WordPress SEO Kaybetmeden Domain Değiştirme

Wordpress Dersleri, Wordpress Eklentileri / Plugins

Domain Değiştirme İşlemine Başlamadan Önce

Önemli:Başlamadan önce bir kaç önemli noktadan bahsetmek istiyorum. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki wordpress sitenizin domain değiştirme işlemi geçici olarak arama motorlarındaki sıralamanızı etkiler. aki google ve diğer arama motorları sitenizde yapılan bu isim değişikliğine adapte olana kadar.

Tabii ki bu durum geçici olarak trafiğinizi etkileyecektir. Bunun normal olduğunu ve sadece sizin başınıza gelmediğinizi aklınızın bir köşesinde tutun. Bu gecici durumu daha önce isim değişikliği yapmış tüm websiteler yaşamıştır.

Bu yazımdaki amaç, zararı ve geçici olarak belirttiğim zamanı en aza indirmektir. İnanın bana bu işlemi yapmak için en basit ve geçerli yol budur. Hiç boşuna alternatif aramayın…


Size bu yazımda WordPress SEO Kaybetmeden Domain Değiştirme işlemini, uygun 301 yönlendirmeleri kurmayı ve isim değişikliğini arama motorlarına bildirmeyi göstereceğim.

Lütfen karıştırmayın: Bu yazı sadece domain yani, www.sizinsiteniz.com adresini başka bir isimle SEO kaybetmeden değiştirme işlemini, yani domain değiştirme işlemini anlatmaktadır. Host değiştirme işlemile lütfen karıştırmayın.

Başlangıç Adımları

Bu yazımda, eskisiteniz.com adresinizi kullandığınızı ve sitenizi yenisiteniz.com adresine taşımak istediğinizi, bir hosting paketine sahip olduğunuzu, web hosting control paneline aşina olduğunuzu ve FTP kullanmayı bildiğinizi varsayarak anlatacağım.

ADIM 1: Full Site Yedeği Oluşturmak

Herşeyden önce doğabilecek bir hatada veya yanlışta sitenizin yedeğini elinizde bulundurmanızda fayda var. Bunu WordPress Site Yedeği Alma – Site Yedekleme başlıklı yazımda detaylı anlattım.

Ayrıca site yedeği alma işlemini eklentilerle yapmanızda mümkün. BackWPUP eklentisi ile tüm site backup nasıl oluştrulur başlıklı yazımda bunuda detaylı bir şekilde anlattım.

ADIM 2: WordPress Domain Değiştirme

Eskisiteniz.com isimli sitenizin yedeğini aldıktan sonra domain göçü işlemine başlayabiliriz. İlk yapmanız gereken iş, Duplicator eklentisini eskisiteniz.com adresinde kullandığınız wordpress altyapınıza yüklemeniz.

Eklentiyi aktive ettikten sonra eklenti, wordpress admin paneline bir duplicator menüsü ekler. Bu menüye tıkladıktan sonra karşınıza aşağıda resimde görüldüğü gibi bir sayfa çıkacaktır.

duplicator-package-yarat-Domain Değiştirme

1- Create butonuna basmanız “duplication” sürecini başlatıcaktır ve eklenti sizden yapacağı paketleme işlemine bir isim vermenizi isteyecektir.

Varsayılan olarak sitenin ismini tarih prefix’,i ile birlikte kullanıcaktır ama siz bu paketleme işlemine istediğiniz ismi verebilirsiniz.

Eklenti sitenizin tamamını zip olarak paketleme işlemine başlıyacaktır. Sitenizin büyüklüğüne göre bu işlem biraz zamana alabilir.

Süreç tamamlandığında eklenti sizi otomatik olarak Duplicator paket ekranına atacaktır.

duplicator-package-installer-nasil-yapilir-Domain Değiştirme

2-Installer ve Package doyalarının her ikisinide bilgisiyarınıza indirin.

Daha sonra, FTP üzerinden yenisiteniz.com isimli sitenize bağlanın.  Root Directory (kök dizin) de olduğunuza yada sizin belirlediğiniz tamamen boş bir dizinde olduğunuza  emin olun.

Installer ve Package zip doyalarınızı belirlediğiniz dizine yükleyin. Yükleme işlemini yaptıktan sonra tarayıcınız üzerinden installer.php‘ye gidin;

http://www.yenisiteniz.com/installer.php

duplicate-yükle-Domain Değiştirme

3-Ardından karşınıza yukardaki resimdeki gibi bir ekran açılacaktır. Yükleme ekranı sizden yenisiteniz.com adresi için veritabanı bilgilerinizi isteyecektir. Boş, hiç bir verinin kayıtlı olmadığı bir veritabanı bilgisi girdiğinizden emin olun.

4-Bilgilerinizi girdikten sonra Table removel seçeneğinide seçin ve yenisiteniz.com adresi için kullanıcağınız veritabanının boş olduğundan emin olun.

5-“Warning ve Notices” kısmını okuyun ve aşağıdan “I have read all warnings & notices” kutucuğunu işaretleyin.

6-Ardından Run Development butonuna basın. Duplicator yüklediğiniz zip dosyasını açarak ve eskisiteniz.com ‘dan yenisiteiz.com wordpress dosyalarınızı, eklentilerinizi ve temalarınızı yükleyecektir.

Bu süreç sitenizin büyüklüğüne göre biraz zaman alabilir. Yükleme bittikten sonra eklenti size update sayfasını göstericektir.

duplicator-url-degistirme-Domain Değiştirme

7-Update sayfasında URL adreslerinizi güncellemeniz gerekecektir. Duplicator eski ve yeni url adreslerinizi otomatik olarak tahmin edecektir, fakat siz manuel olarak kendinizde bu url adreslerini girebilirsiniz.

Eski ve yeni site adreslerinizi girdiken sonra Update butonuna basın. Böylece Duplicator  eskisiteniz.com‘un tüm URL adreslerini yenisiteniz.com adresinizin URL adresleriyle değiştiricektir.

Tüm süreç tamamlandığında Duplicator eklentisi yazı yükleme adımlarını size hatırlatıcaktır.

8-İlk adım tekrardan wordpress kalıcı bağlantı ayarları oluşturmak olacaktır. Yenisiteniz.com adresinizin wordpress giriş panelinden sitenize bağlanın ve Ayarlar >> Kalıcı Bağlantı Ayarları sekmesine gidip, ayarlarınızı kaydedin.

9-Bu işlemi yaptıktan sonra  the installer.php, installer-data.sql ve the installer-log.txt dosyalarını FTP aracılığı ile kök dizinden silin.

10-Son olarak yenisitenizin tüm kırık linklerini, kayıp resimlerini, yazılarını, sayfalarını ve sitenin fonksiyonlarının doğru işleyip işlemediğini kontrol edin.

Şu an başarılı bir şekilde WordPress domain değiştirme işlemini gerçekleştirdiniz. Fakat daha bitmedi. Halen uygun 301 yönlendirmelerini ve yaptığımız işlemden arama motorlarını haberdar etme işlemleri var.

ADIM 3: Uygun 301 Yönlendirmesi Kurma

Uygun 301 yönlendirmesi kullanıcı tecrübesi ve sitenizin SEO’su için çok önemli. Bu yönlendirme şu şekilde işler, arama motorları sitenizin eski bir URL adresine gittiğinde, o URL adresi yaptığınız yönlendirme ile otomatik olarak yeni URL adresine atanır.

301 yönlendirmesi kurmak için eskisiteniz’e FTP üzerinden bağlanıp, .htaccess dosyasını düzenlemeniz gerekemekte. .htaccess dosyanızı açın ve aşağıdaki kodu dosyanın en üstüne ekleyin.

#Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
RewriteRule ^(.*)$ http://www.newsite.COM/$1 [R=301,L]

Bu değişikliği yaptıktan sonra eskisiteniz.com adresi üzerinden herhangi bir URL adresine ulaşmaya çalışın, bu değişiklik sizi direkt olarak yenisiteniz.com adresine götürecektir. Eğer yönlendirme yapmaz ise, bir yerde hata yaptınız demektir.

Not: Eğer 301 yönlendirme nedir? Nasıl Çalışır ?  Nasıl yapılır gibi bilgiler almak isterseniz WordPress 301 Yönlendirme (Redirection) başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz.

ADIM 4: Google’ı Yaptığımız Değişiklikten Haberdar Etme

Google webmaster hesabınıza giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra sağ üst köşeden ayarlar butonuna tıkladığınızda Adres değişilşiği sekmesini göreceksiniz.yapın. Bu sekmeden yeni site adresinizi google’a bildirin. Yapıtğınız bu adres değişikliği google’ı domain değişikliğinden haberdar edicektir.

wordpress-domain-tasima-Domain DeğiştirmeADIM 5: Kullanıcılarınızı Haberdar Etme

Kullanıcılarınızıda domain değişikliğinden mutlaka haberdar etmelisiniz. Bunun için değişiklik yaptığınıza dair bir yazı yazıp yayınlayın. Kullanıcılarınız yazdığınız yazıyı okuduktan sonra yeni domain adresiniz mutlaka kafalarında yer edecektir.


Umarım WordPress SEO Kaybetmeden Domain Değiştirme başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur.Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

WordPress SEO Kaybetmeden Domain Değiştirme” ile ilgili yorumlar;

  1. Erdinç G. dedi ki:

    Konunun etiketlerine “alan adı değiştirme” diye ekleme yapar mısın. Ararken bulamadım. Domain değiştirme olarak çıkıyor. Türkçesinide yazıver :) yayınlamana gerek yok bunu

  2. Ahmet Bal dedi ki:

    Merhaba Bu yazı çok eski tarihli kaç yıl aradan geçmiş. Yeni sistem yönlendirme ve domain değişme hala böylemi oluyor? Güncelleme yapılması gerekiyor mu yazınızda?
    Ayrıca bir çok makaleniz çok eski ve beni yanlış yönlendirdi bir çok meslede.
    Ayrıca bu bloğu ve makalelerdeki yorumları takip ettiğinize inanmıyorum. Bir çok yorum yaptım cevap gelmedi?

  3. Furkan dedi ki:

    Adsense konusunda bir bilgi vermemişsiniz. Ancak Google’ı haberdar ettikten sonra yeni adresimizle adsense’e tekrar başvurmamız gerekiyor sanırım. Oldukça faydalı bir yazı teşekkürler.

  4. Fırat dedi ki:

    Merhaba Burak Bey.
    Yeni siteme girebiliyorum fakat admin paneline girdiğimde linkte eski sitemin domaini gözüküyor sorun nedir acaba.

  5. Burcu dedi ki:

    Burak Bey,

    Somanı değişikliği yaptım fakat robot.txt, Google gibi getir gibi detaylarıda doğru takip etmeme rağmen Google search console alanında DNS hatası alıyorum. Site görünmüyor. Sorun nereden kaynaklı olabilir?

    Kolay gelsin

  6. Sunay dedi ki:

    Burak Bey,

    Eklenti güncellendikten sonra uygulama kısmıda sanırım değişmiş. Scan hatası veriyor. Makaleyi güncelleme şansınız olursa seviniriz,

    kolay gelsin

  7. Barış dedi ki:

    Burak Merhaba daha işin başında şöyle bir sorunla karşılaşıyorum çözümünü bulamadım

    Requirements: Fail
    System requirements must pass for the Duplicator to work properly. Click each link for details.
    PHP Support Fail
    Required Paths Pass
    Server Support Pass
    Reserved Files Pass

  8. Fatih dedi ki:

    Yazıya eklemeyi unuttum. Bütün içeriği başka bir domaine aktarsam sorun çözülür mü?

  9. Fatih dedi ki:

    Çok faydalı bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık. Sormak istediğim bir soru var. Adsense hesabım 4 5 sene önce devre dışı bırakıldı. Sanırım artık domain de banlandı. Başvuru yaptığımda kırmızı ingilizce bir yazıyla bu alan adı kabul edilmiyor gibisinden bir uyarı yazısı çıkıyor. Adsense’e tekrar kabul edilebilmem için ne yapmamı tavsiye edersiniz? Gerekirse alan adı transferi, hosting IP değişimi vs. talebinde bulunabilirim.

    Teşekkürler

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam bir kez adsense banı yediyseniz, bir daha adsense’ten onay alamazsınız.

  10. ersin dedi ki:

    Burak bey, bir site kapandıktan sonra indexleri kalktığında domaini kendi domainime yönlendirdim. Hatta Webmaster tool dan adres değişikliği yapılmıştı. Sorun yok! Fakat bir süre sonra indeksleri kalkmış olan bu sitenin içeriğinide birden siteye aktarınca Google yönünden bir zararı olur mu?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yok hocam. Hiç bir zararı olmaz. Siz bir kere google index’inden o içeriği kaldırdığınız zaman, aynı içeriği başka bir siteye de ekleseniz, google onu yeni içerik olarak görür.

  11. yasin dedi ki:

    merhaba hocam ben şimdi domaini değiştirdim henüz aktif değil ve yazınızı yeni okudum. hosting firmam yönlendirmeyi yapıyor. fakat ben google’da dizinlenmiş eski domainime ait yazıların direkt olarak yenisitem.com olarak değişmesini istiyorum. bunun için geç mi kaldım ? yönlendirme yapıldı çünkü ? hosting değişmedi bu arada

  12. Sunay dedi ki:

    Burak Bey Selamlar,

    Ben domain değişikliği yapıp eski sitemdeki makalelerden yarısını alıp yeni siteme eklemek amacındayım. Bunu yapmaktaki amacımda yıllar önce farkında olmadan AdSense hesabımın bantlanması ve yakın zamanda farklı bilgilerle tekrar yeni site açmamdır. (Zira 1 aydın AdSense tarafından olumlu veya olumsuz dönüş alamamaktayım). Yeni ve farklı kimlikle aldığım domainde eski sitemdeki makaleleri yayınlasam kopya içerik olarak görünür mü?

    Dönüşünüzü rica ederim

  13. Erdinç dedi ki:

    Ben bir bölümü anlamadım. İlk başta bu bir hosting değişimi değil demişsin. Ki aradığımda bu idi.

    anlatılmışsın anlatmışsın.
    301 Yönlendirmesinde “301 yönlendirmesi kurmak için eskisiteniz’e FTP üzerinden bağlanıp, .htaccess dosyasını düzenlemeniz gerekemekte.”
    demişsin.
    Ben x.com u y.com yapacağım. Dosyalar herhangi bir yere gitmeyecek aynı hostingde kalacak.
    Eski FTP ye üzerinden nasıl bağlanıyoruz ki?
    FTP aynı FTP olacak. htacess aynı htacess değil mi içeriğin değiştirilmesi gerekli değil mi sadece. Orada hatayla mı öyle yazılmış acaba.

  14. Şenol KAYHAN dedi ki:

    Teşekkürler çok işime yaradı.

  15. Hasan D. dedi ki:

    öncelikle yazı için elinize sağlık.

    tek soru bu işlen ne kadar sürüyor yaklaşık olarak.

    yani 1 ay mıdır, 5 ay mıdır ?

    bu arada 15 gün geçti ben taşıyalı, eski sıralamalardan fersah fersah uzaktayım.

  16. Burakhan Maçin dedi ki:

    Yavaş yavaş taşıma yapmak istiyorum. Makaleleri tamamen googleden silip tek tek yüklemek istiyorum bu mümkün mü ?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yok hocam. Öyle bir şey mümkün değil. Siz google’A müdahale edemezsiniz. Ancak yaptıklarınızla yön verebilirsiniz.

  17. Mahmut Tek dedi ki:

    Burak kardeşim eski domainim 7 aylıktı şimdi bu domain ile sıfırdan başlamış oldum. Bir şey sormak istiyorum. Tanıtım ya da backlink yaparken 7 aylık gibi düşünüp mü yapmak lazım yoksa 1 aylık diye mi düşünmek lazım. Bildiğim kadarıyla yeni domainlere fazla backlink gelirse google uyarı veriyor. Nasıl bir yol izlemeliyim

  18. Mahmut Tek dedi ki:

    Teşekkürler anlattıklarınızı adım adım uygulayarak bütün işlemleri başarı ile gerçekleştirdim. Şu anda domainimi değiştirdim. Google webmaster domain değişikliği bildirimini yaptım ve istek kabul gördü. Ama bir çok eski adresim sıralamalarda çıkıyor. Bunlar dursun mu yok eski adresin tamamını webmasterden kaldırayım mı?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yok hocam eski adresiniz dursun bir süre. Zaten google taraflı değşiklik, yani sonuçlara yansıyan değişiklik bir anda olmaz, zaman alır. O yüzden bu süreçten sonra yapmanız gereken tek şey beklemek. Yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim. Yazımın faydasını görmenize sevindim.

  19. Berk dedi ki:

    Merhaba, 301 yönlendirmesini htaccess üzerinden yaptıktan kaç gün sonra kaldırmamızı önerirsiniz.

    Yani sonsuza kadar eski sitemizde public_html içerisinde 301 yönlendirmesi yapılmış bir htacess dosyası durmak zorunda mı ? Yoksa belirli bir zaman sonra silebilir miyiz.

    Ayrıca arama sonuçlarında otomatik olarak domain adresleri değişiyor mu ? Yoksa eski domain adresi gözüküyor mu ?

  20. Fatih Demirbaş dedi ki:

    güzel anlatım, teşekkürler…

    1. Burak Oran dedi ki:

      Faydasını görmenize sevindim.

  21. Polat dedi ki:

    direkt olarak wordpress üzerinden ekledim, kurulum sonrası tüm dosyaları da kaldırdım.

    1. Burak Oran dedi ki:

      O zaman bu durumu lütfen wordpress’e bildirin.

  22. Polat dedi ki:

    Merhaba Burak bey,

    İyi niyetinize gerçekten inanıyorum çünkü yaşadığım sorunun sizin yararınıza olma ihtimali çok çok düşük.

    Duplicator eklentisini tekrar test etmenizi önemle rica ederim çünkü eklenti ile kurduğum ve “aaa işimi ne kadar da kolaylaştırdı” dediğim bu eklenti başıma gzbase64.inject virüsü bulaştırdı. Problemim şu an çok büyük ve malesef 1 haftalık emeğim boşa gitti, şu an her şeyi baştan yapmak zorundayım.

    Bu mesajı kötülemek amacıyla yazmamaktayım, kesinlikle başkaları ve siz kötü etkilenmeyin diye belirtiyorum. İyi çalışmalar.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Eklentiyi nerden indirdiniz ? WordPress.org üzerinden mi yoksa başka bir yerden mi ?

  23. Barış dedi ki:

    sadece domain satın alıp gene devam edeceğim sonuçta… sadece host olmayacaktı… o zaman yeni ve eski domainin ikiisinede yeni hostun DNS lerini yazarsam peki? Çok karışık olmadı değilmi ? :) (baya bir şişirdim galiba şu an)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam inanın ne yapmaya çalıştığınızı anlayamadım. Gerçekten anlayamadım.

  24. Barış dedi ki:

    Yok aslında baştan beri kastettiğim başka bir IP başka bir bilgisayar başka bir kredi kartı ile domain host alacağım… Benim problemim o yüzden o değildi… Teşekkürler genede bu kadar ilgilendiğiniz için…
    Benim farkındaysanız tek derdim eski host a para vermeyip sadece domain üzerinden yönlendirme yapabilirmiyim DNS leri yazdığımda … Tabi ana sayfaya gelmeyecek sadece her defasında… com’dan sonraki linkler neyse aynı şekilde yeni domain de de linkler aynı olacak…!
    (Bakın işte şimdi ek olarak yukarıdaki sorum haricinde ADSENSE onaylanmaz bu şekilde yönlendirme yaparsan google onuda affetmez diyebilirsiniz şimdi) :)

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam eski siteniz açık olmadan nasıl bir yönlendirme yapmayı düşünüyorsunuz ki anlamadım. Yani içeriklerinizde yer alan tüm linklemeler yeni sitenizi göstermeli değil mi doğru anladım ? Google o linklere gidecek ki yönlendirmeyi görüp yeni adrese gelecek. Eğer o site açık kalmaz ise yönlendirmede olmaz. O siteyi ancak, 2 yıl sonra kapatmalısınız ki yönlendirmeleriniz iyice otursun

  25. Barış dedi ki:

    iyide burak bey ben başka bir isimle yeni domain ve yeni host alacağım tabiki adsense çıkacak … eski bir kullanıcı olduğumu nereden bilecek… benim sorduğum asıl soru… eski domain’imin bu senelik parasınıda vereyim benim yeni sityeye dns lerini yazarak yönlendireyim demiştim… ama google da eski sitenin çıkan linklerine bastığınızda yeni sitenin anasayfasına yönlendirilmiş olmazmı sadece? Ben …com’dan sonraki linklerinde aynı şekilde aynı sayfalara yönlenmesini istiyorum… eski host’u illa kapatmadan kullanmam ve .htaccsess ile düzenlememmi gerekir? Eski hostu tamamen bırakarak yapamazmıyım?

    1. Burak Oran dedi ki:

      Barış kardeşim, sen yeni bir sitede kursan, o yeni site kimin üzerine kayıtlı olacak senin. Google adsense siteyi banlarken aynı zamanda site sahibinide banlıyor. Yani senin adına açıklmış hiç bir site adsense’ten onay alamaz. Siteyi başka bir ismin altında kursan bile, google senin olduğunu c-class IP’den geldiği için yine anlayacaktır. Dolayısı ile, adsense’ten tekrar onay alman çok zor.

  26. Barış dedi ki:

    Hocam benim problemim eski domain’e para ödeyip, eski host’u bırakıp yeni bir domain ve host alıp oradan devam etmek..
    Sadece eski domain’in DNS kısmına yeni aldığım domain’in DNS lerini yazsam o şekilde yönlendirme yaparmı?
    Adsense’ten BAN yedim o yüzden yeni bir siteye geçmek zorunda kaldım…
    Eski Host olmadan .htaccsess de olamadığı için nasıl bir çözüm önerirsiniz bana… teşekkürler…

    1. Burak Oran dedi ki:

      Hocam eğer adsense’ten ban yediyseniz, ister hostunuzu, ister site isminizi neyi değiştirirseniz değiştirin tekrar onay alamazsınız.

  27. eylül dedi ki:

    Burak Hocam selam. Ortalama 1,5 aylık bir sitem var sizinde önerilerinizi dikkate alarak tüm seo çalışmalarına titizlikle dikkat edip sürekli iyileştirmek için adımlar atıyorum. Fakat hit sayısı 30 dan yukarı çıkmıyor ve işin ilginç tarafı google analitic ile kontrol ettiğimde türkiyeden birkaç kişi ziyaret etti görülürken kalan ziyaretçiler hep yabancı ülkelerden. Nedir acaba sorunun kaynağı bir türlü çözemiyorum. Dilerseniz sitemin url sini mail atayım ama lütfen bir yardımcı olunuz. İyi çalışmalar dilerim

    1. Burak Oran dedi ki:

      Eylül keşke sitenin ismine de yer verseydin en azından bir bakma şansım olurdu.

  28. Metal Yaka Kartı dedi ki:

    Yararlı ve güzel bir anlatım teşekkür ederim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Yorumunuz için ben teşekkür ederim hocam.

  29. kurgucuzihnim dedi ki:

    Blogger da bunu nasıl yapabilirim.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Blogger’da nasıl yapıldığıyla ilgili bir bilgim yok malesef.

  30. Gürsel dedi ki:

    Burak bey yardımınız için çok teşekkürler. Cidden çok kolay ve seo uyumlu oldu taşıma işlemi. Yalnız bir kaç belirtmek istediğim şey var. Birincisi 301 yönlendirme kodu içerisinde kodları mevcut onlar hata verdiriyor. Kodu aşağıdaki gibi düzenledim.
    Options +FollowSymlinks
    RewriteEngine on
    ReWriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?eskiadres.com$ [NC]
    ReWriteRule ^(.*)$ http://www.yeniadres.com/$1 [R=301,L]
    İkinci olarak da dmoz.org’da domain değiştirmeyi not etmekte fayda var.

    1. Burak Oran dedi ki:

      Öncelikle düzeltmeniz için çok teşekkür ederim. Gözümden kaçmış bir hata.
      Dmoz kaydına gelince, dmoz kaydı için söylediğinizde de haklısınız fakat bir çok sitenin dmoz kaydı olmadığı için yazıma katmaya gerek duymamıştım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir