Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür – Bounce Rate

Blog

Hemen Çıkma Oranı Nedir ?

Aslında “hemen çıkma oranı” terimi, kelime anlamından biraz farklı bir değerlendirmedir. Hemen çıkma oranı tam olarak, bir ziyaretçi sitenizdeki bir içeriği ziyaret ettikten sonra, yani içeriği okuduktan sonra sitenizi terk mi ediyor yoksa sitenizde ki diğer içeriklerden birisini daha mı ziyaret ediyor, bunu ölçer.

Yani, sitenize giren bir ziyaretçinin içeriğinizi okuduktan sonra ki eylemini değerlendiren bir oranlamadır.

Hemen Çıkma Oranı Dünya Ortalamaları

Dünya çapındaki websitelerin konularına ve sektörlerine göre belirli bir hemen çıkma oranı ortalaması vardır. Öncelikle dünya ortalamalarını sizlerle paylaşmak isterim ki sitenizin hemen çıkma oranı yüzdesini ortalama rakamlarla karşılaştırıp, yapıcı önlemler alıp almama konusunda bir karara varabilin.

Haber / İçerik Siteleri 40 – 60 %

Kurumsal Siteler 30 – 50 %

Blog 70 – 98 %

E- Ticaret Siteleri 20 – 40 %

Hizmet Sektörü Siteleri 40 – 60 %

Yazılarınız Arasında Link Verin / Site İçi Link Verme

Backlink WordPress SEO için önemi

WordPress Link Verme Alışkanlığı ve Hemen Çıkma Oranı Düşürme

Yazılarınız arasında link verme alışkanlığı edinmek hemen çıkma oranı yüzdenize olumlu anlamda etki ederken, aynı zamanda sitenizin SEO’sunada büyük katkı sağlar.

Bunu bir ağ olarak düşünün. Birbiriyle alakalı yazılarınızı sürekli linklemek hem kullanıcılarınız için hemde google botları için büyük kolaylık sağlayacaktır.

Önemli:Ben bu yazımda hemen çıkma oranı düşürme ile ilgili bildiğim tüm detayları paylaşıyorum. Bir çok maddede yapılması gerekenleri kısa açıklamalarıyla yazıyorum. Baktığınız zaman nerdeyse her maddemden detaylı bir yazı çıkar ki nerdeyse her maddeye dair hali hazırda detaylı bir yazım zaten mevcut.

Canlı bir örnekle açıklamak gerekirse; Bu yazımda aşağıda da görebileceğiniz gibi site hızı başlıklı bir kısım mevcut. Genel anlamda site hızının hemen çıkma oranı için önemimden bahsederken, ziyaretçiyi wordpress site hızlandırma başlıklı yazımda gitmeye teşvik ediyorum. Böylece kendi blogum için hemen çıkma oranı düşürmüş oluyorum.

Site Hızı / Site Dolum Hızı Maximum Seviyede Olsun

Wordpress admin paneli yavaş - yavaş wordpress admin paneli

Bir ziyaretçi için sitenizin hızı, ziyaretçinin sitenizde kalmasındaki en önemli faktörlerin başında gelir.. Ziyaretçilerinizi sitenizde tutmak ve hemen çıkma oranı düşürmek istiyor ve aynı zamanda SEO’da üst sıralara çıkmak istiyorsanız, siteniz son derece hızlı olmalıdır.

Eğer ziyaretçi sitenizde dolaşmaya karar verip bir linke tıklarsa ve açılması gereken sayfa 3saniyeden uzun sürede açılılırsa, ziyaretçi %90ihtimalle sitenizi terk eder.

Bir wordpress kullanıcısı her şeyden önce, yani sitesinin nasıl göründüğü yada içeriklerinin kalitesinin nasıl olduğundan önce sitesinin hızına odaklanmalıdır. Önce temeliniz sağlam olmalı ki temelin üzerine rahatlıkla istediğiniz gibi bir yapı inşaa edebilin.

Eğer site hızıyla ilgili problem yaşıyorsanız mutlaka ve mutlaka WordPress Site Hızlandırma başlıklı yazıma bir göz atın derim. WordPress site hızlandırma hakkında yazılmış en kapsamlı yazıdır.

Ziyaretçinize İçeriğinize Benzer Yazılar Gösterin

Biz yazınızın bitişinde yada yan panelinizde yazdığınız yazıya benzer veya alakalı yazılar göstermek, ziyaretçinizi sitenizde gezmeye teşvik etmek demektir.

Benzer yazı gösterimi hemen çıkma oranı düşürme konusunda kendini kanıtlamış etkili yöntemlerden birisidir. Sizlere de yazılarınızın sonunda veya yan panelinize benzer yazılarınızı kullanıcınıza sunmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Benzer yazılarınızı yazılarınızdan hemen sonra, kategorilere veya etiketlere göre göstermek ve öne çıkan görsellerle kullanmak, benzer yazıları kullanmanın en etkili yöntemidir.

En çok trafik alan yazılarınıza benzer veya o yazınızla alakalı yazılar yazmak, sitenizin hemen çıkma oranı yüzdesini düşürürken aynı zamanda blogunuzun başarısınıda arttıracaktır.

Kolay Okunabilir Yazılar Yazın

Yazılarınızı yazdıktan sonra, yazınızı birde ziyaretçi gözünden inceleyin. Yazınız ne kadar okunabilir ? Bir ziyaretçi yazınızı rahatlıkla ve dikkati dağılmadan kaç dakika okuyabilir ?

Bu ve bu tür sorulara cevap verebilmemiz için bir çok püf noktayı gözden geçirmemiz gerekli;

1-Yazılarınızda farklı renkler kullanın. Ben bir çok yazımda önemli bulduğum yerleri bu yazımda da olduğu gibi renkkutucuklarına alırım. Bu da benim, okuyucunun dikkatine direkt nokta atışı yapmamı sağlar.

Herhangi bir ziyaretçi sayfanıza geldiğinde, sayfanızı 3 ila 5 saniye arasında hızlı bir şekilde tarar. Bu hızlı tarama sonucunda ziyaretçi aradığı şeyin sayfanızda olup olmadığının kararına varır. Renk kutucuğuna aldığınız kelimelerle ziyaretçinin dikkatini çekip, ziyaretçinin aradığı bilginin sayfa içeriğinizde olup olmadığını kısa sürede ziyaretçiye gösterirsiniz. Böylece ziyaretçiyi sitenizde kalmaya ikna eder ve yazınızı detaylı okumaya teşvik edersiniz..

2-Yazılarınızı yazarken paragraf uzunluklarını fazla tutmayın. Bir paragraftaki cümle sayısını her zaman 3 ila 5 arasında tutmaya çalışın. Uzun paragraflar her zaman okuyucuyu yorar ve sıkar. Haliyle buda hemen çıkma oranı üzerinde direkt olarak bir etkiye sahiptir.

3-Sitenizde kullandığınız yazı tipiniz ve boyutunuz kullanıcıyı yormayan, dikkat dağıtmayan ve yazının akıcı bir şekilde okunmasını sağlayacak şekilde olmaldır.

Açılır Pencere (Pop-Up) Doğru Kullanımı

Açılır pencere, yani pop-up kullanımı yada düzeltmek gerekirse yanlış pop-up kullanımı sitenizin hemen çıkma oranı yüzdesini etkileyen faktörlerden birisidir.

Yanlış Kullanım:Bir ziyaretçi sitenize girdiğinde karşısına direkt bir pop-up çıkarsa, bu her zaman ziyaretçiyi irite eder ve ziyaretçide içgüdüsel olarak siteyi terk etme isteği uyandırır. Buda doğal olarak hemen çıkma oranı düşürür.

Doğru Kullanım:Eğer sitenizde pop-up özelliği mouse takip etme özelliği üzerine kuruluysa, yani bir kullanıcı sitenizden çıkmak üzereyken pop-up sekmesi açılıyorsa, bunun kullanımında hiç bir sakınca yok hatta sitenizle ziyaretçinin etkileşimini arttırır.

Mouse takip etme özelliğine sahip bir çok wordpress pop-up eklentisi mevcut. Bunlardan bir taneside Ninja Popups

Dış Linkleri Yeni Sekmede Açın

Hemen çıkma oranı - dış linkleri yeni sekmede açma

Eğer siteniz domain adresi dışındaki bağlantı verdiğiniz bir adresi aynı pencerede açarsanız, bu direkt olarak hemen çıkma oranınızı olumsuz etkileyecektir.

Çünkü yazımın başında da açıkladığım gibi hemen çıkma oranı ziyaretçinin ilk giriş yaptığı sayfadan sitenizin herhangi bir başka sayfasını ziyaret etmeden ayrılmasıydı. Siz dış linkleri ziyaretçiye farklı bir sekmede açtırmayarak direkt olarak kendi ellerinizle hemen çıkma oranınızı olumsuz şekilde etkiliyorsunuz demektir.

Eğer sitenizde verdiğiniz dış linkleri yeni sekmede açılacak şekilde bağlamadıysanız, tüm linklerinizi gözden geçirmenizi ve gerekli düzeltmeleri yapamanızı tavsiye ederim. Bu düzeltmeler yapılarak hemen çıkma oranı ciddi derecede düzeltilebilinir.

Reduce Bounce Rate ( Hemen Çıkma Oranı ) Eklentisi Kullanma

Wordpress hemen çıkma oranı düşürme eklentisi

Reduce bounce rate eklentisi kullanarak sitenizin hemen çıkma oranı yüzdesinde oldukça büyük değişimler yaratabilirsiniz.

Eklenti şu şekilde işler; Bir ziyaretçi blogunuzun bir sayfasını ziyaret ettiğinde ve o sayfada diyelim ki 2.13 saniye vakit harcadıktan sonra hiç diğer hiç bir sayfanızı ziyaret etmeden çıkış yaparsa, google için bu ziyaret 0:00 harcanan zaman olarak algılanıp, hemen çıkma olarak görülecektir.

Eklentinin yaptığı ise, her 10 saniyede bir google’a sinyal gönderek, ziyaretçinin hala sayfada olduğunu ve bir etkileşim içerisinde olduğunu söylecektir. Böylece bu ziyaret hemen çıkma olarak görünmeyecektir.

Bu eklenti ile iki hafta içerisinde, hemen çıkma oranınızı %80‘lerden %30‘lara düşürmeniz mümkün

Bu yöntem biraz hileli görünsede, kesinlikle işe yarayan bir yöntemdir. Sizi ne kadar tatmin eder orasını bilemem ama hedefiniz alexa ve google sıralamanızı ne pahasına olursa olsun arttırmaksa, hemen çıkma oranı yüzdesini düşürmek adına bu yöntem uygulanabilinir.


Umarım Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür – Bounce Rate Nedir başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur.Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür – Bounce Rate” ile ilgili yorumlar;

  1. Minihanok dedi ki:

    Yararlı bir yazıydı teşekkürler.

  2. Samet dedi ki:

    Merhaba,

    Bounce Rate’i kurdum ancak istatistikler kafayı yedi. An itibariyle adsense 85, analytics 45, wordpress günlük ziyaret.i sayısını 28 olarak gösteriyor ve bu yaklaşık yükledikten sonra 2 aydır devam ediyor. Eklentiyi sildim, düzelmedi. Tekrar kurdum düzelmedi, deactive ettim düzelmedi, active edip kendi ayarlarından devre dışı bırakı seçtim yine düzelmedi. Sitenin istatistiklerini tamamen bozdu bu uygulama. Bunu düzeltmenin bir yolunu da rica ediyorum. Sitemin kaç ziyaretçisi var anlayamıyorum.

    Google webmasterda da analyticsten ve adsenseden yüksek rakamları alıyorum ama bu sefer de sosyal medyadan gelen trafiği ölçemiyorum. Bu durumda adsense ziyaretçi sayısının düşmesi, gelirin düşmesi manasına da geliyor olabilir.

  3. mustafa dedi ki:

    Reduce Bounce Rate ( Hemen Çıkma Oranı ) Eklentisi Kullanma konusunda siz nasıl davranıyorsunuz acaba?

    Sitelerimizde bu eklentiyi kullanmalımıyız?

    Siz kullanıyor musunuz?

    Ek olarak; yazı için çok teşekkürler.

  4. E dedi ki:

    Merhabalar,
    Reduce bounce rate eklentisini kurduktan sonra oranın çok ciddi anlamda düştüğünü gördüm. %45 civarında seyrederken son 10 günde %15’e geriledi. Bu düşüş normal gözükmüyor bana kalırsa. Google adsense politikaları açısından sorun teşkil edecek bir yanı yok mudur bu eklentinin acaba?

  5. hasan dedi ki:

    Google bunu kötü bir şey olarak algılamaz umarım. %14 oranlarına düştü :)

  6. hasan dedi ki:

    Merhaba, eklentiyi kurdum, birkaç zararlı sitenin de ismini Analytics’e girdim. 2. günde yüzde 75 olan hemen çıkma oranı 46’ya kadar geriledi. Bu değerli bilgiler için teşekkürler.

  7. arda dedi ki:

    Reduce bounce rate kurulumunu gerçekleştirdim ama çalışmıyor.

  8. Cem Ekkazan dedi ki:

    Reduce bounce rate kullanımı SEO açısından ya da farklı şekillerde siteye herhangi bir zararda bulunur mu ?

  9. Derya Ateş dedi ki:

    Konu ile ilgili makale hazırlamak için araştırmaya yapmaya başladım ama siz çok güzel bir şekilde açıklamışsınız yazımı yazmaya gerek kalmadı mı nedir :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir