Bir beyin fırtınası yapmak adına blog yazı fikirleri edinmek için ve artık gerçekten fark yaratacak, size ilham verecek blog yazı fikirleri duymak isteyerek bu yazıya geldiğinizi biliyorum.
Öncelikle iddalı bir şekilde söylüyorum ki, blog yazı fikirleri edinmek ve bir beyin fırtınası yapmak adına kesinlikle doğru yerdesiniz. Paylaştığım blog yazı fikirleri sizi uzun bir süre meşgul eder diye düşünüyorum.
#1Kıyaslama Yazısı Yazın: Rekabeti oldukça yüksek olan ürünleri, hizmetleri, servisleri karşılaştırabileceğiniz bilimsel verilere dayalı yazılar yazın. Elde ettiğiniz veriler sonucunda en iyi sonucu veren firmalarla satış ortaklığı yapabilir ve yazdığınız yazıyla kolaylıkla gelir elde edebilirsiniz. En İyi Hosting Firması – Türkiye | Verilerle İnceleme başlıklı yazım, kıyaslama yazı fikri için oldukça başarılı bir örnektir.
#2Rehberlik Edici – “Nasıl Yapılır” Yazısı Yazın: Bilgi birikiminizin üst seviye olduğu bir konuda “nasıl yapılır” tarzı, rehber niteliğinde yazılar yazarak, tecrübe sahibi olmak isteyen insanlara yardım edebilirsiniz. Bu tür yazılar hem sitenize, hemde size değer katacaktır. Trafiğiniz artarken aynı zamanda takipçi sayınızda artacaktır.
Adım Adım Blog Açmak – Blog Nasıl Açılır başlıklı yazım, “Nasıl Yapılı” yazı fikri için oldukça başarılı bir örnektir.
#3Tanıtım Yazısı Yazın – Kitap/Film/Ürün: Dürüst, objektif yazılar yazarak bir çok kişiyi bir ürün alma konusunda yönlendirebilir ve bu yönlendirmeniz sonucu yönlendirdiğiniz firmayla satış ortaklığı yaparak kendinize ciddi finansal getiri sağlayabilirsiniz.
#4Bir Websitesini Yada Kişiyi Eleştirin: Belirli bir tanınmışlık seviyesine ulaşmış popüler blog yazarlarını, web sitelerini yada kişileri artı ve eksi yönleriyle eleştiren yazılar yazın. Özellikle de eksi yönlere odaklanın. İnanın bana beklentinizin çok üzerinde dikkat çekeceksiniz.
Buradaki amaç bir tartışma başlatmaktır. Tartışma başlatmak site trafiği için uygulanacak en iyi yöntemlerden birisidir.
Bir tartışma başlattığınızda insanlar altta kalmama güdüsüyle kendilerinde cevap verme zorunluluğu hissedeceklerdir. Bu tartışmaya sadece eleştirdiğiniz kişiler değil, aynı zamanda sizinle aynı fikre sahip yada tam aksini düşünen insalarda dahil olacaktır. Buda siteniz adına devamlı bir etkileşim demektir. Devamlı etkileşim ise tekil hit sayısı arttırma demektir.
Dikkat etmeniz gereken tek nokta ise, yazdıklarınızı hukuksal çerçevede, verilere dayalı olarak yazmanız. Unutmayın ki karalama yaparak hiç bir yere varamazsınız.
#5Tamamıyla GIF Resimlerden Oluşan Yazı Yazın: Onedio ve Listelist gibi sitelerin içeriğinin çoğunu GIF resimler oluşturur ki bu sitelerin popüler olmasında ki en büyük etkenlerden bir taneside, içeriklerin GIF resimlerle uyumlu bir şekilde yazılması olmuştur. Sizde yaratıcılığınızı kullanarak oldukça ilgi çekici, paylaşılma potansiyeli yüksek içerikler oluşturabilirsiniz.
#6Tamamıyla Fotoğraflardan Oluşan İçerik Oluşturun: Dünyadan kareler, yaratıcılık, sanat, tasarım, ilginç kareler, dünyayı paylaştıklarımız vs. gibi kategorilerde beğendiğiniz, insanların da görmesini ve paylaşmasını istediğiniz fotoğraflardan bir içerik oluşturup yayımlayabilirsiniz.
Önemli: Eğer fotoğraf / resim yoğunluklu bir blogunuz varsa mutlaka ve mutlaka CDN kullanmanızı tavsiye ederim. Diğer türlü sitenizin açılış hızı oldukça düşük olacaktır. CDN Nedir – CDN Nasıl Kullanılır başlıklı yazımdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
#7Sırlarınızı Paylaştığınız – İtirafta Bulunduğunuz Bir Yazı Yazın: Çoğu insan dedikoduya ve dedikodu yapmaya, başkalarının kirli küçük sırlarını öğrenmeye bayılır. Bunları kamuoyu önüne paylaşmak oldukça cesaret istesede, karşılığını yazınızı ziyaret eden kişilerin yazınızı paylaşarak yada yorum yaparak sağladıkları yüksek etkileşimle fazlasıyla alırsınız.
#8Deyimler Kullanarak Motive Edici / İlham Verici Yazı Yazın: Motivasyonun insanlar için önemini hepimiz biliyoruz. Girişimlerin arkasında her zaman tetikleyici bir şeyler veya birileri vardır. İnsanları bir işe başlatmak için motive edici yazılar yazarak sizin için küçük başkaları için büyük gelişimlerin ilk adımını atmış olursunuz.
Kafasında blog açma fikri olan, fakat bu işin nasıl yapıldığına dair hiç bir fikri olmayan bir insana motive edici bir anlatımla nasıl yapacağını anlattığınızda, o insana blog açma yolundaki ilk adımı attırabilirsiniz.
#9En Son Seyahat Deneyimlerinizi Yazın: Günümüzde gezi blogları ve gezi yazıları oldukça popüler ve gezi blogu yazarak elde ettiği gelirle dünyayı gezen insanlar mevcut. Gezdiğiniz ülkeyle ilgili her detayı, nasıl gittiğinizi, gittiğiniz yerin artı eksi yönlerini, yaşadığınız en iyi ve en kötü deneyimleri aktaracağınız kapsamlı yazılar yazın.
#10Hediye Dağıtımı Yapın: İnsanlar ücretsiz şeylere bayılır. Ziyaretçilerinize içeriğinizi paylaşma, arkadaşlarını davet etme sonucunda hediyeler dağıtarak yeni ziyaretçilere ulaşabilirsiniz.
#11Komplo Teorisi Yazın: Büyük olayların arkasından söylenen bir çok komplo teorisine şahit olmuşsunuzdur. Yaratıcılığınızı kullanarak o teorilere bir yenisinide siz ekleyebilir yada var olan teoriler hakkında kendi görüşlerinizi belirten yazılar yazabilirsiniz.
#12Liste Yazısı Yazın: Liste şeklinde hazırlanmış blog içeriklerinin tıklanma oranları her zaman yüksektir. “En iyi 10 hosting firması“ gibi, en iyi 10, en iyi 100 şeklinde her konuda yazılabilecek içerikler yayımlayın.
#13Sevdiginiz Blogları Tek Bir Yazıda Paylaşın: Sevdiğiniz, takip ettiğiniz, yazdıklarını değerli bulduğunuz tüm blogları liste şeklinde, artı ve eksi yöneleriyle anlatan bir yazı yazın. Kendi blogunuzu da listenin sonuna eklemeyi unutmayın. Bu şekilde bir etkileşim başlatmış olursunuz.
Ne demek istediğime hızlı adam’ın En iyi bloglar yazısını inceleyerek daha iyi anlayabilirsiniz. Hızlı adam yazısında sevdiği blogları kendi en iyi listesine eklerken, aynı zamanda o bloglara backlink sağlıyor. Buda yazıda yer alan blog sahiplerinin bu yazıdan haberdar olmasını sağlıyor.
Peki sonuç ? Sonucu yazının yorumlar kısmına bakarak görebilirsiniz. Yorumlara baktığınızda etkileşimden kastımın tam olarak ne olduğunu daha iyi anlayacaksınız.
#14Okuyucularınızı Misafir Yazarlık Yapmaya Davet Edin: Yazacak konu bulma konusunda zorlanıyor, yada bir süreliğine blogunuza ayıracak vakit bulamıyorsanız, okuyucularınıza blogunuzda misafir yazarlık yapmalarını teklif edin.
Siz içerik elde ederken, içerik yayımlayanlarda hem kendi bloglarına backlink sağlar hemde kendi isimlerini duyurmuş olur. Buda İki taraf için kazan – kazan durumu yaratır. Bu arada yeri gelmişken sizinde wpmavi.com’da misafir yazarlık yapabileceğinizi belirtmek isterim.
#15Bugüne Kadar Aldığınız En İyi Yorumları Tek Bir Yazıda Paylaşın: Blogunuzda en öne çıkan yorumları yada sizin için en değerli yorumları tek bir yazıda paylaşabilirsiniz. Böyle bir yazı hem etkileşimi hemde blogunuza yazılacak potansiyel yorum sayısını mutlaka arttıracaktır.
#16 Blogunuzdan Elde Ettiğiniz Gelir ve Trafik Rakamlarını Yayımlayın: İnsanlar blog açarak para kazanıldığına hep bir şüphe ile bakarlar. Para kazanıldığına ikna olsalar bile ne kadar kazanılır sorusuna kesin bir yanıt hiç bir zaman bulamazlar.
Size tavsiyem, hem blog trafiğinizi hemde aylık blog kazancınızı yayımladığınız bir yazı yazmanız. Bu tür yazılar blog trafiğini muazzam derecede arttırır. İnsanlar sonuçları direkt görmeye bayılırlar!
Benimde ileride mutlaka hayata geçirmek istediğim projelerimden bir taneside bu. Her ayın sonunda hem trafiğimi, hemde blog kazancımı okuyucularımla paylaşmak.
#17Blog Hayatınızda Yaptığınız Hataları ve Başarıları Anlatan Bir Yazı Yazın: Hata yapmadan başarılı olmak mümkün değil. Bunu hepiniz biliyor ve tecrübe ediyoruz. Blog hayatınızda yaptığınız hataları ve başarıları yazarak, insanların tecrübelerinizden faydalanmasına olanak sağlayın.
Burak Kara’nın Blog ve Çalışma Hayatımda Yaptığım 5 Yeni Hata başlıklı yazısı, bu blog yazı fikri için oldukça başarılı bir örnek olmuş
#18Kelimelerin İfade Etmekte Yetersiz Kaldığı Bir Fotoğraf Yayımlayın: Bizlere binlerce kelimenin anlatamayacağı bir hikayeyi bazen tek bir fotoğraf anlatabilir. Bu tür fotoğrafları içeren bir yazı yayımlayabilirsiniz. Bu tür içerikler blogunuzun sosyal medyada paylaşım oranını arttırırken, aynı zamanda ziyaretçilerinizin blogunuzda harcadığı süreyide arttıracaktır.
#19Tarihteki En Önemli Anları Paylaşın: Bir ülke/savaş/icat/şirket şeçip, dönüm noktası niteliğindeki tarihleriyle birlikte geçmişinden bugüne nasıl geldiği hakkında yazın.
#20Pazarlama İpuçları Hakkında Yazın: Blogunuzu pazarlamak için neler yaptığınız hakkında bir yazı yazın. Blogunuzun başarılı bir noktaya gelmesi için uyguladığınız pazarlama stratejilerini okuyucularınızla paylaşarak, insanların tecrübelerinizden faydalanmasını sağlayın.
#21En Popüler Yazılarınız Hakkında Bir Yazı Yazın: En çok trafik alan yazılarınızın nasıl bu kadar başarılı olduğu hakkında her birinin teker teker analizini yaparak bir yazı yayımlayın. Ne kadar trafik, yorum ve size getiri sağladıkları hakkında yazmayıda ihmal etmeyin.
#22Artı ve Eksi Yönlerle İnceleme Yazısı Yazın: Herhangi bir konuda, üründe veya hizmette sunulanı, artı ve eksi yönleriyle tartıştığınız bir yazı yayımlayın. Bu tür yazılar hem bilimsel hemde seçim yapma konusunda kesin yargılara varmadığı için tartışmaya açık kalmış oluyor. Unutmayın ki tartışmaya açık konular blogunuzda her zaman etkileşimi arttırır.
#23Bir Seri Oluşturacak Şekilde Yazılar Yazın: Bu bir blog yazı fikri dışında aslında her blog yazarının uygulaması gereken yöntemlerden bir tanesi diye düşünüyorum. Çünkü google birbiriyle alakalı yazılara bayılır! Bunu bir ağ olarak düşünün. Bir konu hakkında 5 – 10 yazıdan oluşan bir ağ örün.
Örnekle açıklamak gerekirse; Diyelim ki bir kişi kafasından sadece düşünce olarak blog açmayı geçiriyor, fakat bırakın nasıl blog açacağını, ne hakkında blog açıcağı hakkında bile bir fikri yok. Ondaki sadece bir düşünce. Peki bu insanı nasıl profesyonel bir blogçu yaparsınız ?
Aşağıda paylaştığım yazı listesi, bu tür insalara çözüm olabilecek bir ağ oluşumunun birer parçasıdır. Aslında ben bu ağı örerek blogçuluga yeni başlayan insanlara kapsamlı bir rehberlik sunmuş oluyorum.
Blog Fikirleri – Hangi Konuda Blog Açabilirim ?
Adım Adım Blog Açmak – Blog Nasıl Açılır ?
En iyi Hosting Firması – Türkiye Verilerle İnceleme
En Etkili Hit Arttırma Yöntemleri Trafik Arttırma
Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür ?
Sizde herhangi bir konuda bir çok yazı serisinden oluşan bir rehber oluşturabilir ve ziyaretçilerinize sunabilirsiniz.
#24Blogunuz İçin Kullandığınız Online ve Offline Araçları Listeleyen Bir Yazı Yazın: Bir yazı yazarken o yazı için seçtiğiniz resimleri hangi programda düzenliyorsunuz ? Hangi yazı editörünü kullanıyorsunuz ? Resimlerinizi hangi programla boyutlandırıp, hangi programla sıkıştırıyorsunuz ? Tarayıcınızda blogunuza fayfa sağlayan hangi chrome araçlarını kullanıyorsunuz vs. gibi onlarca program ve araçtan oluşan liste şeklinde bir yazı yayımlayın.
#25A’dan Z’ye Bir Yazı Yazın: A’dan Z’ye En İyi WordPress Eklentileri yada A’dan Z’ye Gezi İpuçları gibi yazılar yazabilirsiniz. Bu tür içerikler her zaman ilgi çekici olmuştur.
#26Tek Bir Soruyu O Konuda Tanıdığınız Tüm Uzmanlara Yöneltin ve Gelen Cevapları Tek Bir Yazıda Toplayın: Gerçekten cevabını aradığınız ve insanlarında aradığını düşündünüz bir soru hazırlayın ve aynı soruyu o konuda bilgi sahibi olan tüm profesyol kişilere yöneltin. Gelen cevapları tek bir yazıda toplayın. Eminim ortaya çok güzel bir yazı çıkacaktır.
#27İpuçları Paylaştığınız Liste Yazısı Yazın: Herhangi bir konuda insaların hayatını kolaylaştıracak liste şeklinde ipuçları paylaşın. İnanın bana bu her türlü konuda yazılabilinir. Yazının konusu sizin hayal gücünüze kalmış.
#28Profil Yazısı Yazın: Tanıdığınız biri hakkında, idol olarak gördüğünüz bir blogçu hakkında, toplum tarafınca popüler olan bir kişi hakkında, yaşamından neden o kişiyi yada kişileri seçtiğinize kadar detaylı bir yazı yazın.
#29Öncesi ve Sonrası Yazısı Yazın: Herhangi bir konuda öncesi ve sonrası ölçümler yaparak orataya bilimsel verilere dayalı çok güzel bir çalışma çıkartabilirsiniz. Verilere dayalı çalışmalar hem ziyaretçiniz hemde google gözünde her zaman yüksek bir değere sahiptir. WordPress Site Hızlandırma Başlıklı yazım Öncesi ve Sonrası yazı fikri için oldukça yerinde bir örnektir.
#30İnfografik Hazırlayıp Yayımlayın: Bir çok insan için okumak oldukça sıkıcı bir eylem. Bu tür insanları infografik hazırlayarak, yani anlatmak istediklerinize görsellik katıp anlatarak hedef kitleniz içerisine dahil edebilirsiniz.
Benim aklıma gelen blog yazı fikirleri şimdilik bu kadar. Sizinde aklınıza gelen yazı fikirleri varsa, yorum olarak yazabilir ve wpmavi okuyucularıyla paylaşabilirsiniz.
Umarım En iyi 30 Blog Yazı Fikri – Özgün Blog Yazı Fikirleri başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Merhaba benim merak ettiğim birşey var mesela netten biyerin resimlerini alıp orayla ilgili bir yazı yazdığımda bu resimde biri çıkıp bana ait dememesi için ne yapmalıyım? Yani nasıl resimleri kullanırsam başım ağrımaz? Teşekkürler
Telif hakları olmayan resimleri araştırarak veya ücretli resimler kullanarak.
Merhaba sayfanız çok güzel bende yeni blog açtım ve araştırırken rastladım bloğumda yazıyı yazınca nerede paylaşabilirim sadece kendi tanıdıklarım görüyor bu konuda ne yapabilirim
Arkadaşlar Herşeyden Önce Böyle Süper Bir Makale İle Bizlere Fikirlerimizi Söyleme Fırsatı Vediğiniz İçin Teşekkürlerimi Sunarım. Herşeyden Önce Blog Demek Paylaşmak Açık Fikirleri Yazmak Demektir Önemli Olan Dürüstlük Herkez Fikrini Söylemeli Dİyerek Hepinize Teşekkürlerimi Sevgi ve Saygılarımı Sunarım. Çalışmalarınızın Devamını Hassasiyetle Takip Etmekteyim.
İyi akşamlar Burak Bey,
Daha yeni blog açmış birisi olarak yazınızda belirttiğiniz fikirler benim için çok önemli. Kaliteli bir paylaşım yapmıssınız.
Emeğinize sağlık.
iyi günler,
Blog dünyasına yeni adım atan çömez bir içerik yazarı olarak makaleniz gerçekten benzersiz olmuş. İşin uzmanı birçok insan değerli bilgilerini kendilerine saklamayı sever bu ülkede. Ama siz paylaşmayı tercih ettiniz. Teşekkür ederim. İnşallah daha güzel yerlerde görürüz sizi.
Bu övgü dolu yapıcı yorumun için teşekkürler Tarık. Beni ve yazılarımı bu denli değerli bulman inan benim için çok büyük anlamlar ifade ediyor. Takipte kalman dileği ile !
Blog yazarlığında kuşkusuz en önemli unsuz düzenli yazı ekleyebilmek. Bunun için blog yazı fikri ihtiyacına cevap verici güzel bir makale olmuş. Elinize sağlık hocam.
Geri dönüşünüz ve olumlu yorumunuz için çok teşekkürler Hakan Bey.
Burak,
10 Yıldan fazladır internet ortamındayım ve yazdığım bir çok kaynağı silmiş biri olarak pişmanımdır. (Sabırsız biriyim.) ve insanların blog yazmasını tavsiye ederim. Daha önce bir kaç kez wordpress ile ilgilendiğim için sitene uğradım ancak her nedense bugün çok fazla ilgimi çekti. (Sanırım temanı yeniledin :))
Seni tebrik ederim kardeşim. Bilgine bilgi katıyorsun….
Şimdi gelelim fasulyenin faydalarına… : D
1) Yazılarında kullandığın #13 #14 gibi listelemelerde shoutcode eklentisi nedir?
2) Disqus yorum eklentisini neden kullanmıyorsun merak ettim.
3) Yazı altında sosyal paylaşım ikonları için kullandığın eklenti yada yöntem nedir.
4) Abone ol eklentisi olarak neyi kullanıyorsun ve kullandığın bu eklenti bir e-bülten eklentisine bağlımıdır bağlı ise adı nedir.
5) Benzer yazılar eklentisinin adı nedir.
6) İngilizcen var sanırım. Ücretsiz CDN olan CloudFlare ıda ayarları ile anlatırmısın. Ben kurdum ama sanırım olmadı ve sistemden kaldırdım. WordPress pyton uda araya sıkıştırabilirsin. (Al sana makale :))
7)
Erdinç,
Bu işin temelinde sabır var. Sabretmeden iyi bir bloga sahip olmak imkansız. Siteme gelince hangi temayla başladıysam o temayla devam ediyorum. Hiç bir değişiklik yapmadım. Sanırım daha önce siteme öylesine göz attın bu sefer ise içeriklerimi okudun :) Fark yaratan bu oldu diye düşünüyorum. Tema önemli değil, “Content is king”. Tebriğin için yürekten teşekkür ederim.
1- Yazılarımda kullandığım shortcode bir eklendi değil tamamen kodlama.
2- Disqus yorum eklentisini blogumun hızına etki etmesin diye kullanmıyorum çünkü ediyor.
3- Yazı altında kullandığım küçük sosyal butonları için bir eklenti kullanıyorum. İsmi Juiz Social Post Sharer Fakat eklentinin javascript gerektiren özelliklerini kullanmıyorum. Çünkü js cağrılarıda sitenin dolum hızına etki eden bir diğer faktör.
4- Abone ol eklentisi olarak MailChimp For Wp Kullanıyorum fakat formdaki tasarımda yine kendi kodlamam mevcut.
5- Benzer yazılar eklenti değil yine kodlamadır.
6- Üst seviye ingilizcem var evet. Ücretsiz CDN’nide anlatacağım planlarım arasında var.
Bu yorumun için çok teşekkür ederim. Cevaplamaktan büyük keyif aldım. Sağlıcakla.
Bilgiler muhteşem. Yeni yazılar için ufuk açıcı. 30 yol 30 makale. Teşekkür ediyorum.
Gerçekten yazını çok beğendim. Bende bloğumu ilk açtığımdaki sıkıntılarımı madde madde yazmayı düşünüyorum.
Teşekkür ederim Hakan.
Çok teşekkür ederim, nereden geldim bilemiyorum ama gerçekten çok kayda değer bir yazı olmuş. Bundan sonra da mail abonelği vasıtası ile takipteyim :)
Bu motive edici yorumunuz için çok teşekkür ederim Alkan bey
Çok başarılı ve fayda yüklü bir makale olmuş. 13. maddede benim bloğuma yer vermeniz (örnek göstermeniz) mutluluk verici. Elinize sağlık, iyi bloglar…
Yorumun için çok teşekkür ederim hızlı adam. Sizede iyi bloglar…