Blog Yazmaya Gönül Verenlerin Mutlaka Okuması Gereken 30 Önemli İpucu

Blog

Blog yazmak istiyorum ancak başarılı olur muyum ? Yazdığım blog istediğim noktalara gelir mi ? Okunur mu ? Bana kazandırır mı ?

#Blog yazmak ve blog açmak oldukça kolay. Eğer blog yazmak istiyorum ancak blog nasıl kurulur bilmiyorum diyorsanız, nasıl blog açılır başlıklı yazımı takip ederek kolaylıkla kurabilirsiniz.

Ancak zor olan kısım ise yazdığınız blogu tutturmak !

Başarıyı yakalamak zor olan. Başarıyı yakaladıktan sonra blogdan kazanılan para da önünüze açılan kapılar, fırsatlar da sınırsız.

İnanın bana bu böyle !

Peki blog yazmak hem de başarılı bir blog yazarı olmak istiyorum, nelere dikkat etmeliyim ?

>> Sevdiğiniz Konu Hakkında Yazın
>> Profesyonel Destek Alın
>> SEO Uyumlu Blog Yazmak
>> Blogunuza Zamana Tanıyın
>> Diğer Blogların Popüler Yazılarına Göz Atın
>> Misafir Yazarlık Yapın
>> İstikrarlı Olun
>> Okunabilirlik Kalitenizi Teknik Olarak Maximum Seviyede Tutun
>> Yazılarınızı Dinlendirin ve Yayımlamadan Önce Gözden Geçirin
>> Yazılarınızı Sosyal Hale Getirin – Oğuz Veli Yavaş’tan Tüyolar
>> Sektörünüzün Önde Gelen İsimlerine Blogunuzda Yer Verin
>> Alt Başlıklarını Optimize Edin
>> Mail Aboneliği Oluşturup Etkili Bir Biçimde Abonelik Toplamak
>> Diğer Önemli Blog İpuçları

Blog Yazmak İçin Sevdiğiniz Bir Konu Seçin

Tutku ile blog yazmak

Tutlu İle Blog Yazmak

#Blog yazmak isteyen siz potansiyel blogçu arkadaşlarıma verebileceğim ilk ve en önemli tavsiye kesinlikle ve kesinlikle sevdiğiniz konu hakkında yazmanız olacak.

Bir çok insan blog yazma işine blogdan para kazanma amacıyla başlıyor ve çıktığı bu yolda öncelikle hangi konunun en çok para kazandırma potansiyeli var diye araştırdıktan sonra, blog konusu olarak o konuyu seçiyor ve o konu üzerine blog yazmaya başlıyor.

Tüm tecrübem ve samimiyetimle söylüyorum ki eğer içinizde yazdığınız konuya en ufak bir heyecan beslemiyorsanız,, kaliteli içerikler üretmenize imkan yok.

Yakınından bile geçemezsiniz !

Kaliteli bir içerik yazamadığınız gibi, bu iş bir süre sonra sizi yormaya daha da ötesi boğmaya başlayacaktır.

Sonuç  ise hüsrandan başka bir şeye dönüşmeyecektir.

#Eğer aklınızda, sevdiğim konu üzerine yazacağım fakat bu konunun hedef kitlesi çok dar, günde blogumu max. kaç kişi ziyaret edicek ki ben de blogdan para kazanayım düşüncesi varsa, kesinlikle yanlış bir düşünceye sahip olduğunuzu belirtmeliyim.

Hedeflediğiniz niche – kitle küçük olsa da para kazandırma potansiyeli büyük olabilir. Bazen önemli olan nicelik değil nitelikli ziyaretçidir.

Profesyonel Yardım Alın

Blog yazmaya başladığım ilk zamandan bu zamana kadar muazzam tecrübeler elde ettim. Blogumu bugünlere getirmem yıllarımı aldı. Başarımdan oldukça memnunum.

Ancak tek bir pişmanlığım var!

#O da başarıyı yakalamak için çok fazla gereksiz zaman kaybetmem. Yanlış anlaşılmasın,

Zaman kaybını blogum ile ilgilenmediğim için değil, google’da üst sıralara çıkmak adına hep yanlış adımlara muzzam zaman ayırmam ile oldu.

Blog Yazmak İçin Profesyonel Destek Almak

Blog Yazmak İçin Profesyonel Destek

Blog yazma işine girişmeden keşke şu anki bilgi seviyeme sahip birini bulup,

Tecrübelerini aktarması ve bana nasıl bir yol izlemem gerektiği ile ilgili bilgi alsaydım.

İnanın bana bu pişmanlığı yaşıyorum. Eğer öyle yapsaydım, başarılı olmak için 3 yıl değil, 1 yıl beklemiş olurdum.

Tabii başta neden böyle bir hizmet için para harcayayım, zamanla öğrenirim zaten acelesi de yok diye düşündüm.

#Ancak şimdi geriye dönüp baktığımda;

Böyle bir hizmet almayarak 2 yılda masada bıraktığım paranın bana muazzam bir fırsat maliyeti yarattığını fark ediyorum.

Sizin de benim yaptığım bu hataya düşmeyin ve blog yazma işinin nasıl yapıması gerektiğini ( google açısından ) öğrenmek amaçlı bu konuda tecrübe sahibi insanlardan ücreti ile profesyonel destek alın.

#Eğer böyle bir destek almak isterseniz, bu hizmeti size verebilirim. Detayları SEO Hizmeti başlıklı sayfamdan öğrenebilirsiniz.

SEO Uyumlu Blog Yazın Boşa Kürek Çekmeyin

Blog yazma işine girişen, bu işte yeni olan bir çok insan bu işe bir hevesle başlayor, içinden geldiği şekilde blog yazıyor ve sonrasında ise benim içeriklerim neden google’da çıkmıyor neyi eksik yapıyorum diye düşünüyor.

Aslında bir çok hatalarını öğrenene kadar uzunca bir süre boşa kürek çekiyor. Ya da nasıl kürek çekileceğini tam anlamıyla bilmediği için enerjisinin büyük bir kısmı boşa gidiyor.

Peki blog yazma işlemi nasıl yapılmalı ?

1-Öncelikle Google’ın nasıl çalıştığını, sıralama kriterlerini bilmelisiniz ki içeriklerinizi de o kriterlere göre hazırlayabilin: SEO Kriterleri

2-Yazılarınızda kendi kelimelerinizi değil, insanların arattıkları kelimeleri geçirmelisiniz. Siz insanların aratma terimlerini kullanmadıkça, google yazınız ile aratan kişi arasında bir bağ kuramayacak, dolayısı ile o kişiye sizin yazınızı göstermeyecektir: Anahtar Kelime Analizi

3-Yazılarınızı site içi SEO kriterlerine göre hazırlamalısınız: Site İçi SEO ( On-Page SEO )

4-Yazılarınızı SEO uyumlu yazmalısınız: SEO Uyumlu Makale Yazımı

5-Yazdığınız yazıların pazarlamasını mutlaka yazmalısınız: Backlink Alma Yöntemleri

6-Ve herşeyden önemlisi, blogunuzun teknik alt yapısını sağlam temellere oturtmalısınız. Hızlı bir hosting firması ile çalışmalı, SEO uyumlu ve hızlı bir tema kullanmalısınız.

Blogunuza Zamana Tanıyın

En çok karşılaştığım sorulardan bir taneside, herşeyi yapıyorum ama siteme neden ziyaretçi gelmiyor ? Neden hitlerim artmıyor ? sorusu oluyor.

Bir blog açıp, başlangıçta ve ilerleyen süreçte her şeyi doğru yapsanız bile, blogunuzun ciddi rakamlarda organik trafik almaya başlaması en az 6 ay gibi bir süre alacaktır.

#Bu durumun sadece size özel olmadığından şüpheniz olmasın. Bugün günde binlerce hit alan, iyi diye nitelendirdiğimiz tüm bloglar bu süreci yaşayarak bu duruma geldi.

Aşağıda paylaştığım istatistik kendi bloguma ait. 11 Nisan 2014 günü açtığım blogumun ilk 6 ayında tabiri caizse duvara konuştum.

#Nisan – Ekim ayları aralığı, yani blogumun ilk 6 ayı her şeyi doğru yaparak ve sabırla bu işi sürdürerek geçti.

6. aydan sonra ise blogumun trafiği yavaş yavaş artmaya ve 1 yılın sonunda ise günlük 1000 oturuma ulaşmayı başardı.

Sonraki 6 ayda ise, artış ivmesi hız kazandı ve hala hız kazanmaya devam ediyor.

neden siteme ziyaretçi gelmiyor

#Vermek istediğim mesaj, bu işi ne kadar kurallarına uygun yapsanızda kısa dönemde blog açarak bir başarı elde etmek istiyorsanız, size bunun imkansız olduğunu garanti ederim. Başarılı bir blog sahibi olmak emek, istikrar ve zaman ister.

Diğer Blogların Popüler Yazılarına Göz Atın

#Biliyorum, aklınızda onlarca hatta yüzlerce blog yazı fikri var fakat aralarından hangileri insanlar tarafından daha çok talep görür ?

Hangi konular daha çok okunma potansiyeline sahip ? Sonuçta blogunun günde binlerce hit alması her blog sahibinin hayalidir.

Blog yazmak isteyen sizlere tavsiyem ise, Amerika’yı yeniden keşfetmeye kalkmamanız. Yani eğer üzerine yazacağınız konunun gerçekten popüler olup olmadığına emin değilseniz, kendini popülerlik konusunda kanıtlamış konular üzerine yazın.

Kendini popülerlik konusunda kanıtlamış içeriklerin neler olduğunu öğrenmenin 2 yolu var. İlki alexa, ikincisi ise blogunda hangi konuların en çok okunduğunu açığa vuran blog yazarları.

1- Alexa:Alexa.com‘a girip, yukardaki aratma sekmesine, rakibiniz olarak görüdüğünüz bir blogun adresini girin ve Find butonuna tıklayıp, “Top Keywords from Search Engines” kısmına gelin.

Bu kısımda alexa size rakibinizin bloguna google ve diğer arama motorları üzerinden aldığı trafiğin en çok hangi anahtar kelime(ler) vasıtasıyla gerçekleştiğini gösterir.

Alexa rakip analizi

Üstteki resimde gördüğünüz sonuçlar kendi bloguma ait. wpmavi’nin son 1 ayda arama motorları üzerinden aldığı trafiğin %6.16’sını “w3 total cache ayarları” anahtar kelimesi oluşturken, %4.62’sini “wordpress üyelik eklentisi” oluşturuyor.

Bu da, “W3 Total Cache” ve “WordPress üyelik eklentisi” kelimelerinin oldukça aratılma popülerliği olduğunun direkt olarak kanıtıdır.

#Varmak istediğim nokta, yaptığınız bu analizle potansiyelden daha ziyade direkt olarak tecrübe edilmiş gerçek sonuçlara ulaşabilir ve siz de o anahtar kelimeler üzerine yazılar yazabilirsiniz.

2- Popüler İçeriklerBen dahil bir çok blog yazarı, blogunun yan panelinde blogunda hangi içeriğin bu güne kadar en çok ziyaret aldığını gösteren “popüler yazılar” başlığı altında bir liste yayımlar.

Popüler yazılar - Hangi konu üzerine blog yazmak gerekli ?

Sizinle aynı niş üzerine yazan blogları araştırıp, en çok hangi içeriklerinin popüler olduğunu öğrenip, sizde o konular üzerine yazabilirsiniz.

Misafir Yazarlık Yapın

Misafir Yazarlık Yapmak - Misafir Yazar - Misafir Blog Yazarı

#Blog yazmak isteyenlerle paylaşmak istediğim diğer önemli bir ipucu ise, misafir yazarlık yapmanız olacaktır.

Kendi blogum için yazmak varken neden bir de başkasının blogunda içerik girmeye, hem de kaliteli içerik girmeye zaman ayırayım ki diye düşünüyorsanız, tüm samimiyetimle söylüyörüm ki, kesinlikle yanış düşünüyorsunuz.

#Başka bir blogda yazı yazarak zaman kaybetmez, aksine kendi blogunuzun başarısı için zaman kazanırsınız.

Neden derseniz, şöyle düşünün;

Oldukça donanımlı bir öğretmensiniz, kafanızın içinde öğrencilerinize aktarmak istediğiniz yüzlerce fikir var fakat sınıfa bir giriyorsunuz sınıf bomboş. Boş sınıfa ders anlatmanın ne anlamı var ?

İşte, blog açtığınzda karşılaşacağınız en büyük sıkıntı bu olacak. Kaliteli, şaheser niteliğinde yazılar yazacaksınız fakat insanların haberi olmadığı için başlangıçta okuyucu kitleniz olmayacak.

#Bu sebeple, öncelikle isim yapmış, binlerce abonesi ve ziyaretçisi olan bloglarda misafir yazarlık yaparak kendinizi insanlara tanıtmalı ve bir isim yapmalısınız.

İsim yapmış bir blogda yazı yayımladığınız zaman, blogun takipçi kitlesinin olması dolayısı ile yazınız binlerce kişi tarafından ziyaret edilip okunacaktır.

Hele ki yayımladığın yazınız içerisinde sizin blogunuza linklerde yer alıyorsa, o binlerce kişilik ziyaretten sizin blogunuzda payını alacaktır.

Bu sebeple misafir yazarlık yapmayı kesinlikle zaman kaybı olarak değil, doğru ve zorunlu bir basamak olarak görmelisiniz.

Not:Bu arada misafir yazarlık yapmayı düşünüyorsanız, wpmavi.com’uda bir opsiyon olarak görebilirsiniz. Detaylar: Misafir Yazarlık

İstikrarlı Olun

İstikrarlı Bir Şekilde Blog Yazmak

İstikrarlı Bir Şekilde Blog Yazmak

Blog yazma işinin en kritik ve önemli noktalarından bir taneside istikrarlı olmaktır. Benim gibi bazı blog yazarları içeriklerini haftada bir, bazıları ise her gün yayımlar.

#Evet, 1 hafta uzun bir süre. Farkındayım. Sizce ben her gün saatlerce emek verip, ancak bir haftada yayıma sokabildiğim ama sonunda gerçekten kalite açısında içime sinen içerikleri her gün yayımlamak ve blogumun trafiğini 7’ye katlamak istemez miyim ? Tabii ki isterim.

Fakat biliyorum ki, amacım hergün içerik yayımlamak olduğunda, önceliğim zaman olduğu için ortaya çıkacak içerikler kesinlikle standart kalitemden çok uzak, çöp içerikler olacaktır.

İçerik yayımlama süremi kısaltmaya odaklandığım her içerik, kalitemi biraz daha düşürecek ve eni sonu içerikerlim webte binlerce örneği olan birer çöp içeriğe dönüşecek.

#Asıl önemli olan her gün içerik yayımlamak değil, kaliteli içerik yayımlamaktır. Kaliteli içerik hazırlamak ise zaman ve emek ister. Araştırması ve yazımı günlerce zaman alan bir yazı da haliyle uzun olacaktır.

#Başarı sadece kaliteli içerik yayılamayı gerektirmez, aynı zamanda müthiş bir şekilde dengelenmiş istikrar gerekir. Zamanı öne almaya çalışırken kalitenizden ödün vermemeli, kalitenizden ödün vermemek için de zamanı ötelememelisiniz.

Okunabilirlik Kalitenizi Teknik Olarak Maximum Seviyede Tutun

Bir blog veya web sitesi için yazı fontu, yazı font büyüklüğü, yazı arkaplan rengi, paragraf uzunluğu, satır boşluğu, okunabilirlik ve yazının taranabilir oluşu o kadar hayati bir öneme sahiptir ki, içeriğiniz ne denli kaliteli olursa olsun, yazı okunabilirlik kaliteniz maximum seviyede olmadıkça potansiyel okuyucunuzu her zaman kaybedersiniz.

İçerik okunma oranını, sitenizin ziyaretçi sayısını ve en önemlisi sitenizde geçirilen süreyi arttırmak istiyorsanız, bir yazı yazarken yazının teknik unsurlarınada mutlaka özen göstermelisiniz.

#Bu konuda 7 Basit Yazı Tipi Değişikliği ile Ortalama Oturum Süresini Arttırmak başlıklı yazımın size kesinlikle fayda sağlayacağına inanıyorum.

Yazılarınızı Dinlendirin ve Yayımlamadan Önce Gözden Geçirin

blog yazmak isteyenlere blog ipuçları - blog tüyoları - yazılarınızı dinlendirin

Yazılarınızı yazdıktan hemen sonra yayımlamayın. Çünkü hiç kimse tek oturuşta hatasız bir yazı ortaya çıkartamaz.

Bir yazıyı yazarken farklı, o yazıyı okurken farklı bir mantaliteye sahip olursunuz ve yazdıktan hemen sonra yazınızdaki hataları düzeltmek adına bir okuyucu gözüyle yazılarınızı okumaya kalktığınızda, inanın bana başarısız olacak, hata yaptığınız bir çok noktayı atlayacaksınız.

Hatalarınızı düzeltmek için yazılarınızı kesinlikle taze bir bakış açısıyla okumalısınız. Taze bir zihin, bakış açısı içinse yazınızın başında bir süre uzaklaşmalı, farklı uğraşlarla oyalanmalısınız.

Yazınızı düzenlemek için ne kadar dikkat ederseniz, yazınızın okunması o kadar kolaylaşır, aktarmak istediğiniz mesaj daha net bir hal alır ve karşılığında blogunuzun okuyucu etkileşim oranı artar.

Yazılarınızı Sosyal Hale Getirin – Oğuz Veli Yavaş’tan Tüyolar

oguzveliyavas

Oğuz Veli Yavaş – Sosyal Medya Danışmanı

Yeni blog açanların en büyük sıkıntılarından biri, yazmış oldukları içeriklerle ilgili hedef kitlelerine nasıl ve nereden ulaşabileceklerini tam olarak tespit edemiyor olmaları.

Benim siz blog yazma gönüllüsü arkadaşlarıma paylaşmak istediğim en önemli ipucu ise, sosyal medya üzerinden ufak bütçeler ile direkt olarak hedef kitlenize ulaşarak içeriklerinizi pazarlamanız.

Benim de denediğim ve aşağıda verilerini de sizlerle paylaştığım oldukça kolay aksiyonları, Facebook ve Twitter için ayrı ayrı anlatmak istiyorum.


Twitter: Sorunlara Çözüm Üretin!

Twitter, bünyesinde bulundurduğu gelişmiş arama özelliği ile birçok sektörde araştırma yapmak ve insanlara bilgi ulaştırmak için oldukça güzel bir mecra. Peki blogunuzun Twitter’da aktif bir kitleye ulaşması ve sitenize trafik çekmek için neler yapabilirsiniz?

  • Twitter, insanların şikayet ve ihtiyaçlarını belirtmekten çekinmediği bir platform. Blog içeriğinizi hazırlamadan önce konunuz ile ilgili olabilecek anahtar kelimeleri Twitter üzerinden de aratarak insanların neye ihtiyaç duyduğunu öğrenin.
  • Yazınızda bu sorunlara çözüm üretiyorsanız, ilgili sorunu yaşayan kişilere Twitter üzerinden dm göndererek yardımcı olabileceğinizi söyleyin.
  • İçeriklerinizi paylaşırken konunuz ile ilgili sorunları içeren anahtar kelimeleri de #hashtag ile ekleyin.
  • İçeriklerinizden memnun kalan kullanıcıları blogunuz için oluşturacağınız Twitter listenize ekleyin. Daha sonra yayınlayacağınız blog yazılarınızı da bu liste üzerinden yardımcı olduğunuz kişilere göndermeyi unutmayın.
  • İçeriğinizi gönderdiğiniz kişilerden, konuyu faydalı bulurlarsa paylaşıp size destek olmalarını mesajınızın altında uygun bir dille rica edin. Bir kere faydalı olduysanız, sizi destekleyeceklerinden emin olabilirsiniz.

Facebook: Ufak Bütçeler ile Doğru Kişilere Ulaşın!

Facebook’un en güzel yanlarından biri de hemen hemen her konuda insanların birbirleriyle fikir alışverişi içerisinde bulundukları grupların ve sayfaların bulunması. Peki bu sayfa ve gruplarda blogunuzun tanıtımını nasıl yapabilirsiniz? İlgili konuda hedef kitlenize ufak bütçeler ayırarak nasıl ulaşabilirsiniz?

  • Facebook gruplarındaki insanlar, herhangi bir konuda site veya içeriği eleştirmeyi, aynı zamanda da konu hakkında fikirlerini belirtmeyi seven insanlardır. Doğru grupları bulduğunuza inanıyorsanız blogunuz veya içeriğinizi paylaşıp fikirlerini isteyin.
  • Düzenli aralıklarla yeni içeriklerinizi, insanları sıkmayacak, özenli bir dil ile paylaşmaya devam edin.
  • Konunuz ile ilgili içerik üreten veya ilgili önde gelen sayfaları tespit edin. Blogunuz için oluşturacağınız sayfada, içeriklerinize belirlediğiniz tutarda çıkacağınız reklamlarda bu sayfaları da “İlgi Alanları” kısmına eklemeyi unutmayın.

Facebook ve Twitter üzerinden bu çalışmaları blogum için yaklaşık 3-4 aydır yürütüyorum. Günlük Facebook reklamları için harcadığım miktar ise ortalama 3 TL civarında. 3 ayda sosyal medyadan siteme aldığım trafik bilgilerini de aşağıda Social ve Referral ( %70 sosyal medya ) olarak görebilirsiniz:

sosyal medya verileri - blog yazma ipuçları

Sektörünüzün Önde Gelen İsimlerine Blogunuzda Yer Verin

blog yazmak isteyenlere blog ipuçları - Sektörün önde gelen isimlerine blogunuzda yer verin

Blog yazmak isteyen veya hali hazırda bu işin içinde olan siz blogçularla paylaşmak istediğim bu ipucu, tüm tecrübelerim ve samimiyetimle söylüyorum ki, blogunuzun etkileşimini hiç bir içeriğinizin arttırmadığı kadar arttıracak potansiyele sahip bir ipucudur.

Blogunuzla aynı sektörde bulunan ve sektör üzerinde ciddi anlamda etkisi olan diğer başarılı blog yazarlarının düşüncelerine blogunuzda yer verin! Nasıl mı ?;

Bunu röportaj yapmak olarakta düşünebilirsiniz. Yazmak istediğiniz konunun başlıklarını bir taslak halinde oluşturun ve bu başlıkları röportajda yönelteceğiniz sorular haline getirin ve ardından diğer blogçularla iletişime geçip sorularınızı yöneltin. ve son olarak kendinizden de bir şeyler katarak yayımlayın.

Böylelikle okuyucularınıza alışık olduklarının dışında, farklı perspektifler içeren yüksek kaliteli içerikler sunmuş olursunuz.

Bu taktiği uygulayarak ne kazanırsınız ?

#Sektörünüzün önde gelen bu blog yazarlarıyla iyi ilişkiler geliştirme yolunda bir adım atmış olursunuz.

#Aynı yazınızda, bu blog yazarlarından övgüyle bahsederseniz, bir adım daha atıp, ilişkinizi başlangıç seviyesinden arkadaşlığa doğru taşımanın temellerini atmış olursunuz.

#Kendisinden övgüyle bahsedilen bu blog yazarları yazınzı okuduklarında kendilerinde oluşturduğunuz sekötürün önde gelen ismi algısını takipçilerinin de hisetmesini isteyecek ve büyük olasılıkla yazınızı takipçileriyle paylaşacaklardır.

Yani bu blogçuları sizin blogunuzun reklamını istekli ve ücretsiz bir şekilde yapmaya teşvik etmiş olacaksınız.

#Yazının konusunu, başlığını ve alt başlııklarını siz belirken, içeriği alanında uzman gerçek anlamda kaliteli içerik üreten insanlar sizin için dolduracak.

Yani çok fazla efor sarfetmeden blogunuzda yüksek kalitede içerikler yayımlamış olacakasınız.

#Röpörtajınıza cevap veren tanınmış blogçuların sizin yönelttiğiniz soruları yanıtsız bırakmayıp, cevapladığını görülünce, blogunuzun okuyucu kitelesi gözünde kalite algısı da ister istemez artacaktır.

Peki uyguladığın örnek gösterbileceğin böyle bir çalışman var mıdır ? Tabii ki var. Buyrun En iyi Blogçulardan Başarılı Bir Blog Yazarı Olmanın Sırları başlıklı yazımı okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Özellikle de yazımın yorum kısmına mutlaka bir göz atın. Ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Alt Başlıklarını Optimize Edin

Şundan emin olabilirsiniz ki, blogunuzu ziyaret eden insanların çoğu yazdıklarınızın tümünü kelime kelime okumayacaktır. Bazıları yazılarınızın bir kısmını okurken, bazıları yazdığınız tek bir kelimeyi bile okumadan sadece işime yarar bir şey var mı düşüncesiyle alt başlıklarınıza göz atacaktır.

İnanın bana bir alt başlığın yazımı ve görsel olarak ayırt ediciliği ziyaretçilerinize içeriğinizi okuyup okumama kararı bile aldırabilir.

#Yazılarınız kesinlikle tamamıyla duvar gibi yazıdan oluşmamalı, mutlaka alt başlıklar içermelidir. Alt başlıklar ziyaretçinin yazınızın içinde kaybolmadan rahatça hareket edebilmesine olanak sağlar.

#Alt başlıklarınız mutlaka görsel olarak ayırt edici özellik taşımalıdır ki yazınızın içerisinde aradığını bir an önce bulmak isteyen ziyaretçi kısa zamanda kolaylıkla istediği bilgiye ulaşabilsin.

#Alt başlıklarınızı kısa, koalylıkla anlaşılır, soru cümlelerinden oluşturmaya gayret gösterin. Bu tür alt başlıklar okunma oranını arttıracaktır.

#Alt başlık kullanmak aynı zamanda blogunuzun SEO optimizasyonu için de oldukça önemli bir yere sahiptir. Google ve diğer arama motorları için alt başlıklar text’e göre daha değerlidir.

Yazınızda <h2> , <h3> gibi taglara anahtar kelimeleriniz ile birlikte yer vererek blogunuzun SEO puanını arttırabilirsiniz.

Mail Aboneliği Oluşturup Etkili Bir Biçimde Abonelik Toplamak

Biliyorum, “blog ipuçları” adı altında internette var olan nerdeyse her yazıda ve tavsiyelerini dinlediğiniz her başarılı blogçudan mail aboneliği oluşturmanın ne kadar önemli olduğunu işitiyorsunuz. Ama inanın bana her yerde paylaşılmasının, bu kadar üstüne düşülmesinin bir sebebi var.

Sebebi ise, gerçekten işe yarayan ve günümüzde hala en etkili pazarlama yönetemi olarak bilinen ve uygulanan bir yöntem olmasıdır.

Mailchimp verilerine göre, abonelerinize e-mail yoluyla gönderdiğiniz bir içeriğin dünyadaki tıklanma ortalaması %17.5

2000 aboneniz olduğunu ve e-mail yoluyla gönderdiğiniz içeriğe abonelerinizin %17.5 ‘nun tıkladığını ve blogunuzu ziyaret ettiğini düşünün. Hiçte yabana atılacak bir trafik değil…

Mail yolu ile içerik pazarlama yöntemini uygulamaktan daha önemli bir şey varsa, bu yöntemi en etkili şekilde nasıl uygulayacağınızı bilmektir.

Önemli olan bir mail aboneliği oluşturup, blogunuzun yan paneline yada yazılarınızın altına entegre etmek değil. Asıl önemli olan, mail yolu ile blogunuza abone olabilecek potansiyel ziyaretçilerin elinizden uçup gitmesine izin vermemek. Yani aboneniz yapmak.

Peki ziyaretçilerinizden tam verim almak, yani potansiyel abone sayınızı maximum seviyelere ulaştırmak için ne gibi stratejiler izlemelisiniz ?

1-Ziyaretçiyi farkında olmadan aboneniz yapmak: Öncelikle wordpress blogunuza MailChimp for WP eklentisini kurun.

Tabii, bu eklentiyi kullanmak için abonelik listenizi Mailchimp üzerinden oluşturmanız gerekmektedir ki ben kendi blogumun abonelik listesi için de Mailchimp kullanıyorum.

Eklentinin sunduğu en güzel özelliklerden bir taneside, sitenizde bulunan yorum kutucuğunun hemen altına

Beni aynı zamanda wpmavi.com abonesi yap.

Diye bir seçenek koyması ve bu seçeneği ziyaretçinin karşısına otomatik işaretlenmiş olarak getirmesi. Bu yazımın yorum kısmına geldiğinizde, seçeneğin nasıl göründüğünü canlı olarak tecrübe edebilirsiniz.

Dolayısı ile, bir ziyaretçi blogunuza yorum yaptığında “aynı zamanda abone ol” seçeneği fark etmez ise ki insanlar büyük oranda bu seçeneğin farkında olmuyor, otomatik olarak aboneniz olmuş oluyor.

2-Popup – Açılır pencere kullanmak: Ziyaretçinizi blogunuza abone olmaya ikna etmenin en etkili yöntemlerinden bir taneside popup / açılır pencere kullanmak.

WordPress için ücretli ücretsiz bir çok  popup eklentisi mevcut fakat, bir çok popup eklentisi aynı mantıkta işliyor. Bir ziyaretçi sitenize girer girmez yada blogunuzda belirli bir süre geçirdikten sonra karşısına abone ol açılır penceresi çıkıyor.

#Fakat asıl etkili olan yöntem ise, exit-intent yani blogunuzdan çıkma eğiliminde olan bir ziyaretçinin karşısına “abone ol” açılır penceresini çıkartmak.

Bu yöntemle sadece abone sayınızı en verimli sekilde arttırmakla kalmaz, aynı zamanda sitenizde geçirilen ortalama süreyi de arttırmış olursunuz.

blog tüyoları - blog ipuçlarıDediğim gibi, wordpress’te ücretli ücretsiz bir çok eklenti var fakat benim size önerim exit-intent özelliğini de içinde barındıran, kendi blogumda da kullandığım Wp Subscribe Pro eklentisini kullanmanız.

Tabii 3 en iyi wordpress açılır pencere eklentisi – popup eklentisi başlıklı yazımı inceleyip, siteniz için en uygun popup hangisi öğrenebilirsiniz.

Wordpress Popup eklentisi wp subscribe pro

3-İkna potansiyeli yüksek cümleler kurmanız: Çoğu blogçunun yaptığı hatalardan bir diğeri de, abonelik formu için “xxx.com’a abone ol, yayımlanan yeni yazılardan haberdar ol” gibi sıradan, hiç bir şekilde ziyaretçi üzerinde uyarıcı etkisi olmayan cümleler kullanılması.

Bu tür cümleler yerine, daha içten, daha yarıtıcı, gerçekten ziyaretçinizin dikkatini çekebilecek cümleler kullanmanız kesinlikle ve kesinlikle abone sayınızın artmasında daha etkili olacaktır. Altta gördüğünüz abonelik formu mesajının buna iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum.

[blockquote]Bir Blogçunun En Büyük Motivasyon Kaynağı Takipçileridir. Sende Aşağıdaki Forma E-Mail Adresini Yazıp Abone Olarak Takipçim Olabilir ve Bana, Birlikte Daha İyi İşler Yapacak Gücü Verebilirsin![/blockquote]

Diğer Önemli Blog İpuçları

1-Uzun soluklu içerikler yazın: Yazdığınız yazıların uzun soluklu, yani yıllarca güncelliğini koruyabilecek içerikler olmasına dikkat edin. Böylelikle her zaman için ziyaretçi bulma şansınız olacaktır.

2-Özgün içerikler yazın: Üretim yapın. Hali hazırda üretileni yayımlamayın. Kendinize ait olmayan içerikler yayımlayarak ne sadık bir okuyucu kitlesi oluşturabilir, nede google’da üst sıralara çıkabilirsiniz.

3-Gerçekleri söyleyin: Okuyucunuza hiç bir zaman yalan söylemeyin yada yanlış yönlendirmeyin. Unutmayın, güven kazanmak oldukça emek ve zaman isterken, kazanılan güveni kaybetmek saniyeler alır.

4-Uzun yazılar yazın: Uzun içeriklerin ne kadar okunduğu tartışılır fakat size kesin ve net bir şekilde söyleyebilirim ki, google uzun içerikleri seviyor. Eğer blogunuzun başarılı olmasını istiyorsanız, google’a istediğini vermeli, yani uzun içerikler yazmalısınız.

5-Kısa cümleler kurun: Okucuyu yoracak, karmaşaya yol açacak, uzun cümlelerden uzak durun. Kısa cümleler her zaman kazanır.

6-Okuyucunuzdan blog fikirleri edinin: Bir okuyucunuz size soru sorduğunda bunu potansiyeli olan yazılabilecek bir konu olarak düşünün ve blog yazı fikirleri listenize ekleyin.

7-Okucunuzu tanıyın: Okuycunuzla empati kurun, ne istediklerini blog istatiklerinizi detaylı analiz ederek anlamaya çalışın ve okuyucunuza istediği içeriği verin.

8-Verilere dayalı yazılar yazın: Eğer bir şeyin doğru olduğunu iddaa ediyorsanız, mutlaka doğru olduğunu kanıtlayan verileri yada kaynağıda yayımlayın. “Evidence base” – kanıtlara dayalı konuşmak sizi her zaman için rakiplerinizin bir adım ötesine geçirir.

9-Alıntı yapın: Yazdığınız sektörün önde gelen isimlerinin düşüncelerini yazılarınız içinde alıntı yaparak geçirin. Böylelikle yazınızın güvenilir bir kaynak olduğunu güçlendirici bir etki yaratırsınız.

10-Yazılarınızı tartışmaya açık bitirin: Yazılarınızın sonunda her zaman okuyucularınıza soru sorun. Yada tecrübelerini yorum kısmında paylaşmalarını rica edin. Bu, blogunuzun etkileşimini her zaman arttıracaktır.

11-Yazılarınızı özetleyin: Yazılarınızın son paragrafını tüm yazınızın en önemli noktalarını özetleyen maddelerden oluşturun. Böylelikle okumayı sevmeyen insanlarıda takipçiniz olarak kazanabilirsiniz.

12-İçerik pazarlamaya zaman ayırın: Bir blog yazısını yazmak için ayırdığınız zaman kadarını, o içeriği pazarlamak için de ayırmalısınız. Çünkü eğer sadece içerik yazmaya odaklanırsanız, yazınızın ulaşabileceği potansiyelden mahrum kalırsınız.

13-İçeriklerini SEO uyumlu yazın: Eğer SEO uyumlu içerik nasıl yazılır bilimiyorsanız Adım Adım SEO Uyumlu İçerik Yazımı başlıklı yazımı takip edebilirsiniz.

14-Çarpıcı başlıklar yazın: Başlıklarınızı içeriğinizi tamamladıktan sonra belirleyin. Böylelikle daha içeriğinizi tam anlamıyla ifade eden, net ve çarpıcı başlıklar yazma şansınız daha yüksek olacaktır.

15-Asla vazgeçmeyin: Başarılı bir blog sahibi olmak emek, süreklilik ve zaman ister. Tüm samimiyetimle söylüyorum ki, bu işin sırrı vazgeçmemekte.

16-Diğer blog yazarlarıyla etkileşimde olun: Diğer bloglara yorum yapmayı, diğer blogçularla arkadaşlık ilişkileri kurmayı, insanlara yardımcı olmayı, rehberlik etmeyi, danışmanlık etmeyi, olumlu olumsuz kimseyi cevapsız bırakmamayı, samimi olmayı ihmal etmeyin.

17-Öncelikli olarak kendiniz için yazın: Yazılarınızı yazarken başkalarının okuyacağını unutun. Kendinize anlatır gibi yazın. Kendi düşüncelerinizi, fikirlerinizi, görüşlerinizi nasıl kelimelere dökeceğinize odaklanın.

18-Var olan okuyucu kitlenizi sevin: Belirli bir okuyucu kitlesine oluştuktan sonra nasıl olsa belirli bir takipçi kitlesine ulaştım, odaklanamam gereken yeni okuyucu kitleleri kazanmak olarak düşünmeyin. Bunun yerine var olan okuyucunuzla iletişiminizi arttırın ve iyi ilişkiler kurmaya bakın. Bırakın yeni okuyucu kitlenizi var olan kitleniz getirisin.

19-Tasarımla vakit kaybetmeyin: Blogunuzun tasarımıyla, görselliğiyle vakit kaybetmeyin. İnanın bana bu zaman kaybı adına yapacağınız en büyük hatalardan biri olur. Sade, hızlı şık bir tema seçin ve zamanınızı içerik üretmeye harcayın.

Benim şimdilik ekleyeceklerim bu kadar. Eğer sizin blog yazmak isteyenlerle paylaşmak istediğiniz tüyolarınız, ipuçlarınız var ise, lütfen yorumlar kısmında yada benimle direkt olarak iletişime geçerek paylaşın. Bende size ve blogunuza backlink sağlayarak yazımın içerisinde paylaşayım.


Umarım Blog Yazmaya Gönül Verenlerin Mutlaka Okuması Gereken 30 Önemli İpucubaşlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur.Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

İlgili gönderiler

Blog Yazmaya Gönül Verenlerin Mutlaka Okuması Gereken 30 Önemli İpucu” ile ilgili yorumlar;

  1. sonnur dedi ki:

    Gerçekten yazmak için yazmıyorsunuz .Akıcı,duru, sade, yalın bir anlatımınız var .En buyuk hayalim site,blog açmak ve uygulama yapmak. Bazen zor bazen kolay geliyor. Yazılarınız sayesinde hedefimden gözüm korkmuyor artık emeğinize saglık.

  2. merts dedi ki:

    Merhaba ben para kazanma amacı gütmüyorum sadece ilgili olduğum konularda öylesine yazı yazmak için wordpressten blog kurdum yazılarımın biraz okunmasını istiyorum anlattığınız şeylerin çoğu paralı wordpress versiyonunda var dediğim gibi yeni açtım para amacı gütmüyorum o yüzden para yatırmak istemiyorum bana tavsiyeleriniz nelerdir

  3. Hayat gemisi dedi ki:

    Bugün facebook üzerinden bir kaç arkadaş ile görüştüm günlük 1000 kişi bloğunu ziyaret etmeli dediler.cok canım sıkıldı, şevkimi kırıldı. Ama sizin yazınızı okuyunca ilk 6 ay fazla ziyaretçi olmaması normal olduğunu anladım, icim rahatladı.ama anlamadığım bişey var gerçekten zamanla 1000 ziyaretci olabilirmi? Blogumu ziyaret edip eksiklerimi bana soylerseniz sevinirim. Bu ışte para yok gibi ama çok yorucu ne yapacağımı bikemedim…

  4. Ümit dedi ki:

    Bilgiler için teşekkürler. Blog yazarlığı konusunda yeni biri olarak aklımdaki soru şudur: yazıyı yazarken wordpressin panelinden mi yazmalıyım yoksa word ya da benzeri bir office programında yazıp yazımı bitirdikten sonra tümünü kopyalayıp sitemdeki yeni yazı bölümüne mi yapıştırmalıyım? WordPress özgün içerik olup olmadığını buradan hesaplıyor mu? Mesela wordde yazdığım yazıyı kopyalayıp yapıştırdığımda bu başka sitelerden kopyala yapıştır yapmışım gibi mi görüyor beni? Yoksa yazılarımı önce wordde yazıp düzenledikten sonra paneldeki yeni yazı bölümüne yapıştırmaya devam mı edeyim?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hayır hocam. Direkt wordpress yönetim panelinden yazmalısınız yazılarınızı. WordPress yazı editörü de zaten word’e çok benziyor. Keza yazdığınız yazıları da blogunzuda / yazı taslağı olarak kaydedebiliyorsunuz. Hatta bilgisyarınıza kaydetmektense wordpress sitenize kaydetmeniz çok daha sağlıklı çünkü wordpress sitenizin barındığı hosting firmasının veri tabanı merkezi güvenli bir merkezde barınıyor. Sizin bilgisayarınız çalınır, bozulur, yanar vs. ama veri merkezine hiç bir şey olmaz. Diğer sorunuza gelince, wordpress’in öyle bir algılama algoritması yok. Kopya içerik olarak görmez, kopya içeriği başka yerden alsanız da wordpress algılamaz. Öyle bir şey yok yani.

  5. sema dedi ki:

    Çok faydalı bir paylaşım.Teşekkürler ben yemek tarifleri yapmak için blog açmak istiyorum. Daha doğrusu bir yemek programı yapmayı çok isterdim ama olmadı. Blog açarak deneyimlerimi paylaşsam nasıl olu sizce?
    Kolay gelsin:))

  6. olcayto dedi ki:

    Merhaba,
    Sitenizi severek dergi gibi okuyorum. Sormak istediğim konu “Uzun soluklu içerikler yazın” ile alakalı. Bir postun içeriğini yılda 1-2 kere değiştirmek SEO açısından sorun olur mu? Postun içeriğini değiştirmek yerine yeni post yazmak mı mantıklı? Örneğin 2016 yılında yazdığımız bir yazıda bir sıralama yaptık, 1 sene geçti fikrimiz değişti. 2017 yılında yeni bir post mu açmalı yoksa ilk post içinde ufak değişiklikler mi yapılmalı? Umarım anlatabilmişimdir :)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Bu duruma bağlı. Eğer yazı güncelliğini kaybettiyse, bir yıl içinde 5 kere bile değiştirebilirsiniz. Ancak bu durum güncellik ile alakalı değil de, yazı içeriğinden ziyade siz yönlü bir değişiklik yapma isteği ise, bu tür sık değişikliklerden uzak durmanızı tavsiye ederim.

  7. Ayna dedi ki:

    Sitenizi ilgi ile takip ediyorum. Bilgiler icin Teşekkürler.

  8. Mockup dedi ki:

    Off kardeşim döktürmüşsün, eline emeğine sağlık.

  9. ONUR dedi ki:

    Hocam sizce domainin uzun yada kısa süreli alınması seoyu etkilermi? Cevaplarsanız çok sevinirim iyi çalışmalar.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Direkt olarak etkilemez. Dolayılı olarak etkiler. Sitenizin ismi uzun olursa, akıldı kalıcılığı düşük olacaktır. İnsanların site isminizi unutması da direkt giriş sayısının düşük olmasına sebep olacaktır. Bu da dolaylı olarak sitenizin genel anlamında SEO’su olumsuz etki edecektir. Bu benim aklıma ilk gelen olumsuzluk.

  10. Engin dedi ki:

    Yazınız direk ansiklopedi içeriğinde olmuş, tek seferde hepsini uygulayamayacağım için kaydettim, dönüp dönüp bakacağım muhtemelen :)
    Teşekkürler.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Övgü dolu yorumunuz için çok teşekkürler hocam. Bu arada sizi de wordpress.org alt yapısını kullanmaya bekleriz :) WordPress.com’dan wordpress.org’a geçiş başlıklı yazım size bu konuda yardımcı olacaktır.

  11. Medya 2023 dedi ki:

    Sevgili Burak;
    Siteni uzun zamandır takip ediyorum. Bir süredir de mail abonesiyim. Gerçekten işini iyi yapıyorsun. Umarım blogculuk ile hayatını idame ettirme hedefinde başarılı olursun. Teşekkür ederim. Iyi çalışmalar.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Bu destekleyici yorumunuz için ben teşekkür ederim hocam.

  12. Emre Can dedi ki:

    Çok Güzel Yazılar Yazıyorsun,
    Yazdığın Tüm Blogları Zevkle Okuyorum ve Kendime Göre Değerlendiriyorum Teşekkür ve Tebrik Ediyorum,
    Siteme Beklerim ve Eleştiriye Herzaman Açığım,

    1. Burak Oran dedi ki:

      Bu övgü dolu yorumun için çok teşekkür ederim Emre. Umarım yazılarımın faydasını görürsün. Takipte kalman dileği ile !

  13. mustafa dedi ki:

    muhteşem bilgiler teşekkürler

  14. Abdulkadir dedi ki:

    Böyle yararlı bir yazıyı bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. İpuclarınızı dikkate almaya çalışacağım :)
    başarılar…

  15. ayse dedi ki:

    Burakcım Merhaba,
    Sadece senin yazılarını kullanarak blogumu aktive ettim. Zaten tahminen senin burada önerdiğin tümkonuları okuyup, anlamam ve uygulamam alı ayımı alır diye tahmin ediyorum. Ancak bu konuda hiçbirşey bilmeyen benim gibi biri dahi blog açabildiyse bu senin yazılarının başarısıdır. İlk yazımı dün yayınladım. Blogum geziterzihanesi.com… Çok teşekkürler…

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hayırlı uğurlu olsun ayşe, aramıza katılmana çok sevindim. Yolun uzun ancak bu işi severek devam ettirirsen eminim istediğin başarıya ulaşacaksındır. Başarılı olman dileği ile ! Yorumun için ayrıca teşekkürler.

  16. Mert dedi ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler bu yazıyı yazdığınız için. Gelecek yeni yazıları merakla bekliyorum

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yorumun için çok teşekkür ederim Mert. Yeni yazılarım tabii ki gelmeye devam edecek. Takipte kalman dileği ile!

  17. Korhan dedi ki:

    Değerli arkadaşım, bu güzel site için çok teşekkür ediyorum.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Korhan bu değerli yorumun için ben teşekkür ederim.

  18. Sercan dedi ki:

    Gerçekten güzel, açıklayıcı ve faydalı bilgiler veriyorsun. Blog açacaklar seni örnek alsalar yapılacakların çoğunu öğrenebilirler. Başarılarının devamını dilerim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Sercan bu övgü dolu sözlerin için tüm samimiyetimle teşekkür ederim.

  19. didemika dedi ki:

    Yeni bir blog açmaya çalışan biri olarak ; önemli notlar bu paylaşımlarınız… Sonrası kişinin kendinde devam ediyor elbette… Kendimce yararlandım ve paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Faydasını görmenize inanın çok sevindim. Yorumunuz için teşekkür ederim.

  20. Şaban Altunbaş dedi ki:

    Neyse izahını yapamadım. Yorumum üstteki yorum da silinince gereksiz oldu bunu da siler misin ?

  21. Şaban Altunbaş dedi ki:

    Genelde uzun ve kaliteli olarak içerik yazıyorsun fakat yine de sormak istiyorum “Blog Yazmaya Gönül Verenlerin Mutlaka Okuması Gereken 30 Önemli İpucu” yazında diyelim ki düşünmediğin anahtar kelimeler ile ilgili olarak da aramalar geldi ve dedin ki bu aramalarla ilgili olarak da benim bilgim var, bu bilgilerini 1500-2000 kelimelik yazının arkasına mı eklersin yoksa bu konu ile yeni bir yazı mı oluşturursun ?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam düşünmediğim anahtar kelimelerden organik trafik geliyorsa eğer, ben zaten o kelimeyi yazımda geçirmişim demektir. Yani yazınızda o kelimeye yer vermeden organik trafik alamayacağınız için, sorunuz en başta mantık hatasına düşüyor.

  22. Yasin dedi ki:

    Yazınızın tamamını okudum. Bana çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bir yıl önce arkadaşım bana bir wep blok sitesi açtı. Yazı ve içerikler ekliyorum ama seo içerik yazmayı yoast seo eklentileri kurmayı bilmiyordum dolayısıyla yazdığım yazılar google sıralamasında çok iyi değil. 3 aydır bilgi edinmeye çalışıyorum sizin yazılarınız çok faydalı… Wep siteme bakıp öneride bulunur musunuz…..

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yorumun için çok teşekkür ederim Yasin. Umarım ilerleyen süreçte senin için daha da yararlı içerikler üretmeyi başarırım. Fakat bireysel site değerlendirmesi yapamıyorum. Malum çok fazla zamanım yok ve bir çok insan bu tür taleplerde bulunuyor.

  23. Oktay dedi ki:

    Sıkılmadan, satır atlamadan okudum. Blog işine yeni girecek olanlar için süper bir yazı olmuş. Twitter üzerinden dm ile millete ulaşma fikri çok mantıklıymış :)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Oktay yazımı seni sıkmadan okutabildiysem ne mutlu bana. Bir de zahmet edip, yorum yazdığın için çok teşekkür ederim.

  24. Gözde dedi ki:

    Selamlar;

    WordPress blog’unun Google aramalarında çıkması için, herhangi bir çalışma yapmak gerekli mi? .com uzantılı olduğu için benimki, biraz sınırlıymış sanırım?

    1. Burak Oran dedi ki:

      WordPress.com’un kısıtlamaları google’da üst sıralarda çıkma ile alakalı değil fakat, google’da üst sıralara çıkmak için oldukça fazla bir çalışma yapmanız gerekli. Bu yorumunuza nasıl cevap veririm, nereden başlarım bilemedim. Çünkü üst sıralara çıkmak o kadar detaylı bilgi ve tecrübe isteyen bir konu ki, şu makaleyi okuyarak nasıl olacağını öğrenirsiniz diyemiyorum. Tavsiyem öncelikle “SEO”nun ne olduğunu araştırın öğrenin devamı gelecektir.

      1. Gözde dedi ki:

        Teşekkürler.

  25. yunus emre özdiyar dedi ki:

    Güzel bir yazı. Birde Jetpack’te en çok işe yarayanların sıralandığı bir yazı yazabilir misiniz ?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yorum için Teşekkürler Yunus. Fakat jetpack hakkında yazmayı düşünmüyorum.

  26. Hakan dedi ki:

    Vermiş olduğunuz öneriler gerçekten çok değerli. Bir öneride ben vermek istiyorum; Liste tarzında içerikler oluşturmak kullanıcıların gözüne bir hayli hoş gözükecektir.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yorumun ve tavsiyen için çok teşeşkkürler Hakan.

  27. Onur dedi ki:

    Yine uzun soluklu ve tamda okunası bir yazı olmuş :)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Teşekkürler Onur :)

  28. Oğuz Veli Yavaş dedi ki:

    Yine keyifle okuduğum bir yazı oldu. Emeğine kalemine sağlık ;)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yorumun için çok teşekkürler Oğuz. Keyifle okumana çok sevindim. Yazıma sağladığın katkı için sana ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Sosyal medya kısmını senden daha iyi kimse yazamazdı zaten :)

  29. Webnoloji dedi ki:

    Keyifle okudum. Özellikle Facebook reklamları işe yarıyor. Ancak şu var ki, haber sitesi değilsek popüler bir konu bulamıyoruz. Sonuç olarak içerik kaliteli de olsa kalıcı takipçiler kazanmak zahmetli bir süreç oluyor.

    Diğer bir önemli nokta ise sürekli yazmak. Sürekli derken her gün yazmak anlamında değil. Haftada 1 de olsa sürekli yazmak. Ne zaman ki yazma sıklığımı azalttım, hitlerin 90% azaldığını bile acı bir şekilde deneyimlemiş oldum.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Keyifle okumana çok sevindim. Dediklerine kesinlikle katılıyorum. Kalıcı takipçi kazanmak oldukça zahmetli bir iş ve süreç. Ayrıca sürekliliğe tekrar bir vurgu yaptığın ve yazımı okuduktan sonra emeğimi karşıksız bırakmayıp, yazıma birazda sen birşeyler kattığın için çok teşekkür ederim.

  30. papatya dedi ki:

    Yine çok güzel yazmışsınız.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Teşekkürler Papatya!

  31. CİMBOM dedi ki:

    ilk 6 ay sandbox sonra ise hitler gelir.. çoğu kişi sandbox u ceza sanıyor oysa değil…. teşekkürler güzel yazı

    1. Burak Oran dedi ki:

      Emeğimi karşılıksız bırakmayıp, yorum yazdığınız için ben teşekkür ederim.

  32. Berk Akalın dedi ki:

    Son zamanlarda yeni bir projeye atılmayı düşünüyordum. Ancak bir anda aklımda olmayan bir şey aklıma geli verdi ! Senin gibi bir rakip ile karşı karşıya kalamıyacağım. Çünkü senden öğrendiğim bilgiler ile sana rakip olacak kadar güçlü değilim. Yazı için teşekkürler :)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yorumuna sevinsem mi üzülsem mi bilemedim inan. 10 dakikadır da ne cevap yazacağımı düşünüyorum… Bu yoruma yazacağım tek şey varsa oda, daha kolları sıvamadan, bu işten vazgeçme bence. Sadece bu iş için değil her iş için bu böyle diye düşünüyorum. Benden bir eksiğin olabileceğinide düşünmüyorum. Yorum için ayrıca teşekkür ederim.

  33. Odiji dedi ki:

    Arkadaş helal olsun, yeni bloggerlara çok iyi örneksin. 3k üzeri kelime var makalede, valla bravo.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Çok teşekkür ederim Odijii, Kelime sayısı çokta önemli değil aslında. Daha doğrusu yazıyı kelime sayısına odaklanarak yazmak doğru değil. Önemli olan aktarmak istediklerinizin tamamını aktarmak. Benim için de aynı şey geçerli. Aktarmak istediklerimin tamamını aktardım oda 3k civarı kelime tutmuş.

  34. Hasan fırtına dedi ki:

    Burak,

    Sen o kadar iyi yazıyorsun ki; insanları yazmaya teşvik etmeyi bırak, yazmayı bırakıp sadece seni okuyası geliyor :)

    Eline emeğine sağlık çok çok iyi

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hasan yine yazımı geciktirmeden okuduğun ve hemen ardına övgü dolu yorumunu yazdığın için çok teşekkür ederim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir