Adım 1 – Veritabanı Yedeğinizi Alın! ( En Önemli Adım)
Başlamadan önce mutlaka ve mutlaka veritabanı yedeginizialmanızı şiddetle tavsiye ederim. Aksi taktirde yapacağınız en ufak bir yanlışta herşey alt üst olabilir ve malesef yapılan bu hatanın geri dönüşüde olmayabilir. Olası yanlış bir adımı geri almak adına, elinizde veritabanı yedeginizin olması kritik bir öneme sahip.
Eger veritabanı yedegi almayı bilmiyorsanız, bunu WordPress Site Yedeği Alma – Site Yedekleme başlıklı yazımda detaylı anlattım. Ayrıca yedek alma işlemi için wordpress eklentileride mevcut BackWPUP eklentisi ile tüm site backup nasıl oluştrulur başlıklı yazımda bunuda detaylı bir şekilde anlattım.
Adım 2 – WP-Config.php Sayfası Üzerinde Düzenleme Yapmak / (WordPress Veritabanı Temizleme)
WordPress veritabanı temizleme işleminde ilk olarak wordpress’e belirli zaman aralıklarıyla onarma, gereksiz bilgileri silme gibi komutlar verip, veritabanımızın sürekli dinamik ve sağlıklı kalmasını sağlayacağız.
Çöpleri Boşaltma
Bildiğiniz gibi wordpress’te sildiğiniz yazılar, yorumlar, sayfalar çöp sekmesinde siz sildikten sonrada kalmaya devam eder ve bir yazıyı tamamıyla silmemiz için, yazıyı sildikten sonra tekrar çöp sekmesine gidip kalıcı olarak sil dememiz gerekli.
Siz çöp klasörünü boşaltmasanız bile wordpress veritabanı temizleme işlemini otamatik olarak her 30 günde bir yapar. Peki bunu neden her 10 günde bir veya 5 günde bir yapmayalım ki ? Evet bu işlemi yaparak veritabanımızı gereksiz 20 günlük yükten kurtarmış olacağız.
Yapmanız gereken FTP üzerinden veya cPanel üzerinden wp-config.php sayfasına ulaşmak ve ardından alttaki kodu eklemek;
define( ‘EMPTY_TRASH_DAYS’, 10 );
Ben 10gün olarak ayarladım siz isterseniz 5 isterseniz 1 gün olarak ayarlayabilirsiniz.
Veritabanını Onarma
Bildiğiniz gibi wordpress bizlere veritabanımızı onarmamız için bir seçenek sunuyor. http://sizinsiteniz.com/wp-admin/maint/repair.php
adresine gidip veritabanımızı tek bir tıklamayla onarabiliriz. Bu işlemi yapabilmek için;
Yapmanız gereken FTP üzerinden veya cPanel üzerinden wp-config.php sayfasına ulaşmak ve ardından alttaki kodu eklemek;
define(
'WP_ALLOW_REPAIR'
, TRUE);
Kodu ekledikten sonra http://sizinsiteniz.com/wp-admin/maint/repair.php
adresine gidip veritabanımızı tek bir tıklamayla onarabiliriz.
Yazı Önizlemelerini Kaldırma
Bildiğiniz gibi her bir yazıyı, yorumu yada sayfayı hazırlarken önizle seçeneğine tıkladığınızda size sadece bir taslak olarak gösterilsede, oluşturulan her bir önizleme veritabanınızda yer kaplayacaktır ki buda zamanla veritabanımıza yük bindirecektir.
Daha sonra toplu şekilde önizlemeleri silmek yerine neden wordpress’ten önizlemeleri veritabanına kaydetmemesini istemeyelim ki ?
Yapmanız gereken FTP üzerinden veya cPanel üzerinden wp-config.php sayfasına ulaşmak ve ardından alttaki kodu eklemek;
define(
'WP_POST_REVISIONS'
, FALSE);
Böylelikle wordpress veritabanı temizleme işlemin ilk adımını tamamlamış olduk. Sıra geldi diğer adımlara.
Adım 3 – Kaldırdığınız Eklentilerin İzlerini Silme / ( WordPress Veritabanı Temizleme )
WordPress sitenize herhangi bir eklenti yüklediğinizde, eklenti tüm verilerini veritabanınızda depolar. Tüm bu veriler, veritabanınızda wp-options tablosu altında toplanır. Yüklediğiniz eklentiyi wordpress admin paneli üzerinden etkisizleştirip sildikten sonra bile çoğu eklentinin ayarları ve verileri veritabanınızda yer almaya devam eder.
Bu zamana kadar yüzlerce eklenti yükleyip sildiğinizi düşürüseniz, silmenize rağmen veritabanınızda kayıtlı kalan bunca eklenti izinin veritabanınıza bindirdiği yükü bir düşünün.
WordPress veritabanı temizleme işlemi için yapmamız gereken sıradaki adım ise sildiğimiz bu eklentilerin izlerinide veritabanımızdan silmek.
Bu işlemi yapabileceğimiz bir eklenti mevcut ki kullanmanızı kesinlikle tavsiye ederim çünkü yapıcağımız işlemleri oldukça kolaylaştıracak.
Önemli:Oldukça hassas olan bu işlemi yapmadan önce kesinlikle veritabanı yedeğinizi almanızı tavsiye ederim. İşlem sırasında yanlış bir tabloyu silmeniz tüm sitenizin bozulmasına sebep olucaktır. Yedek almayı bilmiyorsanız, bunu WordPress Site Yedeği Alma – Site Yedekleme başlıklı yazımda detaylı anlattım yada bunun için wordpress eklentileride mevcut BackWPUP eklentisi ile tüm site backup nasıl oluştrulur başlıklı yazımda bunu detaylı bir şekilde anlattım.
1-Öncelikle WordPress Clean Options eklentisini wordpress sitenize yükleyin. Eklentiyi yükledikten sonra, Araçlar >> Clean Options sekmesi altından eklentinin yönetim paneline gidin ve aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi üstteki seçeneği ( Don’t show the kwon wordpress core options.. ) işaretleyip Find Orphaned Optionsbutonuna tıklayın.
2-Ardından karşımıza aşağıdaki resimdeki gibi bir ekran çıkacaktır. İşte tam bu nokta biraz kritik. Eklenti tablolarının veritabanınıza nasıl kaydedildiği eklentiden eklentiye farklılık gösterebiliyor ve çoğu eklenti tablolarını kısaltma isimleriyle kaydediyor.
Benim seçtiğim ve silmek istediğim tablolar resimde görüldüğü gibi dwqa_has_roles
, dwaq_options
ve dwqa_permission
. Dwqa aslında DW quesitons and answers eklentisi ve tablo kısaltmaları veritabanına bu şekilde kaydedilmiş. Kısaltmada olsa tabloların hangi ekneltiye ait olduğu anlaşılabiliyor. Ben dwaq eklentisine dair herşeyi sileceğim için tüm dwqa ile başlayan tabloları seçiyorum.
Önemli:Fakat bazı tabloların hangi eklentiye ait olduğunu anlamak neredeyse imkansız o yüzden Clean options eklentisi bize google’da arat diye bir seçenek daha sunuyor. Alttaki resimde de görüldüğü gibi google it dwaq has roles linkine tıklayıp google’da arattıktan sonra, eklentinin asıl ismine ulaşmanız mümkün. Her bir tablo için tek tek bu işlemi yapacağız. Google’da eklentinin ismini gördüğünüzde daha önce belkide aylar önce o eklentiyi eklediğinizi ve sildiğinizi hatırlayacaksınız. Hatırladıktan sonra iş kolay :)
3-Eklentiyi daha önce wordpress sitenize kurup bir süre sonra sildiğinizi hatırladıktan sonra ve eklentiye ait tüm tabloları işaretleyip seçtikten sonra aşağıdaki resimde görüldüğü gibi view selected options informationbutonuna tıklıyoruz ve bir sonraki aşamaya geçiyoruz.
4-Bu ekran bize (aşağıdaki resimde görüldüğü gibi) tabloların içeriğini tam olarak gösteriyor ve seçtiğiniz tablolarla ne yapmak istediğimizi bizlere son kez soruyor.
Silmek istediğimizden eminsek ( tabloların kesinlikle eskiden sildiğimiz bir eklentiye ait olduğundan emin olduğunuzu varsayıyorum.) Yes, remove all of these.. seçeneğini seçip submitbutonuna tıklıyoruz ve işlem tamamdır.
Artık tüm işlevsiz, veritabanımıza yük bindiren tablolardan kurtulmuş olduk ve wordpress veritabanı temizleme işlemin bir adımını daha tamamlamış olduk.
Adım 4 – Eklentiler Üzerinden WordPress Veritabanını Optimize Etmek
WP-DB Manager Eklentisi ile Optimizasyon / ( WordPress Veritabanı Temizleme)
Veritabanınıza data girişi yapsanızda, silsenizde bu işlemler veritabanınızda işlevsiz yer kaplamaya sebep olacaktır ve bu işlevsiz alanlar veritabanınıza yük bindirerek sitenizin yavaşlamasına sebep olacaktır.
Bu aşamada wordpress veritabanı temizleme işlemi için ve özellikle phpmyadmin üzerinden veritabanı optimize etme işleminde zorluk çekenler için WP-DB manager eklentisi biçilmiş kaftan.
1-Öncelikle WP-DB Manager eklentisini wordpress sitenize yükleyin ve ardından admin paneli üzerinden Database >> Optimize DB sekmesine gidin. Karşınıza aşağdaki resimdeki gibi bir ekran çıkacaktır.
Optimize etmek istediğiniz tüm tabloları Yesolarak işratleyin (hepsini işaretlemenizi öneririm) ve ardından alttaki optimizebutonuna tıklayın. ( Bu zararsız bir işlemdir, sitenizin bozulmasına sebep olmaz. )
2-Sıra geldi veritabanını onarmaya. Yine admin paneli üzerinden Database >> Repair DB sekmesine gidin. Karşınıza aşağdaki resimdeki gibi bir ekran çıkacaktır. Onarmak istediğiniz tüm tablolarıYes olarak işratleyin (hepsini işaretlemenizi öneririm) ve ardından alttaki Repairbutonuna tıklayın. ( Bu zararsız bir işlemdir, sitenizin bozulmasına sebep olmaz. )
3-Sıra geldi kaldırmak istediğimiz tabloları silmeye. Yine admin paneli üzerinden Database >> Empty/Drop Tables sekmesine gidin. Karşınıza aşağıdaki resimdeki gibi bir ekran çıkacaktır.
Önemli:Eğer bir eklentiyi sildiyseniz ve sildiğiniz bir eklentinin tabloları hala burda yer alıyorsa onları siliniz. Onun dışında herhangi bir tablonuzu kesinlikle silmeyiniz! Sitenizin tamamıyla bozulmasına sebep olur ki elinizde veritabanı yedeğide yoksa işiniz zor.
WordPress sitemde Sabai Discuss eklentisi kullanıyordum ve eklentiyi normal bir şekilde sildikten sonra, eklentinin tablolarının veritabanımda hala yer işgal ettiğini fark ettim.
Bu durumda sabai discuss eklentisine dair silmek istediğim herşeyi drop (düşür/sil) olarak seçiyorum ve ardından Empty/Dropbutona tıklıyorum. ( Sabai Discuss eklentisi açıklama için sadece bir örnektir. )
İşlem tamamdır. Sabai discuss eklentisine dair herşeyi artık veritabanımdan da sildim ve böylece wordpress veritabanı temizleme işlemin bir adımınıı daha tamamlamış olduk.
WP-Optimize Eklentisi ile Optimizasyon / (WordPress Veritabanı Temizleme)
WordPress siteme günde yüzlerce spam yorum alıyorum ayrıca yazdığım her yazım, yazım aşamasında wordpress tarafından belirli zaman aralıklarında otomatik taslak olarak kaydediliyor ve her yazımı yazdığımda önizleme olarak yazımın nasıl göründüğünü kontrol ediyorum.
İşte tüm bu işlemlerin her biri işlevsel görünsede, veritabanımızda yer ediyor ve sitemizin yavaşlamasına sebep oluyor. WordPress veritabanı temizleme işlemi için kullanıcağımız bir diğer eklenti ise Wp- Optimize
1-Öncelikle WP-Optimize eklentisini wordpress sitenize yükleyin ve ardından admin paneli üzerinden WP-Optimize sekmesine gidin. Karşınıza aşağdaki resimdeki gibi bir ekran çıkacaktır. Benim işaretlediğim tüm seçenekleri sizde işaretleyebilirsiniz;
Clean all Post Revisions: Bu seçenek, önizlemelerin hepsini veritabanınızdan siler.
Clean all auto draft post and posts in trash: Bu seçenek, otomatik olarak kaydedilen taslakları ve çöp sekmesinde olan yazıları veritabanınızdan siler.
Remve spam comments and comments in trash: Bu seçenek, spam yorumları ve çöp sekmesindeki tüm yorumları siler.
Optime Database: Veritabanındaki fazlalık olarak görünen (2. resimde olduğu gibi) veriden kurtulmanızı sağlar.
Yukarıdaki resimde en altta gördüğünüz Current Database Size: 9 MB
benim şu an ki vertabanımın boyutunu gösteriyor. You can save almost: 3,8 MB
ise benim process butonuna basarak veritabanımda ne kadar yerden tasarruf sağlayabileceğimi gösteriyor.
Sizde yukardaki resimde gördüğünüz gibi benim seçtiğim seçenekleri ve Optimize databaseseçeneğini seçerek ve ardından Processdiyerek wordpress veritabanı temizleme işleminin son adımını tamamlayabilirsiniz.
2- Wp-Optimize eklentisinin diğer bir özelliği ise yukarıda yaptığımız tüm optimizasyon işlemlerini otomatik olarak periyotlar halinde gerçekleştirebilmesi.
WP-Optimize >> Settings sekmesi altından oto zamanlamayı Enable olarak işaretledikten sonra bu işlemleri ne kadar sıklıkla yapmasını seçiyoruz. Ben Every week (her hafta) olarak işaretledim. Altında ise hangi işlemleri her hafta yapılmasını seçiyoruz. Böylelikle wordpress veritabanı temizleme işleminin tüm adımlarını tamamlamış olduk.
Umarım wordpress veritabanı temizleme – optimize etme başlıklı yazımın faydası olmuştur. Eğer Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Yazı içeriğini güncellersen çok iyi olur çünkü kullanımdan kaldırılan eklentiler var.
WordPress Clean Options en son 9 yıl önce güncellenmiş. Sanırım artık yazıyı güncelleme vakti gelmiş.
Kodlar seksin Alemde Teksin Burak ORAN
Merhaba veri tabanından tablo boyutlarına baktım wp_post 5 mb gözükürken wp_postmeta 10 mb görünüyor. optimize eklentisi burada küçültme yapmıyor. 500 civarı yazı var sitede bu boyutlar normal mi?
Merhaba,
FTP’de .trash adında bir klasör var ve içinde 400mb ye yakın backup arşivleri ve klasör var. Bunları silmek sorun yaratır mı? Yoksa bir eklenti ile mi silmem gerekiyor. Yazdıklarınızı yapacak kadar tecrübem yok bir sorun yaşamamak için sizden cevap bekliyorum.
Muhtemelen hiç bir problem yaratmayacaktır Ancak siz yine de her koşula karşlık önce yedeğinizi alın, sonra silin.
Merhalar,
öncelikle WordPress paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. WordPress ve SEO ile şu son 3 ayda kendimi geliştirip siteme birşeyler katmaya çalıştım. Birşeye takıldığım zaman öncelikle sizde cevabı var mı diye bakıyorum :)
Birçok sorunu sizin yönlendirici yazılarınızla çözdüm fakat şu average load time ı bir türlü fast yapamıyorum. Şu an çok yavaşız ki o kadar çok resimde yok. Yüklediğim tüm resimleri optimize ediyorum. CDN ve W3Total cache kullanıyorum. Bunları aktif ettikten sonra anasayfamda yazılar hızlandı fakat bu sefer slider geç gelmeye başladı. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim
Burak hocam merhaba, wordpress konusunda sizden çok şey öğreniyorum teşekkür ederim. Bir sorum olacak; Kullandığımız bazı önbellek eklentileri var, super cache veya w3 total cache gibi eklentilerin eskiden almış oldukları gereksiz ön bellekleri nasıl temizleyebiliriz? yukarıda bahsettiğin eklentilerden bu işi yapan var mı? Veya ftp üzerinden manuel olarak silebilir miyiz bu eski cache dosyalarını? Tekrar teşekkürler.
Hocam Merhabalar, öncelikle paylaşımlarınızla çok şükür eksiklerimizi tamamlıyoruz. İyi ki varsınız. Şimdi bizim web sitemizde kullandığımız eklentiler wp fastest cache, wp optimize, autoptimize, wp smush it, Regenerate the thumbnails. Şimdi hangisi neyi yapıyor, hangisi aynı işlevi görüyor ve hangisini tutmalı hangisini silmeliyiz çelişki de kaldık :) Profesyonel yardımlarınızı rica ediyoruz.
Burak yeniden merhaba,
Dediğin işlemleri bir bir uyguladım. Aslında C panelde ara sıra CPU kullanımı artıyor ve beni endişelendiriyordu. Veritabanı temizleme işleminden sonra inanılmaz bir rahatlama geldi. Jetpack tan tutta, rating eklentileri ıvır zıvır bir sürü şey sildim anlayacağın.
Çok teşekkür ederim. Ek olarak yazında bazı hususları atlamışsın.
Veritabanı onarım işlemini yaparken karşıma iki seçenek çıktı.
https://image.prntscr.com/image/4NkDzr8FSlSWB1YB9DT2Xg.png
Ben de nolur nolmaz diye üstteki sadece tamir et seçeneğini tıkladım. Alttaki tamir ve iyileştir seçeneğine karışmadım.
Diğer husus bu işlemi yaptıktan sonra config.php dosyasına eklemiş olduğumuz define (‘WP_ALLOW_REPAIR’, TRUE); dosyasını silmemiz gerekiyor.
Diğer fark ettiğim bir durum ise çöpleri boşaltma için verdiğin kod define( ‘EMPTY_TRASH_DAYS’, 10 );
üst tırnak değil de virgül şeklinde bir tırnak olduğu için hata verdi config dosyasına ekleyince, ben tabi değiştirip normal üst tırnak yaptım. Ancak bilmeyenler hata alacaktır.
Tekrar çok teşekkür ediyorum.
Yorum için teşekkürler hocam. Bu yazıyı da yakın zamanda güncelleyeceğim.
selamlar burak, wp sweep eklentisi ile zaman zaman temizlik yapıyorum. sence wp sweep senin anlattıklarını tam olarak yapıyor mudur yeterli olacak mıdır?
Sene 2018 hala senin verdiğin bilginin üzerine çıkan yok eline sağlık kardeşim.
Teşekürler Üstad
merhaba siteme cache eklentisi kurdum ve hemen kaldırdım. ancak biryerlerde değişiklik yaptı sanırım site hiç açılmıyor sql de silmem gereken dosya mı var acaba?
%99 olan CPU kullanımı bir anda %0’a düştü. Çok teşekkür ederim.
Yine fark yaratan müthiş bir yazı olmuş.
Hocam teşekkür ederiz. Yine çok detaylı ve faydalı bir yazı olmuş.
Hocam hem WP-DB Manager hem de WP-Optimizer eklentisini mi yüklememiz gerekiyor? Clean Options’a zaten cesaret edemem, riskli buluyorum.
Şimdiden teşekkür ederim.
+1 boşa uğraşmışım okadar zaman
Hocam emeklerinize sağlık bir konuda googlede aratma yaptım sitenizde direk çözüm buldum okadar faydalı yazılar yazmışsınızki bir konu derken konu gezdim okumaya devam ediyorum elinize sağlık.
benim sitemdeki eklentilerin hepsini kaldırdım veritabanından ne olduguna bakmadan hepsini dbden nasıl kaldırabilirim direk eklenti istemiyorum hocam
1 yıl sonrası için yazınız güncel mi bu zaman zarfında daha farklı bir eklenti deneyipte memnun kaldınız mı? Yazıdaki bazı adımları yaptım ama site hızımda herhangi bir değişi,klik olnmadığı gibi db servisi gene kendini kapatıyor yoğunluktan dolayı.
Yazınız için elinize sağlık, size sorum olacaktı
“Clean option” eklentisinde tarama sonucunda çok fazla şekilde,
1) _tmp_etm_78.6.5.98
2) _transient_jigfli_3f1c94737fe9d46…
Şeklinde dosyalar görünüyor bunların ne olduğuna anlam veremedim sizce silinmeli mi ne yapmalıyız bilemedim
Transient cache bilgisidir. Silebilirsiniz. Tmp_etm tam olarak ne anlama geliyor bilmiyorum. Kullandığınız bir eklentiye özel bir şey olabilir.
Merhaba burak bey yazınız için öncelikle teşekkür ederim. 3yıldan beri revison post ve spam temizliği yapmadım hali ile db boyutu 700mb ulaştı sitemiz oldukça hitli.. Wp optimizeri kullansak sorun çıkar mı.. Bu işlem zararsız mı
Kullanın hocam hiç bir problem çıkartmaz.
istifade ettim. teşekkür ederim.
Sizin yardımınız sayesinde sitemi WordPress’e taşımıştım. Yine sizin mükemmel içeriğinizle veritabanımı büyük oranda rahatlattım. Çok teşekkürler, emekleriniz için. :)
Teşekkürler Ufuk. Yazımın işini görmesine sevindim. Umarım wordpress’e de alışmışsındır :) Takipte kalman dileği ile !
Hocam senin paylaşımlarına gözüm kapalı güvenirim. Ve sonuç olarak 36 mb olan database 4.5 mb kadar düştü. Sitem rahat nefes aldı :) Allah razı olsun ne diyeyim
Yazımın işinizi görmesine sevindim homcam. Yorumunuz için teşekkür ederim. Takipte kalmanız dileği ile !
Teşekkürler söylediklerinizle beraber 60 mb çöp çıktı. Ellerinize kollarınıza sağlık.
Faydasını görmenize sevindim hocam. Yorum için teşekkürler.
WP-DB Manager eklentisi problemimi düzeltti. Bilgiler için teşekkür ederim. ))
Paylaşım için teşekkürler. Benim bir sorum olacaktı. Henüz çözümünü bulamadım bir türlü. php my admini açınca database 29mb görünüyor. Ancak cpanelden database kontrolü yaptığım zaman 60mb görünüyor. Aradaki farkın nerden kaynaklandığını bir türlü çözemedim. Bu problem sitemi taşırken veritabanını yükledikten sonra oluştu. İki defa kopyalandı sanırım veritabanındaki tablolar ama bu kopya tabloları phpmyadminde göremiyorum. Tam aksine toplam database boyutu eskisi gibi 29mb olarak görünüyor. Sorunun çözümüne yönelik öneride bulunabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
Detaylı yazınız benim için çok faydalı oldu, ellerinize sağlık.
Paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
Kaç saattir ben bu konuyu arıyordum. Bulduğuma sevinsem mi o kadar boşa harcadığım zamana üzülsemmi bilemedim. Hizmetlerinin devamını dilerim gayet hoş bir yazı olmuş ;)
Yazımın yararını görmenize sevindim hocam. Yorum için teşekkürler, takipte kalmanız dileği ile !
Hocam ben wordpress sitemde jetpack kurulum hatası alıyorum ve ne yaptıysam bir türlü kurulumu aktif edemedim, db de daha önce eklemiş olduğum eklentilerden kalma tablolar olduğunu fark ettim acaba şöyle birşey yapmam mümkünmü sadece postları ve etiketleri alarak sıfırdan bir wp kursam sizce sorunu halletmiş olurmuyum yoksa konuda anlattığınız şekilde işe girişsem sonuca ulaşırmıyım. teşekkürler.
İlk 3 adımı uyguladım site roket hızına çıktı. google page speed ve pingdom.com dan kontrol ettim, bazen sayfaların açılma hızı 1 sn civarında oluyor. Hosting firmamın da günahını almışım. Server yanıt süresi de inanılmaz derecede azaldı. Sonraki adımlar sizin de söylediğiniz gibi ilk üç adımın eklenti ile yapılması. Ama artık bende eklenti fobisi gelişti, o yüzden il üçü daha kesin çözüm gibi geldi. Harika yazınız için tekrar teşekkürler.
Yazımın işinizi görmesine inanın çok sevindim. Ayrıca övgüleriniz için çok teşekkür ederim.
Hayat kurtarıcı bir yazı. Bakalım kağnı arabasına dönen sitemi hayata döndürebilecekmi. Denedikten sonra tekrar yazmak istiyorum.
Güzel kardeşim,
Benim gibi bu işi hiç bilmeyen insanlar bile anlattıklarınızla yeterli temizliği yapabildiğine göre iyi bir öğreticisiniz.
Sağ olun, var olun…
Saygı, sevgi ve iyi dileklerimle…
Hasan yorumun ve övgü dolu sözlerin için tüm samimiyetlimle teşekkür ederim. Sen ve senin gibi insanlar bu tür yorumlar yaptıkça doğru bir iş yaptığımdan emin oluyorum.
wp-optimize harika işlem bittikten sonra eklenti ayarlarından etkisizleştiriyorum sorun olmaz herhalde?
Etkisiz halde sitenizde kurulu halde bırakmaya bile gerek yok direkt silebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim.
Yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Merhabalar.WP-Config.php dosyasına ekleyeceğimiz kodları, dosyanın hangi bölümüne ekliyoruz?
Herhangi bir yere ekleyebilirsiniz.
WooCommerce ile çalışmak üzere veritabanı önbelleklemesi yapmak için W3 Total Cache ayarları içindeki “Ignored Query Strings” bölümüne buradan _wc_session_ eklemesi yapmalısınız . gibi bir uyarı alıyorum tüm sayfalarda, yardım edebilirmisiniz ?
Hocam admin paneli >> performance >> database cache sekmesine gidin ve Ignored query stems kısmında yer alan _wp_session_ ibaresini, _wc_session_ şeklinde değiştirin ve ayarlarını kaydedin. Sorun çözülecektir.
Değerli bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederiz. Benzer tecrübelerimden ne yazık ki Türkiye de olumlu/olumsuz geri bildirim alışkanlığının olmadığını biliyorum, bu yüzden yazmak istedim. Paylaşımlarınız çok kıymetli umarım herkes artık yavaş yavaş sizin gibi bir şeyler üretmeye başlar. Emeğinize, kaleminize sağlık
Söylediklerinize katılıyorum. Yazdığınız, bir geri dönüş sağladığınız için çok teşekkür ederim.
Yazıdan istifade ettim tsk ederim
Ayrıntılı anlatımınız için teşekkürler. En yakin zamanda işlemleri uygulayacağım. Umarım herhangi bir sorunla karşılaşmam.
Teşekkürler Hakan. Merak etmeyin, adımları yazıda uyguladığınız sürece hiç bir problemle karşılaşmazsınız.
İyi paylaşımlar, daima yorum alırlar. Teşekkürler!
WordPress siteler için hızlandırma, site ve veritabanı optimizasyonu üzerine, biz sıradan kullanıcılar için en düzenli, en açıklayıcı, en akışkan yazıların tarafınızdan yazılmış olduğunu gördüm ve çok yararlandım. Teşekkür ederim, elinize sağlık. Yazıların kalitesine gölge düşürmüyor ama, veritabanlarıyla az çok uğraşmış biri olarak belirtmeden geçemeyeceğim bir durum var. (Çok bilmişlik veya kabalık amaçlı olmadığını farkedebileceğinizi düşünüyorum): Diğerlerinde gördüğüm ve burada da kullandığınız, örneğin eklenti ayarları için “tablo” terimini kullanmışsınız ama, bunlar için veri satırı veya tablo satırı gibi daha farklı bir kavram kullanmanız doğru olmaz mıydı, tabloların işaret ettiği nesneler sizin sözünü ettiğinizden farklı çünkü. Yazının devamında anlaşılıyor ama ilk anda kafamda anlatmak istediğinizden farklı bir şey canlanmıştı.
Yorumunuz ve değerlendirmeniz için çok teşekkür ederim. Ben bu yönden hiç bakmamıştım tabii. Söylediklerinizi değerlendirmeye aldım.
Bir iş yapılıyorsa evvela kendi içine sinicek, ki bu başkalarınıda kapsıyorsa örneğin yayımladığın makale gibi temiz ve net olucak! Hiç bilmiyen insanların bile kolayca sorunlarını hallediceği şekilde hazırladığın için teşekkür ederim. (174 MB lık db’yi temizledim = 26mb)
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim :)