>> Kabullenmeniz Gerekenler
>> Blogdan Para Kazanmanın Sırrı 1
>> Blogdan Para Kazanmanın Sırrı 2
>> Blogdan Para Kazanmanın Sırrı 3
>> Teknik Olarak Blog Kurulumu
>> Yazılarınızı Nasıl Yazmalaısınız
>> Video 1
>> Anahtar Kelimelerin Kullanımı
>> Yazı Uzunluğu
>> Yazı ilk Paragraf
>> H2 Tagları
>> Link Çıkışları
>> Paragraf Uzunluğu
>> Video 2
>> URL Yapısı
>> SEO Başlıkları
>> Meta Açıklamaları
>> Video 3
Bir kere en başıdan bazı gerçekleri kabullenmeniz gerekmekte. Eğer işin içine para girecekse, bakın altını çizerek söylüyorum kendinize karşı muazzam derecede gerçekçi olmanız gerekmekte.
Şunu bir kere kabullenin;
İnsanların %99’u sizin yazdığınız film yorumları, kitap yorumları, günlük şeklindeki yazılarınız veya yazıya döktüğünüz herhangi bir konudaki düşünceleriniz ile ilgilenmeyecek.
Olsun, kimse okumasa bile ben en başta kendime yazıyorum şeklindeki düşüncelerinizi de bir kenara atın.
Çünkü bu düşünceler ile anca kendinizi avutursunuz. Bir insan yazdığı blogun okunmasını istemez mi ?
İster tabii ama okunmasa da benim için bir kayıp değil, benim için bir tecrübe olmuş olur en azından mı diyorsunuz hala ? Malesef zamanınız bir çöp için harcarısınız. Bunu kabullenin.
Ayrıca insanlar kim olduğunuzla da ilgilenmeyecek.
İsmin neyse ne, nerede okuduysan okudun, nasıl bir hayat yaşadıysan yaşadın, neler yaptın, kimlere iyiliğin dokundu, hangi gönüllü projede yer aldıysan aldın… İnsanların neden kim olduğunuz umrunda olsun ki ?
Olmaz.
#Çünkü insanların umursadıkları yazılanlardır. Yazdıklarınızdır.
Bu işten para mı kazanmak istiyorsunuz ?
#Kendinize karşı acımazsız olun.
Çünkü insanlar size karşı inanılmaz acımasız olacaktır. Acımasız olmak için de önce kendinize karşı gerçekçi olmanız gerekmekte.
Neden biliyor musunuz ?
Çünkü insanların size hayatlarından harcıyacağı zaman sadece 2 saniye olacak.
Evet sadece 2 saniye !
Sizinle, yani siteniz veya blogunuz ile ilk defa tanışan birisi blogunuza giriş yapacak ve girdiği ilk 2 saniyede yazılanlar benim işime yarar mı yoksa yaramaz mı diye bakacak ve ona göre blogunuzda daha fazla zaman geçirme veya terk etme kararı alacak.
O ilk 2 saniyelik ilk izlenimde siz insanlara istediğini veremezseniz eğer, malesef bir hiçsiniz.
#Evet insanlar bu kadar acımasız işte. Siz de öyle değil misiniz ? Ben de öyleyim. Hepmiz öyleyiz. Hepimizin zamanı değerli…
Bir de tabi işin bir diğer acımasız yanı ise, insanların yazınıza ayıracakları sadece 2 saniyelik zaman gösterimini almanız, hak etmeniz bile en az 6 aylık bir süre alacak. 2 saniyelik şansı yakalamak için en az 6 ay çalışmanız gerekecek
Evet google sonuçlarında içeriklerinizin çıkmasından bahsediyorum.
O da herşeyi doğru bir şekilde uygulayarak giderseniz.
Yoksa hatalarınızı anlayıp, tekrar yeniden yapılanmaya gitme vs. derken bu süreç 1 yılı da geçebilir. Keza bir çok blog yazarı için bu süre 1 yılı da geçmiştir.
Benim yaptığım iş aslında insanlara hayal satmaktır.
Sizlere ben hayal satarım. Blog açarak para kazanabileceğiniz söylerim. Derim ki eğer bu işi emek vererek, sabırla ve en önemlisi kaliteli yaparsanız başarı kaçınılmaz olacaktır.
Keza işin sırrı gerçekten de budur.
#Ve evet gerçekten başarılı olduğunuz zaman da para kazanırsınız, hatta muazzam paralar bile kazanırsınız.
Ama bahsettiğim “kaliteli yaparsanız” kelimesinin anlamı kişiden kişiye farklılık gösterir.
Benim de hayal sattığım nokta tam olarak burasıdır. İnsanlar hiç bir zaman kendisinin bir işi kalitesiz yapabileceği şüphesini aklından geçirmez.
Bu konuda insanlar kendinden ödün vermeyi istemez. Ödün vermeyi sevmez. İşine gelmez.
Kaliteli yaparsam bu iş olur öyle mi ? Tamam o zaman bir şey yok, ben de kaliteli yaparım der. Ama kalite anlayışını hiç tartmaz.
#Mesela siz bu satırları okurken hiç üzerinize alınmadınız değil mi ?
Tam olarak bahsettiğim şey bu.
Kendinize kalite konusunda güvendiniz. Tabii ki kaliteli yaparım ne var ki dediniz. Bir an bile kendinizden şüphe etmediniz. Kendinizden ödün vermediniz.
Bu işten para kazanmak mı istiyorsunuz ? Hayatınızı değiştirmek mi istiyorsunuz ?
O zaman başarı adına ilk yapmanız gereken şey, kendinizden bir şüphe edin.
Bu size kendinizi sorgulatacaktır. Kendinizi bir sorgulayın. Kendinizi acımasız bir şekilde soru yağmuruna tutarak kenara sıkıştırın ve kendi gerçeklerinizi ortaya çıkartın.
Gerçekten kalite anlayışınız ne ?
#Eğer kendinize karşı acımazsız ve gerçekçi olmazsanız, malesef ki hayal sattığım kişilerden olursunuz. Benim için fark etmez. Ben yine size blog açtırmış, size hayal satmış olurum ve blog açıp, para kazanmak sizin için her zaman hayal kalır.
Hiç bana kızmayın.
Üzgünüm ben sadece olaya bu işler için gerçeklik penceresinden bakmayı öğrenmiş, hem de bunu acı acı tecrübe ederek öğrenmiş biriyim. Sizin de bu acı tecrübeyi tatmamanız adına bu satırları acımasızca yazıyorum…
Eğer kendinize karşı acımasız ve gerçekçi olursanız, size hayal olarak sunduklarım gerçeğe döner !!!
Bu kaçınılmazdır.
Ben bu işi yıllardır yapıyorum ve blog açtırdıklarımın %95’ine hayal satmışken, en çok %5’inin hayallerini gerçeğe dönüştürmüşümdür.
Oysa ki hayal sattıklarıma da, hayallerini gerçeğe dönüştürdüklerime de aynı şeyleri anlattım. Keza bu yazıda da aynı şeyleri anlatacağım. Başarılı olacaklara farklı bir ipucu ya da tüyo vermeyeceğim.
Blogdan Para Kazanmanın Sırrı Ne ? – Gerçekten Nasıl Para Kazanılır ?
1- Motivasyon
Kural 1:Bu işe başlamadaki önceliğiniz para kazanmak olmamalı. Amacınız insanlara fayda sağlamak, faydalı olmak amaçlı içerik üretimi yapmak olmalı.
Maddi bir gelir elde etmek için öncelikle bir değerinizin olması gerekli.
Değer elde etmek için ise, önce kendinizi google’a kanıtlamanız ve yazdığınız konularda üst sıralarda yer alıp, o konuda aratma yapan insanları organik olarak ( yani google üzerinden ) sitenize çekmeniz gerekmekte.
Çünkü insanlar bir konuda araştırma yaptıklarında karşılarına google’da çıkan ilk 3 içeriğin kalitesinden, kendilerine bir şey katacağından, o içeriklerin aradıkları doğru içerik olduğundan şüphe etmezler.
Çünkü google’a güvenirler. Google’a güvenmeleri, google’ın yönlendirdiği içeriğe, yani size de güvenmeleri anlamına gelir.
Eğer bunu başarabilirseniz, bir değeriniz olmuş olur.
Ne kadar değerlenirseniz de kazandığınız para o kadar fazla olur.
İyi hoş diyosun da Burak Oran, ben zaten bunun farkındayım. Yazdığım her yazıda google’da üst sıralarda yer alsam, ben zaten bir şekilde para kazanırım.
Evet kesinlikle öyle.
Benim de asıl gelmek istediğim nokta da tam olarak bu. Blogunuzda yazdığınız yazıları nasıl google’da üst sıralara çıkartıp, değerli hale gelirsiniz ?
Bunun tek yolu insanlara fayda sağlamaktan geçer. Eğer değerli olmak istiyorsanız, insanlara kendinizden bir şeyler vermelisiniz.
#Önce vermeye odaklanmalısınız.
Evet, önce gerçekten varınızı yoğunuzu vermeye odaklanmalısınız. Çağ bilgi çağı. Bilgi en çok para eden ürünlerin başında geliyor.
İnsanların bilmediği bir şeyi siz biliyorsanız ve bu bilgiyi onlara ücretsiz olarak sunuyorsanız, değer kazanırsınız. Ne kadar değerlenirseniz de o kadar para edersiniz.
Bu işi elbet para kazanmak için yapma düşüncesinde olabilirsiniz. Keza ben de blog yazmaya başladığım ilk zamanlar da bu işten bir gün para kazanırım düşüncesini de taşıyordum.
#Bakın düşüncesini de diyorum. Yani başta tek düşüncem para kazanmak değildi.
Bu işe başlamada ki mantığınız kesinlikle ya ben bir blog açayım da, açtığım bu blog ile para kazanayım olmamalı.
Aksine ya ben şu konuda yazılar yazayım da insanlara bir şekilde fayda sağlayayım, insanlara ve hayatlarına pozitif yönde dokunayım, zaten bunu başarırsam maddi manevi karşılığını da mutlaka alırım şeklinde olmalıdır.
Bu iki düşünce arasında dağlar kadar fark vardır.
En büyük fark ise motivasyondur.
Motivasyon da tamamı ile maneviyat ile ilgilidir. Ticari düşüncede maneviyatın yeri yoktur.
Bu iki düşünüş şekli sonuçlara şu şekilde yansır: Sadece ticari, yani maddiyat ile bakarsanız olaya, ben para kazanmak için bir şeyler yazmalayım şeklinde ilerlerseniz, bu işe ticari baktığınız için emeklerinizin karşılığı beklediğinizin altında ticari gelir sağladığı zaman bu işten vazgeçersiniz.
İşin içerisinde herhangi bir maneviyat olmadığı, işin tamamı ile verilen zaman karşılığı elde edilen para, yani kar / zarar analizi olduğu için zarar ettiğinizi düşündüğünüz noktada bırakırsınız.
#Yok ya olur mu, başta kazanmasam da ileride daha çok kazanırım düşüncesi ile devam ederim ben… Dediğinizi duyar gibiyim.
5 yıllık tecrübem ile, yüzlerce açılıp, kapanan blog görmüşlüğümün bana kattığı tecrübe ile söylüyorum ki kesinlikle bırakırsınız.
Başarısız olanların çok büyük bir çoğunluğu bu düşünce yüzünden başarısız olmuştur. Bunu yaşadım, gözlemledim ve inanın bana bunun böyle olduğunu biliyorum.
#Oysa ki önceliğiniz ticari olmaz ise;
İnsanlara fayda sağlamak odaklı yola çıkarsanız ve verdiğiniz emeklerin karşılığı ticari olarak çok düşük olsa da buna aldırmayıp, insanlara bir fayda sağlayabilmenin mutluluğu size yola devam etme motivasyonu sağlayabiliyor ise, işte bu motivasyon ile blog yazmaya kolaylıkla devam edersiniz.
Blog yazarak başarılı olmak ya da olamamak arasındaki 1. ince çizgi tam buradan geçer. Bu motivasyon ile yola çıkmış insanlar 1. ince çizgisini başarı ile geçer. Önceliği para olanlar ise daha 1. ince çizgide hayal sattıklarımdan olur.
2- Doğru ve Verimli Kürek Çekme !
Kural 2:Doğru bir şekilde kürek çekmeyi öğrenmelisiniz. Verimli bir şekilde kürek çekmeyi öğrenmeden yola çıkmamalısınız.
Bir noktaya varmak için küreğin aerodinamik bir şekilde nasıl çekileceğini bilen bir kişinin harcadığı efor ile kürek çekmeyi bilmeyenin birinin harcadığı efor arasında muazzam farklar vardır.
Blog yazmakta aynı bu şekildedir. Siz eğer kürek çekmeyi bilimiyorsanız, yani içeriklerinizi SEO uyumlu ( arama motorlarına uyumlu ) şekilde yazmıyorsanız, harcadığınız eforun muazzam büyük bir kısmı boşa gidiyor demektir.
Verimli kürek çekmezseniz de, varmak istediğiniz noktaya normal süreden çok daha uzun sürede varırsınız. 1. adımı başarı ile tamamlamış blogçular, yani bu işi manevi duygularla kendini sürekli motive ederek ilerleten insanlar da bu işten bir süre sonra vazgeçiyorlar.
Kürek çekiyorlar ancak verimli kürek çekmediklerinin bilincinde dahi olmuyorlar.
Emek veriyorum, zaman ayırıyorum, yaptığım işi seviyorum, insanlara bir şeyler katmanın verdiği motivasyonu da yaşıyorum ama çok uzun zamandır bu işi yapmama rağmen yine de blogum istediğim seviyelere gelmedi. Yaklaşmadı bile diyorlar.
#Halbu ki hiç bir şeyi pas geçmediklerine inanarak blog yazdıklarını düşünseler de, işin en önemli kısmını, yani SEO kısmını atlıyorlar.
İşte onları da vazgeçiren nokta tam olarak bu oluyor.
#Bu noktaya da ben 2. ince çizgi diyorum. Hem motivasyonu olan, hem de SEO öğrenmeye zaman ayırıp, hakkında araştırma yapan ve bu işi öğrenen insanlar 2. ince çizgiyi de başarı ile geçiyor. 1. ince çizgiyi geçse de, 2. ince çizgiyi geçmede başarısız olan insanlar ise yine hayel sattıklarımdan oluyor.
Peki bu işin doğru yolu ne ? Nasıl başlamalıyım ve nasıl ilerlemeliyim ? Doğru bir şekilde kürek çekmeyi yazımın ilerleyen kısımlarında hem videolu, hem de yazılı bir şekilde anlatıyor olacağım. Biz şimdilik işin başarılı olma gereksinimlerini anlamak için diğer ince çizgiler ile devam edelim.
3- Doğru Blog Konu Seçimi
Kural 3:İşin en önemli adımlarından bir diğeri de bu nokta. Şevkle yazacağınız, uzmanı olduğunuz değil, uzmanı olmak istediğiniz ve niş bir blog konusu seçmelisiniz.
Yazacağınız konuyu seçmek muazzam önemli. Tabii bu önem hangi blog konusunun daha çok kazandırdığı ile ilgili değil.
Sizin içindeki şevk ateşini yakmakla ilgili.
Ben mesela wordpress üzerine yazıyorum. Teknik konular, ne kadar sıkıcı değil mi ?
Sizin için bu konu üzerine yazmak için hiç bir şevk ve arzu yaratmazken, ben de tam tersi. Benim ilgilenmeyi çok sevdiğim, her bir yazısını da müthiş bir zevkle yazdığım konu.
Aynı şekilde siz seyahat ettiğiniz yerler üzerine yazmaktan büyük bir haz duyabilirken, benim için de bu tür konular üzerine yazmak hiç bir heyecan uyandırmıyor.
Ben bu konuyu seçerken, yani wordpress üzerine yazmaya karar verdiğimde, wordpress ile ilgili muazzam bilgilere ve tecrübeye sahip biri değildim.
Sadece wordpress konusunda çok fazla araştırma yapardım ve kendi kendime bir sorunun çözümünü bulduğumda;
“Ben bu sorunun çözümünü bulmakta zorluk çektim, bu konuda herhangi bir Türkçe kaynak yok. Olsa da yeterli seviyede değil, ben daha iyisini, daha kaliteleisini ve daha anlaşılır olanını çok daha güzel yazarım hem bu şekilde benim yaşadığım sıkıntıyı insanlar yaşamamış olur” düşüncesi ile bu işe başladım.
Yani uzmanı olduğum bir konuda değil, uzmanı olmak istediğim bir konuda içerikler yazmaya başladım.
İnsan bir şeyi yeni öğrendiğinde içten içe mutlu olur.
Bu yeni öğrendiğiniz şeyi bir yazı fikrine dönüştürdüğünüzde hem yeni öğrenmişliğin verdiği mutluluk hem de bunu insanlarla paylaşacak olamızın verdiği haz size o içeriği büyük bir sevgi ile yazdırır.
Sevgi ve haz ile yazılan içeriğin ise kaliteli olma olasılığı çok yüksektir.
#Tecrübemle söylüyorum ki blog açmak için herhangi bir konuda uzman olmanıza gerek yok. Tek gerekli olan şey ise uzmanı olmak istediğiniz bir konunun olması :)
İşler biraz daha zevkli bir noktaya geldi değil mi ? Yani bu hayatta en çok neyi öğrenmek, ne yapmak istersiniz ?
Çince öğrenmek mi ? Aşçı olmak mı ? Sağlıklı yaşamayı öğrenmek mi ? Vücut ağırlığı ile vücut geliştirimenin en verimli yollarını öğrenmek mi ? Çocuğunuzu sağlıklı bir birey yetiştirmek adına nasıl eğiteceğinizi öğrenmek mi ?
Hayaliniz için pek tabii bir şekilde çaba göstereceksinizdir fakat, bu çabanız sırasında hem öğrenirken hem de öğretme bir de üstüne bu işten para kazanma imkanınızın olduğu gerçeği kulağa inanılmaz geliyor değil mi ?
Biliyorum, şimdi diyeceksiniz ki benim öğrenmek aynı zamanda da üzerine yazmak istediğim bir konu olsa bile, o konu ile ilgili yüzlerce blog var. Ben nasıl başarılı olacağım ?
Bir şeyi öğrenmek istediğinizde o konu ile ilgili araştırmalar yapacak, bir çok kaynağa göz atacak, kafanızdaki soru işaretlerini gidermek ve konuya tam hakim olmak için tüm çabanızla öğrenmek için uğraşacaksınız.
Ve bu araştırmanız sırasında sorularınızı cevaplayan kaynakların olmadığını, olsa bile net bir şekilde cevaplar içermediklerini fark edeceksiniz.
#Çünkü insanların yeni şeyler öğrenirken açıkları yakalama şansı o konuda uzman olan kişilere göre her zaman daha yüksektir.
İşte siz de, tam olarak cevabı olmayan sorular üzerine yazarak ya da var olan fakat net bir şekilde anlatıma sahip olmayan kaynaklara alternatif daha kaliteli yazılar yazarak o kaynakları alaşağı edecek ve bu şekilde başarılı olacaksınız.
Blog konusun seçimindeki bir diğer husus ise niş bir blog yazmanın başarıya etkisi. Nasıl mı ?
Şöyle ki;
Eminim ki bir çok yerden niş bir blog yazmanız gerektiğini, google’ın niş blogları sevdiğini duymuşsunuzdur. Hayır mı ? İlk defa mı duyuyorsunuz ? Önemi yok. Hemen neden bu şekilde olduğunu anlatayım;
Mesela ben bir gezi blogu yazıyorsam eğer, içeriğimin %95’i seyahat yazılarından oluşuyorsa sırf wordpress üzerine de bilgim var diye wordpress ile ilgili konularda da yazmalı mıyım ?
#Ya da sağlıklı yaşam üzerine bir kategorim varken, teknoloji üzerine de, sanat üzerine de yazacak bilgi birikimim varken, konular birbirinden tamamen ayrı olsa da o konularda da yazmalı mıyım ?
Sonuçta bilgi bilgidir değil mi ?
Değil işte…
Nedeni açıklayayım hemen;
Google’ın bir içeriğin sıralamasını belirlerken bunu 200’ün üstünde kriter çerçevesinde yapar.
#Google’ın bir siteye değer biçmek için ölçümlediği en kritik noktalardan bir tanesi sitenizin kullanıcı ile etkileşimidir.
- Blogunuzda ziyaretçiler ortalama ne kadar zaman geçiriyor ?
- Blogunuzun herhangi bir sayfasını ziyaret eden bir kullanıcı o sayfayı okuduktan sonra direkt blogunuzu terk mi ediyor yoksa o yazından başka yazılarınıza da geçiyor mu ?
- Bir ziyaretçi blogunuzun ortalama kaç sayfasını görüntülüyor ?
Bu sorulara blogunuzun istatistikleri ile google’a vereceğiniz yanıtlar ne kadar fazla ve olumlu olursa, blogunuzun değeri google gözünde o kadar artar.
Keza bu bağlantıyı şu şekilde de kurabilirsiniz. Ben ziyaretçiyi blogumda ne kadar fazla tutar, ona ne kadar değer katarsam, o ziyaretçi de benim istatistiklerime o kadar olumlu katkı sağlayacak Ve dolayısı ile google bu istatistikleri gözlemlediği için
Google’da benim sarama sonuçlarındaki sıralamama aynı doğrutuda o kadar olumlu katkı sağlayacaktır.
#İşte, niş bir blogun başarılı olma olasılığının yüksek olma mantığı da tam olarak buradan gelir.
Yani, diyelim ki ben blogçuluk üzerine içerikler üretiyorum. Blogdan para kazanma diye bir içerik ürettiğimde, ürettiğim diğer bir içerik buna çok paralel bir yazı olan, bir blogun nasıl açılacağı yazısı, yine aynı paralellikte
en iyi bloglar, gezi blogları, makyaj blogları, kişisel bloglar, yemek blogları, blog ipuçları, blog açtıktan sonra ilk yapılması gerekenler, tema kurulumu, cache eklentisi kurulumu gibi birbirine muazzam paralellikte onlarca hatta yüzlerce yazı yazyıyorum.
Buradaki amaç şu, tüm bu yazı silsilesi birbirlerine çok paralel olduğu için ben blogdan para kazanma yazımda bu yazıyı ziyaret eden potansiyel bir ziyaretçinin ilgi alanına aynı zamanda blog açma, gezi blogları örnekleri, makyaj blogları örnekleri, kişisel blog örnekleri gibi yazılar da girebileceği için bu yazıları yazıyorum.
Ve bu yazıları yazdıktan sonra da, blogdan para kazanma yazımda tüm bu paralel yazılara link veriyorum.
Diyorum ki, eğer bir blogun nasıl açılacağını merak ediyorsanız, blog nasıl açılır yazımı, ya da kişisel blog örnekleri görmek istiyorsanız en iyi kişisel bloglar yazımı da ziyaret edebilirsiniz deyip onlarca paralel yazıya link veriyorum.
#E tabi benim bu yönlendirmeme de yazıya gelen ziyaretçinin bir kısmı pozitif bir tepkime gösteriyor ve o link verdiğim yazılarımı da verdiğim link sayesinde ziyaret ediyor.
#Bu linklemeleri ne kadar arttırısam da, yani ne kadar fazla çeşitli paralel yazı yazarsam da, blogdan para kazanma yazımı okuyan potansiyel ziyaretçi çeşitliliğinin dikkatini o kadar çekmiş ve herhangi bir paralel yazı linkine tıklanma olasılığını da o kadar arttırmış oluyorum.
Yani sonuçta blogdan para kazanmak yazısını okuyan potansiyel bir kişinin aklında kişisel blog açma ya da gezi blogu açma fikrinden ziyade makyaj blogu açma fikri varsa,
Ziyaretçiye; “Bak sadece gezi ya da kişisel blog örnekleri yazım yok, aynı zamanda makyaj blogları örnekleri yazım da mevcut. Diğer yazıları ziyaret etmesen de bu yazı tam sana göre” demiş, yani ziyaretçide bu hissiyatı yaratmış ve onun da tıklamasını sağlamış oluyorum.
Yani bogdan para kazanma yazısını ziyaret eden her çeşit insanın bireysel olarak dikkatini çekebilecek pararlel içerikler üretip, o yazı içerisinde link veriyorum.
Tabii böyle yaparak elde ettiğim kazanımlar şu şekilde oluyor;
1-Ziyaretçinin tek bir sayfamı ziyaret edip, blogumdan ayrılma olasılığını olabildiğince minimize etmiş oluyorum. Yani yazı içinde her türlü pararlel yazıya linkleme fırsatını değerlendirip, ziyaretçiyi mutlaka başka yazılarıma da ziyaret gerçekleştirmesine ikna etmeye çalışıyorum. Keza büyük oranda başarılı da oluyorum.
2–Ziyaretçi diğer yazılarımı da ziyaret ettiği için, ziyaretçinin blogumda geçirdiği ortalama süreyi de arttırmış oluyorum.
3-Ziyaretçinin hiç aklında olmayan, ancak ilgi potansiyeline girebilecek bir konuyu karşısına çıkarttığımda aa.. evet, bak bu yazıyı da mutlaka okumalıyım, beni yakından ilgilendiriyor hissiyatı oluşturup, o yazıyı hiç aklında yokken okumasını sağlıyorum.
4-Hiç aklında olmadığı bir konunun potansiyel ziyaretçi sayısını arttırmışken aynı zamanda bu yazının sosyal plaftromlarda paylaşılma ya da tarayıcıdan favaroilere eklenme potansiyel sayısının da üzerine çıkmış oluyorum.
5–Ziyaretçinin ziyaret ettiği diğer blog veya sitelere göre benim blogumda geçirdiği süreyi arttırdığım için benim blogumun isminin ziyaretçinin bilinç altına yerleşme olasılığını da arttırıyorum.
Gibi daha onlarca konuda direkt veya dolaylı olarak ziyaretçi ile blogumun etkileşimini max. seviyelere çıkartıyorum.
Etkileşimin bu şekilde artması demek blogumun google gözündeki otoritesinin de artması anlamına geliyor ve bu şekilde yazdığım her pararlel yazıda google’da üst sırala çıkma olasılığım da artıyor.
Peki ya pararlel yazılar yazmasaydım ?
Blogdan para kazanma yazısı yazdıktan sonra bir de hiç bir alakası olmayan gribe ne iyi gelir, çilek ne zaman ekilir, ankara’da gezilecek yerler şeklinde konular da yazsaydım ?
Bu yazılardan herhangi birini google üzerinden gelipte ziyaret eden birinin diğer bir yazıyı ziyaret etme şansı sizce var mı ?
#Bırakın ziyaret etmesini ziyaret ettirecek linki bile herhangi bir yazınızın içine yerleştirme şansınız var mı ?
Blogdan para kazanma yazısının içinde çilek ne zaman ekilir yazınıza nasıl link vereceksiniz ?
Hangi mantıkta link vereceksiniz ?
Diyelim ki ne cümle yapısına ne de ziyaretçiyi şaşkına çevirme potansiyelini düşünüp, herşeyi bir kenara bırakıp linki verdiniz. Ziyaretçi o linke tıklar mı ?
Tıklamaz.
Eğer ziyaretçi diğer yazılarınızı ziyaret etmez ise, ( ki birbirinden bağımsız, hiç bir pararlellik göstermeyen ap ayrı yazılar olduğu için gezmemesi, yani ziyaret etmemesi çok doğal )
Blogunuzda geçirilen ortalama süreyi nasıl arttıracaksınız ?
Blogunuzun hemen çıkma oranlarını nasıl düşüreceksiniz ( hemen çıkma oranı: ziyaretçinin bir içeriği ziyaret ettikten sonra sitenizde var olan başka hiç bir içeriği ziyaret etmeden siteyi terk etmesi ) ?
Yani kısacası ziyaretçi ile blogunuzun etkileşimini nasıl arttıracak, ziyaretçiye değer katacak da aynı şekilde ziyaretçinin de istatistiklerinize değer katmasını bekleyecek ve dolaylı olarakta blogunuzun google gözündeki otoritesinin artmasını nasıl bekleyeceksiniz ?
İşte, niş blogların yüksek başarı oranlarına sahip olmaları mantığı burdan gelir. Keza benim blogumda niş bir blogdur ve başarılı olma sırlarından bir tanesi de niş bir blog oluşundandır.
Ben blogumda wordpress hakkında da yazıyorum, SEO hakkında da, blog ipuçları hakkında da. İlk bakışta hepsi birbirinden ayrı konular olarak görünse de, tüm farklı kategorilerde yer alan içeriklerime göz attığında aralarında muazzam bir pararlellik olduğunu göreceksinizdir.
SEO konusunda google sıralama kriterlerini yazarken, google site hızına çok önem veriyor deyip, wordpress site hızlandırma yazıma link veriyorum. Ya da hızlı bir siteye sahip olmak adına, en hızlı wordpress temaları yazıma link veriyorum.
İşte bu yüzden, sitemde geçirilen ortalama süre nerede ise 4 dakika, hemen çıkma oranlarım %60’ların altında ve bloguma gelen bir ziyaretçi 2 yazımdan aşağısını ziyaret etmeden blogumu terk etmiyor.
Blogum bu istatistiklere sahip olduğu için, wordpress – SEO – blog ipuçları konularında var olan yazılarıma herhangi paralel bir yazı yazdığımda ise o yazı muhakkak ertesi günü google’da kendi kelimesinde ilk 5’te yer alıyor.
Tabii ilk sıralarda yer almak sadece bunu uygulamaktan ibaret değil, uyulması gereken bir çok kuralı mevcut, onlardan da yazılım ilerleyen kısımlarında bahsedeceğim fakat,
Ziyaretçi etkileşime bu sıralama etki eden en önemli maddelerden bir tanesi. Bu etkileşimi yaratma şansını da ancak niş bir blog yazarak yakalayabilirsiniz.
Diğer türlü ben her telden çalayım diyorsanız, bu istatistikleri, yani bu etkileşimleri yakalama şansınız niş bir bloga göre çok daha düşük.
Blog konu seçimi ile ilgili vermek istediğim bir diğer ipucu ise seçeceği blog konusu hakkında tam emin olamayanları veya aklına bir fikir gelmeyenleri yakından ilgilendiriyor.
Türkiye gelişmekte olan bir ülke.
Gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere göre bir çok konuda avantajı olmasına rağmen, gelişmekte olan ülkelerin de gelişmiş ülkelere göre daha avantajlı olduğu noktalar var.
Bunlardan bir tanesi, bizim gibi ülkelerde başarılı olmak ya da fırsatları değerlendirerek para kazanmak gelişmiş ülklere göre çok daha kolay olması.
Bunun blog konusu ile ne alakası var Burak ? Hemen oraya geliyorum;
#Bizim ana dilimizin Türkçe olması, sadece Türkçe dilini bilen insanlar için ingilizce dilinde üretilmiş bilgilerin nerede ise tamamının görünmez ya da ulaşılmaz olmasına yol açıyor.
Dünya üzerinde ingilizce dilini konuşan insan sayısı 2 milyar iken, Türkçe dilini konuşan insan sayısı 100 milyon.
Tabii ingilizcenin bı kadar çok kişi tarafından bilinmesi ve kullanılması internet üzerinde üretilen bilgiye de doğru orantılı bir şekilde yansıyor.
#Türkiye internetinde 1 üretim yapılırken, İngiliz dilinin hakimiyetini sürdürdüğü internet ortamında ise 20 üretim yapılıyor.
İngiliz dilinde internet sektöründe üretilen bilgi miktarı muazzam seviyelerde olduğu ve bu bilgiler ulaşmak için tek bir platform olduğu için ( google ) rekabette muazzam seviyelerde oluyor.
İşte rekabetin böylesine yoğun olduğu ve üretimin böylesine fazla olduğu bir sektörü iyi araştırdığınız zaman mutlaka Türkiye’de henüz üzerine yazılmamış, yazılsa bile rekabetin çok çok düşük olduğu blog fikirlerine ulaşmanız mümkün olacaktır.
#Yapmanız gereken ise bu fikirleri aşırıp, ülkemize uyarlamak.
Aslında bu kadar basit. Düşünsenize bir blog fikrini buluyor ve o fikrin tutup tutmadığını ise canlı canlı görüyorsunuz.
İşte böylesine bir fikri Türkiye’de uyarladığınızda başarı şansınız da çok yüksek oluyor. Çünkü o fikir daha önce tutmuş.
Türkiye bu tür konularda gerçekten fırsatlar ülkesidir. Bunu avantajınıza kullanın !
Teknik Olarak Blog Kurulumu ve Blog Kurduktan Sonra ilk Yapılması Gerekenler
Siz zaten şu anda bu yazıyı okuyorsanız eğer, blog açma rehberimin tamamını tamamlamış, yani kendi blogunuzu açmış ve son adım olarak bu yazıdasınızdır.
1-Eğer daha henüz blogunuzu açmadıysanız, blog nasıl açılır yazımı adım adım takip ederek blog kurulumunuzu hiçbir kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan kurabilirsiniz.
2-Blog açtıktan sonra da teknik anlamda ilk yapmanız gerekenleri: Blog açtıktan sonra ilk yapılması gerekenler başlıklı yazımı takip ederek yapabilirsiniz.
Bu yazıyı takip edebilmeniz, yazdıklarımı uygulayabilmeniz için öncelikli olarak yazımı takip ederek bir blog açmalı ve ardından 2. Adım olan blog açtıktan sonra ilk yapılması gerekenleri yapmalısınız. Lütfen aşağıda anlattıklarımı bu adımları tamamladıktan sonra okuyunuz.
Yazıları Nasıl Yazmalısınız
Geldik blogçuluk hayatınızda başarılı olmak adına dikkat etmeniz gereken diğer en önemli kısımlardan bir diğerine. Yani üst kısımda kısaca bahsettiğim 2. ince çizginin uygulama kısmına.
Bu kısım bundan önce gelen tüm adımları başarılı ile tamamlamış insanların sırf bu kısmı bilmedikleri veya görmezden geldikleri için başarısız oldukları bir kısımdır.
Yani tersten yorumlarsak da başarının en anahtar noktalarından bir diğeri. Olmazsa olmaz bir şekilde yerine getirmeniz gereken bir adımdır diyebilirim.
Çoğu blogçu blog yazma motivasyonuna sahip da olsa, bu işi yapma önceliği para kazanmak olmasa da, sabırla, emek ve içindeki motivasyonla bu işe uzun süre devam etse de, niş bir blog konusu seçse de, yani bundan önce gelen tüm adımları eksiksiz yerine getirse de eğer yazılarını SEO uyumlu yazmıyorsa malesef eni sonu başarısız oluyor.
Ve işin en acı yanı ise;
#Bu insanların kendi hatalarını görmeleri, nerede hata yaptığını anlamaları nerede ise yıllar alıyor. Çünkü SEO yeni başlayanların genellikle görmezden geldikleri, kulak asmadıkları bir konu.
Çoğu insan başta şu şekilde düşünür; Ben oturur kaliteli bir içerik yazarım, zaten yazdığım içeriğin eşi benzeri yoksa, muazzam derecede doyurucu ise google beni bir şekilde sıralamalarda insanlara kaynak olarak gösterecektir.
Bu düşünce yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesidir.
Evet, bu düşünce ile hareket ederseniz de google’da bir yerlere gelirsiniz. Yani SEO adına hiçbir şey bilmeden veya bu konular üzerine düşünmeden bildiğiniz gibi yazmanız sonucunda da kesinlikle başarı adına belirli bir noktaya gelirsiniz.
Ancak geldiğiniz nokta her ne kadar size elde ettiğiniz kazanım olarak görünse de, aslında size kazanım olarak görünen kısım sadece buzdağının görünen yüzüdür.
#Normalde bu kaliteli üretiminizi yaparken bu üretimi bir de SEO kuralları çerçevesinde yazsanız o zaman elde edeceğiniz kazanım bunu yapmadığınıza göre belki 10 kat daha fazla olacaktır.
Kazanımdan tam olarak kastım ise sitenize gelecek trafik, yani ziyaretçi sayısıdır. Ziyaretçi sayısı da dolaylı olarak elde edeceğiniz gelir demektir.
#Yani aslında siz 1 kazanırken 9 kaybediyorsunuzdur. Ve siz 9 daha kazanma potansiyeline sahipken bunu görmezden geliyorsanız, bu ciddi bir kayıp, ciddi bir başarısızlıktır.
Bunu daha iyi anlamanız adına google’ın çalışma mantığını en başta anlamanız gerekli.
Google nasıl çalışır ?
Şöyle ki; siz bir içerik yazıp yayımladığınız zamana google botları ( robotları ) otomatik olarak içeriğinizi ziyaret eder ve içeriğinizi inceler.
Sizin bir blog sayfanızda hangi kelimeler geçiyorsa google onları hafızasına alır ve herhangi bir potansiyel ziyaretçi sizin yazınızda kullandığınız bir kelimeyi, kelimeler bütününü ya da direkt bir cümleyi arattığı zaman karşısına sizin içeriğinizi çıkartır.
Aslında mantık çok basittir. Aratma yapanın kelimeleri sizin yazınızda yer alıyorsa, aratma yapanın karşısına yaptığı aratmada sizin içeriğinizde çıkar. Sistem bundan ibaret.
Ama şunu da göz önünde bulundurmalısınız;
Google bu indexlemeyi, yani hafızaya alma işlemini yaparken içeriğinizde yer alan kelimeleri kelime bazlı yani tek tek de, yan yana iki kelime olarak da, yan yana 3 kelime olarak da, bir cümle olarak da, veya aynı paragrafın içerisinde ayrı yerlerde yer alan 3 farklı kelimeyi dolaylı olarak da.
Ne demek istediğimi biraz daha açayım;
Eğer siz yazınızda “bir” kelimesini geçirseniz, o yazı google’da yapılan “bir” aratmalarında sonuçlar içerisinde yer alacaktır.
Eğer yazımda ben sadece bir değil de, bir kelimesini “bir varmış” şeklinde geçirisem o zaman bu İkili kelime bütünleri aratılması sonucudu da bu yazım sonuçlar arasında yer alacaktır.
Yani ben yazımda “bir varmış” kelimesini kullandığımda hem “bir” kelimesi için yapılan, hem “varmış” kelimesi için yapılan hem de “bir varmış” kelimesi için yapılan aratma sonuçlarında yer alıyorum.
Almasına alacaktır ancak problem şudur ki; bir kelimesinin kullandıldığı milyonlarca içerik vardır. Keza hemen alttaki resimde de gördüğünüz gibi yaptığım “bir” kelimesi aratması sonucu karşıma 919 milyon sonuç çıktı.
Yani Türkiye’de 919 milyon web sayfasının içeriğinde bir kelimesi yer alıyormuş. Aynı şekilde “bir varmış” kelimesini içeriğinde barındıran da 2 miyon 140 bin içerik bulunmaktaymış.
Siz içeriğinizde bu kelimeleri geçirdiğiniz de siz de bu 2 milyon küsür arama sonucunda yer alacaksınız pek tabii, ancak kaçıncı sırada çıkarsınız işte orası meçhul. Belki 1 milyonuncu sırada, belki 1,5 milyonuncu sırada. Ancak mutlaka yer alacaksınızdır.
Bunları sadece google’ın çalışma mantığını kavramanız için anlıtıyorum. Varmak istediğim sonuç ise yazdığınız içerikle hangi google aratmalarınında yer alacağınızın mantığını kavramanız.
Çoğu blogçunun hata yaptığı nokta ise tam olarak burası oluyor. Yani 2. ince çizgi ayrımı burada başlıyor. Nasıl mı ?
Şöyle ki;
#Eğer bir kelimeyi veya kelimeler bütününü yazınızda kullanmıyorsanız, o kullanmadığınız kelimeler potansiyel ziyaretçi tarafından aratıldığında google sonuçlarında sizin içeriğiniz yer almyacaktır.
#Yani siz diyelim ki “iguazu şelalesi” hakkında bir yazı yazıyorsanız, yazınızda iguazu şelalesi kelimeler bütününü geçirdiğinizde”iguazu şelalesi” şeklinde yapılan aratma sonuçlarında yer alacakken,
Aynı yazınızda “Düya’nın en büyük şelalesi” kelimeler bütününü geçirmiyorsanız, “Dünya’nın en büyük şelalesi” şeklinde yapılan aratmalarda google sonuçlarıda yer almayacaksınız demektir.
Bir başka örnekle; eğer siz amsterdam’da bulunan red light district hakkında bir yazı yazıyor ve yazınızda red light district kelimeler bütününü geçirdiğiniz zaman bu kelimeler bütününde yapılan aratma sonuçlarında yazınız ile yer alırken,
Aynı yazıyı hedefleyen “kırmızı fener sokağı” kelimeler bütününe eğer yazıda geçirmiyorsanız, o zaman da “kırmızı fener sokağı” şeklinde yapılan aratma sonuçlarında yer almayacak, yani “kırmızı fener sokağı” şeklinde aratma yapan potansiyel ziyaretçilerden mahrum kalacaksınız.
Yani siz “red light district” kelimesini yazınızda kullandığınız için bu kelime aratmasını yapan ve çıkan sonuçlardan sizin blogunuzu ziyaret edenleri bir kazanım olarak görürken aslında insanların aratma terimlerini araştırmadığınız ve “kırmızı fener sokağı” kelimeler bütününü yazınızda kullanmayı atladığınız için bu aratmaları yapıp ta sizin sitenizi sırf siz yazınız içinde kullanmadığınız için google aratmalarında göremeyen, yani sitenizi ziyaret edemeyen insanlar da sizin kaybınız, yani buz dağının görünmeyen kısmı oluyor.
#Dolayısı ile ben bildiğim gibi yazıyorum az çok zaten kaliteli yazdığım için de google bana zaten ziyaretçi gönderiyor diye düşündüğünüz yazınız aslında alabileceği potansiyel trafiğin belki de %20’sini anca alıyor, %80’i de sırf SEO’nun bi adımı olan anahtar kelime analizi yapmadığınız için sizin kaybınız oluyor.
#Şimdi bir düşünün, %80 lik kayıp söz konusuyken, aldığınız %20’lik trafik gerçekten bir kazanım mı ? Kesinlikle değil !
Buradan iki sonuç çıkıyor;
- Yazılarınızı kendi kelimeleriniz ile değil, insanların aratma terimleri ile yazmalısınız.
- İnsanların aratma terimlerini öğrenmek için de yazınızı yazmadan önce iyi bir araştırma yapmalısınız.
İşte biz bu araştırmaya anahtar kelime analizi diyoruz. Yani insanların yazacağınız konu ile ilgili yaptığı google aramalarını öğrenmek.
Mesela blog nasıl açılır diye bir yazı yazdığımda, bu yazıyı insanlar google’da nasıl aratır ? Birkaç kelimeyi, hatta onlarca kelimeyi ben pek tabii kendi kendime düşünebilirim.
Mesela >> “blog açmak – blog nasıl açılır – blog nasıl kurulur – nasıl blog kurulur – blog oluşturma” gibi kelimeler.
Ancak bu kelimelerden hangisini insanlar aratma yapmak için daha çok tercih ediyor ? Bunu nasıl öğreneceğim ?
100 kişi blog oluşturmak şeklinde aratma yapıyor ve 1000 kişi blog nasıl açılır diye aratma yapıyorsa, o zaman ben blog nasıl açılır kelimesine daha çok yoğunlaşmalıyım değil mi ?
İşte, anahtar kelime analizi yaparken hem insanların yazdığınız konu ile ilgili yapabilecekleri potansiyel aratmaları öğrenirken hem de bu aratmaların aylık bazda ne kadarlık bir aratılma hacmi olduğunu da ( rakamsal olarak ) öğrenmemiz gerekli.
Keza hem bu anahtar kelime analizini hem de bulacağımız kelimelerin aratılma hacimlerini nasıl öğreneceğimizi hemen alttaki video ile anlattım. Video’yu izleyebilmeniz için sizden sosyal medya sadece tek bir paylaşım yapmanızı istemek durumundayım.
[sociallocker id=”12705″]Video izleme şifresi: wpmaviseo911
[/sociallocker]#Anahtar kelime analizini nasıl yapıcağımızı öğrendik. Sırada ise SEO adına öğrenmemiz gereken diğer muazzam önemli bir nokta var. O da yazı stratejisi belirlemek. Yani aslında yapacağımız strateji ile ortaya bir yazı iskeleti çıkartacağız.
Tabii bundan üsteki videomda da bahsettim ancak bir de yazılı olarak başka bir örnekle daha detaylı tekrar açıklayayım;
#Anahtar kelime analizi yapmak kadar, yapılan analizi doğru okumak da muazzam öneme sahip.
Doğru okumaktan kasıt bir yazı stratejisi / iskeleti belirlemek ve elde edilebilecek potansiyel organik trafiği ( google’dan gelen ziyaretçi sayısını ) maksimize etmek.
Peki anahtar kelime analizi doğru bir şekilde nasıl okunur ve yapılan analiz sonucunda nasıl bir yazı iskeleti ortaya çıkartılır ?
Anahtar kelime analinizinde önemli olan öncelikli olarak analizi yazacağınız yazı için değil, yazacağınız konu için yapmanızdır.
Yani önce yazacağınız yazıyı değil, yazacağınız konuyu belirlemelisiniz !
Örnek:Diyelim ki ben yağ lekesi çıkartma konusunda yazı veya yazılar yazmak istiyorum. Bu aşamada öncelikli olarak üzerine yazmak istediğim konu için anahtar kelime analizi yapıyorum.
Yağ lekesi çıkarma konusu adına yaptığım anahtar kelime analizinde ise hemen alttaki kelimelere ulaşıyorum;
Not: Her kelime veya kelimeler bütününün yanında yer alan sayılar, o kelimenin aylık google’ da aratılma hacmini gösteriyor. Farklı renklerle nitelendirilmiş kelimelerin ne anlama geldiğini ise yazımın devamında anlayacaksınızdır.
kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar 720
pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar 590
zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 390
halıdaki yağ lekesi nasıl çıkar 390
motor yağı lekesi nasıl çıkar 320
yag lekesi nasil cikar 260
koltuktaki yağ lekesi nasıl çıkar 210
motor yağ lekesi nasıl çıkar 210
yağ lekesi nasıl çıkarılır 210
makine yağı lekesi nasıl çıkar 210
ayakkabıdan yağ lekesi nasıl çıkar 170
kumaştan yağ lekesi nasıl çıkar 170
beklemiş yağ lekesi nasıl çıkar 170
giysideki yağ lekesi nasıl çıkar 110
fırındaki yağ lekeleri nasıl çıkar 110
yağ lekesi nasıl çıkar kumaştan 110
duvardaki yağ lekeleri nasıl çıkar 110
zeytinyagi lekesi nasil cikar 110
camdaki yağ lekesi nasıl çıkar 90
zeytinyağı lekesi nasıl çıkarılır 90
gömlekteki yağ lekesi nasıl çıkar 90
tişörtteki yağ lekesi nasıl çıkar 90
deriden yağ lekesi nasıl çıkar 90
pantolondaki yağ lekesi nasıl çıkarılır 90
sıvı yağ lekesi nasıl çıkar 90
ocaktaki yağ lekesi nasıl çıkar 70
giysiden yağ lekesi nasıl çıkar 70
tişörtten yağ lekesi nasıl çıkar 70
zeytinyağı lekesini ne çıkarır 70
yag lekesi nasil cikarilir 70
perdedeki yağ lekesi nasıl çıkar 70
mutfaktaki yağ lekeleri nasıl çıkar 70
karbonatla yağ lekesi nasıl çıkar 50
araba yağ lekesi nasıl çıkar 50
mermerdeki yağ lekesi nasıl çıkar 50
zeytinyağı lekesi nasıl geçer 50
yanmış yağ lekesi nasıl çıkar 50
eski yağ lekesi nasıl çıkar 50
eldeki yağ lekesi nasıl çıkar 50
duvardan yağ lekesi nasıl çıkarılır 40
yıkanmış yağ lekesi nasıl çıkar 40
etekteki yağ lekesi nasıl çıkar 40
yanık yağ lekesi nasıl çıkar 40
inatçı yağ lekesi nasıl çıkar 40
penyeden yağ lekesi nasıl çıkar 40
ocak yağ lekesi nasıl çıkar 40
yağ lekesi nasıl çıkar pratik 40
derideki yağ lekesi nasıl çıkar 40
zeytinyağı lekesi halıdan nasıl çıkar 40
yağ lekesi nasil cikar 40
aspiratördeki yağ lekesi nasıl çıkar 30
makine yağ lekesi nasıl çıkar 30
dolaplardaki yağ lekesi nasıl çıkar 30
zeytinyağı lekesi neyle çıkar 30
yağ lekesi çıkar mı 30
halıdaki yağ lekeleri nasıl çıkar 30
yağ lekesi nasıl çıkar tuz 30
kurumuş zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 30
süetten yağ lekesi nasıl çıkar 30
betondan yağ lekesi nasıl çıkar 30
fayanstaki yağ lekesi nasıl çıkar 30
zeytinyağı lekesi ne ile çıkar 30
tenceredeki yağ lekesi nasıl çıkar 30
yemek yağ lekesi nasıl çıkar 30
çaydanlıktaki yağ lekesi nasıl çıkar 30
koltuktan zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 20
renklilerde yağ lekesi nasıl çıkar 20
kıyafetten zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 20
yağ lekesi nasıl çıkar evde 20
mobilyadaki yağ lekesi nasıl çıkar 20
elbiseden zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 20
yerdeki yağ lekesi nasıl çıkar 20
kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar uzmantv 20
beyazlarda yağ lekesi nasıl çıkar 20
bisiklet yağ lekesi nasıl çıkar 20
ahşaptan yağ lekesi nasıl çıkar 20
giyside yağ lekesi nasıl çıkar 20
granitten yağ lekesi nasıl çıkar 20
ketenden yağ lekesi nasıl çıkar 20
hidrolik yağ lekesi nasıl çıkar 20
fırındaki yağ lekesi nasıl çıkar 10
donmuş yağ lekesi nasıl çıkar 10
ceketten yağ lekesi nasıl çıkar 10
halıya dökülen zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 10
bottan yağ lekesi nasıl çıkar 10
duvardaki zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 10
bottaki yağ lekesi nasıl çıkar 10
tencerelerdeki yağ lekesi nasıl çıkar 10
tahtadan yağ lekesi nasıl çıkar 10
eşarptaki yağ lekesi nasıl çıkar 10
yağ lekesi çıkarıcı sprey 10
zeytinyağı lekesi kumaştan nasıl çıkar 10
arabadaki yağ lekesi nasıl çıkar 10
yağ lekesi nasıl çıkar kıyafetten 10
parkeden yağ lekesi nasıl çıkar 10
madeni yağ lekesi nasıl çıkar 10
pantolondan zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 10
zeytinyağı lekesi nasıl temizlenir 10
yağ lekesi nasıl çıkar halı 10
ipekten yağ lekesi nasıl çıkar 10
nubuktan yağ lekesi nasıl çıkar 10
İşte bu analizi yaptıktan sonra tam olarak tek bir yazı mı yoksa bir çok yazıdan oluşan bir ağ mı öreceğime karar veriyorum. Keza bu konu odaklı analizlerin çoğunluğunda bir çok yazıdan oluşan bir ağ örme kararı alınır.
Mesela;
#Yukarıdaki analizde benim mavi ile işaretlediğim tüm kelimeler ayrı bir yazı yazma kararı aldığım kelimeler.
Peki bu ayrı yazı mantığını neye göre belirledim ?
1-Aratılma hacmi
2-Konuların mantıken birbirinden ayrı olması
Nasıl yani ? Biraz daha açayım;
Aratılma Hacmi: Eğer yaptığınız analiz sonucu bir kelimenin aylık aratılma ortalaması 100’ün üzerindeyse, o kelime için ayrı bir yazı yazmalısınız. ( Ki bu benim deneyimlediğim alt limittir. Daha sağlıklı olması açısından – google’dan ceza yememek adına – bunu siz en az 200 – 300 ile sınırlı tutun )
Tabii bunu sadece tek bir kelime olarak düşünmeyin. Aynı potansiyel ziyaretçiyi hedefleyen ancak aratılma hacmi 30 – 40 civarı olan 3 kelime bulduysanız, bu 3 kelimenin toplam aylık aratılma hacmi yine 100’ü geçiyorsa, bunun için de ayrı bir yazı yazabilirsiniz.
Ancak ve ancak bunu şu şartlayapmalısınız; Bu kelimeler mantıken kesinlikle birbirinden ayrılmalı. Yani yazdığınız ayrı yazılar kesinlikle aynı potansiyel hedef kitlesine / ziyaretçiye yönelik olmamalı !
Mantıktan kastım şu; pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar aratması yapan bir kişi ile halıdaki yağ lekesi nasıl çıkar aratması yapan bir kişinin aradıkları cevap konu itibari ile birbirinden çok farklıdır.
Aynı şekilde yağ lekesi nasıl çıkar diye aratma yapan bir kişi ile pantolondan ya da halıdan yağ lekesi nasıl çıkar şeklinde aratma yapan bir kişinin almak istedikleri cevap adına kesişen / paralel bazı noktalar olsa da, yine de genel hatları ile bu konular da mantıken birbirinden ayrıdır.
Çünkü yağ lekesi nasıl çıkar diye aratma yapan kişinin aslında aradığı cevap deri koltuktaki yağ lekesinin nasıl çıkacağı ise, bunu spesifik olarak aratmasında belirtmeyip, yağ lekesi nasıl çıkar yazısına girdiğinde bu yazı içerisinde yer alan diğer tüm bilgiler ( pantolondan – halıdan ) onun için gereksiz olacaktır.
Dediğim gibi mantıken bir benzerlik olsa da, bunu yağ lekesi nasıl çıkar aratması yapan bir kişinin aslında almak istediği cevap pantolondaki yağ lekesinin nasıl çıkacağı ise, halıdan yağ lekesinin nasıl çıkacağı bu kişi için tamamen alakasız bir konu olduğundan, bunu ayrı bir yazı olarak yazmak doğru bir mantık olacaktır.
Keza bu yazı ağındaki mantık da şu şekilde işleyecek;
Konu itibarı yağ lekesi nasıl çıkar aratması yapan ile halından – pantolondan ya da koltuktan yağ lekesi nasıl çıkar aratmasını yapanların aynı hedef kitlesi olma potansiyelini düşünürsek te,
Yağ lekesi nasıl çıkar yazısını biz ana yazı olarak belirlediğimizde, yazı içerisinde biz zaten alt başlık olarak hem halıdan, hem pantolondan hem de koltuktan yağ lekesi nasıl çıkar bilgilerini yazacağız.
Ancak bu alt başlıklarda bu bilgilerden kısaca bahsedip, detaylı bilgi almak isterseniz halıdaki yağ lekesi nasıl çıkar başlıklı yazımızı takip edip, detaylı bilgli alabilirsiniz deyip, bu cümledeki “halıdaki yağ lekesi nasıl çıkar” kelimeler bütününe halı için yazdığımız ayrı yazıya link vereceğiz.
Yazı ayrımlarını yaptık. Ve ortaya şu şekilde bir yazı iskeleti çıktı ; ( Not aşağıda sadece alt başlık olarak belirttiğim kelimeler, yukarıdaki kelime analizinde aynı zamanda yeşil ile işaretlenmiş kelimelerdir. Hem alt yazı, hem alt başlık olarak belirttiğim kelimeler ise yukarıdaki kelime analizinde maviile işaretlenmiş kelimelerdir.
Kırmızıise o yazının ana anahtar kelimesidir.
Yağ lekesi nasıl çıkar ( Ana Yazı )
—– Pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar ( Alt Yazı ) Aynı zamanda ana yazıda alt başlık.
—– Halıdaki yağ lekesi nasıl çıkar ( Alt Yazı ) Aynı zamanda ana yazıda alt başlık.
—– Koltuktaki yağ lekesi nasıl çıkar ( Alt Yazı ) Aynı zamanda ana yazıda alt başlık.
—– Ayakkabıdan yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
—– Kumaştan yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
—– Fırındaki yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
—– Duvardaki yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
—– Camdaki yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
—– Giysideki yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
—– Perdedeki yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
—– Mermerdeki yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
Bu notkada yaptığımız kelime analizi sonucu kelimelerin aratılma hacmine ve mantık olarak birbirinden ayrı konular olması dolayısı ile uygun olanlar için ayrı yazı yazma kararı almış oldu. Elimizde alt yazı olarak yazacağımız 3 ayrı yazımız oldu.
Şimdi ise sırada olayı biraz daha derinleştirip, bulduğumuz bu 3 ayrı kelime / alt yazı için ayrı ayrı kelime analizi yapmak var.
Ben örnek olarak pantolondaki yağ lekesi nasıl çıkar için ayrı bir analiz yaptım;
kot pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar 210
yağ lekesi pantolondan nasıl çıkar 170
pantolondaki yağ lekesi nasıl çıkarılır 90
keten pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar 90
yağ lekesi kot pantolondan nasıl çıkar 90
yağ lekesi keten pantolondan nasıl çıkar 50
pantolondan yağlı boya lekesi nasıl çıkar 30
kumaş pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar 30
kot pantolondan yağlı boya lekesi nasıl çıkar 20
kurumuş yağ lekesi pantolondan nasıl çıkar 20
pantolondan araba yağ lekesi nasıl çıkar 10
pantolona bulaşan yağ lekesi nasıl çıkar 10
pantolondan yağ lekesi çıkar mı 10
kot pantolondan yağ lekesi nasıl çıkarılır 10
pantolondan kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar 10
pantolondan motor yağ lekesi nasıl çıkar 10
siyah pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar 10
renkli pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar –
beyaz pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar –
kot pantolondan kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar –
pantolondaki yağ lekesi nasıl geçer –
kumaş pantolondaki yağ lekesi nasıl çıkar –
pantolondan yağ nasıl çıkar –
pantolondan yağ lekesi –
motor yağ lekesi pantolondan nasıl çıkar –
#Yaptığım bu analiz sonucunda da gördüm ki “kot pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar” gibi bazı kelimeler hem aylık aratılma hacimleri ile hem de mantıken ayrı bir yazı olma kriterine uyuyor.
Bu noktada da, kot pantolndan yağ lekesi nasıl çıkar isminde ayrı bir yazı yazabilirim kanısına varıyorum. Bunun için de kot pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar yazısı için yine ayrı bir anahtar kelime analizi yapmam gerekecek.
O zaman ise yazı ağım şu hale gelecek;
Yağ lekesi nasıl çıkar ( Ana Yazı )
—– Pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar ( Alt Yazı ) Aynı zamanda ana yazıda alt başlık.
———- Kot pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar ( Alt Yazı ) / bağlı olduğu ana yazıya alt başlık
———- Keten pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar ( Alt Yazı ) / bağlı o. ana yazıya alt başlık
—– Halıdaki yağ lekesi nasıl çıkar ( Alt Yazı ) Aynı zamanda ana yazıda alt başlık.
—– Koltuktaki yağ lekesi nasıl çıkar ( Alt Yazı ) Aynı zamanda ana yazıda alt başlık.
—– Ayakkabıdan yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
—– Kumaştan yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
—– Fırındaki yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
—– Duvardaki yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
—– Camdaki yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
—– Giysideki yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
—– Perdedeki yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
—– Mermerdeki yağ lekesi nasıl çıkar / Sadece ana yazıda alt başlık
#Bu ağ, halıdaki ve koltuktaki yağ lekesi nasıl çıkar yazıları için yapacağım anahtar kelime analizinde belki de daha da genişleyecek.
Mesela “deri koltuktan yağ lekesi nasıl çıkar” kelimeler bütününün aratılma hacmi belki de yine 200’ü geçecek ve hem aratılma hacmi kriterime, hem de mantıksal ayrılığa uyduğu için bir de deri koltuk için ayrı bir yazı yazma kararı alacağım.
Sonuç olarak ortaya birbirlerine konu itibarı ile çok yakın yazılardan oluşan muazzam bir ağ çıkmış olacak. Konular birbirlerine çok yakın olsa da, aslında konuların hedeflediği ziyaretçiler birbirinden tamamı ile ayrı.
Çünkü kot pantolon ile keten pantolon kumaşları birbirinden farklı olduğu ve yağ lekesinin her iki kumaşla da tepkimesi farklı olduğudan ikisinin de farklı bir çözüm yolu var. Keten pantolon için önerilen çözüm yöntemi, kot pantolonu için öneriler çözüm yönteminden farklı olacaktır.
#Bu yazı ağı şemasını ortaya çıkartıktan sonra yazılarınızı yazmaya başlayacaksınız ve en önemlisi yazılarınızı yazarken de mümkün olan her noktada ağ içinde bulunan diğer tüm yazılara link çıkışı yapacaksınız.
#Yani kot pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar yazınızı yazarken, aynı zamanda pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar ( bir üst yazı ) yazısına link verecek ve bu konuya paralel olan diğer yazıya da ( keten pantlonondan yağ lekesi nasıl çıkar ) link vereceksiniz.
Bu link verme işlemini de, mümkün olduğunda tıklayınız, gidiniz gibi kelimelere değil, direkt konu ismi, yani ana anahtar kelimesi ya da anahtar kelimesi ne ise o kelimeyi kullanarak link vermelisiniz.
Yani kot pantolon yazısında “keten pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar yazıma çözüm önerisi aklınızda bulunması adına bir göz atabilirsiniz” deyip, bu cümle içerisinde yer alan keten pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar kelimeler bütününe link vermelisiniz.
Bu analizde şu şekilde bir yol da izlenebilirdi;
Konular yağın döküldüğü yerden ziyade yağın cinsine göre de araştırma derinleştirilebilirdir. Yani koltuktan yağ lekesi nasıl çıkar yerine – zeytin yağı lekesi nasıl çıkar – salça yağı lekesi nasıl çıkar – motor yağı lekesi nasıl çıkar şeklinde gidip,
Zeytin yağı koltuktan nasıl çıkar – zeytin yağı halıdan nasıl çıkar şekilde aynı mantıkta kelime araştırmasını derinleştirek ilerleyebilirsiniz.
Keza böyle bir durumla karşılaştığınız zaman bu araştırmayı da yapın. Önemli: Ancak bu iki ayrı yapı için ayrı ayrı yazı ağları oluşturup onları hayata geçirmeyin.
Çünkü kategori ilerleyişi farklı olsa da, anlatılanlar tamamı ile aynı olacaktır !
Aynı şeyleri anlatmak da tamamı ile kopya içeriğe girer ve bu ileride başınızı çok ağrıtabilir ( google’dan maneul spam cezası alıp, google sonuçlarından sitenizin tamamen silinmesi gibi. )
Dolayısı ile iki yönlü de aratşırmanızı yapın, hangi yapının aratılma hacmi daha yüksekse ise o yapı için araştırmalarınızı derinleştirip, yazı ağınızı / iskeletinizi örün.
#Yazı ağı örme işlemi bittikten sonra yazı yazmaya ağın en altından başlayın. Yani benim örnek olarak ördüğüm ağda en alttaki yazı keten pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar yazısı idi.
Dolayısı ilk olarak bu yazıdan başlamalıyım ve alttan yukarıya doğru çıkarak en son yağ lekesi nasıl çıkarr ana yazısını yazısını yazmalıyım.
Bunun sebebi de şu;
Google’da “yağ lekesi nasıl çıkar” diye aratma yaptığımda ilk çıkan sonuçlar şu şekilde;
Gördüğünüz gibi ilk sırada geçmesi nerede ise imkansız olan bir rakip olan milliyet var. E rakibimiz milliyetse, biz konuda o zaman hiç yazmayalım. Nasıl olsa hiçbir zaman milliyeti sıralamada geçemeyiz ?
Şimdi bir de google’da “kot pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar” şeklinde bir aratma yapalım. Ve karşımıza çıkan sonuç şu şekilde;
Bir anda sonuç değişti!
Birinci sıraya sadece 100 kelimelik bir içerikten oluşan kızlarsoruyor.com’un içeriği geldi. Ee rakibi milliyet yine sıralamada ve bu site sadece 100 – 150 kelimelik bir içerikle nasıl milliyetin önünde bir sıralamaya sahip oldu ?
#Sebebi ise basit; yazının SEO başlığı direkt anahtar kelimeden oluşuyor. Tabii içerik de aynı zamanda max 150 kelimeden de oluşsa, bir çok noktada direkt aratılan anahtar kelimeyi içeriyor.
Aramayı değiştirdiğimizde ve “keten pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar” yaptığımızda ise karşımıza çıkan sonuçlar ise şu şekilde;
Milliyet yine ilk sıralara geldi ancak bu aratma sonucunda direkt olarak anahtar kelimeyi SEO başlığında geçiren ya da yoğun olarak içeriğinde yer vermiş herhangi bir site karşımıza çıkmadı.
İşte bu bir fırsattır !
Eğer siz Keten pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar diye bir yazı yazarsanız, o yazının ilk sıraya kısa zamanda gelmesi çok olasıdır !
Ağımızı en altta örmeye başlamamızın tam sebebi de budur; Siz eğer öreceğiniz bu ağda ağın en altındaki yazıdan başlarsanız, ağınızda yer alan bir çok içeriğin ilk sayfalara gelmesi blogunuzu yeni açtığınızı varsayarak 6 – 8 ay sürecekken,
#Ağınıza bulunan ve rakibi olmayan yazılarınızın ilk sayfaya hatta ilk sırallara gelmesi çok daha kısa sürecektir.
Yani daha blogunuzu kurar kurmaz 1 – 2 ay içerisinde blogunuza trafik almaya başlarsınız. Bu da sizi motive eder ve hızlı yol alamaya başlarsınız.
Peki bu şekilde ağ ördüğümüz zaman elde edeceğimiz diğer kazanımlar, daha doğrusu asıl kazanımlar nelerdir ?
Diyelim ki yeni bir blog değilsiniz. Blonuzu açalı da epey bir zaman oldu ve belirli bir trafiğe ulaştınız. Blogunuzunda belirli bir bilinirliğe ulaştı güzel de bir domain otoritesine sahip.
#Her ne kadar bir gelişme göstermiş olsanız da, yağ lekesi nasıl çıkar diye yazdığınız ana yazınızın ilk sırada yer alması nerede ise imkansızdır. Çünkü milliyet gibi rakipler sıralamda yer almaktadır.
Peki gerçekten imkansız mı ?
Böylesine güçlü bir rakibi geçme şansımız yok mu ?
Bunu şöyle düşünün. Bu konu “yağ lekesi nasıl çıkar” adına yazımılmış bir konu değil de, size oldukça fazla para kazandıracak bir konu olduğunu düşünün. Diyelim ki konunuz “internetten para kazanma”.
Siz internetten para kazanma adına yukarıda anlattığım şekilde anahtar kelime analizi yapıp bir ağ örme işlemi yaptığınızda yine bu ağın alt yazılarından bazılarında rakibiniz olmadığı veya olan rakiplerin domain otoritelerinin çok düşük olmaları sebebi ile ilk sayafada hatta ilk sırada çıkma şansı elde edebilirsiniz.
Siz bu alt yazılar ile sitenize trafik çektiğinizde, bu ağın alt yazıları ana yazıya, yani internetten para kazanmak yazısına oldukça pararlel olduğu için, yani herhangi bir alt yazınızı ziyaret edecek potansiyel bir kullanıcının internetten para kazanma yazınız için de aynı hedef kitlesinde yer almasından dolayı
#Ve siz bu alt yazınızda sürekli diğer paralel alt yazılara ve üst yazılara mümkün olan her notkada link çıkışı yaptığınız için alt yazınızı google’dan gelip ziyaret eden ziyaretçinin bu linkler sayesinde ana yazınız olan internetten para kazanma yazısını ziyaret etme potansiyeli de çok yüksek olacaktır!
İşte;
İnternetten para kazanma yazınız “internetten para kazanma” aratmalarında üst sıralarda rakiplerden dolayı yer alamasa bile,
Bu konuda ördüğünüz ağda yer alan ve rakip potansiyeli düşük olan alt yazılar kendi anahtar kelimelerinde üst sıralarda yer alacağı ve size organik olarak google’dan trafik sağlayacağı için siz bu yazılar sayesinde ana yazınıza trafik çeker duruma geleceksiniz.
Başta da dediğim gibi, eğer size ciddi para kazandıracak yazınız internetten para kazanma ana yazısı ise, alt yazıların sağladığı avantaj ile bu yazıya çektiğiniz ziyaretçi direkt size maddi olarak geri dönüş sağlayacaktır.
E ama ben ana yazımla da sıralamada yer almak istiyorum, rakiplerim büyükte olsa bunları ana yazının ana anahtar kelimesinde geçmenin hiçbir yolu yok mu ?
#Geçemeseniz bile uzun vadede yine de o büyük rakiplere rakip olacak sıralamalara sahip olmanız mümkün. O da yine öreceğiniz ağ ile gerçekleşiyor olacak zaten.
Nasıl mı ?
Şöyle ki; Google için bir sitenin ziyaretçi ile etkileşimi oldukça önemli bir kriterdir.
- Google sitenizde ziyaretçinin geçirdiği ortalama süreye,
- Sitenizin kaç sayfasının ortalama olarak bir ziyaretçi tarafından ziyaret edildiğine
- Ziyaretçinin tek bir yazınızı okuduktan sonra siteyi terk mi ettiğine yoksa başka yazılarınıza da mı göz attığına gibi sitenizin bir çok istatistiğini etikileşimi ölçmek adına değerlendirir.
Siz sitenizde bir ziyaretçiyi ne kadar çok tutarsanız, o ziyaretçinin site içerisinde dolaşımını ne kadar üst seviyelere çıkartırsanız,
#Yani sitenizde geçirilen süre ne kadar artar, hemen çıkma oranları ne kadar düşer ve ortalama bir ziyaretçi tarafından ziyaret edilen sayfa sayınız ne kadar fazla olursa, google’daki değeriniz o kadar artar.
Bu oranların artması demek, domain otoritenizin artması demek. Domain otoriteniz de ne kadar artar, google size ne kadar güvenir ise,
Yazdığınız konuda rekabet muazzam derecelerde yüksek olsa bile sizin de elde ettiğiniz bu domain otoritesi ile üst sıralarda yer alamanız mümkün.
Siz ziyaretçiye değer katmayı hedefleyeceksiniz. Siz ziyaretçiye değer katmaya başladığınızda ziyaretçi de sizin site istatistiklerinize değer katmaya başlayacaktır. Google’da bu istatistikleri görüp, sitenizin google sıralamalarına değer katmaya başlayacaktır.
#Sitenize “keten pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar” yazınız ile çektiğiniz ziyaretçi, aynı yazı içerisinde “kot pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar” ya da “pantolondan yağ lekesi” nasıl çıkar gibi yazılara link verildiğini gördüğünde kendinisi yakından ilgilendirdiği için ziyaretçinin o yazıları da ziyaret etme potansiyeli olacaktır.
Tabii bu diğer yazıları da ziyaret etme potansiyeli yağ lekesi çıkartma konusunda biraz düşük olsa da, bazı konular da çok daha yüksek olacaktır.
Mesela diyelim ki siz bozcaada konusu üzerine bir anahtar kelime analizi yaptınız ve bu konu ile ilgili bir yazı ağı ördünüz.
Ve diyelim ki alt yazılarınızdan bir tanesi “bozcaada kalesi” Google da “bozcaada kalesi” diye aratma yapan potansiyel ziyaretçiyi bozcaada kalesi yazınıza çektiğinizde o yazı içerisinde bozcaada diğer gezilecek yerler diye link bir link olsa
Ya da bozcaada da ne yenir – nerde kalınır – nasıl ulaşılır gibi diğer alt ya da paralel / üst yazılarınıza linkler olsa bu ziyaretçinin bu diğer yazılarınıza tıklama oranını yağ lekesi konusuna göre çok daha yükske olacaktır.
Ancak dediğim gibi her iki konuda da yazılar birbirine çok yakın ve bir pararlellik gösterdiği için herhangi bir yazınız ile ziyaretçiyi google’dan bir şekilde yakaladığınızda, diğer yazılarınızı da ziyaret etmesini verdiğiniz linkler ile alttan alttan ikna edersiniz.
Buna bir örümcek ağı diyebilirsiniz. Kenarlardan başlayarak önce oluşturacağınız yazı ağının en alttaki alt yazısı ile başlayarak ana yazıya doğru sırası bir ağ örersiniz.
#Ziyaretçi ağın herhangi bir noktasına takıldığında sizden kaçarı olmayacaktır. siz önüne sürekli çok yakından ilgisi olabilecek diğer konuları çıkarttığınız için, o siteyi terk diğer yazılarınızı da ziyaret etmeden terk edemeyecektir.
Yani siz bu ağ örme işlemi ile ziyaretçinin eğilimlerini bu şekilde yönlendiridğiniz için, aynı zamanda site istatistiklerinizi de, olumlu yönde yönlendirmiş oluyorsunuz.
#Yani sitenzide geçirilen ortama süre artar, hemen çıkma oranlarınız düşer, ziyaretçinin sitenizde gezdiği ortalama sayfa sayısı artar ve dolaylı olarak ta sizin google gözündeki otoriteniz artar.
Bakın buna güzel bir örnek olarak şu yazımı verebilirim; https://wpmavi.com/seo/googleda-ilk-sayfada-cikmak.html
Yazımı okumayın. Sadece içerisinde yaptığım linklemelere bakın.
Yazıda google’da üst sıralara nasıl çıkılır diye anlatım yapıyorum ancak bu yazı içerisinde anlattığım hiçbir şey yok. Asıl anlatımlarımı linklediğim yazılarda yapıyorum.
Ancak hiçbir şey anlatmadığım bu yazımla google’da ilk sayfada çıkmak – google’da üst sıralarda çıkmak gibi kelimelerde hep üst sıralarda yer alıyorum.
Neden çünkü muazzam bir ağ ördüm.
Aynı şekilde şu yazıma bakın: https://wpmavi.com/wordpressbaslangic/wordpress-tema-yukleme.html yine bu yazıyı okumanıza gerek yok. Sadece yazı içerisinde yaptıpım linklemelere, yazı ağlarına bakın.
Siz ne kadar sıkı, güzel ve alakalı bir ağ örerseniz, ördüğünüz ağda bulunan tüm içeriklerin google sıralması genellikle en üst sıralarda olacaktır. Aynı vikipedi gibi.
Anahtar kelime analizi ve yazı ağı mantığını anladıysak, şimdi gelelim yazımısı SEO uyumlu yazma işine.
SEO Uyumlu İçerik Yazımı
Yazılarınızı Yazarken Dikkat Etmeniz Gereken Listesi / Checklist
- URL yapısı ( Kısa ve Sadece Ana Anahtar Kelimeden Oluşmaslı )
- SEO başlığına ana anahtar kelime ile başlamak
- SEO başlığında niteleyici kullanmak
- SEO başlığında mıknatıs etkisi yaratacak kelime kullanmak
- SEO başlığında mümkünse bir de 2. Anahtar kelimeyi kullanmak
- Meta Açıklamasında ana anahar kelimeyi kullanmak
- Meta Açıklamasında diğer anahtar kelimeleri de kullanmak
- İçeriklerde en az 1 resim kullanmak
- Resim alt tag ve alt yazılarında mutlaka ana anahtar kelime ve diğer anahtar kelimeleri de kullanmak
- Ana Anahtar kelimeyi ve diğer anahtar kelimerli alt başlıklarda kullanmak ( H2 )
- Ana antar kelimeyi ve mümkünde diğer anahtar kelimeleri de yazının ilk 100 kelimesinde geçirmek
- Yazıdan konu ile alakalı otoriter sitelere link çıkışı yapmak
- Site içi linklemeyi / ağ örme işlemini en üst seviyede tutmak
- Uzun içerikler yazmak / en az 1800 kelime
- Kaliteli içerikler üretmek
#Yazı İçerisinde Ana Anahtar Kelime ve Diğer Anahtar Kelimelerin Kullanılması:
Google bir içeriğin hangi konu üzerine yazıldığını o yazı içerisinde geçen kelimelerin kullanım oranlarına göre algılar.
Google bir yazıyı incelerken o yazıda en çok kullanılan kelime ne ise demekki bu yazı o kelime ile alaklı kanısına varır. Tabii bu algının google da oluşması için sadece bir kelimenin ya da kelimeler bütünün yazıda geçen diğer tüm keliemlerden fazla olması yeterli değildir.
Aynı zamanda en çok kullanılan bu kelimenin hangi kelimeler ile desteklendiğine de göz atar. Yani bu kelimeyi çevreleyen diğer kelimeler.
Örneği yukarıda örneği bulunan “yağ lekesi nasıl çıkar” konusu için yaptığım anahtar kelime analizi üzerinden anlatayım.
Diyelim ki yağ lekesi nasıl çıkar konusu için bir anahtar kelime analizi yaptınız ve sonucunda bulduğunuz kelimeler doğrultusunda “yağ lekesi nasıl çıkar” yazısı yazacaksınız;
Yaptığımız analizde “yağ lekesi nasıl çıkar” kelimeler bütünü en çok aratılma hacmine sahip olan kelime olduğu için bu kelimemizi ana anahtar kelimemiz olarak kullanıyoruz.
Yağ lekesi nasıl çıkar: Ana anahtar kelime / Yazıda yer alan toplam kelime sayısının %1 - %3
aralığını bu kelimeler bütünü oluşturmalı.
Kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar kelimeler bütünü ise yazacağımız konu ile en alakalı ve en çok aratılma hacmi olan 2. Kelimeymiş. Dolayısı ile bu kelimemiz de ana anahtar kelimemize eşlik edecek anahtar kelimelerden bir tanesi olacak.
Kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar: Anahtar kelime / Yazıda yer alan toplam kelime sayısının %0.5 - %1
aralığını bu kelimeler bütünü oluşturmalı.
Zetingyağı lekesi nasıl çıkar kelimesi de yine yazacağıız konu ile en alaklı ve en çok aratılma hacmi olan kelimelerden bir diğeri. Dolayısı ile bu kelimemiz de ana anahtar kelimemize eşlik edecek anahtar kelimelerden bir tanesi olacak.
Zeytingyağı lekesi nasıl çıkar: Anahtar kelime / Yazıda yer alan toplam kelime sayısının %0.5 - %1
aralığını bu kelimeler bütünü oluşturmalı.
Yağ lekesi nasıl çıkarılır: Anahtar kelime / Yazıda yer alan toplam kelime sayısının %0.5 - %1
aralığını bu kelimeler bütünü oluşturmalı.
Beklemiş yağ lekesi nasıl çıkar: Anahtar kelime / Yazıda yer alan toplam kelime sayısının %0.5 - %1
aralığını bu kelimeler bütünü oluşturmalı.
#Bunların dışında kalan diğer tüm kelimeler de yazı içerisinde 1 – 2 kez kullanılması yeter. Böylelikle ana anahtar kelimemizi hem diğer anahtar kelimelerimizle, hem de analizde elde ettğimiz konu ile akalı diğer kelimelerle de çevrelemiş oluyoruz.
#Tabii bu aşamada benim yaptğımız analizde bulduğum gibi sizine yaptığınız analiz sonucu bulduğunuz kelimelerin tamamını yazı içeririsinde kullanmanız mümkün olmayakcaktır.
#Çünkü bu kelimeleri kullanırken aynı zamanda cümle anlam bütünlüğünü bozmadan kullanmalısınız. Yani bu kullanımı ziyaretçiye belli etmemelisiniz.
Hal böyle olunca, bu kelimelerin kullanılması, daha doğrusu tamamının kullanılması oldukça güç oluyor. Tabii önemli olan ana anahtar kelime ve diğer anahtar kelimelerin verdiğim oranda kullanılması.
Bunların dışında kalan kelimeleri de mümün olduğunca 1 – 2 kere yazı içerisinde geçirmeniz yeterli olacaktır.
kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar 720
pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar 590
zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 390
halıdaki yağ lekesi nasıl çıkar 390
motor yağı lekesi nasıl çıkar 320
yag lekesi nasil cikar 260
koltuktaki yağ lekesi nasıl çıkar 210
motor yağ lekesi nasıl çıkar 210
yağ lekesi nasıl çıkarılır 210
makine yağı lekesi nasıl çıkar 210
ayakkabıdan yağ lekesi nasıl çıkar 170
kumaştan yağ lekesi nasıl çıkar 170
beklemiş yağ lekesi nasıl çıkar 170
giysideki yağ lekesi nasıl çıkar 110
fırındaki yağ lekeleri nasıl çıkar 110
yağ lekesi nasıl çıkar kumaştan 110
duvardaki yağ lekeleri nasıl çıkar 110
zeytinyagi lekesi nasil cikar 110
camdaki yağ lekesi nasıl çıkar 90
zeytinyağı lekesi nasıl çıkarılır 90
gömlekteki yağ lekesi nasıl çıkar 90
tişörtteki yağ lekesi nasıl çıkar 90
deriden yağ lekesi nasıl çıkar 90
pantolondaki yağ lekesi nasıl çıkarılır 90
sıvı yağ lekesi nasıl çıkar 90
ocaktaki yağ lekesi nasıl çıkar 70
giysiden yağ lekesi nasıl çıkar 70
tişörtten yağ lekesi nasıl çıkar 70
zeytinyağı lekesini ne çıkarır 70
yag lekesi nasil cikarilir 70
perdedeki yağ lekesi nasıl çıkar 70
mutfaktaki yağ lekeleri nasıl çıkar 70
karbonatla yağ lekesi nasıl çıkar 50
araba yağ lekesi nasıl çıkar 50
mermerdeki yağ lekesi nasıl çıkar 50
zeytinyağı lekesi nasıl geçer 50
yanmış yağ lekesi nasıl çıkar 50
eski yağ lekesi nasıl çıkar 50
eldeki yağ lekesi nasıl çıkar 50
duvardan yağ lekesi nasıl çıkarılır 40
yıkanmış yağ lekesi nasıl çıkar 40
etekteki yağ lekesi nasıl çıkar 40
yanık yağ lekesi nasıl çıkar 40
inatçı yağ lekesi nasıl çıkar 40
penyeden yağ lekesi nasıl çıkar 40
ocak yağ lekesi nasıl çıkar 40
yağ lekesi nasıl çıkar pratik 40
derideki yağ lekesi nasıl çıkar 40
zeytinyağı lekesi halıdan nasıl çıkar 40
yağ lekesi nasil cikar 40
aspiratördeki yağ lekesi nasıl çıkar 30
makine yağ lekesi nasıl çıkar 30
dolaplardaki yağ lekesi nasıl çıkar 30
zeytinyağı lekesi neyle çıkar 30
yağ lekesi çıkar mı 30
halıdaki yağ lekeleri nasıl çıkar 30
yağ lekesi nasıl çıkar tuz 30
kurumuş zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 30
süetten yağ lekesi nasıl çıkar 30
betondan yağ lekesi nasıl çıkar 30
fayanstaki yağ lekesi nasıl çıkar 30
zeytinyağı lekesi ne ile çıkar 30
tenceredeki yağ lekesi nasıl çıkar 30
yemek yağ lekesi nasıl çıkar 30
çaydanlıktaki yağ lekesi nasıl çıkar 30
koltuktan zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 20
renklilerde yağ lekesi nasıl çıkar 20
kıyafetten zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 20
yağ lekesi nasıl çıkar evde 20
mobilyadaki yağ lekesi nasıl çıkar 20
elbiseden zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 20
yerdeki yağ lekesi nasıl çıkar 20
kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar uzmantv 20
beyazlarda yağ lekesi nasıl çıkar 20
bisiklet yağ lekesi nasıl çıkar 20
ahşaptan yağ lekesi nasıl çıkar 20
giyside yağ lekesi nasıl çıkar 20
granitten yağ lekesi nasıl çıkar 20
ketenden yağ lekesi nasıl çıkar 20
hidrolik yağ lekesi nasıl çıkar 20
fırındaki yağ lekesi nasıl çıkar 10
donmuş yağ lekesi nasıl çıkar 10
ceketten yağ lekesi nasıl çıkar 10
halıya dökülen zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 10
bottan yağ lekesi nasıl çıkar 10
duvardaki zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 10
bottaki yağ lekesi nasıl çıkar 10
tencerelerdeki yağ lekesi nasıl çıkar 10
tahtadan yağ lekesi nasıl çıkar 10
eşarptaki yağ lekesi nasıl çıkar 10
yağ lekesi çıkarıcı sprey 10
zeytinyağı lekesi kumaştan nasıl çıkar 10
arabadaki yağ lekesi nasıl çıkar 10
yağ lekesi nasıl çıkar kıyafetten 10
parkeden yağ lekesi nasıl çıkar 10
madeni yağ lekesi nasıl çıkar 10
pantolondan zeytinyağı lekesi nasıl çıkar 10
zeytinyağı lekesi nasıl temizlenir 10
yağ lekesi nasıl çıkar halı 10
ipekten yağ lekesi nasıl çıkar 10
nubuktan yağ lekesi nasıl çıkar 10
#Yazı Uzunluğu Ne Kadar Olmalı ?
Yazı uzunluklarınızı en az 1800 – 2000 kelime ile sınırlı tutun. Keza bu uzunluktan daha kısa bir içerik yazdığınızda anahtar kelime analizinde bulduğunuz kelimeleri cümle anlam bütünlüğünü bozmadan kullanma şansınız düşecektir.
Yazı ne kadar uzun olursa, bu kelimeleri kullanma şansınız o kadar yüksek olacaktır. Ayrıca yazı ne kadar uzun olursa, ziyaretçinin o yazı içerisinde geçirdiği süre de, yazı içerisinde diğer yazılara link verme şansınız da ve dolayısı ile ziyaretçinin başka sayfalraınızı ziyaret etme şansıda artacaktır.
Tabii ziyaretçi etkileşimi arttıkça bu da google sıralamalarınıza olumlu etki edecektir. Dolayısı ile uzun içerikler yazmak zincirleme olarak bir reaksiyon başlatacak ve bu reaksiyon genel anlamda sitenizin SEO’suna oldukça olumlu etki edecektir.
Ana anahtar kelimenizi her zaman ilk paragrafın 100 kelimesinde geçirin. Ve ilk paragraflarda odaklandığınız ana anahtar kelimeye ek olarak odaklandığınız diğer anahtar kelimeleri de geçirmeye gayret edin ve bu anahtar kelime kullanımlarını bold ( kalın ) – italic ya da altı çizili şekilde biçimleyin.
Yani yazıda yer alan diğer tüm kelimelerden farklı bir stile sahip olsun ki, bu da google’da bu kelime diğer kelimelerden farklı bir stille yazılmış, demekki önemli bir kelime düşüncesi yaratsın.
Odaklandığınız ana anahtar kelimeyi ve ana anahtar kelimenize eşlik eden diğer anahtar kelimelerinizi de mutlaka yazı içinde H2 tagı içinde ( Yani alt başlıklarda ) kullanın.
#Otoriter Sitelere Link Çıkışı:
Domain otoritesi yüksek olan sitelere yazınızdan mutlaka link çıkışı yapın.
#Mesela madrid ilgili bir yazı yazıyorsanız, vikipedi madrid sayfasına ya da ispanya turizm bakanlığının madrid ile ilgili sayfasına ya da şehir turistik haritalarının yayımlandığı yine ispanya turizm bakanlığı sitesine link çıkışı yapabilirsiniz. Özellikle edu, yani uni. Site adreslerine.
Siz bu tür yazılarınızda domain otoritesi fazla olan siteler link çıkışı yaptığınızda google bu yazı sağlam referanslara işaret ediyor, sağlam referanslarla yazılmış o zaman bu yazıda güzel bir kaynak olabilir şeklinde nitelendiriyor.
Ancak bunun sayısını max. Yazı başı 2 – 3 adet link çıkışı olacak şekilde ayarlayın ve link çıkışlarını do follow olarak değil, no follow olarak yapın.
Paragraf uzunluklarınız 3 – 5 cümleyi geçmesin. Bu yöntemle okuyucuyu yormayacak, dolayısı ile de sitenize geçirilen süreyi arttırmış olacaksınız.
Yazılı olarak nelere dikkat edeceğinizden bir özetle bahsettim. Şimdi ise bir de bu konu ile ilgili çektiğim videoyu izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Video SEO uyumlu içerik nasıl yazılır, detaylı bir şekilde anlatmaktadır.
Video’yu izleyebilmeniz için sizden sosyal medya sadece tek bir paylaşım yapmanızı istemek durumundayım.
[sociallocker id=”12707″]Video izleme şifresi: wpmaviseo111
[/sociallocker]
URL yapsı olabildiğince kısa ve sadece odaklanılan ana anahtar kelimeden oluşmalı. Önce URL yapsını nereden belirleyeceğinizi anlatayım;
Admin Paneli >> Yazılar >> Yeni ekle ya da düzenle dediğinizde Yazı başlığı kısımının hemen altında Kalıcı bağlantı bölümü olackatır. Alttaki resimde olduğu gibi. Bu kısımın hemen sağ tarafında bulunan Düzenle butonuna tıkalayarak URL yapınızı istediğiniz gibi oluşturabilirsiniz.
Hemen alttaki resimde gördüğünüz gibi URL yapısı Kalıcı Bağlantı kısmını Düzenle dedikten sonra istediğim şekilde düzenelyebiliyorum. Burada dikkat etmeniz gereken şey, Türkçe karakter, büyük harf kullanmamak ve boşluk yerine – işareti koymak.
Google resmi açıklamasına göre bir içerik google tarafından incelenirken URL yapısında yer alan ilk 3 – 5 kelime URL yapısında 5. kelimeden sonra ki kelimelere göre çok daha fazla önem arz ediyor.
Yani google için önemli olan URL yapınızın ilk 5 kelimesi. Bu durumda google’a istediğini URL yapısının ilk 5 kelimesinde vermek çok önemli.
#Bu da demek oluyor ki URL yapınızı olabildiğince kısa tutmalı ve odaklandığınız anahtar kelimeye URL yapınızın ilk 5 kelimesinde yer vermelisiniz.
#Ve hatta URL yapınızda sadece odaklandığınız anahtar kelimeye yer vermeniz, en sağlıklı olanı.
Yanlış:Kesinlikle kaçınmanız gereken URL yapıları;
wpmavi.com/p=321 ya da uzun URL yapıları: wpmavi.com/8/6/16/SEO/site-ici-seo-site-ici-optimizasyon-rehberi-on-page-seo
Doğru:Doğru URL yapısı ise;
wpmavi.com/site-ici-seo ya da wpmavi.com/seo/site-ici-seo Ancak size kesinlikle ilk yapıyı öneririm. Yani kategorileri URL yapısında göstermeden. ( Söylediğimi yapın, yaptığımı yapmayın :) )
Hemen yukarıda doğru URL yapısı olarak adlandırdığım URL yapısı için 1. kelimem: wpmavi, 2. ise: seo, 3: site, 4:ici ve 5:seo
#Yani bu URL yapısı ile hem odaklandığım anahtar kelimemi URL yapısında kullandım hem de URL yapımı olabildiğince kısa tuttum.
#Tabii bir de odaklandığım anahtar kelimeyi URL yapımda olabildiğince başa doğru aldım.
#Ve son olarakta URL yapımda odaklandığım anahtar kelimden sonra çok yanlış bir mantık olan, diğer odaklandığım anahtar kelimeyi de koyayım, daha fazla trafik çekerim mantığı ile site-ici-optimizsayonu gibi anahtar kelime eklemeleri yapmadan, sadece odaklandığım ana anahtar kelimeye yer verdim.
#SEO Başlığı Nerden Belirlenir ve Nasıl Olmalı ?
Öncelikle SEO Başlığı nereden belirleniyor, onu anlatayım; Yine Admin Paneli >> Yazılar >> Yeni ekle ya da düzenle dediğinizde yazının en altına indiğinizde hemen alttaki gibi bir SEO kutusu göreceksiniz. ( Hemen Alttaki resimde olduğu gibi )
Tabii bunun için blog açtıktan sonra ilk yapılması gerekenler adımımı tamamlamış, yani bu adımlar arasında yer alan Yoast SEO eklentisinin kurulumunu ve ayarlarını yapmış olmanız gerekiyor.
Bu kısımdan SEO başlığımızı, meta açıklamamızı ve meta anahtar kelimelerimizi belirliyoruz.
SEO Başlığı: Google Sonuçlarında İçeriklerimizin Başlıklarının Nasıl Görüneceği
Meta Açıklaması: Google Sonuçlarında içerik Başlıklarınızın Altında Bulunan Kısa açıklama kısmı
Bu kısımları tek tek düzenlemek için mouse ile SEO başlığı kısmına geldiğinizde hemen sol tarafında küçük bir ok işareti göreceksiniz. O ok işaretine tıkladığınızda ise SEO başlığı ve Meta Açıklaması belirleme kısımları açılacaltır. Alttaki resimde olduğu gibi
Peki SEO başlığı nasıl olmalı ?
SEO Başlığı Yazımızı google’da pazarlayan, ilk izlenimi veren ve insanların tıklama eğilimine etki eden bir nokta.
O yüzden muazzam önemli.
Google’da sıralamanızı belirleyen kriterlerden bir tanesi de TO’nuz, yani tıklanma oranınız.
Diyelim ki google bir içeriğinizi odaklandığınız anahtar kelime aratmalarında ilk sayfada 6. sıraya yerleştirdi.
Ve herhangi bir aratma teriminde google verilerine göre 6. sıradaki sitenin tıklanma oranı ise tüm aramaların %1‘i kadardır diyelim.
#Bu durumda eğer odaklandığınız anahtar kelime aratmalarında 6. sırada yer alan siteniz, yine o anahtar kelimede aratma yapan tüm kullanıcıların %1’ünden fazlası tarafından tıklanıyorsa,
O zaman google bu içeriğin insanlar tarafından daha fazla görüntülenmeye ihtiyacı var diye düşünecek ve içeriğinizi daha üst sıralara taşıyacaktır.
#Eğer siteniz ortalamanın altına düşerse, yani bir şekilde yazı başlığınız ve meta açıklama kısmınız insanların dikkatini çekmeyip, %1’ün altında bir tıklanma oranı gösterirse,
O zaman da google içeriğinizin insanların ilgisini 6. sıra için yeterli seviyede çekmediğini, yani verilen 6. sırayı hak etmediğini düşünecek ve içeriğinizin sıralamasını düşürecektir.
İşte insanların bu tıklama eğilimlerine SEO başlığımızla yön vermek bizim elimizde.
###Önerdiğim yöntem ne ? Tabii ki mıknatıs yöntemi.
Biz bunu birhayalinpesinde.com’da test ettik ve çok iyi sonuçlar aldık.
Normalde bir birhayalinpesinde ukrayna gece hayatında 10. Sıradaydı. Yazıyı SEO başlığı yönlü optimize ettikten sonra 1. Sıraya geldik.
Resimde de gördüğünüz gibi SEO başlığını dikkatle incelemeni istiyorum. Başlıkta mıknatıs görevi gören bir kelime var ki oda “kadınlar” kelimesi.
Yani insnalar ukrayna gece hayatını neden araştırıyor ? Amaçları ne ? Bizim türk insanının amacı belli. Kadın ve Sex.
Bu içeriğin 1. Sıraya çıkmasıda bunu kanıtlıyor. Başlığa yerleştirdiğimiz sadece 1 kelime hiçbir değişiklik yapmadan bizi 5. Sıradan önce 3. Sıraya daha sonra ise 1. Sıraya yerleştirdi.
Kadınlar kelimesi ile arama sonuçlarında potansiyel ziyaretçinin dikkatini üzerimize çektik ve içerik 5. Sıradayken, google, arama sonuçlarının 5. Sıradaki içeriklerin ortalamasına göre daha çok tıklanma oranı sergiledi.
#Google’da bizi 3. Sıraya taşıdı. Daha sonra ise yine aynı döngüde, 3. Sıradayken, google, arama sonuçlarının 3. Sıradaki içeriklerin ortalamasına göre daha iyi bir tıklanma oranı sergiledi ve 1. Sıraya yerleştik.
# SEO Başlığında dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise, odaklandığın anahtar kelimeyi her zaman için başlığın başlangıç kısmında yer vermeniz.
# Bir diğer önemli konu ise SEO başlığında niteleyiciler kullanmanız. Nedir bu niteleyiciler: “En – Güzel – Muhteşem – Çılgın – Muazzam – Dikkat – En İyi – Harika – Efsane” gibi abartı taşıyan ve dikkat çeken kelimeler.
Örnek SEO başlıkları verebilir misin ?
Tabii ki;
Öncesinde Kriterlerimiz neydi bir sıralayalım;
- Odak Anahtar kelimenizi SEO Başlığında kullanmanız
- Odak Anahtar kelimenizi SEO başlığının başında kullanmanız.
- Niteleyici kullanmanız
- Mıknatıs etkisi yaratacak bir kelime kullanmanız.
- Ana anahtar kelimenize eşlik eden bir diğer anahtar kelimelerinizi de yer varsa başlıkta geçirmeniz.
Örnek 1:Diyelim ki Madrid Gezi Rehberi ile ilgili bir yazı yazacaksınız Ve bu yazı için şöyle bir başlık uyarlaması yapılabilinir;
Madrid: Su Olmayan En Guzel Hayaller Şehri Madrid Gezi Rehberi
( Bu Yazı için Ana Anahtar Kelime Madrid Diyelim )
- Madrid anahtar kelimesinin SEO başlığında ve başında kullandım.
- En Güzel Hayaller kelimeler bütününü niteleyici olarak kullandım.
- Su Olmayan kelimeler bütününü mıknatıs görevi görsün diye kullandım. ( Tabii buradaki anlamı şehir de neihr olmaması ancak, google arama sonuçlarında bunu görenin anlık da olsa şaşırmasına ve dolayısı ile dikkat çekmesine sebep olacaktır. Bu da potansiyel ziyaretçinin tıklama eğilimini olumlu yönde etkileyecektir. )
- Hem ana anahtar kelimeye eşlik eden diğer anahtar kelimeler olan “madrid gezi” ve “madri gezi rehberi” anahtar kelimelerini SEO başlığında kullandım hem de “madrid” ana anahar kelimesini ikinci kez SEO başlığımda kullanmış oldum.
Örnek 2:Hemen alttaki başlık isse, benim adsense gelir arttırma konusunda yazdığım bir yazının SEO başlığı
Adsense Gelir Arttırma: En Az 20% Kazanç Arttırma Garantili ! | WPMAVI
- Adsense gelir arttırma ana anahtar kelimemi SEO başlığımın en başında kullandım.
- Adsense gelir arttırma ana anahtar kelimemi SEO başlığında kullandım.
- En Az %20 kelimeler bütünün mıknatıs görevi görmesi için kullandım.
- Kazanç arttırma garantili kelimeler bütününü ise niteleyici olarak kullandım.
- Kazanç arttırma kelimeler bütününü kullanarak dolaylı olarak adsense kazanç arttırma anahtar kelimemi de kullanmış oldum.
Örnek 3:Hemen alttakli başlık ise, benim blog yazarak para kazanma konusunda yazdığım yazımın SEO başlığı
Blogdan Para Kazanmak | Hemde Ayda 10.000 TL | WPMAVI
- Blogdan para kazanmak ana anahtar kelimemi SEO başlığımın en başında kullandım
- Blogdan para kazanmak ana anahtar kelimemi SEO başlığımda kullandım
- 10.000 TL’yi mıknatıs görevi görmesi için kullandım.
Örnek 4:Bir alttaki SEO başlığı ise, pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar yazısı için uyarladığım SEO başlığı
Pantolondan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar: Kot | Renkli | Beyaz | Siyah | Kadife
- Pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar ana anahtar kelimemi SEO başlığının en başında kullandım
- Pantlodondan yağ lekesi nasıl çıkar ana anahtar kelimemi SEO başlığında kullandım.
- Tabii dolaylı olarak Kot – Pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar anahtar kelimemi de kullanmış oldum. Tabii aynı zamanda renkli – beyaz – siyah – kadife anahtar kelimelerimi de dolaylı olarak kullanmış oldum.
- Kot | Renkli | Beyaz | Siyah | Kadife şeklinde kategorize etmemi SEO başlığına yansıttığım için bu potansiyel ziyaretçi gözümde “bu yazı oldukça kapsamlı” izlenimi vererek aslında bir mıknatıs görevi görmesini sağladım.
Örnek 5:Diğer bir örnek SEO başlığı ise, Türkiye’nin en iyi bloglar yazısı için kullandığım SEO başlığı.
Not: Bu yazı yeni bir yazıdır ve şu anda ana hedeflediğim kelime de “en iyi bloglar” 6. sırada. Bu yazının sıralamasının nasıl arttığını, mıknatıs yönetimin nasıl işe yaradığını kendiniz de takip edebilirsiniz.
Ben bu yazının ilk sıraya çıkması için başka hiçbir değişiklik yapmayacağım. Sadece SEO Başlığıma güveniyorum. Önümüzdeki 3 – 4 ay içerisinde mutlaka ilk sıraya gelecektir.
En İyi Bloglar: 25+ En İyi Blog Siteleri | Ünlü Bloggerlar | Hitler | WPMAVI
- En iyi bloglar ana anahtar kelimemi SEO başlığımın başında kullandım.
- En iyi bloglar ana anahtar kelimemi SEO başlığımda kullandım.
- 25+ En iyi kelimeler bütününü niteleyici olarak kullandım.
- Ünlü Blogglar kelimeler bütününü ve Hitler kelimesini ise mıknatıs görevi görmesi için kullandım.
- Tabii aynı zamanda diğer anahtar kelimelerimi de / en iyi blog siteleri – blog siteleri – ünlü bloggerlar ve dolaylı olarak en iyi blogglar / SEO başlığımda kullandım.
Bu örnek SEO başlıkları çok daha fazla sayıda verilebilir ancak, genel anlamı ile mantığını anladığınızı düşünüyorum.
SEO Başlığınızı belirlerken 2 saat üzerine düşünmeniz bile gerekiyorsa, o 2 saati buna ayırın. Emin olun değecektir.
Çünkü SEO başlığı potansiyel ziyaretçiye ilk izlenimi verdiğimiz noktadır. İlk izlenim de her konuda olduğu gibi bu konuda da muazzam önemlidir.
#Meta Açıklaması Nasıl Olmalı:
Meta açıklamanızda da ana anahtar kelimeniz ve diğer anahtar kelimeleriniz yer almalı. Tabii bunu yaparken de tamamı ile anahtar kelimelerden oluşacak diye anlamsız cümleler kurmayın. En azıdan biraz da olsa okuyucu için bir akıcılık, bir cümle yapısı olsun.
Aşağıda yukarıda verdiğim SEO başlığı örneklerine devam niteliğindeki meta açıklamaları bulunuyor.
İspanya Madrid Gezi Rehberi: Madrid Alışveriş, Madrid Müzeleri, Madrid Turistik Yerleri, Kısacası Madrid Hakkında Herşey: Madrid Gezi Notları
- Odaklandığım ana anahtar kelimeyi meta açıklamasında geçirdim. ( Madrid )
- Aratılma hacmi en yüksek olan diğer anahtar kelimelerimi de meta açıklamamda geçirdim ( Madrid Müzeleri, Madrid Alışveriş, Madrid Hakkında, Madrid Gezi Notları – İspanya Madrid – Madrid Gezi – Madrid Gezi Rehberi )
Adsense Geliri Nasıl Arttırılır ? Adsense Reklam Yerleşimi Nasıl Olmalı ? En İyi Adsene Gelir Arttırma - Adsene Kazanç Arttırma Yöntemleri !
- Okdalandığım ana anahtar kelimeyi meta açıklamasında geçirdim. ( Adsense gelir arttırma )
- Aratılma hacmi en yüksek olan ve ana anahtar kelimeme eşlik eden diğer anahtar kelimelerimi de meta açıklamamda geçirdim. ( Adsense geliri nasıl arttırılır – Adsense reklam yerlişimi nasıl olmalı – Adsense kazanç arttırma – Adsense kazanç arttırma yöntemleri
Blog Yazarak Para Kazanmak Mümkün Mü ? Blogdan Ne Kadar Para Kazanılır ? Blogdan Para Kazanmak ve Blogdan Para Kazanama Yöntemleri
- Odaklandığım ana anahtar kelimeyi meta açıklamasında geçirdim. ( Blogdan Para Kazanmak )
- Aratılma hacmi en yüksek olan ve ana anahtar kelimeme eşlik eden diğer anahtar kelimelerimi de meta açıklamamda geçirdim. ( Blog yazarak para kazanma – Blogdan Ne kadar kazanılır – blogdan ne kadar para kazanılır – blogdan para kazanma yöntemileri )
Pantolondan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar ? Kot - Siyah - Beyaz - Renki - Keten Pantolondaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkarılır ? - Çıkar Mı ? Tabii Ki !
- Okdalandığım ana anahtar kelimeyi meta açıklamasında geçirdim. ( Pantolndan yağ lekesi nasıl çıkar )
- Yine dolaylı olarak diğer tüm anahtar kelimelerimi de meta açıklamasında geçirdim ve keten patolon için ise direkt kullanım yaptım. Çıkar Mı ve Tabii ki kelimelerini ise meta açıklamamda mıknatıs görevi görsün diye kullandım.
En iyi Bloglar Listesi: Türkiye'nin En İyi Blog Siteleri Hangileri - Ünlü Bloggerlar - 25 +En İyi Blog Örnekleri - En Popüler Bloglar
- Okdalandığım ana anahtar kelimeyi meta açıklamasında geçirdim. ( En iyi bloglar )
- Aratılma hacmi en yüksek olan ve ana anahtar kelimeme eşlik eden diğer anahtar kelimelerimi de meta açıklamamda geçirdim. ( En iyi bloglar listesi – en iyi blog siteleri – en iyi blog siteleri hangileri – ünlü bloggerlar – blog örnekleri – en iyi blog örnekleri – popüler bloglar – en popüler bloglar )
Yazılı olarak nelere dikkat edeceğinizi okudunuz. Şimdi ise bir de bu konu ile ilgili çektiğim videoyu izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Video’da başka örnekler de göreceksinizdir.
Video’yu izleyebilmeniz için sizden sosyal medya sadece tek bir paylaşım yapmanızı istemek durumundayım.
[sociallocker id=”12710″]Video izleme şifresi: wpmaviseo299
[/sociallocker]
Umarım Google’da Üst Sıralara Çıkmak ve Bir Blogun Başarı Sırrı ! | WPMAVI başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Yazı güzel gerçekten ellerinize sağlık ancak video 1 2 ve 3’ü nereye koyduğunuzu bulamadım acaba nerede?
Özgün yazı smal seo toolls free text spinner bunlar yok hocam bu teknigi biliyorum da sizden ögrenmek isterim daha detaylı var mı ben mi bulamadım
Gerçekten çok muazzam bir içerik olmuş, emeğinize sağlık. Beğenerek ve öğrenerek takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.
Yazınız gerçekten harika olmuş. Bu kadar doyurucu bilgi hiçbir yerde yok. Anlattığınız yöntemleri hemen sitemde uygulayacağım. Kaleminize sağlık!
Merhaba. Uzun zamandır yazılarınızı takip ediyorum çok ama çok teşekkürler.
Bir şey sormak istiyordum. Web sitem için hem abone olunmasını sağlayacak hem de otomatik mail gönderecek bir eklenti arıyorum. Ücretsiz aradigin için bakmadığım kalmadi. Kafam çorba oldu. Henüz çok küçük bir site ve daha fazla para harcamak istemiyorum şimdilik. Böyle bir eklenti varsa yardım eder misiniz? Yardımlarınızı bekliyorum:(((
Çok teşekkürler
Merhaba. Yazınızın başında “Hayal satıyorum” olarak belirttiğiniz kişilerden bir tanesiyim :). Sayenizde başarılı bir şekilde blog sitemi kurdum. Ayrıca bunun için size teşekkür etmek istiyorum. Bahsettiğiniz %5’lik kısıma girebilmek için yazılarınızı okumaya devam ediyorum ve bu yazınızda kendimde bir kaç eksik buldum ve bunları düzelteceğim. Yazılarınızı okumaya devam edeceğim, çünkü gerçekten çok faydalı bilgiler veriyorsunuz ve kendiniz, siteniz için hangi teknikleri kullanıyorsanız bizimle paylaşıyorsunuz, bu gerçekten çok önemli ve değerli . Sizi gerçekten çok başarılı buluyorum ve size dua ediyorum inanın. İçinden çıkamadığım bir çok şeyi sizin sayenizde aştım. Aşmaya da devam edeceğim inşallah .. Blog nasıl açılır bilmezken, wordpress nedir bilmezken sayenizde hiç bir şey bilmiyorken çok şey öğrendim . Başarılarınızın devamını diliyorum..
Saygılarımla…
Özel olarak zamanınızı ayırıp, teşekkürlerinizi ilettiğiniz için, bu nazik davranışınız için ben teşekkür ederim. Var olun.
Burak hocam bir yazınız vardı içeriği yayınladıktan sonra Search Console üzerinden hangi anahtar kelimeleri gözden kaçırdığımızı bulamamıza değiniyordu o yazınızı bulamadım bir türlü?
SEO teknikleri yazım sanırım hocam. Ben de o yazyıyı yayınlayalı uzun zaman oldu. Gene de bulamazsınız, iletişim formundan yazın detaylı bakalım.
Merhaba. İçeriklerimiz için Google gibi getir yöntemiyle hızlı indexleme hakkında ne düşünüyorsunuz?
Selamlar, video bağlantınız çalışmıyor
Hocam merhaba, bu ana yazı ve alt yazıları hazırlarken tüm yazı ağı bitince mi yazıları yayınlamalıyız yoksa her yazı bittiğinde o yazıyı yayınlamak mı gerekir?
Hayır hocam. Beklemeyin tümünün bitmes için. Biteni direkt yayıma alın.
Yazılarını defalarca okudum ve adımları takip ederek blogumu açtım. Temayı da yükledim videon yardımıyla gayet rahat kullanabiliyorum. Takıldığım yerlerde yorum yazdım ve bana mail atarak geri dönüş yaptın. Açıkçası internet, bilgisayar bilgi ve becerisi çok az biri olarak yardımlarınla şu anda gayet güzel bir blok sahibiyim. Her ne kadar İşlerimin yoğunluğu nedeniyle henüz içerik olmasa bile:) tüm bunlardan dolayı çok teşekkür ediyorum Burak bey. Ancak her yorumda olduğu gibi yine yardıma ihtiyacım var. Sitem mobilde yarım görünüyo. Masa üstü görüntüsünün yrısı şeklinde. Napabilirim acaba??
dostum muhteşemsin, resmen liseden beri elde ettiğim blog tecrübelerimi sanki tek bir yazıda özetlemiş gibisin. evet yeni öğrendiğim ve bugüne kadar hiç dikkat etmediğim şeylere de değinmişsin. uzun zamandır (3 yıldır) blog yazmaktan filan uzak duruyordum, şimdi bu yazın beni yeniden heyecanlandırdı. her kelimesini, her satırını, tek tek, sindire sindire okudum. saat 01:10 gibi açtım yazıyı ve şu an saat 03:04. uyuyacaktım ama bir türlü bırakamadım. bence bu yazı bir sanat eseri ve blog yazmayı düşünen herkesin başucu kitabı olarak da basılmalı :)
Değerli yorumlarınız ve bana sağladığınız motivasyon için çok teşekkür ederim. Her ne kadar bu yazıda anlattığım diziler blogu bu yazının çok fazla ünlenmesi ve bilinmesi ile google tarafından manuel spam yeyip, kasıtlı olarak google tarafından sıralaması düşürülse de hala bu yöntem aklınıza gelebilecek tüm diğer fikirler için geçerliliğini korumaktadır.
yahu tamam hoş da; ey arkadaşım, peki ben öğretmenim. fen bilimleri öğretmeniyim. tamamen kendime ait, kendi bilgilerimi paylaştığım ve öğretmenlik yaparken karşılaştığım olayları, çocuklarla ilgili düşüncelerimi, eğitim ile ilgili tamamen benim hayatıma ait şeyler yazmak istiyorum. yani “çocuğum okula gitmek istemiyor hocam, ne yapabilirim?” şeklinde soru soran bir anne, bu soruyu aynı zamanda google’a da soruyor. ben de konuyu düşünüp, zamanla öğrenciyle ilgilenmeye ve ona okulu sevdirmeye çalıştım ve sürecin sonunda bir başarı elde ettim. buradan yola çıkarak bloğuma “çocuğum okula gitmek istemiyor, ne yapabilirim?” şeklinde bir yazı yazmak istedim ama tamamen bana ait, benim öz ve öz cümlelerimle yazmak istiyorum; google’da binlerce yazı var bu konuda ama ben bana özel olanı yazmak istiyorum. sonra diyorsun ki bana “sen bu olayı şöyle yap; 8 yaşında çocuğum okula gitmek istemiyor, ergenliğe giren kızım okuldan nefret ediyor…” gibi alt başlıklar da oluştur. iyi de ben bu konularda yazmak istemiyorum çünkü oradan buradan topladığım bilgiler ile yazmak zorunda kalacağım eğer bu başlıklara el atarsam. neden mi? mesela diyelim ki; ben, her ne kadar öğretmen olsam da ergenliğe girmiş çocukların okula neden gitmediği sorusuna yanıtlar verebilecek düzeyde değilim. o zaman bu konuda yazacağım yazı illa ki başka yerlerden okuyup, sonra da cümleleri özgün hale getirip yazdığım yazı olacak. yani bu benim “güncem, benim ortaya koyduğum tam anlamıyla özgün” bir içerik olmayacak. tamam, güzel hoş anlatmışsın süper bilgiler, çok teşekkür ediyorum çok fazla şey öğreniyorum sayende; şikayet etmiyorum ama ben %100 bana ait olan, benim duygu ve düşüncelerimi, tecrübelerimi içeren bir blog yazmak istiyorum. sadece 6. sınıfa giden bir öğrencim okula gitmediği için bunu dert edip, sorunun üzerine gidiyorum ve sonunda başarıyorum. çocuk okula koşa koşa geliyor ve ben de bunu nasıl başardığımı insanlara anlatmak istiyorum ama diyorsun ki bana daha fazla ziyaretçi çekmek için yani üst sıralara çıkmak için bu konuyla bağlantılı başlıkları da yaz. o zaman bunun bir gerçekçiliği kalmaz, o blog bana ait olmaz ve bu da beni blog yazarı yapmaz ki? banane ergenlerin sorunlarından mesela? ben yaşadığım, karşılaştığım olayları anlatmak istiyorum. ha bu arada 2004 yılından beri ben de blogger, wordpress’in içerisindeyim. yazdıklarının hepsine katılıyorum, çok ziyaretçi çekmek, çok okunmak için hepsi doğru bilgiler ve hatta mutlaka uygulanması, bu yazının da bir rehber olarak görülmesi gerekiyor. bu yöntemleri aynen uyguladığımda ben de başarı elde ediyorum, aylık 3 bin lira civarı kazanıyorum ama ben bana özel olsun istiyorum. deneyimlerimle elde ettiğim kazanımları paylaşmak istiyorum. o zaman ne yapacağız? anlatabildim mi bilmiyorum…2
ciddi ciddi okudum. Çünkü bende blog açtım. Bu konu hakkında sitene girdiğimde zaten çıkarken akşam olmuştu çok güzel ağ örmüşsün orda oraya derken az daha site yapmayı bırakyrdm :D
Merhaba,
Bir kitap ismini anahtar kelime olarak tarattigimiz da çıkan kelimelerin hepsi küçük harflerle başlıyor. Ama ben yazımda kitap ismini büyük harflerle başlatmam gerekiyor yazim kuralları gereği. Ne yapılması gerek bu durumda?
Teşekkür ederim.
Büyük hark küçük harf ayrımı olmaz hocam. İstediğiniz gibi yer verebilirsiniz.
Merhaba,
Yazı çok güzeldi ellerinize sağlık. Fakat aklıma takilanlardan biri şu: diyelim ki ben bir kitap ismini anahtar kelime olarak tarattim, çıkanbutun kelimelerde kitap ismi küçük harfle başlıyor fakat yazim kuralı için bu yanlış. Şimdi ben yazımda anahtar kelime olduğu için kitap ismini küçük harfle mi başlatmalıyım?
Hocam öncelikle elinize sağlık. Resmen sitemi kurarken sadece burada ne yazmışsan baka baka onu uyguluyorum. Yalnız google adwords’de dediğiniz gibi anahtar kelime planlayıcıyı çalıştırdım. Paris gezi dedim karşıma uçak bileti, sapanca otelleri gibi alakasız konular geldi. Eksik bir parametre mi kullandım acaba
Evet, alakasız konular da gelebilir pek tabi ancak onları görmezden gelmelisiniz. Tüm öneriler sadece alakalı kelimelerden gelicek diye bir şey yok. Onu siz eleyeceksiniz.
Burak Abi Senin ALLAHINA Kurban olayım bu emek nedir ALLAH Aşkına yazan ellerin dert görmesin abimm adamsın sen adam.
burak bey merhaba.Ben finans kelimeleri ve anlamları ile ilgili bir site yapıyorum da,acaba kelimler için seo konusunda bana bilgi verebilrmsnz yani kelimenin görünürlüğü için örnek bir kelime analizi yaparmısınız seo açısından.örneğin finans nedir?
Kesinlikle şimdiye kadar ki gördüğüm en bilgili ve en detaylı açıklamaya sahip blog yazarisiniz. Bazi kelimelerde yazım hastanız var benim için sorun yok ama düzeltmeniz faydaniza olabilir. Emeğiniz ve değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Merhabalar.
Blog sayfamı sitenizdeki tüm direktifleri takip ederek kurdum.
Bu kapsamda yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.
Ancak yazı URL’si ..admin uzantılı olarak çıkıyor. Bunun bir sakıncası var mı? Var ise nasıl değiştirebilirim?
Teşekkürler
Burak bey merhaba!
sıfırdan hiç bir bilgiye sahip olmadan sadece sizin muhteşem bilgilendirici yazılarınızı takip ederek kendi haber sitemi kurdum. Şuan yolun başında bile saymıyorum kendimi . yapmam gereken öğrenmem gereken daha çok şey var bunun farkındayım. bu yolda ilerlerken en büyük rehberim wpmavi.com. bunun için size teşekkür ederim. ve ayrıca özelden sorduğum sorulara anında geri dönüş yaparak verdiğiniz yardımlardan dolayı da çok teşekkür ederim.
saygılar
Katkı değer yorumunuz ve övgü dolu sözleriniz için çok teşekkür ederim hocam. Bir faydam dokunduysa ne mutlu bana.
Hocam merhaba, kırtasiye ürünleri eticaret sitemiz var site içerisinde binlerce ürün ve bu ürünlerin büyük bir bölümü birbirine yakın ürünler, örnek vermek gerekirse faber castell marka 20 farklı silgi var sadece başlık farklı, biz bu ürüne benzersiz bir açıklama yazmaya kalkınca tıkanıp kalıyoruz :)
1-2 benzer içeriğe açıklama üretince sonraki benzer ürünlerde ya kopya içeriğe başvuruyoruz yada saçmalamaya başlıyoruz :) bunun için bir öneriniz var mı?
İşte tıkanıp kalamyacaksınız hocam. Bu işten para kazanmak istiyorsanız, yaratıcı olmak, kendinizi zorlamak, bir şeyin üzerinde onlarca defa düşünmek gerekli. Kısacası beynin yanması gerekli. Beyin yanmadan, ortaya bir akıl ürünü çıkmadan rakiplerinizi geçemezsiniz. Bunun için verebileceğim tek ve en geçerli öneri bu.
Makale için teşekkürler, sizin verdiğiniz bilgiler ile birşeyler yapmaya çalışacağım umarım istediğim yerlere gelirim. İyi akşamlar.
Selamlar,
Sanırım son videodaki google plus paylaşım eklentisi çalışmıyor.
Paylaşımı iki google plus adresinden de yaptım ancak içeriği göremedim.
Uyarı için teşekkürler hocam. Son videodan google plus kaldırılmış, yerine twitter takip kilidi koyulmuştur. Ben test ettim şu an çalışıyor.
Kitap tadında ama bahsettiğim şey insanın vaktini çalmayan türden (çünkü okuyup onu anlamlandırmak görsel iletişime göre biraz daha yavaş işliyor) ve sen bunu yazarak başardın bence.Adım adım ilmek ilmek işlemişsin seni tebrik ediyorum başarıların daim olsun.
Çok teşekkürler hocam
Hocam yazıların hepsi birbirinden değerli gerçekten. Şunu sormak istiyorum: Örneğin SEO başlığını yazarken muhakkak büyük harfle başlamalıyız ya da anahtar kelimemiz bir özel isim ise onu yazımızın içinde büyük harfle yazmak durumundayız ki dilbilgisi açısından kaliteli bir yazı olsun. Fakat Google’da arama yaparken ben de dahil kimse büyük harfle falan uğraşmaz. Bunu dikkate alıyor mudur Google. Örnek vereyim benim anahtar kelimem “roma gezi” ama SEO başlığımda onu”Roma Gezi Rehberi” yazdım. “Anahtar kelimeyi başlıkta kullanmadınız” ibaresi çıkıyor. Aynı şekilde Roma’da, Roma’nın, Roma’ya vs gibi ekler koyduğumda (ki yazı içinde bunları koymak zorundayız zaman zaman) yine bunları anahtar kelime olarak algılamıyor diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum acaba?
Hocam neden algılamasın. Türkçe karakter olduğu için kullandığınız karakterler o yüzden algılamıyor diye görünüyor. Yoast algılamıyor yani, google algılar merak etmeyin. Yoast sadece bir yazılım. Yazdığınız karakterlere göre size sonuç veren bir yazılım. Yazılımda türkçe karakter tanımlı değilse tabii ki yazdıınızı görmeyecektir. Takılmayın buna.
Burak hocam her yazınızın başında yer alan >>başlıklar kısmını nasıl yapabiliriz? Bu işlemin adı nedir veya eklenti ile mi yapılıyor?
Yazı içi linkleme başlıklı yazıma bakabilirsiniz.
Usta çok güzel bir yazı yazmışsın. Tebrik ederim.
Ama videolarından sadece birincisini izleyebiliyorum. Diğerleri açılmıyor.
Her video için tüm sosyal paylaşımları açsan izleyebilirdik. Yani bir videoda facebook, twitter, google+ hepsi olması lazım. Mesela benim facebookum yok. Bu işe bi el atarsan iyi olur.
Başarılar.
Teşekkürler!!!
çok güzel bir yazı olmuş içimdeki isteği daha da arttırdınız umarım sizinde tavsiyelerinizle başarılı bir site kuracağım
Hocam dehşetül vahşet mükemmel bir yazı olmuş. İlk başta dediğiniz okuyucuları memnun etmeyi siz fazlasıyla yapıyorsunuz. Açıkçası kitap yazsanız deli gibi okuruz (: Elinize sağlık, çok faydalandık..
Çok teşekkürler Yunus
Hocam sen kralsın Seo adına senden o kadar çok bilgi edindim ki, her zaman faydasını gördüm. Evet, seo firmalarıda yazı paylaşıyor ama, senin gibi böyle değerli yazılar paylaşmıyor hele ki video ile paylaşman çok çok güzel olmuş. Ayrıca son videoyu Google’da paylaştım ama şifre çıkmadı bir hata var galiba. Yine çok teşekkür ediyorum üstadım.
Rica ederim hocam. Beğenmenize sevindim. Son video ile ilgili de problem varsa düzelteceğim.
İyi geceler. ..
Örneğin benim “Araba Motoru” başlıklı bir makalem var. Ve bu makaleye ait de “motor parçaları” diye bir etiket var. Ayrıca bu etiket google da indexli ve makaleden daha üst sıralarda yer alıyor. Acaba ben bu etiketi bu makaleye yönlendirsem mi? Yada acaba etiketi tamamen mi kaldırsam? Yani kısacası bu etiket sayfasının google sıralamasındaki konumunu lehimde kullanamaz mıyım?
Cevabınızı bekliyorum. Teşekkürler. ..
Bu konu ile kafanızdaki tüm soruları yanıtlayacak bir yazım mevcut hocam. SEO teknikleri başlıklı yazıma bakın, burada etiketlere detaylı değiniyorum.
Emegine saglik. Cok samimi ve faydali bir yazi olmus. Cok keyifle okudugum en uzun ve bilgilendirici blog yazisiydi diyebilirim. Cok Tesekkurler.
Başarılı Bir Blog Yazarı Olmanın Sırrını Açıklıyorum ! Dev Rehber buluna video 3 G+ paylaşma yapmama rağmen video yu izleyemiyorum yardımcı olabilir misiniz?
linki göndrebilirmisiniz
iyi günler
Yakın zamanda düzeltilecektir hocam.
Geniş kapsamlı ve her şeyi açıkça yazdığınız güzel bir yazı olmuş. Çoğu insan bu bilgileri satmayı denerken siz şeffaf bir şekilde paylaşıyorsunuz.
verdiğiniz bilgiler çok faydalı oldu
Merhabalar Burak blog ile alakalı neredeyse tüm yazılarını okudum. Çok açıklayıcı ve kolay anlaşılabilir bir üslubun var. Uzun zamandır düşündüğüm bir projeyi hayata geçiriyorum senin sayende. Çok kolay bir soru gibi gelebilir ama bir türlü işin içinden çıkamadığım bir sorum var. Yazılarımı sayfalarıma dahil edemiyorum. yani mesela ayak izim diye bir sayfam var ve karadeniz turumu ona eklemek istiyorum fakat nasıl olacağını bir türlü bulamadım. sitende araştırdım fakat ilgili bir yazıya ulaşamadım. eğer yazın varsa linklermisin. yoksa da kısaca açıklayabilirmisin. tekrardan teşekkür ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum.
Hocam yazılarınız için sayfa oluşturarak değil, bunu kategori oluşturarak ve yazılarınızı oluşturduğunuz bu kategoriye ekleyerek yapabilirsiiz. Yazı ekleme ve kategori ekleme başlıklı yazılarıma bakın. Bu yazılarda nasıl yapacağınız mevcut.
Saat 12 den beri okuyorum ve hayatımda okuduğum en güzel yazı. O kadar bilgi dolu ve o kadar cömertlik dolu ki şu an kendimi ifade etmekte zorlanıyorum. Siz demicem senin gibi bir kişi bile görmedim ben yemin ederim. 2 yıla yakın zaman olcak belki de. Sana nasıl rastlamam ben hocam. Yazıdaki son videoyu izleyip yatacağım ve yarın benim için yeni bir başlangıç olacak. Yazıyı yeniden okuyacağım videoları yeniden izleyeceğim ve işe koyulacağım. Sana sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Adamsın hocam iyi ki varsın!
Böyle yorumlar görmek inanın insanın gururunu okşuyor. Övgüleriniz ve temennleriniz için inanın çok teşekkür ederim. Blogçuluk hayatınızda başarılar dilerim. Takipte kalmanız dileği ile
Gerçekten her detayını okudum yazınızın. Çok açıklayıcı yazmışsınız. Ben de bir blog kurmak istiyorum. Aslında o kadar da karmaşık olacağını düşünmemiştim bu detaylı anlatımdan sonra biraz gözüm korktu :D Epey zahmetli gibi görünüyor. Kelime seçimi, SEO uyumluluğu, yazacağın konuyu belirlemek biraz zor gibi geldi. Size sormak istediğim bir soru var ben öğretmenim ve eğitim konusunda bir blog olsun istiyorum sizce nasıl olur ?
Hiç gözünüz korkmasın hocam. Başta öyle gelmesi çok normal. Ancak zamanla bunlar zaten siz de oturacaktır. Biraz emek istiyor bu işler. Gerçi hangi iş istemyor ki. Açacağınız konuya gelince, konuyu genel hatları ile belirtmişsiniz. Daha ayrıntılı belirtseydiniz de bir fikir yürütemezdim çünkü size bağlı bir durum hocam. Kaliteli üretimler yaptığınız sürece her konunun okuyucusu mutlaka var.
burak bey merhaba,
title da en iyi fiyatla satın al veya en iyi fiyatla satın alın arasında tıklama oranı nasıl değişir acaba bu konuda veya benzer çalışmanız oldu mu?
Bunlar özel başlıklar hocam. Buna benzer çalışmalar tabii ki yapılabilir ancak genel anlamda herkese hitap edilecek şekilde bu konuda bir yazı yazılamaz. İmkansız yani.
ben sadece teşekkür etmek için yazıyorum site kurup internetten para kazanmak için set aldım keşke acele etmeseydim sizin açıklamalarınızı takip etmesem olmayacaktı özellikle wordpress ile ilgili açıklamalarınız ha neticeye ulaştımmı hayır ama yazılarınızı takip ederek sabırla tekrar edeceğim teşekkürler burak bey
Hocam o tür setler tamamen para tuzağı.
sen adamsın adam! Bu işin pirisin diyebiliriz, Allah razı olsun süper derlemişsin konuları..
Teşekkürler, birkaç güne yayarak okudum. Güzel anlatımınız var ve düzenli takip ettiğim nadir bloglardan birisin. Eline, gönlüne sağlık…
Çok teşekkür ederim.
Burak merhabalar, öncelikle çok açıklayıcı detaylı ve bilgilendirici bir eğitim sayfası olmuş, tebrik ederim. Ben kendime yeni bir blog açtım. Anahtar kelime analizini nasıl yapıcağımızı anlattığınız 1.videodaki Google Adwords sayfasını açtığımızda farklı bir ekran geliyor. İlk başladığımızda belli bir ücret karşılığında kampanya yapmamız mı gerekiyor?
Hocam 0.01 kuruştan bir reklam oluşturun, ardınadn reklamı etkisizleştirin. Bu şekilde keyword planner ekranı gelecektir.
Merhaba Burak,
Blogunda anlattığın doyurucu makalelerin sayesinde, önce çok sağlam bir alt yapı kurdum, ve ardından içerik oluşturma sürecine girdim. Senin blogunla tanışmadan önce, 200-300 kelimeyi zar zor bir araya getirip post yayınlıyordum. Ve site sahibi gözüyle değil de, ziyaretçi gözüyle yazılarımı okuduğumda, gerçekten çok yetersiz kaldığımı gördüm. Şunu anladım ki, bir konu hakkında ziyaretçiyi doyuracak ve tatmin edecek bir makale 1000 kelimeden aşağı olmamalı, zaten bir konu bundan daha az kelime ile anlatılamıyor gerçekten. İçerik oluşturmada bahsettiğin püf noktalarını bire bir uygulayarak içerikler oluşturuyorum. Sitem henüz 2 haftadır yayında ve yazdığım konular index alınca google sıralamasında 2. sayfadan giriş yapıyor. Bu beni gerçekten çok motive eden bir gelişme oldu. Tekrar teşekkür ediyorum.
Eğer dediğim gibi ilerliyorsanız, söylediklerimi tam anlamıyla anlayıp, ciddi bir şekilde uyguluyorsanız, böyle gittiğiniz sürece başarınız garanti olacaktır. İleride 2. sayfada olan içerikleriniz neden bunlar ilk sıralarda değil de 2. sayfada yer alıyor diye kendinizi eleştirip, o yazılar için aksyion planları alacaksınız. Henüz yolun çok başındasınız. 2 hafta hiç bir şey. Böyle 6 ay ilerleyin. 8. ay sonunda tekrar konuşalım. Asıl fark, bugün ektiğiniz ağaçlar 8. aydan sonra mevyesini vermeye başlayacaktır.
O kadar uzun yazı ki oku oku bitmedi. Bir arkadaş hesap etmiş 41 sayfa uzunluğunda diye bir de videolar var bir de bunları uygulamak için alınan notlar var bu da yetmezmiş gibi denemeler var… Blogda yazı yazmak için zaman kalmıyor. Saatlerdir bloguma girmeyip burada vakit geçiriyorum. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.
Evet, yazı uzun bir yazı. Tek seferde okunacak bir yazı değil zaten ama mutlaka okunması gereken bir yazı. Bu yolları her blogçu öğrenmeli. Tecrübe etmeli. Mantığından geçirip bir kere süzmeli. Boş verin, girmeyin blogunuza. Önce öğrenin. Şu an size zaman kaybediyormuşsunuz gibi geliyor ancak asıl zaman kaybı bilmeden körü körüne ilerlemek.
merhaba, ellerinize sağlık. gerçekten çok iyi bir yazı olmuş. yalnız aratılan anahtar kelime ve potansiyel kelimelerle ilgili tüm lan videonuz şifre hatası veriyor. iki kez retweet etmeme rağmen aynı şifreyi vererek açılmadı. bilginiz olsun. teşekkürler
Muazzam bir rehber olmuş. Yazıyı okurken hiçbir şekilde rahatsız edici bir reklam yahut türevi unsur görmediğimi bittiğinde fark ettim. Teşekkür ederim :)
Siz sabırla yazmışsınız, biz ise o, harika paylaşımları sabırla okuyamıyoruz :( Teşekkürler …
Merhaba Burak
Bu işin sosyal medya kısmı hakkında da senden fayda yazılar bekliyorum. Senin alanına giriyor mu emin değilim. Ama bir blog yazarı sosyal medyada nasıl paylaşım yapmalı? Bunu bilsek çok iyi olurdu :) Teşekkürler.
Burak Merhaba
anahtar kelime seçimi yaparken google da çıkan sonuçlarda muhakkak karşımıza bişeyler çıkacak konuyla alakalı büyük bir sitenin bir yazısının çıkmış olması o kelimede onu geçmenin zor olduğunu gösterir mi yoksa tam uyumluluk mu aramalıyız. 2. olarak bazı anahtar kelimelerde google reklamları ve alışveriş sonuçları yer almakta sence bu anahtar kelimelere yoğunlaşmak gereksiz mi ? Son olarak yazıların çok güzel gerçekten kafamda bişeyler senin yazılarını okumaya başladıktan sonra şekillendi.
Şimdi nasıl bir yorum yapsam diye düşünüyorum.Yani bize kattıkların için birşeyler yazmalıyım ama her kelime, emeğinin,verdiklerinin karşılığı karşısında kifayetsiz kalıyor.Neyse Adamın dibisin vesselam.
hocam merhabalar öncelikle biz hayal düşkünü insanlara çok güzel bir hizmet vermişsin hayallerimizle başladığımız soyut yolculuğumuz yazıların sayesinde gitgide somutlaşıyor bir sorum olucak bahsettiğin bu niş konu meselesi beni düşündürüyor ben her türlü alanda araştırma yapmayı seven bir insanım karakterim bu belli bir alana bağlı kalamıyorum çeşitli branşlardaki belli konular ilgimi çekiyor o konular üzerinde araştırma inceleme yazıları yazmak istiyorum hatta kısa öyküler de olabilir ancak okuduğum kadarıyla sen hiç tavsiye etmiyorsun bu tarz açacağım blogun sence geleceği çok mu karanlık ? hiç mi şansı yok ?
Daha önce e-posta yoluyla da yardım almıştım, gerçekten şu konuda Türkiye’nin en iyilerindensin hocam.
Burak, oturduğun sandalye/koltuktan, bunları yazarken eskittiğin klavyenin tuşlarında kullanılmış boyaya kadar sağlık olsun. Tecrübelerini ve birikimlerini böylesine bir emekle bizim gibi “meraklılar” ile paylaştığın için, bu paylaşımlar karşısında sadece birkaç paylaşım isteyip, bizi reklamlara boğmadığın için, bu kadar vaktini sen “parayı en son düşüneceksin!” dediğin halde buraya para kazanmak için gelip, senin tüm düşüncelerine ihanet edenlere harcadığın için milyonlarca kez teşekkürler. Kendini hazır hissettiğin anda, mutlaka WordPress kapsamlı bir kitap çıkartmalısın. İlk imzalatan, ilk alan, ilk hatim eden olmak için şimdiden sabırsızlanıyorum. Son kez, ama tekrar trilyonlarca kez teşekkürler; bizi para hırsımızla terbiye ettiğin için!
Uygun olduğum vakit,kesinlikle okuyacağım :)
Yağ çıkarma sitesi kurmayı düşünüyorum, tüyolar çok iyi! :) Yine çok kapsamlı, bilgilendirici bir yazı olmuş. Emeğine ve bilgine sağlık Burak.
Videolar, anlatım harika. Bu kadar öğretici olduğunuz için yolunuz açık olsun.
Çok açıklayıcı , videolarla pekiştirici ve başarılı bir yazı olmuş.Bildiğiniz şeyleri tüm içtenlikle eksiksiz bir şekilde anlattığınız için ben ve ekibim olarak teşekkür ederiz.Sizi takip ederek çok şey öğreniyoruz, hak ettiğiniz değeri tüm okuyucuların görmesi dileğiyle.
Mükemmel bir yazı olmuş. Sakin kafayla hepsini tekrar tekrar okudum. Bir cumartesi günüme maloldu. Çok şey öğrendim. Bilgini saklamayıp herşeyi açıklıkla anlattığın için çok teşekkür ederim.
Yine uçak yapmışsın, emeğin için ogrettiklerin için teşekkür ederim.
Guzel Bir Yaziydi Gercekten Burak Bey Emeginizin Karsiligini Umarim Alirsiniz Yanli Sormak İstedigim Bir Soru Var Yazilarinizda Kullandiginiz Cift Tirnak Tablosu Veya Ozel Boxlar Bulunuyor ve bunlarda yazinin icinde geciyor. Mumkune kullandiginiz eklentinin ismini verebilme imkaniniz varmi ?
Muazzam bir yazı. Tebrik ediyorum. Böylesini ne gördüm ne de okudum.
Burak hocam siz ne ettiniz böyle. Herhalde bu yakın zamanda google da yağ lekesi nasıl çıkar diye aradığımda bu yazı karşıma gelirse şaşırmam.
burak hocam öyle bir ağ örüyorsunuz ki konularla geçen gün wordpress tema ile alakalı bir şeyler arıyorum tema ile alakalı ne yazsam hep sizin siteniz çıkıyor.
Maşallah .
Sevgili Burak :)
Yazın benim için çok faydalı oldu. Bunun için sana çok teşekkür ediyorum. :)
teşekkürler güzel yazı olmuş sürekli takipteyim
Burak bey yine dokturmus…soluksuz okudum.. Bu engin bilgiler paylasildiginiz icin tesekkur ediyorum…elinize emeginize saglik
Çok iyi bir anlatım olmuş. Google da wpmavi yazınca sitenizin meta açıklama kısmında cdn kurulumu gibi kelimelere uygulanmış çapa link görüyorum bunu nasıl yapıyorsunuz yazı içi linkleme gibi meta bölümüne link vermişsiniz
Yorum yazdığınız yazının içeriğinde bu da anlatılıyor. Yazıyı okumanızı tavsiye ederim….
Çok iyi hazırlanmış bir kaynak. Tebrikler. Videolar vimeo’da üyelere mi açık acaba?
Hayır videolar şifreli ve şifreler de paylaşım yapıldığında açılan videonun üst kısmında yazıyor.
Merhaba Burak Hocam,
uygulamada öyle muazzam başarıları (henüz) yakalayamamış olsam da, sizden ve blogunuzdan blog yazma adına birçok faydalı bilgiler öğrendim. Bu uzun yazı da sizden geçmişte öğrendiklerim adına güzel bir tekrar oldu.
Blog yazarı adaylarına ilk tavsiyem wpmavi.com’u ziyaret etmeleri oluyor, ki kanımca İnternetin en kapsamlı WP blogu sizinki ve beğenerek takip ediyorum. Başarılarınız daim olsun.
Selamlar
Teşekkürler Murat hocam. Evet, 0’dan başlayanlar için bir rehber hazırlayayım herkes faydalansın istedim. Yorum yapacak zamanı ayırdığınız tekrar çok teşekkür ederim. Kalın sağlıcakla.
Son zamanlarda okuduğum en kapsamlı yazı. Ben okumaya bile üşenmişken senin üşenmeyip bunu yazdığını düşünüp neredeyse hepsini okudum. Eline koluna emeğine sağlık. Laf olsun torba dolsun tarzı değil ‘harbi’ konular yazıyorsun gerçekten. Zaten takip ettiğim bir blog :)
Teşekkürler ! Herkese faydalı olması amacı ile yayımladım. Umarım siz de faydasını görürsünüz.
Hey maşallah, yazıyı oku oku bitmiyor, word’e yapıştırdığımda 41 sayfaya denk geldiğini gördüm, emeğinize sağlık. :)
Kabullenmeniz gerekenler kısmı kesinlikle çok iyi olmuş, zaten birçok kişi bunu düzgün yapamadığından dolayı birçok kişi buradan eleniyor.
Kaliteli iş yapma kısmı da sanırım şöyle oluyor: Herkes kendi için yapacağı işin kaliteli olmasını ister ama gel gelelim kaliteyi gerçek anlamda belirleyen şey ilgili kişinin zorlukların üstesinden ne kadar gelebildiği. Yoksa yazdığınız gibi iki taraf için de iş hayalden öteye geçmiyor.
Çok güzel bir yazıya benziyor, geniş bir vaktimde dikkatlice okuyacağım.