WordPress Sayfa / Yazı İçi Link Verme ( Konu İçi Linkleme )

Wordpress Dersleri

WordPress’te uzun bir yazı yazarak başlık başlık ayırdınız. Konu başında bu başlıkları madde madde yazıp, konu içerisinde yer alan başlıklara link vermek istiyorsanız,

Yani wordpress yazı içi linkleme yapmak istiyorsanız, bunun iki yöntem ile yapabilirsiniz. İlki kodlama (HTML) ikincisi ise eklenti kullanarak.

Tarafıma “sayfa içi alt başlıklara link verme yapmışsınız bunu nasıl yapabiliriz”diye bir çok kez sorulması üzerine ben de wordpress sayfa içi link nasıl verilir anlatmaya karar verdim.

Vikipedi’de içerikler bölümü olduğu ve benim de blogumda bir çok yazımda tecrübe ettiğiniz gibi yazı içi link verme hem kullanıcı deneyimi hem de SEO açısından oldukça faydalıdır.

Wordpress Vikipedi Gibi İçindekiler Kısmı Yapma

WordPress Vikipedi Gibi İçindekiler Kısmı Yapma

Konu içi linkleme yaptığınızda arama sonuçlarında yer alan yazınızın snippet görünümünde aynı zamanda alt başlıklarınız da yer alır. Yani hemen alttaki gibi jump to link oluşturma işlemi yapmış olursunuz;

Google Jump To Link Oluşturma

Google Jump To Link Oluşturma

WordPress Yazı İçi Link Verme ( Eklenti Kullanarak )

WordPress yazı içinde başlıklara link vermek için en etkili ve bir çok özelleştirme seçeneğine sahip yöntem tabii ki eklenti kullanmak.

1-Önce Admin Paneli >> Eklentiler >> Yeni Ekle sekmesine giderek, sağ üst köşede bulunan eklentilerde ara kısmına Table of Contents Plus yazın. Eklentiyi kurun ve etkinleştirin.

2-Ardından Admin Paneli >> Ayarlar >> TOC+ sekmesine, yani yazı içi linkleme eklentisinin yönetim paneline gidin.

Wordpress Yazı İçi Linkleme Eklentisi Yönetim Paneli

WordPress Yazı İçi Linkleme Eklentisi Yönetim Paneli

#Position: Konu içi linkleme (içindekiler) kısmının sayfa / yazı içindeki konumunun neresi olacağını belirliyoruz.

  • Before First Heading: Yazıda bulunan ilk başlıktan hemen önce
  • After First Heading: Yazıda bulunan ilk başlıktan hemen sonra
  • Top: Yazının en üst kısmında
  • Bottom: Yazının en alt kısmında

#Show When: Yazı içi alt başlık linkleme kısmı ne zaman görünür olsun, onu belirliyoruz. Burada seçtiğiniz rakamla, yazıda en az x sayıda başlık olduğunda içindekiler kısmını, yani yazı içi linkleme özelliğini görünür / aktif kıl diyoruz.

#Auto İnsert… : Post ve pages seçeneklerinin ikisini birden aktif ettiğinizde bu özelliği hem yazılarınızda, hem de sayfalarınızda otomatik aktif hale getirmiş oluyorsunuz.

#Heading Text: İçerik tablosu başlığının ne olacağını belirliyoruz. Dilerseniz Vikipedi gibi içindekiler, dilerseniz özet gibi bir şey yazabilirsiniz.

  • Allow the user to tog..: Eğer bu özelliği aktif ederseniz, kullanıcıya istediğinde bu tabloyu gizleme ya da görünür kılma sanşı vermiş olursunuz. ( Show text: Gösterme butonu için ne yazılsın, Hide Text: Gizleme butonu için ne yazılsın. )
  • Hide the table of contents…: Bu seçeneği aktif ettiğinizde içerik tablosu sayfa açılısında ziyaretçiye tam gösterilmez. Ziyratçinin tabloyu görmesi için Göster butonuna tıklaması gerekir.

#Show Hierarchy: Bu seçenek aktif olduğunda ise, aynı sayfa içinde link verme işleminin sırası sayfada yukarıda bulunan başlıktan aşağıda bulunan başlığa doğru yapılır.

#Number List İtems: Bu seçenek ise, sayfa içinde link verme işlemini sadece rakamlar ile numara verilmiş başlıklar için yapar.

Wordpress Yazı İçinde Link Verme Toc Ayarları

WordPress Yazı İçinde Link Verme Toc Ayarları

#Enable Smooth Scroll Effect: İçerik tablosunda yer alan bir linke tıkladığınızda, yazı içinde linkli olan yere direkt değil de, aşağıya scroll edermişcesine bir efekt ile gidiyorsunuz.

#Width: İçerik tablosunun genişliğini buradan ayarlıyorsunuz.

#Wrapping: İçerik tablosunun sayfanın soluna mı yoksa sağında mı yaslı ya da hiç bir yere yaslı olmadan ortada mı olmasını seçiyorsunuz.

#Font Size: İçerik tablosununda yer alan yazı içi linklerin yazı boyutunu belirliyorsunuz.

#Presentation: Yazı içi link verme tablosunun tasarımını buradan seçiyorsunuz.

3-Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra en altta bulunan Update Options butonuna tıklayın ve işlem tamamdır. ( Not: Advanced seçeneğinden eklentiyi daha da özelleştirebilirsiniz )

TOC Eklentisi Nasıl Çalışır ?

Eklenti wordpress’te aynı sayfa içinde link verme işlemini ayarlarınıza uyuşan içeriklerde, yani . yazı içerisinde h1, h2, h3, h4, h5, h6 tagı bulunan ve bu taglardan en az 4 adet bulunan ( Show when seçeneğinde ayarlamıştık ) tüm yazılarınıza otomatik olarak devreye sokacaktır.

Wordpress'te Aynı Sayfa İçi Link Verme

Not:Eğer sayfa içi link verme işlemini spesifik bir yazınızda devre dışı tutmak istiyorsanız, o yazının başına [no_toc] kısa kodunu eklemeniz yeterli olacaktır.

Not:Eğer yazılarınızın çoğunda yazı içi alt başlıklara link verme işlemini devre dışı bırakmak ve sadece az sayıda içeriğiniz için linklemeyi aktif etmek istiyorsanız,

O zaman da otomatik ekleme opsiyonunu devre dışı bırakın ( Auto İnsert seçeneğinden ) ve otomatik yazı içi linklemeyi aktif etmek istediğiniz yazıların başına [toc] kısa kodunu ekleyin.

#Ayrıca eklentinin bir de bileşen özelliği var. Yani yazılarınız için sayfa içi alt başlıklara link verme işlemini yazı başında ve ya sonunda değil de, o yazının yan panelinden de yapılması imkan veriyor.

Wordpress Yan Panelden Yazı İçi Linkleme

WordPress Yan Panelden Yazı İçi Linkleme

WordPress Yazı İçi Link Verme ( Kodlama İle )

Wordpres’te aynı sayfa içinde link verme işlemini kodlama ile de yapabilirsiniz ancak dediğim gibi eklenti kadar  işlevsel olmayacaktır. Bunun için;

1-Öncelikle yazı editörü ekranın da sağ üst kısımda bulunan Metin editörü kısmına gidin.

2-Bu kısımdan tıklanınca alt başlığa gidecek yazıyı / cümleyi yazıyoruz ve cümleyi hemen alttaki kod ile kaplıyoruz;

<a href="#1">Tıklanınca Alt Başlığa Gidecek Yazı</a>

3-Hemen ardından link verdiğimiz cümlenin yazı içinde hangi başlığa gideceğini belirtmek için yine metin editöründen o başlığı buluyoruz ve başına hemen alttaki kodları ekliyoruz.

<h2><a name="1"></a>Alt Başlık Lokasyonu</h2>

4-Burada a href #1 olarak linklediğimiz cümle, yazı içerisinde a name=”1″ ( yani 1 numaralı ) başlığa gidiyor. Siz bu şekilde yazı başlıklarını tek tek 2,3,4,5.. şeklinde bağlayabilirsiniz.

Sonuç

WordPress’te aynı sayfa içinde link verme işlemi için ben herhangi bir eklenti kullanmadan, kodlama ile, yani 2. yöntem ile yapıyorum ancak eğer geriye dönük yüzlerce yazınız için bunu yapmak istiyorsanız,

Tek tek her yazıyı editlemek epey bit zaman alacaktır. Dolayısı ile, hali hazırda yayımda olan yazılar için de yazı içinde bulunan alt başlıklara link verme işlemini eklentiyi kurarak ve ayarlarını yaparak otomatik olarak tek bir tıklama ile hayata geçirmeniz mümkün.

Ki eklenti onlarca farklı özellik sunuyor. ( Tasarımdan, yazı ayırt etmeye kadar ). Dolayısı ile hangi yöntemi kullanacağınız tamamı ile sizin sitenize ve kendi fikrinize kalmış bir durum.


Umarım WordPress Sayfa / Yazı İçi Link Verme ( Konu İçi Linkleme ) başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

İlgili gönderiler

WordPress Sayfa / Yazı İçi Link Verme ( Konu İçi Linkleme )” ile ilgili yorumlar;

  1. Muhammet dedi ki:

    Burak merhaba, öncelikle yazıların için teşekkürler. Bu yazında ve diğer yazılarinda metin içindeki başlıkları gri bı şerit halinde nasıl yapıyorsun bı eklenti mi var bir türlü yapamadım. Benim yazdığım sayfa olduğu için mi olmuyor,yazı olarak mı yapmam gerekiyor. Yardımın için şimdiden teşekkürler.

  2. canip dedi ki:

    merhaba web sayfamda yazı içerisine normal başka bir adrese gitmesi için link bağlantısı verdiğimde pc de çalışıyor ancak mobil de maalesef link tıklama işlemi olmuyor ne yapabilirim?
    Tema calcium.

  3. kpss dedi ki:

    merhaba hocam, öncelikle istisnasız tüm yazılarınızın ayrıntılı olmasından dolayı size minnettarım. sorum şu; linleme içeriğinde başlıklarım siyah fon şeklinde oldu. bunları mavi yapmaşansım yok mu

    1. Burak Oran dedi ki:

      Var hocam linkleriniz için css kodu belirterek yapabilirsiniz. Bunu bi araştırın.

  4. Asrın dedi ki:

    Selam Burak, bu eklenti hakkında üç sorum olacak:
    1. Liste numaralarının yanına nokta veya tire koyabiliyor muyuz? (1. veya 1- gibi)
    2. Yazının fontunu değiştirebiliyor muyuz?
    3. Fare ile başlıkların üzerine gelindiğinde altının çizilmesi yerine, farklı bir renkte görünmesini sağlayabiliyor muyuz?

    İkinci sorum aslında sadece bu eklenti için değil, hemen her eklentide yapmak istediğim bir düzenleme. Örneğin Accordion ya da Tab kullanımlarında sayfada görünen başlıklar ve yazılar (sanırım Verdana fontu ile) çok büyük yazıyor. Bu sorunun genel bir cevabı/çözümü varsa çok memnun olurum.

    Selamlar.

    1. Burak Oran dedi ki:

      3 seçeneği de yapabilrisiniz aslında. Ancak bunu eklenti yönetim paneli üzerinden yapıp yapamayacağınızdan emin değilim. Sadece kodlama değişiklkleri ile bu 3 özellikte aktif edielebilir.

  5. mert dedi ki:

    selam;

    içeriklerde kelimelere kategori ya da anasayfa’ya bazen başka yazıya kendim link veriyorum ama W3C standatlarını test ettiğimde hata verdiğini görüyorum. Yazı için W3C standatlarına uygun link nasıl verebilirim.

  6. Muhammet dedi ki:

    Merhabalar hocam, google’ın aralık ayında getirdiği meta description güncellemesi sonrası bu eklenti artık description’un altında çıkardığı alt başlıkları çıkarmıyor. Son güncelleme sonrası description’un altında yazıdaki anchor textler çıkmaya başladı. Acaba onları geri düzeltmenin bir yolu var mı?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hala çıkartıyor hocam.

  7. Ergün dedi ki:

    slm burak hocam; sorum yazdığımız yazının altta sayfa numarasına nasıl link verilir yardımcı olursanız sevinirim

  8. sinan dedi ki:

    teşekkürler, faydalı bir paylaşım olmuş.

  9. Yunus dedi ki:

    Açıkçası çok yorum yapan birisi değilim. Sitenizdeki bir çok yazıyı okudum.(Bazılarını 2 kere (: ) Yabancı blogları okurken dikkatimi çeken bir özellik idi. Türkçe olarak nasıl yapıldığının anlatımını yaptığınız için minnetarım. Bunu belirtmek için ilk defa yorum yazıyorum. Büyük ihtimalle gereği yoktur, çünkü böyle uzun yazılar yazdığınız için motivasyonunuz büyük ihtimalle küçük şeylere dayanmıyordur ama en azından yorum yaparak motivasyonunuzun devamlı olmasını istedim. Tekrar teşekkürler.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yapın hocam. Bu tür yorumları her zmana için yapın. Benim için inanın motivasyon oluyor. Çok teşekkür ederim yorumlarınız için.

  10. Halit dedi ki:

    Sitenizden ve makalelerinizden ziyadesiyle faydalandım kardesim sağol ellerine sağlık kolay gelsin

  11. Mustafa dedi ki:

    Kıymetli Burak bey,
    Birkaç günden beridir sitenizi takip ediyorum ve bu satırları yazmaktan kendimi alamadım. Bütün konular bu kadar özverili, kolay ve güzel anlatılamazdı herhalde. Sizden çok istifade ettim. Çok teşekkür ederim. Türkiyede sizin gibilerini görmek insanı umutlandırıyor. Başarılar…

    1. Burak Oran dedi ki:

      Övgüleriniz ve yorumlarınız için çok teşekkürler hocam. Faydasını görmenize sevindim.

  12. Oğuz Erkara dedi ki:

    Epeydir aklımda olan konuyu sitenizde buldum, eklentiyi kurdum, adım adım yönergelerinizi izledim ve sonuç: harika..
    Elinize, yüreğinize sağlık

  13. Gökhan Duman dedi ki:

    Merhabalar, sizin hazırlamış olduğunuz şekilde yaptım ancak şöyle bir durum söz konusu alt başlıklar ortaya doğru kayıyor yani ben bunu sabit sol tarafa yaslanmış şekilde nasıl ayarlayabilirim? Resimde mevcut.

    http://i.hizliresim.com/r3Rqq1.png

  14. mehmet dedi ki:

    yazı içi link verme yazınız çok öğretici olmuş teşekkürler.Bir sorum olacak.
    http://i.hizliresim.com/V0lWNv.png bu şekilde yazıyı kutu içinde yazmak için ve çizgi eklemek için ne yapmak gerekiyor.kod filan mı girilmesi gerekiyor.Bilgi verir misiniz.Bu tür yazılarda bekliyoruz.

  15. erhan dedi ki:

    Eline, ağzına sağlık dostum, uzunca bir süre araştırmadan sonra eklentiyi buldum.Eklentiyi bulduğum yetmedi bu güzel anlatımın da baya yardımcı oldu. Başarılarının devamını dilerim

  16. Haşim dedi ki:

    Yine burak oran ve yine bir mükemmel yazı… Burak abi senin bu E-kitap ne zaman çıkacak vallahi sabırsızlıkla bekliyorum

    1. Burak Oran dedi ki:

      Teşekkürler Haşim. Ya planım var yazmak gibi ama ne zaman olur, nasıl olur henüz bir zaman çizelgem yok malesef. Ama yazacağım.

  17. Taha Yasin Önal dedi ki:

    Merhaba burak bey öncelikle bu güzel anlatım için teşekkür ederim. Anlatımınıza istinaden elle bir makalem için oluşturdum. Ancak google url yi sizin örneğinizde ki gibi indexlemedi. Bunun için extra bir ayar yapmamız mı gerekir? Şimdiden teşekkürler.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Merhaba, google her makale için öyle bir gösterim sağlamaz. Yani bu garanti değidlir. Bu şekilde site içi linkleme yaptım, google sonuçlarında da içeriğim alt linkleri ile birlikte çıkacak artık diye kesin bir olgu yok. Bu google’a kalmış bir durum. Yazının kalitesine ve etkileşimine de bağlı bir durum bu. Benim de bazı makalelerim öyle çıkarken, bazıları çıkmıyor. Yani demek istediğim bu kesin bir şey değil. Google’a kalmış bir durum.

  18. Süleyman ÖZKAN dedi ki:

    Çok faydalı ve güzel bir yazı olmuş yine. Ben affına sığınarak bir şey eklemek istiyorum. Bu yazıda farklı bir sayfanın alt başlıklarına link vermek de anlatılmalıydı diye düşünüyorum. Bu bir eleştiri değil kesinlikle. Genel olarak wpmavi de işlene konular, enine boyuna ele alındığı için, gözden kaçmış olabilir düşüncesiyle bu cümleleri yazıyorum. Türkiye de takip ettiğim tek site wpmavi ve yorumlarımın yanlış anlaşılmasını hiç istemem doğrusu.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Merhaba Süleyman, öncelikle yorumun için teşekkür ederim. Yazdığım konu sayfa içi linkleme olduğu için bu yazıda başka bir sayfaya link verme anlatılmadı. Başka bir sayfaya, o sayfanın içerisinde olan alt başlığa link vermek link nasıl verilir konusunda anlatılacak bir konu. Dolayısı ile bu konu ile çok alakası yok. Ancak yine de katkıların için teşekkür ederim. Takipte kalman dileği ile.

  19. Eylül dedi ki:

    Hocam,

    Sizin önerdiğiniz gibi “WordPress Yazı İçi Link Verme ( Kodlama İle” yapıyorum fakay YOAST eklentisi “”Başka bir sayfaya odak anahtar kelime ile bağlantı veriyorsunuz. Gerçekten bu sayfanın sıralamada yükselmesini istiyorsanız değiştirmeyi düşünün.”” uyarısı veriyor. Bu durum herhangi bir sorun teşkil eder mi?

  20. bbaHUG dedi ki:

    Güzel bir anlatım ve güzel konuya değinilmiş. Eklenti yerine el ile html tavsiye ederim. Sonuçta el ile yapılan çalışmalarda Dmoz ve wikipedia baş kanıt olarak gösterilebilir.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam el ile yapılmasının nasıl bir avanatajı var çok anlayamadım. Dmoz ve wikipedia’yı nereden bağladınız acaba ?

  21. Aydın dedi ki:

    Merhaba bu eklentiyi kurdum ayarları da bir güzel yaptım. Fakat bu eklentinin açık olduğu yazılarda google reklamları gözükmüyor. Normalde “Ad İnsider” da ilk paragraftan hemen sonra ekle özelliğini açmıştım fakat bu eklentinin çalıştığı yazılarda reklam çıkmıyor. Diğer yazılara baktım onlarda reklam çıkıyor.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam eklentiyi suçlamayın hemen. Ben de kullanıyorum bu eklentiyi ve sorunsuz çalışıyor. Siz bir ayarını hatalı yapmışsınızdır.

  22. yakup dedi ki:

    konudaki yazıların içindeki renkli alanları hangi eklentiyle yaptınız örneğin NOT: kırmızı olarak gösterilmiş

  23. Ahmet dedi ki:

    Burak Merhaba. Bilgilendirici yazı için teşekkürler. Linklere altyazı,kalın yazı vb gibi nitelik verme şansımız var mıdır ? Teşekkürler

  24. Hüseyin dedi ki:

    Merhaba Burak
    Table of Contents Plus eklentsini tavsiye ettin. Fakat bu eklentinin uyumlu olduğu en yüksek wordpress sürümü 4.4.5 Bunda bir sorun olabilir mi?
    Mesela site güvenliği ve hızı açısından..

    1. Burak Oran dedi ki:

      En son wordpress sürümü ile şu an sorunsuz bir şekilde çalışıyor bu eklenti. Sonuçta eklentiyi kodlayan ile wordpress’i geliştiren insanlar farklı dolayısı ile eklentilerin güncellenmesi, en son sürüm ile uyumlu hale getirilmesi zaman alabiliyor. Ancak eminim önerdiğim eklenti de yakın zamanda güncellenecektir.

  25. Nasılyapılır.Tv dedi ki:

    Burak Veysel arkadaşın yorumuna katılıyorum. Ayrıca seni uzun zamandır takip eden biri olarak bir yazında bize tavsiye olarak şöyle bir yazı yazmıştın. Öyle bir yazı yaz ki rakibin senin yazını görünce o konuda yazmaktan vaz geçsin demiştin. Tam bu örnek olmuş. Ellerine sağlık.

  26. Oğuz Veli Yavaş dedi ki:

    Sağ ol Burak!

    Ben de senin gibi kendim metin editöründen düzenliyordum ancak eklentiyi bir denemek için kurdum. Umarım faydasını görürüm.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Rica ederim Oğuz. Tabii tavsiyem yine metin ediötürnden gitmen yönünde olacaktır. Bu tür eklentiler büyük siteler ve tek tek düzenleyecek çok fazla yazı olduğu zaman devreye sokulabilir diye düşünüyorum. Tabii yine de karar senin.

  27. Veysel dedi ki:

    Sizi yaklaşık 45 gündür takip ediyorum. Gerçekten bir konuyu bu kadar ayrıntılı anlatmak zor. Benimde bir sitem var bununla ilgili bir yazı yazdım. Ama 100 kelime kadar. Sizin işinize ne kadar değer verdiğiniz buradan belli. Sizinle rekabet etmek çok zor yazılarınızı hemen okuyorum. Onunla ilgili yazmamak için.:D Çünkü ekstra bir şey yazmak gereksiz olur. En iyi şekilde açıklıyorsunuz.

    Yazılarınızı gerçekten bilgi dolu.

    Neredeyse tüm yazılarınızı okudum. Hemde hiç sıkılmadan. Teşekkürler wpmavi :D

    1. Burak Oran dedi ki:

      Veysel böyle yorumlar okumak inan bana muazzam motivasyon sağlıyor. Yazılarımın potansiyel bir rakip tarafından bu kadar kaliteli görülmesi ve övgüler alması benim için çok anlam ifade ediyor. Yorumun için ve övgü dolu sözlerin için çok teşekkür ederim. Takipte kalman dileği ile !

  28. Tolga dedi ki:

    Peki hocam, bu eklentide rakamsız listelemeni ve kalın yazını nasıl aktif edebilirim? (Kısaca böyle: ● Her hangi konu )

  29. şaban altunbaş dedi ki:

    Güzel bir uygulama özellikle uzun yazılarımızda detay arayan ziyaretçinin kaybolmaması ve sitede kalması için kullanılabilir değil mi ?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Kesinlikle. Bir nevi navigasyon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir