Düşünün ki birisi google üzerinden bir şey araştırıyor ve araştırırken google arama sonuçları sayfasından 5. – 6. sayfayı aynı anda sırasıyla yeni sekmede açıyor. Çünkü aradığı şeye hızlıca ulaşmak istiyor. Sayfalara tek tek yukarıdaki sekmelerden hızlıca göz atıyor ve 4. sırada olan sizin sitenizin üzerine geldiğinde sayfa henüz daha tam açılmamış. Bekler mi? Ben beklemem. Anında kapatırım. Hız web siteler için her şeydir. Kullanıcıyı +1 saniye bekletmek o kullanıcıyı o siteye göz atmaktan caydırır. Bu yüzden bu yazımda sizlere wordpress site açılış hızını arttırma işlemini detaylı bir şekilde anlatacağım.
Başlangıçta alttaki tüm işlemleri yapmadan önce, sitemizin performansını bir test edelim. Bu yazım için sayfa serverlarımda hızı düşük özel bir wordpress kurulumu oluşturdum. Test için Pingdom.com’un Pingdom Website Speed Test aracını kullandım. Sizde bu aracı kullanabilirsiniz. Test içinse Dallas Texas datacenter’ı kullandım. Maalesef Pingdom.com’un Türkiye üzerinden testi yok. Türkiye üzerinden test eden datacenter var mı onuda bilmiyorum. En azından ben bulamadım.
Yapmamız gereken ilk şey websitemizin ziyaretçilere ulaşmadan önce compressed ( yani sıkıştırılmış) olup olmadığından emin olmak. Bu gzip etkinleştirilerek gerçekleştirilebilir. Sıkıştırma metodu kurulumunuza göre değişir. Eğer apache kurulumunuz varsa mod_deflate kullanabilirsiniz. Eğer Litespeed kullanıyorsanız, control panelinizden ”sıkıştırmayı etkinleştir” (enable compression) demeniz yeterli. Eğer apache kullanıyorsanız ki bir çoğunuz apache kullanıyorsunuzdur (ne kullandığından emin olmayanlar için söylüyorum) bu kodu htaccess dosyanıza wordpress ait kodlardan hemen sonra ekleyin.
<ifModule mod_gzip.c>
mod_gzip_on Yes
mod_gzip_dechunk Yes
mod_gzip_item_include file .(html?|txt|css|js|php|pl)$
mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$
mod_gzip_item_include mime ^text/.*
mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.*
mod_gzip_item_exclude mime ^image/.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*
</ifModule>
2. Adım – Statik bir sayfa sunmak için içeriklerinizi ön belleğe (cache) alın.
Bir wordpress sitesi ziyaretçiye açıldığı zaman görünenin ardında php fonksiyonları çalışmaya ve mysql veritabanınızı, ziyaretçiye görsel olarak hangi çıktının verileceği konusunda sorgulamaya başlar. İşte bu sorgulamaları azaltırsak, sayfanın yüklenme hızı otomatikman artmış olur. Bunu yapmanın en kolay yolu da tabii ki, cache eklentisi ( plugin’i) kullanmak. Cache eklentisi kullanarak websitenizin statik (neredeyse sabit) versiyonunu oluşturabilirsiniz. (Aslında biz cache kullanarak, aynı sayfa bir başka ziyaretçiye açıldığında php fonksiyonlarına mysql veritabanınızdaki sorgulamayı en aza indirerek sorgulama sonucunu direkt olarak php fonksiyonlarına sunmuş oluyoruz. Böylece Cache eklentilerinin mantığını da anlatmış olduk) Bu sadece sitenizi hızlandırmakla kalmaz aynı zamanda CPU kullanımınızı ve hafızayı da düşürür. Birden çok wordpress cache eklentisi var fakat size şiddetle W3 Total Cache eklentisini öneririm. Nedenini yazının tamamını okuduktan sonra anlayacaksınız.
3.Adım CSS ve JavaScript Dosyalarını Küçültmek – Pekiştirmek
Css ve Javascript dosyalarını küçültmek; o dosyaların içerisindeki gereksiz (fazladan) karakterleri siler ve böylece ziyaretçinin sitenizi açtığında css ve javascript dosyalarınızı indirme süresi düşürülmüş olur. Yani number of request ( çağrı sayısı) azalmış olur. Böylece sayfa açılış hızınız artmış olur.
Bunu yapmanın en kolay yolu da yine eklenti kullanmaktan geçer. Sadece Hiç gerek yok. W3 Total Cache eklentisi zaten bunu da yapıyor. Neden farklı eklentiler yükleyerek wordpress sitenize yük bindiresiniz ki… W3 Total Cache eklentisi ayarlarından minfy css and javascript files seçeneğini aktifleştirmeniz yeterli.
4- Adım Bir İçerik Dağıtım Ağı Kullanmak. Yani CDN kullanmak (Content Delivery Network)
Bir cdn uygulaması büyük ölçüde sitenizin hızını arttırabilir. Standart bir host firmasında, dosyalarınız bir server altında depolanır ve o depolama host firmanızın serverları neredeyse orada, yani dünya üzerinde tek bir yerde depolanmış olur. Dosyalarınızın depolandığı yere yakın bir yerden sitenize bağlanan bir kişi ile uzak yerden bağlanan bir kullanıcının sayfaya bağlanma hızları arasında tabii ki farklar vardır.
Örneğin host firmanızın server lokasyonu İstanbul’sa, İstanbul’dan sitenize bağlanan bir ziyaretçi ile Ankara’dan sitenize bağlanan bir ziyaretçinin sayfa açma hızları farklıdır. Ankara’daki ziyaretçi İstanbul’da olana göre daha geç bağlanır. Servera bağlanma lokasyon mesafesi arttıkça sayfa dolum hızı da artar…
Çözüm basit. CDN kullanmak. CDN ne yapar? Sitenizin dosyalarını bir çok noktadaki serverlara dağıtır ve ziyaretçi sitenize bulunduğu yerin en yakınında olan serverdan bağlanır. Bu da dolayısıyla sitenizin açılma hızını arttır.
Tabii ki CDN hizmeti için ücret ödemeniz gerekli. Ücretsiz olanı da var, mesela CloudFlare gibi. Fakat kesinlikle ücretsiz versiyonları tavsiye etmem çünkü sitenizin bazı sistemlerin kara listelerine girmesine yol açabilir.
Size tavsiyem CDN hakkında öncelikle araştırma yapmanız. Araştırmanız sırasında WordPress CDN Kullanımı ve SEO Detaylı Anlatım başlıklı yazımdan da yararlanabilirsiniz.
Ben sonuca şimdiden direkt geleyim. CDN sistemini gerçekten kullanmak istiyorsanız dünya üzerinde bu işi yapan 2 tane iyi firma var. Maxcdn ve cdn77. Size kesinlikle MaxCDN öneririm. Kendi sitemde de MaxCDN kullanmaktayım ve sonuçlarından oldukça memnunum.
Peki ben CDN hizmeti satın aldım, siteme nasıl entegre edeceğim? gibi sorularınız varsa, WordPress CDN Kullanımı ve SEO Detaylı Anlatım başlıklı yazımda bunu en ince ayrıntısına kadar anlattım. Eminim kolaylıkla yapacaksınızdır.
Sonuç!
Umarım WordPress Site Açılış Hızını Arttırma Başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur.Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Öncelikle çok güzel paylaşımlar yapıyorsun. Umarım karşılığını yeterince alıyorsundur.
Bir problemim var w3 cache yi başka bir yazında söylediğin gibi kurdum. Fakat sitem hala 8-9 saniye aralığında açılıyor. Hosting (natro) firmasıyla görüşüyorum bir problem gözükmüyor diyip duruyorlar. Bu konuda bana yardımcı olabilir misin?
Hoxam merhaba
Cpanelden sıkıştırmaya aktiflestirdim. Sonra .htaccess e verdiginiz kodları girdim. Bundan baska birsey yapmak gerekir mi?
Cunku gzip testinde sıkıştırma yok cikiyor hala. Total cache kurulu acaba ondan dolayi olabilir mi? Veya islemin başarılı olup olmadigindan nasil emin olabiliiz?
Merhabalar,
Ben daha önce godady olan sitemin hostingini Hozzt firmasına taşıdım.Pingdom ile ölçtüğümde değerleri oldukça düşük çıkıyor hosting firmasına talep açtım siteniz 1.86 saniyede açılıyor kontrol edin diyor.Ne yapmalıyım yardımcı olabilirmisiniz?
gerçekten yararlı bi paylaşım olmuş!
Burak bey merhaba,
Wp hızlandırma ile ilgili makalelerinizi ve içerisindeki linklerle açılan sayfaların bir çoguna göz attım bir makalenizde w3 super cacheyi tavsiye etmişsiniz ve kendi sitenizde w3 super cache kullanmışsınız css sıkıştırma içinde w3 total cacheyi mi kullandınız? kullanmadıysanız ne önerirsiniz
Kardeşim hay ağzına sağlık ya. Allah razı olsun. Çok güzel bilgiler paylaşmışsın.
Eşref güzel yorumun için teşekkür ederim. Faydasını görmene sevindim.
Öncelikle konu için teşekkürler. Fakat gt metrix ve PageSpeed Insights’den harika puanlar alan bir sitem var. Sitede resim sayısı çok az. Özellikle ana sayfada sayfalar arası çık hızlı ama siteye ilk ulaşımda bazen çok uzun sürüyor. Sorun açılış hızında. Ne yapmalıyım?
Umut merhaba, sitenin hızını hem pingdom hemde gtmetrix ile bende ölçümledim. Herhangi bir içeriğinde sorgu sayın 47 ve sayfa boyutun 500 kb iken Amsterdam’dan sitene ulaşılmaya çalışıldığında 1.87 saniye alıyor. Dediğin gibi sitenin bu durmuna göre bu oldukça fazla bir zaman dilimi. Bu durumda bir sitenin maximum 1 saniye açılması gerekir diye düşünüyorum. Hangi host firması ile çalışıyorsun bilmiyorum ama sana tavsiyem başka bir host firması ile çalışman. En iyi hosting firmaları başlıklı yazımı bir incele derim.
merhabalar wordpress ile alakalı olan bi kaç hızlandırma yazısı okudum bu sitedeki yazılara ne diyeceksiniz eklenti kullanımından kaçının diyor ?
Çok temel eklentiler dışında mümkün oldukça eklenti kullanmayın. Yazıda doğru noktalara değinilmiş.