WordPress Manuel Güncelleme – FTP Üzerinden

Wordpress Dersleri

WordPress küçük değişikliklerde kendini otomatik olarak günceller.

WordPress’e köklü değişiklikler geldiğinde ise, wordpress kullanıcılarına admin panellerinde “wordpress’in yeni bir sürümü mevcuttur” diye bir mesaj sunulur ve kullanıcının tek bir tıkıyla wordpress otomatik olarak kendini günceller.

Fakat bazı durumlarda wordpress’i admin panelinden güncellemek mümkün olmayabilir. Bu yüzden bende sizlere bu yazımda wordpress manuel güncelleme yani ftp üzerinden wordpress güncelleme nasıl yapılır, detaylı bir şekilde anlatacağım.

Adım 1: Wordpress Manuel Güncelleme İşleminden Önce Yapmanız Gerekenler

Manuel güncelleme işlemine başlamadan önce mutlaka yapmanız gereken ilk şey wordpress sitenizin yedeğini almak. Eğer site yedeği nasıl alınır bilmiyorsanız, WordPress Site Yedekleme başlıklı yazımda bu işlemi nasıl yapacağınızı detaylı anlattım.

Daha sonra wordpress.org adresinden wordpress sitenizi güncelleyeceğiniz en son sürümü bilgisayarınıza indirin. İndiridiğiniz zip dosyasının içini açın ve içerisindeki wordpress dosyasını zip’ten çıkartıp boş bir klasör içerisine atın.

Adım 2: Güncel WordPress Dosyalarını FTP ile Sunucunuza Yükleyin

FTP üzerinden sitenizin server’ına bağlandıktan sonra sitenizin root dosyasına gidin yani wordpress’in yüklü olduğu yere. Paylaşımlı hostinglerde bu public_html dosyası altındayken vps gibi hostinglerde genelde http dosyası altında olur.

Wordpress manuel güncelleme - ftp üzerinden

Ardından File Zilla ekranının sol tarafından bilgisayarınıza indirdiğiniz ve zip olarak açtığınız wordpress dosyasını açın. Wp-admin, wp-includes ve diğer tüm dosyaları ( index.php, wp-adtive.php ) seçerek sağ tıklayın ve karşıya yükle deyin.

Not: wp-content dosyasınızı kesinlikle bu işlemin dışında tutun. Normalde wp-content dosyanızıda seçip karşıya yükle deseniz bile var olan wp-content dosyasının üzerine yazar, resimleriniz kaybolmaz fakat siz yinede wp-content dosyasını bu işin dışında tutun.

Karşıya yükle butonuna basıp işlemi başlattıktan sonra, File Zilla seçtiğiniz dosyaları bilgisayarınızdan web hosting‘inize yüklemeye başlar. Karşıya yükleme işlemi sırasında dosyalar hali hazırda sunucunuzda bulunduğu için (eski sürümleri) File Zilla karşınıza aşağıdaki resimdeki gibi uyarı çıkaracaktır.

Bu uyarı çıktığında resimde de şeçtiğim seçenekler gibi İşlem: Üzerine yazılsınHer zaman şu işlem yapılsınYalnız geçerli aktarım kuyruğu uygulansın seçeneklerini seçerek işleme devam edin.

Ftp üzerine yazma uyarısı

Adım 3: WordPress Veritabanı Güncelleme

Yeni wordpress sürümünde sadece wordpress dosyaları değil aynı zamanda veritabanı güncellemeside yapılmış olabilir. Normalde otomatik wordpress güncellemelerinde veritabanıda otomatik olarak güncellenir fakat biz wordpress güncelleme işlemini manuel olarak yaptığımız için veritabanınıda manuel olarak güncellemeliyiz.

Bu işlemi yapmak oldukça basit. Sadece Wordpress sitenizin admin bölümüne gidin ( sizinsiteniz.com/wp-admin). Gittiğinizde, wordpress otomatik olarak size aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi bir uyarı sunacaktır.

wordpress veritabanı güncelleme uyarısı

Karşınıza çıkan mesajda sadece “Update WordPress Database” butonuna basmak wordpress veritabanınızıda son sürüme güncelleyecektir. Sorunsuz bir şekilde veritabanı güncelleme işlemi gerçekleşirse, başarılı veritabanı güncelleme mesajınıda aynı ekranda görünecektir.

WordPress manuel güncelleme işlemi bu kadar. WordPress sitenizin admin paneline gidebilir ve güncellediğiniz sürüm versiyonunu başlangıç sekmesi altından teyid edebilirsiniz.


Umarım WordPress Manuel Güncelleme başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

author-avatar

Burak Oran Hakkında

Web site kurulum rehberleri, wordpress, hosting, bilgi ve web teknolojileri alanlarında içerik üreticisi, youtuber ve blogger. 2009 yılından beri web teknolojileri alanıyla ilgilenen, bu alanda yıllar boyunca edindiği tecrübe, uzmanlık ve bilgi birikimini ürettiği içeriklerle insanlara fayda sağlamak amacıyla paylaşan insan kişisi. Kendini aynı zamanda digital marketing strategist, investor, liberal, optimist, chess player, cat father ve bira lover olarak da tanımlıyor.

İlgili gönderiler

WordPress Manuel Güncelleme – FTP Üzerinden” ile ilgili yorumlar;

  1. Uğurcan Erdem dedi ki:

    Merhaba işlem sonrasında

    “Your server is running PHP version 5.4.45 but WordPress 5.2.1 requires at least 5.6.20.”

    yazısı çıkıyor sitemde ve admin paneline vs. hiçbir yere ulaşamıyorum..

  2. Mehmet dedi ki:

    Merhaba güncel tema indirdim zip ten dosya olarak çıkardım, ancak dosyaların arasında wp-content klasörü yok ne yapmalıyım.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam wp-content klasörü indirdiğiniz dosyaların içinde olmayacak zaten. Sitenizin yüklü olduğu serverda olacak.

  3. enyakin dedi ki:

    Teşekkür ederim. Güzel anlatım olmuş. Bu şekilde sanırım eski sürüme de dönebiliriz.

  4. enyakinnerde.com dedi ki:

    Teşekkür ederim. Güzel anlatım olmuş. Başarı şekilde güncellemeleri yaptım.

  5. NADİDE dedi ki:

    ustad ellerine sağlık çok yararlı oldu bir türlü yapamıyordum teşekkür ederim

  6. tez hazırlama dedi ki:

    Gerçekten çok teşekkür ederim, bugün web sitemi güvenlik konusunda online taratırken farkettim ki, wordpressin 4.6 sürümü ve buda çok ciddi bir risk oluştuyorki sitem otomatik olarak güncelleme yapmıyor. hemen wordpres manul güncelleme aratarak sitenize ulaştım metinde belirttiğiniz gibi yaparak siteyi güncelledim. bilgi ve emeğiniz için çok teşekkür ederim. iyi çalışmalar

    1. Burak Oran dedi ki:

      Faydasını görmenize sevindim. Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Takipte kalmanız dileği ile

  7. hakan dedi ki:

    Yedek databese ve diğer dosyalarımı (filezilla) yeniden yükledim.Fakat site veri tabanı hatası vermeye devam ediyor.Hatta veritabanını silip eski yedeğini yükledim. wordpess güncelleme yaptıktan sonra oldubu hata. Host sağlıyıcıya yazdım veritabanı ayarlarınıza bakın dedi. Ben zaten eski yedekleri geri yükledim.Anlamadım neden olmuyor.

  8. Haberinizi dedi ki:

    Teşekkürler Eline Sağlık

  9. kürşat dedi ki:

    tşk ederim güzel bir yaplaşım

  10. Can Güneş dedi ki:

    Çok teşekkürler müdür. :) 1 haftadır içime dert olmuştu şu meret. Ben önce herşeyin yedeğini alıp tekrar kurarım diye düşünüyodum. wp-admin adını değiştirdiğim için sıkntı çıkar mı çıkmaz mı bilemediğim için. Bunu uyguladm sorun yok şuanda.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Rica ederim Can. Yazının işini görmesine sevindim. Yorum içinde ayrıca teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir