Önemli: Bu yazımdan sonra WordPress Site Hızlandırma başlıklı yazıma mutlaka göz atın derim. WordPress site hızlandırma konusunda yazılmış en detaylı yazıdır.
1: Cache Kullanmak
Bir wordpress sitesi ziyaretçiye açıldığı zaman görünenin ardında, php fonksiyonları çalışmaya ve MySQL veritabanında ziyaretçiye görsel olarak hangi çıktının verileceğini sorgulamaya başlar. İşte bu sorgulamaları azaltırsak, site yüklenme hızı artar.
Bunu yapmanın en kolay yoluda tabi ki, cache eklentisi ( plugin’i) kullanmak. Cache eklentisi kullanarak websitenizin statik (neredeyse sabit) versiyonunu oluşturabilirsiniz. Cache kullanarak, aynı sayfa bir başka ziyaretçiye açıldığı zaman, php fonksiyonlarına MySQL veritabanındaki sorgulamayı en aza indirerek sorgulama sonucunu direkt olarak sunmuş oluyoruz.
Bu sadece sitenizi hızlandırmakla kalmaz aynı zamanda CPU kullanımızını ve hafızayıda düşürür. Birden çok wordpress cache eklentisi var fakat size şiddetle W3 Total Cache eklentisini öneririm.
2: Hotlinking Önlemek
Hotlinking aynı zamanda bandwidth (bant genişliği) hırsızlığı demektir. Bant genişliği hırsızlığı tam olarak nasıl gerçekleşiyor ?
Şöyle ki, siz wordpress siteniz üzerinden bir yazı yazıyorsunuz ve o yazınızın içerisne aynı zamanda resimde ekliyorsunuz. Başkası gelip sizin resminizi kendi sitesinde veya başka bir yerde yayınladığı zaman ve o site yoğun trafik aldığı zaman arka planda sizde trafik almış oluyorsunuz çünkü resim sizin sitenizin url adresi üzerinden çekiliyor ve buda yok yere sitenizin bant genişliğinin kullanılmasına sebebiyet veriyor.
Sizin sitenize gerçek anlamda hiç bir kullanıcı gelmezken, sizin bant genişliğiniz kullanılarak başka siteler gerçek anlamda trafik alıyor. Anlıyacağınız sizin üzerinizden para kazanılıyor.
Peki Hotlinking Nasıl Önlenir?
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?wpmavi.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?feeds.feedburner.com/Wpmavi [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ - [NC,F,L]
Yukarıdaki kodu kendi sitenizin adresi ile değiştirerek wordpress sitenizin .htaccessdosyanıza ekleyin.
Artık kimse sitenizden resim çekip başka bir yerde yayınlayamaz. Rss kullanıyorsanız Feedburner’ıda bu listeye eklemeyi unutmayın aksi halde rss feed okuyucuları resimlerinizi göremez.
Yada htaccesstools sitesinden kendi wordpress siteniz için otomatik hotlinking önleme rewrite kuralı oluşturabilirsiniz.
3: Sitenize Yüklediğiniz Resimlerin Boyutlarını Küçültmek
Sitenize eklediğiniz her bir görsel, sitenize gelen ziyaretçinin bilgisayarı tarafından siteniz sunucularından indirilir. Bir yazının içerisinde ne kadar çok resim varsa, indirme işleminin okadar uzamasına ve site yüklenme hızınının yavaşlamasına sebebiyet verir. Sitenize yüklediğiniz resimleri optimize etmek bu yüzden çok önemlidir.
Resim optimizasyonu hakkında detaylı bir yazı yazdım. WordPress SEO Uyumlu Resim Optimizasyonu başlıklı yazımı inceleyip, resim optimizasyonu nasıl yapılır detaylı öğrenebilirsiniz.
4: Uzun Yazıları Sayfalara Bölmek
Eğer uzun bir yazı yazıyorsanız ve eğer bu uzun yazınız bir çok resim içeriyorsa, mutlaka o yazıyı sayfalara bölmenizi önerim. Böylelikle sitenizin yüklenme hızını arttırabilirsiniz. Bu işlemi yapmak oldukça kolaydır çünkü, sayfalara bölme fonksiyonu wordpress altyapısında hali hazırda var olan birşey.
Sadece yapmanız gereken aşağıdaki kodu, yazınızı görsel editorden metin editorüne geçirip sayfalara bölmek istediğiniz noktalara yerleştirmeniz.
<!--nextpage-->
5: Yorumları Sayfalara Bölmek
Her sitenin viral giden bir kaç yazısı vardır. Öyle ki, bu yazılar tonla yorum alır. Yorum sayısının çok olması tabikide içeriğin iyi olduğunun çok iyi bir kanıtıdır fakat, içeriğin altında yorum sayısı arttıkça o içeriğin yüklenme hızını düşürecektir çünkü her bir yeni yorum sayfa boyutunuzu arttırır.
Yorumların sayfa dolum hızına etki etmesini istemiyorsanız, en iyi çözüm yorumları sayfalara bölmektir. Bunu Ayarlar >> Tartışma seçeneğinden yapabilirsiniz.
6: Veritabanı Çağrı Sayısını Düşürmek
Veritabanı cağrıları WordPress’i dinamik bir sistem kılıyor fakat, bu dinamiklik olmadan da yaşayabilirsiniz. WordPress header.php dosyanızda yapıcağınız ufak bir kod değişikliği WordPress site yüklenme hızını arttırmada oldukça etkili olacaktır.
header.phpdosyanızı açın ve aşağıda yer alan kodu header.phpdosyanızdan bulun.
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" <?php language_attributes(); ?>>
<head profile="http://gmpg.org/xfn/11">
<meta http-equiv="Content-Type" content="
<?php bloginfo('html_type'); ?>;
charset=<?php bloginfo('charset'); ?>" />
Yukarıdaki kod gereksiz veritabanı sorgu çağrısı yapmaktadır. Bu kodu aşagıdaki kod ile değiştirin.
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" dir="ltr">
<head profile="http://gmpg.org/xfn/11">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
Bunu yaparak wordpress dinamikliğini biraz daha azaltmış oluyoruz. Böylelikle wordpress site hızını biraz daha arttırmış olacaksınız.
7: Veritabanı Boyutunu Düşürmek
WordPress, siz bir yazı yazarken yazınızı otomatik olarak kaydeder. Bu sayede bilgisayarınız bir anda kapansa bile tekrar wordpress sitenize giriş yaptığınızda yazınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiz. Bu kaydetme işlemi tabikide vertabanında boyut artmasına yol açacaktır. Veritabanının boyutunun artmasıda, wordpress site yüklenme hızına etki edecektir.
Bunu wp-config.phpsayfanıza aşağıdaki kodu ekleyerek düzeltebilirsiniz.
define('AUTOSAVE_INTERVAL', 500 ); // seconds
define('WP_POST_REVISIONS', false );
Aynı zamanda aşağıdaki kodu ekleyerek, veritabanınızdaki gereksiz tablolarıda silebilirsiniz.
DELETE FROM wp_posts WHERE post_type = “revision”;
Önemli: Bu adımı eğer ön izleme seçeneğini kullanmıyorsanız uygulayın. Eğer kullanıyorsanız uygulamayın.
8: JavaScript Kodlarınızı Sıkıştırmak
Javascript kodları sitenizin her bir sayfasında yüklenir ve bazen boyutları büyük dosyalar olabilir. Bu kodlar küçük boyutlardaki kodlar olsa bile bu kodların her bir sayfa açılışında tekrar tekrar yüklenmesi kaynaklarınızı tüketebilir ve kaynaklarınızı tüketmesi demek wordpress site yüklenme hızını düşürmesi demek. Javascript kodlarınızı aşağıda verdiğim site linkleri üzerinden sıkıştırabilirsiniz.
9: Veritabanı Optimize Etmek
Site açılış hızını arttırmak için en önemli adımlardan bir taneside,veritabanı optimizasyonudur. WordPress Veritabanı Temizleme – Optimize Etme Başlıklı yazımda bu işlemi nasıl yapacağınızı oldukça detaylı bir şekilde anlattım. Yazımdan faydalanabilirsiniz.
10: Eklenti Kontrolü ve Güncellemeleri
Eğer 15’ten fazla eklenti kullanıyorsanız, eklentilerin tamamına gerçekten ihtiyaç duyup duymadığınızı gözden geçirmeniz gerekmete. Eğer gerçekten ihtiyaç duymadığınızı düşündüğünüz eklentiler varsa, bu eklentileri sitenizde tutmanın anlamı yok çünkü ne kadar fazla eklenti kullanırsanız site yüklenme hızını o kadar etkileyecektir ve kesinlikle bir eklentiyi kullanmıyorsanız sadece etkisezleştirip orada kalmasına izin vermeyin. Aktif olmayan eklentilerinizide mutlaka silin.
Birde her zaman hem WordPress versiyonunuzu hemde eklenti versiyonlarını yeni güncellemeler geldiğinde mutlaka güncelleyin. Güncelleme yapmamak demek, sitenizin güvenlik açığı vermesi demek.
Umarım WordPress Site Yüklenme Hızını Arttırmanın 10 Basit Yolu başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur.Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
Yorumları sayfalara bölmek kopya içerik sorunu yaratmaz mı? Sonuçta tüm yorum sayfaları da ayrı ayrı index alacaktır? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Yaratır. O yüzden sayfaları canonical URL olarak ana URL adresine bağlamanız gerekli.
Burak kardeşim siteni 1 seneyi aşkın süredir takip ediyorum. Ayrıca sayende bir çok sıkıntının üstesinden geldim. Yaptığın işi titizlikle yapıp sırf ziyaretçilerim mağdur olmasın diye 1 yazı için ne kadar vakit harcadığının farkındayım. Bir ara bu siteyi açmamda ki sebep ziyaretçilerime fayda sağlayıp Türkiye de marka olmak demiştin. Şunu içtenlikle ve tüm samimiyetimle söyleyebilirim ki sen gerçek bir markasın çünkü ne zaman sitemde bir sıkıntı yaşasam dert etmiyorum, Burak Oran var diyorum. İyi ki varsın her şey için teşekkürler…
Bu içten yorumlarınız için çok teşekkür ederim hocam. Yazıklarımın faydasını görüyorsanız ne mutlu bana.
Allah razı olsun hocam, akşam eve geçince deneyeceğim. Sitemin açılışı 10 sn kadar çıktı :(
Yine işime çok yarayan bir makale olmuş, ellerinize sağlık.
Merhaba. htaccess’ a eklenen kodları birkaç kere ekleyip denedim. Fakat sitemden resim url’sini kopyalayıp başka bir sitede resim ekle yöntemiyle eklediğim zaman sitemdeki resim eklenen sitede gözüküyor. Yani kod çalışmıyor. Neden olabilir?
Zannedersem hotlink önleme kodundan bahsediyorsunuz. Eğer diğer site diye bahsettiğiniz siteye resmi kendi sitenizdeki URL adresiyle eklediyseniz, resminiz diğer sitede görünmez. Eğer görünüyorsa, cookie geçmişinizi silip tekrar deneyin.
Kardeşim sayende çok şey öğrendim. Sürekli takip ediyorum yazılarını. Allah senden razı olsun.
Bu arada sayende Turhost’la tanıştım. Websitemi hızlandırmaya çalışıyorum. Mühendislik ve Teknoloji konularında paylaşım yapılan websitem :pckopat[dat]net
7. Adımı yaptıktan sonra site beyaz ekran verdi. Bilginize.
wp-config.php sayfanıza eklediğiniz kodları geri silerek beyaz ekran hatasını düzeltebilirsiniz.