SEO Teknikleri adına bu yazımda sizlere müşterilerime %50 – %150‘lik organik trafik artışı yaşattığım SEO İpuçları neler, canlı örnekleri ile bahsedeceğim.
Yazımın en iyi yanı ise, tüm bu SEO Tekniklerinin herkes tarafından kolaylıkla uygulanabilir olması.
Bu yazı ile size şunu garanti ediyorum;
1- Hali hazırda yayımda olan yazılarınızın google’daki sıralaması yükselecek !
2- Bugüne kadar okuduğunuz SEO Teknikleri arasında aklınıza gerçekten yatan ve daha önce hiç bir yerde okumadığınız SEO ipuçları olacak !
Vereceğim SEO teknikleri için herhangi bir şekilde yeni yazılar, fikirler üretmenize ya da yeni bir girişimde bulunmanıza da gerek olmayacak.
Bu SEO Teknikleri bugüne kadar her zaman gözünüzün önünde olan, baktığınız ancak hiç bir zaman göremediğiniz, ayağınıza bağlı olan ve sizi aşağıya çeken fakat farkında olmadığınız ağırlıklardan sizi haberdar etmekten ibaret.
Bu SEO teknikleri ile üretimimizi arttırmayacağız. Var olan üretimden maximum verim almaya çalışacağız ve inanın bana bunu da başaracağız !
Kalitesiz Sayfalar
>> Etiket Sayfaları
>> Attachment Sayfaları
>> Kategori Sayfaları
>> Çözüm
Kalitesiz Yazılar
Search Console Analizi
Yazıları Güncelleme
Kalitesiz Sayfalar
En temel ve etkili seo teknikleri arasında yer alan bu yöntem ile, içeriklerinizin google sıralamalarına ciddi sıçramalar yaşatabilirsiniz.
Sadece bu yöntem ile SEO hizmeti verdiğim bir çok müşterimin organik trafiğinde ciddi sıçramalar / artışlar gözlemledik.
SEO ipuçları arasında vereceğim bu yöntem gözünüzün direkt önünde olduğu, devamlı baktığınız ancak hiç bir zaman göremediğiniz bir gerçeği gözlerinizin önüne sermem, yani görmenizi sağlamam ile alakalı.
#Daha doğrusu yükselmenizi engelleyen, ayağınıza bağlı ancak bağlı olduğunun farkında olmadığınız, sizi devamlı aşağı çeken ağırlıklarınızdan kurtulmanız ile alakalı !
Evet, farkında olmadığınız, sizi dibe çeken ağırlıklar.
Peki nedir bu ağırlıklar ? Hemen listeleyeyim;
- Etiket sayfaları
- Kategori sayfaları
- Attachment sayfaları
- Kelime sayısı az olan içerikler ( 300 – 500 kelime ve altı )
- Ziyaretçi istatistiği düşük olan sayfalar
- Ziyaretçinin az vakit geçirdiği sayfalar
- Düşük kaliteli içerikler
- Arşiv sayfaları
- Zamanı geçmiş içerikler
- Birbirini tekrar eden sayfalar
Listeyi okur okumaz, saydıklarımın size nasıl bir ağırlık oluşturduğu ile ufak tefek fikirleriniz oluştur değil mi ?
Şimdi bunu biraz daha açalım;
Google bir içeriği 1. sırada göstermeye nasıl karar verir ? Tamam, yüzlerce google sıralama kriteri mevcut. Yüzlerce white hat – black hat – grey hat SEO teknikleri de mevcut.
İlk sıraya google botlarını manipüle etmeyi başarıp da gelen içerikler de mevcut. Tabii yarın bir gün google teknolojisini geliştirdikçe bu kısa vadeli SEO teknikleri de çöpe gidecektir.
Ancak bizim odaklanmamız gereken ise hiç bir zaman değişmeyecek tek bir kriter !
Google’ın bugün, yarın, 10 yıl sonra da devamlı olarak bakacağı, arayacağı, değerlendireceği tek kriter.
#O da sitenizin genel anlamda kullanıcıya ne kadar faydalı olduğu, yani etkileşim kriteri.
İnsanlara faydalı bir site oluşturmak, etkileşimi yüksek bir site oluşturmak hiç bir zaman için güncelliğini yitirmeyecek bir google sıralama kriteri, dolayısı ile de bir SEO tekniğidir.
İşte benim üst kısımda listelediğim tüm ağırlıklar da sitenizin etikileşim istatistiklerini devamlı olarak aşağı çeken ve dolayısı ile de istatistiklerinizi okuyan, etkileşimi istatistiklerinizden ölçen google’ın gözünde de sitenizin genel anlamda kalitesine düşüren ayak bağları, gereksiz ağırlıklardır.
#Google’ın bu konuda yaptığı resmi açıklama ise şu şekildedir;
“Narrow it down as much as you can. Don’t create low quality and no value add pages. It’s just not worth it because one thing is that we don’t necessarily want to index those pages. We think that it’s a waste of resources. The other thing is that you just won’t get quality traffic. If you don’t get quality traffic then why are you burning resources on it?” ( Gary Illyes tarafından yapılmış açıklama )
Yani özetle google bize, dead weight / kullanıcıya hiçbir katkısı olmayan, kalitesiz sayfalardan kurtulun diyor.
Etiket Sayfaları
Genele insanlar hep şunu düşünür. Ne kadar çok indexim olursa, google’da ne kadar fazla sonucum olursa siteme gelecek olan potansiyel ziyaretçi sayısı da o kadar artar.
#Halbuki bu yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesidir !
Evet, ne kadar çok indexiniz olursa o kadar çok trafik çekmeniz mümkün ancak çektiğiniz bu trafiği elinizde tutamıyorsanız, gelen ziyaretçi bu sayfalarda 10 saniye 20 saniye 30 saniye geçirip, sayfayı direkt terk ediyorsa
Bu oranlar sitenizde geçirilen ortalama süreyi düşürüyor, hemen çıkma oranlarını yükseltiyor ve bu da sitenizin kalite değerini genel anlamda düşürüyor demektir.
#Eğer kalite seviyenizi bu kalitesiz sayfalar ile google’ın gözünde düşürürseniz, asıl organik trafik çekmek istediğiniz yazılarınızın google’da üst sıralarda yer alma şansını engellersiniz.
Sizlere SEO hizmeti verdiğim bir kaç müşterimin google index sayılarından aşağıda bir kaç örnek vereceğim;
Hemen üstteki resimde gördüğünüz yaklaşık 5.860 sonuç bulundu ibaresi bir müşterim için google’da site:siteismi.com
şeklinde yaptığım aratma sonucu sadece o sitenin google’da bulunan index sayısını gösteren rakamdır.
Evet bu sitesinin google’da toplamda 5.860 sonucu bulunmaktaymış. Şaşırtıcı olan kısım ise şu;
Bu sitede bulunan toplam yazı sayısı: 905
Sayfa sayısı ise: 6
Yazılar ve sayfalar, yani toplamda google indexinde bulunan 1001 içerik, gerçek anlamda okuyucuların okudukları sayfalardır. Yani insanların girip, gerçek anlamda zaman geçirdikleri sayfalar.
#Geri kalan 5.860 – 1001 = 4859
indexte olan sayfa ?
İşte bunlar da etiket, kategori ve attachment sayfalarından oluşuyor. Yani istatistik değerleri ciddi anlamda kötü olan ve sitenin genel istatistiklerini her zaman aşağıya çeken içeriklerden, yani ağırlıklardan oluşuyor.
Diğer bir müşterimin index sayısı ise şu şekilde;
Toplamda google’da 17.600 index’i olan bu sitenin ise toplam yazı ve sayfa sayısı 4000 küsür. Geri kalan 17.600 – 4000 = 13.600 index ? Yine etiket, attachment ve kategori gibi kalitesiz sayfalarından oluşuyor.
Bir diğer müşterimin index sayısı ise şu şekilde;
Toplamda google’da 3.940 index’i olan bu sitenin ise toplam yazı ve sayfa sayısı 450 küsür. Geri kalan 3.940 – 450 = 3.490 index ? Yine etiket, attachment ve kategori gibi kalitesiz sayfalardan oluşuyor.
#Neden mi bu sayfalar gereksiz, ya da istatistikleri aşağıya çekiyor ?
Gelin birlikte inceleyelim;
1-Öncelikle google analytics hesabınıza giriş yapın. Ve Sol Menuden >> Davranış >> Genel Bakış sekmesine gidin. Daha sonra ise sağ tarafta açılan ekranın en alt sağ kısmında bulunan tam raporu görüntüle linkine tıklayın.
2-Açılan sayfada yine en alt sağda bulunan gösterilecek satır sayısı kısmını 5000 yapın ve raporu Sayfa Görüntülenme Sayısı seçeneğine tıklayarak az gösterimden çok gösterime doğru sıralayın.
( Üstte yer alan resimdeki istatistikler bir müşterimin etiket sayfaları için google analytics verilerinden alınmıştır. )
Muhtemelen eğer siz de sitenizde bir yazı için ( onlarca ya da 1 – 2 tane fark etmez ) etiket kullanıyorsanız hemen üstteki istatistikler gibi istatistiklerle karşılaşmanız çok olası.
#Müşterimin son 1 ayda etiket/afrodizyak-bitkiler-nelerdir sayfasını 1 kişi ziyaret etmiş ve sadece 0 saniye durmuş. Aynı şekilde etiket/agir-depresyondan-kurtulma-yollari etiket sayfasını son 1 ayda 1 kişi ziyaret etmiş, ortalama 0 saniye durmuş ve başka hiçbir sayfayı ziyaret etmeden siteyi terk etmiş.
Peki bu sayfaların istatistikleri neden bu kadar düşük ? Neden etiket sayfalarımızı ziyaret edenler saniyesinde siteyi tert ediyor ?
Şöyle düşünün;
Potansiyel bir ziyaretçi google’da “ziraat bankasının kaç şubesi var” diye bir aratma yapıyor ve diyelim ki sizin de bu soruyu cevaplayan bir yazınız mevcut.
O yazınızda da “ziraat bankasının kaç şubesi var” şeklinde bir etiket kullandınız ve bu etiket sayfası da google indexinde.
Pontasiyel ziyaretçi bu aratmayı yaptığında karşısına çıkan sonuçlardan bir tanesi de sizin etiket sayfanız.
Ardından pontasiyel ziyaretçi bu etiket sayfanıza sonuçlardan tıklayıp gidiyor ve karşısına hemen alttaki gibi bir sayfa açılıyor;
Böyle bir sayfa açıldığında ziyaretçi sorusuna cevap almak adına bir de bu sayfa içerisinde yer alan “Ziraat Bankası” ile ilgili yazınıza tıklaması gerekiyor.
#Soru şu: Tıklar mı ?
Tıklamaz.
İnanın bana bu böyle. Siz ziyaretçiye ilk saniyede istediğini verdiniz verdiniz. Vermediniz, o ziyaretçi o sayfayı terk eder.
#Ziyaretçi karşısına bir içerik sayfasının açılmasını beklerken, bir etiket sayfası açılıyor ve içeriğe ulaşabilmek için o etiket sayfasında yer alan içeriğe tekrar tıklaması gerekiyor.
Yok daha neler…
İşin şakası bir yana. Ziyaretçiler acımasızdır. Böyle acımasız bir ortamda bunu yaparsanız, kaybeden siz olursunuz.
Keza bunu ben söylemiyorum, istaistikler zaten söylüyor. Siz kendi sitenizin istatistiklerine baktığınızda onlar da söyleyecektir…
Attachment Sayfaları
Gelin bir de attachment sayfalarına bakalım;
Not:Attachment sayfaları wordpress’in bir özelliği. Şöyle ki, siz yazınıza bir resim eklediğiniz zaman wordpress o eklediğiniz resim için bir de resim sayfası oluşturuyor. Tabii siz bu sayfaları index’e kapatmazsanız google’da onları gelip indexliyor.
Örnek google indexi ve örnek sayfa URL adresi: yazi-url-adresi/attachment/16518/ ya da yazi-url-adresi/resim-ismi şeklinde olabilir bu sayfalar.
Hemen üstteki resimde gördüğünüz de yine bir mütşerimin attachment sayfalarından bir istatistik. ( Hariç olan bir yazı sayfası – diğerleri ise attachment )
Gördüğünüz gibi yine attachment sayfalarınının da istatistikleri içler acısı durumda. Son 1 ayda attachment sayfalarını 2 kişi ziayret etmiş 0 – 9 saniye durup sitenin diğer hiç bir sayfasını ziyaret etmeden çıkmış.
Kategori Sayfaları
Gelin bir de kategori sayfaları istatistiklerine bakalım;
Yine bir müşterimin kategori sayfalarının bazılarının istatistikleri ise hemen üstteki resimde göründüğü gibi.
#Mesela doğal beslenme kategorisinin 2. sayfası son 1 ayda 3 kere ziyaret edilmiş. Ziyaret ortalaması sadece 15 saniye olmuş ve bu ziyaretçiler sitesinin başka hiç bir sayfasını ziyaret etmeden, sitesini terk etmişler.
Genel olarak etiket, kategori sayfalarının istatistikleri bu şekilde. Yani bunlar kalitesiz sayfalar olarak geçiyor.
Attachment sayfalarıda aynı şekilde. Tek bir resim için oluşturulmuş bir sayfa hiç bir text / metin / yazı ve değer içermediği için yine kullanıcıya bir şey katmıyor.
Ve bu sayfaların istatistikleri yazılarınızın istatistikleri ile aynı kefeye konuluyor.
100 yazınız için ziyaretçilerin o 100 yazıda geçirdiği ortalama süre 3 dakika ise ve toplamda 1000’i bulan etiket ve kategorilerinde geçirilen ortalama süre 0 – 30 saniye arası olunca sitenizin geneli için geçirilen ortalama oturum süresi ne kadar oluyor ?
45 saniye gibi bir süreye tekabül ediyor. Yani çoğunluğu bu kalitesiz sayfalar oluşturduğu için ortalama aşağı çekiliyor.
Çoğunluğu bu kalitesiz sayfalar oluşturmasa bile, yine de bu sayfalar her zaman için sitenizin ortalama geçirilen süresine olumsuz etki ediyor.
Yani sizi aşağı çekiyor.
İşte bunlar gözünüzün önünde olan, baktığınız ancak göremediğiniz, ayağınıza bağlı ancak farkında olmadığınız yükler.
Bu sayfalar sizin istatisitiklerinize olumsuz etki ettiği için, istatistiklerinizi inceleyen google’a da olumsuz etki ediyor.
Dolayısı ile Google’da kullanıcı deneyimini ölçtüğü ve ona göre hareket ettiği için google’a da bir şey katmıyor. Sitenizin genel anlamda google’daki kalitesini düşürüyor.
Çözüm
Tamam ikna oldum. Peki bu problemi nasıl ortadan kaldıracağız Burak ? Ee ben bugüne kadar yazılarımın tamamında binlerce etiket kulladım, tüm bunlar ne olacak ? Bunları indexten nasıl kaldıracağım ?
Çözüm basit;
Etiket – Kategori ve Attachment Sayfalarını google index’inden kaldırmak. Onu da yoast etklensi kullanarak tek bir tıklama ile yapmanız mümkün.
1-Admin Paneli >> SEO >> Başlıklar & Metalar >> Kategoriler sekmesine gidin ve hem kategoriler hem de etiketler için Meta Robots seçeneklerini No İndex yapın.
2-Attachment sayfaları için ise, yani yazılara eklediğiniz her bir resim için wordpress tarafından oluşturulmuş resim sayfalarını tekrar resimlerin bulunduğu yazıya ya da sayfaya yönlendirmek ve dolayısı ile indexten kaldırmak için;
#Öncelikle ortam dosyalarının noindex yapın. Bunun için;
Admin Paneli >> SEO >> Başlıklar & metalar >> Yazı tipleri >> (Burada ortam dosyalarını noindex yapmalısınız.)
#Ortam linklerinin bağlı olduğu sayfaya yönlendirilmesi için ise:
Admin Paneli >> SEO >> Gelişmiş >> Kalıcı bağlantılar >> Ekli dosya adresleri için ebeveyn yazının adresine yönlendirme yap. (burada “Yönlendirme” butonunu aktif edin)
İşlem bu kadar. Bu konu hakkında başka bir şey yapmanıza gerek yok. Etiket – kategori ve attachment sayfalarının google index’inden düşmesi birkaç hafta alabilir.
Daha sonrasında tüm etiketlerinizi direkt silebilirsiniz ya da bazılarını da ( çok alakalı olanları ) alakalı sayfalara 301 yönlendirmesi ile yönlendirebilirsiniz.
Ancak dediğim gibi bu etiket sayfalarını silmeden önce mutlaka tüm bu etiket sayfalarının google index’inden kalmasını bekleyin ve kalktığına emin olun.
Ve pek tabii buradan bir de bir yazı için onlarca etiket kullanılmaması gerektiği sonucunu da çıkartıyoruz. Ben yazım için max 2 – 3 etiket kullanıyor, bazen ise hiç kullanmıyorum. Çünkü etiketler anahtar kelime değildir. Etiketler küçük kategorilerdir. ( Bkz: Etiket ve kategori farkı )
Kalitesiz Yazılar
Tabii kalitesiz sayfalardan kasıt sadece etkiket, kategori veya attachment sayfaları değil. Aynı zamanda yazılarınız da birer sayfadır ve kalite arttırma adına tüm yazılarınızın da gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Yukarıda etkiket – kategori ve attachment sayfaları için yaptığımız analizin aynısını yazılarınız için de yapmanız gerekmekte.
Yine aynı şekilde;
1-Öncelikle google analytics hesabınıza giriş yapın. Ve Sol Menuden >> Davranış >> Genel Bakış sekmesine gidin. Daha sonra ise sağ tarafta açılan ekranın en alt sağ kısmında bulunan tam raporu görüntüle linkine tıklayın.
2-Açılan sayfada yine en alt sağda bulunan gösterilecek satır sayısı kısmını 5000 yapın ve raporu Sayfa Görüntülenme Sayısı seçeneğine tıklayarak az gösterimden çok gösterime doğru sıralayın.
Sıraladıktan sonra yazılarınız için bakmanız gereken kriter şu şekilde olmalı;
- Ziyaretçi sayısı son 30 günde 20’den düşük olan
- Sayfada geçirilen süre ortalaması 10 – 20 saniyeden düşük olan ( İki kombinasyonu da aynı anda sağlayan sayfalar değil, belirttiğim her bir madde için ayrı ayrı bakın. )
Mesela alttaki resim benim bir müşterime sadece sitesi ile ilgili kalitesiz yazılarının hangileri olduğunu göstermek için bulduğum bir kaç yazısı;
Resimde yer alan müşterimin yazılarını son 1 ayda toplamda max 10 kullanıcı ziyaret etmiş bu ziyaret edenler sitesinde max 32 saniye durmuş. Ziyaret edenlerin büyük bir çoğunluğu da zaten bu yazıları ziyaret ettikten sonra direkt siteyi terk etmiş.
Bunlar muazzam düşük rakamlar. Böyle istatistiklere kendi sitenizde de ulaştığınızda bir kere şunu kabullenmelisiniz;
Ben yazıyı yazmışım, yayımlayalı uzun da bir zaman olmuş ancak bu yazılar beklenenin çok çok altında bir performans gösteriyor.
#O zaman burada bir problem var. Ters giden bir şey var.
İşte bu aşamda analiz etmeniz, bulmanız gereken şey ise neyin ters gittiği.
- Yazı kaç kelimelik bir içerik ?
- Başka bir içeriğinizin kopyası mı ?
- Bu yazı için yazılmadan önce doğru bir anahtar kelime analizi yapılmış mı ?
- Yapılsa bile anahtar kelime analizi doğru uygulanmış mı ?
- Site içi SEO kuralları ne kadar doğru kullanılmış ?
- Yazı SEO başlığı ve meta açıklaması ne kadar verimli yazılmış ?
- Resimler doğru bir şekilde SEO uyumlu kullanılmış mı ?
- Yazı okunabilirliği ne seviyelerde ?
- Yazı gerçekten okuyucuya bir bilgi katıyor mu yoksa çöp bir içerik mi ? İçerik ne kadar değerli ?
Gibi onlarca kriter çerçevesinde bu istatistiği düşük yazıları bir bir incelemelisiniz. Bu analizi yapmak içinse, bazı SEO tekniklerini çok iyi kavramış olmanız gerekiyor.
Bu konuda size şu yazılarım yardımcı olabilir;
Başarılı bir blog yazarı nasıl olunur başlıklı yazımı mutlaka ama mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Bu yazımda anahtar kelime analizi nasıl yapılır, SEO başlığı nasıl belirlenir, meta başlığı nasıl belirlenir, yazı stratejilerinizi nasıl belirlemelisiniz, yazılarınızı nasıl yazmalısınız gibi en temelden en üst seviyeye kadar bildiğim, tecrübe ettiğim bütün SEO teknliklerini anlattım. Uzun bir yazıdır ancak kesinlikle sıkıcı bir yazı değildir. Kesinlikle okumanız size çok şey katacaktır.
Anahtar kelime analizi nasıl yapılır ( 2. part )
Site içi SEO kriterleri
SEO uyumlu yazı nasıl yazılır
Gibi yazılarımı da okumanız, bu yazılarınızın istatistiklerinin neden böylesine düşük olduğunu kavramanıza yardımcı olacaktır.
Daha sonra ise tekrar bu kalitesiz yazılara dönüp, bu yazılar için bir aksiyon planı çıkartmanız gerekmekte.
Ve bu aksiyon planınıda kendinize şu soruları sorarak çıkartmalısınız;
1- İstatistiği düşük olan bu yazı doğru bir anahtar kelime analizi yapılarak, doğru bir şekilde SEO uyumlu yazılarak ve yazı ağları ile donatılarak SEO açısından daha kaliteli bir hale getirilebilir mi ?
2- Eğer SEO açısından daha kaliteli bir hale getirileceğini düşünüyorsanız, kendinze ikinci ve en önemli olarak şu soruyu sormalısınız: Bu yazı içerik olarak, okuyucuya kattığı değer olarak daha kaliteli yazılabilinir mi ?
#Eğer bu iki soruya da cevabınız olumlu ise, o zaman bu yazılar için yeniden yapılandırma işlemine, yani restorasyona gidebilirsiniz.
Bu restorasyon işleminin sırasını da, hemen bir sonraki adımda anlatacağım search console analizinden elde ettiğiniz sonuçlar çerçevesinde belirlemelisiniz.
Yok eğer yazıları nerden tutsanız elinizde kalıyorsa ve hiç bir şekilde düzeltilemeyeceğini düşünüyor iseniz, o zaman da bu yazıları en alakalı diğer yazılara 301 olarak yönlendirin.
#Eğer yönlendirecek alakalı bir yazı yoksa da, bu yazıları google indexinden kaldırın ve indexten kalktıktan bir süre sonra da sitenizden silin. Ancak bu en son seçeneğiniz olsun !
Google indexten kaldırma işlemini de Google Webmaster tools >> Google Dizini >> URL’leri kaldır seçeneğinden yapabilirisiniz.
Search Console Analizi
SEO Teknikleri arasında verebilceğim bir diğer ipucu ise Search Console analizi. Search Console istatistikleri SEO teknikleri için / organik trafik arttırma için kullanabileceğiniz en iyi araçların başında geliyor.
#Google, Search Console’da siteniz içierklerinin hangi kelimelerde sıralamaya girdiğine, ort. kaçıncı sırada olduklarını, tıklanma ortalamalarını, sıralamaya girdiği kelimenin aratılma hacminin ne kadar olduğunu ve tıklanma sayısı gibi istatistikleri sitesini search console kayıt ettirmiş her site sahibine sunar.
Gerçekten harika bir araçtır.
Ben bu aracı anahtar kelime analizinin 2. aşaması olarak görüyorum. Yani anahtar kelime analizi ilk olarak yazı yazılmadan önce yapılır.
2. anahtar kelime analizi ise, yazı yazılıp üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra ( 3 – 5 ay ) search console istatistikleri doğrultusunda neyi kaçırdığınızı, hangi kelimelerden verimli trafik alamadığınızı görme ile yapılır.
Peki bu araç nasıl kullanılır ? Sitenizin search console istatistiklerine nasıl ulaşırsınız ?
1-İlk olarak Google webmaster ( Seach console ) >> Arama Trafiği >> Search Analytics sayfasına gidin ve üst kısımda bulunan Tıklamalar, Gösterimler, TO ve Konum seçeneklerini işaretleyin.
2-Ardıdan Sorgular kısmının hemen sağ tarafında bulunan Sayfalar kısmına tıklayın ve alt kısımda açılan sayfalardan, hangi sayfanın istatistik bilgilerini görmek istiyorsanız onu tıklayarak seçin ve tekrar sorgular kısmına tıklayın.
#Bu şekilde sayfalar kısmından hangi içeriğimizin URL adresini seçtiysek, sorgular kısmına tıkladığımızda bu seçtiğimiz içerik google’da hangi kelimelerden trafik alıyor, hangi google aratma kelimelerinde sıralanıyor, bunu görüyoruz.
Ben çok uzun zaman önce en iyi hosting firmaları yazım için bu analizi yapmıştım ve o günkü sonuçları ileride böyle bir yazı yazarsam, öncesi sonrası şeklinde gösteririm diye not almıştım.
En iyi hosting firmaları yazım için google’dan hangi kelimelerden trafik aldığımı gösterim sayısını çoktan aza sıraladığımda ise,
Bir çok kelimede ortalama konum olarak 5. ve üstü sıralarda yer aldığımı gözlemledim;
Hosting firmaları – Ortalama Konum 5.3
En iyi hosting – Ortalama Konum 4.5
En iyi hosting firması – Ortalama Konum 3.8
En iyi hosting firmaları – Ortalama Konum 5.3
Bu kelimelerde hiç bir problem yok. Yazımın bu kelimelerdeki sıralaması gayet iyi.
Ancak bu analizi yaparak fark ettiğim şey ise,
Yazım ile yakından alakalı olan ve aratılma hacmi de bir kenara bırakılamayacak kadar iyi seviyelerde olan bazı kelimelerde sıralamada oldukça geride olduğum gerçeğiydi.
Mesela;
#Hosting şirketleri – 204 gösterim / Ortalama konum: 10.9 ve son 28 günde bu kelimede aratma yapan 204 potansiyel ziyaretçinin sadece 2 kişisi benim 10. sırada bulunan içeriğime tıklamış.
200 kişiden olmuşum. Ne büyük bir kayıp ! değil mi ?
#Türkiye hosting – 116 gösterim / Ortalama konum: 10.1 ve son 28 günde türkiye hosting şeklinde aratma yapan 116 potansiyel ziyaretçinin sadece 3 kişisi benim 10. sırada bulunan içeriğime tıklamış.
Yine 113 kişiden olmuşum.. Kayıp büyüyor !
#Türk hosting firmaları – 82 gösterim / Ortalama konum: 9.2 ve son 28 günde türk hosting firmaları şeklinde aratma yapan 82 potansiyel ziyaretçinin sadece 1 kişisi benim 9. sırada bulunan içeriğime tıklamış.
Ve yine 81 kişiden olmuşum. Rakamlar iyice üzücü olmaya başladı…
#Toplamda kaybım 395 kişi. Evet, bu yazım ile tam olarak hedef kitlemde olan 395 kişiden olmuşum. 395 kişiyi kaçırmışım.
Tamam, bu kelimelerde ilk 5 sırada olsaydım bile bu 395 kişinin tamamını yine trafik olarak alamazdım ancak en azından bu sayının %10- %30 bandında bir sayısı trafik olarak kesinlikle alırdım.
Bu da nerden baksanız 80 kişi eder. Benim aldığım toplam trafik ise 6 kişi olmuş :) 80 nerede, 6 nerede.
#Peki asıl soruya gelelim !
Ben bu kelimelerde neden 10. veya 9. sırada yer almışım ? Cevabını bulmak pek tabii çok zor olmadı. Yazımı incelecğimde bu kelimelerin hiç birini yazımda kullanmadığımı fark ettim.
Evet hiç birini !
Bunun sebebi ise, yazımı yazmadan önce yaptığım anahtar kelime analizinde bu kelimeleri atlamam olmuş.
İşte tam da bu yüzden search console istatistikleri ikinci anahtar kelime analizini yaptığınız yerdir. İlk anahtar kelime analizinde gözden kaçırdığınız kelimeleri bu kısımda görme şansınız var.
Ancak yazımda bu kelimelerini kullanmamış olsam bile, kullandığım kelimelere çok yakın oldukları için google yine de beni gösterime almış.
#Google hem benim yazımda kullanmadığım kelimeler ile beni gösterime alıyor hem de bunların tüm istatistiklerini benimle paylaşıyor… Google’ın kıymetini bilmek lazım.
Tabii bu kelimeleri yazımda hiç kullanmadığımı fark edince hemen yazımı düzenleme kararı almıştım ve kullanmadığım bu kelimeleri yazımda kullanılma potansiyeli olan yerlerde birkaç kez geçirdim.
#Yaptığım en radikal değişiklik ise SEO başlığımda oldu; Önceden: “En iyi Hosting Firması – Türkiye | Verilerle İnceleme | 2016 – 2017” Şeklinde olan SEO başlığımı şu şekilde revize ettim: “En iyi Hosting Firması – Türkiye Hosting Şirketleri | 2017 | WPMAVI”
#Yani trafik adına en çok kan kaybettiğim kelime ve kelimeleri SEO başlığımda direkt veya dolayılı olarak kullanma kararı aldım.
Sonuç ne mi oldu ?
Şu an siz de kontrol edebilirsiniz ancak ben sizi yormadan direkt yazayım; ( yazının yazıldığı tarih itibarı ile )
Hosting şirketleri: 3. sıra
Türk hosting firmaları: 3. sıra
Türkye hosting: 5. sıra
Ve tabii bu işlemleri bu yazım için görmezden gelinmeyecek kadar aratılma hacmi olan tüm kelimeler için de yaptım.
Şuan da ise bu yazım için organik trafik aldığı ve aratılma hacmi yüksek olan hiç bir kelimede 6. sıradan daha düşük bir sıralamaya sahip değilim. Tüm kelimelerde hep ilk 6’dayım.
#Search console SEO teknikleri arasında ne kaçırdığınızı, kaç kişilik trafikten potansiyelinizin olmasına rağmen sizin hatanızdan dolayı mahrum kaldığınızı görebileceğiniz, sürekli takip etmeniz gereken en son noktadır. Size yardımcı olabilecek en iyi araçlardandır.
Yazıları Güncelleme
SEO teknikleri arasında benim de sürekli uyguladığım ve en verim aldığım diğer bir ipucu ise yeni bir yazı yazmaktan ziyade var olan eski ya da daha doğrusu istediğim google sıralamalarına ulaşmamış yazıları güncellemek.
Etiket, kategori, attachement sayfalarınızı index’e kapattınız. Kalitesiz yazılarınızı belirlediniz ve onlarla ilgili aksiyonlar aldınız, search console analizleri ile yazılarınıza yeni bir yön verdiniz.
Tamam. teknik açıdan, yani SEO açısından bu yazıları anahtar kelime kullanarak, daha iyi bir site içi SEO uygulayarak daha bunları yaptınız.
Peki ya yazılarınızın kalitesi ? Yani içerik kalitesi ?
#O zaman bu noktada yapmanız gereken tek bir şey var.
O da istediğiniz sıralamalara ulaşmayan yazınızı açıp, dışarıdan bir gözlemci gibi, sanki siz yazmamışsınız gibi yazınızı okumak ve olabildiğince acımasız bir şekilde kendi yazınızı eleştirmek.
Yazıda ne eksik ? Bu yazı ziyaretçinin tam anlamıyla tatmin ediyor mu ? Daha iyi yazılabilir mi ? Yazılanlar ne kadar kaliteli ? Yazılanlar ne kadar iyi okuyucuya aktarılmış ? Gibi onlarca yüzlerce eleştirisel soru ile kendinizi sıkıştırmalısınız.
Tabii bu SEO tekniğini de yine kendi blogumda uyguladığım ve başarılı olduğum yazılarım üzerinden örneklendirerek anlatacağım;
WordPress blog temaları yazım herhangi bir güncelleme yapmadan önce bir şeylerin ters gittiği, istediğim sıralamaya bir türlü gelemediğim yazılarımdan bir tanesiydi.
#Bu güncelleme işlemini yapmadan önce bu yazım ile sıralamaya girdiğim kelimeleri ve istatistiklerini bir kenara not ettim;
20 ocak 2017 tarihinde bu yazım için istatistikler ( 20 Aralık 2016 – 20 Ocak 2017 tarih aralıklı ) şu şekildeydi;
#Wordpress blog teması = Ortalama Konum 4.7
#Wordpress blog temaları = Ortalama Konum 5.3
#Wp blog teması = Ortalama konum 7.9
#Wordpress blog tema = Ortalama konum 7.6
#En iyi wordpress blog temaları = Ortalama konum 4.0
#Blog teması wordpress = Ortalama konum 3.7
#Wordpress kişisel blog teması = Ortalama konum 8.5
#Wordpress kişisel blog temaları = Ortalama konum 8.3
#Kişisel blog temaları wordpress = Ortalama konum 6.4
Bunlarda o zaman aldığım, yukarıda yazdığım istatistiklerin ekran görüntüleri;
Şimdi gelin bir de bugün tarihli ( yazı yayımlanma tarihli ) istatistiklerime bakalım ve daha sonrasında ise ne gibi değişiklikler yaparak böylesine bir yükseliş yakaladığımdan konuşalım.
#Wordpress blog teması = Ortalama Konum 2.0 / 2.7 sıra yükselişi
#Wordpress blog temaları = Ortalama Konum 2.2 / 3.1 sıra yükselişi
#Wp blog teması = Ortalama konum 2.5 / 5.4 sıra yükselişi
#Wordpress blog tema = Ortalama konum 1.6 / 6 sıra yükselişi
#En iyi wordpress blog temaları = Ortalama konum 1.7 / 2.3 sıra yükselişi
#Blog teması wordpress = Ortalama konum 1.6 / 2.1 sıra yükselişi
#Wordpress kişisel blog teması = Ortalama konum 4.3 / 4.1 sıra yükselişi.
#Wordpress kişisel blog temaları = Ortalama konum 5.2 / 3.1 sıra yükselişi.
#Kişisel blog temaları wordpress = Ortalama konum 2.8 / 3.6 sıra yükselişi.
Gayet güzel bir başarı değil mi ? Bence de öyle.
#Peki bu yükselişi neye borçuluyum ?
Ne gibi değişiklikler yaptım da yazım google’da böylesine bir yükseliş gösterdi ?
Bunu analiz etmek için yazımın güncellenme yapılmadan önceki hali ile şimdiki halini gözden geçirip, değişikliklerin neler olduğunu iyi analiz etmek gerekli.
Bunu ben şu an yazılı olarak size anlatacağım ancak siz bunu kendiniz incelemek isterseniz, bu linkten yazımın 20 ocak 2017 tarihindeki güncellenmemiş haline ulaşabilirsiniz. Şuan ki haline ise wordpress blog temaları yazımı ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
1-Yazım için ilk düşündüğüm ve arayışa girdiğim ilk şey ben bu yazıyı daha kaliteli nasıl yazabilirim oldu.
Tabii bu bir tema tanıtım yazısı olduğu için ziyaretçinin bu yazıda aradığı şey ise blogu için piyasada ne gibi tasarım opsiyonları olduğunu görmek.
Ben de ziyaretçiye ne kadar fazla opsiyon sunarsam, ziyaretçinin istediği şeyi alması adına daha tatminkar bir yazı sunar, yani yazımın kalitesini arttırmış olurdum.
Öncelikle eski yazıda listelediğim 10 temaya ek olarak 15 temanın daha tanıtımını yaptım ve yazımdaki toplam tanıtılan tema sayısını / opsiyon sayısını 25 ‘e çıkarttım.
2-İçeriğimi daha kaliteli yazma çabası pek tabii yanında yazımın kelime sayısını arttırmama olanak sağladı.
2000 kelime civarında olan yazının ilk modeli, yazıyı güncelledikten sonra 5000 kelime civarına çıktı.
3-Kelime sayısının artması ise bana sıralamada istediğim yerlere gelemediğim anahtar kelimeleri yazı içerisinde daha fazla kullanma şansı yarattı.
4-Bunlara ek olarak; blogu için bir blog teması arayan bir kişiye paralel olarak hangi bilgileri sunabilirim diye düşündüm.
Blog teması arayan bir kişi temasını themeforest ya da mythemeshop üzerinden alacaksa eğer ( çünkü yazımda bu platfromların temalarını tanıtıyorum.) O zaman themeforest’tan tema nasıl satın alınır – mythemeshop’tan tema nasıl satın alınır diye yazılar da yazmalıydım.
Ek olarak, tema nasıl yüklenir, tema türkçeleştirmesi nasıl yapılır, ücretli wordpress temaları satan diğer platfromlar, tema değişimi nasıl yapılır, tema seçimi nasıl yapılmalıdır gibi ek yazılar da yazmalıydım.
Keza bazılarını önceden yazmış, bazılarını ise bu kararı aldıktan sonra bir bir yazdım. Ve hem bu blog temaları yazımın hem de diğer tüm tema tanıtım yazılarımın en alt kısmına opsiyonel olarak bu yazılarımdan bahsederek, bu yazılarıma linklemeler yaptım.
5-Kalitesiz gördüğüm resimlerde değişiklikler yaptım.
6-SEO başlığımda ve meta açıklamamda da değişikliğe gittim ve başarılı bir blog yazarı olmanın sırrı başlıklı yazımda anlattığım gibi SEO başlığı ve meta açıklaması belirledim.
7-Bir de fırsatım olan noktalarda daha çok site içi linkleme yaptım.
7-Son olarak ise yazının yayım tarihini değiştirip, yayımla dedim ve 1, 1-5 ay içerisinde yukarıda bahsettiğim sıralamalara ulaştım.
Bu tür güncellemeleri ben tam randuman alamadığım tüm yazılarım için yaparım. İstediğim sıralamara gelene kadar yazılarımı hem site içi SEO taktikleri ile hem de kalite anlamında sınırları zorlayarak güncellerim.
Size de bu SEO tekniğini tüm eski ve sıralamada istediğiniz yerlere gelemeyen yazılarınız için uygulamanızı tavsiye ederim.
Umarım SEO Teknikleri: %150 Trafik Artışı Garantili SEO İpuçları başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Seo bilgisi sıfır olan bir insan olarak bu yazı bana çok şey kattı. Emeğinize sağlık.
Merhaba,
Yazılarınızı takip ediyorum.
Şöyle bir sorum var?
Sitemde Yoast Seo var ancak
“Admin Paneli >> SEO >> Başlıklar & metalar…” bölümüne giremiyorum.
Merhabalar, ben sitemde şuan anahtar kelime arama hacmi 0 olan ama gelecekte arama hacminin yükseleceğini öngördüğüm ve sosyal medyada paylaştığımda takipçilerimin ilgisini çeken yazılar yazıyorum. Yaptığım hatalı mı? Genel trafiğime olumsuz etki edeceğini bildiğim halde gelecekte aratılacak kelime gruplari üzerine bugünden yoğunlaşmak mantıksız mı?
Serkan bey merhaba, yazınız çok güzel ve tamamını oturup okudum. Ancak kuşkuya düştüğüm bazı durumlar var.
Mesela burada yer alan kategori sayfaları veya düşük kalitede ki içerikleri siteden kaldırmak ile ilgili fikirler her sektör için aynı mıdır? Ben yaklaşık olarak 5 yıldır bir ilan sitesi işletiyorum ve o sektördeyim.
Kuşkuya düştüğüm durumlar şunlar.
Yayından kalkan ilanları 404 verdirmem veya noindex yapmam, Search Konsolda ani yükselmeler yaratıp site hitim de düşmeye sebep olmaz mı? Çünkü bir ara başıma geldi, yayından kalkmış ilanlardan noindex etiketlerini kaldırınca hitim tekrar yükseldi.
İkincisi ise etiket sistemi olmasa da, il, ilçe ve mahalle sistemi mevcut. Bunlarda aynı etiket gibi bir çok link türetiyor. Sahibinden.com gibi örnekleri incelediğimde bu sayfalar ile ilgili hiç bir çalışmaları yok, direk salıvermişler tüm linkleri. Ben ilçe ve mahalleleri noindex yapınca yine bir hit düşüşü yaşamıştım. Kısacası faydalı ne yaptıysam bana kötü yönde dönüşü oluyor.
Bu konular ile ilgili, yani ilan sitelerinde yaşanana bu iki sorun ile ilgili (şehir kategorileri ve yayın süresi dolmuş ilanlar) bir öneriniz var mı?
Ayrıca bir hiç bir yerde bulamadığım bir sorunun cevabını da bir sonraki makaleleriniz de görecek olursam çok sevinirim. Yine e-ticaret ve ilan siteleri için önemli ancak hiç bir yerde yanıtı yok bu sorunun yanıtı.
Mobil site ile web versiyonu arasında “Alternate-Canonical” etiketleri ile Google’ye bu iki sayfa aynı sinyali vermek kolay. Bu konuda Google diyor ki, her bağlantıyı birebir koruyun. Web sitelerinize mobil sayfayı işaret eden Alternate, mobil versiyona ise Web versiyonu işaret eden Canonical etiketini yerleştirin.
Buraya kadar her şey güzel. Fakat iş şurada mantıksız oluyor. Örneğin bir il, ilçe, mahalle üçgeniniz var. Google diyor ki “uzun bir listenin yalnızca bir bölümünü gösteren sayfalara, Canonical etiketi koyarak kategoriye ait sayfayı gösterin.” bu durumda link artışı olmasın diye ben “ilçe ve mahalleleri” il sayfalarını gösteren bir canonical koyarak bunu başarıyorum.
Mobil site içinde bağlantıyı birebir koruyabilmek adına, mobil siteden Canonical etiketi verirken, mahalle ve ilçelerin olduğu sayfaları göstermek gerekiyor. Burada bir mantıksız ve karmaşık bir durum ortaya çıkıyor.
Örnekle :
Mobil sayfa : Diyor ki benim canonicalim web versiyonunda ki “il=1&ilçe=1&mahalle=1”, Web versiyon diyor ki benim Canonical sayfam “il=1”, Alternate sayfam “il=1&ilçe=1&mahalle=1”. Bu durumda Google’nin elektrikler kesilmeye başlıyor…
Çünkü denedim :)) Kısacası parametre içeren sayfalarda, mobil ve web versiyonu etiketlendirilmesi nasıl yapılmalı?
Saygılarımla…
Blogunuzu yeni keşfettim kendi blogumda verdiğiniz tüm önerileri uygulayacağım. Gerçekten dolu dolu bir blog yaratmışsınız.
Burak hocam merhaba. Öncelikle emeğin için teşekkürler. Yaklaşık 5 yıllık bir blogum var, zaman zaman yazı içeriklerini güncellesem de tarihleri pek güncellemiyordum. Şimdi sorum; Sitedeki neredeyse tüm yazıları yeni anahtar kelimelerle güncellemeyi planlıyorum bunun bir zararı olur mu ? Ayrıca hepsinin tarihini güncellemek sıkıntı yaratır mı ? Site açılış tarihi 2015 olsa da sitemapte tüm yazılar 2019 olacak ?
Merhabalar. Blogger kullanıcısı olduğum halde yazılarınızın çoğunu okumuş, adım adım Blogger’a uygulayabildiklerimi uygulamışımdır. Çok kaliteli yazılarınız var. Tebrik ederim.
Merhaba, blogumda cift dil kullansam seo acisindan sorun olur mu? WordPress kullanicam. Cift dil sorun teşkil ederse çözmek için yapabileceğim bir şey var mı?
Ne gibi bir sorun yaratmasını bekliyorsunuz ki hocam * Anladım. Niye sorun olsun ki ?
Tebrik ederim, kounun hakkını vermişsiniz, çok güzel bir yazı olmuş.
Hocam yazıyı Ocak 20, 2017 de yazmışsınız güncelleme yaptığınız zaman tarihi de değiştirdim demişsiniz. “Son olarak ise yazının yayım tarihini değiştirip, yayımla dedim ….” ama yazının yayın tarihi hal 20 Ocak 2017 olarak görünüyor.
Bu soruyu neden sorduğuma gelince wordpress bir sitem var ve 2016 yılında kalma ayzıları güncelleme yapıyorum tek takıldığım nokta yayın tarihi kısmı. Bu kısmı değiştirmem gerekiyor mu? Cevabınızı bekliyorum :)
Evet hocam, tarihi de güncelleyin.
Burak Kardeşim,
Tek kelime ile MÜTHİŞSİN – Gerçekten de yürekten tebrikler.
Kusursuz gibi adeta.
Sevgilerle ve devamı dilekleriyle yarattığın bu müthiş faydanın
Merhaba üstad. Benim bir sorum var. Benim sitemde domain.com/ask-resimleri isimli konuda “aşk foto” kelimesi 5. sırada çıkıyor. Ya da “yazılı aşk fotoları” kelimesi 7. sırada. Ben şimdi bu kelimelerde yeni konumu açsam daha mantıklı olur yoksa konu içerisinde bu kelimeleri alt başlık mı yapsam daha mantıklı olur? Bu konuları açıp, üst kelimeye link mi vermeliyim? Bu konuda çıkmazda kaldım. Zaten ilk sayfada çıkıyorum, google benzer uzantıyı aynı domainle ilk sayfa da çıkarır mı ki?
Çok değerli ve aydınlatıcı bir yazı olmuş. Mesleğini severek ve hakkını vererek yapmaya çalışan bir insanın yapacağı cinsten değerli bir yazı. Teşekkür ederim.
Bir süredir bende sitenizi yoğun olarak takip edenlerdenim. Siteye eklediğiniz her yazıda en ince ayrıntısına kadar doyurucu içerik ve örneklerle bilgi veriyorsunuz. Sitenizi okumaya başladıktan sonra siteme eklediğim 150 kadar 500+ kelime gezi yazısını güncellemeye başladım. Sadece birşeyler yazmak değil yazarken detay vermek açık kalmış konu bırakmamak ve hepsinden önce okuyucuyu bilgilendirici içerik oluşturmak önceliğini benimsedim. İçerik oluştururken başlık, alt başlık, h2 etiketi, yazı içi İndex, yoast kriterlerine göre yazı yazmak vb. bir çok düzeltmeye gittim. Sitenizi hala da sıkılmadan okumaya devam ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.
Hocam öncelikle siten ve tarzın ve mükemmel tam acaba şöyle yaparsam nolur diye sorarken zaten cevabı bi sonraki cümlede vermiş oluyorsun gerçekten harika işliyorsun konuları.
Benim burda sormak istediğim mesela ben mükemmel bir içerik yaratıyorum ziyaretçiler için sayfa görüntüleme-ziyaret süresi çok iyi seviyede ama seo ile alakam yok site seo açısından tamamen acemice dolduruluyor, google haliyle bunu anlamayacak bir şirket değil. Bunu sormamın sebebi şu, kesinlikle yapılması gereken şeyler var ve trafik sayısı özellikle yüksekse yüzde2-3 lük geliştirmeler bile çok önemli faydalar sağlıyor ama bazen çok fazla SEO tekniklerine kaptırıp gitmiyor muyuz kendimizi? Google un içeriği çok farklı şekilde değerlendirdiğine güvenmekte gerekmiyor mu?
Siz bu işi bildiğniiz gibi yapın hocam. Zamanla zaten SEO’yu da bu işlere emek vererek daha iyi anlayacaksınızdır. Şimdi sizi bu konuları araştırmak çok yoruyor bir an önce yazılarınıza odaklanmak istiyor olabilrisiniz. Öyle yapın. Yazılarınıza odaklanın öncelikle ancak SEO konularını araştırmaya ve öğrenmeye de devam edin. Zamanla ikisi bir dengeye oturacaktır. Hem ziyaretçinin istediği hem de google’ın değerlendiriği şekilde içerikler oluşturmaya başlayacaksınızdır.
merhaba,
Hocam haftalardır yazılarınızı okuyorum talimatları uygulamaya çalışıyor lakin bir sorunum var artık yazdıklarımla değil de siteyle alakalı bir problem olduğunu düşünmeye başladım. Sıra bulucuları kullandığımda ördeğin yazdığım bir makale konusudu arattığımda sitem 500 sayfada dahi çıkmıyor bunun sebebi ne olabilir.
Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Burak,
tüm paylaşımların gibi bu paylaşımında mükemmel olmuş. Emeğine sağlık. benim aklıma takılan bir konu var. bunu bir örnekle anlatayım. diyelim ki 2015 yılında yayınladığım bir yazım var. Bu yazımın çalındığını varsayalım, başka bir site bu yazıyı yayınlamış olsun. ben 2018 yılında güncelleme yaptığım yazımı, yayınlama tarihini de 2018 olarak yayınladığım da, daha önce yazımı çalan site yazının asıl sahibi gibi olmayacak mı? Yani, sanki ben o siteden yazıyı almışım da 1-2 güncelleme ile yayınlamışım gibi olcak. Bu durumda Google nerden bilecek hangisinin kopya olduğunu.
Yani asıl sormak istediğim, yazının yayınlanma tarihini güncellemenin hehangi bir dezavantajı olabilir mi? cevap yazabilirsen çok sevinirim.
Hayır hocam olur mu. Google index tarihlerini kendisi biliyor zaten hiç bir problem olmaz.
Bazı kaçırdıklarım olmuş. Elinize sağlık gayet yararlı
15 Haziran 2018 de 0 bilgi ile wpmavi.com içerikleri okumaya başladım. Tüm içerikleri okudum ve 0 dan wordpress kullanımı, wordpress eklentileri hakkında genel bilgiler, Onpage SEO, OffPage SEO öğrendim. 16 temmuzda sitem üzerine çalışmalar yapmaya başladım. Alexa değerleri Türkiye sıralamasında 140 binden 49 bine Dünya sıralamasında 3.7 milyondan 2.3 Milyona düştü. Organik trafik %30 artış sağladı. Direct trafikte %20 artış var. Anahtar kelime analizi ve seo uyumlu içerik konularına uyarak yazdığım ve düzenlediğim içerikler ilk 50 sırada yokken şuan ilk sayfa ilk 10 sıralarındalar. Teşekkürler Burak. Hem yeni başlayana hem orta düzey bilgisi olana hemde ileri düzey SEO ya hitap eden optimizasyon konusunda örnek niteliğinde, içerik konusunda kitap gibi blog kurmuşsun.
Merhaba,google üzerinden sitenizi yeni keşfettim. Yazım diliniz çok akıcı ve anlaşılır. Özellikle yazının
akışı çok hoşuma gitti. Sitenizi takibe aldım. İçeriklerinizin devamını bekliyorum.
Teşekkürler.. sadece site.com/kategori/page/2 page/3 diye giden kategori sayfalarını idenxe kapatabilir miyiz? yani site.com/kategori-adi bu listelenecek hatta mümkünse önemini de artırmam lazım ama page2 page3 çok gereksiz geliyor. Teşekkürler.
Merhaba Burak Hocam-Öncelikle bu faydalıSeo bilgileri için çok Teşekkürler.Çözmekte sıkıntı yaşadığım bir durum var.Yaptığım bir hata sonucunca Attechment resimleri ve sitede yazılarda eklediğim Resimler için Google da ayrı başlıklar oluşmuş ve index almış. Ben de All in One SEO Pack Eklenti Ayarlarını düzenliyerek Google yeni site haritası gönderdim.Ancak Google ile sıkıntı yaşamamak için All in One SEO Pack Eklenti ayarlarından Ek Resimleri resim adresine yönlendirdim. Google dan gelenler böylece tek 1 resim olan Attechment sayfası yerine Yazıya resi bulunduğu sayfaya yönleniyor.Bu iyi fakat bu sefer de site için de Galeri resimleri arasında gidip gelmek istediğimiz de bu mümkün olmuyor sayfa yenileniyor. Benim istediğim Google dan gelenler Yazıya yönlendirilsin ancak site için de Attaechment sayfaların da dolaşabilmek mümkün olsun. Yani bu yönlendirmeyi sadece Arama motorlarından gelen resimler için yaparak sayfa için de dolaşmayı aktif yapmak istiyorum ama bu mümkün olmuyor. Ben de bu durum da Jetpack Carousel slayt aktif hale getirdim.Bu sefer de Kazanç ta azalma yaşadığım yetmediği gibi Resimler arasında gezmekten sıkılıp köşedeki çarpı işaretine tıkladıklarında Otomatikman Ana Sayfaya yönlendirme oluyor.Bu durumda ne önerebilirsiniz?
İksi bir arada olmaz hocam .Yani 301 yönlendirme varsa işin içinde yönlndirme mutlaka gerçekleşir. Siz bu durumda bu attachment sayfalarını hem google indexinden kaldıracak hem de robots txt dosyanızda bu uzantıları disavow edeceksiniz. 301 yönlendirmesi yapmayacaksınız yani.
merhaba burak , mythemeshop’un rank math seo eklentisi ni kurdun mu ? ben kurdum şimdilik çok güzel denediysen seninde yorumunu almak isterim :))
Hocam merhaba, sitenin yeni müdavimlerinden biri benim :) Anlamadığım konu ise; ben bir site oluşturuyorum. Bu site örneğin yemek sitesi ve bn “sıcak yemekler” diye bir kategori açtım. Bunun altına “çorbalar” diye ayrı bir kategori açtım. “Çorbalar” kategorisinin içine de çorba çeşitlerinin isimleriyle kategori açıp her isme bir yazı ekledim. Bu şekilde yapmanın zararı var mı varsa nedir? (ve kategorilerin indexini dediğin gibi ayarlardan kaldırdım).
Nasıl oluşturabilirim sağlıklı girdi alabilmem için?
index kaldırmak google’dan çorba + ismi şeklindeki aramayı benim siteme gelmesini engeller mi?
Cevap yazarsan hocam çok memnun olurum :)
Evet, kategori yapınızı tam da düşündüğünüz gibi kuracaksınız. Yazılarınızı da ilgili alt ve üst tüm kategorilere ekleyebiliyorsunuz. Yani bir yazı sadece tek bir kategori altında olacak diye bir zorunluluk yok. Yazı, yazıyı atadığınız her kategori altında gösterime girer. İndex konusuna gelince, siz kategori sayfalarınızı index’e kapatıyorsunuz. Kategori altında sunulan yazılar index’e kapanmıyor. sadece kategori sayfası kapanıyor. Yazılarınız yine google tarafından indexleniyor merak etmeyin.
Hocam haber sitemiz var. 2 ene önce yazı yazmışız. Ama şimdi hit gelmiyor. Bu şekilde binlerce yazı ve indeks var. Bunları 301 mi yapalım? Sİlelim mi? Başka yazıya mı yönlendirelim? Önerilerin bunlar için de geçerli midir? Ayrıca 301 olayını eklenti ile mi halledeceğiz? Yoksa htaccess ile mi?
Tek kelimeyle efsane bir yazı. Elinize sağlık.
Yazıyı güncellerken başlık değişti tarih değişti peki url değişti mi hocam?
Merhabalar şimdi bu kategori sayfaları gereksiz sayfalar oluyorsa ve genel ortalamamızı düşürüyor ise biz bu sayfaların indexlenmesini engellesek diğer sayfaları indexlemeye devam etse ortalamayı etkiler mi bu sekilde de ?
Mükemmel bir yazı, teşekkürler, fakat anlamadığım bir kısım var.
Yorumların tamamını okumadım, muhtemelen sorulmuştur. Eski yazıların yayınlanma tarihlerini değiştirmenin mantığı nedir? Google, sıralama yaparken aynı kalitedeki iki içerikten eski tarihli olanı üste çıkarmıyor mu?
Hocam çünkü yazı yayım tarihi de google sıralama sonuçlarında görünür. Yani ziyaretçinin tıklama eğilimine etki eden bir şeydir. Tarih ne kadar yeniyse, potansiyel ziyaretçiye o kadar güven verir yazı. Ziyaretçiyi memnun etmek, dolaylı olarak google’ı da memnun etmektir.
seo olmadan web sitesinin bi anlamı yok diye dusunuyorum verdiğiniz ipuçları için tşkler :)
Burak yazın yine müthiş. Blogunu düzenli olarak takip ediyorum. Fakat şöyle bir sorum olacak sana. Sitemde bazı konularda 700+ kelimelik tamamen özgün ve LSI mantığına uygun içerikler üretiyorum. En az 4-5 özgün resim ile bunları süsleyip 5-6 long tail dediğimiz uzun aranma kelimelerini de etiket olarak ekliyorum. Yeni bir site olmasından dolayı düzenli olarak Search Console da görüntülenen etiket ve kategori sayfalarını analiz ediyor, bu şekilde etiketlerden gelen ziyaretçiler için en az 50+ karakterlik etiket açıklaması giriyorum. Sen bu konuda ne düşünüyorsun? Uzun yada kısa vadede faydasını görür müyüm? Yoksa tamamen kaldırmalı mıyım?
Ha 50 kelime ha 0 kelime. Ne fark eder ki hocam ? Yani o 50 kelime ile ziyaretçiye ne veriyorsunuz ki ? Ziyaretçinin işine yarayacak ne olabilir ki o 50 kelimede.
Eline sağlık. Çok detaylı ve ufuk açıcı bir seo dokümanı olmuş. Uzun yazılmış olmasına rağmen, hiç sıkmadı. Merakla sonuna kadar okudum. Bildiğimiz, fakat uygulama aşamasında nasıl yaparım diye düşündüğümüz soruların hemen hemen hepsini cevaplamışsın. Böyle bilgi ve deneyimini bizle paylaştığın için ayrıca teşekkür ederim.
öncelikle bu değerli yazınız için teşekkür ediyorum. bende blogunuzun sıkı takipçilerinden biriyim. ve sizden birçok şey öğrendim.
şuan ki sitem için bu yazınızda ki değerlendirmleri yaptım ve bazı hatalarımı gördüm. ancak bende ki yoast da no index bölümlerini bulamadım. yani bu ayarları yapacaktım ancak bende o ayarlar çıkmıyor. bende yoast ı kaldırarak all in seo pack kurdum ve onda yaptım.
orda yaptığım bölüm “noindex ayarları” kısmında
1.NOINDEX varsayılanı: (burada sayfalar ve ortam sekmesini aktif ettim, yazılar sekmesi pasif)
2.NOFOLLOW varsayılanı: bunu hiç ellemedim.
3.Kategoriler için noindex kullan: bunu da aktif ettim.
4.Tarih Arşivleri için noindex kullan: aktif
5.Etiket Arşivi için noindex kullan: aktif
sence burak hocam bu şekilde doğrumudur. eğer bir yanlış yapmışsam neresi hatalı.
cevap için şimdiden teşekkür ediyorum.
Hocam o ayarların çıkmaması gibi bir durum olamaz. Yoast SEO ayarları başlıklı yazıma bakın, mutlaka atladığınız bir nokta vardır.
Bahsettiğin 700 ila 1.000 kelimelik haberler genellikle ajans haberleri oluyor. Anadolu ajanası haberleri özellikle 600 kelimeden kısa olmuyor. Vaktin olursa da Borsa İstanbul haberlerine göz atman mümkün olursa incelemeni tavsiye ederim. 200 kelimeyi geçen haber sayısı çok az. :) Aynı zamanda bülten açıklamalarında da 250 kelimeyi geçen haber bulmak çok zor.
Özellikle bir niş belirleyip, sadece o niş çerçevesinde yayın yapan haber siteleri için de her haber içeriğinde aynı tanımların açıklanması, her haber içerisinde aynı bilgilerin özgünleştirilerek sunulması oldukça zor oluyor. Bu konuda tabi ki yapılabilecek pek bir şey yok. :) Yine de içeriklerde kelime sayısında 300’den aşağı düşmemeye özen gösteriyorum bende. Ama asıl danışmak istediğim konu tag ve attachmentler için indeks kısmı.
Örneğin ben, site içerisinde yer alan tüm etiketler için olabildiğince haber içi linkleme yapıyorum. Etiket olarak aynı kalıpları kullanıp, aynı kalıpları haber içerisinde geçirip, o kelimelerden etiket sayfalarına link veriyorum. Bu sayede etiket sayfası, kategori sayfası gösterimlerim de haber gösterimlerime yakın bir istatistik izliyor. Bu yaptığımı anlattığın bilgiler ile harmanladığımda mantıklı bir iş yaptığımı düşünüyorum. Ama yine de fikrini almak benim için güzel olacaktır. :)
Hocam fark etmez. Dediğim gibi bu ajans haberleri 1000 kelimeden aşağıya haber yayımlamıyor genelde. Siz de o şekilde yapmlısınız.
Burak merhaba,
Yazdığın her şeyi mantık çerçevesine oturtabiliyor ve hata yaptığımızı kabul edebiliyorum. Ama bahsettiğin şeyleri bir haber sitesi için yorumladığımda ise iş içinden çıkılmaz bir hal alıyor.
Örneğin; TOKİ ya da Borsa İstanbul tarafından yapılan bir açıklama maksimum 150 kelime oluyor. Bunu, güncel bilgiler ve biraz da terimler ile 250-300 bandına çıkarabiliyoruz. Lakin her TOKİ haberinde TOKİ tarihinden bahsetmek, diğer çalışmalardan bahsetmek ve kelimeyi +400 yapmak; hem yazar, hem de okur için çok can sıkıcı olabilir. Aynı zamanda haber sitelerinde etiketler, oldukça önemli bir yere sahipler diye düşünüyorum. TOKİ etiketine tıklayan bir vatandaş, son zamanlarda TOKİ ile alakalı tüm gelişmeleri tek sayfada görüyor.
Verdiğim örneklerin gayet açık olduğunu düşünerek, bu konudaki fikirlerini rica ediyorum. :)
Emeğine, dağarcığına sağlık; tüm bilgiler için teşekkürler.
Hocam haber sitelerine dikkat edin. Özellikle büyük haber sitelerine. Hiç biri 150 – 300 kelimelik içerik yayımlamaz. Çok nadirdir. Genelde hep 700 1000 kelimeyi rahat bulur. Nasıl yaptıklarına dikkat edin. Mantığınıza oturacaktır.
Burak sen bu işin pirisin gerçekten. Daha senin kadar detaylı anlatım yapana rastlamadım. Anlattığın yöntem ile google analytic üzerinden analizlerimi çıkardım ve hemen çıkma oranları çok düşük olan yazılarımı yeniden düzenledim. Zaten blogger üzerinden geçtiğim için yazılar gerçekten de birbirine girmiş bir durumdaydı. Şu anda alexa üzerinden incelediğimde hemen çıkma oranım ve sitede geçirilen süre değerleri çok güzel bir konuma geldi. Çok teşekkür ediyorum.
Yazılarını da çok sıkı takip ediyorum. Bir kaç yıl daha böyle takip etsem seocu olur çıkarım ben :)
Teiekkür ederim hocam. Yararım dokunabildiyse ne mutlu bana. Takip de kalmanız dileği ile.
Başarılı yazı kardeşim kendi bloğumda uyguluyorum
Meraba kardesim. Elelrine saglik cok guzel bir yazi olmuw. Kardewim tum bu teknikelri video olarak paylasirsan mukkemmel olur. Hem bizim hemde senin icin.
Merhaba,
Öncelikle emeğine sağlık kardeşim. Çok değerli bir yazı olmuş. Ekler, kategori ve etiketlerin indexlemesini kaldırdım. Fakat benim içerikler ile ilgili bir sorum olacak. Benim sayfam teknik bir blog, aslında blog da denemez. İnsanlara yardım amaçlı, bu zamana kadar edindiğim bilgileri paylaşıyorum. Fakat, teknik yazılar pek yoruma açık olmuyorlar ve genel olarak makaleler uzun solukla okunacak şeyler değil. Tabii, aynı şekilde benzer sayfalarda da durum bu. Bu makaleden bağımsız olarak sence farklı bir yorumun olabilir mi bu konuyla ilgili?
Ayrıca, google search console ile ilgili verdiğin bilgiler içinde ekstra teşekkür ederim. Ayrı bir ufuk kattı bana. :)
Teşekkürler Burak HOCAM. Emeğine sağlık. Yukarıda bahsettiğin düzenlemelerin bir kısmını sayfamız için uyguladık ve çok ciddi yükselme sağladık.
İyi ki varsın.
Selamlar müdür şimdi Analytics te 4 aydır hiç ziyaretçi gelmemiş yazıyı silmek istiyorum atıyorum 20 yazı var madem bu yazılar ayağımıza takılan bir yük silip linklerinide google dizinden kaldırıyorum.
Bu değişikliğin google gözünde bir eksisi olur mu?
. Çok güzel bir yazı olmuş elleriniz sağlık yalnız bir şey soracaktım “Yaptığım en radikal değişiklik ise SEO başlığımda oldu; Önceden: “En iyi Hosting Firması – Türkiye | Verilerle İnceleme | 2016 – 2017” Şeklinde olan SEO başlığımı şu şekilde revize ettim: “En iyi Hosting Firması – Türkiye Hosting Şirketleri | 2017 | WPMAVI”” yazmışsınız. Seo başlığında yapılan değişim linkle bağını etkiler mi? Yazi başlığı linkle birebir oluyor genellikle. Linki değiştirmek ise 404 sayfalarında artışa neden olur. Burda biraz kafam karıştı doğrusu. Burayı biraz açmanız mümkün mü?:)
Linkleri ve başlıkları ayrı ayrı düzenleyebilirsiniz. WordPress yazı ekleme yazımda nasıl yapacağınız mevcut.
İftarda yediğim yemek bile bu makale kadar doyurucu olmadı lakin kafama takılan bir soru var Web master tools ten çöp içeriklerimi buldum da şimdi bunları silsem google de bir sorun olmaz mı 404 artar falan filan cevabınıza göre silmeye başlayacağım teşekkürler
Nasıl ilerlemeniz gerektiği yazıda mevcut hocam.
Burak Hocam şu aziz mübarek günlerde sana tek şey söylüyorum;
ALLAH RAZI OLSUN.
Eskiden beri wordpress ‘e hakimdim ancak bu kadar şey bilmiyordum. Neredeyse her gün bu siteye bilinçli olarak giriyor bir şeyler öğreniyor, kendi sitemde uyguluyor ve hemen olumlu geri dönüş alıyorum.
Başımızdan eksik olmayasın. Seni seviyoruz :)
siteyi sıfırdan kurarken bu dediklerinizi yaparak gitmek çok daha güzel olur ozaman, peki bazı temalarda etiketlerle ilgili ayrı bir widget bile oluyor biliyorsunuz bunları kullanmayalım mı? etiket yerine yazıdaki anahtar kelimeler yeterli olurmu eğer google indexleme yapmayacaksa o etiketlerin bir lüzumu var mı? kafamda deli sorular oldu şimdi :)
Merhaba Burak kardeşim, samimi ve içten yazıların altın değerinde, hiçbir menfaat beklemeden bunları paylaşmanda paha biçilemez. Ben aileme ek bir kazanç olması adına ingilizce blog açmak istedim. Senin yazıların doğrultusunda yapmış olduğum ve 1 ay uğraştığım siteyi kapatıp yeniden sıfırdan bir site hazırlığı içerisine girdim. Paylaşmış olduğun içeriklerde hiçbir bilgisi olmayan bir insanın anlayacağı şekildeki örnekli yazıların zaman ayırdığın ve değerli paylaşımların için sonsuz teşekkürler. Lütfen bizi bilgi ve tecrübelerinden mahrum bırakma.. sevgiler başarılar..
Merhaba gerçekten çok güzel, kaynak niteliğinde bir yazı olmuş. Ancak yazı güncellemeleri sonrası bazı yazılarımda gerileme hissettim. Bu geçici bir durum mu yoksa ben mi güncelleme işini yapamıyorum. Sizde de hiç gerileme oluyor mu?
Merhaba Burak,
Blogunu yeni keşfettim ve bana çok fayda sağladı. Yeni bir proje için 1 haftadır tema optimizasyonu, site içi ayarları v.b işlerle uğraşıyorum. Yazılarınızda bahsettiğiniz önerileri adım adım uyguladım ve seo’ya bakış açım değişti desem doğru olur. Hiç alışkın olmadığım, bugüne kadar yaptığım hataları görmemi sağladınız. Artık sitede oluşan tek bir sorguyu bile inceleyerek, bu sorguyu kapatabilir miyim diye düşüncelere dalıyorum ve araştırma yapıyorum. Sonuç olarak 1 haftalık zamanımı, siteyi yayına almadan sadece site içi ayarlamalar için harcadım. Bu süre zarfında sizin yazılarınız da bana rehber oldu, bakış açımı değiştirdi. Bu yorumu neden yaptım diye soracak olursan, 1 haftadır siteni uzaktan takip edip okuyorum, ben de buradayım diyip bir selam vermek istedim :)
Ne güzel, ne dolu dolu bir yorumdu bu. Böylesine yorumlar okumak inanın mutluluk verici. Çok teşekkür ederim. Takipte kalmanız dileği ile.
Merhaba,
Öncelikle yine altın değerindeki yazınız için teşekkürler.
Fikir almak istediğim şey şu :
Yoast ile çözüm sunmuşsunuz. Peki All in seo kullanıyorsa bu eklentiyi iptal edip, Yoast yüklemek ve bununla devam etmek sitenin SEO performansını bozmaz mı?
Yoast SEO’ya başka bir eklentiden geçerken, SEO ayarlarınızı da taşımalısınız hocam.https://wpmavi.com/wp-admin/edit-comments.php#comments-form
Merhaba.
Bu faydalı içerik için ve emekleriniz için teşekkür ederim.
301 yönlendirmesi yaptığımızda artık ziyaretçiler sayfaya tıkladıklarında artık yönlendirdiğimiz sayfayı görecek. Eğer çok az hit almakla beraber sayfada işe yarar içerik kısımları da varsa içeriğin o kısmını yönlendirdiğimiz sayfaya eklememizde bir sakınca olur mu.
Tekrar teşekkürler.
Hiç bir problem olmaz hocam. Pek tabii ekleyebilirsiniz.
İyiki mail liste eklemişim. Uzun zamandır mailleriöe bakmıyordum. Varya diyecek birşey bulamıyorum adamsın cansın:)
Yine çok yararlı bilgiler var abi gerçekten eline sağlık.
Başarılar.
Burak Bey çok doyurucu bir makale olmuş. Verdiğiniz örneklerdeki sıralamarınız benim aratmalarımda 1. ya da 2. sırada çıkıyor bu da taktiklerinizin başarınısını gözler önüne sermekte. Bundan sonra en sıkı takipçilerinizdenim, iyi çalışmalar.
Bazı resimlerin çok tanıdık geldi :D
Bu arada burak kardeşim, sayende çok ilerleme sağladım.
Etiketleri filan indexi kapatalı nerdeyse 8 ay oldu index siliyor ama bir türlü bitmiyor.
Birde analytics kısmından kalitesiz içeriklere bakarken abuk sabuk sayfalarda var onları nasıl engelleriz.
Mesela :
/?p=28880&preview=true (KONU ÖN İZLEME)
/?s=Alerji (SİTE İÇİ ARAMA)
Bunlar gibi bilgileri googlenin saymasını nasıl engelleyebilirim?
Konu ön izleme ve site içi arama istatistiklerini engellemeye de gerek yok. Google onların arama sayfası olduğunu zaten anlar.
Ellerinize sağlık. Kendi kişisel blogumda tavsiyelerinizi uygulamaktayım. Bu tavsiyelerinizin olumlu yönde etki edeceğinden eminim. Teşekkür ederim.
Merhaba,
Yazınız yine temel kaynak niteliğinde olmuş. Yoğun emekle üretilmiş, ellerinize sağlık. Bir sorum olacak yazı güncelleme yaptığımız zaman yazının üstünde güncelleme tarihini nasıl gösterebiliriz acaba? Bunun için bir yol var mıdır ?
Gerçekten şahane bir yazı ve bütünüyle şahane bir site. 4 ay önce blog kurmaya karar verdiğimde wpmavi.com ile tanıştım ve şimdiye kadar blogum için yaptığım her şeyde buradan faydalandım. Çok teşekkür ederim. Daha emekleme bile sayılamayacak bu süreç içerisinde değerli bilgi ve deneyimini paylaşıma açtığın için.
Merak ettiğim bir soruyu da yazmak durumundayım. Bu teknikleri yeni açılmış bir bloga uygulamak da bir fayda olur mu? (Çünkü daha günlük kullanıcı sayım 30 civarında). Yoksa belli bir süre beklemelimiyim? Eminim benim gibi onlarca kişi de bu sorunun cevabını merak ediyordur.
Tekrardan minnettarlığımı belirtmek isterim. Kolay gelsin
Yok hocam. Bu teknikler daha çok belirli bir sıralamaya ve belirli bir organik trafiğe sahip siteler için. Size ben zaten etiket – kategori ve attachment sayfalarını yoast seo ayarları kısmında no index olarak ayarlatıyorum.
Gerçekten teker teker bütün yazılarınızı okuyorum. İçten bir teşekkür etmek istedim. Teşekkürler
Burak hocam ellerine sağlık. Yine çok detaylı bir yazı olmuş. Yine Burak hocam tüm teknikleri ve sırlarını göstere göstere anlatmış.
Ellerinize sağlık.
Gerçekten çok iyisiniz sizi yaklaşık bir senedir takip ediyorum ve her bir makaleniz altın değerinde.
Teşekkürler hocam. Beğenemenize sevindim. Umarım verdiğim SEO teknikleri arasında işinize yarayanlar olmuştur.
Bu dediginiz işlemler bloggerda nasıl yapılabilir?
Malesef yapılamaz. Bu SEO teknikleri wordpress siteleri için uygulanabilir. Size de wordpress’e geçmenizi tavsiye ederim.
Elinize sağlık. Son derece güzel bir yazı olmuş.
Benim merak ettiğim; neden yayınlanma tarihini güncelliyorsunuz?
Çünkü yazıyı güncelliyoruz hocam. Tarihi değiştirmek google’ın yazıyı yeni bir yazı olarak görmesine yol açmaz. Google algılar onun güncellendiğini. Kafanıza takılan buydu sanırım. Ayrıca tarihi de güncellemek google sonuçlarına yansıyacağı için potansiyel ziyaretçi sonuçlarda yayım tarihini de göreceği için “aa bak bu yazı güncelmiş” izlenimini yaratır ziyaretçi üzerinde. Bu da tıklama eğilimlerini olumlu etkiler.
Merhabalar
İlk yorum benden olsun sabah maili görür görmez soluksuz okudum. 17 sayfa sanki 17 dakika da bitti… Elinize emeğinize sağlık Burak Bey yine döktürmüşsünüz…
Süper bir yazı olmuş. Google sıralama kayıplarının ana nedenine değişmişsin. Usta bir SEO’cu kötü deneyimleri başarı merdiveni olarak kullanabilendir.
İşlerinde üstün başarılar dileriz.
Web Tasarım ve SEO Ajansı birNC
Yine çok faydalı, kitap değerinde bir yazı yazmışsınız elinize sağlık.
Burak bey tebrikler yine çok güzel bir yazı yazmışsınız.
Uzun yazı yazmanın AMP’de artı ve eksileri sizce nedir?