor. bir ara bir yerde bir cümlen vardı. Bir konuyu öyle bir yaz ki rakibin aynı yazı yazmak istediğinde senin yazını incelediğinde o konuda yazmaktan vaz geçsin. Sen tam bunu yapıyorsun. Neyse çok uzun yazdım sağolasın
Böyle değerli yorumlar almak inan bana kesinlikle doğru yoldayım dedirtiyor. Sen ve senin gibiler yolumu bulmamı sağlıyor. Ve evet, yazdığım yazılarda sadece yazdıklarıma değil o yazıyı yazarak ne yapmaya çalıştığıma, nasıl yazdığıma da bakmalı ziyaretçiler. Sen de yazılarımı o şekilde inceleyen birisin ve yazılarımı nasıl tasarlardığımı yakalamışsın. Böyle bakış açıları her zaman insanlara bir şeyler kazandırır. Sadece söylediğimi değil yapılanı da yapmak benim de bu işlerin başında öğrendiğim bir yöntemdi. Ayrıca beni bu şekilde övgü dolu sözlerle diğer potansiyel blogçu arkadaşlara önermen de ayrıca gururumu okşadı :) Teşekkür ederim dostum.
Kendine öz yazı tarzından dolayı yazılarını okumayı çok seviyorum. Bir kişisel blog oluşturarak kendi düşüncelerini o bloga aktarırsan bir çok kişi tarafından takip edileceğine eminim :)
Umarım daha iyi yerlere gelirsin..
Böyle yorumlar okumak inan beni çok mutlu ediyor Berk :) Kişisel blog fikrine gelince ise, daha önce hiç düşünmedim. Belki de dediğin gibi bir kitlem olur ama benim için önemli olan insanlara fayda sağlamak. Önceliğim bu. Kişisel blogda da elbet bir faydam olacaktır ancak böylesi kesinlikle daha faydalı duyuor. En azından kısa vadede. Yorumun için tekrar teşekkürler. Takipte kalman dileği ile !
Sevgili Burak Google’da ilk sayfada çıkmak ve Google’da ilk sayfada ilk sıralarda yer almak hakkında yine tüm detayları ile bizlere anlatmışsın. Benim önemini yeni,yeni far ettiğim hatta en büyük hatalarımdan biri en önemli kelimelerimi Baclink olarak satmak oldu.Sıramdan olacağımı biliyordum ancak link verdiğim o sitelerin 1. sayfada ilk 3 site arasına yerleşip beni 2.3. sayfalara kadar atacaklarını hiç düşünmemiştim. Tabi artık süresi dolan linkleri kaldırıyor ve yeni linkler almıyorum. Yazı içlerinde ki link ağı gerçekten çok önemli hem diğer içeriklerin gezilmesi hem de o linklerin güncelliğini Google’da ki sıralama içinde çok önemli. Tüm bilgiler,Site içi Seo ve Site dışı Seo teknikleri için çok teşekkürler. Senin tüm yazdıkların okuyup öğrenerek bir çok içeriğimi ilk sayfa ilk sıralara oturdum ve bu nedenle en çok hiti olan siteler arasındayım.Çok teşekkürler sevgiler
Uzun bir süreden sonra sizin yorumunuzu görmek beni sevindirdi Dilek Hanım :) Yorumunuza sağlık… Link verme konusuna gelince, evet link satışı bir çok kişinin yaptığı bir şey ancak direkt rakip yazıya satmak ? O işte benim ( tabi ki kar / zarar ilişkisine bağlı ) çoğunlukla yapmacayağım bir şey. Sizin de bunu acı bir tecrübe ile fark etmeniz kötü olmuş. Ancak fark etmiş olmanız bile bir kar. Katkı değer yorumunuz için teşekkür ederim. Esenle kalmanız dileği ile !
Merhabalar Burak
Yine güzel tespit ve örnekler ile çok güzel bir makale hazırlamışsın. Bahsettiğin uygulamaları bende sayfamda tek tek uygulamaya çalışıyorum. Blogger alt yapısını kullandığım halde gerçekten güzel sıralamalar elde ettim.
Emeğine, kalemine sağlık
Saygılarımla
Bu güzel ve övgü dolu yorumunuz için teşekkür ederim hocam. Sizin de en kısa zamanda wordpress’e geçmeniz dileği ile :)
Muhteşem olmuş Burak kardeşim.
Emeğine sağlık.
Teşekkür ederim Serdar. Beğenmene sevindim. Takipte kalman dileği ile dostum