Blog açmayı düşünen, blogunu yeni açmış ve bu işin başında olan, yada blog projesini çoktan hayata geçirmiş ve emeğinden henüz bir geri dönüş sağlayamamış bir çok insanın kafasında;
Blog açarak bir başarı elde edebilir miyim ? Bir blogun başarılı olması ne kadar zaman alır ? Bir blog açarak ne kadar para kazanabilirim ? Kazanbileceğim potansiyel parayı blogumu açtıktan ne kadar zaman sonra kazanmaya başlarım ?
Bir blog açarak günde ne kadar ziyaretçi kitlesine hitap edebilirim ? Başarılı bir blog açıp blog’tan para kazanmak için neleri doğru yapmalıyım ?
Bir blogun açılış anından, günde binlerce kişiye hitap edip, ayda binlerce lira kazandırma noktasına gelene kadar ki süreç tam olarak nasıl işler ? Bir iş modeli olarak blogçuluğun potansiyel iş getirisi tam olarak nedir ?
Gibi soruların olduğu ve bu sorularınıza daha önce hiç bir yerde net cevaplar alamadığınızı çok iyi biliyorum.
Peki bu sorularınıza en sağlıklı ve net yanıtları nereden bulabilirsiniz ? Tabii ki tüm bu soruların cevabını yaşıyarak tecrübe etmiş ve başarılı bir noktaya ulaşmış blogçulardan.
İşte, bende sizler adına tüm bu soruları Türkiye’de belirli bir başarı seviyesine ulaşmış blog kurucularına yönelttim ve verdikleri cevapları direkt olarak sizlere aktardım.
Aynı zamanda başarılı bir blog sahibi olmanın gerçek tecrübelere dayalı analizini, aldığım cevaplar sonucunda yazımın sonunda kendimce siz değerli blogçularla paylaştım.
>> Yöneltilen Sorular
>> Sorulara Cevap Verene Türkiye’nin En İyi Blogları
>> Türkiye’nin En İyi Bloglarının Blog Gelirleri
>> Türkiye’nin En İyi Bloglarının Günlük Trafikleri
>> Türkiye’nin En İyi Bloglarının Trafik Kaynakları
>> Türkiye’nin En İyi Bloglarının Başarı Sırları
>> Türkiye’nin En İyi Bloglarının Dönüm Noktaları
>> Türkiye’nin En İyi Bloglarının İçerik Oluşturma Süreci
>> Türkiye’nin En İyi Bloglarının Yeni Blogçulara İpuçları
>> Kendi Çıkarımım ve Analizim
Yöneltilen Sorular
1- Ne kadar zamandır blog yazıyorsunuz ?
2- Blogunuzda bir içerik oluştururken araştırmanızı nasıl yapar, taslağınızı nasıl oluşturur, nelere dikkat eder, kısacası bir içerik oluşturmaya karar verdiğiniz noktadan içeriğin yayımlanışına kadar oluşturduğunuz içerik nasıl bir süreçten geçer.
3- Blogunuzun başarılı olma yolunda dönüm noktası olarak gördüğünüz gelişmeler nelerdir ?
4- Blog trafiğinizin artış sürecinden bahsedebilir misiniz ? Yani, blog yazmaya başladıktan ne kadar zaman sonra trafiğinizde ciddi artışlar olmaya başladı ve bu trafik artış başarısını neleri doğru yaparak elde ettiniz ?
5- Blogunuzun günlük trafik rakamları nedir ve trafik kaynağınızı yüzdeler şeklinde paylaşabilir misiniz ? ( Organik, referal, redirect, social )
6- Aylık blog gelir aralığınız nedir ?
7- Oldukça başarılı bir blog sahibisiniz. Bu noktaya bu güne kadar neleri doğru yaptınızda gelebildiniz ? Yeni blogculara aktarmak istediğiniz tecrübeleriniz, ipuçlarınız nelerdir ?
8- Sorduğum soruların dışında sormayı atladığımı düşündüğünüz, paylaşmak istediğiniz noktaları da paylaşmaktan lütfen çekinmeyin. Amacım başarılı bir blogun sırrı nedir sorusuna cevap bulmak.
Cevaplayan Bloglar
Rooteto.com: Rooteto Türkiye alexa sıralamasında 1.200. sırada yer alan, Türkiye’nin en köklü bloglarından bir tanesidir. Rooteto blogçuluğu bir üst aşamaya, yani şirketleşmeye götürmüş, merkez ofisi İzmir Bornova’da bulunan, Türkiye’nin en başarılı nadir bloglarındandır. Blog hayatına başlangıç yılı: 2006
Sorularımı ise rooteto sahibi Ertuğrul Sağlam cevaplamıştır. Kendisine beni ve sizleri kırmayıp, sorularımı cevapladığı için teşekkür ediyorum.
Bloghocam.blogspot.com: Bloghocam Türkiye alexa sıralamasında 2.800. sırada yer alan bloghocam, Türkiye’nin ilk blog siteleriden bir tanesi. Bloghocam bir çok blogcuya öncü, bir çok blogçunun ilham kaynağı olmuş, öncelik olarak insanlara yardımcı olma düşüncesini benimseyip bu yola çıkmış, blogger camiasının en top sitelerinden bir tanesi. Blog hayatına başlangıç yılı: 2011
Sorularımı ise Bloghocam’ın sahibi Serdar Kara cevaplamıştır. Kendisine beni ve sizleri kırmayıp, sorularımı cevapladığı için teşekkür ediyorum.
Srgz.blogspot.com: Srgz Blog’da yine aynı şekilde blogger camiasının en önde gelen bloglarından bir tanesidir. Srgz Blog da bir çok blogcuya öncü, bir çok blogçunun ilham kaynağı olmuş, öncelik olarak insanlara yardımcı olma düşüncesini benimseyip bu yola çıkmış nadir bloglardan bir tanesidir. Blog hayatına başlangıç yılı: 2006
Sorularımı ise Srgz Blog’un sahibi Vural Egemen Sarıgöz cevaplamıştır. Kendisine beni ve sizleri kırmayıp, sorularımı cevapladığı için teşekkür ediyorum.
Vural Bey’ benimle bu röportajı yaptıktan sonra, blogunu hatırı sayılır bir rakama sattığını belirtti. Kendisi bundan sonra blog yazılarına profesyonel blogger adresinde devam edecekmiş.
Hizliadam.com: Hızlıadam Türkiye alexa sıralamasında 3.200. sırada yer alan, son yılların en başarılı yeni nesil bloglarından bir tanesidir. Bir çok blogçuya örnek teşkil eden bu blogun ilerleyen süreçte çok daha başarılı noktalara geleceğinden samimiyetle söylüyorum ki hiç şüphem yok. Blog hayatına başlangıç yılı: 2013
Sorularımı ise Hızlıadam’ın sahibi, güzel insan Bünyamin Kapıcıoğlu cevaplamıştır. Kendisine beni ve sizleri kırmayıp, sorularımı cevapladığı için teşekkür ediyorum.
İncele.co: İnceleco Türkiye alexa sıralamasında 5.000. sırada yer alan, bir çok blogtan farklı bir odak noktası olan, yani inceleme yazıları üzerine yoğunlaşmış oldukça başarılı yazıları olan ve binlerce blogçuya hitap eden yeni nesil en başarılı bloglardan bir diğeri. Blog hayatına başlangıç yılı: 2013
Sorularımı ise İnceleco’nun sahibi, arkadaşım olarak nitelendirdiğim Burak Kara cevaplamıştır. Kendisine beni ve sizleri kırmayıp, sorularımı cevapladığı için teşekkür ediyorum.
Wpmavi.com: Wpmavi Türkiye alexa sıralamasında 1000. sırada yer alan, wordpress ve bloguçuluk üzerine yoğunlaşmış ( şimdilik ), kaliteli içerik üretme politikası güden profesyonel bir blogtur. Blog hayatına başlangıç yılı: 2014
Blogunuzdan Aylık Ne Kadar Gelir Elde Ediyorsunuz ?
Hızlıadam:Bu soru ısrarla soruluyor ama aylık enerjime göre değişkenlik gösteren bir durum söz konusu. Daha çok makale yazdığım aylarda daha fazla teklif alıyorum mesela.
Dolayısıyla bu soruya hiçbir zaman net cevap vermedim ama bloğumun ikinci yıl makalesinde İstanbul-Kartal’da aylık bir ev kirası ödeme potansiyeline ulaştığını belirtmiştim.
Bloghocam:Açıkçası evlenip çocuk sahibi olduktan sonra bloga pek vakit ayıramıyorum. Bu durum hem içerik üretme sıklığını, hem trafiği, hem de geliri düşürdü. Blog Hocam’ın 4 düzenli gelir modeli var fakat gelen tekliflerin çoğunu reddetmek zorunda kalıyorum.
Tanıtım yazıları, banner reklamlar, AdSense reklamları ve Bumerang reklamları Blog Hocam’ın düzenli gelir kaynakları. Bekar olduğum dönem hem daha fazla vakit ayırdığımdan, hem de diğer ekstra fırsatları değerlendirdiğimden aylık ortalama 1000-1500 lira geliyordu fakat bu ara 500-600 TL civarında bir aylık geliri var Blog Hocam’ın.
SRGZ Blog:Blogumdan kazandığım ilk parayı hatırlattınız bana. Yıl 2007’de blogumda bir link yayınlamış ve 3 aylık yayınlanması karşılığında 5 tl olarak anlaşmıştım.
Daha sonraları bunları tanıtım makalelerinden gelen, reklamlardan gelen gelirler takip etti ve bugün aylık olarak 650 TL‘yi düşmeyen bir gelirim var. Bu geliri sabitleştirmek kolay olmadı ancak şuan ki getiriden bir hayli memnunum.
İnceleco:Bu soru yurt dışında oldukça popüler sorulardan bir tanesi. Blogcular kazandıkları paraları sitelerinde aylık rapor şeklinde sunuyorlar. Ancak ben buna karşı olduğumu belirtmeliyim.
Net gelir belirmek istemiyorum. Ancak kendime yettiğim söyleyebilirim (Kira, fatura vs…)
Rooteto:Sanırım bugüne dek söylemediğim tek şey buydu :)
Benim tahminime göre ise rooteto’nun gelirinin tüm bu listede bulunan bloglardan daha fazla olduğu :)
Wpmavi: Aylık gelirimi ilk defa bu yazımda sizlerle paylaşıyorum fakat ilerde blogumdan ne kadar finansal getiri sağladığımı aylık olarak sizlerle paylaşacağım.
Wpmavi’de şu an işleyen tek bir para kazanma modeli var oda satış ortaklığı. Bir çok firmayla satış ortaklığım var fakat en çok getiri sağladığım satış ortağım Turhost. 2015 Ağustos ayında sadece Turhost satış ortaklığımdan 400 TL civarında bir gelir ettim. Toplam aylık gelirim ise 800 TL ‘ye yakın bir rakam.
Blogunuzun Günlük Trafiği Ne Kadar ?
Hızlıadam:An itibariyle dalgalı trafik verilerim günlük 1500-2000 arası yeni ziyaretçiden oluşuyor.
Günlük tekil ziyaretçideki hızlı yükseliş biraz durulmuş olsa da sadakatli takipçi konusunda hiç hız kesmiyorum. İşte bu beni çok mutlu ediyor. Hızlı Adam sayesinde yüzlerce insanla tanıştım desem abarttığımı düşünmeyin. Bu doğru!
Bloghocam:Blog Hocam’da benim amacım ziyaretçiden çok düzenli okuyucu kazanmaktı. Sonuçta içerik üretiyoruz ve insanların bu içerikleri okumasını istiyoruz. Bu amacıma da büyük ölçüde ulaştım.
Örneğin blogla ilgilenmediğim, yazı yayınlamadığım off günlerde arama motorları ve bana link veren sitelerden ortalama 1000 kişi geliken yazı yayınladığım günlerde bu sayı 2 katına çıkıyor.
Çünkü beni e-mail, rss okuyucular ve sosyal medya hesapları aracılığıyla takip eden geniş bir kitle var. Yeni yazı yayınladığımda bu kişiler haberdar olduğu için trafikte ciddi artış oluyor.
SRGZ Blog:Blogumum günlük ziyaretçi sayısı ortalama 5.500 civarındadır. Bu tamamen organik bir hittir. Sosyal medyadan gelenler, arama motorlarından gelenler, direkt olarak blogun linkini yazarak gelenler dahildir.
İnceleco:İnceleco mevsimsel trafiğe sahip olan bir site ve trafiğim yılın belli dönemlerinde artarken, bazı dönemlerinde azalmakta. Genel olarak 1000-1500 arasında bir trafiği var sitemin.
Rooteto:Günlük 10.000 üzerinde tekil hitimiz var.
Wpmavi:Dalgalı trafiğimin ortalaması günlük 1000-1500 arası fakat günlük tekil ziyaretçi sayımda ciddi bir yükleliş trendim var.
Blogunuzun Trafik Kaynakları Neler ?
Hızlıadam:2015 Ağustos ayı verilerine göre Hızlı Adam‘ın ziyaretçi kaynağı pasta payları şu şekilde;
Organik: %84
Direct: %8
Referral: %4
Social: %2
E-Mail: %2
SRGZ Blog:Yüzdelere dökecek olursam arama motorlarından gelen ziyaretçi sayısı % 60’dır. Sosyal mecralardan ve direkt gelenler ise diğer %40’lık dilimi oluştururlar.
Rooteto:%60 Organik. Diğerleri referans ve direkt girenlerle dolu, Sosyal medyada çok başarılı olduğumuzu söyleyemeyeceğim ancak oradan da iyi hitler geliyor bazen.
İnceleco:2015 Ağustos ayı verilerine göre İnceleco‘nun ziyaretçi kaynağı pasta payları şu şekilde;
%60 organik
%30 forum ve diğer tanıtım ağları
%10 sosyal ağlar ve Youtube diyebilirim.
Wpmavi:2015 Ağustos ayı verilerine göre wpmavi‘nin ziyaretçi kaynağı pasta payları şu şekilde;
Organik: %86
Direct: %7
Referral: %5
Social: %1
E-Mail: %1
Blog Yazmaya Başladıktan Ne Kadar Zaman Sonra Trafiğinizde Ciddi Artışlar Olmaya Başladı ve Bu Trafik Artış Başarısını Neleri Doğru Yaparak Elde Ettiniz?
Hızlıadam:Bugün birçok web sitesinin asıl ziyaretçi kaynağı arama motorlarıdır. Arama motorları arasında ise tartışmasız en çok kullanılan google’dır.
Google amcanın prensiplerine baktığınız zaman yeni açılan bir web sitesini/bloğu dikkate alması, arama sonuçlarında öncelik vermesi yaklaşık 6 ay sürüyor. Bu bir kanun değil fakat genellikle 6. aydan sonra google gözündeki prestijiniz artmaya başlıyor.
#İlk 6 ay günlük 100-200 ziyaretçi ile istikrarımı bozmadan yazmaya devam ettim. 6. aydan 12. aya kadar ziyaretçi sayısındaki yükseliş katlanarak devam etmeye başladı. Birinci yılımı tamamladığımda günlük ortalama 700-1000 kişilik bir trafiğim vardı.
#Özellikle başka bloglara misafir yazarlık yapıp diğer blog yazarlarıyla dostane ilişkiler geliştirmeye başladığım dönemlerde bloğumun etkileşim oranı çok yükseldi. Yorumlar ve sosyal medya paylaşımları arttı.
#Bloğumu ilgiyle takip eden ziyaretçilerimden bazıları HızlıAdam’dan feyz alıp blog kurdu ve bloğunu geliştirme aşamasında kendilerine gönüllü danışmanlık sağladım.
#En iyi pazarlama yöntemlerinden biri olan ağızdan ağıza pazarlama benim bloğum için kendiliğinden hayata geçince birinci yıldan sonra çok ciddi bir takipçi sayısına ulaşmaya başladım.
Neticede sahip olduğum blogda bir pazarlama bloğu ve kendi kendini pazarlama özelliğine sahip olması beklenmedik bir sonuç değildi benim için ;) (Bu satırları okuyanlar belki “ukala” diyecek ama benim işim pazarlama. Kusura bakılmasın ama severek yaptığım işimde başarılı olduğuma inanıyorum)
Rooteto:2006 yılında 8 ay kadar içerik oluşturduk ancak çok büyük bir hitimiz yoktu ancak SEO yu daha iyi anlayıp, sistemi ona göre optimize ettiğimde, yazılardaki değişikliklerimiz sonrası yaklaşık 3 hafta sonra günlük 40K tekil hitimiz olmuştu.
2006 yılındaki hosting firmamızda yaşadığımız problemlerden dolayı sitemizi kapattık. 2008 de başka bir site açtık ve tam 6 ay sonra günlük 15K tekillere gelmiştik.
2009’da yeniden açtığım Rooteto’ya askerden geldikten sonra abimle tekrar güncel içerikler girmeye başladıktan sonra günlük tekil hitimizi 10K üzerinde tuttuk ancak bazı günler 70K lara kadar çıkıyorduk.
SRGZ Blog:SRGZ Blog’u yazmaya başladığım zamanlarda yeteri kadar blog yazarlığı üzerine ve insanların hangi konuları okumaktan zevk aldıkları konusunda yeterli bilgiye sahip olmuştum.
#SRGZ Blog gayet ciddi ve disiplinli bir başlama ve çalışmanın ürünüdür. SRGZ Blog içeriklerine göz attığınızda içeriğin tasarımdan ve görsellikten önemli olduğunu vurguladığım bir yazıma şahit olabilirsiniz.
#Bir blogun trafiğini arttıran en önemli etken insanların ihtiyaçlarını karşılayan, onların sorularına cevap veren içerikler üretilmesi ve yayınlanmasıdır. Bir süre sonra organik hit / organik ziyaretçi dediğimiz arama motorlarından gelen okurların blogunuzu ziyadesiyle incelediklerini görürsünüz.
İnceleco:Youtube ağırlıklı çalışmalara ve forum tanıtımlarına ağırlık verdikten sonra site trafiğinde büyük oranda artışlar yaşadım.
#Bir yazı yazdıktan sonra o yazıyı sadece kendi sitenizde bırakmanız ve tanıtımını yapmamanız trafik konusunda büyük kayıplara neden olacaktır.
#Türkiye’deki büyük forumların gücü ortada. Bu nedenle mutlaka talep edilen bilgileri forumlarda yaymaya çalışın. Güzel geri dönüşler alacaksınız
Bloghocam:Blog trafiğini arttırmak için hemen herkesin bildiği yöntemleri kullandım.
#Sosyal medyada paylaştım
#Forumlarda ve imleme sitelerinde tanıttım
#Diğer bloglara yorum yazdım
#Konuk yazar olarak yazılar gönderdim vs.
Her dönem başlıca trafik kaynağım değişse de 2011′ den beri düzenli bir artış olduğunu söyleyebilirim.
Örneğin Bumerang ilk açıldığı zamanlarda platin üye pek olmadığı için yazılarımı Yazarkafe’ye eklediğimde 1000 civarı ziyaretçi geliyordu. Fakat artık Yazarkafe’den veya herhangi bir imleme sitesinden o trafiği almak imkansız.
#Sözün özü her dönem o günün şartlarına uyan trafik metodlarını keşfetmeli ve değerlendirmelisiniz.
Wpmavi:2014 yılında blogçuluk hayatıma başladığımda ilk 5 ay hiç bir yere odaklanmadan sadece SEO uyumlu sağlam içerik üretmeye odakladım.
#İlk 8 ay günlük 100-200 ziyaretçi bloguma google üzerinden gelirken, 8. aydan sonra bu rakam bir anda 300 -500 limitine çıktı. Ve 8. aydan sonra bu organik trafik çıtası her geçen gün arttı ve artıyor.
#Forum sitelerinde wordpress ile ilgili konu açmış insaların sorularına, blogumda detaylı çözüm yazıları yayımlayarak ve o yazılara, bakın çözümü burada detaylı anlattım deyip link vererek cevap verdim.
#Kaliteli, eşi benzeri olmayan SEO uyumlu içerik ürettim. Belki bir içeriği üretmek 3 hafta mı aldı fakat her zaman niceliğe değil niteliğe önem verdim. Bu yüzden sadece 60 yazıyla Alexa Türkiye sıralamasında 1000. sıradayım.
İşler öyle bir noktaya geliyor ki, r10’da üyeliğim olmamasına rağmen, insanlar 10’larca konu altında benim bloguma link vererek, bakın burada detaylı çözümü var diyerek yazılarımı birbirlerine kaynak olarak gösteriyor.
#E-Mail aboneliği alt yapısı oluşturdum. Mail aboneliğine yeni yeni odaklansamda abone sayım oldukça güzel bir ivmeyle yükseliyor. Burdaki amaçta sabit bir okuyucu kitlesi oluşturmak.
Blogunuzun Başarılı Olma Yolunda Dönüm Noktası Olarak Gördüğünüz Gelişmeler Nelerdir ?
Hızlıadam:Net bir dönüm noktası/kırılma noktası belirtemem çünkü kurulduğu günden bu güne hep bir olumlu ivme ile yükselmeye devam etti.
İlle de bir dönüm noktası belirtmek gerekirse bloğu kurma kararı aldığım süreçteki planlama aşaması diyebilirim. Evet evet! Hızlı Adam için hiçbir hamle tesadüf değildi ve tamamı önceden planlanmıştı.
Ne yapmak istiyordum, nasıl yapmak istiyordum ve ne kadar sürede yapabilirdim? Tüm bu sorulara cevap vermeye çalışarak başladım. Sonuçlarından mutluyum.
Rooteto:Bu konu da bir dönüm noktası yok ama, başarılı görülme sebebim aslında arama motorunda hep üst sıralarda görüldüğünden dolayı oldu.
SEO optimizasyonunu siteme iyi uyarladığımdan dolayı, güncel ve özgün makalelerden sonra üst sıralara tırmandım. İşte üste çıktığım günden beri başarılı göründüm :)
SRGZ Blog:Her blog yazarının olduğu gibi benimde en büyük arzum blogumdan para kazanmaktı. Blogumdan para kazanmaya başladığım zaman başarılı oldum diyebilirim.
Blogunuzdan para kazanmak için önce siz blogunuza hizmet etmelisiniz. Daha sonraları blogunuz size bir şekilde hizmet ediyor. Bazı zaman itibar olarak bazı zaman maddiyat olarak bir şekilde size geri dönüşüm sağlıyor.
İnceleco:Daha önce sadece rastgele yazılar yazıyor ve bilgi kalitesine dikkat etmiyordum.
Açıkla söyleyeyim. Yukarıda bahsettiğim gibi talep edilen bilgileri insanlara sunup, kaliteli işler ortaya çıkarmaya çalıştım.
Buna ek olarak da videolu sunumlara ağırlık verdim. Sitemin dönüm noktası olarak bu gelişmeleri gösterebilirim.
Bloghocam:Blog Hocam’ı başarısında dönüm noktası bir olay olduğunu düşünmüyorum. Bir süreç olduğunu düşünüyorum. Çünkü hiç bir şey bir gecede gerçekleşmedi, zamanla oldu.
Blog Hocam’ı açtığım ilk günden beri içeriklerimin kalitesi konusunda bir standart belirledim ve bu standarttan hiç sapmamaya çalıştım.
İstikrarlı bir şekilde insanların ihtiyacı olan benzersiz içeriği üretince Blog Hocam da her geçen gün büyüdü ve tanındı.
Wpmavi:Benim dönüm noktam olarak nitelendirdiğim noktam google’dan 8 ay sonra ciddi trafik almaya başladıktan sonrası diye düşünüyorum.
8. aydan sonra hem google’daki sıralamalarım hemde alexa sıralamam resmen birer birer değil, biner biner oldu.
Bunuda tamamıyla kaliteli içerik üretmeme yoruyorum. Bir içeriğe 2 hafta zaman harcarım ama o içeriği yayımladığımda ortaya öyle bir şey çıkıyor ki, ( aynı bu içerikte olduğu gibi ) piyasada bir eşi daha olmuyor.
Blogunuzda İçerik Oluşturmaya Karar Verdiğiniz Noktadan, İçeriğin Yayımlanışına Kadar Oluşturduğunuz İçerik Nasıl Bir Süreçten Geçer ?
Hızlıadam:Bir makalenin oluşmasındaki ilk aşama İlhami abinin perisini görmektir. Pardon karıştırdım. İlhami abinin perisi yok, kedisi var. İlham perisi İlham evet! Öyle bir peri varmış ve insanlar ne zaman bir işe kalkışacak olsa onu beklermiş. Şiir yazdığım dönemlerde ben de beklerdim ama ayarsız peri ya koşarken gelirdi ya da s**ken… Baktım ki ben Türk’üm (Hamdolsun) ve Türk kaldığım sürece ilham perisinin geliş gidiş vakitleri değişmeyecek, kendimce önlemler almaya başladım.
Hızlı Adam’daki makaleleri incelediğinizde kişisel tecrübelerimden yola çıkarak sık sık tavsiyelerde bulunduğumu farketmiş olmalısınız.
Yani ben yaşanmışlıklarımdan yola çıkarak yazıyorum. Yaşarken, ihtiyaç duyduğum anda veya güzel bir örnekle karşılaştığımda, olumlu-olumsuz ders çıkarabileceğim bir deneyim edindiğim anda direk akıllı telefonumu çıkarıp not uygulamasını açıyorum ve konu başlığını, konuya istinaden özellikle altını çizeceğim noktaları bir iki cümle ile not alıp işime devam ediyorum.
Ben zamansız gelen ilham perisine karşılık çözümü not tutmada buldum. Bu klişe yöntem sayesinde yazacak enerjim ve vaktim olduğu anlarda notlarıma göz atıyorum.
Olayı bana hatırlatan dipnotları okuduktan sonra hemen benzer konuda başkaları neler yazmış diye araştırıyorum. Yazılan makaleler arasında kayda değer ek bilgiler bulursam not edip kendi makalelerimde, kendi anlatım tarzımla yer veriyorum.
İstatistiksel rakamlar kullanmam gerektiği durumlarda google benim en yakın dostumdur. Birkaç güvenilir kaynağa göz atarım ve makaleme başlarım. Yani, bir makale için önce yaşamak, sonra okumak, sonra ufak teknik araştırmalar yapmak ve son olarak yazmak gerekiyor. (Benim sürecim böyle gelişiyor)
Rooteto:Öncelikle bir içerik yazmadan önce o içeriği çok iyi araştırırım.
Araştırmam da Türk sitelerinden çok yabancı siteleri araştırırım, forumdaki yorumları okuyup bir analiz çıkarırım.
Genel de teknik olarak yazı yazdığım için önce kendim test eder ve ona göre yazımı şekillendiririm.
Yanlış yazıları ve eksikleri tespit ederim, bunu da yazımda belirterek daha açıklayıcı bilgi vermiş olurum.
En önemlisi de tüm kaynakları listeleyip belirtirim. Kullanıcılar benim yazımdan sonra diğerlerine girip daha farklı bilgiler de edinebilirler.
SRGZ Blog:Eskiden blogumda içerik üretmek için türlü yöntemler denerdim. Diğer bloglardan esinlenmeye çalışırdım. Evdeki teknoloji dergilerini karıştırır, oralardan konu bulmaya çalışırdım. Bazen aile bireylerimin merak ettiği bir konuyu bana sormaları üzerine, o konular üzerinde makaleler hazırlardım.
İçerik oluştururken dikkat ettiğim en önemli konu imla kuralları ve okuyucuyu sıkmayan bir anlatım şeklidir. Okuyucu makalenizi okurken sıkılmadan sonuna kadar okumalıdır.
Çok iyi bildiğim bir konu ise zaten kafamda yazağım taslağı oluşturmuş oluyorum.
Eğer araştırılması gereken bir konu ise internette üzerine yazılmış tüm yazıları inceliyorum. Evde bulunan dergi, kitap gibi kaynaklarda da o konu üzerine bir kaç satır yazı bulabilir ve bunu satırları blogum için yorumlayabilirsem ne ala.
İçeriğimi yayınlamadan önce baştan sonra mutlaka bir kaç defa okurum. Bunlardan birisi kesinlikle yüksek sesle okuma olur. Eğer o an yanımda bir yakınım yada arkadaşım varsa ona okurum ve üçüncü göz olarak değerlendirmesini isterim.
Yazılarımın bir yazıdan ziyade karşımdaki insana anlatım yapıyormuşum edasında geçmesini arzuluyorum.
İnceleco:İyi yazı yazmak gerçekten zor bir iş ve herkes bunu yapamaz. Yani yazı yazmak için bir şeyler karalamak insana başarılı bir içerik ürettirmiyor. Bunun bilincindeyim ve ben de yazılarımı belli bir süzgeçten geçirip ondan sonra “Yayınla” tuşuna basıyorum. Burada takip ettiğim adımları kısaca sıralamak gerekirse;
1-Ne tarz bir yazı yazacağım?
En önemli soru da budur. Ne tarz bir yazı yazacağınızı belirlemeniz gerekir. Çünkü her bir yazının tarzı farklıdır. İnceleme, haber, karşılaştırma, nasıl yapılır tarzları birbirinden farklı tarzlar olup, makalenizi şekillendirme çok önemli role sahiptirler.
2-Yazdığım yazıya talep olacak mı?
Bir bilgiye talep yoksa neden o konu hakkında yazı yazasınız ki? Biraz abes bir cümle gibi görünebilir ama işin aslı budur. Yazmak istediğiniz içeriğin karşı taraf tarafından talep edilmesi gerekmektedir.
Diğer bir deyişle blog dünyası da bir nevi arz-talep üzerine kuruludur. Bu nedenle kabul görülmeyen ya da talep edilmeyen yazılarla vakit kaybetmemenizi tavsiye ederim. Ne sizi arayan olur, ne de bulan.
3-Rakip araştırması
Evet… Şimdi bir konu ve makale türü belirledik. Bu konunun talep edildiğinden emin olduk. Elbette hemen yazı yazmaya geçmiyoruz ve unutmuyoruz ki karşımızda rakiplerimiz var.
Rakip araştırması yaparken giriş aşamasında dikkat etmemiz gereken tek bir önemli nokta var: Daha iyisini nasıl yazarım? Bu sorunun cevabını bulduktan sonra artık hazırız demek.
4-Taslak çıkarma ve taslağı geliştirme
Artık hazır olduğumuza göre da bir taslak çıkarmamız gerek. Bu başta size çok klasik ve sıkıcı gelebilir ancak bir yazıyı yazmadan önce mutlaka sağlam bir taslak ile ilerleme kaydetmemiz gerek.
Benim şimdi yaptığım gibi. Eğer burada sizlere tüm bu bilgileri karambole, geçiştirici ve kategorilere ayırmadan- rastgele sunmuş olsaydım, kafanız karışacak, sıkılacak ve okumayı bırakacaktınız.
Toplamda en fazla 2 dk okuyan bir millete hitap ettiğinizi unutmayın. Mutlaka giriş, gelişme ve sonuç bazlı bir taslak çıkarın. Kısacası bir sistem üzerine yazın.
Bu konu hakkında detaylı bilgiye sahip olmak ve kütüphanenizde güzel bir kitap bulundurmak istiyorsanız, mutlaka Etkili iş yazıları adlı kitabı satın alıp okuyun.
5-Yazı yazma
Yazı yazarken dikkatinizi dağıtacak çok fazla şey olacaktır. Eğer etrafınızda telefon, tablet gibi sürekli uyarı mesajı gönderen cihazlar varsa mutlaka sessize alın ve makaleye odaklanarak yazmaya çalışın.
Yazı yazma sürecinde birçok hatanız olacaktır. Çok umursamadan, klavyeden çıkan kelime akışını da yavaşlatmadan yazı yazmaya devam edin. Dikkatinizi herhangi bir şeyin dağıtmasına izin vermeyin. Sadece devam edin.
6-Dinlendirme
Yazı dinlendirme genelde çevirilerde kullanılan bir terimdir. Ancak tüm makalelere bu sistemi uygulayabilirsiniz. En basitinden yazı yazarken farklı, o yazıyı okurken farklı bir mantaliteye sahip olursunuz.
Yazıyı bitirin ve en az 1 gün dinlendirmeye bırakın. Yazıyı dinlendirdikten sonra daha rahat bir kafayla tekrar okuyun. Daha önce yaptığınız hataları teker teker düzeltin ve kısaltmaya gidin ve yazınız hazır.
7-Yayınlayın
Evet. Yayınlayın…
Bloghocam:Benim oluşturduğum içerikler Türk blog dünyasının ortalamasına baktığınızda nispeten uzun içeriklerdir. Bu yüzden hem araştırma, hem düzenleme, hem de yazma safhaları epey vakit alıyor.
1-Aklıma bir konu geldiğinde önce yazıda detayına gireceğim o konuyla ilgili alt başlıklar belirlerim.
2-Alt başlıkları belirledikten sonra internette yerli yabancı pek çok kaynağı araştırarak okuyucuya verebileceğim bilgileri toparlarım.
3-Sonra da bunları kafamdaki bilgilerle birleştirerek her zamanki anlatım tarzıma uygun bir şekilde yazıya dökerim.
4-İçerik oluştururken en çok dikkat ettiğim şey okuyucuyu yanlış yönlendirmemek. Bu yüzden verdiğim bilgilerin doğruluğunu mutlaka araştırır, güvenilir kaynaklara başvururum. Kendi fikirlerimi, deneyimlerimi ve ön görülerimi paylaştığımda da onların bana ait fikirler olduğunu belirtirim.
5-Her yazıda en az bir görsel kullanırım.
6-Her yaştan ve kesimden okuyucum olduğu için konuları mümkün olduğunca basite indirgeyerek anlatmaya çalışırım.
7-Okuyucunun daha kolay anlamasına yardımcı olacaksa ekstra görseller, ekran görüntüleri ve videolar eklerim içeriğe
Wpmavi:İlham kaynağım genelde yabancı bloglarlar oluyor. Takip ettiğim bir çok yabancı blog var.
1-İşe gidip gelirken yolda, boş zamanlarımda girer bu blogları takip ederim.
2-Ne hakkında yazmışlar, en popüler yazıları neler, hangi yazıları en çok yorum almış. Kısacası yazılan konularda arz talep ilişkisini ölçerim.
3-Konuya karar verdikten sonra araştırma aşamam başlar. Yazacağım konuda google’da yabancı bloglarda araştırma yaparım ve kendime en az 10 kaynak belirlerim.
4-Birde Türkçe araştırma yaparım ki rakiplerimin yazacağım konu üzerinde daha önce neler yazdığını öğrenirim. Nelere değindiklerini, nelere değinmediklerini incelerim.
5-Daha sonra SEO analizi yaparım. SEO uyumlu makale nasıl yazılır başlıklı yazımda SEO analizini kendim nasıl yapıyorrsam, sizlerede aynı şekilde aktardım.
6-Defterime tüm notlarımı aldıktan sonra defterimide önüme açıp, yazıma başlarım. Yazımı tek bir günde yazmam. Mutlaka dinlendirmeye bırakırım ki hatalarımı yazı akışımı tekrar tekrar taze bakış açısıyla inceleyebileyim.
7-Sonuç olarak ortaya yazdığım konularda yazılmış en iyi yabancı makalelerin bir karışımı ve kendi birikimimi aktardığım için kaliteli bir yazı çıkar.
Bu Noktaya Bu Güne Kadar Neleri Doğru Yaparak Geldiniz ? Yeni Blogculara Aktarmak İstediğiniz Tecrübeleriniz, İpuçlarınız nelerdir ?
Hızlıadam:Kafanızda bloğunuzla ilgili radikal bir karar veya yeni blog açmaya yönelik fikirler varsa, bu makaleyi okuduktan sonra hemen başlayın. Domaine karar verip satın almak bir başlangıçtır mesela.
Eğer bu yazıdan sonra sizde blog açma kararı aldıysanız, Adım Adım Blog Açma – Blog Nasıl Açılır başlıklı yazımaki adımları takip ederek kolaylıkla blog açabilirsiniz.
#Özellikle niş (spesifik konuya sahip, belirli bir kategoride yayın yapan) blog kavramına yoğunlaşmanızı tavsiye ederim.
#Bloğunuzun konusuna göre ömür boyu o bloğu simgeleyecek renkleri ve tarzı az çok belirleyin.
Tıpkı kurumsal kimlik çalışması yaparmış gibi bloğunuza kimlik kazandırın. Logosu, sloganı, faviconu, renkleri ve içerik tarzı ile kendine özgü bir bloğun başarısız olma ihtimali neredeyse hiç yok.
#Bloğunuza vizyon edinin. Nereye varmak istediğinizi hayal edin ve kendinize bu süreçte ufak hedefler belirleyin.
Örnek veriyorum: ilk altı ayda toplam 100 mail abonesine ulaşmak isteyebilirsiniz. Bu çok iddialı bir hedef olur mesela.
Ya da sosyal medya hesaplarınızda bir yıl içinde toplam 2000 takipçiyi hedefleyebilirsiniz. Tabi ki bu hedeflerin altını dolduracak içerik yayın planınızı hatırlatmama dahi gerek yoktur sanırım ;)
#Tek yazarlı bir blogla kurumsal firma edaları takınmanızı tavsiye etmem. Mesela benim bloglarda görmekten hoşlanmadığım cümleler “siz değerli ziyaretçilerimiz için hazırladığımız makalemizde……” gibi çoğul ekleriyle yazılmış cümlelerdir.
Arkadaşlar, blogları web sitelerinden ayıran en önemli özellik aromasındaki samimiyettir. Doğallığın blogculukta çok iyi prim yaptığını söylemem gerekir. Bana güvenin. Doğalım diye de Türkçeyi katletmeye kalkarsanız ve sokak jargonunu abartırsanız sonuç hüsran olabilir. Uyarmadı demeyin :)
#Blogum için yaptığım en doğru iş “başlamak”oldu. Bizler sürekli erteleme hastalığına yakalanmış canlılarız. Bu yüzden projelerimizi hayata geçirmemiz bazen yıllarımızı alabiliyor. Kendimizi hazır hissetmemiz, İlhami abinin kedisini beklememiz vs derken zaman akıp gidiyor…
Rooteto:Yeni blogculara aktarmak istediğim, uzman olduğu alanlarla ilgili daha çok araştırma yapıp, geliştirmeler yaptıktan sonra, uzman oldukları alanla ilgili blog yazıları yazsınlar. O zaman daha başarılı oluyorlar.
SRGZ Blog:Blogumda her zaman özgün içerik üretmeye gayret gösterdim. Hep güncel konular üzerine yazdım.
#Örneğin, yabancı blogları çok fazla ziyaret ederim biraz ingilizcem sayesinde, yetersiz kaldığı yerlerde translate sayesinde tercüme ederek o blogları okurum. Malumunuzdur ki, bazı haberler ve gelişmeler yabancı bloglara daha önce düşmektedir.
#Blogger ile, wordpress ile ilgili, teknoloji veya webtasarım ile ilgili yenilikleri oralardan tercüme edip kendi deneyimlerimi, izlenimlerimi de yorumlaştırarak bloguma aktarmaya çalışıyorum. Başarımın sırlarından birisi budur. Bazı konuları ilk önce duyurmak gibi.
#İnsanlar bir sorunun cevabını arıyor ve internette aradığı konu ile ilgili ciddi bir kaynağa ulaşmakta sıkıntı yaşıyorlar. Eğer siz o okurun aradığı cevabı verebildiyseniz, o okur müdavimlerinizden biri oluyor ve sürekli sizi ziyaret etme isteği taşıyor.
#Blog yazarı olmanın en temel kurallarından birisi içerik üretmektir. İlk blog yazamaya başladığım da aylarca tema ile tasarım ile uğraşıp vakit kaybettiğimi, tek satır içerik üretmediğimi fark ettim. Sonra bu huyumdan vazgeçip sade ama göze hoş görünen bir tasarım seçerek tamamen içeriğe yöneldim.
#Sanırım bu gün blogumda 1500’ün üzerinde özgün makale bulunmaktadır. Bir çok blog yazarı bir heves ile blog açmakta bir iki ay sonra heveslerini aldıktan sonra kendi bloglarını bile ziyaret etmekten imtina ederler. Azimle, samimiyetle, tamamen özgün ve güncel içerik üretmeye başlayan blog yazarları kısa sürede başarılı olacaklardır.
Buradan ilk defa sizin okurlarınızla birlikte okurlarıma da duyurmak isterim ki, önümüzdeki günlerde blog yazarlarını kapsayan iki ciddi proje ile karşınızda olacağız.
Birisi blog yazarlarının yazılarını, içeriklerini koruma adına atılan bir adım, diğer ise tüm blog yazarlarının etkileşimde bulunabileceği bir sosyal ağ projesidir.
Bu iki proje içinde gerekli sponsor yatırımları yapıldı ve gerekli çalışmalar başlatıldı.Benimle röportaj yaptığınız için teşekkür eder, sizin ve blogunuz nezdinde tüm okurlarınızı muhabbetle selamlarım. İyi bloglamalar dilerim.
İnceleco:İnsan oğlunun doğası daha fazlasını ve iyisini isteme kodlu. Ben bu dürtüyü her zaman siteme uyarladım ve her zaman sitem için daha fazlasını ve daha iyisini istedim. Başlıca yaptıklarım:
- 3 farklı tema değiştirdim.
- 3 farklı host değiştirdim.
- Yazı tarzımı sürekli yeniledim.
- Talep edilenleri dikkatlice araştırdım.
- Rakipleri iyi bir şekilde analiz ettim.
- Bir topluluk oluşturmaya çalışıyorum.
- Doğru yerlere yatırım yaptığımı düşünüyorum. Bu yatırımların çoğunu video incelemeler için ekipmanlar üzerinde kullandım. Yakında videolarla karşınızda olacağım :)
Sanırım yukarıdaki tek bir cümle ile kısaltmak istesem şunu yazardım:
#Ehli olduğunuz ya da olabileceğiniz konularda, talep edilenleri göz önünde bulundurarak kaliteli işler çıkarmaya çalışın. Herkese blog hayatında başarılar dilerim.
Bloghocam:Bence işin sırrı samimiyet. Sadece yazılarınızda değil, networkünüzde de insanlara samimiyetinizi geçirebilmelisiniz.
#Yazdığınız konuda insanlar size güvenmeli. Bu yüzden tutarlı ve istikrarlı olmalısınız. Başkalarını taklit etmek, onlar gibi olmaya çalışmak vakit kaybından başka bir şey değil.
#Yeni blog açacaklara da bloglarını açmadan önce tıpkı ticaretteki gibi iyi bir pazar araştırması ve fizibilite çalışması yapmalarını önereceğim. “Blog Hocam çok tuttu, ben de blog yazarlığı ile ilgili bir blog açayım benimki de tutar” şeklinde bir yaklaşım çok yanlış.
#Bildiğiniz, keyif aldığınız, fark yaratacağınızı düşündüğünüz konuları işleyin. Ve fark yaratın!
Kendi Çıkarımlarım ve Analizim
Türkiye’de oldukça iyi yerlere gelmiş blog kurucularınan tecrübelerini en ince detaylarına kadar hep birlikte okuduk. Peki bu yazıdan neler çıkarttık ? Başarılı bir blog sahibi olmanın sırları nedir ? Tüm bu blog yazarlarının tecrübelerini özetlemek ve analiz etmek gerekirse;
1-Öncelikle blog kurma fikrini, fikir olmaktan çıkartıp mutlaka eyleme dökmelisiniz. Tamam, yazıda yer verdiğin blogçular başarılı olmuşlar, güzel işler yapmışlar ama kendimin bu bloglar kadar başarılı bir blog sahibi olmam zor diye kesinlikle düşünmeyin.
Ben yapıyorsam, yazımda yer verdiğim blogçular bunu yapıyorsa, siz çok daha iyisini yaparsınız. Öncelikle kendinize inanın.
Tamam, kendime inanıyorum ama internet sitesi nasıl kurulur, blog nasıl açılır benim teknik hiç bir fikrim yok ki diye de düşünmeyin. 2015 yılında size samimiyetle söylüyorum ki, bir blog kurmanın ve yönetmenin bir word, excel kullanmaktan hiç bir farkı yok.
Adım Adım Blog Açma – Blog Nasıl Açılır yazımdaki adımları takip ederek 10 dakika, abartmıyorum sadece 10 dakika içerisinde profesyonel bir blog sahibi olabilirsiniz. Hemde wpmavi.com gibi kendi belirlediğiniz kurumsal bir isimde.
2-Kendinize bir niş belirlemelisiniz. Yani, blogunuzda üzerine yazacağınız spesifik bir konu belirlemelisiniz ve yazılarını hep o niş çerçevesinde yazmalısınız.
Eğer aklınızda herhangi bir blog fikri yoksa, sizlerle beyin fırtınası yapmak adına iki yazı yayımladım; Blog Fikirleri – Hangi Konuda Blog Açabilirim ve En İyi 30 Blog Yazı Fikri – Özgün Blog Yazı Fikirleri bu yazılarıma mutlaka bir göz atın. Eminim fayda
3-Özgün, kaliteli içerikler üretmelisiniz ve bu içerikleri üretirken mutlaka SEO uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Adım Adım SEO Uyumlu Makale Yazımı başlıklı yazımdan yazılarınızı nasıl yazmanız gerektiğini detaylı öğrenebilirsiniz.
4-Yukarıda okuduğunuz gibi tüm başarılı blog kurucuları, başarılı bir blog sahibi olmanın kısa vadede olmadığını, bu işten maddi manevi bir geri dönüş almak için zaman gerektiğini söylüyor.
Bunu hangi başarılı blog kurucusuna sorarsanız sorun hepsi aynı cevabı verecektir. Başarılı bir blog zaman ister! Bu sebeple, bu işi sabırla, özen göstererek, kendinize hedefler koyarak, çıktığınız yolda geri adım atmadan, yılmadan kendinizden emin bir şekilde yapmalısınız. Siz yazın, başarı gelip sizi bulacaktır.
5-Sürekli yazı yazmak yerine, yazdığınız kaliteli yazıları ve kendinizi tanıtmaya zaman harcamalısınız. wpmavi.com’da an itibari ile toplamda 60 yazı var ve ben sadece 60 yazıyla alexa Türkiye sıralamasında 1000. sıradayım.
100 içerik yazıp 100 tek hit alacağınıza, 1 içerik yayımlayıp, o içeriğe 100 tekil hit almanın yollarını arayın. Kendinizi tanıtmak veya yazılarını tanıtmak için;
#Tek yapmanız gereken, mutlaka ve mutlaka En Etkili Hit Arttırma Yöntemleri – Trafik Arttırma başlıklı yazımı okumak olacaktır! Bunu samimiyetle söylediğimi, burda size reklam yapmadığımı, yazımı okuduktan sonra anlayacaksınız.
#En Etkili Hit Arttırma Yöntemleri – Trafik Arttırma başlıklı yazımda, kendinizi ve yazılarını nasıl tanıtacağınız tüm detaylarıyla madde madde aktardım.
6-Srgz Blog yazarının dediği gibi, blogunuzun tasarımıyla, görselliğiyle vakit kaybetmeyin. İnanın bana bu zaman kaybı adına yapacağınız en büyük hatalardan biri olur.
7-Yazılarınızı yazarken kendinize bir sistem geliştirin. Bu yazımda yer verdiğim başlıklardan biri olan: “Blogunuzda İçerik Oluşturmaya Karar Verdiğiniz Noktadan, İçeriğin Yayımlanışına Kadar Oluşturduğunuz İçerik Nasıl Bir Süreçten Geçer ?” Kısmı mutlaka okuyun.
Bu profesyonel blog sahiplerinin anlatıkları tecrübelerden mutlaka faydalanın ve sizde yazılarını yazmaya karar verdiğiniz noktadan, yayımlanışına kadar olan kısmı bu yazarlar gibi sistemler geliştirerek gerçekleştirin.
8-Sosyal medyayı, diğer bloglara yorum yapmayı, diğer blogçularla arkadaşlık ilişkileri kurmayı, insanlara yardımcı olmayı, rehberlik etmeyi, danışmanlık etmeyi, olumlu olumsuz kimseyi cevapsız bırakmamayı, samimi olmayı, insalara doğru bilgi aktarmayı, yazılarınızı akıcı, anlaşılır, detaylı ve görsel kullnarak yazmayı lütfen ihmal etmeyin.
Son olarak samimiyetle belirtmek isterim ki, bu işi emek verip, zaman ayırsanız ve bu işi zevk alarak yaparsanız emeğinizin karşılığını maddi manevi çok rahat alırsınız.
Blogçuluk o kadar güzel bir meslektir ki, tamam emek, zaman vs ister ama, bir yazıya 3 hafta harcarsınız, yeri gelir sadece o yazı size ayda 200 lira para kazandırır ve tek bir ayda değil, yıllarca her ay size o 200 lirayı kazandırır.
Aynı ağaç dikmek gibidir. Ağacı diker, sular büyütene kadar bakımını yaparsınız fakat ağaç belirli bir yetişkinliğe ulatığında, size sadece her yıl gidip meyvesini toplamak kalır. Blogçuluğu bu kadar cazip yapan tam olarak budur.
Bu yüzden ısrarla tekrar söylüyorum :) Eğer Blog kurma fikriniz varsa bu fikri fikir olmaktan çıkartıp, bir an önce eyleme dökün!
Blog nasıl açılır, açsam bile teknik konuları nasıl hallederim, internet, site kurma, blog kurma hakkında hiç bir teknik bilgiye sahip değilim ki ben önce araştırıyım, öğreniyim sonra açarım derseniz hata yaparsınız. Malesef suyun içine girmeden yüzme öğrenilmiyor.
Ki ben size ilk adımı atacağınız kaynağıda sunuyorum: Buyrun, Adım Adım Blog Açmak – Blog Nasıl Açılır başlıklı yazımı takip edin, 10 dakka içinde blog hayatınıza ilk adımı blogunuzu açarak atın.
Umarım Türkiye’nin En İyi Blogcuları ve Blog Başarı Sırları başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Merhaba
Sizden ve diğer sitelerden fikir alarak bir blogger blogu açtım. Sizin püf noktalarınızı elimden geldiğince uyguladım. Dizi tanıtımı yaptığım bir blog açtım. Günlük ziyaretçi sayım 1000’in altına düşmüyor. Fakat adsenseden 1,50 tl’nin üstünü çok zor görüyorum. Düzenli içerik vermeme rağmen reklamlarım görülmesi ve tıklamasıda iyi gelirim neden bu kadar düşük anlamıyorum. Bu tarx yazılarınızın hepsini okudum ama nedenini bulamıyorum. Bu gelir normal mi yoksa düşük mü? Yardımcı olursanız sevinirim
Sitenizle tanıştığımdan beri ne zaman bir içerik arayacak olsam, arama teriminin yanına wpmaviyi ekliyorum. Blog nasıl başarılı olur, bize anlatmak için, başarılı blog yazarları ile başarılı blog yazarı olmak, konulu ropörtajında oldukça doyurucu olmuş. Başarılarının devamını dilerim
Yorumunuz için çok teşekkürler hocam. Takipte kalmanız dileği ile !
Ara ara sitenizi ziyaret edip aklıma takılanları tekrar tekrar okuyorum. Bu yazınız da ömürlük yazı olmuş örnek verdiğiniz türden :) teşekkür ederim son bir kaç gündür önerilerinize uyarak bazı işlemler yaptığımda ziyaretçi sayısının arttığını gördüm. Çok mutlu oldum. Tekrar teşekkür ederim
Teşekkürler hocam, faydasını görmenize sevindim. Umarım blogunuz çok daha iyi yerlere gelir.
bu yazı için çok teşekür ederim. benim için çok faydalı oldu..
Çok güzel bir derleme olmuş hocam, elinize sağlık.
Saolasın Gökhan. Beğenmene sevindim kardeşim.
Rekabetin çok olduğu bir alanda tamamen özgün sadece 40 yazı ile 4 ay sonunda günlük 100 hit alıyorum. Hem de google’ı hiç kandırmadan :)
Elbette günlük 100 hit çok düşük ancak yapılan yatırım ve harcanan zaman düşünüldüğünde özgün yazıların ne derece önemli olduğu ortaya çıkıyor.
Bu yazıdaki bloggerların da en önemli özelliği yazılarının derleme değil gerçek anlamda özgün olması.
Sadece bir siteden değil; tüm sitelerde “başarıyı nasıl yakalamış” konusunu özetlemeniz çok can alıcı olmuş. Benzer başarı yolunu ben de kendi sitemde izledim/izlemeye devam ediyorum.
Yorumun için teşekkürler hocam. Umarım yazımın faydasını görürsünüz.
Efsane bir yazı olmuş :)
Teşekküler Cengizhan!
Kendi blogumu daha üst seviyelere getirmem adına çok iyi bir içerik olmuş. Tebrik ederim. Başarınız daim olsun.
Faydasını görmenize inanın çok sevindim. Takipte kalmanız dileğiyle!
Gerçekten başarılı bir yazı olmuş. Özelikle blog dünyasında tanınır kişilieri bir arada toplamanız çok iyi. Emeğinize sağlık.
Geri dönüşün ve bu güzel yorumun için kendi adıma teşekkür ederim Hasan.
Ahhh Burak beni uykusuz bıraktın gene. Saat olmuş 02:24 ben 1 saaatir senin yazılarını okuyorum. Bu nasıl makale yazmak. Sürekli bu tavsiyeleri ve teknikleri okudukça ben ne kadarını yapıyorum. Ne kadarını yapabilirim diyorum. Benimkisi blog değil site ama tarzi blog gibi. Bazi tavsiyelerinizi siteme veya yazilarima uygulamakta kafam karışıyor.
Ellerine sağlık çok güzel yorum olmuş. En çokda ne kadar kazanıyorsun sorusuna verilen cevaplar çok güzel. O zaman blogdan ne kadar ve nasıl kazanılır yazindaki bahsettiğin 41 yaşındaki kadin hepsinden hepimizden fazla kazanıyor helal olsun ona.
Bilal yorumun için çok teşekkür ederim. Yazılarımın bu denli okunduğunun yazılı kanıtı olan bu yorumun inan beni çok mutlu etti. Ayrıca yazdığın soru ile ilgili sana mutlaka dönüş yapacağım.
Blog yazarları için son derece faydalı bir yazı. Blog yazmak isteyen, blogculuğa yeni başlayan kişiler için bu tür yol gösterici yazıların artmasını diliyorum. Kaliteli içerik üreten blog yazarlarına ihtiyaç var.
Engin yorumun için çook teşekkür ederim. Zaten bende seninle aynı düşünceleri paylaştığım için bu yola çıktım ve bu tür yazılar yayımladım. Merak etme, yakında daha çok blogçuyla röportaj ve yazı yolda.
Merhaba, bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. Yeni bir blogcu olarak ufuk açıcı bilgiler verilmiş. Yeni RÖPORTAJLAR bekliyoruz.
Nizamettin Bey yorumunuz için çok teşekkür ederim. Merak etmeyin, yeni röportajlar da yolda.
Yazılarınız ve yorumlarınız için çok teşekkürler. Blog hayatına yeni girmiş biri olarak düşüncelerinizin, bana ve siteme ışık tutacağını düşünüyorum. Tekrardan emeğinize, yüreğinize sağlık.
Bu güzel yorumununuz için ben teşekkür ederim.
Cidden böyle yazılarınız beni gururlandırıyor hala böyle para için değilde insanlar işini görsün diye yazı yazan son blog’culardansınız sitenizi her ziyaret ettiğimde 1 kere reklamınıza tıklarım.
Teşekkürler Burak Hocam :)
Çok teşekkürler Oğuz. Normalde bende bir blogcunun yazısını beğendiğimde, gider reklamına bir kere tıklarım. Sonuçta bir yazıdan faydalanıyorsanız o yazıyı yazan kişiye, sitesinde bulunan reklama tıklayarak bir nevi 30 kuruşlukta olsa bir ödeme yapmış ve farklı bir yoldan teşekkür etmiş oluyorsunuz. Bu konuya değindiğin için ayrıca teşekkür ederim.
ben 6-7k hit alıyodum fakat bunların sadece 400 500 ü google’den geliyomuş :d diğerleri forumlardanmış hep neyse olsun… tekrar bu yorumu yazdım ki yukardaki yorumları görenler bana sürekli ulaşıp “nasıl?” diye soruyolar falan.
Merhaba Burak,
Harika bir kaynak olmuş desem yeridir. Uzun zamandır aklımda olan bir konsepti gerçekleştirmişsin. Sorular ve verilen cevaplar da oldukça güzel. Siteni çok detaylı olmasa da inceledim. Daha detaylı incelemek üzere de yer imlerime ekledim. Umarım kaliteyi her geçen gün daha da arttırarak bloglamaya devam edersin. Bu arada ben de sosyal medya hesaplarımda yazını paylaşacağım. İyi çalışmalar.
Bu motive edici yorumun için çok teşekkür ederim Barış Gündüz. Yazımı sosyal medyada paylaşacak olman beni ayrıca mutlu etti. Esenle kalman dileğiyle! İyi çalışmalar.
SRGZ Blog’un böyle kaliteli bloglar arasında bulunmasından çok memnun oldum. Blog yazarlarının nedense çok kazandığı konusunda genel bir intiba var ancak şunu gözardı etmemeliyiz ki, buradaki blog yazarları hem bir işte çalışıyor, hem aileleri var, hem halı saha maçlarına gidiyor :) Geri çevirdiimiz ve üzülerek reddettiğimiz makale tekliflerini üst üste koysak sanırım Dilek Hanım’ın dediği rakamlara ulaşabilirdik. Para kazanmak adına yazılarımızın kalitesini düşürmemeye çalışıyoruz.
Yeni blog projem profesyonelblogger.blogspot.com adresinden yeni yazılarımı okuyabilirsiniz.
Teşekkürler Burak
Bu projede yer aldığınız, beni ve blogçuları kırmayıp, sorularıma emek ve zaman harcadığınız için ben teşekkür ederim Vural Bey. Emeğinize sağlık.
Kadıköyden-Avcılara bu yol nasıl biter diye düşünürken bildirim maili geldi ve yazıyı okumaya koyuldum. Her biri birbirinden değerli blogların sahibleri çok sağlam tyolar paylaşmış. Yeni blog yazarlarına ışık tutacak bu makale/ropörtaj için çok teşekkür ederim Burak.
iyi bloglar
Sorularıma zaman ve emek harcayıp detaylı bir şekilde cavapladığınız için ben teşekkür ederim. Sonuç olarak hep birlikte ortaya yeni blogçulara rehber olacak bir yazı çıkartmış olduk. Emeğine sağlık hızlı adam.
bende 2 aylık blogda 1 günde 7k ziyaretçi alıyorum. amacım çok insan gelsin değildi ama seninki kadar olmasada her makaleyi gittikce kaliteli yapmaya calısıyorum
Webcansu, siteni biraz önce ziyaret ettim, yazmak için şeçtiğin konular gayet başarılı, fakat size tavsiyem yazılarını daha detaylı ve uzun tutmanız.
Ne kadar teşekkür etsem az… Elinize, emeğinize, yüreğinize sağlık. Bu yazıyı sosyal medyada paylaşarak daha çok insanın okumasına olanak vereceğim.
Değerli suskumru kurucusu Cağru Mustafa, yorumun için çok teşekkür ederim. Bu yazımı sosyal medyada paylaşacak olman inan beni çok mutlu etti. Verdiğin değer için ayrıca teşekkür ederim.
Mükemmel . Aradigim konu sende varsa başka bir sekme acmiyorum blog yazmaya karar verdiğimden beri. Yine çok etkileyici ve ışık dolu bir yazı. Bu işte çok iyisin.
Bunu tamamen hedef kitlenizin farklı olmasına ve hedef kitlenizin potansiyel ziyaretçi sayısının bizlerden çok daha fazla oluşuna yorabiliriz. Siz kadınlara hitap ederken ( yaklaşık 20 milyonluk potansiyel ziyaretçi sayısı, biz belkide 1 milyon kişiye hitap ediyoruz. )
Lütfen, blogunuzdaki geliri tam olarak burda paylaşın bende hem yazıma dahil edeyim, hemde blogunuza backlink sağlamış olayım.