WordPress linkleri nofollow verme ya da wordpress linkleri nofollow yapma bireysel, yani tek bir link için oldukça kolay ?
Ancak yayımda olan yüzlerce hatta binlerce linkinizi toplu bir şekilde, yani wordpress bütün linkleri no follow yapma işlemini nasıl yapabilirsiniz ?
İşte bu yazımda sizlere iki adımda;
1-Bireysel olarak wordpress nofollow link verme
2-Ve Toplu bir şekidle wordpress bütün linkleri nofollow yapma işlemini anlatacağım;
Neden ve Ne Zaman Nofollow Link Vermek Gerekli ?
Google link verilen site için linkin geldiği yeri bir sinyal olarak algılar. Tabii ki bu sinyal google sıralama kriterleri kapsamında olan bir sinyaldir.
Bir siteye link verdiğiniz de, yani sitenizden link çıkışı yaptığınızda ingilizce “link juice” olarak adlandırılan elinizde tuttuğunuz bir SEO gücünü diğer siteye aktarmış olursunuz. Buna pagerank aktarımı da diyebiliriz.
Link Juice’i SEO açısından bir skor kartı olarakta düşünebilirsiniz. Eğer sitenizden yaptığınız link çıkışları sitenize gelen link sayısından yüksek seviyedeyse, işte bu skorda, yani SEO’da düşüş yaşarsınız. Tabii ki bu dofollow linkler için geçerli.
İşte bu skoru dengelemenin yolu da link çıkışlarını azalmatak değil, verilen linkleri nofollow yaparak sitenizden çıkan dofollow ve sitenize gelen dofollow link sayısını dengelemekten geçiyor.
WordPress Linkleri Nofollow Olarak Vermek
Bir nofollow link örneği şu şekildedir;
<a href="http://ornek.com" rel="nofollow">Örnek Site</a>
WordPress varsayılan olarak sitenize eklediğiniz tüm link çıkışlarını dofollow olarak verir. Bu güzel bir özellik olarak görünse de,
Sitenizden yapılan link çıkışları sayısı arttıkça bir süre sonra dofollow link sayısı sitenize gelen dofollow link sayısını aşabileceği için SEO açısından sitenizin ciddi zarar görmesine sebebiyet verebilir.
İşte bu noktada link verirken bilinçli bir şekilde o linkin dofollow mu yoksa nofollow olmasına karar vermelisiniz.
Diyelim karar verdiniz. Vereceğiniz bir dış linki nofollow şekilde vereceksiniz.
Peki WordPress’te Linkler Nasıl Nofollow Yapılır ?
Bunun için tabii ki 2 ayrı yöntem ver.
1-Manuel olarak WordPress nofollow link verme
2-Eklenti kullanarak wordpress nofollow link verme
Manuel bir şekilde WordPress Nofollow Link Verme: Diyelim ki ben blog nasıl açılır kelimeler bütünü üzerinden başka bir siteye link vereceğim,
WordPress’te link nasıl verilir zaten biliyorsunuz, “blog nasıl açılır” kelimeler bütününe yazı editörünün Görsel kısmıdan başka bir siteye link verdim. Bunu wordpress otomatik olarak dofollow yaptı.
İşte bu noktada bu dofollow linki nofollow’a çevirmek için Görsel editörden Metin editörüne geçiyorum ve verdiğim linki buluyorum.
#Linki bulduktan hemen sonra ise linkin en son kısmına >
(kapatma tagı)’nın hemen önüne rel="nofollow"
etiketini ekliyorum. İşlem bu kadar !
Ee ben wordpress nofollow link vermek için her seferinde bu kadar uğracak mıyım ?
Yok mu bunun daha kısa yolu ? Tabii ki var !
#Title and Nofollow For Links wordpress nofollow link verme eklentisi ile de bunu kolaylıkla yapabilirsiniz. Eklenti wordpress’te link verme kısmına tıklayınca karşınıza çıkan açılır pencereye “bu linke nofollow tagı ekle” şeklinde bir seçenek daha ekliyor.
Öncelikle eklenti kurulumunu yapın. Eklentiyi kurduktan sonra nofollow link çıkışı yapmak istediğiniz bir yazınıza gelin ve bağlantı ekle/düzenle seçeneğine tıklayın. Ardından karşınıza hemen alttaki resimde olduğu gibi bir kısım çıkacaktır.
Çıkan kısımda ise en sağda yer alan Bağlantı Seçenekleri butonuna tıkladığınızda, karşınıza hemen alttaki resimde olduğu gibi detaylı bağlantı seçenekleri çıkacaktır.
#İşte, burada bulunan Add rel=”nofollow” to link kısmını işaretledikten sonra Bağlantı Ekle derseniz eğer, eklediğiniz link nofollow etkiketi ile eklenmiş olur. Bundan sonra bu eklenti sayesinde link eklerken tüm vereceğiniz potansiyel linkler için nofollow seçeneği olacaktır.
WordPress Tüm Linkleri Toplu Bir Şekilde NoFollow Yapma
Ee ben genelde bütün linklerimi zaten nofollow olarak veriyorum. Tüm verdiğim dış linkler için tek tek nofollow seçeneğini işaretlemek yerine, tüm link çıkışları otomatik nofollow olsun, ben dofollow vermek istediğim zaman ekstra bir şey yapsam daha mantıklı olmaz mı ?
Kesinklikle ! Keza ben öyle yapıyorum.
#Ya da wordpress sitenizde verdiğiniz tüm linklerin dofollow olduğunu ve bunun SEO’nuza zarar verdiğini yeni mi idrak ettiniz ? Ee benim yüzlerce hatta binlerce linkim var hespi dofollow şekilde bunları tek tek her yazıya girip düzenleyecek miyim ?
WordPress’te toplu bir şekilde hali hazırda yayımda olan linkleri nofollow yapma seçeneği yok mu ?
Var tabii ki ! Bu yüzden wordpress kullanıyoruz ya…
Bu iki işlemi de yerine getirecek harika bir eklenti var. Ben kendi blogumda da wordpress tüm linkleri nofollow yapmak için bu eklentiyi kullanıyorum.
#Öncelike External Links eklentisini kurun ve etkinleştirin. ( Eklenti kurulumu nasıl yapılır ? ) Ardıdan Admin Paneli >> Ayarlar >> External Link sekmesine gidin. Karşınıza alttaki gibi bir ekran gelecektir.
Apply Globally: Bu seçeneği aktif ettiğinizde sadece yazı içinde ya da sayfa içinde bulunan tüm dış linkleri için değil, aynı zamanda site genelindeki tüm dış linkler için ( footer vs ) eklentinin tayin ettiğiniz tüm ayarları geçerli olacaktır.
Apply to Text Widgets: Bu seçeneği aktif ettiğinizde ise sadece yazı içinde ya da sayfa içinde bulunan tüm dış linkleri için değil, aynı zamanda yan panel ( sidebar ) ksıımlarında bulunan tüm bileşenler için de eklentinin tayin ettiğiniz tüm ayarları geçerli olacaktır.
Treat Subdomain as Local: Eğer sitenizde bir alt alan adı varsa, blog.siteniz.com
seklinde, bu alt alan adı ve uzantıları bir dış site olarak algılanmaması için bu seçeneği aktif etmelisiniz.
Auto Convert Text URLs: Bu seçeneği aktif ettiğinizde sitenizde www.orneksite.com
şeklinde olan metinler, yani site adresi direkt yazılmış ancak link verilmemiş linkler otomatik olarak yazılan metinde geçen adrese linklenecektir.
Add No Follow: Bu seçeneği aktif ettiğinizde wordpress site genelindeki tüm linkleri nofollow yapma işlemini hayat geçirmiş oluyorsunuz.
İşte bu kadar basit. Tek bir tıklama ile, wordpress sitedeki bütün linkleri nofollow yapmak bu kadar.
Ama ? …
Bu seçeneği işaretlediniz ve sitedeki tüm linkleri nofollow yaptınız, peki bazılarını dofollow yapmak istiyorsanız ne yapacaksınız ?
İşte onun çözümü de basit.
Direkt dofollow yapmak istediğiniz linki en üstte anlattığım gibi metin editöründe açıp, bulup linkin en son kısmına >
(kapatma tagı)’nın hemen önüne rel="follow"
etiketini ekliyeceksiniz. İşlem bu kadar !
Add Icons: Link çıkışlarını site genelinde farklı bir icon ile göstermek isterseniz, bu seçeneği aktif edebilirsiniz. Yine bireysel bazı linklerde bu özelliği deaktif etmek için o linki editleyip, class olarak a class="no_icon"
eklemelisiniz.
Open New Windows: WordPress bütün sitedeki dış linkleri yeni sekmede açılır yapmak için bu seçeneği aktif etmelisiniz. ( Bu seçeneği aktif etmenizi şiddetle tavsiye ederim. )
Exclude HTML Code Blocks: <code> ya da<pre>
etiketleri içerine verilmiş dış linkler için de eklentinin tayin ettiğiniz ayarlı geçerli olmasın istiyorsanız, bu seçeneği aktif edin.
Domains to Exclude: Eklentinin tayin ettiğiniz ayarlarının verdiğiniz dış linkler için geçerli olmamasını istediğiniz siteler varsa, o site adreslerini buraya başında http://, https://, www.
olmadan yazabilirsiniz. ( Kendi site adresinizi buraya yazabilirsiniz. wpmavi.com gibi )
WordPress site içindeki bütün linkleri external nofollow yapma işlemi bu kadar. Bu tüm dış linkleri nofollow yapma eklentisi aynı zamanda oldukça hafif bir kodlamaya sahip ve basit bir eklentidir. Dolayısı ile rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Umarım WordPress Linkleri Nofollow Yapma | Tek Tek veya Tüm Linkleri başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Çok araştırma yaptım sonunda olumlu bir paylaşım yapmışsınız hocam teşekkür ederim
Ellerinize sağlık hocam :)
Hocam merhaba sitemde ki eksikleri fark edemiyorum analiz yapma şansınız varmı eksiklerim neler yardımcı olir musunuz. .
Hocam değerli yazınız için çok teşekkürler.
Bu eklentiyi kurduktan sonra daha önceden var olan bir kaç linki kontrol ettim. Eklentiyi yazınızda anlatdığınız gibi aktifleştirdikden sonra kapatma tagı’nın hemen önüne rel=”nofollow” etiketi değil de, rel=”noopener” etiketi gelmiş. Bunlar arasındakı fark nedir?
Çok sağ olun.
Şu yazımda noopener diye aratma yapın, farkı orada anlattım. Ancak baştan söylemeliyim ki noopener SEO’yu ilgilendiren bir durum değil.
wordpress sitede sosyal bağlantılardaki linkleri no follow yapmak mümkün mü, veya sosyal siteleri no follow yapmakta bir fayda var mı? facebook twitter instagram gibi.
Zaten no follow olması lazım hocam. Tabii ki no follow yapmak mümkün.
süpersin kardeşim. Anlatış tarzın olsun basit anlatımın ve üşenmeden açıklamaların olsun.. Bu işi bırakma sakın :)
Çok teşekkürler hocam. Bırakmak gibi bir niyetim yok zaten. Sağlığım yerinde oldukça, uzun yıllar bu işe devam etmeyi düşünüyorum.
Merhaba, blogunuzdaki yazılar çok bilgilendirici, teşekkürler emeğiniz için. Benim öğrenmek istediğim birkaç konu var bunları sormak istiyorum.
1-Wordpress sitemde bir post yazarken kendi sitem içerisindeki bir başka posta link verdiğimde otomaik olarak linki içeren bir comment geliyor ben direk siliyorum bunları. Ama neden geliyor anlamış değilim.
2- Bir de diğer sosyal medya sitelerinde mesela flickr hesabımda oluşturduğum albümlerin açıklama kısmında o albüm ile ilgili olan sitedeki postuma link veriyorum. Bu linki ‘dofollow’ olarak mı vereyim yoksa ‘nofollow’ mu. Kendi siteme dofollow link vermem google için problem yaratır mı acaba?
Şimdiden teşekkür ederim.
Hocam çok teşekkürler. Sayenizde böyle güzel bir eklentiden faydalanacağım. Allah razı olsun…
herşey tamam ama şu twitter paylaşım butonundaki ahref no follow eklenmiyor nasıl çözebiliriz
Onları ancak kodlama ile çözebilirsiniz hocam.
Merhabalar hocam Yoast SEO beni siteye dışa bağlantı vermem için uyarıyor dışa bağlantı verince yeşil oluyor ancak rel=nofollow etiketi ile paylaşmamızı söylediniz. Bu etiket ile paylaşım yapınca SEO ayarlarındaki bölüm turuncu oluyor ve ” bu link takip edilmeyecek” diye uyarı veriyor. Sitem için nofollow yararlı sonuçta ama niye Yoast SEO turuncu uyarı hatası veriyor?
Burak hocam
External Link eklentisinde Apply Globally: ayarı var.
Bu özelliği seçersek sitedeki tüm dış linkler nofollow olacak ama istediğimizde bunu tekrar do follow yapabiliyoruz değil mi ? Bu özelliği seçmemizi tavsiye eder misiniz.
Sitenin temasında yer alan sosyal medya bağlantıları var. Facebook google plus instegram felan. bunları do follow link görünüyor. Bunları no follow olur mu ? bunu tavsiye eder misiniz ?
Dışa verdiğimiz linkleri no-follow yapınca bu linkler dış link çıkışı olarak sayılıyor mu ?
Evet hocam yapabiliyorsunuz, nasıl yapacğaınız da yazı içerisinde zaten mevcut. Ve evet tabii ki tavsiye ederim. Facebook butonlarını manuel olarak yerleştirdiyseniz, zaten apply gobaly ayarını seçtiğinizde onlar da otomatik nofollow olackatır. Ancak facebook’un verdiği kod ile yerleşim yapıldıysa, ozaman o linklere müdahale edemezsiniz. Son sorunuza gelince, dış linkleri no follow olarak verdiğinizde google botları o linkleri takip etmez. Do follow verdiğinizde ise alan adı otoriterinizi link verdiğiniz siteye aktarmış olursunuz.
Söylediğiniz tüm her şeyi uygulamama ve eklentideki 1 ve 2 ci seçenekleri aktif etmeme rağmen linklerim nofollow olmadı
Hocam bir yer de hata yapıyorsunuz demektir. Yazıda yanlış hiç bir nokta yok.
Uzun zamandır kullanmaktayım external links isimli eklentiyi. Yalnız bir sorun var linkleri eklerken direk nofollow olarak değil de external nofollow olarak ekliyor. İkisinin bir farkı var mıdır?
Burak hocam ellerine sağlık gene çok faydalı bir yazı olmuş. Nofollow link yapmak için rel=”nofollow” ekini kullanıyoruz ya. Bu eki kullanmadan verilen her link verme işlemi do follow oluyor değil mi .yani normal halde link verince zaten do follow oluyor no follow yapmak için ekstra kod ekliyoruz.
Diğer bir konu ise hep merak ettiğim bir konu. Do follow link vermenin bizim için avantajı var mı. Yani genel itibari ile do follow link verme kontrollü verilmesi gerekir. Tüm link çıkışlarını no follow yapsak bir zararı var mı ? Do follow linki mecbur kalınca mı veriyoruz yani.
Hani makale yazarken Yoast bizi uyarıyor ya hiç link çıkışı yok diyor. No-follow link verme işlemi de link çıkışı sayılıyor mu ?
Diyelim bir yazımızda otoriter siteye link vermek seo açısından olumlu katkısı var ya. Misalen wikipedia ya bir konuda link vermek istiyorum. bu link no follow mu olmalı do follow mu olmalı.
Neyse hocam bunları merak ettim konuda bulamadım cevabını. Merak eden arkadaşlarda öğrensin diye uzun uzun yazdım. Konuya katma değer katabilmesi dileği ile.
Evet hocam. İlk kısmı tamamı ile doğru anlamışsınız. Diğer konu ise dofollow size avantaj sağlamaz, verdiğiniz siteye avantaj sağlar. Yazıda da dediğim gibi dofollow sayınız belirli bir limitte olmalı gelen ( giden dofollow link oranı ) Tüm linkleri nofollow yapmanızın zarardan ziyade yararı olur ve Evet nofollow olarak link çıkışı yapın, yoast SEO uyarısında